اخبار اتریوماخبار بلاکچین

خطرات مرج اتریوم برای فضای دیفای و استیبل کوین‌ها چیست؟

به‌روزرسانی مرج شبکه اتریوم که با تغییر مکانیزم اجماع شبکه از اثبات کار (PoW) به اثبات سهام (PoS)، مصرف انرژی آن را بیش از ۹۹.۹٪ کاهش می‌دهد، تا کمتر از دو هفته دیگر آغاز می‌شود. در نتیجه این به‌روزرسانی اعتبارسنجی تراکنش‌ها به کمک شبکه جدید اثبات سهام انجام می‌شوند و نودهای اعتبارسنج که هر کدام ۳۲ اتر استیک کرده‌اند، با ثبت بلاک‌ها اتر جدید صادر می‌کنند. اما این به‌روزرسانی تاریخی خطرات بالقوه‌ای برای فضای دیفای به همراه دارد که کمتر از آن صحبت می‌شود.

به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از DappRadar، علی‌رغم هیجان زیاد در مورد به‌روزرسانی مرج اتریوم این به‌روزرسانی با خطرات بالقوه‌ای نیز همراه است. شبکه اتریوم میزبان میلیاردها دلار سرمایه قفل شده در فضای دیفای و حجم چشمگیری استیبل کوین قفل شده در قراردادهای هوشمند است. تهدیدهای بالقوه مرج برای این سرمایه‌ها باعث شده است که همه در مورد نزدیک شدن مرج هیجان‌زده نباشند.

برای مثال میکردائو، ارائه‌دهنده استیبل کوین DAI، اخیرا در صفحه رسمی خود در توییتر، رشته توییتی در مورد خطرات مرج اتریوم منتشر کرده است و معتقد است این به‌روزرسانی ممکن است بیش از نفع، ضرر داشته باشد. در این گزارش آمده است که مرج می‌تواند باعث بروز پدیده عقب‌ماندگی (Backwardation) در قراردادهای آتی و فاندینگ منفی شود.

اتریوم موجود در قراردادهای اسپات، رمزارز شبکه‌های فورک شده را دریافت می‌کند اما اتر درگیر در قراردادهای آتی فصلی یا دائمی از دریافت رمزارز شبکه‌های فورک باز می‌ماند و این موضوع می‌تواند باعث افت قیمت اتر در قراردادهای آتی شود. به کاهش قیمت یک دارایی در قرارداد آتی نسبت به قرارداد اسپات، عقب‌ماندگی یا Backwardation گفته می‌شود. این پدیده هزینه لورج در قرارداد‌های آتی را بالا می‎‌برد و به پلتفرم‌های دیفای فشار شدیدی وارد می‎‌کند.

میکر همچنین اظهار داشت که به احتمال زیاد قیمت نسخه کپی stETH در شبکه فورک شده به صفر میل خواهد کرد، چرا که در شبکه اثبات کار استیکینگ معنا ندارد و همه کاربران در اولین فرصت تلاش می‌کنند نسخه کپی stETH را با نسخه کپی ETH (احتمالا ETHW) سواپ کنند.

همچنین باید توجه داشت که بسیاری دارایی‌ها در شبکه اتریوم توسط دارایی‌هایی خارج از شبکه پشتیبانی می‌شوند. از جمله این دسته دارایی‌ها استیبل کوین‌ها هستند. به این ترتیب صادرکننده این دارایی‌ها باید میان شبکه اثبات سهام و شبکه اثبات کاری که پس از مرج شکل می‌گیرد، یکی را به عنوان شبکه اصلی به رسمیت بشناسند. استیبل‌کوین‌های اصلی مانند USDT و USDC در حال حاضر پشتیبانی خود از اتریوم اثبات سهام را اعلام کرده‌اند، اما از میان انبوه دارایی‌های موجود در شبکه اتریوم که پشتوانه خارجی دارند، احتمال دارد تعدادی از آن‌ها شبکه اثبات کار را به رسمیت بشناسند و این موضوع دارایی‌های موجود در شبکه اصلی را بی‌ارزش می‌کند.

علاوه بر این‌ها ضمن انتقال شبکه اتریوم به اثبات سهام خطر نقص فنی وجود دارد که می‌تواند شبکه را از دسترس خارج کند. اگر اتریوم برای مدتی از کار بیفتد، پروتکل‌های دیفای مانند Maker امکان دارد با افت ناگهانی در ارزش وثیقه‌ها مواجه شوند که می‌تواند بسیاری صندوق‌ها را با لیکوییدیشن یا حتی ورشکستگی مواجه کند. حتی اگر خطر از دسترس خارج شدن شبکه پایین در نظر گرفته شود، مطمئنا تبعات آن برای فضای دیفای سنگین است. علاوه بر این، حتی اگر شبکه در دسترس باقی بماند، برخی از ارائه‌دهندگان خدمات همچنان ممکن است با خرابی مواجه شوند.

علاوه بر خطرات اشاره شده توسط میکر خطر حمله اجرای مجدد نیز کاربران شبکه‌های فورک شده از اتریوم را تهدید می‌کند که میهن بلاکچین در مقاله‌ای جداگانه به آن پرداخته است.

علاوه بر میکر، گری اسکیل (Grayscale) نیز نسبت به خطرات بالقوه مرج اتریوم، به ویژه روی توکن‌های بومی این شبکه هشدار داده است. نگرانی گری اسکیل این است که به‌روزرسانی مرج سناریویی ایجاد کند که در آن استیبل کوین‌ها و توکن‌های قفل شده در قراردادهای هوشمند قابل آزادسازی نباشند. گری اسکیل معتقد است حتی اگر از نظر فنی احتمال بروز این سناریو پایین باشد، ترسی که احتمال وقوع آن بین هولدرهای توکن‌ها و استیبل کوین‌های مختلف ایجاد می‌کند می‌تواند باعث فشار فروش شدید و ایجاد موجی از لیکوییدیشن‌ها شود.

علی‌رغم به جا بودن تمام نگرانی‌هایی که در گزارش‌های میکر و گری‌اسکیل مطرح شده است باید توجه داشت به روزرسانی مرج، که به نوعی بزرگ‌ترین و مهم‌ترین به‌روزرسانی در تاریخ رمزارزها است، مدت‌ها توسط توسعه‌دهندگان اتریوم مطالعه شده است و احتمالا این عده از تمام خطرات احتمالی مرج آگاه هستند و برای حداقل کردن ریسک‌های پیش رو برنامه‌ریزی کرده‌اند.

  • خطرات بالقوه مرج اتریوم چیست؟
  • پدیده عقب‌ماندگی قراردادهای آتی (Futures Backwardation)
  • کاهش شدید نقدینگی اتر در صورت احتمال موفقیت برای فورک اثبات کار
  • لزوم انتخاب میان دو شبکه اثبات کار و اثبات سهام برای دارایی‌های با پشتوانه خارج از شبکه اتریوم، مانند استیبل کوین‌ها
  • خطر از دسترس خارج شدن شبکه اتریوم و لیکوییدیشن‌های گسترده در فضای دیفای
  • خطر حمله اجرای مجدد و از دست رفتن دارایی‌ها در شبکه اصلی

منبع
dappradarmakerdao

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
1 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا