اخبار آلتکویناخبار بلاکچیناخبار بیت کویناطلاعیه صرافی

بررسی صفر تا صد حواشی صرافی بایننس؛ چه اتفاقی برای بیت کوین و BNB خواهد افتاد؟

پس از سقوط صرافی FTX، موضوع عملکرد و ذخایر صرافی‌ها بسیار داغ شده است. اخیرا انگشت اتهام و تردید به سمت بزرگترین صرافی جهان یعنی بایننس رفته است. مدتی است که شایعاتی پیرامون ورشکستگی، پولشویی و همین‌طور نقش داشتن مدیرعامل صرافی بایننس در جریانات ورشکستگی FTX مطرح شده است.

به دلیل نفوذ و اعتبار صرافی بایننس این موضوعات موجب ترس و تردید و فاد (FUD) در کل بازار رمزارزها شده است و سرمایه‌گذاران بیم آن را دارند تا در صورت تکرار جریانات FTX برای بایننس چه بر سر این بازار و سرمایه‌هایشان خواهد آمد. در این مطلب سعی کرده‌ایم که گذری بر حواشی اخیر پیرامون صرافی بایننس داشته باشیم و بررسی کنیم تا چه اندازه این شایعات می‌توانند نگران‌کننده باشند. با ما همراه باشید.

شروع داستان: فروپاشی صرافی FTX

در اوایل ماه نوامبر بود که سومین صرافی بزرگ جهان یعنی FTX دچار مشکلی بزرگ شد. توکن بومی این صرافی FTT شروع به ریزشی شدید کرد و در عرض چند روز ارزش آن بیش از ۷۰٪ سقوط کرد. در ادامه این صرافی قابلیت برداشت را برای کاربران خود به حالت غیرفعال درآورد و لحظه به لحظه اوضاع برای سم بنکمن فرید مدیرعامل سابق آن و شرکت‌های نزدیک به آن از جمله آلامدا سخت‌تر شد. تا جایی که SBF از سمت مدیرعاملی این صرافی اخراج شد و FTX نیز اعلام ورشکستگی کرد.

اما فشار وارد بر صرافی بایننس تنها ناشی از گسترش بی‌اعتمادی به صرافی‌های متمرکز ناشی از این اتفاق نبود. در تاریخ ۶ نوامبر (۱۵ آبان)، CZ مدیرعامل بایننس در توییتر اعلام کرد که شرکت او قصد دارد تمام دارایی‌های خود را که بصورت توکن‌های FTT است، به فروش برساند. بایننس در سال ۲۰۲۱ طی معامله‌ای که در آن سهام خود را به صرافی FTX فروخته بود، بخشی از سهم خود را به صورت توکن‌های FTT از FTX دریافت کرده بود. ژائو انگیزه‌ خود را برای فروش توکن‌های FTT، افشای مسائل مربوط صرافی FTX توسط کوین دسک اعلام کرد. این قضیه در واقع مهم‌ترین محرک برای شروع سقوط FTX بود.

این اتفاقات باعث شد تا افکار عمومی انگشت اتهام را به سمت شخص CZ نشانه روند. آن‌ها معتقد بودند بایننس با به راه انداختن این جریانات قصد داشته تا یکی از رقبای قدرتمند خود را حذف کند و در این راه با ریزش بازار سرمایه‌گذاران را قربانی و دچار ضرر کرده است.

داغ شدن موضوع انتشار ذخایر صرافی‌ها

ورشکستگی FTX و عدم توانایی این صرافی در بازپرداخت وجوه کاربران خود این مطالبه را در بازار به راه انداخت که ذخایر و بدهی‌های هر صرافی باید به صورت آنلاین و شفاف در اختیار همگان قرار داشته باشد تا از تکرار چنین حوادثی جلوگیری شود. این قضیه تحت عنوان اثبات ذخایر (Proof of Reserves) در فضای مجازی شدت گرفت.

صرافی بایننس یکی از اولین صرافی‌هایی بود که اعلام کرد قصد دارد چنین سیستمی را به راه بیندازد و این موضوع که سرمایه‌گذاران بدانند پول خود را در کجا سرمایه‌گذاری می‌کنند را حق کاربران خود دانست. این صرافی در تاریخ ۲۵ نوامبر (۴ آذر) اطلاعیه‌ای را منتشر کرد که در راستای شفاف‌سازی این سیستم را راه‌اندازی کرده است.

جالب است بدانید مطابق گزارش اخیر رویترز حدود ۲۲ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۲ در بایننس معاملات صورت گرفته است.

این سیستم با این مکانیسم در بایننس کار می‌کند که به هر کاربر این امکان را می‌دهد تا بررسی کند که آیا موجودی او در این صرافی آیا در لیست بدهی‌های بایننس لحاظ شده است یا خیر و این داده‌ها مرتب به‌روزرسانی می‌شوند. مجموع موجودی تمام کاربران این صرافی با استفاده از تکنولوژی درخت مرکل این اطمینان را به کاربران می‌داد که بایننس توانایی دستکاری در آن را نخواهد داشت. از طرف دیگر بایننس آدرس کیف پول‌های خود را برای بررسی آنلاین موجودی آن‌ها منتشر کرد تا همگان بتوانند نسبت یک به یک بین بدهی‌ها و ذخایر بایننس را چک کنند.

کمی بعد سایر صرافی‌ها نیز به سراغ این موضوع رفتند و پلتفرم مشهور کوین مارکت کپ نیز سیستم زنده مشاهده ذخایر صرافی‌ها خود را راه‌اندازی کرد. در تصویر زیر ذخایر بایننس در این پلتفرم نشانداده شده است. در زمان نگارش این مطلب مجموع این ذخایر چیزی حدود ۴۹ میلیارد دلار برآورد شده است که ۲۸٪ ان مربوط به رمزارز BNB است.

وضعیت ذخایر صرافی بایننس منبع: کوین مارکت کپ
وضعیت ذخایر صرافی بایننس منبع: کوین مارکت کپ

البته با وجود راه افتادن اثبات ذخایر صرافی‌ها همچنان نمی‌توان در مورد میزان بدهی‌های یک صرافی با روش فعلی اطمینان حاصل کرد. سقوط FTX نشان داد که صرافی‌ها می‌توانند پشت پرده بدهی‌های دیگری از جمله گرفتن وام و استفاده از توکن بومی آن صرافی به عنوان وثیقه و خطر لیکویید شدن آن داشته باشند. ضمن اینکه حرف و حدیث‌های بسیاری در مورد صحت و دقت روش محاسبه موجودی کاربران با روش فعلی وجود دارد.

انتشار گزارشات در مورد صرافی بایننس

  • گزارش مازارس (Mazars):

در تاریخ ۷ دسامبر (۱۶ آذر) شرکت حسابرسی مازارس گزارشی را در مورد ذخایر بیت کوین صرافی بایننس منتشر کرد. این شرکت فرانسوی در گزارش خود اعلام کرد که ذخایر BTC این صرافی با تخمین ۹۷٪ با بدهی‌های این صرافی مطابقت دارد. این بدان معنی بود که بایننس در هر حالتی قادر است تا بدهی کاربران خود را بازپرداخت کند.

CZ این گزارش را در توییتی به اشتراک گذاشت و از آن تحت عنوان حسابرسی شفافیت مالی بایننس نام برد.

توییت CZ در مورد گزارش مازارس منبع: توییتر
توییت CZ در مورد گزارش مازارس منبع: توییتر

اما این گزارش یک مشکل بزرگ داشت. بنا بر اطلاعات منتشره از سمت شرکت مازارس این یک گزارش حسابرسی کامل نبود بلکه از نوع AUP بود. گزارشات حسابرسی از نوع AUP در واقع اطلاعاتی است که به درخواست خود کمپانی‌ها و منابع مالی و بدهی‌های اعلامی توسط خودشان برای درک وضعیت موجود منتشر می‌شود. این گزارشات با حسابرسی کامل (Full Audit) تفاوت زیادی دارند زیرا در حسابرسی کامل تمامی بدهی‌های آن کمپانی بررسی می‌شود و در واقع شرکت حسابرس به مشتریان آن کمپانی این تضمین را می‌دهد که می‌توانند به وضعیت اعلام شده اطمینان داشته باشند.

این قضیه موجب انتقادات زیادی از CZ شد و عده‌ای از توییت او به عنوان تلاش برای فریب کاربران نام بردند.

پنگ ژائو در پاسخ به توییت ویلی وو که از او در مورد حسابرسی کامل این صرافی سوال پرسیده بود پاسخ داد که این صرافی بدهی دیگری به جز دارایی‌های کاربران ندارد و از هیچ نوع وامی استفاده نکرده است. او تهیه یک گزارش حسابرسی کامل در مورد صرافی‌ها را کاری سخت دانست.

توییت CZ در پاسخ به حسابرسی بایننس منبع: توییتر
توییت CZ در پاسخ به حسابرسی بایننس منبع: توییتر
  • گزارش رویترز:

در تاریخ ۱۲ دسامبر (۲۱ آذر) خبرگزاری رویترز گزارشی را در مورد بایننس منتشر کرد و اعلام کرد وزارت دادگستری ایالات متحده در حال بررسی تعقیب قضایی صرافی بایننس و مدیران ارشد آن از جمله بنیان‌‍‌گذار و مدیر عامل این شرکت، چانگ پنگ ژائو، است.

البته همان‌طور که در خبر منتشر شده در این خصوص اعلام کردیم، خبرگزاری رویترز در میان مبارزه‌ای چند ماهه با صرافی بایننس است. همزمان با ماجرای فروپاشی FTX آشکار شد که برایان بروکز (Brian Brooks)، مدیر عامل سابق شعبه آمریکایی صرافی بایننس (binance.us)، اسناد داخلی این صرافی را در اختیار سم بنکمن-فرید (به اختصار SBF)، مدیر عامل و بنیان‌گذار صرافی رقیب، FTX، و مسبب اصلی فاجعه نوامبر امسال، قرار داده است. SBF نیز این اسناد را در اختیار رویترز قرار داده است تا علیه فعالیت بایننس در ایالات متحده از آن استفاده شود. بنابر این نمی‌توان سریال گزارش‌های منفی رویترز علیه بایننس را خودجوش و غیرمغرضانه تلقی کرد. چندماه پیش رویترز خدمت‌رسانی صرافی بایننس به کاربران ایرانی را جرمی آشکار اعلام کرده بود و خواستار برخورد مراجع قانونی با این صرافی شده بود.

همان‌طور که گفته شد در سال ۲۰۲۲ در این صرافی حدود ۲۲ تریلیون دلار معامله انجام شده است. مشخص نبودن مشتریان بزرگ بایننس و هسته معاملاتی این صرافی می‌تواند تحقیقات و مشکلات قانونی را برای بایننس در پی داشته باشد.

  • گزارش کریپتو کوانت:

حواشی ایجاد شده پس از انتشار ۲ گزارش قبلی بایننس را در موضع ضعف قرار داده بود. تا اینکه در تاریخ ۱۴ دسامبر (۲۳ آذر) پلتفرم تحلیل آنچین مشهور کریپتو کوانت گزارش خود در مورد ذخایر این صرافی را منتشر کرد. این پلتفرم در فردای این گزارش در ارزیابی و جمع‌بندی ذخایر بایننس نوشت:

ما در ارزیابی منابع بایننس در گزارش خود از بدهی‌های در دسترس این صرافی در کنار اطلاعات آنچین در مورد تخمین واریز کاربران به این صرافی و آدرس‌های کیف پول بایننس استفاده کرده‌ایم. ما متوجه شدیم که ارزیابی ما با اطلاعات اعلامی از طرف بایننس حدود ۹۹٪ مطابقت دارد.

این گزارش همچنین پشتوانه ۹۷٪ بیت کوین‌های بایننس که در گزارش مازارس آمده بود را تایید کرد.

آیا گزارشات در مورد وضعیت بایننس مطمئن هستند؟

همان‌طور که گفته شد حسابرسی در مورد صرافی‌های رمزارز به علت ثبت نشدن و در دسترس نبودن وضعیت دقیق بدهی‌ها کاری دشوار است.

چانگ پنگ ژائو روز ۱۵ دسامبر (۲۴ آذر) با تلویزیون CNBC مصاحبه کرد و در مورد برخی شایعات پیرامون بایننس پاسخ داد. مجری برنامه در یکی از سوال‌های خود از CZ پرسید که چرا بایننس برای حسابرسی خود از موسسه بیگ فور (Big4) استفاده نمی‌کند. موسسه چهار بزرگ متشکل از ۴ شرکت مهم حسابرسی در دنیا هستند و مهم‌ترین موسسه برای انجام حسابرسی در دنیا محسوب می‌شوند. CZ در پاسخ به این سوال اعلام کرد که شرکت‌های بزرگ حسابرسی دنیا تمایلی به انجام این کار برای یک شرکت خصوصی در حوزه رمزارزها را ندارند حتی اگر این شرکت بایننس باشد.

سوال دیگری که از CZ در این مصاحبه پرسیده شد در مورد کوین اولری (Kevin O’Leary) سرمایه‌گذار مشهور کانادایی بود. اولری یک روز قبل از این مصاحبه در اظهار نظری خطاب به کمیته تحقیقات سنا آمریکا در خصوص صرافی FTX اعلام کرد که درگیری بر سر قدرت میان CZ و بنکمن فرید موجب آسیب دیدن بازار و ماجرای FTX شده است و در واقع این بایننس بوده است که باعث سقوط FTX شده است. پنگ ژائو در واکنش به این سوال گفت که از پاسخ اولری شگفت‌زده شده است و گفته‌های او را دروغ نامید. وی افزود:

کوین اولری یک مشت ادعای غیرقابل درک را مطرح کرده است. این ادعاها هیچ چیز را اثبات نمی‌کنند و منطقی پشت آن‌ها نیست.

به گفته بسیاری از فعالان این حوزه شرکت‌های حسابرسی سنتی تجربه و مهارت انجام این کار را برای صرافی‌ها ندارند زیرا پارامترهای این حوزه بسیار متفاوت با اشکال معروف شرکت های سنتی است.

عقب نشینی شرکت‌ها از حسابرسی صرافی‌ها

پس از حاشیه‌هایی که در مورد گزارش شرکت مازارس اتفاق افتاد. این شرکت در تاریخ ۱۶ دسامبر (۲۵ آذر) گزارش خود در مورد بایننس را از سایت خود حذف کرد و همزمان اعلام کرد فعلا در حوزه کریپتو فعالیت نخواهد کرد. مازارس علاوه بر بایننس گزارش‌هایی را نیز در مورد صرافی‌های کوکوین و کریپتو دات کام منتشر کرده بود.

پس از این خبر دومین شرکت حسابرسی با نام آرمانینو (Armanino) نیز اعلام کرد در حوزه حسابرسی صرافی‌های ارز دیجیتال دیگر فعالیت نخواهد کرد. آرمانینو در گذشته گزارش‌هایی را در مورد صرافی‌های FTX، کوکوین، کریپتو دات کام، گیت و اوکی‌اکس منتشر کرده بود یا در نوبت انتشار داشت. پلتفرم فوربس در مطلبی علت این تصمیم ناگهانی آرمانینو را فشار مشتریان غیرکریپتویی این شرکت حسابرسی برای ترک این حوزه دانست. علت این موضوع نیز قرار گرفتن نام آرمانینو در شکایت‌نامه کاربران علیه صرافی FTX بود که قبل‌تر از فروپاشی این صرافی، گزارشی را در مورد حسابرسی این شرکت منتشر کرده بود و به وضعیت بحرانی این صرافی اشاره نکرده بود.

همانطور که در قسمت قبل نیز گفتیم، CZ نیز اعلام کرده بود شرکت حسابرسی Big4 مایل به فعالیت در حوزه کریپتو نیست. عقب‌نشینی شرکت‌های حسابرسی از حوزه کریپتو، تردیدها را در مورد وضعیت صرافی‌ها و احتمال وقوع مجدد حادثه FTX افزایش داد و شایعات پیرامون بایننس را مجددا تقویت کرد.

آیا وضعیت بایننس واقعا بحرانی است؟ (وضعیت آنچین)

در تاریخ ۱۳ دسامبر (۲۲ آذر) و همزمان با افزایش شایعات در مورد ورشکستگی بایننس، برداشت‌های سنگینی از سمت کاربران از این صرافی صورت گرفت. شایان ذکر است روز قبل بایننس امکان برداشت استیبل کوین USDC را نیز برای کاربران غیرفعال کرده بود. این موضوعات CZ را مجبور کرد تا در توییتر به وضعیت فعلی واکنش نشان دهد.

پنگ ژائو ضمن تایید برداشت بیش از ۱ میلیارد دلاری از بایننس طی تنها یک روز اعلام کرد که در گذشته در جریان حوادثی مثل سقوط لونا برداشت‌های سنگین‌تری از این صرافی انجام شده است و جای نگرانی نیست.

توییت CZ در مورد برداشت‌ها از بایننس منبع: توییتر
توییت CZ در مورد برداشت‌ها از بایننس منبع: توییتر

CZ در روز بعد در توییت دیگری اعلام کرد وضعیت برداشت‌ها به حالت طبیعی برگشته است. او علت توقف برداشت‌های USDC را بسته بودن بانکی در نیویورک خواند زیرا برخی از سواپ‌های این استیبل کوین به واحدهای پولی باید از مسیر این بانک اتفاق می‌افتاد و در حال حاضر برداشت USDC ادامه پیدا کرده است.

گزارش آنچین نانسن:

پلتفرم تحلیلی نانسن در همان روز گزارشی از وضعیت ورودی و خروج سرمایه به صرافی بایننس منتشر کرد که در مجموع حدود ۳ میلیارد دلار در طی ۷ روز اخیر از این صرافی خارج شده بود.

وضعیت خروج سرمایه از صرافی بایننس منبع: نانسن
وضعیت خروج سرمایه از صرافی بایننس منبع: نانسن

نانسن در روز بعد وضعیت ذخایر صرافی بایننس را منتشر کرد که نشان می‌داد حدود ۶۰ میلیارد دلار ارزش این ذخایر است و خروج اخیر ۳ میلیارد دلاری از این صرافی در مقابل ذخایر بایننس تقریبا ناچیز است.

وضعیت ذخایر بایننس منبع: نانسن
وضعیت ذخایر بایننس منبع: نانسن

گزارش آنچین سنتیمنت:

پلتفرم تحلیل آنچین سنتیمنت نیز گزارشی در مورد وضعیت بایننس تحت عنوان «وضعیت بایننس: واقعیت یا فاد» منتشر کرد. این گزارش در ابتدا از یکی از متریک‌های اختصاصی خود با نام Social Dominance استفاده کرده بود که میزان اخبار و اظهارنظرها در مورد این صرافی و مدیرعامل آن و همچنین فاد ایجاد شده در مورد آن را با کل اخبار این حوزه می‌سنجید.

همان‌طور که در نمودار زیر قابل مشاهده است موارد گفته شده در مورد بایننس حدود ۲۴٪ از کل اخبار و اظهارنظرهای در حوزه کریپتو را در روز ۱۳ دسامبر تشکیل می‌داد.

وضعیت فاد ایجاد شده در مورد بایننس منبع: سنتیمنت
وضعیت فاد ایجاد شده در مورد بایننس منبع: سنتیمنت

این گزارش همچنین به وضعیت هولدرهای فعال استیبل کوین بایننس BUSD اشاره کرده بود که در چند روز اخیر به طرز معناداری کاهش یافته بود. این بدان معنی است که فاد ایجاد شده در مورد بایننس سرمایه گذاران را نسبت به این صرافی و محصولات ان بدبین کرده است و ترجیح داده‌اند استیبل کوین خود را در شبکه‌ای دیگر داشته باشند.

نمودار وضعیت هولدرهای BUSD منبع: سنتیمنت
نمودار وضعیت هولدرهای BUSD منبع: سنتیمنت

چانگ پنگ ژائو در همین زمان در یادداشتی در بلومبرگ خطاب به کارکنان خود اعلام کرد:

ماه‌های آینده وضعیت سختی را پیش‌رو خواهیم داشت اما بایننس مثل گذشته از این وضعیت عبور خواهد کرد و پس از آن قدرتمند‌تر خواهد شد. حوزه کریپتو لحظات سختی را سپری می‌کند اما بایننس از نظر مالی همچنان قدرتمند است و از هر زمستانی عبور خواهد کرد.

برایان شرودر، مدیرعامل بایننس آمریکا نیز به صورت جداگانه اعلام کرد که وضعیت ذخایر این صرافی نسبت یک به یک با موجودی کاربران دارد و این صرافی این آمادگی را دارد تا حتی اگر همه کاربران وجوه خود را برداشت کنند، تا آخرین درخواست برداشت را پردازش کند و حتی در آن وضعیت نیز برای بایننس صدها میلیون دلار سرمایه جاری باقی خواهد ماند.

در تاریخ ۱۷ دسامبر (۲۶ اذر) پلتفرم تحلیلی کوین ۹۸ وضعیت رتبه‌بندی شبکه‌های مختلف را از جنبه تعداد کاربر روزانه فعال منتشر کرد. اما نکته جالب توجه این آمار صدرنشین بودن زنجیره BNB (شبکه بومی بایننس) در بین تمامی شبکه‌ها علی‌رغم فاد ایجاد شده بود.

رتبه‌بندی شبکه‌ها از نظر تعداد کاربر روزانه فعال منبع: کوین ۹۸
رتبه‌بندی شبکه‌ها از نظر تعداد کاربر روزانه فعال منبع: کوین ۹۸

تحلیل قیمت و وضعیت BNB و BUSD

در حال حاضر یکی از نگرانی‌های جامعه کریپتو فهمیدن این موضوع است که آیا بایننس از BNB توکن بومی صرافی خود برای وثیقه وام استفاده کرده است یا خیر. این قضیه در مورد توکن FTT و صرافی FTX و لیکویید شدن این وثیقه‌ها به وضوح خود را نشان داد. مسوولان بایننس با قاطعیت این موضوع را رد می‌کنند. اما در هر صورت قیمت BNB حداقل از لحاظ روانی می‌تواند جایگاه بایننس را در ذهن سرمایه‌گذاران تقویت یا تضعیف کند.

سقوط صرافی FTX و وحشت ایجاد شده توسط و پیرو آن شایعات پیرامون بایننس موجب شد تا بازار رمزارزها دچار ریزشی شدید شود. شب سقوط FTT توکن بومی صرافی FTX (۸ نوامبر) قیمت بیت کوین در حوالی ۲۰,۵۰۰ دلار قرار داشت و اکنون با گذشت بیش از ۴۰ روز از این حادثه هنوز بیت کوین نتوانسته است از ۱۸,۰۰۰ دلار بازیابی شود.

این اتفاق در مورد آلت کوین‌ها از جمله BNB به شکل وسیع‌تری رخ داد. در آن شب قیمت BNB در حوالی ۳۵۰ دلار قرار داشت که قیمت کنونی (۲۵۰ دلار) نسبت به آن زمان چیزی حدود ۳۱٪ افت داشته است.

نمودار قیمت BNB تایم فریم روزانه منبع: تریدینگ ویو
نمودار قیمت BNB تایم فریم روزانه منبع: تریدینگ ویو

تحلیلگر مطرحی با نام اسمارت کانترکتر در توییتی به وضعیت ارزش BNB در مقابل BTC پرداخته است. او اعتقاد دارد روند صعودی ۵ ساله قیمت BNB در مقابل بیت کوین به پایان رسیده است و مدتی پیش موج ۵ صعودی الیوت این نمودار کامل شده است. او انتظار دارد در ادامه ارزش BNB در مقابل بیت کوین حدود ۴۰٪ تا ۵۰٪ (تا سطح ۰.۶۱۸ فیبوناچی اصلاحی) اصلاح داشته باشد.

نمودار BNB/BTC تایم فریم ماهانه منبع: تریدینگ ویو
نمودار BNB/BTC تایم فریم ماهانه منبع: تریدینگ ویو

این تحلیلگر در ادامه چارت دلاری قیمت BNB را بررسی کرده است و پیش‌بینی کرده است که بعد از دست رفتن حمایت کلیدی این رمزارز در حوالی ۲۳۰ دلار شاهد سقوط قیمت BNB تا محدوده بین ۸۰ تا ۱۰۰ دلار خواهیم بود.

نمودار هفتگی قیمت BNB منبع: تریدینگ ویو
نمودار هفتگی قیمت BNB منبع: تریدینگ ویو

اگر سری به مرورگر Bscscan بزنیم می‌بینیم که از حدود ۱۵۹ میلیون واحد BNB حدود ۴۰٪ آن در کیف پول‌های بایننس قرار دارد. این میزان از متمرکز بودن برای رمزارز مطرحی همچون BNB کمی بالا به نظر می‌رسد و این طور می‌توان تحلیل کرد که در صورت آسیب دیدن صرافی بایننس این رمزارز هم دچار مشکل خواهد شد.

بزرگترین هولدرهای BNB منبع: Bscscan
بزرگترین هولدرهای BNB منبع: Bscscan

از طرف دیگر جالب است بدانید که تنها ۲۱ ولیدیتور در زنجیره BNB مشغول به فعالیت هستند. بایننس دلیل این امر را کمک به افزایش سرعت این شبکه عنوان کرده است. این موضوع بحث متمرکز بودن زنجیره BNB و استیبل کوین این شبکه یعنی BUSD را بیش از پیش نمایان می‌کند.

در مورد استیبل کوین بایننس نیز BUSD استیبل کوینی است که توسط بنیاد پکسوس (Paxos) و صرافی بایننس بنیانگذاری شده است. Paxos از تکنولوژی بلاکچین استفاده می‌کند تا بتواند استیبل کوین خود را به عنوان یک محصول خدماتی به شرکت‌های خارجی ارائه کند. در گذشته‌، این بنیاد یک استیبل کوین با پشتوانه طلا تحت عنوان PAX Gold یا به اختصار PAXG را نیز منتشر کرده است. دپارتمان و وزارت خدمات مالی ایالت نیویورک توکن‌های BUSD و PAXG را قانون‌گذاری می‌کند. بنابرین می‌توان انتظار داشت تا پشتوانه لازم برای صدور BUSD رعایت شده باشد.

از نقطه‌نظر فنی‌، BUSD یک استیبل کوین همراه با پشتوانه فیات است که ارزش وابسته به دلار آمریکا را حفظ می‌کند. مقداری از دلار آمریکا به میزان معادل با کل ذخایر عرضه BUSD همواره تحت حضانت Paxos نگهداری می‌شود و به‌عنوان ذخایر آن در بانک‌های ایالات متحده و با پوشش‌دهی بیمه FDIC و یا با حمایت خزانه‌داری آمریکا عمل می‌کند. 

در صورت ورشکستگی بایننس چه اتفاقی برای بیت کوین می‌افتد؟

بدون شک ورشکستگی بایننس می‌تواند ضربه بسیار سنگینی به بازار رمزارزها و قیمت بیت کوین وارد کند. بایننس بزرگ‌ترین و مشهورترین صرافی رمزارز در دنیا محسوب می‌شود و در صورت وقوع این اتفاق می‌توان گفت بخش بزرگی از اعتبار و اعتماد به بازار کریپتو از بین می‌رود.

علاوه بر آن قیمت بیت کوین بعد از دست دادن حدود ۸۵٪ از ارزش خود از اواسط سال ۲۰۲۱ اکنون به گفته تحلیلگران در نزدیکی حمایت‌های کلیدی خود و کف قیمت قرار دارد و در طرف مقابل نیز ساست‌های فدرال رزرو نشان می‌دهد تا اواسط سال ۲۰۲۳ شاهد افزایش نرخ بهره در امریکا خواهیم بود. در صورت وقوع شوک بایننس به بازار احتمالا این حمایت‌ها از دست بروند و شاهد وضعیت بسیار آشفته‌ای در بازار باشیم که سرمایه‌گذاران رقبتی برای خرید نداشته باشند و شرکت‌های فعال در این حوزه یکی یکی ورشکست شوند.

از طرف دیگر بیت کوین در تاریخ چند ساله خود نشان داده است در مقابل شدیدترین بحران‌ها از جمله هک صرافی Mt.Gox و شیوع همه‌گیری ویروس کرونا که همگان احتمال نابودی BTC را می‌دانند دوام آورده است.

توصیه نویسنده: با توجه به شواهد موجود بعید به نظر می‌رسد بایننس دچار سرنوشتی مشابه با FTX شود. اما اکیدا توصیه می‌شود که دارایی های خود را در صرافی‌ها نگه ندارید و آن را در کیف پول شخصی خود حفظ کنید. در مورد وضعیت بازار نیز یک روش کاهش ریسک می‌تواند این باشد که تا زمان مشخص شدن وضعیت بازار و تغییر روند، درصد بیشتری از سبد هولد خود را به بیت کوین اختصاص دهید زیرا آلت کوین‌ها در وضعیت‌های بحرانی ریسک بالاتری را برای سرمایه شما به همراه خواهند داشت.

  • آیا صرافی بایننس در حال ورشکستگی است؟

در حال حاضر ۲ شایعه پیرامون بایننس وجود دارد ۱- مشکلات قانونی و احتمال پولشویی از طرف بایننس ۲- کافی نبودن ذخایر این صرافی و احتمال ورشکستگی آن. در هر ۲ مورد هنوز هیچ مدرکی موجود نیست که ثابت کند حتی این صرافی در مسیر رویارویی با یک چالش بزرگ باشد. اطلاعات آنچین نیز نشان می‌دهد ذخایر این صرافی به میزان کافی هستند.

  • در صورت ورشکستگی بایننس چه اتفاقی برای بیت کوین می‌افتد؟

با توجه به قرار داشتن قیمت بیت کوین در پایین‌ترین سطوح تکنیکالی خود، این اتفاق موجب از بین رفتن حمایت‌های کلیدی BTC و شروع فصل آشفتگی در بازار کریپتو خواهد شد. در طرف دیگر بیت کوین نشان داده در بحران‌های سخت می‌تواند به حیات خود ادامه دهد.

  • آیا BNB به وضعیت FTT دچار می‌شود؟

به نظر نمی‌رسد چنین اتفاقی بیفتد زیرا به ادعای مسوولان بایننس بر خلاف FTT این صرافی از این رمزارز به عنوان وثیقه وام استفاده نکرده است و در طرف دیگر نیز بایننس ادعا دارد که به میزان بدهی‌های خود به کاربران ذخیره در کیف پول‌های خود موجود دارد و پلتفرم‌های آنچین نیز این موضوع را تایید کرده‌اند. اتفاقی که در مورد صرافی FTX اصلا بدین شکل نبود.

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
1 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا