فرآیند استخدام در دنیا همچنان روندی دشوار دارد و اکثر افراد توانا در حوزههای مختلف نمیتوانند شغل مناسب خود را پیدا کنند یا به درآمد دلخواهشان برسند؛ به طور مثال در فضای وب، ارتباط بین برنامهنویسان و توسعهدهندگان تا به امروز به روش سنتی و با گذراندن این مراحل سخت انجام میشد. گیت کوین Gitcoin پلتفرمی برای ایجاد ارتباط بین برنامهنویسان، توسعهدهندگان و پروژههای مختلف است. هدف این پلتفرم حذف فرآیندهای پیچیده استخدام است و برای همین، میتواند بدون وجود فردی برای استخدام، توسعهدهندگان و برنامهنویسان را با یکدیگر مرتبط کرده و روند استخدام را تسهیل بخشد. در این مقاله به اینکه پلتفرم Gitcoin چیست، هدف و ایده آن، نحوه کار گیت کوین، سرویسها و خدمات آن، معرفی توکن GTC، نقشه راه، همکاریها، تیم سازنده و نحوه خرید و فروش و نگهداری رمزارز GTC میپردازیم. با ما همراه باشید.
پلتفرم Gitcoin چیست؟
پلتفرم گیت کوین به منظور تسهیل ارتباط میان برنامهنویسان و توسعهدهندگان به وجود آمد. Gitcoin خود را به عنوان جامعهای از برنامهنویسان، سازندگان برنامهها و پروتکلهایی که برای توسعه آینده اینترنت غیرمتمرکز گرد هم آمدهاند، معرفی میکند. گیت کوین جامعهای تشکیل میدهد که از زیرساختهای جدید از جمله ابزارها، فناوریها و شبکهها برای توسعه هر چه سریعتر Web3، پشتیبانی میکند.
گیت کوین در نوامبر سال ۲۰۱۷ (آبان ۱۳۹۶) راهاندازی شد و از همان زمان، تمامی تصمیمات در این پروتکل بر اساس نظرات جامعه کاربری گرفته میشود. گیت کوین تاکنون نزدیک به ۴۰ میلیون دلار بودجه برای نرمافزارهای متنباز فراهم کرده و به بیش از ۴۳,۰۰۰ سرمایهگذار کمک کرده است، تا بتوانند به بیش از ۲۳۰,۰۰۰ نفر سرمایهگذار خرد دسترسی پیدا کنند. همچنین بیش از ۳۱۰,۰۰۰ توسعهدهنده در ماه، در Gitcoin فعالیت میکنند.
هدف پلتفرم گیت کوین چیست؟
گیت کوین با هدف حمایت از پروژههای متنباز، راههای مختلفی را برای تامین مالی توسعهدهندگان با استعدادی که روی نرمافزارهای متنباز کار میکنند، ارائه میدهد. همچنین این پلتفرم برای ترویج همکاری بین برنامهنویسان و توسعهدهندگان راهکارهایی از جمله کمکهای مالی، جوایز، هکاتونها (Hackathon)، کرنل فلوشیپ (Kernel Fellowship) و تجلیل از آنها در نظر گرفته است؛ هکاتون رویدادی است که تعداد زیادی از افراد با دانش و مهارتهای مختلف برای حل مسائل مربوط به یک تکنولوژی، در کنار هم جمع میشوند. کرنل فلوشیپ اصطلاحی در پلتفرم گیت کوین است، که هدف آن آموزش اصول اولیه توسعه وب ۳ است. گیت کوین همچنین منابع آموزشی، فنآوریها، ابزارها و جامعهای را فراهم میکند که بر ایجاد زیرساختهای عمومی دیجیتال تمرکز دارند.
این پلتفرم علاوهبر مشوقهای مالی که برای توسعهدهندگان در نظر گرفته است، از مکانیسم تامین مالی اختصاصی برای تشویق شرکتها برای انجام پروژههای متنباز نیز استفاده میکند، که به آن تامین مالی درجه دوم (Quadratic Funding) یا به اختصار QF میگویند. استفاده از این مکانیسم به نسبت تخصیص بودجه در مدلهای قدیمی، دموکراتیکتر است و بر اساس ارزشمند بودن و مقبولیت یک پروژه در بین کاربران اولویت بندی میشود.
پلتفرم Gitcoin چگونه کار میکند؟
پلتفرم گیت کوین برای دستیابی به اهداف خود، از چند بخش مختلف بهره میگیرد که عبارتند از کسب درآمد، یادگیری، ارتباط با سازندگان برجسته، تامین مالی پروژهها و حمایت از خدمات عمومی و متنباز، که در ادامه به آنها میپردازیم:
کسب درآمد (Earn)
در این بخش، توسعهدهندگان با ساخت پروژههای جدید متنباز، مشارکت در هکاتونهایی که توسط شرکتها و سازمانهای مختلف که بهمنظور حل مشکلاتشان برگزار میشود، به کسب درآمد میپردازند. توسعهدهندگان تاکنون از این قسمت بیش از ۵.۴۷ میلیون دلار درآمد کسب کردهاند. در این بخش به سه روش متفاوت میتوان در برنامههای کسب درآمد گیت کوین مشارکت داشت.
۱- کسب درآمد از طریق کسب جوایز
توسعهدهندگان در این قسمت میتوانند با هر سطح مهارتی که توسط هیجانانگیزترین پروژههای وب ۳ میزبانی میشوند، در مسابقات امنیتی، ساخت ویژگیهای جدید، تولید محتوا و طراحی UX/Ul (طراحی رابط کاربری مثل منوها، رنگ منوها، دکمهها و سایر طراحیها برای زیباسازی سایتها و طراحی تجربه کاربری در سایتها)، شرکت کنند و در صورت برنده شدن پاداش بگیرند.
۲- کسب درآمد از طریق شرکت در هکاتونها:
توسعهدهندگان میتوانند با شرکت در هکاتونهای حمایتشده توسط پلتفرم گیت کوین که در آن تعداد زیادی از برنامهنویسان، طراحان گرافیک، طراحان واسط کاربری و مدیران پروژه برای توسعه پروژه با هم همکاری میکنند، پاداش بگیرند و کسب درآمد کنند.
۳- کسب درآمد از طریق کمک مالی:
توسعهدهندگان با راهاندازی یک پروژه متنباز، میتوانند مانند هزاران پروژهای که گیت کوین به آنها کمک کرده است، از این پلتفرم کمکهای مالی دریافت کنند.
یادگیری (Learn)
در این قسمت، کاربران میتوانند به بررسی پروتکلها، ابزارها و تیمهای جدید بپردازند، مهارتهای خود را از طریق هکاتونهای برنامهریزی شده در این پلتفرم ارتقا دهند، در کارگاهها و میزگردهای برگزار شده توسط کارشناسان خبره Web3 شرکت کنند و در برنامه کرنل فلوشیپ آموزش ببینند. در ادامه به توضیح هر کدام از قسمتهای بالا میپردازیم:
۱- آموزش در هکاتونهای حمایت شده توسط گیت کوین:
کاربران در این قسمت، ساخت انواع پروتکلهای وب ۳ را آموزش میبینند و در حین ارتقای مهارتهای خود، جوایزی دریافت میکنند.
۲- یادگیری در کرنل فلوشیپ:
کاربران میتوانند در کرنل فلوشیپ (که یک دوره ۸ هفتهای است) و ۳ بار در سال توسط توسعهدهندگان برگزار میشود، شرکت کنند و اولین اصول توسعه غیرمتمرکز وب ۳ را آموزش ببینند.
۳- یادگیری در کارگاههای آموزشی:
کاربران میتوانند با شرکت در این کارگاهها و میزگردهایی که توسط کارشناسان تاثیرگذار حوزه Web3 برگزار میشود، شرکت کنند و در آن به یادگیری این حوزه بپردازند.
ارتباط با سازندگان برجسته
توسعهدهندگان در گیتکوین میتوانند با جامعهای از افراد خلاق و باهوش از سازندگان برنامههای متنباز ارتباط برقرار کنند، با یکدیگر به کسب مهارتهای بیشتر بپردازند، گروهی قوی تشکیل دهند و در جوایز و هکاتونهای این پلتفرم شرکت کنند. در این بخش این کار به ۳ طریق امکانپذیر است که به تشریح آنها میپردازیم:
۱- پیوستن به کرنل فلوشیپ:
توسعهدهندگان با پیوستن به گروهی از باهوشترین افراد حوزه وب ۳ میتوانند پروژههای متنباز ایجاد کنند و از طریق کارگاههای هفتگی، بحثها در میزگردها و ارتباط با افراد موفق، جامعهای از مستعدترین افراد در این حوزه تشکیل دهند.
۲- تشکیل گروه:
کاربران میتوانند افراد توانا در حوزه Web3 را در این پلتفرم پیدا کنند با آنها گروه تشکیل دهند و پروژههای بزرگ بسازند.
۳- پیوستن به پروژههای وب ۳:
توسعهدهندگان میتوانند با مشارکت در هکاتونهایی که توسط سازمانهای معتبر و جدید در حوزه وب ۳ حمایت میشوند، کسب شهرت کرده و در این پلتفرم به عنوان توسعهدهنده معرفی شوند.
تامین مالی پروژهها
کمکهای مالی Gitcoin از بودجه تامین مالی درجه دوم (QF) که در ابتدای مقاله بیان شد، استفاده میکند و تضمین میدهد که پروژههایی که بیشترین منافع عمومی را داشته باشند، از بیشترین سطح حمایت برخوردار خواهند شد؛ این کار مانند یک کمپین تامین مالی جمعی است که هر چه تعداد افراد بیشتری خواهان یک پروژه باشند، سرمایهای که به آن پروژه اختصاص داده میشود نیز بیشتر خواهد بود؛ در روشهای سنتی، به دو پروژهای که یکی از آنها ۱۰ سرمایهگذار داشت و دیگری ۱ سرمایهگذار، به یک اندازه بودجه اختصاص داده میشد؛ اما در این روش، پروژهای که ۱۰ نفر در آن سرمایهگذاری کرده بودند، ۱۹۰ دلار دریافت میکند و پروژه دیگر، ۱۰ دلار؛ به همین دلیل در پلتفرم گیت کوین هر چه تعداد افرادی که در یک پروژه سرمایهگذاری میکنند بیشتر باشد، بودجه بیشتری به آن اختصاص مییابد. سرمایهگذاران میتوانند در ۳ قسمت در این پلتفرم مشارکت داشته باشند:
حمایت از خدمات عمومی و متنباز
سرمایهگذاران میتوانند با شرکت در Gitcoin Grants، از پروژههای متنباز که بیشترین کارایی را دارند، حمایت کنند.
ایجاد فرصت: سرمایهگذاران میتوانند با ایجاد فرصت برای توسعهدهندگانی که روی آینده اینترنت غیرمتمرکز فعالیت میکنند، سرمایهگذاری کنند و به بهبود این فضا در آینده کمک کنند.
حمایت از آینده فضای اینترنت باز: سرمایهگذاران با کمکهای مالی خود از طریق Gitcoin Grants میتوانند رای دهند و نقش فعالی در موفقیت پروژههای Web3 داشته باشند.
سرویسهای پلتفرم Gitcoin
این پلتفرم دارای سرویسهای مختلفی است، که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
سرویس Bounties: این سرویس شامل دو بخش است؛ قسمت اول، بخش سرمایهگذاران است که در آن باید یک پروژه را تامین مالی کنند، جدول زمانی تهیه کنند و روی آن با افراد دیگر همکاری کنند و یک اکوسیستم متنباز ایجاد کنند و در بخش دوم نیز باید به عنوان توسعهدهنده برای رفع اشکالات پلتفرمهای دیگر و انجام یک پروژه بپردازند و پاداش خود را با کوین اتر دریافت کنند.
سرویس Hackathon: در این قسمت توسعهدهندگان میتوانند مجموعهای از سرویسهای جالب بسازند، فنآوریهای جدید را بیاموزند، در اکوسیستمهای متنباز فعالیت کنند و پاداش بگیرند.
سرویس Grants: در این سرویس پروژهها و ایدههای مختلف میتوانند از پلتفرم گیت کوین تسهیلات و کمکهای مالی دریافت کنند و محصولات خود را هر چه زودتر برای عرضه به بازار آماده کنند. همچنین سرمایهگذاران میتوانند در پروژههای مختلف سرمایهگذاری کرده و از آنها پشتیبانی کنند.
سرویس Quests: در این سرویس کاربران و توسعهدهندگان میتوانند با ساخت و بازی کردن به کسب امتیاز و پاداش بپردازند. کاربران میتوانند با مطالعه و پاسخ به هر Quest یک امتیاز بگیرند. همچنین کسانی که Quest بسازند، علاوه بر جمعآوری امتیاز، پاداشی در قالب کوین اتر دریافت میکنند. کوئستها در واقع توضیحاتی درباره تکنولوژی و سرویسهای جدید هستند که توسط توسعهدهندگان و یا تیمهای این سرویسها ساخته میشوند.
سرویس Kudos: این سرویس به نحوی شبیه توکنهای بیهمتا (NFT) در دنیای کریپتو است. در این سرویس، آثار هنری منحصر به فردی همچون NFTها توسط اعضای انجمن گیت کوین خریداری میشوند و به منظور قدردانی به توسعهدهندگانی این پلتفرم توسط سایر اعضا اهدا میشوند. کودوسها توکنهای غیرمثلی با استاندارد ERC-721 روی بلاکچین اتریوم هستند. همچنین این توکنها قابل خرید و فروش در بازار Kudos هستند و میتوان آنها را روی کیفپولهایی مثل متامسک ذخیره کرد.
- سرویس Kernel: این سرویس یک انجمن یادگیری برای افرادی است که میخواهند برنامههای وب ۳ بسازند و در مورد آن بیاموزند. این سرویس یک پلتفرم رایگان و متنباز است که یادگیری مشارکتی را ترویج میکند و به افراد کمک میکند پایگاه دانش مورد نیاز برای شروع در حوزه Web3 را ایجاد کنند.
توکن GTC چیست؟
رمزارز GTC توکن حاکمیتی گیت کوین است که در اوایل ماه خرداد سال ۱۴۰۰ ایجاد شد. این توکن بر روی شبکه بلاک چین اتریوم راهاندازی شد و برای تامین مالی سازمانهای مستقل غیرمتمرکز (DAO) که بر پلتفرم گیت کوین حاکم است، به کار برده میشود.
توکن GTC رمزارز پلتفرم گیت کوین است که بر روی قرارداد هوشمند اتریوم ساخته شده است. در پلتفرم Gitcoin همه چیز بر مبنای تصمیمات جامعه حاکمیتی صورت میپذیرد و از توکن GTC بدین منظور استفاده میشود. Gitcoin DAO بر خزانه جامعه توکنهای GTC نظارت میکند و چارچوب حاکمیتی نمایندگان به نام Stewards Gitcoin نیز بر اجرای آنها نظارت خواهد داشت، تا در تصمیمات کلیدی اکوسیستم مانند تخصیص بودجه، استخرهای تطبیقی و نظارت بر Grantها در این شبکه مشارکت داشته باشند. توکن GTC از فورک یونی سواپ و کامپوند، با هدف غیرمتمرکزسازی هرچه بیشتر توسط جامعه کاربری ایجاد شده است. توکن GTC یک توکن حاکمیتی است که فقط برای نظارت بر اکوسیستم Gitcoin استفاده میشود.
در مجموع ۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰ واحد توکن GTC وجود خواهد داشت که به شرح زیر توزیع میشود:
- ۱۵ درصد در ایردراپ توزیع شد.
- ۵۰ درصد متعلق به جامعه غیرمتمرکز خودمختار این پلتفرم است.
- ۳۵ درصد به سهامداران آن تعلق دارد.
به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل این رمزارز ۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰ واحد است که از این مقدار حدود ۱۴,۲۱۱,۵۶۳.۸۳ واحد GTC در گردش است. در زمان نگارش این مقاله قیمت GTC برابر با ۱۶.۵۱ دلار است. توکن GTC از نظر ارزش بازار، رتبه ۳۲۶ را در میان ارزهای دیجیتال دارد. ارزش کل بازار این توکن بیش از ۲۲۵ میلیون دلار است و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته، حدود ۱۰۹ میلیون دلار بوده است. این رمزارز در تاریخ ۴ خرداد ۱۴۰۰ کمترین قیمت خود یعنی ۲.۹۲ دلار را ثبت کرده و در همان روز به بیشترین قیمت خود یعنی ۸۹.۶۲ دلار معامله شده است.
نقشه راه پلتفرم Gitcoin
از سال ۲۰۱۷ که گیت کوین معرفی شد، مراحل متعددی از نقشه را خود را پشتسر گذاشته است. در ادامه این مراحل و نقشه راه پیش روی این پلتفرم را بیان میکنیم:
سپتامبر ۲۰۱۷ (شهریور ۱۳۹۶)
- راهاندازی و معرفی پلتفرم Gitcoin
نوامبر ۲۰۱۷ (آبان ۱۳۹۶)
- گیت کوین به عضویت گروه پروژههای ConsenSys درآمد. در این گروه، توسعهدهندگان میتوانند زیرساختهای مالی مبتنی بر بلاک چین راهاندازی کنند، برنامههای متنوع بلاک چینی بسازند و با مجموعه محصولات این شرکت به اینترنت غیرمتمرکز دسترسی پیدا کنند.
ژانویه ۲۰۱۹ (دی ۱۳۹۷)
- راه اندازی Gitcoin Grant، شروع برنامه کمکهای مالی سه ماهه گیت کوین، که یک برنامه تامین مالی برای تیمهای توسعه نرمافزارهای متنباز است.
اکتبر ۲۰۱۹ (مهر۱۳۹۸)
- راهاندازی پلتفرم Gitcoin Quests برای آموزش Web3 به کاربران، که در آن کاربران در بازیها شرکت میکنند، کسب درآمد میکنند و در مورد اکوسیستم وب ۳ آموزش میبینند.
می ۲۰۲۰ (اردیبهشت ۱۳۹۹)
- دریافت کمک مالی از ویتالیک بوترین. ویتالیک بنیانگذار اتریوم حدود ۴۹ تریلیون توکن آکیتا اینو (Akita Inu) به جامعه گیت کوین اهدا کرد که حدودا ۵ میلیون دلار ارزش داشت و به عنوان کمکهای مالی گیت کوین به سایر پروژهها مصرف شد.
می ۲۰۲۱ (اردیبهشت ۱۴۰۰)
- برگزاری عرضه اولیه (ICO) توکن GTC
می ۲۰۲۱ (اردیبهشت ۱۴۰۰)
- راهاندازی Gitcoin DAO به منظور نظارت بر خزانه توکن GTC
آپریل ۲۰۲۱ (فروردین ۱۴۰۰)
- سرمایهگذاری ۱۱.۳ میلیون دلاری سرمایهگذاران در این پلتفرم و خروج آن از ConsenSys
همکاریهای پلتفرم گیت کوین
سرمایهگذاران بزرگی در این پلتفرم سرمایهگذاری کردهاند، که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
- شرکت 1kxx یک شرکت سرمایهگذاری در زمینه صنایع نوظهور و بلاکچین است که در سال ۲۰۲۱ در این پلتفرم نیز سرمایهگذاری کرده است.
- شرکت Electric Capital یک شرکت سرمایهگذاری بر روی پروژههای مختلف در مراحل اولیه ساخت آنها است و بر روی رمزارزهای کاربردی، بلاکچین، فینتک و بازار کریپتو تمرکز دارد. این شرکت در پروژهها و پروتکلهای کاربردی مثل گیت کوین سرمایهگذاری میکند.
- شرکت IDEO Colab یک شرکت سرمایهگذاری بر روی استارتآپهای مرتبط با فضای وب ۳ است، که در مراحل اولیه تا استفاده از این استارتآپها سرمایهگذاری میکند و آنها را به نتیجه میرساند.
- شرکت Metacartel یک سرمایهگذار مجاز و انتفاعی در DAO است که با حضور یک شخص حقوقی در این پروژهها سرمایهگذاری میکند. هدف این شرکت تامین مالی پروژههایی جدید و کاربردی بر روی بلاک چین اتریوم است، تا بتوانند بازدهی مالی برای اعضای این شرکت فراهم کنند.
- شرکت Paradigm یک شرکت سرمایهگذاری متمرکز بر روی فضای کریپتو است که در ایالت سانفرانسیسکوی آمریکا واقع شده است. این شرکت از مراحل اولیه شکلگیری ایده تا بلوغ آن بر روی رمزارزها و کسب و کارهای فضای کریپتو، سرمایهگذاری میکند.
- شرکت The LAO یک گروه جهانی از علاقهمندان و متخصصان در حوزه کریپتو هستند، که از توسعهدهندگان این فضا به روشهای مختلف از جمله سرمایهگذاری حمایت میکنند.
معرفی بنیانگذاران پلتفرم Gitcoin
پلتفرم گیت کوین توسط کوین اووکی (Kevin Owocki) و اسکات مور (Scott moore) راهاندازی شده است. کوین اووکی تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی در رشته کامپیوتر در دانشگاه دلاور (University of Delaware) به اتمام رسانده است و هم اکنون به عنوان مدیرعامل در Gitcoin فعالیت میکند.
اسکات مور نیز تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی در رشته ریاضیات و علوم سیاسی در دانشگاه تورنتو (University of Toronto) گذرانده و پس از فارغالتحصیلی در این رشته، مدرک دوم خود را در رشته مدیریت تجزیه و تحلیل دادههای سازمانی، از همان دانشگاه کسب کرده است. او پیش از پیوست به گیت کوین به عنوان بنیانگذار شرکت Finnovate.io فعالیت داشته است و هم اکنون به عنوان مدیر تحقیقات و توسعه در گیت کوین فعالیت میکند.
توکن GTC را از کجا بخریم؟
توکن GTC را میتوان در صرافیهای متمرکزی همچون بایننس، کوکوین، کوینبیس، کوینکس، Gate.io ،MEXC ،Ceyoto.com LBank ،Mandala Exchange خریداری کرد. همچنین این توکن در صرافیهای غیر متمرکز زیروایکس (0x protocol) و یونی سواپ (نسخه ۲و۳) و بالانسر (Balancer) نیز قابل خریداری است.
توکن GTC را در چه کیف پولی نگهداری کنیم؟
از آنجایی که توکن GTC روی بلاک چین شبکه اتریوم است، میتوان آنرا در کیفپولهایی که خدمات خود را برای این شبکه ارائه میدهند، نگهداری کرد. این رمزارز را میتوان در کیف پولهای سختافزاری لجر و Trezor و در کیفپولهای نرمافزاری متامسک (MetaMask)، مایاتر ولت (My Ether Wallet)، تراست ولت (Trust Wallet)، اتمیک ولت (Atomic Wallet)، ولت کانکت (Wallet Connect)، پرتیس (Portis)، فورتماتیک (Fortmatic) و آتریوم (Authereum) ذخیره کرد.
جمع بندی
با رشد و گسترش فضای بلاک چین، توسعهدهندگان این صنعت سعی دارند تا از آن در تمام زمینههایی که مردم در دنیای واقعی به آن نیاز دارند، استفاده کنند. پلتفرم گیت کوین با شناسایی یکی از مواردی که در دنیای امروز بسیار مورد استفاده است، تلاش میکند با ایجاد جامعهای از افراد علاقهمند، باهوش، تحصیلکرده و توانا برای ساختن زیر ساختها و برنامههای جدید در Web3 پشتیبانی کند و افراد مختلف فعال در این زمینه را به یادگیری، توسعه و رشد هر چه بیشتر این صنعت سوق دهد. افراد مختلف از سراسر دنیا میتوانند دانش خود را در این زمینه افزایش داده و بدون نیاز به استخدام رسمی در یک شرکت، در پروژههای بهروز جهانی شرکت کنند و از این طریق درآمد کسب کنند. در این مقاله به اینکه پلتفرم Gitcoin چیست، هدف و ایده آن، نحوه کار گیت کوین، سرویسها و خدمات آن، معرفی توکن GTC، نقشه راه، همکاریها، تیم سازنده و نحوه خرید و فروش و نگهداری رمزارز GTC پرداختیم.