در ۶ ماه اخیر سال ۲۰۲۲، حدود ۱۱۲۰ اطلاعیه برای جذب سرمایه در حوزه کریپتو منتشر شده که در مجموع، سرمایهای که جذب شده چیزی بیش از ۲۸.۸ میلیارد بوده است! در این مقاله، گزارش جذب سرمایه ارز دیجیتال در نیمه اول سال ۲۰۲۲ که توسط Coin98 منتشر شده را بررسی میکنیم و نگاهی به روند این بازار نسبت به سال گذشته خواهیم داشت. با میهن بلاکچین همراه باشید.
نگاهی به بازار جذب سرمایه ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۲ (نیمه اول سال)
در نیمه اول سال جاری، ۱۱۲۰ اطلاعیه برای جذب سرمایه منتشر شد؛ یعنی تعداد آنها به طور میانگین در هر ماه ۱۸۶ مورد است. این عدد در فاصله زمانی ژانویه تا آوریل (دی ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱) به بیشترین مقدار خود یعنی ۲۱۹ مورد افزایش پیدا کرد و در ماههای می و ژوئن (اردیبهشت تا خرداد ۱۴۰۱) به تدریج کاهش یافت. نمودار زیر نشان میدهد ارزش کلی جذب سرمایه در سه ماه اول ۲۰۲۲ از ۵.۳ میلیارد دلار در ماه ژانویه، به ۶.۸ میلیارد دلار در آوریل افزایش پیدا کرد؛ سپس به تدریج کاهش یافت و در ژوئن به عدد ۳.۶ میلیارد دلار رسید.
با وجود روند افزایشی در تعداد موارد جذب شده، میزان ارزش کل سرمایه جذب شده رو به کاهش بوده، که نشاندهنده همبستگی آن با قیمت بیتکوین و ارزش کل بازار کریپتو است. با این وجود، تعداد اطلاعیههای جذب سرمایه در نیمه اول سال گذشته، ۶۱۵ مورد بوده که نسبت به فصل اول ۲۰۲۱، دو برابر شده است. همچنین ارزش کل جذب سرمایه در سال ۲۰۲۲ نیز حدود ۳ برابر بوده است (۱۱ میلیارد دلار).
نقش برنامههای تشویقی در جذب سرمایه
پروژههای مختلف معمولا برای تشویق ایجاد انگیزه در سازندگان برنامهها و کاربران، از برنامههای تشویقی مثل ایردراپها استفاده میکنند. امسال تعداد این برنامهها کمتر از نیمه دوم سال گذشته بود؛ اما باز هم اعداد و ارقام چشمگیر هستند. در ادامه به مقایسه برنامههای تشویقی نیمه اول سال ۲۰۲۲ و نیمه دوم سال ۲۰۲۱ میپردازیم:
- در نیمه اول ۲۰۲۱ طرحهای تشویقی ۱۶ مورد بود؛ در حالی که تعداد این طرحها امسال به ۱۴ مورد کاهش یافت.
- سرمایهای که برای طرحهای تشویقی در نیمه دوم ۲۰۲۱ هزینه شد، ۹.۶ میلیارد دلار بود؛ این در حالیست که این مقدار در ۶ ماه اخیر، فقط ۴.۱ میلیارد بوده است.
- از بزرگترین طرحهای تشویقی میتوان به پروژههای Kava با ارزش ۷۵۰ میلیون دلار و Flow با ارزش ۷۲۵ میلیون دلار اشاره کرد.
- بیشترین اطلاعیههای جذب سرمایه و طرحهای تشویقی در ماه مارس ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰ و فروردین ۱۴۰۱) متعلق به پروژههای کاوا، IoTeX، فانتوم، آکالا و آوالانچ است. طرح اعلامی از طرف آوالانچ در ماه مارس، سومین طرح تشویقی این شبکه برای بوتاسترپ کردن (Bootstrap به معنی خودراهاندازی است) اکوسیستم آنها است.
- با توجه به وضعیت خرسی بازار، تعداد و همچنین ارزش کل طرحهای تشویقی پس از ماه مارس افت ناگهانی داشتهاند؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت استفاده از سیاستهای تشویقی برای ایجاد انگیزه در میان سازندگان و کاربران زیاد کارآمد نبوده است.
با توجه به میزان قابل توجه سرمایهای که برای این فعالیتها هزینه شد، سیستم تشویق سرمایهگذاران مثل قبل تاثیرگذار نبود. میتوان پیشبینی کرد در نیمه دوم ۲۰۲۲ میزان این طرحهای تشویقی کمتر نیز خواهد شد؛ زیرا تاثیر آنها به اندازه کافی خوب نبوده است.
بررسی بازار جذب سرمایه بر اساس بخشبندیهای مختلف
میزان سرمایه جذب شده در بخشهای مختلف کریپتویی در نمودار زیر نشان داده شده است. در ادامه به بررسی هر حوزه میپردازیم.
سرمایهگذاری در امور مالی متمرکز (Cefi)
تعداد ۱۶۴ مورد سرمایهگذاری در حوزه Cefi در نیمه اول ۲۰۲۲ ثبت شده و ارزش کل این سرمایهگذاریها برابر با ۸.۶ میلیارد دلار است. یک مورد از این سرمایهگذاریها ارزشی بیش از ۱ میلیارد دلار داشت و ۲۵ مورد دیگر ارزشی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار داشتند.
کمپانیهایی که بیشترین میزان بودجه برای سرمایهگذاری را به Cefi (امور مالی متمرکز) اختصاص دادند، به شرح زیر هستند:
- سیتادل سکیوریتیز (Citadel Securities) به ارزش ۱.۱۵ میلیارد دلار.
- رابین هود (Robinhood) با ارزش ۶۰۰ میلیون دلار.
- فایربلاک (FireBlock) با ارزش ۵۵۰ میلیون دلار.
- سرکل (Circle) با ارزش ۴۰۰ میلیون دلار.
- FTX و FTX US با ارزش هر کدام ۴۰۰ میلیون دلار.
تمامی موارد ذکر شده، مربوط به مراحل آخر سرمایهگذاری یا بعد از عرضه اولیه سهام (IPO) بوده است.
میزان جذب سرمایه در حوزه امور مالی متمرکز نیز تحت تاثیر بازار خرسی امسال بود. با وجود اینکه تعداد معاملات به تدریج در حال افزایش بود، اما ارزش آنها در ۵ ماه گذشته بسیار کمتر از ماه اول بود.
برای نتیجهگیری، باید گفت که تعداد و ارزش جذب سرمایه انجام شده در Cefi در حال رشد بوده است. همچنین در ماههای اخیر تعداد قراردادهایی با ارزش بیشتر از ۱۰۰ میلیون دلار، افزایش یافتند. میتوان گفت این حوزه توجه زیادی از جانب سرمایهگذاران بزرگ را به خود جلب کرده است؛ زیرا نزدیک به ۳۰ درصد کل جذب سرمایه کریپتویی مربوط به Cefi بوده است.
سرمایهگذاری در دیفای
در ۶ ماه اخیر، سرمایهای که در حوزه دیفای جذب شد، ۲.۴ میلیارد دلار یعنی ۹ درصد از کل بازار بوده است. ۲۰ درصد از کل سرمایه گذاری در بازار یعنی ۲۲۹ مورد نیز مربوط به این حوزه میشود؛ پس میتوان نتیجه گرفت دیفای، توجه و سرمایه کمتری را به خود جذب کرده و کمتر از ۱۰ درصد از کل ارزش بازار متعلق به این حوزه است.
اغلب قراردادهایی که برای جذب سرمایه در حوزه دیفای انجام شدند ارزش زیادی نداشتند؛ فقط چهار مورد بودند که ارزشی بیش از ۱۰۰ میلیون دلار داشتند. این قراردادها متعلق به کمپانیهای Unizen ،Capricorn ،Rain و Lithosphere Network بوده است. ۴۶ قرارداد از ۲۲۹ قرارداد ارزشی بیشتر از ۱۰ میلیون دلار داشتند. در مقایسه با نیمه دوم ۲۰۲۱ جذب سرمایه در این حوزه بسیار کمتر است.
در حالی که تعداد قراردادهای حوزه دیفای در ۶ ماه اول ۲۰۲۲ به آرامی کاهش یافت، میزان ارزش آنها افزایش یافت. البته چند سرمایهگذاری بزرگ در ماه می و ژوئن (اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۱) در این حوزه وجود داشت که باعث رشد میانگین ارزش ماهانه شد.
در مجموع دیفای، توجه و سرمایه کمتری از جانب سرمایهگذاران خطرپذیر دریافت میکند. به طور میانگین حدود ۱۰ میلیون دلار سرمایه در حوزه Defi جذب شد که بسیار کمتر از بازار کلی (حدود ۲۵ میلیون دلار) و حوزه Cefi (حدود ۵۰ میلیون دلار) است.
سرمایهگذاری در بلاکچین های لایه یک، لایه دو و سایر زیرساختها
در ۶ ماه اول سال گذشته، کل میزان جذب سرمایه در این حوزه ۱۱ میلیارد دلار یعنی حدود ۴۰ درصد کل ارزش بازار بود. بخش زیرساختها توانست با ۲۷۶ قرارداد (۲۵ درصد از کل قراردادها) بیشترین توجه و سرمایه را نسبت به سایر حوزهها از سوی سرمایهگذاران جذب كند. ۳۳ مورد از ۲۷۶ مورد ارزشی بیش از ۵۰ میلیون دلار و ۱۳۱ مورد ارزشی بیش از ۱۰ میلیون دلار داشتهاند.
برخی نامهای آشنا در این حوزه که در مجموع بیشتر از ۱۰۰ میلیون دلار جذب سرمایه داشتهاند، به شرح زیر است:
- نیر پروتکل (Near Protocol)
- آپتوس (Aptos)
- بنیاد حافظ لونا (luna Guard Foundation)
- آپتیمیزم (Optimism)
- فانتوم (Fantom)
- استارکور (Starkware)
- لیر زیرو (Layer zero)
میزان جذب سرمایه در نیمه اول سال ۲۰۲۲ نیز در ماههای فوریه (بهمن ۱۴۰۰)، مارس و آوریل (اسفند ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ۱۴۰۱)، روندی افزایشی داشته و بیشترین میزان ورودی سرمایه متعلق به حوزه بلاکچینهای لایه یک است.
بخش عظیمی از جذب سرمایه در ارزهای دیجیتال را پروژههای لایه یک، لایه دو و سایر زیرساختها تشکیل دادهاند که سرمایهگذاران زیادی را به خود جذب میکند. در واقع باید به این بخش توجه بیشتری شود؛ زیرا ۴۰ درصد از کل ارزش جذب سرمایه در ۶ ماه اول مربوط به این حوزه است.
سرمایهگذاری در NFT، بازیهای بلاکچینی و متاورس
تعداد قراردادهایی که در نیمه اول ۲۰۲۲ در این حوزه شکل گرفت، ۳۰۹ عدد (۲۷ درصد کل قراردادها) بود. ارزش کل جذب سرمایه در این بخش نیز ۵.۴ میلیارد دلار (۲۰ درصد از کل ارزش بازار) بود. این میزان در مقایسه با حوزه دیفای بیشتر و در مقایسه با حوزه بلاکچینها کمتر است. البته حوزه گیمفای بسیار نوپاست و توجه زیادی مخصوصا از طریق بازی Axie Infinity به خود جلب کرده است.
تعداد قراردادهایی که در حوزه Gamefi صورت میگیرد، بالاست؛ ولی فقط تعداد کمی از آنها ارزش زیادی دارند. به طور مثال ۸ قرارداد برای Opensea ،Immutable ،Sky Marvis ،Rario ،Punk Comics و Pixel Vault است. ۷۷ قرارداد از ۳۰۹ مورد ارزشی بیشتر از ۱۰ میلیون دلار دارند، ۱۸۵ مورد در سرمایه گذاری اولیه و ۳۲ مورد در سرمایه گذاریهای مرحله A قرار دارد.
تعداد قراردادها در ۶ ماه اول سال نوسان داشت. بیشترین میزان جذب سرمایه در ماه آپریل (اردیبهشت ۱۴۰۱) بود. البته کمپانی اپیک گیم (Epic Game) به تنهایی ۲ میلیارد دلار در این حوزه سرمایهگذاری کرد، که خود میتواند توضیحی برای افزایش ناگهانی این مقدار در ماه آوریل باشد.
در مجموع حوزه نوظهور بازیهای کسب درآمدی، توجه زیادی در کمتر از یک سال به خود جلب کرد. البته با وجود اینکه بیشتر قراردادها ارزش کمی داشتند یا در سرمایهگذاری اولیه یا مرحله A بودند، جذب سرمایه این حوزه در ماه آوریل افزایش یافت و به اوج خود رسید. پس از آن به تدریج به دلیل شرایط نامطلوب بازار رو به کاهش رفت.
جذب سرمایه صندوقهای سرمایهگذاری در نیمه اول ۲۰۲۲
صندوقهای سرمایهگذاری و تامین مالی نیز به منظور گسترش فرصتهای سرمایهگذاری و بانکی خود، میزان سرمایه خود را افزایش دادند. در نیمه اول ۲۰۲۲، جذب سرمایه صندوقهای سرمایهگذاری بسیار زیاد بود. در نیمه اول ۲۰۲۲، فقط ۲۷ قرارداد جذب سرمایه برای صندوقهای مالی وجود داشت، ولی ارزش کلی آنها بیش از ۱۴ میلیارد دلار بود؛ یعنی میانگین افزایش سرمایه در صندوقهای سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون دلار بوده است.
برخی از کمپانیهایی که بیشترین میزان جذب سرمایه را داشتند a16z ،Haun ventures ،J◎e McCann ،Pantera Capital و Electric Capital بودند، که مجموعا ارزشی بیش از یک میلیارد دارند. نکته دیگر اینکه بیشتر این افزایش در ماههای مارس و آوریل (با ۲۰ معامله از ۲۷ معامله) بوده است.
بعضی از قراردادهای متوسط که ارزشی بین ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد دلار داشتند، برای کمپانیهای Sequoia Capital ،Hack VC ،Dragonfly Capital و Binance Labs بودهاند. قراردادهای جذب سرمایه که ارزشی بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار داشتند نیز متعلق به صندوقهای Castle Island ،Amber Group ،KuCoin Ventures ،Amber Group ،AngelList ،Spartan Group ،Fabric Ventures Framework Ventures ،Windvane و غیره بودند.
در مجموع افزایش سرمایه صندوقها تاثیر مستقیم بر ورودی بازار داشت و باعث افزایش جذب سرمایه شد.
پیشبینی جذب سرمایه کریپتو در نیمه دوم سال ۲۰۲۲
با توجه به نکاتی که بررسی کردیم، میتوان گفت در نیمه اول امسال، میزان جذب سرمایه در مقایسه با نیمه دوم سال گذشته به تدریج کاهش یافته است.
با مقایسه دادهها، فقط ۸۴۲ قرارداد جذب سرمایه با ارزش کلی ۲۲.۶ میلیارد دلار در نیمه دوم ۲۰۲۱ وجود داشت. در این نیمه سال، تمرکز بیشتر صندوقهای سرمایهگذاری روی پروژههای بلاکچینی، زیرساختی و امور مالی متمرکز بوده است. همچنین آنها در حال افزایش سرمایه در پروژههای نوظهور گیمفای و NFT هستند. میانگین جذب سرمایه صندقهای مالی ۵۰۰ میلیون دلار بود که بسیار بیشتر از نیمه دوم ۲۰۲۱ بوده است.
چند پیشبینی با فرض تداوم شرایط فعلی بازار:
- میزان جذب سرمایه و ارزش کلی قرارداد در ۶ ماه آینده کاهش پیدا میکند.
- امور مالی متمرکز و پروژههای بلاکچینی و زیرساختی همچنان توجه سرمایهگذاران را جلب خواهند کرد.
- جذب سرمایه در حوزه دیفای رو به کاهش است و بخش گیمفای و توکنهای بیهمتا همچنان میتواند برای سرمایهگذاران کشش داشته باشد.
- با توجه به اینکه استفاده از طرحهای تشویقی برای ایجاد انگیزه در کاربران تاثیر چندانی نداشت، اکوسیستمها کمتر از آن استفاده خواهند کرد.
جمعبندی
بازار جذب سرمایه یکی از منابع اطلاعاتی عالی برای پیدا کردن ترندها و پروژههایی است که سرمایهگذاران بزرگ وارد آنها میشوند. در این مقاله، گزارشی کلی از جذب سرمایه ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۲