کریپتو کده

شبکه سلر چیست؟ معرفی کامل Celer Network و توکن CELR

سلر یکی دیگر از پروژه‌هایی است که دست روی معضل مقیاس پذیری تکنولوژی بلاکچین گذاشته است؛ معضلی که با افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال و رشد برنامه‌های غیرمتمرکز بیش از پیش نمایان شد. راه‌حل شبکه Celer برای حل مشکل مقیاس‌پذیری، استفاده ترکیبی از راه حل‌های لایه دوم مختلف است. جالب است بدانید سلر سومین عرضه اولیه صرافی (IEO) برگزار شده در لانچ پد بایننس بود و همه توکن‌ها ظرف ۱۷ دقیقه و ۳۵ ثانیه به فروش رفتند. در این مقاله می‌خواهیم ببینیم شبکه سلر (Celer) چیست، چطور کار می‌کند و چه محصولاتی ارائه کرده است. همچنین توکن CELR را هم بررسی خواهیم کرد. با میهن بلاکچین همراه باشید.

این مقاله در ۱۰ دی ۱۴۰۱ به‌روزرسانی شده است.

شبکه سلر (Celer Network) چیست؟

سلر نتورک چیست
منبع: celer.network

شبکه سلر یک پلتفرم مقیاس‌پذیر و بدون مجوز است که هر کسی می‌تواند به راحتی روی این پلتفرم برنامه‌های غیرمتمرکز (DApp) بسازد یا از دپ‌های ساخته‌شده استفاده کند. Celer Network یکی از شبکه‌هایی است که قصد دارد با استفاده از راه‌حل‌های لایه ۲ مشکل مقیاس‌ پذیری در بلاکچین‌ها را حل کند. لایه ۲ یک زنجیره خارجی مرتبط با زنجیره اصلی است و از آنجایی که داده‌های تراکنش در این زنجیره بیرونی پردازش می‌شوند، بار محاسبات زنجیره اصلی کاهش پیدا می‌کند. اما به هر حال امنیت لایه ۲ به امنیت زنجیره اصلی وابسته است.

در حقیقت لایه ۲ فقط داده‌های ضروری تراکنش‌ها مانند وضعیت، موجودی و شرکت‌کننده‌ها را به زنجیره اصلی ارسال می‌کند و تنها این دسته از داده‌‌ها با ذخیره‌شدن در زنجیره اصلی از امنیت آن بهره‌مند می‌شوند. سلر نتورک از ترکیب سه راهکار لایه ۲ کانال‌های وضعیت (State Channels)، سایدچین (Sidechain) و رول‌آپ (Rollup) استفاده می‌کند که در ادامه به صورت مختصر هر کدام را معرفی می‌کنیم.

کانال‌های وضعیت (State Channels)

بهترین نمونه برای معرفی کانال‌های وضعیت، شبکه لایتنینگ بیت کوین (Bitcoin’s Lightning Network) است. با استفاده از کانال‌های وضعیت دو یا چند کاربر می‌توانند برای انجام تراکنش‌ها یا اجرای قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) خارج از زنجیره اصلی توافق کنند. ضمنا بازگشت به زنجیره اصلی تنها در صورت نیاز به اصلاح وضعیت امکان‌پذیر است. به طور مثال تصور کنید دو کاربر به نام مارتا (Marta) و جورج (Jorge) کانالی را برای پرداخت در ازای انجام یک کار مشخص باز می‌کنند.

مارتا ۱ واحد بیت کوین به کانال ارسال می‌کند و هزینه این تراکنش را با بیت کوین می‌پردازد. زمانی که جورج انجام کار موردنظر را شروع می‌کند، مارتا ۰.۵ واحد بیت کوین برای او ارسال می‌کند. سپس هنگامی که جورج کار را تمام کرد، نصف دیگر بیت کوین را نیز دریافت می‌کند. در نهایت جورج بیت کوین را به کیف‌پول خود واریز می‌کند، اما برای تایید تراکنش به امضای مارتا نیاز دارد. در واقع همه شرکت‌کننده‌ها باید اعتبار این تراکنش را که در زنجیره اصلی بیت کوین ثبت می‌شود تایید کنند. استفاده از این تکنولوژی دو محدودیت دارد، اول اینکه پیش از استفاده از کانال باید توکن‌ها را قفل کرد و نکته دوم پییچدگی‌های مربوط به درگیرشدن چندین کاربر و شرکت‌کننده است.

سایدچین‌ها یا زنجیره‌های جانبی (Sidechains)

سایدچین‌ها زنجیره‌هایی هستند که در کنار زنجیره اصلی فعالیت می‌کنند. این زنجیره‌های فرعی تراکنش‌ها را با کارایی بیشتری پردازش می‌کنند و قابلیت ارسال و دریافت توکن از زنجیره اصلی را نیز دارند. دو نوع سایدچین وجود دارد:

  • زنجیره‌های جانبی «حضانتی» که به دلیل مکانیسم اجماع خاص خود، امنیت منحصر به خودشان را دارند.
  • زنجیره‌های جانبی «غیرحضانتی» که متکی به امنیت شبکه اصلی هستند. 

رول‌آپ‌ها (Rollups)

رول‌آپ‌ها یکی از فناوری‌های مورد استفاده برای مقیاس‌پذیر کردن بلاکچین اتریوم هستند. رول‌آپ (Rollup) به معنای جمع‌ یا رول کردن است، بنابراین می‌توان اینطور تصور کرد که در تکنولوژی بلاکچین تراکنش‌ها جمع‌می‌شوند تا فضا و سرعت بیشتری حاصل شود. در رول‌آپ‌ها تراکنش‌ها در خارج از شبکه اصلی و در زنجیره‌ای مختصِ همین منظور انجام می‌شوند. این فناوری دارای قابلیت پردازش هزاران تراکنش در ثانیه است و می‌تواند اطلاعات را تا کمترین حد ممکن فشرده‌ کند. به‌علاوه می‌تواند اطلاعات مورد نیاز هزاران تراکنش که در لایه ۲ انجام و در زنجیره اصلی به عنوان یک تراکنش مجزا ثبت‌شده‌اند را مدیریت و ارسال کند. به این ترتیب رول‌آپ‌ها می‌توانند با هزینه بسیار کم هزاران تراکنش را در ثانیه پردازش کنند.

Celer Network چطور کار می‌کند؟

شبکه سلر (Celer Network) چیست
منبع: Coinbureau.Com

همانطور که گفتیم سلر با ترکیب سه راهکار لایه ۲ کانال‌های وضعیت،‌ سایدچین و RollUp به دنبال ایجاد بستری امن و مقیاس‌پذیر برای برنامه‌های غیرمتمرکز است. در این بخش می‌خواهیم چگونگی استفاده از این راه‌حل‌ها در ساختار شبکه سلر را بررسی کنیم.

کانال‌های شبکه سلر (Celer Channels)

کانال‌های شبکه سلر متشکل از سه مولفه و به شرح زیر هستند:

  • CelerApps: برنامه‌های سلر از طریق رابط برنامه نویسی کاربردی (API) خود ویژگی‌های قراردادهای هوشمندی را که می‌خواهند در این محیط اجرا کنند، جمع‌آوری و تکرار می‌کنند. اگرچه هدف اولیه از ایجاد CelerApps اتصال شبکه سلر به اتریوم بود، اما هدف اصلی آن‌ها تبدیل شدن به رله Blockchain-Agnostic (تاثیرناپذیر از نوع شبکه بلاکچینی) است تا پلتفرم سلر بتواند به چندین شبکه بلاکچین مختلف متصل شود.
  • CelerPay: سلرپی یک کانال پرداخت تعمیم‌یافته است که از انتقال کارآمد توکن خارج از زنجیره با شرایط دلخواه در حالت‌های قابل تایید روی زنجیره پشتیبانی می‌کند. CelerPay شامل مجموعه‌ای از قراردادهای هوشمند آنچین و پروتکل‌های ارتباطی خارج از زنجیره است. قراردادهای هوشمند مشترک حداقل وضعیت‌های آنچین مورد نیاز برای هر جفت همتای کانال را حفظ می‌کنند. پروتکل‌های خارج از زنجیره مشخص می‌کنند که همتایان چگونه وضعیت‌های آفچین را به‌روزرسانی و مبادله می‌کنند. کانال‌های CelerPay لبه‌های کانال وضعیت شبکه هستند. پرداخت آفچین می‌تواند از طریق چندین کانال CelerPay عبور کند.
  • Celer Nodes: نودهای سلر مولفه سوم در سیستم کانال Celer هستند. این نودها مانند سایر نودهای سنتی وظیفه ارسال و دریافت تراکنش‌ها را به عهده دارند. ارتباط و مقیاس‌پذیری کانال‌های مختلفی که روی پلتفرم فعالیت می‌کنند، از طریق همین ارسال‌ها به‌دست‌می‌آید.

سایدچین سلر یا State Guardian Network

همانطور که در توضیحات مربوط به کانال‌ها اشاره شد، هر یک از شرکت‌کنندگان در کانال باید اطلاعات تراکنش را تایید کنند تا تراکنش انجام شود. حالا اگر یک شرکت‌‌کننده آفلاین باشد چه اتفاقی می‌افتد؟ آیا باید منتظر اتصال او بمانیم؟ قطعا نیازی نیست و اینجا است که راهکارهای لایه دوم نقش خود را ایفا می‌کنند.

شبکه سلر به منظور حل مشکل قطع ارتباط کاربر با کانال‌های مختلف، باید سرویسی را ارائه می‌داد که عملکردهای زیر را انجام دهد:

  • حاوی یک نسخه پشتیبان آپدیت از تراکنش‌های خارج از زنجیره انجام شده در کانال‌ها باشد.
  • بر اساس این اطلاعات، در اختلافاتی که ممکن است در کانال‌های مختلف ایجاد شود شرکت کند و به جای کاربرانی که ارتباطشان قطع شده است، پاسخ دهد.
  • از طرف کاربرانی که اتصالشان قطع است، پرداخت‌ها را دریافت کند.
  • در صورت نیاز، اطلاعات به‌روز تراکنش‌ها در کانال‌ها را ارائه کند.

تیم توسعه‌دهنده شبکه سلر برای جایگزینی کاربرانی که اتصال آن‌ها به شبکه قطع می‌شود، یک زنجیره جانبی به نام State Guardian Network ایجاد کرد. شبکه SGN بلاکچینی با مکانیسم اجماع اثبات سهام (PoS) است که روی تندرمینت (Tendermint) ساخته شده است و به عنوان انتقال‌دهنده (روتر) پیام میان بلاکچین‌های مختلف فعالیت می‌کند. نودهای اعتبارسنج (ولیدیتورها) برای پیوستن به فرایند اجماع در شبکه SGN باید توکن CELR را استیک کنند.

فرایند استیکینگ توکن سلر بخش مهمی از امنیت اقتصادی فریمورک پیام‌رسان میان‌زنجیره‌ای سلر است. کاربران برای استفاده از خدمات شبکه SGN باید هزینه‌ای را به این شبکه بپردازند. هزینه‌های پرداخت‌شده توسط کاربران بابت تامین امنیت و به عنوان پاداش میان سپرده‌گذاران (Stakers) توکن سلر و ولیدیتورها توزیع می‌شود. این کار دقیقا مانند توزیع کارمزد در بلاکچین‌های اثبات سهام میان ولیدیتورها و دلیگیتورها است. 

همچنین شبکه SGN برای ولیدیتورهای تولیدکننده بلاک، پاداش بلاک را صادر می‌کند. ولیدیتورهایی که می‌خواهند این پاداش‌ها را دریافت کنند باید توکن‌ سلر را در شبکه SGN استیک کنند. به این ترتیب ولیدیتورها و استیکرها از طریق استیکینگ مشارکت فعالی در اجرای عملیات پروتکل دارند. اما از طرف دیگر در صورت عملکرد نادرست یا فعالیت مخرب، ولیدیتور در معرض جریمه اسلشینگ (Slashing) قرار می‌گیرد. ممکن است طبق قوانین همه یا بخشی از توکن‌های واگذار شده به این ولیدیتور تحت جریمه قرار بگیرد.

رول‌آپ‌های سلر

قطعا در شبکه سلر نمی‌توان فناوری رول‌آپ‌ها را نادیده گرفت. به لطف این فناوری می‌توان توکن‌ها را با هزینه کمتری نسبت به روش‌های سنتی از زنجیره اصلی به کانال‌ها و بالعکس انتقال داد. مکانیزم این تراکنش کم‌هزینه به این شرح است:

فرض کنید در یک زنجیره اصلی مانند اتریوم، مقداری توکن‌ در یک قرارداد هوشمند جمع‌آوری شده است و قرار است کاربران دیگری هم مقداری توکن به این قرارداد اضافه کنند تا در نهایت همه آن‌ها از طریق یک تراکنش مجزا به لایه ۲ ارسال شود.

به این ترتیب کل هزینه تراکنش بین تمام کاربرانی که می‌خواهند دارایی‌شان را به لایه دوم سلر (Celer’s L2) انتقال دهند، تقسیم می‌شود. به خاطر داشته باشید که برای برگرداندن توکن‌ها به زنجیره اصلی همین پروسه اما در جهت عکس انجام می‌شود. شبکه سلر دارای کاربردها و مزایای زیر است:

  • کاربرانی که وجوه خود را در یک تراکنش واحد از اتریوم به لایه دوم سلر ارسال می‌کنند کارمزد تراکنش پایین‌تری را می‌پردازند، زیرا کارمزد میان همه کاربران تقسیم می‌شود.
  • انجام تراکنش‌ها در کانال‌های آفچین یعنی انجام تراکنش‌ها با سرعت بالا و هزینه‌های ناچیز و مقرون‌به‌صرفه و بدون نگرانی در مورد قطع اتصال کاربران شرکت‌کننده در کانال.
  • امکان بازگشت‌ توکن‌ها به زنجیره اصلی در صورت تمایل کاربر و تقسیم کارمزد با سایر کاربرانی که قصد دارند همزمان همین کار را انجام دهند.

امنیت شبکه سلر

DApp های بین زنجیره‌ای که روی Celer ساخته می‌شوند، می‌توانند دو مدل امنیتی مختلف را انتخاب کنند. تفاوت این دو مدل به یک سپر ایجادکننده تاخیر برمی‌گردد. در مدل اول که پیش‌فرض شبکه هم هست، دپ‌های میان‌زنجیره‌ای برای پردازش پیام‌هایی که از زنجیره دیگری ارسال می‌شوند، وابسته به امنیت State Guardian Network هستند. این شبکه شبیه به کازموس (Cosmos) یا پالیگان (Polygon) امنیت را در سطح بلاکچین‌های لایه ۱ ارائه می‌دهد. در صورتی که عملکرد یک نگهبان (Guardian) مخرب باشد، توکن‌های CELR استیک‌شده او از طریق پروتکل اجماع در معرض جریمه اسلشینگ (slash) قرار می‌گیرد.

در مدل دوم می‌توان از سپر تاخیر استفاده کرد. حتی در بدترین شرایط که ۱۰۰٪ نگهبان‌ها مخرب باشند، دپ‌های میان‌زنجیره‌ای می‌توانند با استفاده از یک سپر تاخیر (Delay Buffer) امنیت کامل شبکه را حفظ کنند. در حقیقت دپ میان‌زنجیره‌ای به جای پردازش فوری پیامی که توسط شبکه SGN مسیریابی می‌شود، می‌تواند با تزریق یک سپر تاخیر اجباری سرویس نظارت و نگهبانی مستقلی را اجرا کند. به این ترتیب در زنجیره منبع اعتبارسنجی پیام دوباره انجام می‌شود. در صورتی که سرویس نگهبانی هر گونه تناقضی را بیابد، می‌تواند قبل از انقضای سپر تاخیر از پردازش پیام جلوگیری کند.

شبکه سلر چه محصولاتی دارد؟

تا به اینجا توضیحاتی را درباره شبکه سلر،‌ اجزای این شبکه و نحوه کار آن ارائه کردیم. اکنون می‌دانیم که کانال‌ها، سایدچین و رول‌آپ‌ها چه نقشی در Celer Network دارند. شبکه سلر ۴ محصول اصلی دارد که  در این بخش به صورت مختصر آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

سلر بریج یا پل سلر (Celer Bridge)

سی بریج چیست cbridge چیست

به طور کلی وظیفه پل‌ها برقراری ارتباط میان زنجیره‌های مختلف است. بدون وجود بریج‌ها نمی‌توان به شیوه‌ای غیرمتمرکز توکن‌ها را از یک زنجیره به زنجیره دیگر انتقال داد. نسخه ۱.۰ سلر بریج عملکرد موفقی داشت و اکنون تیم سلر قصد دارد نسخه ۲.۰ را به‌زودی راه‌اندازی کند. این نسخه جدید شامل ویژگی‌های زیر است:

  • افزایش نقدینگی
  • بهبود قابلیت استفاده
  • ایجاد ارتباط میان شبکه‌های جدید
  • امکان ارسال یک رپد توکن‌ به شبکه‌ای غیر از شبکه بومی آن. به عنوان مثال ارسال رپداتریوم (WETH) از زنجیره BSC و دریافت اتریوم در شبکه آربیتروم (Arbitrum).
  • ارائه خدمات ۲۴ ساعته به لطف زنجیره جانبی State Guardian Network
  • امکان تامین نقدینگی توسط همه کاربران و دریافت هزینه حاصل از کارمزدها
  • امکان ارائه در یک شبکه مجزا
  • ارائه مشوق‌های تامین نقدینگی

سلر بریج می‌تواند به شبکه‌های سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) مانند اتریوم، BSC، پالیگان، آربیتروم، ایکس‌دای، فانتوم، آوالانچ، آپتیمیزم، OkexChain و Heco متصل شود و ارسال توکن به این شبکه‌ها را امکان‌پذیر کند.

سلر SDK یا کیت توسعه‌نرم‌افزاری سلر (Celer SDK)

تیم توسعه‌دهنده سلر در تصمیم‌های خود متکی به همکاری مداوم و معتقد به استفاده از رویکرد منبع‌باز است. به همین دلیل آن‌ها برای هر یک از محصولات خود SDK یا کیت توسعه نرم‌افزاری را ارائه می‌دهند. توسعه‌دهندگان می‌توانند در گیت‌هاب (GitHub) شبکه از ابزارهای لازم برای ایجاد برنامه‌های قابل استفاده در کانال‌های سلر و ابزارهای مورد نیاز برای ایجاد پل‌های جدید میان بلاکچین‌های مختلف آگاهی پیدا کنند.

پلتفرم Layer2.Finance

بالا بودن کارمزد تراکنش‌ها و پیچیدگی استفاده از امورمالی غیرمتمرکز دو چالش بزرگی هستند که مانع پذیرش انبوه دیفای می‌شوند. شبکه سلر با ارائه پلتفرم Layer2.Finance این مشکلات را حل می‌کند. Layer2.Finance یک راه‌حل جدید و نوآورانه است که شبیه به یک «سیستم نقل‌و‌انتقال عمومی دیفای» عمل می‌کند و بنابراین همه افراد می‌توانند با هزینه اندکی به تمام پروتکل‌های دیفای دسترسی داشته باشند. البته این هدف این پروژه است و فعلا فقط پروژه‌های دیفای مبتنی بر اتریوم پشتیبانی می‌شوند.

سیستم پیام میان‌زنجیره‌ای سلر (Celer Inter-chain Message)

شبکه سلر از قراردادهای هوشمندی استفاده می‌کند که در هر زنجیره به همراه شبکه SGN (یک بلاکچین مبتنی بر تندرمینت) پیاده‌سازی می‌شوند تا قابلیت همکاری چندبلاکچینی یکپارچه فعال شود. یک کاربر یا یک برنامه‌غیرمتمرکز برای ارسال پیام یا فراخوانی یک تابع قرارداد هوشمند، باید ابتدا قصد خود را در قالب پیامی با یک هدر ساختاریافته و پی‌لود (بسته‌ای ‌از داده‌ها یا payload) باینری دلخواه به یک قرارداد هوشمند Message Bus در زنجیره منبع ارسال کند.

سپس ولیدیتورهای شبکه SGN ابتدا در مورد وجود چنین پیامی به اجماع می‌رسند و بعد به صورت همزمان بنا به وزن استیک یک تاییدیه چند امضایی را ایجاد می‌کنند. این تاییدیه از طریق یک اجرا کننده (Executor) که تاییدکننده پیام بوده است به مقصد منتقل می‌شود. در زنجیره مقصد نیز همان قرارداد Message Bus وجود دارد و اعتبار پیام و منطق مربوط به پیام را بلافاصله یا بعد از یک فاصله زمانی بررسی می‌کند.

از Celer Inter-chain Message SDK می‌توان برای ساخت و ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز مختلف مانند موارد زیر استفاده کرد:

معرفی تیم Celer Network

بنیانگذاران شبکه سلر (Celer Network)
منبع: Coin98.Net

تیم شبکه سلر شامل موسسان بسیار باتجربه‌ای است که هر کدام از آنها دارای مدرک دکترا از دانشگاه‌های برکلی، پرینستون و MIT هستند. 4 هم‌بنیان‌گذار Celer Network عبارتند از:

  • مو دانگ (Mo Dong): قبل از تاسیس سلر، وی از مهندسین اصلی و مدیر تولید Veriflow بود که بر روی تایید رسمی شبکه کار می‌کردند. وی در زمینه به کارگیری نظریه بازی الگوریتمی در طراحی پروتکل متخصص است و به تدریس دروس قراردادهای هوشمند فول‌استک می‌پردازد. 
  • جوندا لیو (Junda Liu): جوندا دارای مدرک دکترا از دانشگاه یوسی برکلی است. قبل از تاسیس شبکه سلر، وی در سال ۲۰۱۱ در گوگل مشغول به کار بود تا زیرساخت دیتاسنتر شبکه گوگل را ایجاد کند. وی هم‌چنین یکی از موسسان سرویس موبایل Project Fi در سال ۲۰۱۴ بود.
  • شیائوژو لی (Xiaozhou Li): شیائوژو نیز دارای مدرک دکترا از دانشگاه پرینستون است. وی مقاله‌های مختلفی در زمینه سیستم‌های توزیع‌شده، شبکه، ذخیره‌سازی و مدیریت داده‌ها منتشر کرده است. این مقاله‌ها به محتوای اصلی Google Tensorflow و Intel DPDK و Barefoot Deep Insight تبدیل شده‌اند.
  • ژینگ‌کای لیانگ (Qingkai Liang): ژینگ‌کای مدرک دکترای خود را از دانشگاه MIT اخذ کرده است. وی در طول سابقه آکادمیک خود بر روی مشکلات یادگیری و کنترل مختلف در سیستم‌های شبکه‌ و منحصرا بر یادگیری الگوریتم‌ها معطوف بوده است. تلاش‌ها و دستاوردهای او در Raytheon BBN Technologies و Bell Labs پیاده‌سازی شده است.

شرکا و سرمایه‌گذاران Celer Network

شبکه سلر با پروژه‌های زیادی همکاری داشته که غالبا این همکاری‌ها در راستای انتقال بین‌زنجیره‌ای،‌ افزایش مقیاس‌پذیری و کاهش کارمزد بوده است. تعدادی از این پروژ‌ه‌ها عبارتند از:

  • Oasys
  • آربیتروم
  • آپتیمیزم
  • dForce
  • zkSync
  • Sei
  • آپتوس
  • Klaytn
  • Ontology

همچنین بر اساس اطلاعات کرانچ‌بیس، شبکه سلر تاکنون ۶.۱ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است. شرکت‌های زیر از سرمایه‌گذاران شبکه Celer هستند:

  • Krenex Capital
  • Papership Capital
  • Elysium Venture
  • BlockVC
  • Consensus Lab
  • IOSG Ventures
  • MW Partners Group
  • AlphaCoin Fund

بررسی توکن CELR

جدول تخصیص توکن سلر
منبع: Coin98.Net

توکن شبکه سلر CELR است که ابتدا روی شبکه اتریوم و با استاندارد ERC20 ایجاد شد و امروز در شبکه‌های دیگر از جمله BSC،‌ مون‌بیم، متیس و Oasis نیز وجود دارد. عرضه کل این توکن محدود به ۱۰ میلیارد واحد است که نحوه توزیع آن مطابق عکس فوق و به شرح زیر است:

  • دوره جذب سرمایه اولیه: ۱۱/۵٪
  • دوره جذب سرمایه عمومی: ۱۵/۵٪
  • فروش لانچ‌پد: ۶٪
  • تیم: ۱۸/۳۰٪
  • بنیانگذاران و موسسین: ۱۷٪
  • بازاریابی و اکوسیستم: ۵٪
  • مشاورین: ۱/۷۰٪
  • پاداش ماینینگ: ۲۵٪

از توکن بومی شبکه سلر برای موارد متعددی استفاده می‌شود که به شرح زیر است:

  • کارمزد تراکنش‌ها: کاربران شبکه سلر می‌توانند از توکن CELR برای پرداخت کارمزد تراکنش‌ها استفاده کنند.
  • استیکینگ (Staking): دارندگان توکن CELR می‌توانند با استیک این توکن در شبکه SGN به یک نگهبان وضعیت (State Guardian) (مشابه با اعتبارسنج یا ولیدیتور) تبدیل شوند. در طول پروسه اعتبارسنجی نگهبان وضعیت می‌تواند کارمزد خدمات و مشوق‌های بلاک زنجیره جانبی را دریافت کند.
  • پاداش‌ها: در مکانیزم اثبات تعهد نقدینگی (Proof of Liquidity Commitment) توکن CELR نقش مشوق برای حفظ ثبات و فراوانی نقدینگی را دارد.
  • نقدینگی پشتوانه مزایده (LiBA): نقدینگی پشتوانه مزایده به ارائه‌دهندگان سرویس برون زنجیره‌ای امکان می‌دهد تا از طریق وام‌گیری جمعی (Crowdlending) درخواست نقدینگی ارائه بدهند. یک سیستم رتبه‌بندی بر اساس “امتیاز رضایت” برای وام‌دهندگان وجود دارد. این امتیاز بر اساس نرخ سود، مقدار نقدینگی ارائه‌شده و مقدار توکن‌های استیک‌شده مشخص می‌شود. وام‌دهندگان هرچه توکن CELR بیشتری استیک کنند، رتبه بالاتری برای ارائه نقدینگی به ارائه‌دهندگان سرویس برون زنجیره‌ای به دست می‌آورند.

به گزارش میهن بلاکچین در زمان به‌روزرسانی این مقاله قیمت سلر ۰.۰۰۹ دلار است و ارزش بازاری حدود ۵۴ میلیون دلاری دارد؛ از این حیث در بین تمام ارزهای دیجیتال در جایگاه ۳۲۶ قرار گرفته است. حجم معاملات ۲۴ ساعت گذشته سلر حدود ۲.۳ میلیون دلار بوده و تعداد توکن‌های در گردش نزدیک به ۵.۶۵ میلیارد واحد است. بیشترین قیمت ثبت شده برای CELR مربوط به ۴ مهر ۱۴۰۰ حدود ۰.۱۹ دلار و کمترین قیمت ثبت شده مربوط به ۲۳ اسفند ۱۳۹۸ حدود ۰.۰۰۰۹ دلار است.

توکن سلر را از کجا بخریم؟

توکن سلر در صرافی‌های متمرکز مختلفی مثل بایننس، کوین‌بیس، کوکوین، OKX، گیت، Crypto.com، کوینکس و LBank لیست شده است. همچنین امکان خرید و فروش توکن CELR در صرافی‌های غیرمتمرکز یونی‌سواپ و پنکیک‌سواپ نیز وجود دارد.

کیف پول مناسب توکن CELR چیست؟

توکن سلر روی شبکه‌های مختلفی از جمله اتریوم و BNB Chain وجود دارد، بنابراین برای انتخاب کیف پول مناسب باید استاندارد و شبکه توکن را درنظر بگیرید. کیف‌پول‌های مختلفی مثل لجر، متامسک، و تراست والت گزینه‌های مناسبی برای نگهداری رمزارز سلر هستند. همچنین مقاله زیر با معرفی بهترین کیف پول‌های اتریوم می‌تواند راهگشا باشد.

پرسش و پاسخ (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
  • شبکه سلر چیست؟
    سلر از جمله پروژه‌‌هایی است که به دنبال حل مشکل مقیاس‌پذیری بلاکچین هستند. این پروژه با استفاده ترکیبی از راهکارهای لایه دوم،‌ بستری برای برنامه افزایش مقیاس‌پذیری و قابلیت همکاری برنامه‌های غیرمتمرکز ایجاد کرده است.
  • شبکه سلر از کدام راه حل لایه ۲ استفاده می‌کند؟
    شبکه سلر از ترکیب سه راهکار لایه دوم استفاده می‌کند که عبارتند از کانال‌های وضعیت، سایدچین و رول‌آپ‌ها.
  • توکن سلر روی چه شبکه‌هایی وجود دارد؟
    ارز دیجیتال CELR روی شبکه‌های اتریوم،‌ BNB Chain، مون‌بیم، متیس و Oasis وجود دارد.

جمع‌بندی

شبکه سلر بر روی یکی از مهمترین مشکلات فضای بلاکچین و پروژ‌های کریپتو یعنی مقیاس‌پذیری تمرکز دارد. این شبکه برای رسیده به اهدافش از ترکیب راه‌حل‌های لایه ۲ از جمله کانال‌ها، سایدچین‌ها و رول‌آپ‌ها استفاده می‌کند. تیم توسعه‌دهنده سلر نتورک محصولات متنوعی مانند cBridge ،Layer2.Finance و Celer IM را ارائه داده‌اند که به ترتیب راهکارهایی برای انتقال فوری و بدون نیاز به اعتماد، کاهش هزینه و دسترسی آسان به دیفای و یک پیام‌رسان میان‌زنجیره‌ای هستند. در این مقاله به این که شبکه سلر چیست، چطور کار می‌کند و چه محصولاتی دارد پرداخته شد. همچنین ارز دیجیتال CELR، صرافی و کیف پول مناسب آن نیز بررسی شد. نظر شما در رابطه با Celer Network چیست؟ آیا تجربه استفاده از محصولات آن را داشته‌اید؟

منبع
celer.networkbitnovocoin98

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
4 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا