کریپتو کده

معرفی پروتکل Near و رمز ارز کاربردی این شبکه بلاکچین

نیر یک شبکه بلاکچین عمومی، شارد شده، قابل توسعه و مبتنی بر الگویتم گواه اثبات سهام (POS) است. برنامه‌نویسان می‌توانند با استفاده از این پلتفرم، اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز خود را راه‌اندازی کنند (همانند شبکه اتریوم). توکن این شبکه NEAR نام دارد که توکن کاربردی این شبکه به حساب می‌آید. در این مقاله به طور درباره اینکه پروتکل Near چیست، صحبت می‌کنیم. همچنین با هدف و ویژگی‌ها، کاربرد این شبکه، توکن NEAR، کارمزد تراکنش‌ها، نحوه خرید و فروش این توکن، تیم توسعه دهنده و استیکینگ توکن این شبکه نیز آشنا خواهیم شد. با میهن بلاکچین همراه باشید.

این مقاله در تاریخ ۲۱ تیر ۱۴۰۱ به‌روزرسانی شد.

پروتکل Near چیست؟

پروتکل Near
منبع: cryptoslate

امروز اگر کسی بخواهد از یک اپلیکیشن یا بازی ساده که بر بستر بلاکچین راه‌اندازی شده استفاده کند، باید هفت خان رستم را سپری کند؛ از این رو شبکه Near تمرکز اصلی خود را روی قابل استفاده بودن و کاربرپسند بودن پلتفرم خود قرار داده است؛ توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویسان و کاربران نهایی محصولات راه‌اندازی شده بر بستر Near، احساس بهتری و راحت‌تری در زمان استفاده از آن داشته باشند. این شبکه از نظر ایده، کاملا مشابه اتریوم است و بستری برای راه‌اندازی برنامه‌های غیرمتمرکز است.

پیش از معرفی شبکه نیر، به زبان ساده می‌توان هدف این شبکه را این گونه بیان کرد:

شبکه Near مشابه شبکه اتریوم است؛ با این تفاوت که این پلتفرم سعی دارد قابلیت استفاده، مقیاس‌پذیری و سهولت بالاتری ارائه دهد و در نهایت یک شبکه کاملا غیرمتمرکز باشد.

در دنیای فعلی، تعداد قابل توجهی از پروژه‌ها و برنامه‌هایی که روی شبکه‌های بلاک چین توسعه می‌یابند، در حد پروژه‌های تحقیقاتی باقی مانده و به‌صورت کامل راه‌اندازی نمی‌شوند. حیات پروتکل‌های غیرمتمرکز به جامعه‌ی توسعه‌دهندگانی که پروژه‌های خود را روی این پروتکل‌ها راه‌اندازی می‌کنند، وابسته است. برای مثال پروژه‌های حوزه دیفای را در نظر بگیرید. تقریبا تمام این پروژه‌ها بر روی شبکه اتریوم راه‌اندازی شده‌اند. یونی سواپ، آوه، کامپوند و بسیاری دیگر، اپلیکیشن‌های غیرمتمرکزی هستند که روی شبکه اتریوم سوار شده‌اند. شبکه Near مدعی است که مجموعه‌ای از توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویسان خبره از سراسر جهان در این شبکه فعالیت دارند.

پروتکل NEAR بستری فراهم کرده که برنامه‌نویسان بتوانند آزادانه برنامه‌های خود را ارائه دهند. با وجود چنین برنامه‌هایی، جهان بهتری خواهیم داشت که در آن اختیار دارایی مردم، اعم از پول، اطلاعات شخصی و غیره، تماما به عهده خود آنهاست.

هدف از ایجاد پلتفرم Near چیست؟

هدف اصلی شبکه NEAR ایجاد زیرساختی برای خلق اینترنتی جدید است. در اینترنت جدید، دستیابی کمپانی‌های بزرگ به اطلاعات شخصی افراد سخت‌تر خواهد بود. کشورها نمی‌توانند در این سیستم برخی برنامه‌ها را ممنوع کرده و کسب و کار آنها را از بین ببرند. دنیای آزادی که در آن هر کس می‌تواند آزادانه عمل کند. البته این هدف شبکه نیر مفهوم جدیدی نیست؛ در واقع ساتوشی ناکاموتو نیز با معرفی بیت کوین در سال ۲۰۰۸، همین هدف را دنبال می‌کرد. اما بیت کوین این آزادی را تنها در حوزه مالی ایجاد کرده است.

اتریوم و بسیاری دیگر از پروژه‌ها از جمله Near نیز به دنبال گسترش این آزادی به سایر جنبه‌های زندگی بشر هستند. پس تا اینجا متوجه شدیم که شبکه Near بستری برای ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز است؛ دقیقا کاری که اتریوم انجام می‌دهد. اما سوال اینجاست، که شبکه Near چه تمایزی ایجاد کرده است که می‌تواند افراد را ترغیب کند، به جای استفاده از اتریوم و دیگر شبکه‌ها از پروتکل Near برای ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز خود استفاده کنند؟

ویژگی‌های شبکه Near

فرض کنید شما برای مسیریابی در هنگام رانندگی از برنامه مسیریاب A استفاده می‌کنید. شرکت دیگری به نام B نیز برنامه مسیریابی خود را ارائه می‌دهد. شما از خود می‌پرسید برنامه مسیریابی A وجود داشت، برنامه B چه مزایایی نسبت به برنامه A دارد که مردم را ترغیب کند از آن استفاده کنند؟ در مورد شبکه Near نیز همین پرسش مطرح است که چه دلیلی وجود دارد که توسعه‌دهندگان به جای استفاده از شبکه اتریوم، از شبکه Near استفاده کنند؟ در این بخش به این موضوع خواهیم پرداخت.

داکیومنت‌های شبکه Near در این زمینه می‌گوید:

شبکه اتریوم پروتکلی آهسته و گران است. توسعه‌دهندگان برای استفاده از این شبکه محدودیت سرعت دارند و از طرفی هزینه انجام تراکنش در این شبکه نسبتا بالاست که مانع از ایجاد طوفانی از نوآوری‌ها خواهد شد.

علت آنکه اتریوم به دنبال راه‌اندازی شبکه اتریوم ۲ است، افزایش سرعت انجام تراکنش‌ها و کاهش هزینه‌های شبکه است. پس این ایراد به شبکه اتریوم وارد است. شبکه Near با استفاده از شاردینگ این مشکل را برطرف کرده و سرعت تراکنش در آن بالا و هزینه انجام تراکنش نیز پایین است.

اتریوم از سال ۲۰۱۴ کار خود را آغاز کرد. همانطور که اشاره شد، مساله اصلی اتریوم سرعت پایین (۱۴ تراکنش در ثانیه به طور میانگین) و هزینه تراکنش بالا است. این شبکه و بیت کوین برای حل مسئله مقیاس‌پذیری، از راهکارهای لایه دوم برای مقیاس‌پذیرتر کردن شبکه خود استفاده کردند؛ اما این راهکار مقبولیت کافی به دست نیاورد و عملا بازار این ایده را کنار گذاشت. لذا مشکل مقیاس‌پذیری همچنان در حوزه ارزهای دیجیتال وجود داشت.

 در بین سال‌های ۲۰۱۸ – ۲۰۱۹ شبکه‌های جدیدی با هدف حل مسئله مقیاس‌پذیری راه‌اندازی شدند (برای مثال شبکه ایاس). شبکه‌های جدید مساله مقیاس‌پذیری را حل کردند، اما این به قیمت متمرکز شدن شبکه تمام شد. این شبکه‌ها در ثانیه هزاران تراکنش انجام می‌دهند؛ اما دیگر نمی‌توان به آنها شبکه‌های غیرمتمرکز گفت؛ پس عملا مشکل مقیاس‌پذیری حل شد، اما شبکه متمرکز شد.

این مسئله باعث ورود نسل بعدی شبکه‌های بلاکچین شد. پروتکل Near نیز جزو همین دسته به شمار می‌رود. این پلتفرم از تکنولوژی شاردینگ برای حل مسئله مقیاس‌پذیری استفاده می‌کند. در این مدل، دیگر نیازی نیست یک تراکنش توسط همه نودهای شبکه بررسی شود. با شاردینگ یک شبکه به چندین شبکه موازی تبدیل شده که به صورت همزمان تراکنش‌ها را بررسی می‌کنند، به طوری که هر تراکنش در یک شارد بررسی می‌شود. در نتیجه، تنها نودهایی که در یک شارد حضور دارند، این تراکنش را بررسی و تایید می‌کنند و دیگر نودها که در شاردهای دیگر شبکه حضور دارند، این تراکنش را بررسی نخواهند کرد. این ایده باعث می‌شود که ظرفیت شبکه به میزان قابل توجهی افزایش یابد (اتریوم ۲ نیز در آینده از همین تکنولوژی استفاده خواهد کرد).

البته تکنولوژی شاردینگ توسط سایر پروتکل‌ها نیز مورد استفاده قرار گرفته و از این جهت نیر اولین شبکه نیست. نودهای شبکه در بسیاری از شبکه‌هایی که از Sharding استفاده می‌کنند، به تجهیزات سخت‌افزاری نسبتا پیچیده‌ای برای راه‌اندازی نود خود نیاز دارند؛ لذا تعداد افراد کمتری قادر به راه‌اندازی نود در این شبکه‌ها هستند؛ اما پروتکل Near برای راه‌اندازی نود از فضای ابری میزبان استفاده می‌کنند.

ویژگی سوم، کاربرپسند بودن و راحتی استفاده از اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز برای توسعه‌دهندگان و کاربران نهایی در شبکه Near است. استفاده از زبان‌های برنامه نویسی رایج یکی از راه‌کارهای شبکه برای رفع این مسئله است.

شبکه نیر چگونه کار می‌کند؟

پروتکل Near چگونه کار می‌کند
منبع: decrypt

با توضیحاتی که درباره ویژگی‌های شبکه Near ارائه کردیم،‌ با قابلیت‌ها و چارچوب کلی آن آشنا شدیم.یکی از دلایل موفقیت پروتکل NEAR این است که NEAR به‌عنوان یک بلاک چین لایه اول از تکنولوژی شاردینگ استفاده می‌کند. شبکه نیر برای رقابت با شبکه‌هایی نظیر اتریوم، ایاس، پولکادات و دیگر بلاک چین‌هایی که از قرارداد هوشمند، فناوری شاردینگ یا حتی PoS استفاده می‌کنند، ویژگی‌هایی در اکوسیستم خود پیاده‌سازی کرده است که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

شاردینگ Nightshade

زنجیره فعلی اتریوم و اکثر راه‌حل‌های لایه اول مانند سولانا و آوالانچ به دلیل افزایش تعداد تراکنش‌ها و الزام مکانیسم‌های اجماع آنها برای تایید هر تراکنش توسط تمامی نودها، نتوانسته‌اند مشکلات مقیاس‌پذیری را به طور کامل برطرف سازند. مقیاس‌پذیری پایین این شبکه‌ها منجر به افزایش هزینه‌ تراکنش‌ها می‌شود؛ زیرا با افزایش تعداد کاربران تاخیر در تایید تراکنش‌ها افزایش یافته و کارمزد انجام آنها نیز بیشتر می‌شود.

برای جلوگیری از این مشکل، پروتکل NEAR راه حل NightShade را ارائه کرده است. نایت شید (Nightshade) تکنولوژی اصلی بلاکچین نیر است. در راه حل NightShade شاردینگ به جای زنجیره اصلی، روی تمامی بلاک‌ها به صورت جداگانه اعمال می‌شود. در این روش و به دلیل تقسیم شدن تمامی بلاک‌ها بین نودهای شبکه نیر، مقیاس‌پذیری این شبکه افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند. مکانیسم NightShade به این صورت است که به جای اینکه تراکنش‌ها به صورت جداگانه برای هریک از نودهای شبکه ارسال شود، بین تمام نودها تقسیم شده و به صورت موازی اجرا می‌شود.

در حال حاضر NEAR با مشارکت Octopus Network قابلیت شاردینگ خود را ارتقا داده است. Octopus به توسعه‌دهندگان این امکان را می‌دهد که زنجیره‌های اختصاصی بسازند. زنجیره‌های ساخته شده توسط Octopus، به عنوان زنجیره‌های برنامه (App Chains) شناخته می‌شوند و از طریق بریج Octopus که به‌عنوان یک قرارداد هوشمند مستقر شده است، به شبکه NEAR متصل می‌شوند.

علاوه بر این NEAR قصد دارد تا پایان سال ۲۰۲۲ مرحله نهایی NightShade یعنی شاردینگ مجدد پویا (Dynamic Re-Sharding) را معرفی کند که با افزایش تقاضا توسط کاربران، منجر به مقیاس‌پذیری شبکه و شاردها خواهد شد.

سرعت تراکنش‌های NEAR نیز توسط الگوریتم تولید بلاک NEAR که به نام DoomSlug شناخته می‌شود بهبود می‌یابد. این الگوریتم بسیار سریعتر و با اعتبارسنجی‌ کمتری نسبت به سایر زنجیره‌های لایه ۱ که تمایل به استفاده از الگوریتم‌های تحمل خطای بیزانس (BFT) دارند، به شما امکان دسترسی می‌دهد.

در خصوص اطمینان از امنیت و ارتباطات درون شبکه، پروتکل NEAR یک رویکرد جدید در تصادفی بودن را اجرا کرد. این روش به گونه‌ای طراحی شده است تا حداقل ۲ تا ۳ مورد غیرقابل پیش‌بینی و بی‌طرف پیشنهاد دهد. با حل مشکل مقیاس‌پذیری و امنیت، مسیر NEAR به سمت تمرکززدایی بسیار هموارتر می‌شود.

WebAssembly

اکثر شبکه‌های لایه اول بر روی ساخت پلتفرم‌ها و زنجیره‌هایشان برای توسعه‌دهندگان تمرکز دارند؛ اما بیشتر آن‌ها به ماشین مجازی اتریوم (EVM) و زبان قرارداد هوشمند اتریوم Solidity برای اطمینان از سازگاری با اتریوم و هماهنگ کردن قراردادهای هوشمند وابسته هستند. این همان مساله‌ای است که NEAR را از سایر شبکه‌های لایه اول متمایز می‌کند و یکی دیگر از دلایل موفقیت پروتکل NEAR است.

برخلاف شبکه‌های لایه اول دیگر مانند آوالانچ که Solidity را برای آسان‌تر کردن سازگاری با اتریوم پذیرفتند، NEAR با پشتیبانی از WebAssembly (WASM) به یکی از شبکه‌های قابل توسعه برای برنامه‌نویسان یا Developer-First تبدیل شد. WebAssembly یک قالب کد متناظر برای برنامه‌های اجرایی و همچنین رابط‌های نرم‌افزاری است که تعامل بین برنامه‌ها و محیط میزبان آنها را تسهیل می‌کند. به عبارت ساده‌تر این بدان معنی است که توسعه‌دهندگان می‌توانند روی برنامه‌های Web2 برنامه‌های جدید ایجاد کنند یا dAppها و قراردادهای هوشمند جدید خود را به زبان‌های برنامه‌نویسی مانند Java یا C یا C++ و Rust ایجاد کنند.

فراتر از قابلیت Developer-First، پروتکل NEAR مسیر شبکه‌های Polkadot، BSC یا Solana را که از کلیدهای عمومی ۶۴ کاراکتری استفاده می‌کنند، دنبال نمی‌کند؛ بلکه با کنار گذاشتن استفاده از کلیدهای عمومی برای کیف پول‌ها و انتخاب نام‌های قابل خواندن برای انسان، کیف پول‌های این شبکه اولین کیف‌پول‌هایی هستند که آدرس افراد در آنها با نام پروفایلشان یکی است. از همین رو شبکه نیر نه تنها قصد دارد که روند توسعه و ایجاد برنامه‌های مختلف را برای توسعه‌دهندگان آسان کند، بلکه کاربران نیز می‌توانند به راحتی از خدمات آن بهره‌مند شوند.

همچنین فرآیندهایی مانند ورود، ثبت نام و اشتراک در dAppها بسیار کاربرپسند بوده و مشابه روند برنامه‌های سنتی Web۲ هستند تا کاربر با آن احساس آشنایی داشته باشد. یکی دیگر از تفاوت‌های ظریف نیر با سایر زنجیره‌ها این است که کیف پول NEAR یک افزونه مرورگر نیست، بلکه مانند صفحه مرورگر یک برنامه سنتی Web۲ باز می‌شود.

پروتکل Aurora

پروتکل NEAR به منظور سازگاری با ماشین مجازی اتریوم (EVM)، شبکه اورورا (Aurora) را معرفی کرده است. Aurora که به عنوان یک قرارداد هوشمند در NEAR مستقر شده است، به عنوان یک شبکه کاربردی مستقل عمل می‌کند. این شبکه امکان پل زدن بدون اعتماد و بدون نیاز به مجوز را بین اتریوم و NEAR با هزینه تراکنش کمتر، در مقایسه با سایر راه حل‌های لایه ۲ فراهم می‌کند.

بریج Rainbow

بریج Rainbow به‌منظور انتقال توکن‌های ERC20، استیبل کوین‌ها، رپدتوکن‌ها و NFTها میان شبکه اتریوم و شبکه نیر راه‌اندازی شده است. این برنامه به کاربران اجازه می‌دهد که از مزایای شبکه نیر و هزینه کس کمتر آن بهره‌مند شوند. بریج Rainbow کاملا غیرمتمرکز و بدون نیاز به مجوز است.

در این بریج ابتدا توکن مورد نظر در یک قرارداد هوشمند اتریوم سپرده‌گذاری می‌شود، سپس توکن بلوکه و از چرخه اتریوم خارج خواهد شد. در ادامه توکن مورد نظر روی شبکه Near ساخته شده و نماینده همان توکن اصلی است. عرضه کل در گردش توکن در هر دو بلاکچین ثابت می‌ماند.

کاربرد شبکه نیر چیست؟

تا اینجا با ویژگی‌های شبکه Near آشنا شدیم. استفاده از شاردینگ این شبکه را مقیاس‌پذیر کرده و بستری برای ایجاد اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز ایجاد کرده است، اما با استفاده از این شبکه چه محصولاتی می‌توان تولید کرد؟

  • رمز ارز: با استفاده از این شبکه می‌توان توکن کاربردی و رمز ارز جدید ایجاد کرد.
  • بلاکچین خصوصی: بسیاری از شرکت‌های بزرگ برای مدیریت دیتای خود، از یک شبکه بلاکچین خصوصی استفاده می‌کنند. نودهای این شبکه بلاک چین عمومی نبوده و توسط خود شرکت انتخاب می‌شوند. توسعه‌دهندگان می‌توانند با استفاده از شبکه Near چنین شبکه‌های بلاکچینی را ایجاد کنند. این شبکه نیز از تکنولوژی شاردینگ بهره می‌برد.
  • اپلیکیشن غیرمتمرکز: محصول اصلی این شبکه نیز همین مورد است. اپلیکیشن‌های حوزه Defi و سایر اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز را می‌توان مبتنی بر این شبکه ایجاد کرد.

رقبای پروتکل Near

با توجه به این موضوع که پروتکل نیر یک شبکه بلاکچینی لایه یک است و ویژگی‌های مشابهی نسبت به دیگر شبکه‌های لایه یک دارد، نام بردن از رقبای Near سخت نیست. با توجه به استفاده نیر از مکانیسم اجماع PoS، نسخه آتی اتریوم (اتریوم ۲) یکی از سرسخت‌ترین رقبای Near خواهد بود. بهره‌برداری از تکنولوژی شاردینگ، رقابت جذابی میان Near و سولانا ایجاد می‌کند؛ هرچند که نیر از تکنولوژی پیشرفته‌تری برخوردار است. در زمینه مقیاس‌پذیری، سرعت انجام تراکنش‌ها و کارمزد پایین پروتکل Near با شبکه‌هایی مانند آوالانچ و بایننس چین مقایسه می‌شود.

مزایا و معایب پروتکل Near

با شبکه نیر و نحوه کارکرد آن آشنا شدیم. اکنون وقت آن است که با توجه به موارد مطرح‌شده و فضای موجود به بیان مزایا و معایب پروتکل Near بپردازیم.

مزایا

  • امکان توسعه و راه‌اندازی آسان برنامه‌های غیرمتمرکز و انتقال برنامه‌ها از وب ۲ به وب ۳
  • استفاده از تکنولوژی پیشرفته شاردینگ (Nightshade)
  • استفاده از WebAssembly در قراردادهای هوشمند
  • کارمزد رقابتی نسبت به اتریوم

معایب

  • شاید بیان نقطه ضعف برای پروتکل نیر کار دشواری باشد، اما وجود رقبای سرسخت مثل اتریوم، کار پروتکل Near را دشوار می‌کند. از دیگر مواردی که می‌توان در این زمینه مطرح کرد، برنامه بلندمدت و مسیر طولانی این پروتکل برای تمرکززدایی کامل است.

ارزیابی ریسک‌های موجود در پروتکل NEAR

پروتکل NEAR بدون نقص نیست و فاصله زیادی تا رسیدن به سطح تمرکززدایی شبکه‌های آوالانچ و سولانا یا حجم اعتباردهنده‌های پولکادات دارد. ضریب ناکاموتو (ضریب ناکاموتو یکی از معیارهای سنجش غیرمتمرکز بودن یک بلاک چین است) این شبکه نسبت به سایر شبکه‌های بلاکچینی بسیار پایین است و راه درازی برای غیر‌متمرکز‌سازی در پیش دارد. با این حال نقشه راه پروتکل NEAR به وضوح برای بهبود مستمر پروتکل و دستیابی به تمرکززدایی بهتر در آینده‌ای نه چندان دور طراحی شده است.

همچنین بریج شبکه Aurora یک شمشیر دولبه است، زیرا به واسطه این شبکه توسعه‌دهندگان می‌توانند به راحتی پروژه‌های خود را از NEAR به شبکه دیگری منتقل کنند. در نهایت باید بگوییم که فناوری NEAR آینده‌نگر است و به نظر می‌رسد بهتر از رقبای فعلی خود باشد. با این حال احساس عمومی این است که این پلتفرم هنوز مورد آزمایش جدی قرار نگرفته است و رقبا همچنان در حال افزایش هستند.

در کمتر از دو سال پروتکل NEAR در زمینه معیارهای فنی کلیدی در میان سایر رقبا سربلند بوده است که در ادامه اجرای نقشه راه خود، نوید خوبی برای این پلتفرم است. چشم انداز پروتکل NEAR آن را به یک اکوسیستم خاص محدود نمی‌کند، بلکه آن را به عنوان زیر‌ساختی برای اجرای تمامی برنامه‌های وب ۳ آماده می‌سازد.

تیم توسعه شبکه Near

تیم توسعه شبکه Near
منبع: techcrunch

الکساندر کاینوف (Alexander Skidanov) و ایلیا پولوسوکین (Illia Polosukhin) بنیانگذاران این شبکه هستند. کاینوف کار حرفه‌ای خود را از سال ۲۰۰۹ در مایکروسافت آغاز کرده و به مدت ۵ سال در این شرکت فعالیت داشته است. پولوسوکین نیز به مدت ۱۰ سال در شرکت گوگل فعالیت داشته است. تیم این شبکه متشکل از افراد بسیار زیادی است که از نقاط مختلف جهان به توسعه این شبکه مشغول هستند.

بررسی نقشه راه شبکه نیر

نقشه راه شبکه Near شامل برنامه‌های توسعه‌ای برای شبکه، سیستم شاردینگ و راه‌حل‌های بین‌زنجیره‌ای و لایه ۲ می‌شود. این برنامه‌ها به مقیاس‌پذیری بیشتر شبکه و در نهایت به‌نفع توسعه‌دهندگان و کاربران خواهد بود. البته موردی که وجود دارد این است که نقشه راه شبکه نیر تنها مربوط به برنامه‌های شبکه است و برنامه‌های دیگر در آن آورده نشده است.

 نقشه راه شبکه نیر
منبع: Near Protocol

در حال حاضر شبکه نیر در مرحله مقدماتی از پیاده‌سازی Nightshade است. هدف تیم نیر حرکت به سمت یک شبکه کاملا شارد شده و غیرمتمرکز است. در ادامه به‌صورت موردی مراحل و برنامه شبکه Near را توضیح می‌دهیم.

مرحله صفر: در این فاز تیم نیر در نوامبر ۲۰۲۱ برای راه‌اندازی نایدشید برنامه‌ریزی کرد.

مرحله یک: پیاده‌سازی Nightshade تنها برای تولیدکنندگان. این مرحله در ژانویه ۲۰۲۲ آغاز شد.

مرحله ۲: گسترش دسترسی به ویژگی Nightshade برا ولیدیتورها (سه ماهه سوم ۲۰۲۲)

مرحله ۳: شاردینگ مجدد دینامیک (سه ماهه چهارم ۲۰۲۲)

ارز دیجیتال NEAR

رمز ارز اصلی شبکه نیر کوین NEAR است. برای ایجاد یک شبکه غیرمتمرکز باید انگیزه اقتصادی برای افراد ایجاد شود که به‌عنوان نود در این شبکه فعالیت کنند؛ NEAR چنین نقشی در شبکه Near دارد. هر تراکنشی که در شبکه Near انجام شود، مستلزم پرداخت کارمزد است؛ این کارمزد به صورت رمز ارز NEAR پرداخت می‌شود. پروتکل Near از الگوریتم اجماع گواه اثبات سهام یا PoS استفاده می‌کندو افراد برای مشارکت در این شبکه بایستی ارز دیجیتال NEAR خریداری کرده و استیک کنند. موارد استفاده از NEAR عبارتند از:

  • امنیت شبکه
  • وسیله‌ای برای مبادله خدمات و فعالیت‌ها در پلتفرم
  • پرداخت کارمزدهای تراکنش

مطابق پروتکل Near، هر سال ۵ درصد کوین جدید NEAR ایجاد و عرضه می‌شود؛ ۹۰ درصد از این مقدار به عنوان پاداش به نودهای شبکه Near اهدا خواهد شد و ۱۰ درصد آن به صندوق شبکه Near واریز شده و به منظور توسعه آتی این شبکه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

برنامه توزیع NEAR

در فاز اول، تعداد ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ NEAR برای عرضه تولید شده است. این مقدار قفل شده و در یک برنامه ۵ ساله توزیع می‌شود. علاوه بر برنامه فوق، در این بازه زمانی توکن‌های جدیدی مطابق برنامه از پیش تعیین شده تولید و عرضه می‌شود. در نهایت، تعداد کل ارز دیجیتال NEAR برابر با ۱,۲۵۰,۰۰۰,۰۰۰ توکن است. البته مقدار توکنی که سوزانده می‌شود را باید از این مقدار کم کرد. نرخ توزیع Near در این بازه زمانی ۵ ساله به صورت زیر است:

برنامه توزیع توکن Near
منبع: Near Protocl

بر اساس گزارش میهن بلاکچین، قیمت لحظه‌ای Near برابر با ۳.۳۱ دلار است. تا تاریخ ۱۴ تیر ۱۴۰۰، تقریبا ۷۲۷ میلیون رمزارز NEAR عرضه شده است. ارزش بازار نیر ۲ میلیارد و ۴۰۴ میلیون دلار است که از این بابت در جایگاه ۲۷ قرار دارد.

کارمزد تراکنش در پروتکل Near

کارمزد تراکنش‌های انجام شده در هر بلاک از شبکه بلاکچین Near به دو بخش تقسیم می‌شود:

۳۰ درصد از کارمزد تراکنش‌ها به مالک قرارداد هوشمند یا اپلیکیشن که این قرارداد را تولید کرده است، می‌رسد و ۷۰ درصد باقی‌مانده توسط پروتکل سوزانده می‌شود. این رفتار به این معنی است که هر چه استفاده از پروتکل Near افزایش یابد، تعداد بیشتری از کوین‌ها سوزانده شده و از گردش خارج می‌شوند. این اتفاق باعث کاهش تورم در شبکه و افزایش ارزش توکن NEAR خواهد شد.

خرید و فروش NEAR

ارز دیجیتال NEAR در بسیاری از صرافی‌های مطرح بازار ارزهای دیجیتال قابل معامله است. نیمی از معاملات روزانه آن در صرافی بایننس انجام می‌شود. این توکن در صرافی Binance در بازارهای NEARUSDT، NEARBTC، NEARBNB و NEARBUSD قابل معامله است. برای مشاهده لیست کامل صرافی‌های که این NEAR را لیست کرده‌اند، به اینجا مراجعه کنید.

استیکینگ NEAR

همانطور که در بخش معرفی پروتکل نیر گفتیم، این شبکه بلاکچین از روش PoS برای اجماع در شبکه استفاده می‌کند؛ لذا می‌توان کوین NEAR را در شبکه استیک کرد و در ازای این کار سود دریافت کرد. با استیکینگ یا سهام گذاری رمز ارز NEAR به نود تایید کننده (Validator) در این شبکه تبدیل خواهید شد.

دوره زمانی توزیع پاداش نودها در شبکه Near تقریبا هر ۱۲ ساعت است. شبکه به صورت خودکار از میان نودها و بر اساس مقدار NEAR استیک شده، افراد را برای تایید تراکنش‌ها انتخاب می‌کند. هر چه مقدار توکن استیک شده بیشتر باشد، احتمال دریافت پاداش نیز افزایش خواهد یافت. همانند تمامی شبکه‌های PoS در این شبکه نیز می‌توان دارایی خود را در یک استخر Staking‌ قرار داد تا احتمال دریافت پاداش افزایش یابد. سود سهام گذاری در این پلتفرم به مقدار توکنی که در این شبکه Stake شده بستگی دارد. سالانه ۴.۵ درصد توکن جدید تولید می‌شود که تمام آن به صورت پاداش به نودها اهدا می‌شود. د

در حال حاضر سود سالانه استیکینگ در شبکه Near برابر ۱۰.۶۲ درصد است. این مقدار برای حالتی است که در استخرهای استیکینگ مشارکت کنید. اگر شخصا در این شبکه نود راه‌اندازی کنید، مقدار سود سالانه ۱۱.۶۲ درصد خواهد بود؛ البته این درصدها ثابت نیست و تغییر می‌کند.

معرفی کیف پول مناسب برای نگهداری از ارز دیجیتال NEAR

از آن‌جایی که ارز دیجیتال NEAR کوین شبکه نیر است، برای نگهداری آن می‌توان از کیف پول رسمی این شبکه به نام NEAR Wallet استفاده کرد. اگر قصد Staking این رمز ارز را دارید، این کیف پول را توصیه می‌کنیم. این کیف پول توسط تیم پروتکل Near ارائه شده و امنیت بالایی دارد.

علاوه‌بر این کیف پول سخت افزاری لجر، اکستنشن سندر (Sender) و کیف پول نرم‌افزاری تراست ولت، سیف پل و متامسک برای نگهداری از کوین NEAR مناسب هستند.

پرسش و پاسخ (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
  • شبکه نیر (Near) چیست؟

شبکه نیر یکی از شبکه‌های لایه اول است که اخیرا رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است و توانسته اکوسیستمی پویا ایجاد کند. نیر یک شبکه بلاکچین عمومی، شارد شده، قابل توسعه و مبتنی بر الگویتم گواه اثبات سهام (POS) است.

  • ارز دیجیتال NEAR چیست؟

مانند بسیاری از شبکه‌های بلاکچینی، پروتکل NEAR دارای یک توکن بومی به نام NEAR است.

جمع بندی

در این مقاله با شبکه بلاکچین Near و همچنین ارز دیجیتال این شبکه با نماد NEAR آشنا شدیم. این شبکه، از شاردینگ برای افزایش ظرفیت شبکه استفاده کرده و همچنین برای الگوریتم اجماع از روش PoS استفاده می‌کند. این شبکه بستری را برای ایجاد اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز ایجاد کرده و برای این کار زبان‌های رایج برنامه‌نویسی را پشتیبانی می‌کند. توکن NEAR یک توکن کاربردی در پروتکل Near است و با سهام گذاری آن در شبکه، به نود تاییدکننده تبدیل خواهید شد و پاداش استخراج دریافت خواهید کرد.

منبع
near

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
3 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا