اولین توصیه به تازهواردان دنیای کریپتو، سرمایهگذاری روی رمزارزهای دارای نوسان قیمتی اندک و ارزش بازار بالاست. این دسته از داراییها که با عنوان ارز دیجیتال بلو چیپ (Blue chip) شناخته میشوند، در برابر روندهای نزولی بازار هم مقاومت خوبی دارند و معمولا از ریزشهای شدید قیمتی در امان میمانند. بهعلاوه، ارزهای دیجیتال بلو چیپ در میان جامعه کریپتو خوشنام هستند و سرمایهگذاری روی آنها معمولا بازده بالایی دارد. اگر مشتاق هستید اطلاعات بیشتری در مورد مفهوم Blue Chip در بازارهای مالی بهدست بیاورید و بدانید کدام رمزارزها جزء ارزهای دیجیتال بلو چیپ محسوب میشوند، با میهن بلاکچین همراه باشید.
ارز دیجیتال بلو چیپ چیست؟
اصطلاح بلو چیپ (Blue Chip) در واژهنامه مریام وبستر اینطور تعریف شده است: «بلوچیپها داراییهایی مربوط به یک شرکت خوشسابقه و معتبر هستند، شرایط مطلوبی برای سرمایهگذاری دارند و عموم افراد به ارزش و ثبات آنها اعتماد کردهاند.» در دنیای امور مالی سنتی، داراییهای بلو چیپ سهامهای شناختهشدهای هستند که در طولانی مدت عملکرد خوبی داشتهاند. سهام شرکتهایی مانند آمازون، اپل، مایکروسافت و تسلا که هر سرمایهگذاری تمایل دارد روی آنها سرمایهگذاری کند، سهام بلو چیپ محسوب میشود.
توضیح بلو چیپ در صنعت کریپتو اندکی دشوارتر است. اولین شاخصه ارزهای دیجیتال بلوچیپ، ارزش بازار (Market Cap) آنهاست. مارکت کپ، ارزش کل یک ارز دیجیتال است و با ضرب تعداد توکنهای در گردش در ارزش هر واحد محاسبه میشود.
ارزهای دیجیتالی که مارکت کپ بزرگتری داشته باشند، چند فایده مهم دارند. اولین مورد و مهمتر از همه این است که مارکت کپ بالا باعث میشود قیمت ارز دیجیتال ثبات بیشتری داشته باشد؛ زیرا ایجاد نوسانهای قیمتی بزرگ مستلزم تزریق سرمایه بسیار هنگفت است. البته این ادعا لزوما به معنای این نیست که ارزهای دیجیتال با مارکت کپ بالا دچار نوسان قیمت نمیشوند؛ بلکه در مقایسه با رمزارزهای دارای ارزش بازار کوچکتر، نوسان کمتری دارند.
نکته دیگر در مورد مارکت کپ این است که معیاری برای اعتبارسنجی یک ارز دیجیتال است. هرچه ارزش بازار یک ارز دیجیتال بیشتر باشد به این معنی است که طیف وسیعی از سرمایهگذاران به آینده پروژه امیدوار هستند و از آن پشتیبانی میکنند. البته باید توجه داشته باشید که ممکن است ارزش بازار بالای برخی ارزهای دیجیتال غیرواقعی باشد.
اگرچه ارزش بازار اولین معیار ارزهای دیجیتال بلو چیپ است؛ اما همه ماجرا نیست. رمزارزهای بلوچیپ باید دارای شاخصههای دیگری هم باشند که از جمله آنها میتوانیم به کاربرد قابلاثبات، نرخ پذیرش بالا، حجم معاملات بالا، حُسن شهرت و منافع سازمانی اشاره کنیم.
بیت کوین و اتریوم دو نمونه بارز ارزهای دیجیتال بلوچیپ هستند. همانطور که میدانید بیت کوین از سال ۲۰۰۹ (۱۳۸۷) فعالیتش را شروع کرده است و همچنان پادشاه رمزارزها خطاب میشود. همچنین این ارز دیجیتال بهطور گسترده در سراسر جهان به عنوان یک ارز جایگزین و گزینه پرداخت پذیرفته شده است. اتریوم هم یک غول قرارداد هوشمند است و با اکوسیستم گسترده برنامههای غیرمتمرکز (dAPP) بر بازار آلتکوینها سلطه دارد.
معرفی ۵ ارز دیجیتال بلو چیپ
احتمالا اکنون سوال شما این است که «بهترین ارزهای دیجیتال بلو چیپ کدامند؟» هیچ پاسخ قطعی برای این سوال وجود ندارد و فعالان این صنعت نظرات متفاوتی دارند؛ اما مسلم است که برخی ارزهای دیجیتال غیرقابل رقابت هستند. داراییهای خاصی در بازار کریپتو وجود دارند که نظر اکثر کاربران را جلب کردهاند و کیفیت آنها در طول زمان اثبات شده است. در ادامه با ۵ مورد از بهترین ارزهای دیجیتال بلو چیپ آشنا میشویم؛ اما بهخاطر داشته باشید که این یک پیشنهاد مالی نیست و توصیه همیشگی در بازار رمزارزها این است که قبل از سرمایهگذاری خودتان همه جوانب را بسنجید.
۱. بیت کوین (Bitcoin)
بیت کوین (BTC) اولین و باسابقهترین ارز دیجیتالی است که پا به دنیای کریپتو گذاشته است. ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) مخترع بیت کوین، این بلاکچین را در سال ۲۰۰۹ (۱۳۸۷) راهاندازی و اولین بیت کوینها را استخراج کرد. او که هنوز ماهیتی ناشناس دارد، بیت کوین را به عنوان «سیستم پول نقد الکترونیک همتا به همتا» معرفی کرده است.
در سالهای ابتدایی، بیت کوین فقط با دلار معامله میشد و کمتر از ۱۰ سال به یک ارز رایج و سیستم پرداخت جایگزین تبدیل شد. کمترین قیمت بیت کوین زیر ۵ دلار در تاریخ آبان ۱۳۹۰ و بیشترین قیمت آن ۷۳,۷۳۸ دلار در ۲۴ اسفند ۱۴۰۲ ثبت شده است.
بلاکچین بیت کوین مبتنی بر مدل اجماع اثبات کار (PoW) است. در این الگوریتم به جای اینکه قدرت رای در دست یک نهاد متمرکز باشد، در کل شبکه توزیع میشود و اعضای شبکه (نودها) بهصورت ناشناس و غیرمتمرکز به اجماع میرسند. امنیت شبکه هم توسط ماینرها تامین میشود. در حقیقت ماینرها مسئول تایید تراکنشها هستند و بابت این کار، کارمزد تراکنشها را دریافت میکنند.
تعداد کل بیت کوینها محدود است و طبق وایت پیپر پروژه فقط ۲۱ میلیون واحد استخراج میشود. پیشبینی میشود که آخرین واحدهای بیت کوین در سال ۲۱۴۰ (۱۵۱۸) استخراج شوند. افراد بسیاری پذیرش و رشد قیمت بیت کوین را با آنچه که برای ظهور اینترنت در اوایل دهه ۹۰ اتفاق افتاد، قیاس میکنند.
اگرچه خالق بیت کوین ناشناس مانده است و ردی از او وجود ندارد؛ اما جامعه توسعهدهندگان این شبکه بهطرز شگفتانگیزی فعال هستند. در حال حاضر این ارز دیجیتال در سراسر جهان به عنوان یک روش پرداخت شناخته میشود و فروشندگان بسیاری از پرداختهای بیت کوین پشتیبانی میکنند. حتی برخی افراد به دلیل ویژگیهای بیت کوین، آن را یک دارایی مناسب برای ذخیره ارزش میدانند.
۲. اتریوم (Ethereum)
اتریوم (ETH) شبکهای با قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند است و به همین واسطه اکوسیستم گستردهای از برنامههای غیرمتمرکز (dAPP) را بهوجود آورده است. به لطف قراردادهای هوشمند اتریوم، توسعهدهندگان و کاربران هر دو میتوانند تراکنشهایی را ایجاد کنند که اقدامات خاصی را بهطور خودکار و بر اساس قوانین از پیشتعیین شده انجام میدهند.
دپها، برنامههای غیرمتمرکز هستند و شامل پروتکلهای وامدهی، ترید و ییلدفارمینگ (Yield Farming) میشوند. این برنامهها بهطور خودکار بهصورت غیرمتمرکز اجرا میشوند. به عبارت دیگر به غیر از کدهای نوشته شده توسط توسعهدهنده هیچ ورودی دیگری در برنامه اعمال نمیشود. سرمایهگذاران میتوانند بدون نیاز به احراز هویت (KYC) یا حساب صرافی به دپها دسترسی دسترسی داشته باشند. مهمترین ویژگیهای برنامههای غیرمتمرکز این است که غیرحضانتی، ناشناس و کاربر محور هستند.
ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) به همراه چند بنیانگذار دیگر شبکه اتریوم را در سال ۲۰۱۳ (۱۳۹۱) به جهان معرفی کردند. این پروژه بعد از برگزاری یک عرضه اولیه (ICO) و جذب ۱۴ میلیون دلار سرمایه در سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۳) راهاندازی شد. در حال حاضر اتریوم بزرگترین آلتکوین بازار ارزهای دیجیتال است و از نظر ارزش بازار بعد از بیت کوین در جایگاه دوم ایستاده است.
یکی از اهداف اتریوم، جذب پذیرش گسترده در حوزه امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و توکنهای بیهمتا (NFT) است. این شبکه طبق نقشه راهی که داشت و با هدف کاهش تورم، ایجاد فضای مناسبتر برای افزایش تمرکززدایی و کاهش هزینه انرژی از مدل اجماع اثبات کار به اثبات سهام (PoS) مهاجرت کرد. در این ارتقا که مرج نام داشت، زمینه برای گام مهم بعدی اتریوم یعنی شاردینگ (Sharding) مهیا شد تا بهواسطه این ویژگی مقیاسپذیری جدید، هزینه کارمزدهای شبکه کاهش پیدا کند.
۳. لایت کوین (Litecoin)
لایت کوین (LTC) به عنوان اولین آلتکوین دنیای رمزارزها شناخته میشود. پیشینه این ارز دیجیتال به سال ۲۰۱۱ (۱۳۸۹) برمیگردد، زمانی که چارلی لی (Charlie Lee) دانشمند کامپیوتر و کارمند سابق گوگل با فورک (Fork) کد منبع بیت کوین، لایت کوین را اختراع کرد. این هاردفورک با کپی کردن طراحی بیت کوین و حفظ تاریخچه تراکنشها انجام شد و تنها چند ویژگی تغییر پیدا کرد.
هدف چارلی لی از فورک شبکه بیت کوین، ایجاد ارز دیجیتالی بود که انجام تراکنشهای کمحجم را امکانپذیر کند. او گفته بود که اگر لقب طلا را به بیت کوین بدهیم، لایت کوین را باید به مثابه نقره بدانیم. این پروژه شبیه به بیت کوین میخواهد نقلوانتقال پول نقد همتا به همتا را تسهیل کند؛ با این تفاوت که روی تراکنشهای کوچکتر تمرکز دارد.
شبکه لایت کوین الگوریتم اسکریپت (Scrypt) را جایگزین هشینگ SHA-256 بیت کوین کرد. این الگوریتم استخراج را در مقایسه با بیت کوین دشوارتر میکند و به دلیل افزودن اعداد تصادفی تولیدشده به پروسه ماین، یک لایه امنیتی اضافه را بهوجود میآورد.
تفاوت دیگر این است که حداکثر عرضه توکنهای لایت کوین ۸۴ میلیون واحد است. ماینرهای شبکه لایت کوین هر ۲.۵ دقیقه یک بلاک جدید ایجاد میکنند که در مقایسه با زمان ایجاد بلاک ۱۰ دقیقهای بیت کوین زمان کوتاهتری است. با این حال، لایت کوین هم از مدل نصف شدن پاداش (Halving) و سخت شدن استخراج بیت کوین تبعیت میکند؛ با این تفاوت که هاوینگ بعد از هر ۸۴۰ هزار بلاک اتفاق میافتد.
ارزش بازار لایت کوین نزدیک به ۶ میلیارد دلار است و از این نظر رتبه ۲۲ کوین مارکت کپ را به خود اختصاص داده است. در حال حاضر، چارلی لی به عنوان توسعهدهنده اصلی نقشی در این پروژه ندارد و تمام فعالیتها را به بنیاد لایت کوین واگذار کرده است.
۴. سولانا (Solana)
سولانا (SOL) یک بلاکچین لایه ۱ است که مهمترین هدف آن افزایش مقیاسپذیری برای میلیاردها کاربر روزانه این شبکه است. برای درک بهتر بلاکچین سولانا اجازه بدهید آن را با ویزا که یک کارت پرداخت بینالمللی است، مقایسه کنیم. استفاده از ویزا کارت در سراسر جهان آنقدر زیاد است که در هر ثانیه چندین هزار تراکنش پردازش میشود؛ اما ویزا یک شرکت متمرکز است و تنها کاری که انجام میدهد پردازش تراکنشها است. در مقابل سولانا میخواهد با استفاده از یک شبکه غیرمتمرکز که قابلیت میزبانی برنامهها روی وب ۳ (شکل جدیدی از اینترنت) را دارد، عملکردی فراتر از ویزا داشته باشد.
تاکنون هیچ شبکهای نتواسته است مشکل سهگانه بلاکچین را حل کند تا بتواند بهطور همزمان به امنیت، مقیاسپذیری و تمرکززدایی دست پیدا کند. معمولا شبکهها برای دستیابی به دو ویژگی، گزینه سومی را قربانی میکنند؛ اما سولانا یک استثنا است که برای رفع این چالش از ترکیبی از اجماع اثبات سهام و اثبات تاریخچه (PoH) استفاده میکند. سولانا با استفاده این نوآوری توانسته است تعداد تراکنش در هر ثانیه را به ۵۰,۰۰۰ تراکنش برساند.
ارزش بازار سولانا بیش از ۷۴ میلیارد دلار است و در حال حاضر در رده ۵ وبسایت کوین مارکت کپ ایستاده است. مهمترین مزیت سولانا برای کاربران برنامههای غیرمتمرکز این شبکه، سرعت بالای تراکنشها و کارمزدهای مقرونبهصرفه است.
۵. بایننس کوین (Binance Coin)
بایننس کوین (BNB) توکن کاربردی بایننس، بزرگترین صرافی متمرکز صنعت کریپتو است. ارز دیجیتال BNB از سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۵) در بازار رمزارزها حضور داشته است و این نشاندهنده ارزش و قدرتی است که در پشت این توکن وجود دارد. مهمترین مزیت ارز دیجیتال BNB این است که انجام معاملات را با کارمزدهای پایین امکانپذیر میکند. همچنین این ارز دیجیتال نقش مهمی در اکوسیستم دیفای بایننس به نام زنجیره هوشمند بایننس (BSC) دارد. دارندگان توکن BNB میتوانند شبیه به کاربران اتریوم از داراییهای خود در برنامههای غیرمتمرکز این اکوسیستم از جمله سرویسهای وامدهی، ییلدفارمینگ و ترید استفاده کنند.
دارندگان این توکن در معاملات اسپات، مارجین و فیوچرز که با جفتارزهای BNB انجام میشود، مشمول تخفیف کارمزد میشوند. همچنین امکان کسب سود از استیک BNB، دسترسی به فروش توکنهای انحصاری در لانچ پد بایننس و ارسال و دریافت BNB از طریق سرویس پرداخت بایننس پی (Binance Pay) برای مالکان این توکن فراهم است.
ارزش بازار بایننس کوین بیش از ۹۹ میلیارد دلار است و رتبه ۴ کوین مارکت کپ را به خود اختصاص داده است. این توکن یکی از ارزهای دیجیتالی است که بهترین عملکرد را در بازار کریپتو داشته است و حتی در روند نزولی مقاومت خوبی نشان داده است.
جمعبندی
در بازارهای مالی، بلو چیپ (Blue Chip) به داراییهایی گفته میشود که خودشان را بهعنوان یک گزینه قابلاعتماد و نسبتا پایدار برای سرمایهگذاری اثبات کردهاند. آمازون، اپل و تسلا نمونههایی از سهام بلوچیپ در بازار سنتی هستند. در دنیای کریپتو هم ارزهای دیجیتال بلوچیپ باید چند شاخصه مهم داشته باشند که ازجمله آنها میتوانیم به مارکتکپ بالا، عملکرد مطلوب در بلندمدت، نوسان قیمتی پایین، بنیانگذاران خوشسابقه و محبوبیت گسترده اشاره کنیم. بیت کوین، اتریوم، لایت کوین، سولانا و بایننس کوین نمونههای بارزی از داراییهای بلوچیپ هست. شایان ذکر است این مفهوم در دنیای کریپتو به توکنهای غیر مثلی (NFT) هم وارد شده است. دنیای کریپتو مملو از فراز و نشیب است؛ اما ارزهای دیجیتال بلو چیپ یک نقطه امن برای شروع این سفر هستند. شما چه رمزارزهای دیگری را به عنوان بلو چیپ معرفی میکنید. پیشنهادات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
معیار ارزهای دیجیتال Blue Chip چیست؟
مهمترین ویژگی ارزهای دیجیتال بلوچیپ، ارزش بازار و نقدینگی بالا، عملکرد درخشان در طولانی مدت، ثبات و محبوبیت گسترده است.
بهترین ارزهای دیجیتال بلوچیپ کدامند؟
بیت کوین، اتریوم، سولانا، لایت کوین و بایننس کوین ارز دیجیتال بلوچیپ محسوب میشوند.