متوسط کریپتو پدیا

سی بریج چیست؟ آموزش کار با cBRIDGE شبکه سلر

با پدیدار شدن شبکه‌ها و بلاکچین‌های متفاوت که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند و رونق گرفتن امور مالی غیرمتمرکز (دیفای – DeFi) در چند سال اخیر،‌ لزوم تعامل و ارتباط بین بلاکچین‌ها بیش از پیش احساس می‌شود. پروژه‌های متعددی با راه‌حل‌های متفاوت درصدد ارتباط بلاکچین‌های موجود با یکدیگرند اما هنوز راه‌حل جامع و کاملی برای انتقال دارایی و فعالیت بی‌دردسر بر بستر شبکه‌های مختلف وجود ندارد. یکی از راه‌های فعلی برای انتقال ارزهای دیجیتال بدون استفاده از صرافی‌های غیرمتمرکز، استفاده از پل‌های (بریج) بین شبکه‌ای است. سی بریج چیست؟ cBRIDGE یکی از بهترین رابط‌های موجود فعلی برای انتقال برخی از دارایی‌ها بین شبکه‌ها است.

اما سی بریج چیست؟ سی بریج محصولی از شبکه سلر (CELER Network) است که به کاربران اجازه انتقال ارزهای دیجیتال بین برخی از شبکه‌های لایه یک به یکدیگر و همچنین به راهکارهای لایه دو اتریوم را می‌دهد. در ادامه مطلب با این رابط، و نحوه کار با ‌آن بیشتر آشنا خواهیم شد. با ادامه مطلب همراه باشید.

سی بریج چیست؟

سی بریج چیست

پل (Bridge) سی محصولی از شبکه سلر است. شبکه سلر یکی از پروژه‌های جذابی است که با هدف اتصال بلاکچین‌های مختلف به یکدیگر با استفاده از راهکارهای خارج از زنجیره، فعالیت خود را آغاز کرده است و توانسته است حامیان مالی قدرتمندی جذب نماید. CBridge گامی از سوی این شبکه برای پر کردن خلا موجود در دنیای بلاکچین است. سی بریج شبکه سلر را می توان شبکه‌ای چند زنجیره‌ای (multi chain) دانست که به کاربران امکان انتقال دارایی به شکلی ارزان و آنی را فراهم می‌کند. شبکه‌های لایه یک، سایدچین‌ها و برخی راهکارهای مقیاس‌پذیری لایه دو تحت پوشش این رابط قرار دارند و کاربران می‌توانند به راحتی چند کلیک، دارایی خود را بین این شبکه‌ها و لایه‌ها جابجا نمایند.

شبکه‌ها و لایه‌های تحت پوشش نسخه ۱ این پل، عبارتند از: شبکه اصلی اتریوم، شبکه هوشمند بایننس (BSC)، شبکه اوکی اکسچین (OkExcahin)، شبکه هکو (Heco chain)، شبکه اوالانچ (Avalanche)، شبکه فانتوم (Fantom)، شبکه ایکس دای (xDAI)، ساید چین پالیگان (Polygon) و راهکارهای لایه دو اتریوم آربیتروم (Arbitrum) و آپتیمیسم (Optimism).

همچنین لیست ارزهای دیجیتالی که می‌توان با این رابط انتقال داد به شرح زیر است: تتر (USDT)، دای (DAI)، یو اس دی کوین (USDC)،‌ دلار بایننس (BUSD)، اتر رپد شده (WETH)، توکن سلر (CELR) و توکن ایمپاسیبل فایننس (IF). لازم به ذکر است که دو توکن آخر، در همه شبکه‌ها قابل دسترس نیستند.

علی‌رغم اینکه این محصول هنوز در مرحله آزمایشی (بتا) است، استقبال کاربران از آن قابل توجه بوده است. موید این نکته، حجم و تعداد انتقال‌های انجام شده این رابط است که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید.

اطلاعات تراکنش‌های انجام شده - سی بریج چیست

موارد استفاده از این پلتفرم به شرح زیر است:

  • ورود و خروج آنی از راهکارهای لایه دو اتریوم به شبکه اصلی و بالعکس.
  • انتقال دارایی مستقیم بین راهکارهای مختلف مقیاس پذیری اتریوم (همچون آربیتروم، آپتیمیسم، ماتیک و اسکیل SKALE) به یکدیگر بدون نیاز به انتقال به شبکه اصلی اتریوم.
  • پلی دو طرفه بین راهکارهای لایه دو اتریوم و دیگر شبکه‌های لایه یک.

سی بریج چگونه کار می‌کند؟

طریقه کارکرد این پل نسبتا ساده و سرراست است. کلید انتقال بین شبکه‌های مختلف، نودهای رله‌ای است که نقدینگی کافی بین دو یا چند شبکه را دارا هستند. ابتدا کاربر در شبکه مبدا، دارایی خود را به گره رله در آن شبکه ارسال می‌کند و از آن جا که نود رله در شبکه مقصد دارای نقدینگی است،‌ دارایی‌ کاربر را به آدرس وی در آن شبکه ارسال می‌کند. این فرایند توسط قراردادهای هوشمند قفل شده با هش و زمان کنترل می‌شود و نیازی به اعتماد به صداقت نود رله نیست. همچنین رابط سی به شیوه‌ای کاملا غیرحضانتی عمل می‌کند و در هیچ یک از بخش‌های فرایند، اشخاص ثالث به موجودی کاربر دسترسی ندارند. همچنین شیوه عمل نودهای رله شفاف و متن‌باز است و هر کس می‌تواند با برآوردن شرایطی، به عنوان نود رله در سیستم فعالیت کند. نودهای رله برای جبران هزینه عملیاتی و هزینه انتقال شبکه‌های مختلف درگیر در فرایند، مبلغی را از کاربران کسر می‌نمایند. فرمول هزینه انتقال به شکل زیر است:

هزینه انتقال = هزینه گس نود رله + درصد هزینه انتقال * مقدار انتقال

درصد هزینه انتقال توسط نود رله تعیین می‌شود. بازه فعلی برای عموم تراکنش‌ها بین ۰.۰۴ تا ۰.۱ درصد است. برای تراکنش‌هایی که مبدا آن‌ها آربیتروم و آپتیمیسم باشد، این درصد کمی بیشتر و در حدود ۰.۲ درصد است.

آموزش انتقال دارایی با سی بریج (cBridge)

ابتدا به صفحه اصلی سی بریج رفته و بر روی گزینه اتصال کیف پول کلیک می‌کنیم. در حال حاضر در نسخه وب، تنها امکان اتصال کیف پول متامسک به این پل فراهم است. اما می‌توان با استفاده از مرورگر dApp کیف پول‌های مطرح چند شبکه‌ای موبایلی (همچون سیف پل و تراست والت) به این سرویس دسترسی داشت. پیش از کار با این پل، از اضافه کردن شبکه مبدا و مقصد (در صورت وجود نداشتن آن در کیف پول متامسک) اطمینان حاصل کنید. می‌توانید با استفاده از وبسایت چین لیست (chainlist) به راحتی شبکه مدنظر خود را به متامسک‌ اضافه نمایید.

وصل کردن کیف پول به سی بریج
کیف پول‌های پشتیبانی شده در سی‌بریج

برای آموزش نحوه کار این پل، مقداری استیبل کوین USDC را از لایه آربیتروم به مقصد زنجیره هوشمند بایننس منتقل خواهیم کرد. در قسمت Source Chain، شبکه مبدا و در قسمت Destination Chain شبکه مقصد را انتخاب کنید. در صورتی که شبکه متامسک شما در آن لحظه، روی شبکه مبدا انتخاب نشده باشد، با پیغامی همانند پیغام زیر روبرو می‌شوید که با کلیک بر روی آن، متامسک از شما می‌خواهد تا شبکه را تغییر دهید.

تغییر شبکه در متامسک - سی بریج چیست

رابط کاربری این پلتفرم بسیار ساده است و به صرافی‌های غیرمتمرکز شباهت دارد. پس از انتخاب توکن/ارز، مبلغ مورد نظر خود برای انتقال را وارد کنید. در باکس پایین، مبلغ دریافتی در مقصد و هزینه انتقال کسر شده را مشاهده خواهید کرد.

انجام انتقال در پلتفرم سی بریج

با کلیک بر روی دکمه انتقال (Transfer) در صورتی که پیش از این، آن ارز را در آن شبکه تایید نکرده باشید، درخواست تایید (Approve) قرارداد هوشمند مربوطه، برای شما نمایان خواهد شد.

تایید توکن و قرارداد هوشمند در رابط سی بریج

پس از تایید، از آن جا که عملیات تایید، مشابه تراکنش، مستلزم ثبت بر روی بلاکچین است، باید کمی منتظر تایید و ثبت در بلوک باشید. پس از تایید، دکمه Submit Transfer برای شما فعال خواهد شد.

ارسال درخواست تراکنش به شبکه

در این مرحله پس از دقایقی انتظار و دریافت پاسخ نود رله، گزینه Release Fund یا آزادسازی موجودی به نمایش در می‌آید. با انتخاب این گزینه، توکن شما در شبکه مبدا برای نود رله ارسال خواهد شد. همانطور که در تصویر هشدار داده، تا زمان تایید تراکنش توسط نود رله، نباید این سایت را ترک کنید، کمی صبر کنید و پس از تایید تراکنش، مراحل بعدی را انجام دهید.

سی بریج چیست - انتظار برای دریافت پاسخ نود
آزادسازی دارایی - سی بریج چیست

پس از گذشت زمان و تشکیل چند بلوک، در صورت عدم وجود مشکل، پیغامی مبنی بر موفقیت به شما نشان داده خواهد شد و از شما خواسته می‌شود تا با تغییر شبکه متامسک به شبکه مقصد، منتظر دریافت دارایی انتقالی خود بمانید. در این مرحله می‌توانید با رفتن به تب History، از آخرین وضعیت تراکنش خود مطلع شوید و یا با چک کردن شماره تراکنش (tx id) خود در مرورگرهای بلاکچین موردنظر خود، از وضعیت تراکنش خود باخبر شوید.

پیام موفقیت پایان فرایند انتقال

خطاهای احتمالی زمان کار با پلتفرم C Bridge

در شرایطی ممکن است که عملیات انتقال به راحتی صورت نپذیرد. برخی از خطاهای احتمالی و نحوه رفع آن در ادامه ذکر شده است:

توجه داشته باشید که در صورت پیش آمدن هر گونه مشکلی، شمارنده‌ قرمز تب تاریخچه، شما را از وجود آن مطلع می‌سازد. پس در صورت مشاهده، به آن تب بروید.

آزاد کردن مبلغ انتقال

اگر فرایند انتقال را تکمیل نکرده باشید، پیغامی مبنی بر آزادسازی دارایی دریافت خواهید کرد. با کلیک بر روی آن، فرایند انتقال از آن مرحله ادامه خواهد یافت.

آزادسازی دارایی در cbridge

لغو کردن تراکنش

گاهی ممکن است گزینه لغو (Cancel) در کنار اطلاعات تراکنش نمایان شود. دو دلیل احتمالی برای آن وجود دارد:

درخواست انتقال را ارسال کرده‌اید اما برای مدتی طولانی از آزادسازی دارایی خودداری کردید و یا نود رله به مدتی طولانی پاسخگوی درخواست شما نبوده است.

با کلیک بر روی لغو، تراکنش شما ملغی خواهد شد. این کار برای شما هزینه گس شبکه را در پی خواهد داشت.

نحوه لغو تراکنش در سی بریج

بازگرداندن دارایی به شکل دستی

در صورتی که پس از ارسال موفقیت‌آمیز، دارایی را در شبکه مقصد پس از مدتی طولانی (بیش از ۳۰ دقیقه) دریافت نکردید، با رجوع به تب تاریخچه تراکنش‌ها، با کلیک بر روی Claim Funds به شکل دستی مبلغ ارسالی را به آدرس شبکه مبدا بازگردانید. توجه داشته باشید که این کار باید در پنجره زمانی مشخص (۴ تا ۸ ساعت پس از ارسال) صورت گیرد، در غیر این صورت ممکن است دسترسی دوباره به دارایی‌تان ناممکن شود. پنجره زمانی دقیق انجام این کار را می‌توانید در بخش جزییات تراکنش مشاهده کنید.

جمع‌بندی

سی بریج رابطی برای انتقال دارایی بین چند بلاکچین و راهکار لایه دو به یکدیگر است. هزینه کم و سرعت بالای نسبی این پل، خصوصا در مورد برخی راهکارهای لایه دو، این پل را به گزینه‌ای جذاب برای کاربران تبدیل کرده است. همچنین وجود شبکه سلر به عنوان توسعه‌دهنده این رابط، به اعتبار این پل و میزان اعتماد کاربران می‌افزاید. سی بریج هنوز در ابتدای راه است، و در نسخه‌های آتی به تعداد شبکه‌ها و تعداد رمزارزهای آن افزوده خواهد شد. همچنین قابلیت ارسال به آدرس شخص ثالث در آن گنجانده خواهد شد.

در این مطلب نحوه کار با سی بریج را مرور کردیم و با جزییات آن آشنا شدیم. تجربه شما در استفاده از سی بریج چیست؟ نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.

منبع
Celer Network

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
10 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا