هفتهای که پشت سر گذاشتیم با یک جمعه بسیار بد برای بیت کوین و سایر رمزارزها و حتی سایر بازارها همراه بود تا سریال جمعههای نزولی برای بیت کوین ادامه داشته باشد. قیمت بیت کوین در جمعه ۱۹ آگوست، یک کندل قرمز ۲۳۰۰ دلاری و در جمعه پیش (۲۶ آگوست)، یک کندل قرمز ۱,۳۰۰ دلاری ثبت کرد و این روند نزولی ادامه داشت تا سطح حمایت ۲۰ هزار دلاری برای بیت کوین دو بار دیگر شکسته شود و سطح حمایت ۱۹,۶۶۶ دلار که برابر با پیک قیمت بیت کوین در بازار صعودی ۲۰۱۷ است، دو بار دیگر آزمایش شود. با این حال سطح ۱۹,۵۰۰ دلار برای قیمت بیت کوین نقش حمایت را ایفا کرد و عدهای را امیدوار کرد که شاید با تشکیل الگوی کف دوقلو در چارت بیت کوین، روند صعودی قیمت BTC امکان ادامه داشته باشد.
مهمترین اتفاق هفته گذشته برای بازار رمزارزها و بهنوعی تمام بازارهای جهانی، اظهارات جروم پاول، رییس فدرال رزو ایالات متحده در گردهمایی «جکسون هول» بود. سخنرانی کوتاه اما شدیدالحن رییس بانک مرکزی آمریکا، جمعیت زیاد سرمایهگذارانی که این رویداد را به دقت زیر نظر داشتند، از تغییر سیاستهای پولی سختگیرانه فدرال رزرو ناامید کرد و از ساعت ۶:۳۰ عصر جمعه بازار رمزارز وارد نوسانات شدید شد. جالب است بدانید قیمت بیت کوین پس از اتمام این سخنرانی تا زمان نگارش، حدود ۷.۸٪ و قیمت اتریوم حدود ۸.۴٪ کاهش یافته است.
البته بازار رمزارزها به هیچ وجه در مواجهه با خرسها تنها نیست؛ بورس آمریکا هم در هفته گذشته طی یک روز با یک نوسان ۱.۲۵ تریلیون دلاری مواجه شد. نوسانی که اندازه آن از کل ارزش بازار رمزارزها حدود ۲۵٪ بیشتر است. شاخص S&P 500 هم در مدت مشابه حدود ۵.۱۵٪ کاهش یافته است.
قیمت اتریوم در حالیکه کمتر از ۱ هفته با فاز اول بهروزرسانی مرج یعنی فاز بلاتریکس فاصله داریم، به بنبست وضعیت بد اقتصاد کلان خرده است و باید دید در ادامه سپتامبر مومنتم مرج میتواند مسیر قیمت ETH را از بقیه بازار سوا کند یا خیر. در گزارش این هفته در حالیکه قیمت بیت کوین در لبه پرتگاه ۲۰٬۰۰۰ دلاری، قیمت اتریوم در مرز ۱۵۵۰ دلار است، به تحولات دادههای آنچین نگاه میکنیم تا ببینیم آیا از این موقعیت خطرناک، امکان بازگشت وجود دارد؟
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلها متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم و استیبلکوینها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
[author title=”سلب مسئولیت” image=”http://”]گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی میهن بلاکچین بر اساس دیتاهای آنچین (روی زنجیره) در هفته گذشته است. اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.[/author]
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به ۳ بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد. در انتها نیز به شکل جزیی به وضعیت استیبلکوینها میپردازیم.
- این نسخه، پنجاه و سومین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول – بیت کوین
تصویر بالا قیمت بیت کوین را در تایمفریم روزانه نشان میدهد. ریزش قیمت بیت کوین در این هفته تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گرفت. شایعه آزادسازی یکباره ۱۳۷,۰۰۰ واحد بیت کوین توسط صرافی Mt.Gox، افزایش شاخص دلار (DXY) و اظهارات جروم پاول (Jerome Powell)، رییس فدرال رزرو ایالات متحده درباره ادامه سیاستهای افزایش نرخ بهره تا کنترل تورم و کاهش CPI تا محدوده ۲ درصد از عمده دلایل ریزش قیمت بیت کوین هستند؛ البته سطح حمایتی ۱۹,۰۰۰ دلار تاکنون مانند سد محکمی در مقابل ریزش بیشتر عمل کرده است و گاوهای بازار با رسیدن قیمت بیت کوین به این سطح، خریدهای قابل توجهی انجام میدهند.
تصویر بالا هشریت شبکه بیت کوین را نشان میدهد. همانطور که در نمودار مشخص است، هش ریت شبکه بیت کوین در دو هفته اخیر افزایش قابل توجهی پیدا کرده است. این موضوع در حالی رخ میدهد که قیمت بیت کوین با کاهش چشمگیری مواجه شده و سود استخراج آن به شدت کاهش کاهش پیدا کرده است. افزایش هش ریت نشاندهنده افزایش تعداد ماینرها است. با افزایش تعداد ماینرها دریافت پاداش برای آنها سختتر خواهد شد؛ اما افزایش هش ریت بیت کوین نشان میدهد که همچنان بسیاری از ماینرها به سودآوری این شبکه حتی در شرایط فعلی خوشبین هستند.
در ادامه به بررسی برخی از دادههای آنچین در یک هفته اخیر میپردازیم:
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
نهنگها یکی از اصلیترین بازیگران در بازار رمزارزها محسوب میشوند و تحرکات آنها در بازار میتواند تصویر دقیقی از اتفاقات آینده را پیش روی سرمایهگذاران قرار دهد. از این رو ابتدا به سراغ نهنگهای بیت کوین میرویم و رفتار آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین با رنگ سبز نشان داده شده است. همچنین هیستوگرامی به شکل عمودی در گوشه تصویر مشاهده میکنید که نشاندهنده حجم و قیمت خرید کوینهای فروخته شده طی هفته گذشته است.
- تحلیل نمودار: همانطور که در هیستوگرام نمودار مشخص است، نهنگها در تمامی روزهای هفته مشغول فروش بیت کوینهای خود بودهاند. تقریبا ۲۰,۰۰۰ واحد بیت کوین این هفته از کیف پول نهنگها خارج شده است. علت این موضوع را به شرایط نابهسامان اقتصادی در جهان و خروج پول از بازارهای پرریسک میتوان نسبت داد.
بررسی شاخص فاندینگ ریت
- معرفی شاخص: در تصویر بالا نمودار سبز رنگ قیمت بیت کوین را نشان میدهد و نمودار قرمز نشاندهنده فاندینگ ریت بیت کوین در صرافیهای بایننس، بیتمکس و FTX است.
- تحلیل شاخص: به طور کلی معاملهگران در بازارهای نزولی و هنگام کاهش قابلتوجه قیمتها در معاملات خود از پوزیشن شورت استفاده میکنند؛ اما در هفته اخیر و پس از سخنرانی جروم پاول و ریزش شدید قیمتها، معاملهگران از پوزیشنهای لانگ استفاده کردهاند. به نظر میرسد به عقیده بسیاری از تریدرها محدوده ۱۹,۰۰۰ دلار کف قیمت بیت کوین بوده و رسیدن قیمت بیت کوین به این سطوح برای آنها نشانگر فرصت خرید است.
بررسی تعداد آدرس کیف پول نهنگها
- معرفی شاخص: در تصویر بالا نمودار میلهای سبز رنگ نشاندهنده قیمت بیت کوین و نمودار قرمز رنگ نشاندهنده تعداد آدرسهای کیف پول نهنگهایی است که بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین نگهداری میکنند.
- تحلیل شاخص: همانطور که در نمودار مشخص است، با وجود کاهش قیمت بیت کوین به زیر ۲۰,۰۰۰ دلار تعداد آدرس کیف پول نهنگها افزایش یافته است. در یک ماه گذشته بیش از ۱۰۳ آدرس به تعداد نهنگهای بیت کوین اضافه شده است.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
با توجه به حجم مبادلات در صرافیهای متمرکز، آنها به عنوان یکی از مراجع تعیین قیمت بیت کوین و یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت آن به شمار میروند. در حال حاضر حدودا ۱,۷۴ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، نمودار بنفش رنگ نرخ خالص ورود و خروج بیت کوین به صرافیهای متمرکز رمزارزها را در کنار موجودی آنها و قیمت بیت کوین نشان میدهد.
- تحلیل شاخص: همانطور که در نمودار مشخص است، همچنان روند خروج بیت کوین از صرافیها ادامه دارد. موجودی بیت کوین صرافیها به کمترین میزان خود در چهار سال گذشته رسیده است.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
حدودا ۱,۸۵ میلیون واحد بیت کوین در کیف پول ماینرهای شبکه بیت کوین ذخیره شده است. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص ورودی/خروجی خالص بیت کوین کیف پول ماینرها را در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی نشان میدهد. مقادیر مثبت در این نمودار نشاندهنده افزایش ذخایر بیت کوین ماینرها است.
- تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار مشخص است، از فشار فروش بیت کوین توسط ماینرها کاسته شده است. به نظر میرسد با آغاز بازار خرسی ماینرها هر زمان که قیمت بیت کوین افزایش مییابد، دست بهفروش میشوند و سعی میکنند تا هزینههای خود را با فروش در قیمتهای بالاتر جبران کنند. معمولا فروش بیت کوین توسط ماینرها در قیمتهای بالای ۲۲,۰۰۰ دلار شدت پیدا مییابد.
بررسی احساسات بازار
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی عبارت «Mt gox» (رنگ آبی) و سلطه آن در قیاس با باقی ارزهای دیجیتال (رنگ زرد) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. همچنین قیمت بیت کوین با رنگ سبز رسم شده است.
- تحلیل شاخص: تاثیر اخبار مربوط به آزادسازی بیت کوینهای صرافی Mt Gox در نمودار بالا کاملا مشخص است. همزمان با این شایعه، قیمت بیت کوین حدودا از ۲۱,۰۰۰ دلار به ۱۹,۶۰۰ دلار رسید. اخبار منفی اینچنینی میتوانند تاثیر بهسزایی بر احساسات حاکم بر بازار داشته باشند.
بخش دوم – اتریوم
نمودار بالا قیمت اتریوم را در تایمفریم روزانه نشان میدهد. قیمت اتریوم از عصر روز جمعه با آغاز سخنرانی جروم پاول در جکسون هول در کنار قیمت بیت کوین و سایر بازارها، وارد روند نزولی شدیدی شد. قیمت اتریوم در این تاریخ درصد کاهشی دو رقمی را ثبت کرد و با بیش از ۱۱٪ اصلاح به کمتر از ۱,۵۰۰ دلار رسید.
این روند نزولی در روزهای شنبه و یکشنبه ادامه داشت و در انتهای یکشنبه قیمت اتریوم را به ۱,۴۲۲ دلار رساند. در مورد مسیر قیمت اتریوم تا انجام بهروزرسانی مرج که فاز اول آن به نام «بلاتریکس» برای ۶ سپتامبر (۱۵ شهریور) برنامهریزی شده است، نظرات متفاوتی وجود دارد. برای کسب اطلاع دقیقتر در مورد پیشبینیها در این مورد میتوانید مطلب زیر را مطالعه کنید. اما به نظر میرسد اقلا در شرایط فعلی، بازار تحت کنترل فاکتورهای اقتصاد کلان است.
در شرایطی که قیمت بیت کوین بین ۱۹,۵۰۰ و ۲۰,۵۰۰ دلار در حال نوسان است، قیمت اتریوم هم باقی هفته را در حال نوسان بین ۱,۴۵۰ و ۱,۶۰۰ دلار بود. همزمان با نوسانات اخیر، نکتهای که بهشدت جلب توجه میکند، همبستگی خیرهکننده قیمت اتریوم با شاخص S&P 500 است (نمودار پایین).
در نمودار بالا، قیمت اتریوم با رنگ سبز و شاخص S&P 500 (SPX) با رنگ قرمز مشخص شده است. به نظر میرسد که اتریوم در بازار خرسی فعلی، تبدیل به یکی از سهام بخش فناوری شده است و مسیر SPX را صرفا با حد نوسانات (Volitility) متفاوت دنبال میکند.
همچنین با کاهش قیمت اتریوم، شاخص رشد شبکه (Network Growth) برای اتریوم به کمترین سطح خود از آغاز کرونا در مارچ ۲۰۲۰ (اسفند ۱۳۹۸) رسید. این شاخص نشاندهنده تعداد آدرسهای جدیدی است که برای اولین بار یک رمزارز خاص (در اینجا اتریوم) را جابجا میکنند. تعداد آدرسهای جدید فعال در شبکه اتریوم در تاریخ ۲۸ آگوست (۶ شهریور) حدود ۴۷٬۸۰۰ بود و این حد پایین برای شبکهای که در آستانه بزرگترین بهروزرسانی خود و شاید بزرگترین بهروزرسانی در فضای کریپتو قرار دارد، به هیچ وجه نشانه خوبی نیست.
از سوی دیگر شاخص MVRV برای اتر که با سقوط قیمت ETH به کمتر از ۹۰۰ دلار در تاریخ ۱۸ ژوئن (۲۸ خرداد)، شرایط را برای خرید مساعد نشان میداد، در حال حاضر به محدوده خنثی رسیده است و نشان میدهد که ارزش بازار اتر به ارزش بازار تحقق یافته آن بسیار نزدیک است.
وضعیت استیکینگ اتریوم ۲
نمودار بالا تعداد ولیدیتورهای جدید اتریوم ۲ را در کنار قیمت اتر نشان میدهد. همانطور که مشاهده میشود، با وجود اینکه کمتر از یک هفته تا آغاز بهروزرسانی مرج و فاز بلاتریکس این بهروزرسانی زمان باقی است، تعداد ولیدیتورهای اتریوم ۲ رشد چشمگیری نیافته است.
استیکینگ اتریوم در قرارداد بیکن چین که از ۱ دسامبر ۲۰۲۰ (۱۱ آذر ۱۳۹۹) آغاز شد، تا امروز توانسته ۱۳,۴۱۰,۰۷۲ ETH را که بیش از ۱۱٪ از کل عرضه در گردش اتریوم است جذب کند. این مقدار ETH حدودا برابر با ۲۵.۵۷ برابر حداقل تعیین شده برای انتقال اتریوم از اثبات کار به اثبات سهام است.
البته همانطور که مخاطبان میهن بلاکچین در جریان هستند، انتقال شبکه اتریوم از اثبات کار به اثبات سهام (همانطور که انتظار میرفت) با مناقشاتی مواجه شده است. هرچند که اترماین، بزرگترین استخر استخراج اتریوم، پشتیبانی از ماینینگ را متوقف کرده و سرویس استیکینگ را ارائه کرده است؛ انت پول، استخر وابسته به غول چینی ماینینگ، بیت مین، که بیشتر در استخراج بیت کوین فعال بوده است، اعلام کرد، اتریوم با انتقال به اثبات سهام سانسور پذیر میشود.
البته اقدام اتر ماین در سانسور تراکنشهای تورنادوکش نشان داد که فرآیند ماینینگ و اجماع اثبات کار هم به اندازه اجماع اثبات سهام در برابر سانسور شدن آسیبپذیر است و انتخاب اثبات کار به عنوان الگوریتم اجماع، به هیچ وجه برای مقاومسازی شبکه در برابر سانسور کفایت نمیکند. بلکه برای غیرمتمرکز ماندن استخراج هم باید چارهای اندیشید که بدون قربانی کردن حدی از امنیت شبکه ممکن نمیشود.
از سوی دیگر زمزمههای تشکیل یک فورک اثبات کار از اتریوم، از حد زمزمه فراتر رفته است و قطعیت پیدا کرده است. به نظر میرسد که تیم ETHPoW به رهبری ماینر چینی، چندلر گوئو، انگیزه و سرمایه کافی برای حفظ ماینینگ در فضای اتریوم داشته باشد. این تیم اعلام کرده که تصمیمش برای فورک اتریوم قطعی است و حتی بزرگترین صرافی فضای کریپتو، یعنی صرافی بایننس هم اعلام کرده است که رمزارز شبکههای فورک شده از اتریوم را میان هولدرهای اتر در این صرافی توزیع میکند.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات روزانه صرافیهای غیرمتمرکز به صورت نمودار میلهای نشان داده شده و در سمت راست اسامی صرافیها به تفکیک آورده شده است. حجم معاملات صرافیهای مطرح لایه یک در این هفته حدود ۱۲ میلیارد دلار بود که نسبت به هفته گذشته ۲ میلیارد دلار کاهش یافته است. همچنین سهم صرافی یونی سواپ از حجم تراکنشها بر بستر اتریوم با کاهش حدود ۴ درصدی به ۶۶٪ رسیده است.
جالب است که تعداد منشنهای یونیسواپ در توییتر در تاریخ ۲۹ آگوست (۷ شهریور) به بالاترین سطح خود از سپتامبر ۲۰۲۰ (شهریور ۱۳۹۹) رسید. این رشد چشمگیر احتمالا مربوط به باتهای ریپلای است کاربران کمتجربهتر را هدف کلاهبرداری قرار میدهند. بنابراین بهتر است برای حفظ امنیت در این مورد دقت کافی لحاظ شود.
وضعیت اتریوم در صرافیهای متمرکز
نکته بسیار جالب توجهی که با بررسی وضعیت معاملات اتریوم در صرافیهای متمرکز جلبتوجه میکند، فاندینگ ریت شدیدا منفی برای این معاملات است. پس از سخنرانی جروم پاول در عصر جمعه، ۲۶ آگوست، فاندینگ ریت اتریوم در صرافیهای متمرکز در روز شنبه به منفیترین سطح خود از ابتدای تابستان ۱۴۰۰ رسید.
فاندینگ ریت مثبت نشاندهنده تسلط معاملات خرید استقراضی و فاندینگ ریت منفی نشاندهنده تسلط معاملات فروش استقراضی است. شدت منفی شدن فاندینگ ریت اتریوم، تجمع قراردادهای شورت را نشان میدهد و البته میتواند فرصت مناسبی برای شورت اسکوییز فراهم کند.
در نمودار بالا خط سبز نشاندهنده قیمت اتر و خط قرمز موجودی اتر در صرافیها (برحسب درصد از کل عرضه) است. در گزارش آنچین چهارشنبه قبل، به رشد چشمگیر موجودی اتریوم در صرافیهای متمرکز اشاره شد و مشاهده شد که اتریوم با بزرگترین ورودی روزانه به صرافیهای متمرکز در ۱ سال اخیر مواجه شده است. اما مدتی بعد مشخص شد که این رشد ناگهانی در اتر موجود در صرافیها مربوط به برچسبدار شدن یکی از والتهای قدیمی صرافی بایننس است که حاوی ۱.۴۹ میلیون ETH است. بنابر این علت رشد موجودی اتر صرافیها مشخص شد و این موضوع باعث نگرانی نیست.
بخش سوم – استیبل کوینها
برای بررسی نفوذ استیبل کوینها در شبکههای لایه دوم اتریوم میتوان تعداد آدرسهای فعال هر استیبل کوین را در شبکه اتریوم و یکی از لایه دومهای آن، برای مثال شبکه آپتیمیزم، مقایسه کرد. همانطور که در تصویر پایین مشاهده میشود، تعداد آدرسهای فعال تتر در شبکه اصلی اتریوم در حال حاضر با تعداد آدرسهای فعال تتر در آپتیمیزم قابل مقایسه نیست.
با این حال، تعداد آدرسهای فعال DAI در شبکه آپتیمیزم رشد چشمگیری داشته است و در حال نزدیک شدن و پشتسر گذاشتن تعداد آدرسهای فعال DAI در شبکه اصلی اتریوم است. جالب است بدانید تعداد آدرسهای فعال DAI در شبکه آپتیمیزم، از آدرسهای فعال این استیبل کوین در زنجیره BNB بیشتر است.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمزارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمزارزها