پروتکل هگز خود را به عنوان اولین پلتفرم ارائهدهنده خدمات سپرده سرمایهگذاری (Certificate Of Deposit) یا CD در بلاکچین معرفی میکند. CD یا گواهی سپرده سرمایهگذاری یکی از ابزارهای مالی در بازارهای مالی سنتی است. این گواهی توسط موسسات مالی و بانکها ارائه میشود. کاربران با خرید این گواهیها داراییهای خود را برای مدت زمان مشخصی در اختیار بانکها قرار میدهند و از آنها سود دریافت میکنند. پروتکل Hex اولین پلتفرم کریپتویی است که قصد دارد خدمات CD را در اختیار کاربران بازار رمزارزها قرار دهد. در این مقاله به این میپردازیم که پروتکل هگز چیست، چطور کار میکند، چه اهدافی دارد و نقشه راه آن چیست. سپس به بررسی توکن HEX، نحوه خرید، فروش و ذخیره این توکن میپردازیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
پروتکل هگز چیست؟
پروتکل هگز در سال ۲۰۱۹ توسط ریچارد هارت (Richard Heart) راهاندازی شد. این پروتکل قصد دارد خدمات گواهی سپرده را که در بازارهای مالی سنتی وجود دارند، در بازار رمزارزها پیادهسازی کند. پیش از معرفی پروتکل Hex باید ابتدا کمی با نحوه کارکرد گواهی سپرده آشنا شویم. در CDهای سنتی، موسسات مالی و بانکها به مشتریان خود در ازای نگهداری پول برای مدت زمان مشخص، سودی بیشتر از سود سپردههای عادی ارائه میدهند. در این مدت مشتریان گواهی سپرده به داراییهای خود دسترسی ندارند. گواهیهای سپرده تحت پوشش بیمه هستند و به همین دلیل از امنیت بالایی برخوردارند. همچنین به دلیل اینکه نرخ بهره این سپردهها ثابت و تضمین شده است، یکی از بهترین راهها برای کسب سود معقول در بازارهای مالی محسوب میشوند.
نرخ بهره گواهیهای سپرده به عوامل زیادی مانند سیاست دولتها و وضعیت موسسات مالی ارائهدهنده آنها بستگی دارد. یکی از عوامل تعیینکننده نرخ بهره CDها، وضعیت مشتریان موسسات مالی برای دریافت وام است. به عبارت سادهتر هرچه تقاضا برای دریافت وام از یک موسسه مالی بیشتر باشد، نرخ بهره گواهیهای سپرده آن بیشتر خواهد بود.
پروتکل هگز با ایده گرفتن از گواهیهای سپرده سنتی، این نوع از سرمایهگذاری را در بازار ارزهای دیجیتال امکانپذیر کرده است. کاربران پروتکل هگز میتوانند با خرید توکنهای HEX و قفل کردن آنها در قراردادهای هوشمند این پروتکل برای مدت زمانی مشخص، سود بالایی دریافت کنند. سود کاربران این پروتکل به صورت توکنهای HEX پرداخت میشود. در صورتی که کاربران هگز بخواهند سرمایه خود را پیش از موعد مقرر برداشت کنند، مشمول جریمههای سنگین خواهند شد؛ اما وقتی دوره زمانی مشخص شده کامل شد، دارندگان این توکن میتوانند اصل سرمایه خود را به همراه پاداش آن برداشت کنند.
شایان ذکر است نحوه عملکرد پروژه پروتکل هگز به دلیل شباهت زیادی که به پروژههای پانزی دارد، مورد انتقادات زیادی قرار گرفته است. ارزش بازار این پروتکل در ابتدای سال ۲۰۲۲ بیش از ۳۰ میلیارد دلار بود؛ اما به دلیل انتقادات زیادی که به این پروژه وارد شد، ارزش بازار آن در حال حاضر تقریبا ۵۶۰ میلیون دلار است.
یکی از انتقادات به پروتکل Hex این است که برخلاف بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر، هیچ مورد استفادهای ندارد. توسعهدهندگان Hex ادعا میکنند که این توکن به عنوان یک روش برای ذخیره ارزش طراحی شده است که با استفاده از مکانیسم اثبات انتظار (Proof of Wait)، به کاربران خود سود پرداخت میکند؛ اما در عمل توکن هگز هیچ کاربردی ندارد و صرفا با ورود پول جدید به پروتکل Hex، قیمت آن افزایش مییابد. به همین دلیل این پروتکل شباهت زیادی به پروژههای پانزی دارد. در پروژههای پانزی سیستم تا زمانی میتواند به کاربران سود پرداخت کند که افراد جدید داراییهای خود را وارد اکوسیستم کنند.
پروتکل Hex چه اهدافی دارد؟
پروتکل هگز قصد دارد تا با ارائه توکن HEX و تشویق کاربران به خرید این توکن آنها را در برابر تورم ارزهای فیات مصون نگه دارد. این پروتکل با هدف افزایش قیمت توکن بومی خود در سریعترین زمان ممکن و به منظور حفظ ارزش پول راهاندازی شده است. همچنین توسعهدهندگان Hex موارد زیر را به عنوان اهداف اصلی این پروتکل بیان داشتهاند:
- جایگزین شدن توکن HEX به جای طلا برای حفظ ارزش پول
- از بین بردن نیاز به کارت اعتباری و شرکتهای پرداخت
- جایگزین کردن یک سیستم غیرمتمرکز با سیستمهای متمرکز مانند موسسات مالی برای دریافت سود
تفاوت بین سرمایهگذاری در گواهیهای سپرده و ارز دیجیتال هگز چیست؟
سرمایهگذاری در CDها نسبت به ارزهای دیجیتال کم خطر و کم بازده است. با سرمایهگذاری در گواهی سپرده موافقت میکنید که پول خود را برای مدت زمان مشخصی در یک موسسه مالی قرار دهید. در ازای گواهیهای سپرده، بانک یا موسسه مالی نرخ بهره مشخصی را به شما میپردازد و این بهره، بالاتر از سایر انواع حسابهای پسانداز است. همچنین معمولا گواهیهای سپرده توسط بیمههای معتبر تضمین میشوند و امکان از دست رفتن سرمایه کاربران در آنها غیرممکن است. تنها نکته منفی این سرمایهگذاری در این است که پول شما قابل نقد شدن نیست و باید آن را برای تمام مدتی که با آن موافقت کردهاید در CD بگذارید و در غیر اینصورت باید جریمههای سنگینی بپردازید.
در مقابل، سرمایهگذاری در ارز دیجیتال هگز یک گزینه پرخطر و با بازده بالا است. به طور کلی نوسان قیمت کریپتوکارنسیها بسیار بالا است؛ به همین دلیل هیچ تضمینی برای بازگشت سرمایه شما با سرمایهگذاری در ارز دیجیتال HEX وجود ندارد. به عبارت سادهتر حتی با وعده سود بالا ممکن است قیمت توکن HEX به شدت کاهش پیدا کند و کاربران اصل سرمایه خود را نیز از دست بدهند.
پروتکل هگز چگونه کار میکند؟
همانطور که پیشتر بیان شد، کاربران پروتکل هگز میتوانند با استیک کردن توکنهای HEX خود در این پروتکل از آن پاداش دریافت کنند. پروتکل Hex بر خلاف سایر شبکههای بلاکچینی که به ماینرها یا ولیدیتورهای خود پاداش میدهند، توکنهای خود را به هولدرهای توکنهای HEX پاداش میدهد.
پروتکل هگز ادعا میکند که چنین ساختاری باعث میشود تا نسخه کارآمدتر و کاربرپسندتری از بیت کوین باشد. تورم در پروتکل هگز فقط زمانی اتفاق میافتد که یک توکن HEX ضرب شود و HEX فقط زمانی ضرب میشود که دوره استیکینگ به پایان برسد؛ بنابراین توکنهای HEX فقط در انتهای دورههای استیکینگ ضرب میشوند.
کاربران پروتکل هگز توکنهای HEX خود را برای برای مدت زمان معینی در این پروتکل استیک میکنند و در این مدت زمان حق معامله یا فروش توکنهای خود را ندارند. پس از اتمام این دوره زمانی، هولدرهای HEX اصل توکنهای خود را به همراه بهره یا پاداش آن به صورت توکن HEX دریافت میکنند. کاربران پروتکل Hex در حال حاضر میتوانند از یک تا ۵,۵۵۵ روز (بیش از ۱۵ سال) مدت زمان استیک کردن توکنهای خود را انتخاب کنند. هر چه مدت زمان استیک کردن طولانیتر باشد، کاربران پاداش بیشتری دریافت میکنند.
با ایجاد هر سهم جدید در پروتکل هگز یا به عبارت سادهتر با استیک کردن توکنهای HEX، پروتکل هگز توکنهای استیکشده را میسوزاند و در ازای این توکنها، سهمی را با نام T-Shares در اختیار کاربران خود قرار میدهد. هر چه مدت زمان استیکینگ توکنهای HEX بیشتر باشد، کاربران سهام T بیشتری دریافت میکنند. هرچه سهام T دریافتشده کاربر بیشتر باشد، پاداش بیشتری به او تعلق میگیرد. به عبارت سادهتر کاربران در ازای استیک کردن توکنهای خود برای مدتی طولانیتر سهام T بیشتری دریافت میکنند و سود بیشتری به سهام آنها تعلق میگیرد.
در واقع دارندگان توکن HEX با استفاده از مکانیسم اثبات انتظار (Proof of Wait) و استیک کردن توکنهای خود برای مدت مشخص، توکنهای HEX بیشتری پاداش میگیرند. قرارداد هوشمند پروتکل هگز طوری طراحی شده است که تورم آن سالانه حداکثر ۳.۶۹ درصد افزایش مییابد. این تورم همراه با جریمه کاربرانی که توکنهای خود را زودتر از موعد مقرر برداشت میکنند، به کاربرانی پرداخت میشود که توکنهای HEX خود را برای مدت زمان مشخصی در این پروتکل قرار دادهاند.
پروتکل Hex خود را با شبکه بیت کوین مقایسه میکند و خود را کارآمدتر از بیت کوین میداند. هگز بیان میدارد که تورم سالانهاش از شبکه بیت کوین کمتر و مصرف انرژی آن نیز نسبت به بیت کوین بسیار پایینتر است. همچنین پروتکل هگز ادعا میکند که تورم سالانه آن مستقیما بین هولدرهای HEX توزیع میشود. تمامی این موارد در حالی است که توکن HEX یک توکن با استاندارد ERC20 و بر بستر شبکه اتریوم است، در حالی که بیت کوین یک شبکه بلاکچینی مستقل است.
معرفی سرویسهای پروتکل Hex
پروتکل هگز دارای چندین سرویس برای خرید، فروش، انتقال و استیکینگ توکنهای HEX است. در این قسمت سرویسهای این پروتکل را به طور اجمالی معرفی میکنیم.
در صفحه اصلی سایت هگز، میتوانید با اتصال کیف پول خود داراییهایتان را سواپ کنید. همچنین در قسمت How To Buy نیز میتوانید با وصل کردن ولت خود به سایت Pulsex، داراییهای خود را سواپ کنید. در این بخش میتوانید توکنهای HEX را خریداری کرده و به فروش برسانید. پالس چین فورکی از اتریوم است که سازنده Hex آن را برای کاهش هزینههای گس تراکنشها راهاندازی کرده است.
از قسمت Mine Hex وارد آدرس go.hex.com میشوید که در آنجا میتوانید توکنهای خود را استیک کنید یا انتقال دهید. در این قسمت میتوانید میزان سود خود را از استیک کردن توکنهای HEX مشاهده کنید. همچنین قادر خواهید بود که اطلاعاتی از قیمت T-Share به دلار ببینید. نمودارها و دادههای دیگری نیز در این صفحه قابل دسترسی هستند.
نقشه راه پروتکل HEX چیست؟
اگر دنبال نقشه راهی برای پروتکل هگز هستید، خودتان را خسته نکنید. در وبسایت Hex به این مسئله اشاره شده که از آنجایی که هگز پیشتر تمام موارد مدنظرش را پیادهسازی کرده است، نقشه راهی ندارد. در ادامه هم توضیح داده شده است که وقتی نه کارمندانی دارند و نه ساختمانی که بخواهند افراد پروژه را در آن مستقر کنند، پس هزینههای سربار هم ندارند و این به نفع قیمت ارز دیجیتال Hex است.
میتوان گفت که هدف این پروتکل جذب سرمایههای جدید است. سرمایههای جدید باعث میشوند تا قیمت توکن HEX افزایش پیدا کند و افراد بیشتری به استیک کردن این توکن روی بیاورند. با افزایش استیکینگ توکن HEX میتوان پروتکل هگز را به عنوان اولین پروتکل بلاکچینی موفق در زمینه گواهیهای سپرده دانست.
معرفی تیم توسعه دهنده پروتکل هگز
بنیانگذار HEX ریچارد هارت نام دارد. نام اصلی او جیمز شولر (James Schueler) است و ظاهرا در سال ۲۰۰۲ در ارسال ایمیلهای اسپم متعدد بهمنظور کلاهبرداری مشارکت داشته است. این موضوع بسیاری از افراد را نسبت به پروژه HEX نگران کرده است. از طرف دیگر ریچارد هارت خود بیان کرده بود که پروژه هگز از تاکتیکهایی استفاده میکند که یک کلاهبرداری ممکن است از آن استفاده کند. تاکتیکهایی مانند پاداشدهی با دعوت افراد جدید و طرحهای پولدار شدن سریع از جمله طرحهایی هستند که پروژههای کلاهبرداری از آنها استفاده میکنند. با اینهمه ریچارد در ادامه بیانیه خود اعلام کرده بود که هگز یک پروژه صادقانه و واقعی است. مشخص نیست که آیا این پروژه بنیانگذاران دیگری هم دارد یا نه؛ چرا که اطلاعات بیشتری از این مسئله در دسترس نیست.
ارز دیجیتال HEX چیست؟
توکنهای هگز در دسامبر سال ۲۰۱۹ به صورت ایردراپ بین دارندگان بیت کوین توزیع شد. کاربرانی که در سال ۲۰۱۹ در ولت خود بیت کوین داشتند، به ازای هر واحد بیت کوین، ۱۰,۰۰۰ واحد توکن HEX دریافت کردند. این دسته از کاربران یک سال فرصت داشتند تا توکنهای خود را برداشت کنند. ۹۰ درصد از توکنهای HEX که بین دارندگان BTC توزیع شد، به مدت یکسال قابل برداشت نبود. همچنین پروتکل هگز در آخرین مرحله راهاندازی، تمامی توکنهای HEX موجود را بین دارندگان این توکن توزیع کرد. همانطور که پیشتر گفته شد HEX بر بستر شبکه اتریوم ایجاد شده است.
به گزارش میهن بلاکچین و در زمان بهروزرسانی این مطلب در تاریخ ۲۳ مهر ۱۴۰۲، عرضه کل این رمزارز در وبسایت کوین مارکت کپ ۶۳۳,۵۴۲,۶۵۸,۹۷۳ واحد است که از این مقدار ۱۷۳,۴۱۱,۰۷۴,۴۱۳ واحد HEX در گردش است. همچنین قیمت HEX نیز برابر با ۰.۰۰۲۹۲۶ دلار است و این ارز دیجیتال در رتبه ۲۱۴ بازار قرار دارد. ارزش کل بازار این توکن ۵۰۰,۴۵۴,۷۱۹ دلار است و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته، حدود ۲۱۲.۵ هزار دلار بوده است. کمترین قیمت این رمزارز مربوط به سال ۲۰۱۹ با قیمت ۰.۰۰۰۰۱۴ دلار و بیشترین قیمت آن در سال ۲۰۲۱ با قیمت ۰.۵۵ دلار بوده است.
اما این آمارها در سایت کوین گکو متفاوت است. در این سایت قیمت رمزارز Hex برابر با ۰.۰۰۲۸۴۱ دلار و عرضه کل آن هم ۵۹۰,۹۸۴,۸۶۴,۲۱۹ واحد است. البته عرضه کل این توکن در سایت هگز حدود ۵۸۹ میلیارد واحد است. نکته دیگر این است که قیمت Hex در سایت اصلی این پروتکل و همچنین در پالس چین متفاوت است. به همین خاطر است که با مراجعه به صفحه ارز دیجیتال Hex-PulseChain در کوین گکو، آمار متفاوتی را مشاهده خواهید کرد. در اینجا قیمت هگز برابر با ۰.۰۰۷۰۹۲ دلار است که مشابه همان رقمی است که در سایت هگز نیز اعلام شده است. در واقع هر دارایی که در بریج اتریوم به شبکه پالس چین قفل شده باشد، به صورت “Anything] from Ethereum]” نمایش داده میشود. مثلا HEX from Ethereum همان توکن هگز است و HEX on PulseChain توکن هگز را در پالس چین نشان میدهد. تفاوت قیمتها را میتوان به این مسئله نسبت داد.
در کدام صرافیها میتوان توکن HEX را خریداری کرد؟
برای خرید توکن هگز میتوانید به صرافی Pulsex مراجعه کنید که فورکی از پنکیک سواپ است. همچنین پیشتر میتوانستید از طریق صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ نیز اقدام به خرید این رمزارز کنید. اکنون یونی سواپ توکن HEX را از لیست معاملاتی خود حذف کرده است که جلوتر و در بخش اخبار، این مسئله را کمی بیشتر توضیح خواهیم داد.
معرفی کیف پولهای مناسب برای نگهداری توکن HEX
از آنجا که رمزارز HEX با استاندارد ERC-20 ساخته شده است، در تمام کیف پولهایی که از این استاندارد توکن پشتیبانی میکنند، قابل نگهداری است. به بیان دیگر، تمام کیف پولهایی که از اتریوم پشتیبانی میکنند، برای نگهداری هگز گزینه مناسبی هستند. بر همین اساس توکن هگز را میتوان در کیف پولهای نرمافزاری مطرحی مثل متامسک و تراست ولت و همچنین کیف پولهای سختافزاری لجر و ترزور ذخیره کرد.
آخرین اخبار هگز (مهر ۱۴۰۲)
در جدیدترین و آخرین خبری که در مورد توکن هگز و دو محصول دیگر ریچارد هارت منتشر شد، ردپای SEC به چشم میخورد. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا در روزهای نخست ماه آگوست ۲۰۲۳ (مرداد ۱۴۰۲) توکن هگز را اوراق بهادار ثبتنشده خواند و همین مسئله پیامدهایی به دنبال داشت. به طوری که صرافی یونی سواپ توکن HEX را از لیست توکنهای معاملاتی خود حذف کرد. دیگر پروژههای ریچارد هارت یعنی پالس چین و پالس اکس نیز وضعیت مشابهی دارند و SEC آنها را هم اوراق بهادار ثبتنشده میداند.
سوالات متداول (FAQ)
پروتکل هگز اولین پلتفرم ارائهدهنده خدمات گواهی سرمایهگذاری یا CD در بلاکچین است. کاربران میتوانند با خرید توکنهای HEX و قفل کردن آنها در قراردادهای هوشمند این پروتکل برای مدت زمانی مشخص، سود بالایی دریافت کنند.
سیستم سوددهی و طرحهایی که سازنده این پروتکل نیز اذعان میکند مشابه طرح پروژههای اسکم است، باعث شدهاند تا منتقدان انگشت اتهام را به سوی پروژه هگز دراز کنند. پرونده این پروژه با SEC که به تازگی تشکیل شده است نیز دلیل دیگری است که در مواجهه با این پروتکل، با دقت بیشتری عمل کنیم.
جمع بندی
پروتکل هگز اولین پلتفرم کریپتویی در بازار رمزارزها است که خدمات گواهی سپرده بازارهای مالی سنتی را در بلاکچین پیادهسازی کرده است. کاربران این پروتکل با خرید توکن HEX و استیک کردن آن در قراردادهای هوشمند پروتکل، سود بالایی دریافت میکنند. وعده پرداخت سود بالا یکی از راههای کلاهبرداری در بازارهای مالی است. به همین دلیل بسیاری از افراد معتقدند با توجه به اینکه توکن HEX هیچ کاربردی ندارد، مکانیسم آن بسیار شبیه به پروژههای پانزی است. در این مقاله توضیح دادیم که پروتکل هگز چیست