مارلین یک پروژه متن باز است که هدف آن ایجاد مقیاسپذیری در پلتفرمهای همتابههمتا به وسیله بهینهسازی ارتباط بین نودها است. پروتکل Marlin به عنوان یک زیرساخت قابل برنامهریزی با کارایی بالا برای ایجاد برنامههای مختلف در حوزه دیفای و وب ۳ عمل میکند. در این مقاله به این میپردازیم که پروتکل Marlin چیست و چگونه کار میکند. سپس به بررسی سرویسها، نقشه راه، تیم سازنده، همکاریها، توکن POND، نحوه خرید، فروش و ذخیرهسازی آن میپردازیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
پروتکل Marlin چیست و چه اهدافی دارد؟
بیش از یک دهه از انتشار وایت پیپر بیت کوین توسط ساتوشی ناکاموتو میگذرد. در این بازه زمانی، محققان و توسعهدهندگان در سراسر جهان ایدههای ساتوشی را به طرز چشمگیری گسترش دادهاند. تاکنون دفتر کلهای توزیع شده اشکال مختلف ایجاد و در چند سال گذشته تعداد بسیار زیادی از بلاک چینهای مختلف با هدف حل محدودیتهای شبکه بیتکوین ساخته شدهاند.
در حالی که بسیاری از این شبکهها از لحاظ ساختار با بیت کوین تفاوتهای اساسی دارند؛ اما تمامی آنها از اصول یکسانی که در شبکههای همتابههمتا استفاده میشود، بهره بردهاند. از منظری دیگر، در حالی که پیشرفتهای قابل توجهی در مبانی رمزنگاری، پروتکلهای اجماع و مکانیسمهای تشویقی صورت گرفته، تغییر چندانی در لایه اصلی شبکههای بلاکچینی صورت نگرفته است.
پروتکل Marlin با هدف ارتقای وضعیت سیستمهای ارتباطی همتابههمتا، تقویت پلتفرمهای بلاک چین، پروتکلها و برنامههای کاربردی آینده ایجاد شده است. سیستمهای غیرمتمرکز کنونی مبتنیبر ارتباطات همتابههمتا از طریق پروتکلهای Gossip هستند. این سیستمها بواسطه ارسال پیام توسط نودهای شبکه به سایر نودها و توزیع آن در کل شبکه کار میکنند. این شبکهها معمولا به دلایل زیر ناکارآمد هستند:
- تاخیر در انتشار پیامها
- مصرف بالای پهنای باند
- تراکم و عدم پاسخگویی شبکه به درخواست کاربران در زمان ازدحام
پروتکل مارلین با هدف حل این مشکلات ایجاد شده است. این پروتکل را در واقع میتوان به عنوان یک بلاکچین لایه صفر در نظر گرفت. توسعهدهندگان میتوانند با استفاده از بستر پروتکل Marlin، در زنجیرههای لایه اول برنامههای خود را ایجاد کنند و از مزایایی مانند مقیاسپذیری بالا، مصرف کمتر پهنای باند و حفظ حریم خصوصی بهرهمند شوند.
پروتکل Marlin چگونه کار میکند؟
همانطور که پیشتر بیان شد، مارلین یک پروتکل متن باز است که زیرساختی قدرتمند برای ساخت برنامههای دیفای (DeFi) و نسل سوم وب فراهم میکند. پروتکل Marlin با حل مشکلات بلاکچینهای لایه اول از بستر این شبکهها برای ساخت و توسعه برنامههای مختلف استفاده میکند. این موضوع قابلیتهای زیر را برای پروتکل مارلین فراهم میکند:
- مقیاسپذیری بالا
- غیرمتمرکز بودن
- حفظ حریم خصوصی کاربران و ناشناس ماندن تراکنشها
پروتکل Marlin برای دستیابی به ویژگیهای بالا از ۴ قسمت مختلف استفاده میکند. در ادامه به معرفی این قسمتها و نحوه کارکرد آنها میپردازیم.
- Marlin Multicast SDK
این قسمت کار ارسال و دریافت اطلاعات از طریق شبکه مارلین را انجام میدهد. این قسمت برای کاربرانی که به تجربه کاربری در فضای Web2 عادت کردهاند و نمیتوانند از برنامههای بلاک چینی استفاده کنند، ایجاد شده است. همچنین توسعهدهندگان میتوانند از کیت توسعه مارلین برای ایجاد بلاکها و ارتباط سریع بین نودهای خود استفاده کنند. به نودهای پروتکل مارلین Metanode گفته میشود.
- OpenWeaver
این قسمت چارچوبی مقیاسپذیر برای استقرار شبکههای رله در بلاکچینهای مختلف است. این ویژگی به شبکههای بلاکچینی اجازه میدهد با غیرمتمرکزسازی نودهای خود به مقیاسپذیری بالاتری دست پیدا کنند.
- Marlin cache
از این قسمت به عنوان حافظه برای افزایش سرعت و ارزانتر کردن تبادل اطلاعات و شخصیسازی بازارهای NFT استفاده میشود.
- Metanode
نودهای شبکه مارلین هستند که از آنها برای ایجاد برنامههای پایدارتر استفاده میشود. کاربران میتوانند با تبدیل شدن به یکی از نودهای شبکه مارلین، از پهنای باند خود که به اشتراک میگذارند، کسب درآمد داشته باشند.
تمامی قابلیتهای پروتکل مارلین میتواند در شبکههای بلاکچینی، پروتکلهای مختلف و برنامههای غیرمتمرکز (dApps) مورد استفاده قرار بگیرد. با استفاده از قابلیتهای پروتکل مارلین ارتباطات P2P سریعتر انجام میشود، تاخیر در انجام تراکنشها به ۱۰۰ میلی ثانیه کاهش پیدا کند و توان عملیاتی شبکههای بلاکچینی تا ۵۰۰ برابر افزایش مییابد. انواع برنامهها میتوانند از خدمات پروتکل Marlin استفاده کنند؛ اما این پروتکل بیشترین استفاده را برای DAppها و بازیها فراهم میکند.
پروتکل مارلین دارای چندین ویژگی منحصربهفرد مانند مقیاسپذیری و سرعت بالای چندپخشی (Multicast) است. چندپخشی یا Multicast یک روش شبکهای برای توزیع کارآمد ترافیک یک دستگاه به چندین دستگاه مختلف است. به عبارت سادهتر ارتباطات Multicast در شبکههای کامپیوتری به ارتباطاتی گفته میشود که یک یا چند گروه از کامپیوترها با یک گروه خاص از کامپیوترها به برقراری ارتباط بپردازند.
به عنوان مثال، یک جلسه ویدیویی ترافیک اطلاعات را به یک گروه چندپخشی مانند رایانهها، دستگاهها و تلفنها ارسال میکند. همچنین این قابلیت باعث ناشناس بودن در لایه شبکه و انعطافپذیری بالاتر با مصرف پهنای باند کمتر میشود. پروتکل مارلین برای انجام این کار از لایههای زیر استفاده میکند.
قسمت Marlin Relay
این قسمت با ایجاد انگیزه برای نودهای یک شبکه باعث میشود تا نودها با یکدیگر برای توزیع بلاکها رقابت کنند. این قسمت یک شبکه رله آگنوستیک (Blockchain Agnostic) و بدون مجوز است که با پاداش دادن به نودها برای آنها ایجاد انگیزه میکند. آگنوستیک بودن بلاکچین به این معنی است که یک پلتفرم به طور همزمان از چندین شبکه بلاکچینی مختلف استفاده کند. در پروتکل Marlin نودها میتوانند بدون اینکه بر امنیت شبکه تاثیری داشته باشند، منابع و اطلاعات خود را در شبکههای مختلف منتشر کنند. این فعالیتها توسط چهار قسمت مختلف انجام میشود.
[tie_list type=”lightbulb”]
- سازندگان (Producers): سازندگان معمولا ماینرهایی هستند که بلاکها را به شبکه معرفی و اضافه میکنند.
- گیرندهها (Receivers): گیرندگان در شبکه عضو شده و بلاکها را دریافت میکنند.
- رلهها (Relays): اینها نودهایی هستند که بلاکها را از سازندگان به گیرندههایی با تاخیر کم ارسال میکنند. رلهها فقط در صورتی که بلاکها را به سرعت توزیع کنند، از گیرندگان پاداش دریافت میکنند.
- تجمیعکنندگان (Cluster): مجموعهای از رلهها هستند که به طور مشترک مسئول توزیع بلاکها از سازندگان به تمامی گیرندهها هستند. تجمیعکنندگان با یکدیگر رقابت میکنند تا سریعترین پیامها را به گیرندگان برسانند.
[/tie_list]
در حال حاضر بلاکچینهای دیگری نیز وجود دارند که با رلهها کار میکنند؛ اما تعداد رلههای آنها کمتر از ۱۰ عدد است. این شبکهها در معرض خطراتی مانند حملات نودهای خود هستند و بنابراین احتمال شکست آنها وجود دارد. پروتکل مارلین با شبکه بزرگی از رلهها کار میکند که میتواند تقریبا امنیت را در تمامی بلاک چینها فراهم کند. تصویر زیر نحوه عملکرد Marlin Relay را نشان میدهد.
معماری فعلی پروتکل مارلین دارای ۴ نوع نود است. این نودها عبارتند از:
- بیکن (Beacon)
این گرهها مانند سید نودها (Seed Nodes) در شبکههای دیگر هستند. سید نودها گرههای همیشه فعالی هستند که دادهها را به سایر همتایان متصل منتقل میکنند.
- مانیتورینگ (Monitoring) یا نظارت
این نودها شبکه را با ادغام گزارشها و متریکهایی که از گرههای دیگر میگیرند، نظارت میکنند.
- رله (Relay)
این نودها هسته اصلی شبکه را تشکیل میدهند. آنها مسئول انتقال اطلاعات از یک کاربر به کاربر دیگر هستند.
- (User (Producers + Consumers
این گرهها پیامهایی را تولید و دریافت میکنند که از طریق شبکه پخش میشوند.
اپراتورهای Cluster مسئول اجرای مدیریت نودهای بیکن، مانتیتورینگ و رله هستند. در تصویر زیر نحوه عملکرد شبکه مارلین نمایش داده شده است.
قسمت Marlin cache
مارلین کش (Marlin Cache) یک سیستم ذخیرهسازی توزیع شده است. در حال حاضر تنها بخش کوچکی از قراردادها و آدرسها مسئول بخش زیادی از فعالیتهای زنجیرهای و اطلاعات مربوط به APIهای بلاکچین هستند. لازم نیست تمامی رویدادها در بلاکچین ثبت شود، این قسمت میتواند رویدادهای مختلف را به صورت جزیی ذخیرهسازی کند.
پروتکل مارلین با ایجاد شبکه CDN یا Content Delivery Network که شبکه تحویل محتوا یا شبکه توزیع محتوا نیز نامیده میشود، تاخیر در دریافت اطلاعات را به طرز چشمگیری کاهش میدهد. CDN گروهی از سرورهای توزیع شده در نقاط مختلف جغرافیایی و متصل به هم است. آنها محتوای اینترنتی ذخیره شده را از نزدیکترین سرور شبکه به کاربران ارائه میکنند. مارلین با ایجاد یک شبکه CDN قدرتمند میتواند محتوای مورد نیاز شبکههای بلاکچینی را در مدت زمانی بسیار کوتاه در اختیار آنها قرار دهد.
بنابراین مارلین کش یک کش کوچک از دادههای پرکاربرد را نگهداری میکند. از مزایای Marlin Cache میتوان به دریافت پاسخ در زمان کوتاهتر اشاره کرد، زیرا نودها به اطلاعات کاربران دسترسی داشته و دادههای مربوط به لایه بلاکچین مورد بررسی قرار نمیگیرند. به طور خلاصه میتوان گفت مارلین کش تلاش میکند تا با ذخیرهسازی دادهها، عملکردی شبیه به وب ۲ را برای اپلیکیشنهای وب ۳ ارائه دهد. توسعهدهندگان میتوانند با استفاده از این سرویس تاخیر در درخواستهای API در بلاکچین را از ۱.۵ ثانیه به کمتر از ۱۰۰ میلی ثانیه کاهش دهند.
قسمت Multicast SDK
کیت توسعه شبکه مارلین یا Multicast SDK، به برنامههای کاربردی اجازه میدهد تا با شبکه مارلین ارتباط برقرار کنند. همچنین توسعهدهندگان میتوانند از این قسمت برای برقراری ارتباط سریع با نودهای پروتکل مارلین استفاده کنند. کیت توسعه شبکه مارلین از ۳ قسمت زیر تشکیل شده است.
قسمت PubSub abstraction
عبارت PubSub (مخفف Publish/Subscribe) است. این قسمت برای ایجاد ارتباطات Multicast است که براساس مفهوم کانالهای پیام مدلشده ایجاد شده است. کاربران میتوانند کانالهای خود را در این قسمت ثبت کنند، سپس ناشران پیامهای مربوطه را در این کانالها منتشر میکنند. این پیامها به صورت خودکار به مشترکینی که در آن ثبت نام کردهاند، ارسال میشود.
قسمت انطباق (Adaptability)
در این قسمت Multicast SDK میتواند نودها را در شبکه مارلین جستجو و پیدا کند، همتایان با عملکرد صحیح را انتخاب و بهطور خودکار کانالهای PubSub را به وسیله آنها ایجاد کند؛ بنابراین برنامه میتواند بدون دخالت توسعهدهندگان یا کاربران، با تغییراتی که در شبکه مارلین رخ میدهد، سازگار شود.
معرفی سرویسهای پروتکل Marlin
در حال حاضر توسعهدهندگان میتوانند از بستر پروتکل Marlin برای ایجاد و راهاندازی برنامههای غیرمتمرکز خود بر بستر سایر شبکههای بلاکچینی استفاده کنند. توسعهدهندگان برای انجام این کار میتوانند از سرویسهای مختلف مارلین مانند، Multicast SDK Marlin cache و OpenWeaver که در قسمت قبل شرح داده شد، استفاده کنند.
کاربران نیز میتوانند کار خود را به عنوان یکی از نودهای پروتکل Marlin آغاز کنند. برای انجام این کار کاربران باید مراحل زیر را طی کنند.
- استیک کردن توکن LIN (نام دیگر آن MPOND است) به منظور پیوستن به شبکه نودهای پروتکل مارلین و جلوگیری از رفتارهای نادرست با پرداخت غرامت یا اسلشینگ بهواسطه توکنهای استیک شده.
- پیوستن به یکی از رلههای غیرمتمرکز پروتکل مارلین
- انتخاب یکی از انواع نودها در پروتکل مارلین و مشارکت در آن
نقشه راه پروتکل Marlin چیست؟
شبکه مارلین تاکنون نقشه راه مدونی ارائه نکرده است؛ اما پروتکل Marlin با هدف ارتقای وضعیت سیستمهای ارتباطی همتابههمتا، تقویت پلتفرمهای بلاک چین، پروتکلها و برنامههای کاربردی آینده ایجاد شده است. این شبکه قصد دارد با حفظ حریم خصوصی و ناشناس نگه داشتن تراکنشها در بلاکچینهای لایه اول مختلف، عملکرد آنها را بهبود بخشد. این پروتکل قصد دارد تا با ایجاد انگیزه برای استفاده از مارلین برای ساخت برنامههای مختلف به امنیت، غیرمتمرکز بودن و کاهش هزینههای استفاده از تکنولوژی بلاکچین کمک کند. پروتکل مارلین قصد دارد با افزایش تعداد نودهای شبکه خود و بهبود عملکرد این پروتکل قابلیت همکاری بین شبکههای مختلف بلاکچینی را فراهم کرده و به ساخت انواع جدیدی از برنامهها در حوزه بلاکچین کمک کند.
معرفی تیم توسعه دهنده پروتکل Marlin
پروتکل مارلین توسط سیدارتا دوتا (Siddhartha Dutta) که تجربه زیادی در راهاندازی و توسعه شبکههای همتابههمتا دارد، راهاندازی شد. او دارای مدرک کارشناسی در رشته فناوری علوم و مهندسی کامپیوتر از موسسه فناوری هند است. سیدارتا پیش از فعالیت در مارلین سابقه کار در شرکت مایکروسافت و شبکه زیکیلا را داشته است.
کوتا هیمنث (Kota Hemanth) به عنوان مهندس نرمافزار در پروتکل مارلین فعالیت میکند. او فارغ التحصیل رشته علوم کامپیوتر از دانشگاه دهلی است و تجربه کار در زمینه امنیت ISP Router را داراست. کوتا مسلط به برنامههای رمزنگاری، امنیت،زبان برنامهنویسی ++C، C، جاوا، پایتون و SQL است و سابقه کار در شرکتهای سیسکو و سامسونگ را دارد.
آشنایی با سرمایهگذاران پروتکل Marlin
پروتکل مارلین با شرکتهای خطرپذیر و سرمایهگذاران متعددی همکاری داشته است. پروتکل Marlin در مجموع توانسته ۳ میلیون دلار سرمایه در ۳ دوره متفاوت جمع آوری کند. این سرمایه توسط ۹ شرکت سرمایهگذاری تامین شده است. برخی شرکتهایی که در پروژه مارلین سرمایهگذاری کردهاند، عبارتند از:
- Arrington XRP Capital
- Binance Lab
- NGC Ventures
- Continue Capital
همچنین پروتکل مارلین توسط بلاک چینهای لایه ۱ محبوب مانند Near، Polkadot و Cosmos نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
توکن POND چیست؟
پروتکل مارلین به منظور جداسازی مسئولیتهای اجرایی و حاکمیتی از دو نوع توکن متفاوت استفاده میکند. از توکن POND برای واگذاری حق رای به نودهای پروتکل مارلین و کمک به تامین امنیت آن استفاده میشود. توکن MPOND یا LIN برای اجرا و راهاندازی نود در پروتکل مارلین استفاده میشود. برای ایجاد توکن MPOND از بریج پروتکل مارلین استفاده میشود. برای ایجاد یا Mint یک توکن MPOND کاربران باید ۱ میلیون واحد توکن POND قفل کنند و همچنین با پرداخت ۱ واحد MPOND، یک میلیون واحد POND دریافت کنند. حداکثر عرضه توکن پاند برابر با واحد ۱۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ و حداکثر عرضه MPOND برابر با ۱۰,۰۰۰ واحد است. در ادامه به برخی از کاربردهای ارز دیجیتال POND و MPOND اشاره میکنیم.
- هر نود در پوتکل مارلین به حداقل یک واحد توکن MPOND برای پیوستن به شبکه نیاز دارد.
- فقط دارندگان توکن MPOND میتوانند پورپوزالهای خود را ارائه دهند یا در فرایندهای حاکمیتی پروتکل مارلین رای دهند.
- تبدیل توکن POND به MPOND به صورت آنی است؛ اما در حالت برعکس تبدیل با تاخیر انجام میشود.
- پاداش استیکینگ ولیدیتورها در شبکه مارلین با توکن POND پرداخت میشود.
- پاداشی که به نودهای شبکه Marlin تعلق میگیرد، بستگی به سرعت آنها در اجرای تراکنشها دارد.
- DAO یا سازمان مستقل غیرمتمرکز پروتکل مارلین نحوه توزیع توکن POND را در بین بلاک چینهای مختلف تعیین میکند.
- تمامی افرادی که یک توکن MPOND داشته باشند، میتوانند در پروتکل مارلین پروپوزال ایجاد کنند.
همچنین پروتکل مارلین برای توسعه و گسترش استفاده از این پروتکل، مقادیر قابل توجهی از توکن POND را به رشد اکوسیستم مارلین اختصاص داده است. همانطور که بیان شد به طور کلی ۱۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ توکن پاند وجود خواهد داشت که به شرح زیر توزیع میشوند:
- ۳۱.۹ درصد به رشد و توسعه اکوسیستم مارلین اختصاص دارد.
- ۲۱.۸ درصد به عنوان پاداش استیکینگ بین کاربران توزیع میشود.
- ۱۷.۲ درصد در فروش خصوصی به فروش رسیده است.
- ۱۶ درصد در فرایندی به نام FlowMint توزیع میشود. FlowMint مکانیسمی است که در آن کاربران شبکههای مختلف بلاکچینی میتوانند در شبکه Marlin مشارکت داشته و توکنهای Marlin را بدست آورند.
- ۱۰ درصد متعلق به تیم سازنده پروتکل مارلین است.
- ۳.۱ درصد به مشاوران تعلق میگیرد.
به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل این رمزارز ۱۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ واحد است که از این مقدار حدود ۳,۹۰۶,۷۵۳,۹۵۵ واحد پاند در گردش است. در زمان نگارش این مقاله، قیمت POND برابر با ۰.۰۱ دلار است. توکن POND از نظر ارزش بازار، رتبه ۴۱۹ را در میان ارزهای دیجیتال دارد. ارزش کل بازار این توکن بیش از ۴۹ میلیون دلار است و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته، حدود ۱۱ میلیون دلار بوده است. این رمزارز در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ کمترین قیمت خود یعنی ۰.۰۰۶۵ دلار و در تاریخ ۱ دی ۱۳۹۹ بیشترین قیمت خود یعنی ۰.۳۲ دلار را ثبت کرده است.
در کدام صرافیها میتوان توکن POND را خریداری کرد؟
ارز دیجیتال پاند بر بستر شبکه اتریوم و با استاندارد ERC20 ایجاد شده است. این توکن را میتوان از صرافیهای متمرکز بایننس، Gate.io، کوکوین، MEXC، کوین بیس، LBank، هوبی و کوینکس خریدارای کرد. همچنین میتوان توکن POND را ازصرافیهای غیرمتمرکز سوشی سواپ و یونی سواپ ورژن ۲ نیز تهیه کرد.
معرفی کیف پولهای مناسب برای نگهداری توکن POND
توکن پاند را میتوان در کیف پولهای نرمافزاری متامسک، تراست ولت، توکن پاکت، Coin98 و مث ولت نگهداری کرد. همچنین میتوان این توکن را در کیف پولهای سختافزاری لجر و ترزور نیز ذخیره کرد.
سوالات متداول (FAQ)
- پروتکل Marlin چیست؟
مارلین یک پروژه متن باز است که هدف آن بالا بردن مقیاسپذیری در پلتفرمهای همتابههمتا با بهینهسازی ارتباط بین گرهها است. در حال حاضر بسیاری از شبکههای بلاکچینی دارای مشکلاتی همچون مقیاسپذیری پایین هستند. پروتکل Marlin قصد دارد به عنوان یک بلاکچین لایه صفر با سایر شبکهها ارتباط برقرار کند تا مشکلات مقیاسپذیری آنها را بهبود بخشد.
- پروتکل مارلین چه سرویسهایی دارد؟
پروتکل Marlin سرویسهای متنوعی مانند Multicast SDK، Marlin cache و OpenWeaver را برای ایجاد و راهاندازی برنامههای مختلف در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد. همچنین کاربران نیز میتوانند به عنوان یکی از نودهای شبکه مارلین که Metanodes نامیده میشوند، در این شبکه ایفای نقش کنند.
- توکن POND را از کجا میتوان خرید؟
توکن پاند را میتوان از صرافیهای متمرکز بایننس، Gate.io، کوکوین، MEXC، کوین بیس، هوبی و کوینکس و همچنین صرافیهای غیرمتمرکز سوشی سواپ و یونی سواپ ورژن ۲ نیز خریداری کرد.
جمع بندی
پروتکل Marlin قصد دارد ادغام یا انتقال از Web2 به Web3 را ساده کند. پروتکل مارلین برای انجام این کار قصد دارد با رفع مشکلات مقیاسپذیری شبکههای بلاکچینی و فراهم کردن بستری برای ساخت برنامههای مختلف بر بستر این پروتکل، ضمن حفظ امنیت دارایی کاربران به حفظ حریم خصوصی در بلاکچین نیز کمک کند. در این مقاله به این پرداختیم که پروتکل Marlin چیست و چگونه کار میکند. سپس به بررسی سرویسها، نقشه راه، تیم سازنده، همکاریها، توکن POND، نحوه خرید، فروش و ذخیرهسازی آن پرداختیم. نظر شما درباره پروتکل مارلین و نحوه عملکرد آن چیست؟ به نظر شما این پروتکل میتواند به بستری برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز در بلاکچین تبدیل شود؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.