بلاکچینها بهصورت پیشفرض، معمولا شفاف هستند؛ بنابراین فاقد حریم خصوصی برای کاربران هستند. زمانیکه یک تراکنش در بلاکچین اجرا میشود، موجودی کیف پول، توکنها، NFTها و تعامل با دیگر آدرسها و کانترکتها و مبلغ دقیق انتقالات آن آدرس برای همه کاربران قابل رویت است. با وجود ناشناس بودن آدرسهای عمومی، میتوان آنها را تا حدودی به هویت صاحبان خود مرتبط کرد. شبکه حریم خصوصی آزتک (Aztec) در حال طراحی زیرساختی است که کاربران بتوانند به خواست خود، تراکنشهای خصوصی در شبکه اتریوم ارسال کنند و امنیت خود را افزایش دهند. در این مقاله به پاسخ این سوال میپردازیم که شبکه Aztec چیست و چگونه کار میکند و سپس به معماری حریم خصوصی ازتک به نام PLONK و بریج Aztec Connect میپردازیم و در نهایت، پلتفرم ZK.Money را معرفی میکنیم و آموزش شیلد کردن تراکنشها با این پلتفرم را آموزش میدهیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
شبکه Aztec چیست؟

قراردادهای هوشمند اتریوم طوری هستند که تمام تراکنشهای آنها و ارزش هر کدام از آنها، در اکسپلورر اتراسکن قابل مشاهده هستند.
شبکه آزتک اولین شبکه ZK-Rollup حریم خصوصی روی شبکه اتریوم است که هم به کاربران و هم به برنامههای غیرمتمرکز اجازه میدهد که از طریق تراکنشهای خصوصی اثبات دانش صفر، به این حریم خصوصی دست یابند. این رولاپ توسط یک مکانیزم اثبات منحصربهفرد به نام پلانک (PLONK) امن میشود (درباره پلانک در ادامه توضیح میدهیم).
ازتک این سه هدف اصلی را دنبال میکند:
- خصوصی: ازتک تنها رولاپ اثبات دانش صفر است که معماری آن از ابتدا (پایینترین لایه) متمرکز بر حریم خصوصی است. کاربران با استفاده از این شبکه، میتوانند بهطور کاملا خصوصی، در هر برنامه غیرمتمرکزی فعالیت کنند.
- قابل دسترسی: اثبات اعتبار تراکنشهای آزتک از طریق ZKPها روی شبکه اتریوم، هزینه آنها را بهشدت کاهش میدهد.
- سازگاری: سیستم خصوصی قابل برنامهریزی Aztec، از قابلیت Audit یا بازبینی و سازگاری با برنامههای مختلف پشتیبانی میکند و در عین حال محرمانه بودن را کاملا حفظ میکند.
میتوان گفت که آزتک یک معماری UTXO خارج از زنجیره (Off-Chain) است که درست همانند پول نقد کار میکند. شیلد (Shield) کردن توکن، بدین صورت کار میکند که شما توکن خود را در قراردادهای هوشمند اتریوم آزتک واریز میکنید و سپس، این کانترکتها با سیستم حالت UTXO ازتک تعامل میکنند، تا برای شما یک دارایی رمزگذاری شده شبیه به پول نقد تولید کنند (بنابراین از این به بعد به تراکنشهای آزتک، پول نقد میگوییم). همانطور که میدانید، بیت کوین از سیستم UTXO استفاده میکند و تمام کوینهای BTC که جابجا میشوند، UTXO (یا خروجی خرج نشده تراکنش) هستند. این موضوع به انتقالات بیتکوین، حالت جابجایی پول نقد میدهد. پول نقد با اینکه در گردش است، اما زمانی که بین دو یا چند نفر منتقل میشود، افراد دیگر جامعه از این جابجاییها و ارزش آنها خبردار نمیشوند؛ مگر آنکه همین افراد دخیل در این مبادلات این اطلاعات را افشا کنند.
این قراردادها کاملا خصوصی و متعلق به همان کسی هستند که توکن خود را واریز کرده است؛ یعنی برای هر نفر که میخواهد توکن خود را شیلد کند، یک کانترکت جداگانه ساخته میشود. بدین صورت، کاربران میتوانند بهصورت کاملا خصوصی، توکنهای خود را واریز و برداشت کنند، آنها را انتقال دهند و با دیگر داراییها از طریق Aztec Connect مبادله کنند (درباره ازتک کانکت در ادامه صحبت خواهیم کرد).
آزتک چگونه کار میکند؟
ازتک یک پلتفرم شیلد کردن یا خصوصیسازی تراکنشها به نام ZK.Money دارد. زمانی که شما دارایی خود را برای Shield کردن در این پلتفرم واریز میکند، یک دارایی رمزنگاری شده به نام zkETH (اتر شیلد شده)، zkDAI (دای شیلد شده) و غیره دریافت میکنید.
اگر تراکنش شیلد شده را به فردی دیگر که او هم تراکنش خود را شیلد کرده ارسال کنید، این فرد نیز توکن zkETH یا zkDAI را در ازتک دریافت میکند؛ اما اگر تراکنش Shield شده خود را به فردی ارسال کنید که در پلتفرم zk.Money فعالیتی نداشته، این فرد از شما توکن اتر یا دای اصلی را روی لایه ۱ اتریوم دریافت خواهد کرد. در این مورد، تراکنش ارسالی شما خصوصی است؛ اما گیرنده آن را یک دارایی ارسالی از اسمارت کانترکت آزتک میبیند و البته آدرس شما نیز آدرس اتریوم نیست.
در حال حاضر، کاربران تنها میتوانند حداکثر ۵ اتر یا ۱۰ هزار دای را در هر تراکنش شیلد کنند. UnShield کردن تراکنشها (خارج کردن از حالت شیلد) نیز حدود ۴ ساعت طول میکشد؛ اما اگر کارمزد تراکنش را افزایش دهید، این پروسه میتواند تا ۱۰ دقیقه نیز کاهش یابد.
پیشنهاد میشود که دارایی را در همان آدرسی که با آن واریز کردهاید، آنشیلد نکنید تا حریم خصوصی بهتری داشته باشید و اگر میخواهید در همان آدرس آنشیلد کنید، بهتر است مبالغ کمتری (مثل ۰.۱ اتر در صورتی که بیش از ۱ اتر شیلد کردهاید) را Unshield کنید.
تراکنشهای ساده در ازتک
فرض کنید آرن ۵۰ اسکناس اتر به ارزش کل ۱۰۰ اتر دارد و علیرضا هیچ اسکناسی ندارد. دو تا از این ۵۰ اسکناس باید نابود شود و دو اسکناس جدید ایجاد شود (منظور از نابود شدن در اینجا، خرد شدن اسکناس به بخشهای کوچکتر است)؛ یک اسکناس ۸۰ اتری که نزد آرن باقی میماند و یک اسکناس ۲۰ اتری نیز به مالک جدیدش یعنی علیرضا ارسال میشود. اما در این نقل و انتقالات، در صورتی که ارزش این اسکناسها آشکار شود، حریم خصوصی چگونه رعایت میشود؟
پاسخ این است که ارزش آنها بهصورت عمومی آشکار نمیشود؛ آرن و علیرضا میدانند که ارزش تراکنشهای آنها چقدر است (درست مثل تبادلات پول نقد)، اما نیازی نمیبینند که آن را بهطور عمومی اعلام کنند. برای حفظ حریم خصوصی خود، آرن تراکنش را با یک “قفل” که کلید خصوصی آن فقط نزد علیرضا است، منتشر میکند. هر دوی آنها میدانند که چه چیزی در داخل این قفل وجود دارد (۲۰ اتر)؛ در اینجا، آرن باید به علیرضا بر سر عدم افشای راز آنها اعتماد کند. اسکناسی که مالکیت جدید به آن اختصاص داده شده است نیز به یک ساختار دادهای باز میگردد که تمام اسکناسهایی که تاکنون ایجاد شدهاند را در خود نگه میدارد. نام این ساختار دیتا، درخت مرکل است که در تصویر زیر آن را میبینید. در علوم کامپیوتر و رمزنگاری، درخت مرکل یا درخت هش، درختی است که هر برگ آن (نودها) با هش رمزگذاری شده دیتای یک بلاک برچسب خورده است و هر نودی که برگ نیست (با نامهای Branch، Inner Node یا Inode شناخته میشود)، با هش رمزنگاری شده نودهای فرزند خود (Child Node) برچسبگذاری میشود. درخت مرکل تایید امن و موثر محتوای یک ساختار دیتا را امکانپذیر میکند. درختان هش، میتوانند برای تایید کردن انواع دیتاهای ذخیره شده بهکار روند و بین کامپیوترها نیز جابجا شوند. Merkle Tree اطمینان حاصل میکند که دادهها از همتاهای دیگر در یک شبکه همتا به همتا، بهصورت یکپارچه و بدون صدمه جابجا شوند. درخت مرکل در شبکههای بیت کوین و اتریوم نیز بهکار میرود.

تا اینجا، متوجه شدیم که آرن دو اسکناس را خرد کرده و دو اسکناس جدید تولید کرده است و سپس یکی از آنها را به علیرضا ارسال کرده است. اما چگونه مطمئن شویم که یکی از این دو نفر تبانی نمیکند و حمله دو بار خرج کردن (Double Spending) انجام نمیدهد؟
برای این کار، در مرحله اول آرن باید به ازتک اثبات کند که دو اسکناس دارد که هر دوی آنها ارزش یکسانی دارند (دو اسکناس ۵۰ اتری) و میخواهد آنها را خرد کند. این تراکنش با نام “تراکنش اتصال-انشعاب (Join-Split Transaction)” شناخته میشود و با این فرمول ساده مطابقت دارد؛ این نوع تراکنشها اشاره به تجمیع ورودیها و سپس خرد کردن آنها دارد.
A+B=C+D
برای اثبات این که ارزش خروجی اسکناس (C+D) با ارزش ورودی (A+B) یکسان است، آرن یک اثبات دانش صفر بومی در مرورگر خود ایجاد میکند. Zero Knowledge به آرن اجازه میدهد که بدون افشای ارزش داراییهای خود در فرمول A+B=C+D، آنها را اثبات کند. سپس آزتک این اثبات را تایید میکند و میگوید: “بنابر دانش صفر، این اثبات صحیح است.” سپس اسمارت کانترکت ازتک دو اسکناس ورودی را خرد میکند و دو اسکناس خروجی را تحویل میدهد. در نهایت نیز این اسکناسهای جدید را بهصورت رمزنگاری شده، در درخت مرکل خود قرار میدهد.
برای درک بهتر موضوع اسکناس و پول نقد که مدام در مقاله تکرار میشود، بهتر است این مفهوم را مشابه خرد کردن پول نقد در سوپرمارکتها در نظر بگیرید؛ شما کالایی را خریداری میکنید که قیمت آن ۴۰ هزار تومان است. یک اسکناس ۵۰ هزار تومانی به فروشنده میدهید و او به شما اسکناس ۱۰ هزار تومانی بازمیگرداند. طبق فرمول بالا، ۵۰ هزار تومان مساوی با ۴۰ هزار + ۱۰ هزار تومان است. کسی هم از این خرید (به جز خودتان و فروشنده) خبردار نیست؛ بنابراین بهصورت دانش صفر، این مبادلات را اثبات کردهاید.
اثبات مالکیت در ازتک
از آنجایی که اثبات مالکیت در ازتک مشابه شبکه اتریوم است، برای اثبات مالکیت داراییها، باید از طریق کیف پول خود تراکنشها را امضا کنید؛ اما این امضا یک تفاوت عمده با اتریوم دارد. این امضاها بهصورت اثبات با دانش صفر انجام میشوند. در واقع به زبان ساده، امضای شما با این اثبات میگوید: “در جایی از حالت (State) ازتک، اسکناسی با مقدار مشخصی ارزش وجود دارد و من مالک آن هستم.”
حالت سیستم ازتک در دو درخت مرکل ذخیره میشود:
- یک درخت اسکناس (Note Tree)، که شامل تمام اسکناسهای تولید شده است.
- یک درخت ابطال کننده (Nullifier Tree)، که شامل تمام اسکناسهایی است که تاکنون خرد شدهاند.
این سیستم بدین صورت کار میکند:
شما یک اسکناس در ازتک دارید که در درخت اسکناس قرار دارد؛ اما هنوز در درخت ابطالکننده یا خردکننده موجود نیست؛ پس اسکناس شما در درخت Nullifier اضافه و خرد میشود و سپس از درخت اسکناس حذف میشود.

برای ارسال اسکناسهایی که مالکیت آنها را اثبات کردهایم، یک درخت مرکل جدید به نام ریشه مرکل (Merkle Root) تولید میشود. زمانی که ارزشهای جدید هر دو درخت اسکناس و خردکننده به ریشه مرکل وارد میشود (بهعبارتی دیگر، حالت کلی سیستم تغییر میکند)، این ریشهها روی زنجیره اصلی شبکه اتریوم سوار میشوند و تراکنشها در آن ثبت میشوند.
حریم خصوصی مادامالعمر
در این بخش به این موضوع میپردازیم که حریم خصوصی آزتک چه تفاوتی با کوین میکسرها دارد؟
درست مانند میکسرها، آزتک امکان واریز و برداشت را به کاربران میدهد تا ارتباط بین آدرس فرستنده و آدرس گیرنده را بشکند. ازتک را مانند یک شهر دیوارکشی شده در نظر بگیرید؛ تمام افرادی که خارج از این شهر هستند، میبینند که کاربران ازتک از طریق یک بریج به شهر وارد و از آن خارج میشوند. در داخل این شهر، کاربران داراییهای خود را با تراکنشهای کاملا خصوصی مبادله میکنند؛ در اینجا، نه شبکه ازتک و نه کاربران آن، نمیتوانند فرستنده و گیرنده تراکنشها و مقادیر ارسالی را مشاهده کنند.
به علاوه، کاربران میتوانند تراکنشها را بهصورت دسته درآورند و آنها را به لایه ۱ اتریوم بازگردانند تا بتوانند سواپ، سپردهگذاری (Staking)، وامدهی، رایدهی در Daoها یا خرید NFTها را انجام دهند.
به دلیل این که ازتک امکان انجام این دو کار را به کاربران میدهد (تراکنشهای داخلی خصوصی و تعاملات دستهای با لایه ۱ اتریوم)، حریم خصوصی آنها طوری حفظ میشود که کاربران خارج از ازتک بهسختی میتوانند فرستنده و گیرنده تراکنشها را تشخیص دهند. کوین میکسرها قادر به ارائه چنین امکاناتی نیستند.
زمانی که یک مشاهدهگر به فعالیتهای ازتک در شبکه اتریوم نگاه میکند، تنها میتواند واریز به ازتک را ببیند و باید استنباط کند که برداشت از آن، به چه مجموعهای از واریزها تعلق دارد (همانطور که اشاره کردیم، تراکنشهای ازتک UTXO هستند و خرد میشوند).
برای درک بهتر این موضوع، مثالی میزنیم:
فرض کنید ازتک یک کوین میکسر بدون انتقالات داخلی است و افرادی سعی دارند که حریم خصوصی آن را کنار بزنند و داخل آن را مشاهده کنند. اگر این افراد تراکنشی را ببینند که در آن ۱ اتر برداشت شده، متوجه میشوند که فردی که آن را برداشت کرده، حداقل ۱ اتر را واریز کرده است؛ از آنجایی که انتقالات داخلی وجود ندارد، تجمیع چندین تراکنش واریزی در یک تراکنش خروجی، غیرممکن است (زیرا تراکنشهای ورودی طبق تراکنش اتصال-انشعاب (Join-Split Transaction) خرد میشوند و سپس دوباره جمع میشوند).
بنابراین این افراد تنها میتوانند به حدس و گمان بپردازند؛ آنها باید ببینند که چند نفر تاکنون حداقل ۱ اتر واریز کردهاند، تا از این طریق بتوانند برداشتکننده را پیدا کنند. در سایت Dune Analytics میتوانید تعداد تراکنشهای واریزی به ازتک که حداقل ۱ اتر دارند را مشاهده کنید. مجموع آنها در حال حاضر، ۷۷۲۲ نفر است و مشاهدهکننده باید از بین تمام این نفرات، حدس بزند که کدامیک برداشتکننده اصلی است!

استفاده از ZK-Rollup در آزتک
هدف Aztec بهبود مقیاسپذیری در کنار حریم خصوصی است. به همین دلیل، این شبکه از سیستم ZK Rollup استفاده میکند. برای درک این موضوع، ابتدا باید با آپتیمیستیک رولآپها آشنا شویم.
تولیدکنندگان بلاک Optimistic Rollup، یک تراکنش اتریوم را که شامل ریشه حالت (State Root) است را به شبکه ارسال میکنند؛ شبکه این حالت را بهصورت خوشبینانه (معنی آپتیمیستیک) برمیدارد و آن را تایید میکند. این تایید، ۷ روز بهطول میانجامد و هر کسی میتواند با دانلود کردن بلاک تراکنشها و مقایسه آن با ریشه مرکل قبلی با ریشه جدید، اثبات کند که این انتقال حالت نامعتبر است. اگر این انتقال حالت غیرمعتبر باشد، آنها میتوانند یک اثبات تقلب (Fraud Proof) را ثبت کنند؛ در نتیجه، تولیدکننده آن بلاک اسلش (Slash) میشود و حالت بلاکچین به حالت اصلی خود بر میگردد (Roll Back) میشود. اگر در طی این ۷ روز اثبات نشود که این تراکنش نامعتبر است، تایید میشود و به حالت بلاکچین اضافه میشود.
هزینه اجرای تراکنشهای آپتیمیستیک رولاپها نزدیک به صفر است؛ زیرا تنها هزینهای که باید پرداخت شود، هزینه پردازش تراکنشها توسط سیکوئنسر (Sequencer) است، که در واقع یک کامپیوتر است. اما به هر حال، این هزینه به خاطر این که برای ارسال دادهها به شبکه اتریوم پرداخت میشود، متغیر است.
رولاپهای ZK رولآپهایی هستند که هزینههای ثابتی دارند (یا تغییر بسیار کمی دارند). همچنین به جای انتظار ۷ روزه برای اثبات تقلب، ZKRها به طور فعالانه یک اثبات مختصر دانش صفر (اثبات اعتبار یا Validity Proof) را در لایه ۱ اتریوم ارسال میکنند، که مجموعهای از محاسبات خارج از زنجیره (Off-Chain) را تایید میکند. از آنجایی که امنیت تراکنشهای آفچین در یک zkRollup به دلیل ماهیت قطعی اثبات دانش صفر، غیرقابل استیضاح و مبرا از اتهام (تقلب) است، باید توان عملیاتی تراکنش به اندازه کافی بالا باشد، تا هزینه ارسال اثبات به اتریوم پوشش داده شود (کارمزدهای این نوع رولاپها نسبت به آپتیمیستیک بالاتر است). به طور خلاصه:
- آپتیمیستیک رولاپ: هزینه ثابتی ندارند، قطعی شدن تراکنشها ۷ روز زمان میبرد، در صورت اثبات تقلب، حالت بلاکچین به حالت اصلی (قبل از اثبات تقلب) برمیگردد.
- ZK Rollup: هزینههای ثابت (اما بالاتر از آپتیمیستیک)، قطعی شدن تراکنشها وابسته به سرعت رولاپ است، چالشی برای اثبات تقلب وجود ندارد (تا زمانی که رمزنگاری آن درست کار کند).
ازتک از سیستم zk-Rollup استفاده میکند. زمانی که تعداد تراکنشها زیاد میشود و شبکه شلوغ میشود، کارمزدهای ثابت این نوع رولاپها به نفع ازتک تمام میشوند؛ زیرا با این که در آپتیمیستیک رولاپها هزینه بسیار پایینتر است، اما در زمان شلوغی شبکه، کارمزدها میتوانند افزایش چشمگیری داشته باشند.
پس از راهاندازی پلتفرم zk.Money، ازتک توانست تعداد تراکنشهای خود را از ۱۱۲ تراکنش در هر رولاپ، به ۸۹۶ تراکنش در هر رولآپ افزایش دهد (تقریبا ۸ برابر). در این پلتفرم:
- اثبات در سمت کلاینت و در داخل مرورگر آن تولید میشود.
- سپس ۲۸ اثبات کلاینت در یک اثبات رولاپ داخلی (Inner Rollup Proof) تجمیع میشوند.
- ۴ تا از این اثباتهای رولآپ داخلی، در یک اثبات رولاپ خارجی (Outer Rollup Proof) تجمیع میشوند.
- در نهایت، اثبات رولاپ خارجی در مدار جمعآوری ریشه (Root Rollup Circuit) تایید میشوند؛ مداری که اعتبار تمام کارهای اساسی را (که برای اطمینان از اجرا در آزتک انجام میشود) تعیین میکند.
- سپس اثبات نهایی بهصورت آنچین منتشر میشود.
کل این پروسه، در واقع اثبات روی اثبات روی اثبات است.

معماری حریم خصوصی ازتک: PLONK
سیستم اثبات دانش صفر ازتک با نام PLONK شناخته میشود؛ این مفهوم توسط آریل گبیزون (Ariel Gabizon)، زک ویلیامسون (Zac Williamson) و اوانا چیوبوتارو (Oana Ciobotaru) ابداع شده که از قضا تیم سازنده شبکه آزتک نیز هستند. پلانک مخفف Permutations Over Lagrange-Bases for Oecumenical Noninteractive Arguments of Knowledge به معنی لغوی (معنی دقیقی نمیتوان برای این اصطلاح بهکار برد) “جایگشتها بر پایههای لاگرانژ برای استدلالهای جهانی غیرتعاملی دانش” است. پلانک یک پیادهسازی از الگوریتم اثبات دانش صفر جهانی (Universal Zero-Knowledge Proof) است. جهانی در اینجا، بدین معنی است که یک سیستم قابل اعتماد، تنها نیاز به یک بار راهاندازی دارد و هر بار، همان الگوریتم را تکرار میکند. این نوع اثبات میتواند سیستم اثباتهای ZK را به کلی بهبود ببخشد. مفهوم Plonk بسیار پیچیده است. میتوانید وایت پیپر آن را در این لینک مطالعه کنید. همچنین آریل گبیزون در این ویدیو، این مفهوم را توضیح میدهد.
بریج Aztec Connect چیست؟
ازتک کانکت بریج این شبکه است که از داخل پلتفرم zk.Money تبدیل توکنها را انجام میدهد. این بریج میتواند با قراردادهای هوشمند اتریوم ارتباط برقرار کند؛ یعنی تمام قابلیتهای دیفای برای کاربران لایه ۱ در دسترس خواهد بود. با استفاده از آزتک کانکت، شما میتوانید داراییهای لایه یک خود را شیلد کنید و یا آنها را به لایه ۱ آنشیلد کنید.
Aztec Connect در واقع مجموعهای از ابزارها برای اتصال پروتکلهای دیفای اتریوم به رولاپ خصوصی ازتک است؛ کاربران میتوانند بهصورت خصوصی با این پروتکلها ارتباط برقرار کنند. آرتک کانکت با این سه مولفه، این کار را ممکن میکند:
- پروتکلهای لایه یک دیفای: پلتفرمهای محبوب اتریوم مثل لیدو، المنت، آوه، کامپوند، یونی سواپ و غیره.
- قراردادهای اتصال بریج ازتک: رابطی که کانترکت رولاپ آزتک را به پروتکلهای لایه ۱ متصل میکند.
- کیت توسعه نرم افزار (SDK) ازتک: به کاربران اجازه ایجاد و ثبت تراکنشها در رولاپ ازتک را میدهد؛ این کیت درست مثل یک کتابخانه کریپتو برای اپلیکیشنها کار میکند و به کاربران اجازه ارسال تراکنشها به نودهای اتریوم را میدهد.
با توکنهای شیلد شده در آزتک چه کارهایی میتوان انجام داد؟
از جمله کارهایی که میتوانید با توکنهای شیلد شده خود در شبکه ازتک انجام دهید، این موارد هستند:
- استیکینگ اتر در لیدو برای دریافت stETH و واریز جفت ارز دیجیتال stETH/ETH در استخر لیدو و دریافت سود سالیانه.
- استفاده از صندوق سود ثابت Element.fi.
- سواپ کردن اتر با OHM در پلتفرم OlympusDAO و استیک کردن اهم در این پلتفرم بهصورت خصوصی.
در آینده امکانات و کاربردهای دیگری برای توکنهای شیلد شده ازتک ارائه خواهد شد.
پلتفرم ZK.Money
Zk.Money یک اپلیکیشن حریم خصوصی لایه ۲ روی شبکه ازتک است که کار شیلد کردن تراکنشها و سوار کردن کاربران از لایه ۱ اتریوم به آزتک را انجام میدهد. کاربرانی که قصد دارند با پروتکلهای دیفای اتریوم از طریق ازتک یا Aztec Connect ارتباط برقرار کنند، باید ابتدا در پلتفرم ZK Money رجیستر کنند و دارایی خود را واریز کنند. این پلتفرم در حال حاضر واریز رمزارزهای ETH ، DAI و renBTC را ارائه میدهد. برای رجیستر کردن، شما باید یک نام مستعار (Alias) برای خود انتخاب کنید. این نام روی کلید عمومی شما سوار میشود و کار شما برای ارسال و دریافت داراییها را راحت میکند. دقت کنید که این نام تنها در داخل شبکه ازتک بهکار میرود. پس از انتخاب نام، شما باید حداقل ۰.۰۱ اتر (برای مثال) واریز کنید. این اتر شیلد میشود و تبدیل به zkETH میشود.

در مثال بالا، آدرس 0x123 مقداری اتر به zk.money ارسال میکند و zkETH تحویل میگیرد. سپس این zkETH را به آدرس 0x456 ارسال میکند و این آدرس نیز همان اتر شیلد شده را تحویل میگیرد (زیرا در آزتک رجیستر کرده است). اما اگر آدرس 0x123 این اتر شیلد شده را به آدرس 0xABC ارسال کند، این آدرس از آنجایی که در ازتک رجیستر نشده، اتر لایه ۱ را دریافت میکند.
چگونه در Aztec داراییهای خود را شیلد کنیم؟
وارد سایت zk.money شوید. سپس روی Shield Now کلیک کنید.

کیف پول خود را متصل کنید؛ پیشنهاد میکنیم از متامسک استفاده کنید. البته کیف پولهای دیگر را نیز میتوانید از طریق WalletConnect متصل کنید.

یک نام مستعار (Alias) برای خود انتخاب کنید.
نکته: این نام را حتما در جایی یادداشت کنید؛ زیرا آزتک آنها را ذخیره نمیکند. اگر نام مستعار خود را فراموش کردید، نمیتوانید با همان آدرس یک Alias جدید برای خود ثبت کنید.

روی Register کلیک کنید تا اکانت خود را ثبت کنید. صفحه را نبندید تا ثبت نام شما انجام شود.
شیلد کردن اتر: حداقل ۰.۰۱ اتر واریز کنید. ترجیحا همان موقع که رجیستر میکنید، اتر را واریز کنید. اگر با ولتی متصل شدید که هیچ اتری در آن ندارید، آن را تغییر دهید و با آدرسی وارد شوید که اتر در آن موجود است.

به شما پیغامی نشان داده میشود مبنی بر این که درخواست شیلد کردن شما ثبت شده، اما هنوز انجام نشده است.

زمانی که تیک سبزرنگ را مشاهده کردید، یعنی تراکنش شما به رولاپ ارسال شده تا در لایه ۱ واریز شود. زمانی که دو تیک سبزرنگ مشاهده کردید، یعنی تراکنش شما انجام شده و موجودی شیلد شده شما در بخش Net Worth در صفحه Wallet نمایش داده میشود.

اکنون شما میتوانید مقدار بیشتری توکن شیلد کنید. برای این کار روی Shield More کلیک کنید.

دقت کنید که مقدار واریزها را بهصورت رند انجام دهید. همچنین چند واریز با مبالغ کمتر، بهتر از یک واریز درشت است (برای حفظ امنیت بیشتر). در حال حاضر میتوانید در هر تراکنش، حداکثر ۵ اتر و یا ۱۰ هزار دای واریز کنید.

میتوانید توکنهای شیلد شده را به دیگر یوزرنیمهای آزتک و یا آدرسهای اتریوم ارسال کنید. گزینه Withdraw to L1 برای ارسال به لایه ۱ اتریوم و Send to L2 نیز برای ارسال به دیگر کاربران ازتک است. دقت کنید که اگر برای آدرس اتریوم ارسال میکنید، گیرنده این توکنها را بهصورت آنشیلد شده دریافت میکند؛ یعنی اتر یا دای لایه ۱.

سپس اطلاعات را بررسی کنید و در صورت صحیح بودن، روی Confirm Transaction کلیک کنید.

در بخش Earn میتوانید با پروتکلهای مختلف دیفای ارتباط داشته باشید. در حال حاضر، تنها پروتکلهای Element و Lido قابل استفاده هستند و پروتکلهای آوه، کامپوند و Liquity بهزودی اضافه خواهند شد.

پرسش و پاسخ (FAQ)

- شبکه آزتک چیست؟
ازتک یک شبکه لایه ۲ برای افزایش مقیاسپذیری و حریم خصوصی اتریوم است. آزتک از سیستم اثبات دانش صفر PLONK استفاده میکند، که سیستم ارتقا یافته zk-Rollup است.
- آزتک چگونه کار میکند؟
میتوانید بهراحتی کوین اتر و یا توکنهای دای و renBTC را در این شبکه از طریق پلتفرم zk.Money واریز کنید و با پرداخت مقدار کمی کارمزد، آنها را شیلد کنید. شیلد کردن بدین معناست که آدرس شما با یوزرنیم یا نام مستعاری که انتخاب میکنید، مرتبط میشود و هیچ کسی در داخل و خارج از آزتک، نمیتواند آدرس شما را مشاهده کند. ازتک این حریم خصوصی را از طریق الگوریتمهای پیچیدهای انجام میدهد.
- توکن AZTEC چیست؟
ازتک در حال حاضر توکنی ندارد و فعلا هیچ برنامهای برای عرضه توکن خود ندارد.
جمعبندی
در این مقاله با شبکه حریم خصوصی ازتک آشنا شدیم و با نحوه کارکرد آن آشنا شدیم. این شبکه با استفاده از سیستمهای پیچیدهای مانند اثباتهای پلانک، حریم خصوصی و البته مقیاسپذیری را به کاربران شبکه اتریوم ارائه میدهد. کاربران میتوانند از طریق پلتفرم zk.Money تراکنشهای خود را شیلد (Shield) کنند و در واقع آدرس خود را مخفی کنند. همچنین با استفاده از شبکه ازتک و پلتفرم ZK Money، میتوان با پروتکلهای محبوب دیفای بهصورت خصوصی تعامل داشت. نظر شما درباره شبکه Aztec چیست؟ آیا تابحال تراکنشهای خود را شیلد کردهاید؟