آیا راهی برای ورود تریدرهای تازهکار به بازار رمزارزها وجود دارد؟ آیا میشود کسی که مهارت و دانش کافی در زمینه تکنولوژی بلاکچین، ابزارهای تریدینگ و ریسکهای بازار ندارد و نمیتواند زمانی هم برای یاد گرفتن آنها اختصاص دهد، از فرصتهای سرمایهگذاری بهرهمند شود؟ پاسخ این است که بله! کپی تریدینگ (Copy Trading) ابزاری است که شما را قادر میسازد بهصورت خودکار پوزیشنهایی که توسط افراد دیگر اتخاذ و مدیریت میشود را کپی و اجرا کنید. در این مقاله به این میپردازیم که کپی تریدینگ چیست، چطور انجام میشود، مزایا و معایب کپی تریدینگ چیست و در نهایت چند پلتفرم Copy Trading را معرفی و بررسی میکنیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
کپی تریدینگ چیست؟
عبارت “کپی تریدینگ” کمابیش مفهوم خود را توضیح میدهد؛ در Copy Trading شما یک تریدر حرفهای و کارکشته را انتخاب کرده و سپس رفتار و استراتژیهای او را موبهمو اجرا میکنید. مثلا تریدر شما ۱۰۰ BNB میخرد، شما هم به اعتبار او ۱۰۰ تا BNB میخرید. یا او ۵ درصد از پرتفولیوی خود را برای سرمایهگذاری در داراییهای مصنوعی اختصاص میدهد، شما نیز به دنبال او همین کار را میکنید. شاید پیش از این درباره سوشال تریدینگ (Social Trading) یا میرور تریدینگ (Mirror Trading) چیزهایی شنیده باشید. سوشال تریدینگ (Social Trading)، میرور تریدینگ (Mirror Trading) و کپی تریدینگ (Copy Trading) از یک ریشه هستند؛ چون در همه این روشهای ترید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که استراتژی سرمایهگذاری شخص دیگری را عینا اجرا کنید.
نکته این است که تریدری را انتخاب کنید که با مدل سرمایهگذاری و اهداف شما همخوانی داشته باشد؛ مثلا اگر در ورود به بازارهای جدید و سرمایهگذاری محافظهکار هستید، باید تریدری را انتخاب کنید که در اجرای معاملات خود رفتار محافظهکارانه دارد و یا اگر به سرمایهگذاری مبتنی بر رشد (Growth Investment) تمایل دارید، نباید تریدری را دنبال کنید که استراتژیهای سرمایهگذاری مبتنی بر ارزش (Value Investment) را بهکار میگیرد. در استراتژی سرمایهگذاری مبتنی بر رشد، تمرکز اصلی سرمایهگذار افزایش مجموع میزان سرمایه و دارایی است؛ در حالی که در استراتژی سرمایهگذاری مبتنی بر ارزش، الگوی سرمایهگذاری خرید داراییهایی است که در تحلیل فاندامنتال باارزش بهنظر میرسند.
انواع کپی تریدینگ
استراتژیهای Copy Trading را میتوان به دو دسته خودکار (Automatic) و دستی (Manual) تقسیمبندی کرد. شما میتوانید کپی تریدینگ را خودتان (با گرفتن سیگنال از یک تریدر حرفهای) یا با استفاده از پلتفرمهای کپی تریدینگ انجام دهید. پلتفرمهای Copy Trading به شما امکان تقلید در عین سرمایهگذاری خودکار را میدهند؛ زیرا معامله بهصورت خودکار و به اصطلاح اتوپایلوت (Autopilot) انجام میشود و بهوسیله ربات ترید یا تریدرهای حرفهای صورت میگیرد و نیازی نیست کار چندانی انجام دهید. با این حال میتوانید تریدر را خودتان انتخاب کنید و در هر مرحله از سرمایهگذاری آن را متوقف کنید.
در پلتفرمهای کپی تریدینگ ممکن است با اصطلاحاتی همچون Copy Trader و Copied Investor مواجه شوید. کپی تریدر همان شخصی است که قصد تقلید استراتژی دیگران را دارد و Copied Investor هم به تریدر یا معاملهگری که استراتژی خود را در اختیار دیگران قرار میدهد، گفته میشود.
بررسی نحوه کارکرد Copy Trading
کپی تریدینگ بیشتر از آنکه به اطلاعات و استراتژیهای ارائهشده توسط تریدرها مربوط باشد، به رفتار آنها وابسته است. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، در روش کپی تریدینگ شما اقدامات تریدرهای دیگر را کپی میکنید. مثلا در پلتفرمهای Copy Trading، زمانی که شما یک تریدر را انتخاب میکنید، سبدهای سرمایهگذاری یا پورتفولیوهای شما به یکدیگر متصل میشود و هر پوزیشنی که معاملهگر باز کند، بهصورت خودکار از حساب کاربری او به حساب کاربری شما کپی و اجرا میشود. کپی تریدر میتواند تصمیم بگیرد چه مقدار از داراییهای خود را میخواهد در استراتژی معاملهگر سرمایهگذاری کند؛ اگرچه اغلب پلتفرمها اجازه نمیدهند بیش از ۲۰ درصد پرتفولیوی خود را به این روش سرمایهگذاری کنید.
