معرفی بلاکچین لایه یک Core و توکن آن
هفته گذشته در بحبوحه روند اصلاحی ارزهای دیجیتال، حرکت بلاکچین کور (Core) خلاف جهت بازار بود و قیمت توکن Core افزایش قابلتوجهی را تجربه کرد. این شبکه بلاکچین از زمان راهاندازی در ژانویه ۲۰۲۳ (دی ۱۴۰۱) تاکنون ۲۳۶ میلیون تراکنش را پردازش کرده است و حدود ۵ میلیون آدرس منحصربهفرد دارد. به همین بهانه قصد داریم در این مطلب از میهن بلاکچین ببینیم بلاکچین Core چیست، چطور کار میکند، نوآوری آن چیست و در ادامه با توکن Core، صرافیها و کیف پولهای آن آشنا شویم. توجه داشته باشید که این مطلب بههیچ عنوان پیشنهاد سرمایهگذاری نیست و فقط جنبه آموزشی دارد.
بلاکچین Core چیست؟
کور (Core) یک بلاکچین لایه ۱ و سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) است که نقاط قوت دو بلاکچین بیت کوین و اتریوم را یکجا جمع کرده است. این زنجیره ادعا میکند که میتواند مشکل سهگانه بلاکچینها را حل کند و برای اینکه همزمان ایمن، مقیاسپذیر و غیرمتمرکز باشد، از مکانیسم اجماع جدیدی با نام ساتوشی پلاس (Satoshi Plus) استفاده میکند. در واقع زنجیره کور از قدرت هش تولید شده توسط ماینرهای بلاکچین بیت کوین یا همان اثبات کار نیابتی (DPoW) برای بهبود تمرکززدایی و از اثبات سهام نیابتی (DPoS) دارندگان توکن Core برای تقویت مقیاسپذیری و ترکیبپذیری کمک میگیرد. در نهایت نیز این دو مکانیزم با هم منجر به افزایش امنیت شبکه کور میشوند.
همانطور که میدانید شبکه بیت کوین مبتنی بر اثبات کار است که امنترین مکانیسم اجماع بلاکچین در برابر حملات و سانسورپذیری به حساب میآید؛ اما معماری این شبکه به خاطر تمرکز روی امنیت و تمرکززدایی، در بخشهای دیگر مانند مقیاسپذیری، زبان اسکریپتنویسی، پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و قابلیت همکاری با چالش مواجه است. شبکه Core قصد دارد این چالشها و به ویژه موارد مربوط به اندازه بلاک و قدرت محاسبه تراکنشها را حل کند.
بلاکچین Core چطور کار میکند؟
کور دائو (Core DAO) که هدایت بلاکچین کور را برعهده دارد از سازوکار اجماع جدیدی به نام ساتوشی پلاس (Satoshi Plus) پردهبرداشته است. این الگوریتم ترکیبی از گواه اثبات کار بیت کوین و اثبات سهام اتریوم است. در تصویر زیر شمای کلی اجماع Satoshi Plus را میبینید:
نقشهای مهم در اجماع ساتوشی پلاس در اکوسیستم Core به شرح زیر هستند:
ولیدیتور (Validator): ولیدیتورها مسئول تولید بلاک و اعتبارسنجی تراکنشها هستند. هر کسی میتواند با سپردهگذاری توکن کور شرایط لازم برای شرکت در انتخابات اعتبارسنجها را بهدست بیاورد.
رلهها (Relayers): اشتراکگذاری اطلاعات و انتقال هدر بلاکهای شبکه بیت کوین به زنجیره کور بر عهده رلههاست. در این بخش هم هر کسی میتواند با استیک توکن Core و کسب شرایط لازم به رله تبدیل شود.
ماینرهای بیت کوین (BTC miners): ماینرهای بیت کوین که تامین امنیت این شبکه را برعهده دارند، میتوانند با گنجاندن اطلاعات خاصی در تراکنش کوینبیس (اولین تراکنش) بلاکی که در حال استخراج است، قدرت ماین خود را به ولیدیتورهای شبکه کور واگذار کنند و از این طریق به بلاکچین کور بپیوندند.
دارندگان توکن کور (Core Holders): مالکان ارز دیجیتال Core میتوانند با واگذاری داراییهای خود به یک ولیدیتور در استیکینگ شرکت کنند.
تاییدکنندگان (Verifiers): گزارش رفتارهای مخرب در شبکه بر عهده تاییدکنندگان است. هر کسی میتواند به عنوان یک تاییدکننده در شبکه اصلی عمل کند.
سیستم امتیاز ترکیبی: امتیاز نودهای ولیدیتور بهصورت ترکیبی بر حسب اثبات کار نیابتی به ماینرهای بیت کوین و اثبات سهام نیابتی دارندگان توکن کور محاسبه میشود.
انتخابات ولیدیتور: ۲۱ اعتبارسنج که بالاترین امتیاز ترکیبی را بهدست آورده باشند، برای مجموعه ولیدیتورها انتخاب میشوند.
دور (Round): منظور از دور، بازههای زمانی است که اعتبارسنجها مسئولیت ایجاد بلاکها را برعهده میگیرند. در پایان هر دور، پاداشها میان اعتبارسنجها توزیع میشود و مجددا ولیدیتورهای جدید بر مبنای امتیاز انتخاب میشود. در حال حاضر هر دور، یک روز طول میکشد.
اسلات (Slot): اسلات، بخشهای کوتاهی از یک دور است که در طی آن همه ولیدیتورهای یک مجموعه به نوبت فرصت ایجاد بلاک را بهدست میآورند. در حال حاضر هر اسلات ۳ ثانیه است. ممکن است ولیدیتور در این مدت موفق به ایجاد بلاک شود یا به خاطر مشکلات شبکه و حملات Eclipse نتواند بلاک را ایجاد کند.
دوره (Epoch): دوره زمانی است که در طی آن سیستم به بررسی وضعیت و رفتار هر اعتبارسنج میپردازد. رفتار نادرست یک ولیدیتور میتواند منجر به حذف او از گروه اعتبارسنجها شود. در حال حاضر هر دوره روی ۲۰۰ اسلات تنظیم شده است.
اهداف بلاکچین Core چیست؟
همانطور که اشاره شد کور چین، بلاکچینی برای حل چالشهای شبکه بیت کوین است و در همین راستا اهداف متعددی را دنبال میکند. از مهمترین آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ایجاد یک پلتفرم قرارداد هوشمند مقیاسپذیر و سازگار با EVM بهگونهای که سطح یکپارچگی و تمرکززدایی آن در حد شبکه بیت کوین باشد.
- استفاده از ماینرهای بیت کوین برای تامین امنیت و تمرکززدایی در فرآیند اجماع
- همسو شدن با شبکه بیت کوین از طریق ارائه پاداشهایی در قالب توکن Core به ماینرها
- افزایش قدرت حاکمیت و امنیت ماینرهای بیت کوین و حمایت از آنها با استفاده از قراردادهای هوشمند سازگار با EVM
- تبدیل بیت کوین از یک شبکه نیمه منفعل به یک عامل فعال با هدف افزایش کاربردهای بیت کوین و سایر اشکال داراییهای دیجیتال
توکن Core چیست؟
ارز دیجیتال Core توکن کاربردی و حاکمیتی شبکه کور است که از آن برای پرداخت کارمزد تراکنشها، استیکینگ و مشارکت در حاکمیت شبکه استفاده میشود.
عرضه کل توکن کور از مدل کمیابی بیت کوین پیروی میکند و سقف عرضه آن ۲.۱ میلیارد واحد است. همچنین کور قصد دارد شبیه به اتریوم، درصدی از پاداشهای بلاک و هزینه گس را بسوزاند. بنابراین، تعداد توکنهای کور بهطور مُجانبی به سقف عرضه کل نزدیک میشود ولی هرگز بهصورت کامل به آن نمیرسد. قرار است توکنهای کور در طی ۸۱ سال منتشر شوند. همچنین پاداش استخراج بلاکها هر سال نسبت به سال گذشته ٪۳.۶ کاهش مییابد.
با توجه به اینکه کور قصد دارد یکی از غیرمتمرکزترین پروژهها در تاریخ بلاکچین باشد و سازندگان و سرمایهگذاران محور اصلی این اکوسیستم هستند، توکنومیکس Core نیز بر همین اساس تنظیم شده است. طبق تصویر بالا، نحوه توزیع توکنهای Core به شرح زیر است:
- نودهای استخراج: ۸۳۹,۹۰۰,۰۰۰ واحد توکن Core (معادل ٪۳۹.۹۹۵ از عرضه کل)
- کاربران: ۵۲۵,۶۰۰,۰۰۰ واحد (٪۲۵.۰۲۹)
- مشارکتکنندگان فعلی و آتی: ۳۱۵,۰۰۰,۰۰۰ واحد (٪۱۵)
- صندوق ذخیره: ۲۱۰,۰۰۰,۰۰۰ واحد (٪۱۰)
- خزانه: ۱۹۹,۵۰۰,۰۰۰ واحد (٪۹.۵)
- پاداش رلهها: ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ واحد (٪۰.۴۷۶)
در زمان نگارش این مقاله، قیمت توکن Core حدود ۲.۴۴ دلار و ارزش کل بازار این توکن بیش از ۲ میلیارد دلار است. بیشترین قیمت Core تاکنون ۶.۱۴ دلار (۱۹ بهمن ۱۴۰۱) و کمترین قیمت آن ۰.۳۳ دلار (۱۲ آبان ۱۴۰۲) بوده است. عرضه کل این توکن ۲,۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰ واحد، عرضه در گردش آن ۸۷۷,۴۳۵,۴۳۷ میلیون واحد و حجم معاملات ۲۴ ساعته آن ۲۸۲ میلیون دلار است.
مقایسه بلاکچین Core با سایر شبکهها
کور دائو ادعا میکند که این شبکه بهطور قابل توجهی نقاط قوت شبکههای مختلف را یکجا جمعکرده و در عین حال ضعفها را به حداقل رسانده است. در ادامه به بررسی چند نمونه میپردازیم:
شبکه کور و بیت کوین: شبکه بیت کوین اولین بلاکچین مبتنی بر اثبات کار بود و حالا به غیرمتمرکزترین زنجیره تبدیل شده است؛ اما در هر ثانیه فقط هفت تراکنش را پردازش میکند. طبق اظهارات تیم کور، این بلاکچین نسبت به بیت کوین توان عملیاتی بالاتری خواهد داشت.
بلاکچین کور و اتریوم: اتریوم محبوبترین بلاکچین قراردادهای هوشمند و مخترع EVM است. اگرچه این شبکه سرعت تراکنش بیشتری نسبت به بیت کوین دارد؛ اما همچنان توان پردازش آن به ۱۵ تراکنش در ثانیه محدود میشود. بلاکچین کور قصد دارد از نظر مقیاسپذیری و تمرکزگرایی عملکرد بهتری نسبت به اتریوم داشته باشد.
شبکه کور و سولانا: اگرچه بلاکچین سولانا سرعت تراکنش بسیار بالایی دارد و زمان تولید بلاک آن کوتاه است؛ اما با دو چالش در دسترس بودن شبکه و سختتر بودن شرایط ولیدیتورها نسبت به سایر بلاکچینها مواجه است. کور چین تلاش میکند در این موارد عملکرد بهتری نسبت به سولانا داشته باشد.
بلاکچین کور و پالیگان: پالیگان یک زنجیره لایه ۲ روی اتریوم است که برای بهبود توان عملیاتی از الگوریتم اثبات سهام و زنجیرههای جانبی استفاده میکند. با این حال شبکه پالیگان آنقدر که باید غیرمتمرکز و پایدار نیست و بلاکچین کور میخواهد این مشکل را هم مرتفع کند.
بلاکچین کور و زنجیره بیانبی: بیانبی چین در اصل فورکی از اتریوم است و از مکانیزم اثبات اعتبار سهام (PoSA) استفاده میکند. اگرچه این زنجیره سرعت تراکنش و توان عملیاتی بالایی دارد؛ اما این مزایا به قیمت تمرکززدایی شبکه بهدست آمدهاند. شبکه کور در تلاش است با استفاده از نوآوری خود این مشکل را هم حل کند.
صرافیها و کیف پولهای توکن Core
در حال حاضر ارز دیجیتال Core در صرافیهای متمرکز اوکیاکس، گیت، بایبیت، اچتیاکس، بینگاکس، مکسی و چند صرافی دیگر لیست شده است.
برای نگهداری ارز دیجیتال Core میتوانید از کیف پولهای متامسک، بیتگت (Bitget)، فاکس ولت (FoxWallet)، مث ولت (Math)، ناباکس (Nabox)، آنتو (ONTO)، سیفپل و توکنپاکت استفاده کنید.
جمعبندی
بلاکچین کور (Core Blockchain) یا زنجیره کور (Core Chain) یک بلاکچین لایه ۱ و همتراز با شبکه بیت کوین است که قدرت خود را از این شبکه وام میگیرد و با ماشین مجازی اتریوم هم سازگار است. مهمترین نوآوری بلاکچین Core، استفاده از مکانیسم اجماع جدیدی به نام ساتوشی پلاس است که دو الگوریتم اثبات کار نیابتی و اثبات سهام نیابتی را با هم ترکیب میکند. مهمترین هدف شبکه کور ایجاد بلاکچینی است که همزمان ایمن، مقیاسپذیر و غیرمتمرکز باشد. در این مقاله به بررسی بلاکچین کور و توکن بومی آن پرداختیم. شما هم میتوانید نظرات و پرسشهای خود را در مورد این شبکه با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول (FAQ)
بلاکچین کور چیست؟
بلاکچین Core یک شبکه لایه ۱ سازگار با ماشین مجازی اتریوم است که از مکانیسم اجماع جدید ساتوشی پلاس استفاده میکند.
ارز دیجیتال Core چیست؟
ارز دیجیتال Core توکن بومی بلاکچین کور است که از آن برای پرداخت کارمزدهای شبکه، سپردهگذاری و اعطای حق حاکمیت استفاده میشود.