سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال آنقدر جذاب است که هر روز کاربران جدیدی به دسته سرمایهگذاران دنیای کریپتو اضافه میشوند. اما آیا این افراد تازهوارد تجربه لازم را دارند؟ اشتباهاتی که معمولا معاملهگران و تریدرهای تازهکار را به دام میاندازد، ناشی از فقدان دانش تخصصی و مهارتهای فنی نیست، بلکه مجموعهای از تفکرات و رویکردهای نادرست مانند پیروی کورکورانه از دیگران، ناتوانی در کنترل تصمیمهای احساسی و استراتژیهای معاملاتی اشتباه باعث ناکامی آنها میشود. در این مطلب از میهن بلاکچین به رشته توییتی در مورد بزرگترین اشتباهات کاربران مبتدی ارزهای دیجیتال میپردازیم تا شما به سرنوشت آنها دچار نشوید.
نکات کلیدی:
🔷اولین گام برای سرمایه گذاری در بازارهای مالی، کسب دانش و آشنایی با تحلیلها و ابزارها است.
🔷برای موفقیت در بازار ارزهای دیجیتال به جای پیروی از یوتیوبرها، اینفلوئنسرها، کاربران تگرام و توییتر، خودتان تحقیق و بررسی های لازم را انجام دهید.
🔷بهخاطر ترس جاماندن از بازار یا طمع برای کسب سود بیشتر، تصمیم هیجانی و غیرمنطقی نگیرید.
🔷از استراتژیهای معاملاتی، تعیین حد سود و حد ضرر، مدیریت ریسک و زمانبندی برای خرید و فروش استفاده کنید.
🔷فریب وعده درصد سود سالانه بالا یا پروژههای پامپ و دامپ را نخورید.
🔷کیف پولهای سختافزاری امنترین گزینه برای نگهداری داراییهای دیجیتال در بلندمدت هستند.
۲۴ مورد از بدترین اشتباهات تازهکارها در دنیای ارزهای دیجیتال
سرمایهگذاری و ترید ارزهای دیجیتال در ظاهر جذاب و پردرآمد است، اما در واقع یک سکه دو رو است. اگر سرمایهگذار پیشاز قدم گذاشتن در این اقیانوس بیکران از تجربه دیگران بهرهمند شود، قطعا لذتی هیجانانگیز را تجربه میکند. اما اگر با این تصور که تجربه بهخودی خود در طول مسیر بهدست میآید، بیمحابا دل به دریای کریپتو بزند، احتمالا بهای گرانی را باید بپردازد. موارد زیر رایجترین اشتباهات کاربران مبتدی ارزهای دیجیتال است که در رشته توییتی به آنها اشارهکردهاند. با آگاهی از این موارد میتوانیم از ضررهای جبرانناپذیر در معاملهگری ارزهای دیجیتال پیشگیری کنیم.
۱. پیروی از افراد نادرست
به حرف افرادی گوش دادم که فکر میکردم خیرخواه من هستند. بدترین حالت زمانی است که تمام توجه خود را به آنها معطوف میکنید.
۲. غالب شدن احساس فومو
همه این موارد را تجربه کردم؛ احساس فومو (FOMO)، اجتناب از انجام تحقیقات و بررسیهای لازم، قربانیشدن در طرحهای فیشینگ (Phishing) و پروژههای راگپول (Rug Pull) و تقلید کورکورانه از دیگران، اما معمولا اشتباهاتم را دوبار تکرار نمیکنم. به همین دلیل فکر میکنم حالا دیگر ۱۰۰٪ عاری از خطا هستم.
۳. غالبشدن احساس ترس
به خاطر غلبه احساس فومو در بازار سبز و احساس ترس (Panic) در بازار قرمز، از کسب سود در روند صعودی بازار عقب ماندم.
۴. طمع برای کسب سود بیشتر
تریدرها مرتکب اشتباهات متعددی میشوند، اما یکی از بزرگترین اشتباهات کاربران مبتدی ارز های دیجیتال طمع برای کسب سود بیشتر است. من بهخاطر حرص و طمع، سبد ارز دیجیتال پر از پول خود را از دست دادم. موارد زیر هم در عدم موفقیت من دخیل بودند:
- وفادارماندن به یک پروژه ناموفق و نپذیرفتن شکست آن
- ترید سهلانگارانه
- اولویت بخشیدن به کریپتو نسبت به زندگی اجتماعی
۵. امتناع از فروش در پایان چرخه صعودی
امتناع از فروش در پایان چرخه صعودی بزرگترین اشتباه من بود. در چرخه بعدی این اشتباه را تکرار نمیکنم.
۶. نگهداری ارزهای دیجیتال در یک کیف پول سخت افزاری
نگهداشتن مقادیر زیادی از ارزهای دیجیتال در تنها یک کیف پول سختافزاری (Hardware Wallet) از اشتباهات رایج تازهکار های دنیای ارزهای دیجیتال است. هرگز این کار را انجام ندهید.
۷. دنبالکردن پامپها
سالها قبل زمانی که وارد دنیای ارزهای دیجیتال شدم، در همه پامپها (Pump) شرکتمیکردم.
۸. پیروی از اینفلوئنسرها
دنبالکردن اینفلوئنسرهایی که در واقع باید به آنها “Shillfluencer” گفت، زیرا فقط به خاطر منفعت خودشان از پروژهها و کوینها تعریف و تمجید (Shilling) میکنند.شیل فلوئنسر اصطلاحی است که معمولا برای توصیف افرادی استفاده میشود که به منظور تبلیغ یک محصول یا خدمات، اقدام به اعمال فریبکارانه در رسانههای اجتماعی میکنند. این افراد معمولا طرفداران زیادی دارند و اغلب برای فعالیتهای تبلیغاتی خود چیزی بهعنوان عایدی دریافت میکنند.
۹. شرکت در پروژههای کلاهبرداری پامپ و دامپ ARB
بهخاطر اینکه ازپایین ماندن ارزش سبد داراییهای خودم از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ (۱۴۰۱-۱۴۰۲) خستهشده بودم، بهتشویق اینفلوئنسرها در طرحهای کلاهبرداری پامپ و دامپ ایردراپ آربیتروم (ARB) شرکت کردم.
۱۰. پیروی از یوتیوبرها
در مورد نبایدها در آغاز سفر به دنیای رمزنگاری و ارزهای دیجیتال، میتوانم یک کتاب بنویسم؛ اما بزرگترین اشتباهی که در صدر این لیست بالابلند قراردارد، گوشدادن به حرف یوتویبرها و این تصور اشتباه است که هدف اینفلوئنسرها کمک به دنبالکنندگانشان است.
۱۱. اجتناب از اقدام عملی
من تا بهحال دورههای زیادی را در مورد ارزهای دیجیتال گذارندم، اما در سال ۲۰۲۲ (۱۴۰۱) نتوانستم هیچ اقدام عملی انجام دهم.
۱۲. خرید میمکوینها
اشتباه من تا الان، خرید میم کوینها (Meme)، اعتماد به توسعهدهندگان و مشخصنکردن حد ضرر (Stop loss) در معاملات بوده است. اما از حالا به بعد از این اشتباهات خبری نیست!
۱۳. خرید ارز دیجیتال در سقف قیمت
در فوریه ۲۰۲۲ (بهمن ۱۴۰۰)، فارغ از اینکه بهزودی ارزش همه توکنها ۹۰٪ کاهش پیدا میکند، ارز دیجیتال خریدم. بعد با لوریج ٪۵۰ کپی تریدینگ (Copy Trading) را شروع کردم. هیچوقت این حد از استرس را تجربه نکرده بودم.
۱۴. مشخص نکردن حد ضرر
به خاطر اطمینان بیشاز اندازه به بازار، از استراتژی تعیین حدضرر یا استاپ لاس استفاده نکردم.
۱۵. یاد نگرفتن تحلیل تکنیکال
بدون اینکه تحلیل تکنیکال یاد بگیرم، زمانیکه قیمت یک توکن به شدت افزایش مییافت، بهخاطر ترس از دست دادن فرصت سرمایهگذاری اقدام به خرید میکردم.
۱۶. نگهداری توکنهای ایردراپ
بزرگترین اشتباه من، این تصور بود که توکنهایی که از ایردراپها (Airdrop) بهدست آوردم، «پولهای رایگان» هستند و هر دلار از آنها را که نگهدارم، یک جایزه است. خوشبختانه در مورد توکنهای ایردراپ ARB مرتکب این اشتباه نشدم.
۱۷. سرمایهگذاری در فارمهای دارای درصد APR ناپایدار
یکی از بدترین اشتباهات من، سرمایهگذاری در فارمهایی بود که نرخ درصد سالانه (APR) بالا اما ناپایداری داشتند. ترا یواستی (Terra UST) یکی از این موارد بود.
۱۸. عدم استفاده از کیفپولهای سخت افزاری
متاسفانه در سریعترین زمان ممکن، برای تهیه یک کیفپول سختافزاری اقدام نکردم.
۱۹. توجه بیش از حد به نظرات افراد
گوشدادن به حرفها و نظرات افراد مختلف در مورد مسیر بازار، یکی از بدترین اشتباهات کاربران مبتدی ارزهای دیجیتال است.
۲۰. سرمایهگذاری روی دائوها بدون مدیریت ریسک
بدون اینکه مدیریت ریسک مناسبی داشتهباشم و به امید دریافت سود بهتر، روی دائوهایی (DAO) مانند الیمپوس (Olympus) و تایم (Time) سرمایهگذاری کردم.
۲۱. معاملات لوریجدار برای شتکوینها
به خاطر انجام معاملات لوریجداری روی شت کوینها (Shitcoins) همه چیز را از دست دادم.
۲۲. اعتماد به کاربران شبکههای اجتماعی
به دلیل اعتماد به کاربران تلگرام و توییتر، بیش از ۱۷,۰۰۰ دلار از من کلاهبرداری شد. با این وجود هنوز در این بازار نفس میکشم.
۲۳. نگهداری ارزهای دیجیتال در بازارهای نوسانی
نمیتوانستم درک کنم که ارزهای دیجیتال مانند سهام نیستند و زمانبندی بازار (Timing the market) به مراتب بهتر از صرف زمان در بازار است. کاملا قربانی ذهنیت «دستهای الماسی» (Diamond Hand) شدم (منظور از ذهنیت الماسی، حفظ و نگهداری یک دارایی با وجود نوسانات و خطرات احتمالی است).
۲۴. بیتوجهی به توکنومیکس پروژه
توجه به کاربرد توکن به تنهایی کافی نیست و برای کسب سود باید توکنومیکس (Tokenomics) را در نظر گرفت. بهنظر من بسیاری از پروژههای خارقالعاده، سود چندانی نصیب سرمایهگذاران نمیکنند.
جمعبندی
اکثر افراد تازهواردی که پا به عرصه ارزهای دیجیتال میگذارند، دچار یکسری اشتباهات رایج میشوند. برخی کاربران معتقدند که این موارد آنقدر زیاد هستند که میتوان یک کتاب در مورد آنها نوشت. خوشبختانه از آنجایی که بزرگترین اشتباهات کاربران مبتدی ارز های دیجیتال معمولا ناشی از رویکردهای نادرست است، میتوان با آگاهی از تجارب دیگران از آنها پیشگیری کرد. شاید گزاف نباشد اگر بگوییم پیروی از اینفلوئنسرها، توجه بیشاز اندازه به نظرات دیگران و اعتماد به کاربران شبکههای اجتماعی، نقطه اشتراک اشتباهات اکثر کاربران هستند. از نظر شما سایر اشتباهات رایج تریدرهای تازه کار ارز دیجیتال چیست؟ تجربههای خود در دنیای ترید و ارز دیجیتال را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول (FAQ)
پیروی از افراد نادرست، احساس ترس و فومو، طمع، نداشتن استراتژی خروج و مدیریت سرمایه، نداشتن حد ضرر و خرید در سقف قیمتی از جمله مهلکترین اشتباهات سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال است.
سعی کنید قبل از سرمایهگذاری در بازار دانش لازم را بهدست بیاورید، با تحلیلها و کار با ابزارها آشنا شوید و بهجای پیروی از دیگران، خودتان تحقیق و بررسی کنید.