دلایل ریزش قیمت بیت کوین چه بود؟
روز گذشته، به دنبال انتشار نرخ تورم آمریکا در قالب شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) ماه اکتبر، قیمت بیت کوین ابتدا با ۱٪ رشد همراه شد، اما پس از آن گارد نزولی به خود گرفت و تا ۳۴٬۸۰۰ دلار سقوط کرد. به دنبال این اتفاق، بیش از ۳۰۰ میلیون دلار از پوزیشنهای لانگ در بازار کریپتو لیکویید شد.
عوامل مختلفی را میتوان به این ریزش قیمت نسبت داد. همانطور که پیش از این گزارش دادیم، با افزایش قیمت بیت کوین در هفتههای اخیر، فاندینگ ریت قراردادهای دائمی به بالاترین سطح خود از نوامبر ۲۰۲۱، یعنی همزمان با ثبت اوج ۶۹٬۰۰۰ دلاری افزایش یافته بود. علاوه بر این، دومینوی لیکویید شدن پوزیشنهای لانگ معاملهگران ممکن است به این ریزش کمک کرده باشد. در این مطلب، سعی کردهایم دلایل ریزش روز گذشته بیت کوین را زیر ذرهبین ببریم.
انتشار دادههای تورم آمریکا پایینتر از حد انتظار
در حالی که بیت کوین در چند ماه اخیر واکنش زیادی به دادههای کلان اقتصادی نشان نداده و به نوسانات تورم و افزایش یا ثابت ماندن بهره نسبتا بیتفاوت بود، روز گذشته همزمان با انتشار شاخص CPI ماه اکتبر، واکنش نزولی از خود نشان داد و با ریزش همراه شد.
همانطور که گزارش دادیم، روز گذشته هر دو شاخص CPI اصلی و مرکزی، ۰.۱٪ کمتر از پیشبینیها و به ترتیب برابر با ۳.۲٪ و ۴٪ اعلام شدند.
انتشار نرخ تورم ماه اکتبر با واکنش مثبت بازار سهام آمریکا همراه شد؛ به طوری که شاخص S&P 500 نزدیک به ۱.۵٪ افزایش یافت. علیرغم تاثیر مثبت این خبر بر بازار پرریسک سهام، بیت کوین اندکی پس از همراهی با این بازار، گارد نزولی به خود گرفت و با ریزش همراه شد.
علاوه بر این، تا دیروز نگرانیهای بسیار زیادی در رابطه با تعطیلی احتمالی دولت آمریکا وجود داشت. این مسئله نیز ممکن است یکی از دلایل ریزش اخیر بیت کوین باشد. البته مجلس نمایندگان آمریکا روز گذشته یک لایحه تامین مالی موقت تصویب کرد و فعلا دولت این کشور را از خطر تعطیلی نجات داد.
فاندینگ ریت بالا کار دست بیت کوین داد
همانطور که گفتیم، رالی اخیر بیت کوین به افزایش چشمگیر سود باز به ۳۵ میلیارد دلار منجر شد. این امر نشان میدهد معاملهگران بسیار زیادی تصمیم داشتند تا با استفاده از پوزیشنهای آتی و لوریج، از صعود احتمالی بیت کوین سود کسب کنند. جالب است بدانید سود باز در پایان ماه اکتبر تنها ۲۴ میلیارد دلار بود. این بدان معناست که در عرض ۱۵ روز این معیار حدود ۴۰٪ افزایش یافته است.
علاوه بر سود باز، فاندینگ ریت قراردادهای دائمی بیت کوین نیز با رشد اخیر آن مثبت شد و به اوج خود از نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) رسید.
بسیاری از تحلیلگران پیش از ریزش روز گذشته، نسبت به افزایش قابل توجه فاندینگ ریت هشدار داده بودند. کائو الویویرا (Caue Oliveira)، تحلیلگر کریپتوکوانت نیز چند روز پیش گفته بود چنین اتفاقی میتواند به ریزش احتمالی بیت کوین و لیکویید شدن پوزیشنهای معاملاتی منجر شود؛ اتفاقی که دیروز بالاخره رخ داد.
کاهش قیمت بیت کوین در روز گذشته باعث شد تا فاندینگ ریت بسیاری از ارزهای دیجیتال به سطوح نرمال خود بازگردد؛ اتفاقی که میتوان آن را به نفع بازار قلمداد کرد.
ریزش اخیر به لیکویید شدن تعداد بسیار زیادی از پوزیشنهای آتی منجر شد و حجم پوزیشنهای لیکوییدشده به بالاترین سطح در سه ماه اخیر رسید.
بر اساس دادههای کوین گلس، این ریزش گسترده باعث شد تا بیش از ۳۰۷ میلیون دلار پوزیشن لانگ لیکویید شود که بیشترین مقدار از ۱۷ آگوست (۲۶ مرداد)، همزمان با سقوط ۳۰۰۰ دلاری قیمت بیت کوین از ۲۸٬۰۰۰ دلار تا ۲۵٬۰۰۰ دلار است.
بر اساس این دادهها، بیش از ۸۸٬۶۰۰ معاملهگر متضرر شدهاند. بیت کوین با ۱۳۳ میلیون دلار پوزیشن لانگ لیکوییدشده بیشترین حجم را به خود اختصاص داده است و پس از آن، اتریوم با ۷۰ میلیون دلار لیکوییدیشن قرار دارد.
احتمال اصلاح قیمت وجود داشت
همانطور که در مطالب قبلی پوشش داده بودیم، بسیاری از تحلیلگران در روزهای گذشته نسبت به اصلاح احتمالی قیمت بیت کوین هشدار داده بودند.
چند روز پیش بانک جیپی مورگان در گزارشی به رشد قیمت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال در هفتههای اخیر اشاره و ابهاماتی را در رابطه با این رالی مطرح کرد و به سرمایهگذاران هشدار داد.
علاوه بر این، علی (Ali)، تحلیلگر مشهور کریپتو نیز چند روز پیش در توییتی از پتانسیل ریزش احتمالی بازار خبر داده بود. همان طور که گزارش داده بودیم، این تحلیلگر در آن زمان پیشبینی کرده بود قیمت بیت کوین با توجه به چرخههای روانی بازارهای مالی به صورت جزئی اصلاح شود و پس از آن دوباره روند صعودی خود را از سر بگیرد.
همچنین، به نظر میرسد تعداد زیادی از نهنگها از رالی اخیر برای فروش و برداشت سود استفاده کردهاند. به گفته علی، در تاریخ ۳ نوامبر نهنگهای بیت کوین همزمان با افزایش قیمت از ۳۵٬۰۰۰ دلار تا نزدیکی ۳۸٬۰۰۰ دلار کوینهای خود را به فروش رساندهاند.
وی در این رابطه گفت:
بیش از ۱۵ کیف پول حاوی حداقل ۱٬۰۰۰ واحد بیت کوین، کوینهای خود را به فروش رساندند یا به سایر کیف پولها انتقال دادهاند.
علاوه بر این، دادههای شرکت تحلیلی گلسنود نشان میدهد عرضه در اختیار آدرسهای دارای بیش از ۱٬۰۰۰ واحد بیت کوین به پایینترین سطح خود در یک ماه گذشته کاهش یافته است. بدین ترتیب، میتوان گفت فشار فروش نهنگها نیز یکی از دلایل ریزش روز گذشته بوده است.
آیا باید نگران بود؟
به نظر میرسد تحلیلگران نگران ریزش اخیر نیستند و بسیاری معتقدند بیت کوین دوباره روند صعودی خود را آغاز خواهد کرد. همانطور که امروز گزارش دادیم، فیلب فیلب (Filbfilb)، تحلیلگر مطرح و بنیانگذار پلتفرم دیسنتریدر معتقد است قیمت بیت کوین میتواند تا هاوینگ سال آینده به حوالی ۵۰٬۰۰۰ دلار افزایش یابد.
پلتفرم تحلیلی متریال ایندیکیترز در واکنش به سقوط بیت کوین ضمن تاکید بر لزوم اصلاح قیمت برای تداوم روند صعودی در توییتی نوشت:
به نظر میرسید بازار واکنش مثبتی به دادههای تورم مرکزی نشان داده باشد. با این حال، به هیچ وجه فریب این باور را که بازار فقط صعود میکند، نخورید. هیچ مسیر مستقیمی وجود ندارد. بازار در حال آزمایش صبر و اعتقاد شماست.
به گفته این پلتفرم تحلیلی، سطح سفارشات خرید برای بیت کوین به حوالی ۳۳٬۰۰۰ تا ۳۴٬۵۰۰ دلار، یعنی نزدیکی قیمت اسپات رسیده است. سطح سفارشات خرید را میتوان به عنوان سطوح حمایتی برای ادامه روند بیت کوین در نظر گرفت.