رمزارز در ایران

پرونده صرافی کریپتولند به کجا رسید؟ تکلیف دارایی مالباختگان چه شد؟

همه چیز از ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ شروع شد. همزمان با بازداشت سینا استوی مدیرعامل صرافی کریپتولند و بنیان‌گذار توکن BRG، دسترسی کاربران به برداشت وجوه خود مسدود شد و حالا پس از گذشت نزدیک به ۲ سال از آن، بیش از ۲۰۰ هزار کاربر این صرافی هنوز در پی بازپس‌گیری دارایی‌های خود در این صرافی هستند. در طی این مدت در چندین نوبت وعده بازگشایی مجدد صرافی کریپتولند داده شد که هیچگاه محقق نشد.

آپدیت اردیبهشت ۱۴۰۲: ماجرای بازگشایی صرافی کریپتولند و وعده تسویه با مالباختگان چیست؟

در ادامه به رویدادها و اتفاقات مهمی که تاکنون در مسیر این پرونده اتفاق افتاده است، می‌پردازیم و در نهایت وضعیت فعلی مالباختگان این پرونده را بررسی می‌کنیم. گفتنی است در روند نگارش این مطلب نظرسنجی را برگزار کردیم و از نتایج آن استفاده کردیم تا اطلاعات بیشتری از مالباختگان کریپتولند جمع‌آوری کنیم. برای شرکت در این نظرسنجی بر روی لینک زیر کلیک کنید.


فرم نظرسنجی از مالباختگان کریپتولند


صرافی کریپتولند چگونه به وجود آمد؟

شرکت یکتا اکسیر سبز با نام تجاری کریپتولند از سال ۱۳۹۶ در زمینه بلاکچین و رمزارزها با جذب بیش از ۲۰۰ هزار کاربر فعالیت خود را آغاز کرد. همه چیز بسیار خوب در مورد این صرافی پیش می‌رفت تا جایی که تندیس بهترین سایت کسب و کار سال ۹۹ در آخرین دوره جشنواره وب و موبایل به صرافی کریپتولند اهدا شد. همچنین تندیس مردمی بهترین شرکت‌ها و مؤسسه‌های خصوصی سیزدهمین جشنواره وب و موبایل نیز به آکادمی کریپتولند تعلق گرفت.

استوی مدیرعامل این صرافی در آن زمان فردی ۳۰ ساله و فارغ‌التحصیل رشته مدیریت بازرگانی‌ بود.

استوی در ادامه پروژه رمزارزی بریج (Bridge) را به وجود آورد و تعداد زیادی توکن بومی این پروژه با نام BRG را به فروش رساند و سرمایه زیادی از مردم جذب کرد. در نهایت پروژه بریج از طرف پلیس فتا با شاخص‌های نداشتن پشتوانه، تبلیغات شعاری، تمرکز عمده سرمایه در چند کیف پول و ایجاد نوسان جهت تخلیه سرمایه مردم، موج‌سازی‌های جعلی و غیرواقعی و همچنین قیمت‌سازی جعلی به عنوان پروژه کلاهبرداری شناخته شد.

مدیرعامل کریپتولند، در مارس ۲۰۲۱ با خرید اولین توییت تاریخ در قالب NFT و به مبلغ ۲/۹ میلیون دلار خبرساز شد، توییتی که در سال ۲۰۰۶ توسط موسس این شبکه اجتماعی یعنی جک دورسی منتشر شده بود.

ذبیح الله خداییان سخنگوی قوه قضائیه پس از تعطیلی کریپتولند و دستگیری سینا استوی به نقل از موج نیوز چنین اظهار داشت که دفتر و محل سایت اصلی صرافی در اختیار مالک اصلی بوده و اقدام به واگذاری محل به مجموعه‌ای دیگر کرده است و مدیرعامل کریپتولند همین مسئله را بهانه کرده بود که واگذاری زیر ساخت‌های فیزیکی و سخت افزاری باعث شده دسترسی مستقیم به منابع مالی و حسابهای بانکی میسر نباشد. اپلیکیشن این صرافی بصورت اوپن سورس و با گرفتن یک API از خارج کار می کرده و بحث انتقال دارایی رمزارزی به کیف پول های خارج از این صرافی وجود داشته است و این روند می تواند بدون انجام هرگونه معامله یا واگذاری دارایی اتفاق افتاده باشد.

در طی این حدود ۲ سال در چندین نوبت وعده بازگشایی مجدد این صرافی داده شد و کاربران همواره با این سوال مواجه بودند که صرافی کریپتولند کی بازگشایی می‌شود. به هر حال آخرین وضعیت صرافی کریپتولند همان تعطیلی و بدهی به بیش از ۷۰ هزار کاربر خود است.

بررسی زمانی اتفاقات پرونده کریپتولند

  • ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰- دستگیری سینا استوی: در این تاریخ سینا استوی مدیرعامل صرافی کریپتولند و پروژه بریج Bridge به اتهام اخلال در نظام اقتصادی بازداشت شد.
  • ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰- معرفی سایت گرداب به مالباختگان: سرهنگ پاشایی معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا در مصاحبه‌ای اعلام کرد که با توجه به دستگیری مدیران صرافی کریپتولند، مالباختگان این صرافی می‌توانند مدارک و ادعای خود را در خصوص میزان سرمایه از دست رفته، به سایت گرداب ارائه کنند.
  • ۲۳ خرداد ۱۴۰۰- وعده بازگشت وجوه تا آخر ماه: به نقل از تابناک، آقای نریمانی بازپرس پرونده کریپتولند وعده داد که تا آخر خرداد ماه پرداخت‌ رمزارز و دارایی کاربران از موجدی‌های کم به زیاد آغاز خواهد شد. وی افزود بیش از ۴۰ هزار نفر در سایت گرداب تاکنون ثبت‌نام کرده اند.
  • ۸ تیر ۱۴۰۰- آغاز حسابرسی کاربران: در این مرحله سایت کریپتولند مجددا بازگشایی شد و کاربران به ترتیب کد ملی پس از احراز هویت، درخواست برداشت وجوه خود را ثبت کردند و پیامک تایید درخواست خود را دریافت کردند.
  • ۹ مرداد ۱۴۰۰- آغاز واریز دارایی برای برخی از کاربران: بازپرس این پرونده اعلام کرد که روند عودت وجوه کاربران آغاز شده است.
  • ۲۰ مرداد ۱۴۰۰- ثبت نام مجدد جاماندگان: تعدادی از کاربران به دلیل حجم زیاد تقاضا جهت ورود به سایت نتوانستند وارد سایت شوند و با خطا مواجه شدند و نتوانستند که اطلاعات خود را ثبت کنند. لذا مهلت ۱۰ روزه‌ای برای ثبت نام این دسته و جاماندگان از مرحله اول تعیین شد. حدود ۷۰ هزار نفر در این سایت درخواست خود را ثبت کرده بودند.
  • ۱۹ آبان ۱۴۰۰- شایعه آزاد شدن سینا استوی: شایعه‌ای در فضای مجازی منتشر شد مبنی بر اینکه سینا استوی به صورت تحت الحفظ آزاد شده است.
  • ۲۶ آبان ۱۴۰۰- تکذیب شایعه آزادی مدیرعامل کریپتولند: گروه حقیقی و قضایی خبرگزاری فارس به نقل از یک منبع آگاه شایعه آزادی سینا استوی را تکذیب کرد.
  • ۱۵ اسفند ۱۴۰۰- مهلت دادستانی به استوی برای عودت وجوه: اما مدتی بعد مشخص شد که استوی خارج از زندان به سر می‌برد. دادستانی در پاسخ به وکیل شاکیان این پرونده اعلام کرد که ضرب العجلی را به او برای عودت وجوه کاربران تعیین خواهند کرد و در صورت عدم تحقق این امر، استوی مجددا به زندان بازگردانده خواهد شد.
  • ۱۰ آذر ۱۴۰۱- شایعه فرار سینا استوی از ایران: سینا استوی پس از اینکه با قید وثیقه و با هدف جبران سرمایه‌های مردم از زندان آزاد شده بود، از کشور گریخت.
  • ۱۹ دی ۱۴۰۱- تایید فرار استوی از کشور و صدور حکم توقیف اموال او:  برخی منابع آگاه با تایید خروج از کشور استوی اعلام کردند که فارغ از صدور حکم جلب استوی، وثیقه ۱۳۰ میلیاردی و تمام اموال او توقیف شده است و به دلیل کفایت اموال توقیف شده به زودی، بدهی مال باختگان از همین منبع پرداخت می شود.
  • ۱۹ بهمن ۱۴۰۱- برگزاری آخرین تجمع مالباختگان کریپتولند: آخرین تجمع مالباختگان در این تاریخ در مقابل دفتر معاون اول قوه قضاییه در تهران برگزار شد. حاضرین در آن نسبت به روند رسیدگی به این پرونده و عودت دارایی خود اعتراض داشتند.
  • ۲۴ اسفند ۱۴۰۱: سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرد ۱۹۵ میلیارد تومان از اموال مدیر عامل صرافی کریپتولند توقیف شده است.

وضعیت فعلی مالباختگان صرافی کریپتولند

تیم میهن بلاکچین برای بررسی وضعیت فعلی زیان‌دیدگان کریپتولند، فرم پرسشنامه‌ای را طراحی و منتشر کرد تا بدین ترتیب اطلاعات آماری را از وضعیت این افراد بدست آورد. بیش از ۸۰ فرم پرسشنامه توسط افرادی که خود یا آشنایان آن‌ها در پرونده این صرافی دچار زیان شده بودند، تکمیل شد. که در ادامه به تحلیل نتایج آن خواهیم پرداخت. همچنین نظرسنجی در کانال تلگرامی ما بر همین اساس برگزار شد که ۵۷۰ کاربر که مدعی زیان در کریپتولند بودند، به ترتیب زیر به آن پاسخ دادند:

عنوان نظرسنجی: شاکیان صرافی کریپتولند همچنان در بلاتکلیفی بازگرداندن سرمایه‌هایشان هستند. اگر از مالباختگان صرافی کریپتولند هستید، در چه وضعیتی قرار دارید؟

شرح گزینهنتیجه نظرسنجی (درصد از کل آرا مورد قبول)
تاکنون هیچ مبلغی دریافت نکرده‌ام۹۵٪
تنها بخشی از وجوه ریالی خود را دریافت کرده‌ام۰٪
تنها بخشی از دارایی رمزارز خود را دریافت کرده‌ام۳٪
تمام وجوه ریالی خود را دریافت کرده‌ام۰٪
تمام دارایی رمزارز خود را دریافت کرده‌ام۰٪
با من تسویه شده است۲٪

نتایج فرم‌های نظرسنجی:

همان‌طور که گفته شد فرم‌های نظرسنجی نیز بدین منظور طراحی شد تا اطلاعات بیشتری از مالباختگان کریپتولند جمع‌آوری شود. از مجموع ۸۱ فرم تکمیل شده قابل قبول نتایج زیر بدست آمد:

سوال ۱- چه کسی از نزدیکان شما در کریپتولند سرمایه داشته‌ است؟

شرح گزینهنتیجه نظرسنجی
خودم۷۳٪
آشنام۱۵٪
خانواده‌ام۱۲٪

سوال ۲- سرمایه بلوکه شده شما در کریپتولند در زمان تعطیلی این صرافی چقدر بوده است؟

شرح گزینهنتیجه نظرسنجی
زیر ۵۰ میلیون تومان۵۱٪
بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان۲۷٪
بالای ۱۰۰ میلیون تومان ۲۲٪

سوال ۳- آیا سرمایه شما در کریپتولند به شما بازگردانده شده است؟

شرح گزینهنتیجه نظرسنجی
تاکنون هیچ مبلغی دریافت نکرده‌ام۸۶٪
تنها بخشی از وجوه ریالی خود را دریافت کرده‌ام۰٪
تنها بخشی از دارایی رمزارز خود را دریافت کرده‌ام۱۲٪
تمام وجوه ریالی خود را دریافت کرده‌ام۰٪
تمام دارایی رمزارز خود را دریافت کرده‌ام۲٪
با من تسویه شده است۰٪

سوال ۴- آیا اخیرا نهادهای نظارتی مانند دادستانی یا پلیس با شما تماسی داشته‌اند؟

شرح گزینهنتیجه نظرسنجی
بله۰٪
خیر۱۰۰٪

سوال ۵- چند درصد از سرمایه‌تان در کریپتولند بازگردانده شده است؟

نتایج این سوال مربوط به جامعه آماری است که  همه یا بخشی از پولشان بازگردانده شده است و به این سوال پاسخ داده‌اند.

شرح گزینهنتیجه نظرسنجی
تا ۲۵٪۴۰٪
بین ۲۵٪ تا ۵۰٪۲۰٪
بالای ۵۰٪۴۰٪

سوال ۶- تاریخ آخرین واریزی را اعلام نمایید.

نتایج این سوال مربوط به جامعه آماری است که  همه یا بخشی از پولشان بازگردانده شده است و به این سوال پاسخ داده‌اند.

شرح گزینهنتیجه نظرسنجی
نیمه خرداد تا پایان شهریور ۱۴۰۰۷۰٪
شهریور ۱۴۰۰ تا پایان آبان ۱۴۰۰۲۵٪
آذر ۱۴۰۰ تاکنون۵٪

در تحلیل نتایج نظرسنجی متوجه شدیم که به غیر از ۱ مورد تمام کاربرانی که همه یا بخشی از وجوه خود را دریافت کرده‌اند، موجودی زیر ۵۰ میلیون تومان در این صرافی داشته‌اند.

جمع‌بندی از آخرین وضعیت مالباختگان کریپتولند

از آنالیز نتایج نظرسنجی قسمت قبل به نتایج زیر در جامعه آماری خود رسیدیم:

  • برای بیشتر کاربران هیچ وجهی واریز نشده است.
  • تنها قسمتی از دارایی رمزارزی برخی از کاربران واریز شده است و واریز ریالی دارایی‌ها انجام نشده است.
  • واریز رمزارز اکثرا برای کاربرانی انجام شده است که وجوه زیر ۵۰ میلیون تومان در کریپتولند داشته‌اند.
  • برخی از توکن‌های روی شبکه اتریوم به بهانه کارمزد بالای تراکنش، از قسمت دارایی‌های قابل برداشت حذف شده‌اند.
  • واریزی‌ها بیشتر تا پایان شهریور ۱۴۰۰ انجام شده است و به تدریج پروسه عودت بدهی‌ها متوقف شده است.

برگزاری تجمعات مالباختگان کریپتولند

مالباختگان صرافی کریپتولند از خرداد ۱۴۰۰ بارها به برگزاری تجمعات اعتراض‌آمیز اقدام کرده‌اند که آخرین آن‌ها مربوط به تجمع ۱۹ بهمن ۱۴۰۱ در مقابل دفتر معاون اول قوه قضاییه در تهران است که حاضرین در آن نسبت به روند رسیدگی به این پرونده و عودت دارایی خود اعتراض داشتند. شایان ذکر است که طبق بررسی ها حدود ۷۰ نفر از مالباختگان کریپتولند که سرمایه آنها به حدود ۸۰۰ میلیارد تومان می‌رسد، با دادن وکالت به یک وکیل دادگستری خواستار پیگیری مجدد شده اند.

تصویری از تجمع اعتراض آمیز مالباختگان کریپتولند منبع: تجارت نیوز
تصویری از تجمع اعتراض آمیز مالباختگان کریپتولند منبع: تجارت نیوز

درصورتی که شما نیز از زیان دیدگان پرونده کریپتولند هستید، می‌توانید با مراجعه به لینک نظرسنجی موجود در بالای همین صفحه ما را در جریان جزییات بیشتری از وضعیت خود قرار دهید.

آخرین وضعیت پرونده مالباختگان صرافی کریپتولند چیست؟

  • بیش از یکسال از وعده بازپرداخت وجوه کاربران این صرافی گذشته است و پس از آن به ندرت مقامی در رابطه با این پرونده اظهار نظر کرده است. گزارش‌های رسیده به میهن بلاکچین حاکی از این موضوع است که عده کمی از کاربران (عموما با موجودی‌های زیر ۵۰ میلیون تومان) در سال گذشته بخشی از وجوه خود را دریافت کرده‌اند و پس از فرار سینا استوی از کشور، تقریبا روند عودت دارایی‌های کاربران متوقف شده است.

سرنوشت صرافی کریپتولند چه شد؟

  • این صرافی همچنان در وضعیت عدم فعالیت به سر می‌برد و با بیش از ۷۰ هزار کاربر زیان‌دیده که مراحل ثبت نام عودت دارایی خود را انجام داده اند، بعید به نظر می‌رسد که فعالیت مجددی از آن شاهد باشیم.

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
33 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا