پلتفرم Ultra چیست؟ آشنایی با پلتفرم سرگرمی اولترا و توکن UOS
با تحولاتی که در سال ۲۰۲۱ شاهد آن بودیم، اگر بگوییم که فناوری بلاکچین در حال عجین شدن با صنعت گیمینگ است، چندان بیراه نگفتهایم. تحولات گستردهای که زیرساختهای بلاکچین و NFTها در بازی کامپیوتری ایجاد کردهاند، توجه سرمایهگذاران را به خود جلب کرده است. اولترا (Ultra) خود را به عنوان نخستین پلتفرم سرگرمی مبتنی بر بلاکچین معرفی کرده است. در این مقاله درمییابیم که پلتفرم Ultra چیست، چه اهداف و منافعی را دنبال میکند، نحوهکار این پروتکل به چه شکل است و چگونه میتوانیم رمز ارز این پلتفرم (UOS) را معامله و نگهداری کنیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
پلتفرم Ultra چیست؟
شاید اگر تصمیم داشته باشیم در تعریفی اولیه بگوییم که پلتفرم اولترا (Ultra) چیست، باید گفت که پلتفرمی جاهطلب و جسور است که قصد دارد ماموریت نیمهتمام پلتفرم استیم (Steam) را در عرصه گیمینگ به سرانجام برساند. Steam یک پلتفرم خرید و فروش بازیهای کامپیوتری، با قابلیت اجرای بازیها به صورت چند نفره (Multiplayer) است. از نکات شایان به ذکر استیم، میتوان به بالاترین میزان بازی منتشر شده، چه به صورت رایگان و چه به صورت غیر رایگان اشاره کرد.
اکنون Ultra تصمیم دارد قابلیتهای نوآورانهای را به این عرصه اضافه کند تا شرایط را به نفع گیمرها و سازندگان بازی تغییر دهد. اکوسیستمی که برای اولترا در نظر گرفته شده است، کاملا مبتنی بر یک اقتصاد و بازار آزاد است، که تمامی افراد توانایی خرید و فروش آیتمهای درونبرنامهای را دارند و این سیاست، به منظور تامین منافع گیمرها و بازیسازان بهطور همزمان پیادهسازی میشود که در ادامه به توضیح این منافع خواهیم پرداخت.
هدف پروژه اولترا چیست؟
همانطور که در بخش قبل به آن اشاره کردیم، منافع اقتصادی گیمرها و بازیسازان از اصلیترین اهداف پلتفرم اولترا است. در همین راستا، هدف دیگری که Ultra در تلاش برای رسیدن به آن است، کمرنگتر کردن انحصار شرکتهای ساخت و توزیع بازیها ویدیویی فعلی است؛ در حال حاضر این شرکتها با انحصاری که در اختیار دارند، تسلط غیرقابل انکاری را در تمامی اجزای صنعت گیمینگ دارند؛ از ساخت و توسعه بازی گرفته تا فروش و خدمات درونبرنامهای بازیها و آیتمها، همه و همه در انحصار این شرکتها بوده و به اعتقاد بسیاری، راه را برای رشد و شکوفایی توسعهدهندگان جدید و خلاقیتهای نوآورانه میبندند.
پلتفرم Ultra به هیچ عنوان قصد ندارد تا فعالین و شرکتهای کنونی را از چرخه بازار خارج کند؛ زیرا خود میداند که اقتصاد و اکوسیستم صنعت بازیهای کامپیوتری تا حد زیادی به این قدرتها گره خورده است. هدفی که اولترا دنبال میکند، توزیع عادلانه ثروت و قدرت در این اکوسیستم است؛ مسئلهای که اکنون رعایت نمیشود و توازن قدرت در این اکوسیستم برقرار نیست. همانطور که گفتیم، جامعه مخاطب اصلی این پلتفرم، گیمرها و سازندگان بازی هستند که در ادامه بهطور مجزا، منافعی که اولترا برای آنها در نظر میگیرد را بررسی میکنیم و به سرمایهگذاری این پلتفرم در بازیهای انحصاری اشاره میکنیم.
منافع Ultra برای بازیکنان
- شما میتوانید با کمک به توسعهدهندگان در جهت بهبود بازیهایی که میسازند، ارز دیجیتال UOS به دست آورید (در ادامه به توضیح کامل این رمز ارز خواهیم پرداخت). هنگامی که در تحقیقات نسخه آزمایشی شرکت میکنید، توکن پلتفرم Ultra را به عنوان پاداش دریافت خواهید کرد (در ساخت بازیهای کامپیوتری مرسوم است که عدهای در ازای بازی کردن نسخههای آزمایشی و یافتن ایرادات این نسخه، از سازندگان آن پاداش دریافت میکنند). همچنین هنگام تماشای ویدیوهای تبلیغاتی به شما پاداش داده میشود.
- همانطور که پیشتر اشاره کردیم، بازیکنان میتوانند با عملکرد خوب خود در یک بازی، آیتمها و جوایز مختلفی را دریافت کنند. هر کدام از این آیتمها ارزش خاص خود را دارند و در بازار این پلتفرم قابلیت مبادله آنها وجود دارد.
- در سازوکار فعلی، شما پس از خرید یک بازی بهصورت آنلاین، بایستی اقدام به دانلود بازی کرده و برای شروع بازی، تا انتهای این دانلود صبر کنید؛ اولترا با بهکارگیری سازوکار دانلود مرحله به مرحله، امکان آغاز فرایند بازی را تنها پس از چند دقیقه از زمان خرید آن فراهم کرده است.
- بهلطف شیوههای نوین بازاریابی، همه ما با مفهوم لینک دعوت یا دعوت از دوستان آشنایی داریم. Ultra نیز شرایطی را طراحی کرده، تا هر گیمر در ازای دعوت دوستان خود به یک بازی و انتشار آن، بتواند درآمدی را از این راه کسب کند. این پلتفرم، ۳ درصد از درآمد خود را به پاداش برای ارسال لینک دعوت اختصاص داده است تا انگیزه مضاعفی را در بین کاربران برای دعوت از دیگران ایجاد کند.
منافع Ultra برای سازندگان بازی
- هزینههای کمتر برای ساخت یک بازی: با توجه به زیرساختهای موجود، بازیهای که در بستر Ultra ساخته میشوند، با صرف سرمایه اولیه کمتر، تا ۲۱ درصد در هزینههای خود صرفهجویی میکنند (این پلتفرم به جزئیات فنی این مسئله اشارهای نکرده است).
- Universal SDK: کیتهای توسعه دهنده نرم افزار (SDK) ابزارهایی هستند که به برنامهنویسان مستقل اجازه میدهند تا برنامههای خود را توسعه دهند و آنها را فعال کنند. Universal SDK به شما امکان میدهد که بازیها را به راحتی با بزرگترین پلتفرمها مانند Steam ،Xbox یا Playstation تطبیق دهید.
- اولترا پلتفرمی با رابط کاربری (UX) آسان است که یک انجمن (Community) فعال از علاقهمندان به یک بازی را کنار هم جمع میکند و این امر میتواند به گسترش محبوبیت بازیها کمک دوچندانی بکند.
سرمایهگذاری بر بازیهای انحصاری
یکی دیگر از اهداف پلتفرم اولترا، اختصاص بخشی از درآمد خود بر ایجاد بازیها و بازارهایی است که منحصرا متعلق به این پروژه هستند. در میان گیمرها، این پدیده بسیار رواج دارد که بعضی از پلتفرمها و کنسولها به دلیل برخوردار بودن از بعضی بازیهای انحصاری (بازیهایی که فقط روی یک کنسول منتشر میشوند) محبوبیت بیشتری دارند. Ultra در نظر دارد روی همین مسئله تمرکز کند و سیاست خود را در راستای گسترش بازیهای انحصاری تعیین کرده است. البته نتیجهای که این سیاست در پی دارد، در بازه کوتاهمدت معلوم نمیشود و بیشتر یک برنامه بلندمدت به حساب میآید.
پروتکل اولترا چطور کار میکند؟
بلاکچین اولترا با الهام از بلاکچین متنباز EOS طراحی شده و یکی از توسعهدهندههای آن، دنیل لاریمر (Daniel Larimer) است. او پیشتر سابقه طراحی پروتکلهای بلاکچینی SteemIt و BitShares را در کارنامه خود داشته است. این پروتکل حول مفهوم متاورس طراحی شده است؛ دنیایی که هم برای گیمرها و هم برای توسعهدهندگان بازی، بسیار جذاب است.
با وجود اینکه این پروتکل در بستر بلاکچین طراحی شده است، نصب و راهاندازی این اپلیکیشن، به آسانی پلتفرمهای سنتی است؛ این بدان معناست که کاربران نیازی به روبهرو شدن با مراحلی مثل ساختن کیفپول و حفظ عبارات بازیابی ندارند و تمامی این فرایند توسط پروتکل به صورت خودکار انجام میشود.
Ultra را میتوان یک پلتفرم کاربرپسند (User-Friendly) دانست؛ زیرا به کاربران اجازه میدهد تمامی معاملات و خرید آیتمهای مورد نیاز خود را درون همین برنامه انجام دهند و نیازی به انجام معامله در پلتفرمهای دیگر نداشته باشند. همچنین اولترا، تمامی برنامههای غیرمتمرکز (Dapp) را درون پلتفرم خود به حالت یکپارچه درآورده است تا کاربران برای هیچ اقدامی، نیاز به ترک این پلتفرم نداشته باشند.
مطابق با اهداف این سیاست، هر چیزی که در متاورس ساخته شده باشد (چه برنامههای DeFi، پلتفرمها، سرویسهای استریم، بازارهای NFT یا هر برنامه بلاکچین دیگری) بهطور بومی در Ultra پشتیبانی میشود.
این پلتفرم میزبان برنامههای کاربردی متعددی از جمله Ultra Wallet ،Theta و بازار NFT است، که همگی برای لذت بردن گیمرها ساخته شدهاند.
توکن UOS چیست؟
UOS توکن بومی شبکه اولترا است. UOS یک توکن کاربردی مطابق با استاندارد ERC-20 شبکه اتریوم بوده که کاربردهای آن به پلتفرم اولترا گره خورده است. طراحی و توزیع این توکن تحت سازوکاری با نام Ultra Power طراحی شده است. این شبکه دارای تراکنشهای رایگان و سریع، با زمان بلوک ۰.۵ ثانیهای و نرخ پردازش ۱۲۰۰۰ تراکنش در ثانیه (TPS) است. البته در وایت پیپر این شبکه، ادعا شده است که Ultra قصد دارد TPS را به بیش از ۱۰۰,۰۰۰ برساند.
این توکن کاربردهای متعددی در Ultra Wallet، بازار NFT و فروشگاههای بازی دارد و رشد اکوسیستم این پلتفرم، وابسته به گردش اقتصادی توکن UOS است. همچنین، Theta به کاربران اجازه میدهد تا با Stream کردن بازیهای خود، توکن TFUEL و UOS کسب کنند. همچنین کپیرایت هر بازی منتشر شده در Ultra Games، در قالب یک NFT نمایش داده میشود.
پلتفرم Ultra در حال حاضر در نسخه آزمایشی قرار دارد و از زمان آغاز فعالیت خود (قبل از این که نسخه آزمایشی اولترا راه اندازی شود) همکاری تجاری خود را با بزرگان این عرصه مانند (Advanced Micro Devices (AMD و یوبیسافت (Ubisoft) را اعلام کرده است؛ این شرکای تجاری در قالب منتشرکنندگان UOS و اعتبارسنجهای شبکه اولترا فعالیت میکنند.
نحوه توزیع توکن UOS
اعضای اصلی و اعضای آینده – ۱۸٪
یک سیاست تشویقی که از سمت مدیران اولترا اعمال میشود، اعطای پاداش به کارمندان خود در قالب توکنهای بومی این شبکه است. در ابتدا این بخش از توکنهای UOS به مدت ۱ سال قفل خواهند شد و در بازه زمانی یک و نیم ساله به کارمندان فعلی اعطا خواهد شد. در خصوص کارمندان تازهوارد نیز در یک سال اول فعالیت، این پاداش در حالت قفل است و پس از آن به صورت سالیانه به آنها پرداخت خواهد شد.
شریکان و مشاوران – ۴.۸ ٪
یکی دیگر از برنامههای این پلتفرم، ایجاد انگیزه در آغاز همکاریهای خود است. پاداش همکاریها در سال نخست در حالت قفلشده است و در بازه زمانی ۱ ساله و به صورت پلهای آزاد میشود.
تولید بازی انحصاری – ۱۹٪
همانطور که قبلتر به آن اشاره کردیم، تولید و انتشار بازیهای انحصاری از اهداف بلندمدت در پروژه Ultra است. تحقق این برنامه تا حد زیادی وابسته به تخصیص بودجهای ویژه به ساخت بازیهای اختصاصی است. بهطور میانگین ساخت یک بازی جذاب، بین ۱ تا ۵ میلیون دلار هزینه دارد و پرداخت بخشی از این هزینه به بازیسازان در قالب توکنهای UOS، میتواند یک سیاست تشویقی برای آنها باشد.
توسعه – ۱۵.۴۶٪
همانطور که در ابتدا به آن اشاره شد، علاوهبر توسعههای نرمافزاری و انتشار بازیهای انحصاری در این پروژه، این پلتفرم بر روی بلاکچین توسعه یافته و زیرساختها فنی مربوط به آن نیز، نیازمند نگهداری و توسعه است.
بازاریابی – ۱.۲٪
در برنامههای کوتاهمدت اولترا، توکنهای UOS برای اهداف بازاریابی اختصاص داده شده است. هدفی که این شبکه دنبال میکند این است که در بازهزمانی کوتاه مدتی، با این سیاست بتواند علاقه مندان به صنعت گیمینگ را به خود جذب کند.
ذخیره شرکت – ۱۰٪
برخلاف دیگر توکنهایی که در این پروژه اختصاص داده شدهاند، توکنهای ذخیره شرکت یا رزرو، تنها در صورتی قابل دسترس خواهند بود که این پلتفرم بتواند به آمار ۱ میلیون کاربر فعال در ماه دست پیدا کند. این مکانیسم کاملا خودکار و غیرقابلتغییر است و در صورت عدم دستیابی Ultra به این هدف، این ذخیره برای همیشه در حالت قفل باقی خواهد ماند.
به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل این رمزا رز ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ واحد UOS بوده و از این مقدار حدود ۲۶۹,۳۹۱,۹۲۲ UOS در گردش است. رمزارز اولترا در حال حاضر (۲۰ آذر ۱۴۰۰) رتبه ۱۹۱ را در بین همه رمزارزهای بازار دارد. ارزش کل بازار این توکن ۴۰۸٬۰۷۸٬۱۰۰ دلار و حجم معاملات ۲۴ ساعته آن ۱۱,۵۰۲,۱۸۰ دلار است. قیمت UOS در زمان نگارش این مقاله ۱.۵۲ دلار است. این رمزارز در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ با کمترین قیمت ۰.۰۲۱ دلار و در تاریخ ۴ آذر۱۴۰۰ با بیشترین قیمت ۲.۴۹ دلار قیمتگذاری شد.
نقشه راه پلتفرم Ultra چیست؟
برخلاف دیگر پروژههایی که هماکنون در حال حاضر در اکوسیستم بلاکچین فعالیت میکنند و سابقه فعالیت آنها عمر زیادی ندارد، پلتفرم اولترا شروع فرایند طراحی و توسعه خود را سال ۲۰۰۶ عنوان میکند. البته بدیهی است که در سال ۲۰۰۶، مفهومی به اسم تکنولوژی بلاکچین هنوز وجود خارجی نداشت و اولترا بعد از سال ۲۰۱۷ بود که سیاست انتقال زیرساختهای خود به فناوری بلاکچین را در پیش گرفت. طبق ادعاهای اولترا، بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۷، این پروژه در حال توسعه زیرساختها و طراحی ساختارهای کنونی بوده است. البته معیار سنجشی برای تایید یا تکذیب این ادعا وجود ندارد. در ادامه به نقشه راه پلتفرم Ultra از سال ۲۰۱۷ به بعد خواهیم پرداخت.
۳ ماهه اول ۲۰۱۷
- آغاز رسمی پروژه اولترا
۳ ماهه دوم ۲۰۱۷
- تکمیل طراحی فنی پروژه
۳ ماهه سوم ۲۰۱۷
- آغاز توسعه فنی پلتفرم – شروع فرایند ثبت اختراع
۳ ماهه چهارم ۲۰۱۷
- انتشار نسخه ۱.۰ اولترا
۳ ماهه اول ۲۰۱۸
- مشارکت در کنفرانس بینالمللی صنعت گیمینگ و آغاز همکاریهای بزرگ
۳ ماهه سوم ۲۰۱۸
- آغاز توسعه بلاکچین
۳ ماهه سوم ۲۰۱۸
- انتشار نسخه آزمایشی
۳ ماهه چهارم ۲۰۱۸
- سرمایهگذاری در بازیهای انحصاری
۳ ماهه اول ۲۰۱۹
- رویداد انتشار توکن UOS
۳ ماهه دوم ۲۰۱۹
- انتشار اولین بازی تخصصی
۳ ماهه سوم ۲۰۱۹
- انتشار نسخه آزمایشی موبایل اولترا
۳ ماهه اول ۲۰۲۰
- چارچوبگذاری طرحهای توسعه برای ساخت بازی
۳ ماهه دوم ۲۰۲۰
- تمرکز بر توسعه بازارهای NFT برای مبادله آیتمهای درون برنامهای
۳ ماهه سوم ۲۰۲۰
- یکپارچهسازی تمامی برنامهها و بازارهای مبادلاتی برای سهولت استفاده کاربران
همکاریهای پروژه اولترا
همانگونه که در ابتدا گفتیم، Ultra زیرساختهای خود را بر روی شبکه EOS توسعه داده و طبق سیاستهای این پلتفرم که به آن اشاره شد، بخش زیادی از موفقیت این پروژه در گروی همکاری با شرکتهای بزرگ سازنده بازی است.
به دنبال اجرایی کردن این برنامه، نخستین همکاری بزرگ این پروژه با شرکت AMD صورت گرفت.
AMD که سابقهای نزدیک به ۵۰ سال را در صنعت پردازندههای کامپیوتری و گیمینگ دارد، در نظر دارد تا همچنان با قدرت در زمینههای نوظهور این صنعت ظاهر شود و معتقد است که بلاکچین، نسل آتی بازیهای کامپیوتری را متحول خواهد کرد. از همین رو همکاری گستردهای را با Ultra آغاز کرده است.
پیشتر هم همکاری اولترا با یوبیسافت را مطرح کردیم. این همکاری را میتوان بزرگترین همکاری Ultra دانست. Ubisoft از جایگاه بسیار ارزشمندی میان گیمرها برخوردار است. شروع این همکاری توجه بسیاری از علاقهمندان این حوزه را به خود جلب کرد.
دیگر همکاری پلتفرم مبتنی بر بلاکچین اولترا، همکاری با شرکت نامآشنای آتاری (Atari) است. آتاری نخستین کنسولهای بازی در جهان را توسعه داد و تلاشهایش برای بسیاری از پروژههای نوظهور، همواره الهامبخش بوده است.
تمامی این همکاریها در زمینههای ساخت بازی، توسعه زیرساختهای فنی، تشکیل انجمنهای طرفداری و چارچوبگذاری قوانین و حق کپیرایت خواهد بود.
تیم پروژه Ultra
پلتفرم اولترا دو بنیانگذار و مدیرعامل، به نامهای دیوید هانسون (David Hanson) و نیکولاس گیلات (Nicolas Gilot) دارد. هانسون سابقه فعالیت و بنیانگذاری چندین شرکت بازیسازی را در کارنامه دارد که اکثر آنها در کشور چین توسعه یافتهاند و از مهمترین آنها میتوان به PixelBeam اشاره کرد. گیلات نیز سابقه فعالیتی مشابه در عرصه گیمینگ دارد و شروع همکاری این دو بنیانگذار از پروژه PixelBeam آغاز شد. گیلات در آن پروژه جزو اعضای توسعهدهنده تیم بوده است.
رمزارز UOS را از کجا بخریم؟
رمزارز UOS در صرافیهای معتبر متمرکز و غیرمتمرکز متعددی معامله میشود. از مهمترین صرافیهای متمرکز برای خرید رمزارز UOS میتوان به KuCoin، Gate.io و Bitfinex اشاره کرد. همچنین اگر قصد انجام معاملات خود را در صرافیهای غیرمتمرکز دارید، Uniswap (V2 , V3) و 0x Protocol گزینههای مناسبی هستند.
توکن UOS را در چه کیف پولی نگهداری کنیم؟
این ارز دیجیتال مبتنی بر استاندارد ERC-20 را میتوانید در تمامی کیف پولهای سازگار با اتریوم نگهداری کنید. از پرکاربردترین کیف پولهای نرم افزاری میتوان به Coinomi Wallet، متامسک (MetaMask) و Trust Wallet اشاره کرد. همچنین برای افزایش امنیت داراییهای خود، میتوانید از کیفپولهای سختافزاری، مانند Ledger Nano X و Trezor نیز استفاده کنید.
جمعبندی
آن دسته از پروژههای مبتنی بر بلاکچین که رقیبانی سنتی، متمرکز و خارج از فناوری بلاکچین دارند، راه سختی را برای توسعه در پیش دارند. رقیبان سنتی با سابقهای طولانیتر، دامنه فعالیت خود را گسترش دادهاند و طرفداران و کاربران خود را کسب کردهاند. باید دید که در این مسیر دستاوردهای آتی پلتفرم Ultra چیست؛ آیا میخواهد معادله رقابت را بهطور کل تغییر دهد یا همکاری سازنده داشته باشد؟ در این مقاله به اهداف و منافع این پروژه پرداختیم، چگونگی عملکرد اولترا را شرح دادیم، نقشه راه، تیم مدیریتی و همکاریهایش را معرفی کردیم و نحوه توزیع، معامله و نگهداری توکن UOS را بررسی کردیم.
شما نیز اگر به حوزه بازیهای ویدیویی علاقه دارید، نظرات خود پیرامون تحولات این صنعت را برای ما بنویسید.