بعد از اینکه یادگرفتیم چگونه پول خود را پس انداز کنیم، دیر یا زود خیلی از ما با این سوال مواجه خواهیم شد: “چگونه میتوانیم پولی را که به سختی به دست آوردهایم به شکل سودمند سرمایه گذاری کنیم. این سرمایه گذاری میتواند شامل سهامها، اوراق قرضه، سرمایهها، حوالهها یا طلا باشد. قطعا شما نمیخواهید که تصمیمی بگیرید که منجر به از دست دادن پول شده و از سرمایه گذاری خود ارزشی به دست نیاورید.
برای رسیدن به سوددهی و رشد سرمایه شما باید مشخصه ریسک پذیری خودتان را شناسایی کرده و راهبرد صحیحی را انتخاب کنید. مشخصه ریسک پذیری نشان خواهد داد که چه نوع سرمایه گذاریهایی مناسب شما هستند و روی راهبرد سرمایه گذاری شما تاثیر میگذارد.
ریسکپذیری در سرمایه گذاری
چهار عامل اصلی روی مشخصه ریسک پذیری شما تاثیر دارند:
- تحمل ریسک : (یعنی شما به عنوان یک سرمایه گذار چقدر میتوانید بر احساسات خود در خصوص ضرر و زیان سرمایه گذاری غلبه کنید) . از لحاظ احساسی در بدترین حالت شما امادگی چه میزان از ضرر و زیان را دارید؟ هر چقدر تاب آوری ریسک شخصی بالاتری داشته باشید، نسبت سرمایه گذاریهای با ریسک بالا و تنوع داراییها بیشتر خواهد بود.
- ظرفیت ریسک پذیری : (ریسکی که شما میتوانید بر اساس موقعیت مالی خود بپذیرید) . آیا شما از درآمد منظم و امنی برخوردار هستید؟ هرچه درآمد منظم شما بیشتر باشد، ریسک بیشتری را میتوانید بپذیرید.
- دانش مالی : (سطح دانش مالی و داشتن تجربه در خصوص اوراق بهادار). میزان آگاهی شما از اوراق و اسناد مالی چقدر است؟ هرچه بیشتر با سرمایه گذاریها مواجه میشوید، ریسکها را بهتر ارزیابی میکنید.
- هدف سرمایه گذاری : (این مورد روی پول بازگشتی مد نظر شما از سرمایه گذاری تاثیر میگذارد). با این سرمایه گذاریها به چه چیزی میخواهید دست یابید؟ اگر میخواهید پول بیشتری از سرمایه گذاریتان بازگردد، باید ریسک بالاتری را بپذیرید
آیا به اندازه کافی درباره مشخصه ریسک خود فکر کردهاید؟ اگر این کار را انجام دهید، برای مدیریت ریسک سرمایه گذاری های خودتان بسیار آماده خواهید بود. یعنی سنجش میزان ریسک در سبد سرمایه گذاری شما مانند املاک، بورس و غیره. دستههای مختلف دارایی شامل سهامها، درآمد ثابت، وجه نقد، ارزهای رایج خارجی، املاک واقعی، کالاها و غیره است. داراییهایی که شما میتوانید روی آن سرمایه گذاری کنید بستگی به قابلیت ریسک پذیری و راهبرد تخصیص دارایی شما دارد.
براساس کتاب Invest confidently with index funds and ETFs نوشته Gerd Kormer ما میتوانیم ریسک دارایی را به چهار دسته زیر تقسیم کنیم:
- سرمایه گذار محافظه کار: وی خیلی ریسک گریز است و سرمایه خود را برای مواقع اضطراری ذخیره میکند. او به دنبال بازدههای ثابت است و کمتر به رشد فکر میکند و اغلب برای نظارت فعال بر سرمایه گذاری وقت ندارند.
- سرمایه گذار متعادل : او نسبت به سرمایه گذار محافظه کار ریسک بیشتری را تحمل میکند. این سرمایه گذاران به صورت بلند مدت سرمایه گذاری میکنند و انتظار بازگشت سرمایه سریع را ندارند و میخواهند کمی پتانسیل رشد را برای سرمایه گذاریهایشان به دست آورند. ممکن است اینها نوساناتی در ارزش سرمایه خود داشته باشند اما نوسانات آنها نسبت به کل بازار سرمایه کمتر است.
- سرمایه گذار ریسک پذیر : سرمایه گذاری است که به دنبال ریسک است و سرمایه گذاریهای او در بخش پر ریسک تر مانند سهام و EFTهاست. آنها خواهان پتانسیل رشد خوب هستند و به بازدههای جاری نیازی ندارند. آنها با مقدار ناپایداری نسبتاً زیادی روبرو هستند، اما نه به اندازه سبد سهامی که فقط شامل سهام یک شرکت است. چنین سرمایه گذارانی ممکن است در حالی که سبد سهام خود را فعالانه مدیریت میکنند، نسبت به این روند بی تفاوت باشند.
- سرمایه گذار شدیدا ریسک پذیر: او یک سرمایه گذار با تحمل ریسک بالاست. میل به ریسک این نمونه ریسک پذیر حداقل ۷۰ درصد است. آنها میتوانند تریدرهای روزانه در کارگزاریهای آنلاین باشند یا بازارهای سهام را فعالانه دنبال کنند (حتی اگر آنها خرید و فروشهای زیادی را در هر ماه انجام ندهند).
این موضوع مرا ترغیب کرد تا یک آزمون کوچکی را اجرا کنم که به شما کمک خواهد کرد تا تعیین کنید چه نوع سرمایه گذاری هستید و قابلیت پذیرش چه نوع ریسکی و در چه اندازهای را دارید. آزمون شخصیت توسعه دهنده-سرمایه گذار را بدهید.
اجرای آزمون
ابتدا ما مطمئن خواهیم شد که ارزش خاصی به گزینههای پاسخ اختصاص داده شده است: ارزش منفی در این آزمون نشان دهنده گزینه فرد ریسک گریز خواهد بود و ارزش مثبت در این آزمون گزینه جستجو کننده ریسک خواهد بود. سپس ما تمام ارزشهای ارزیابی شده را برای هر سوال جمع خواهیم بست. در نهایت، بازههایی را تعیین خواهیم کرد که در آن سرمایه گذار محافظه کار متعادل میشود و به تبع آن سرمایه گذار متعادل تبدیل به سرمایه گذار ریسک پذیر و در نهایت سرمایه گذار ریسک پذیر تبدیل به سرمایه گذار شدیدا ریسک پذیر میگردد. نتیجه حاصله، بازهای که نمره خطرپذیری در آن قرار دارد را مشخص و ویزگی ریسک پذیری سرمایه گذار را نشان میدهد.
در اینجا روش مستقیم اجرای آن وجود دارد. البته، پیچیدگی این الگوریتم در صورت دلخواه میتواند بیشتر هم شود!
راهبرد سرمایه گذاری شما باید منعکس کننده مشخصه سرمایه گذاری خودتان باشد. آگاهی از مشخصه خطرپذیری خود، میتواند مسیر سرمایه گذاریهای شما را به سمتی پیش ببرد که متناسب با شخصیت، گرایشها و اهداف شما باشد. برای اینکه به شما کمک کنیم این موضوع را سریعتر و آسانتر بفهمید، میتوانید این آزمون را انجام دهید: شخصیت توسعه دهنده-سرمایه گذار شما به چه شکل است؟
عجولانه برخورد نکنید! مسئول ایجاد پرتفوی سرمایه گذاری که با آن حس راحتی دارید، فقط و فقط خودتان هستید. این آزمون نمونههای مختلفی از ساختارهای سرمایه گذاری را ارئه میدهد که دارای خطا هم است و نمیتوان از آن به عنوان توصیه سرمایه گذاری استنباط کرد.
برای انجام آزمون کلیک کنید
نتیجه گیری
همه بازگشتهای سرمایه برگرفته از یک فرض ریسک بوده است. هر سرمایه گذار تاب آوری ریسک خاص خود را دارد و اهداف سرمایه گذاری متفاوت مستلزم پذیرفتن سطوح مختلفی از ریسک است. بیش از ۹۰ درصد از بازگشتهای سرمایه بستگی به این دارد که سرمایه گذاران چگونه بر حسب گزینش سهم، زمان بندی بازار و سایر عوامل، داراییهای خود را در بخشهای مختلف سرمایه گذاری میکنند.
در هنگام تخصیص داراییها، شما تمایل به متنوع سازی سرمایه گذاری خود در میان صنایع، بخشها و سایر عوامل ریسک خواهید داشت تا نوسان نزولی را کاهش داده و همراه با چند اوراق قرضه یک پوشش ریسک سهام را ایجاد کنید.
به همین دلیل است که باید تخصیص سبد سهام خود را بر اساس تمایل خود به ریسک، دانش مالی و اهداف سرمایه گذاری تعیین کنید.