مثلا شما ۲۰۰۰ دلار در حساب کاربری خود دارید و میخواهید استراتژی یک تریدر موفق را کپی کنید. اگر تازهکار هستید، بهتر است فقط ۱۰ درصد از داراییهای خود یعنی ۲۰۰ دلار را سرمایهگذاری کنید. هر پلتفرم روش متفاوتی برای شروع کار دارد. اما بهطور کلی روند کار به صورت زیر است:
- وارد حساب کاربری در صرافی مدنظر خود میشوید و یک API ایجاد میکنید؛ رابط برنامه نویسی یا Application Programming Interface (بهاختصار API) مجموعهای از پروتکلها و ابزار ها برای ایجاد نرم افزار است. APIها نحوه تعامل اجزای نرم افزار را تعیین میکنند. برای مثال، مشخص میکنند که از چه اطلاعاتی استفاده شود و چه اقداماتی صورت بگیرد.
- سپس باید تریدر یا ربات ترید (Trading Bot) مدنظر خود را انتخاب کنید.
- در مرحله بعدی، باید معاملهگر یا ربات معاملاتی را فالو کنید. بقیه موارد بهصورت خودکار انجام میشود.
مثلاً در پلتفرم WunderTrading تریدر یک سفارش در پروفایل خود ایجاد میکند و اگر شما استراتژی معاملاتی این تریدر را انتخاب و دنبال کنید، پلتفرم همه حرکات او را در اکانت صرافی شما هم تکرار میکند. شما تمام مراحل را در داشبورد مشاهده میکنید و کاملاً روی آن کنترل خواهید داشت. همچنین میتوانید استراتژی را کنسل کنید و از آن خارج شوید یا آن را ویرایش کنید یا منتظر سیگنال بعدی از سمت تریدر خود باشید.
مزایای Copy Trading چیست؟
کپی تریدینگ یک روش کاربردی برای تازهکاران است؛ تمام بخشهای سخت معامله، از تحقیق گرفته تا بررسی احتمالات و سود و ضرر را تریدر انجام میدهد و شما فقط کافی است هر کاری که او انجام میدهد را تکرار کنید.
برخی از پلتفرمهای کپی تریدینگ نسخه دمو (Demo) دارند و از آنجایی که قرار نیست هزینهای بپردازید، روش مناسبی برای آزمون و خطاست. بنابراین، هم با داراییهای خود ریسک نمیکنید و هم با چند ابزار معاملاتی آشنا میشوید.
از آنجایی که تریدر و کپی تریدر هر دو سوار یک قایق هستند و معاملهگر نیز همانند شما دارایی خود را به خطر میاندازد، میتوان تا حدودی از استراتژی که معاملهگر پیاده میکند، مطمئن بود.
معایب کپی تریدینگ چیست؟
یکی از معایب کپی تریدینگ ریسک آن است؛ زمانی که قیمت یک دارایی در بازار تغییر میکند، شما با ریسک بازار مواجه میشوید. بنابراین واضح است که ریسک از دست رفتن ارزش دارایی پس از خرید آن هم وجود دارد.
تریدرها میتوانند با اتخاذ استراتژی تخصیص دارایی (Asset Allocation Strategy) از ریسک زیاد جلوگیری کنند؛ تخصیص دارایی به این معناست که تنها مقدار مشخصی از سرمایه برای یک استراتژی اختصاص مییابد و بنابراین، جلوی ضررهای بزرگ گرفته میشود. نباید فراموش کنید که حتی بهترین تریدرها هم همیشه سود نمیکنند و این بدین معنی است که دیر یا زود کپی تریدرها هم ممکن است با ضرر مواجه شوند.
ایراد بعدی کپی تریدینگ این است که شما کنترل و مدیریت پرتفولیوی خود را به یک فرد ناشناس میسپارید، ضمن اینکه باید هزینه بپردازید. برخی از تریدرها برای هر حجم معامله، مبلغ متفاوتی را بهعنوان کمیسیون دریافت میکنند.
مقایسه میرور تریدینگ و کپی تریدینگ
بین کپی تریدینگ (Copy Trading) و میرور تریدینگ (Mirror Trading) تفاوتهای جزئی وجود دارد. معنای میرور تریدینگ تقلید از یک استراتژی معاملاتی است.
میتوان اینطور بیان کرد که کپی تریدینگ از میرور تریدینگ متولد شده است؛ با این تفاوت که کپی تریدر استراتژی معاملهگر را کپی نمیکند، بلکه بهصورت کورکورانه از آن پیروی میکند. اما در میرور تریدینگ، کاربر استراتژیها را میبیند و هر کدام را به انتخاب خود اجرا میکند.
مقایسه سوشال تریدینگ و Copy Trading
سوشال تریدینگ یا ترید اجتماعی (Social Trading) و کپی تریدینگ هم تا حدودی به یکدیگر شبیه هستند. در سوشال تریدینگ معاملهگر ایدههای سرمایهگذاری را از شبکههای مختلف Social Trading جمعآوری میکند.
معاملهگران در این شبکهها ایدههای خود را با یکدیگر به اشتراک میگذارند و استراتژیهای جدید را توسعه میدهند. اما در Copy Trading کاربر دقیقا پوزیشن معاملهگر و نتایج او را تکرار کنند.
معرفی چند پلتفرم برای کپی تریدینگ
حالا که متوجه شدید کپی تریدینگ چیست و چه مزایا و معایبی دارد، اجازه دهید شما را با چند پلتفرم Copy Trading آشنا کنیم. پلتفرمهای کپی تریدینگ علاوهبر تفاوت در کارمزدها، از صرافیهای مختلفی پشتیبانی میکنند. برخی از این پلتفرمها کپی تریدنگ را توسط ربات و برخی دیگر توسط تریدرهای حرفهای یا هر دو ارائه میدهند. در ادامه ۳ پلتفرم Copy Trading را بررسی میکنیم.
کوین متیکس (Coinmatics)
کوین متیکس (Coinmatics) یک پلتفرم کپی تریدینگ رمزارز است که در سال ۲۰۱۸ راهاندازی شده است. سرمایهگذاران میتوانند از سرویس کپی تریدینگ دستی و خودکار این پلتفرم استفاده کنند و تریدرها نیز میتوانند با اجرای استراتژیهای معاملاتی سودده به کسب درآمد بپردازند.
کوین متیکس در حال حاضر ۴۰ تریدر و ۳۰۰۰ کپی تریدر دارد. این پلتفرم تنها از صرافی بایننس برای اجرای عملیات کپی تریدینگ پشتیبانی میکند.
امنیت: تنظیمات کلید API اجازه برداشت نمیدهد، آمارها معتبر است و احراز هویت دو مرحلهای نیز دارد.
هزینهها: میتوانید به صورت نامحدود از دوره آزمایشی رایگان پلتفرم استفاده کنید.
تری کاماز (3Commas)
پلتفرم تری کاماز (3Commas) علاوهبر ارائه رباتهای معاملاتی، بازاری هم برای تریدرها دارد که در آن میتوانند استراتژیهای معاملاتی خود را به اشتراک بگذارند؛ تنها کافی است استراتژی معاملاتی مدنظر خود را انتخاب کنید و بقیه کار را به رباتها بسپارید.
یکی از مزایای پلتفرم 3Commas پشتیبانی از طیف گستردهای از صرافیهایی همچون صرافی متمرکز بایننس، Binance DEX، کراکن (Kraken)، بیتفینکس (Bitfinex)، بیترکس (Bittrex)، بایبیت (Bybit)، گیت (Gate.io)، کوینبیسپرو (Coinbase Pro)، کوکوین (Kucoin)، بیتمکس (Bitmex) و هیوبی (Huobi) است.
امنیت: داراییها در پلتفرم نگهداری نمیشوند. رباتهای معاملاتی قادر به برداشت داراییها نیستند.
هزینهها: ۳ روز دسترسی رایگان به نسخه حرفهای. این پلتفرم ۳ نوع تعرفه برای کاربران کپی تریدینگ در نظر گرفته است:
- تعرفه مبتدی (Starter): ماهانه ۱۴.۵۰ دلار
- تعرفه پیشرفته (Advanced): ماهانه ۲۴.۵۰ دلار
- تعرفه حرفهای (Pro): ماهانه ۴۹.۹۰ دلار
شریمپی (Shrimpy)
شریمپی (Shrimpy) به کاربران این امکان را میدهد که پرتفولیوی خود را پیکربندی کنند و درصد وزنی ارزش هر رمزارز را در پرتفولیوی خود مشخص کرده و تنظیم کنند، که در یک بازه زمانی مشخص مجددا متعادل شود. این اپلیکیشن از صرافیهایی همچون بایننس، بیتفینکس (BitFinex)، بیترکس (Bittrex)، بیترکس گلوبال (Bittrex Global)، بیتمارت (Bitmart)، بیتاستمپ (Bitstamp)، کوینبیسپرو (Coinbase Pro)، هوبی گلوبال (Huobi Global)، کراکن (Kraken)، کوکوین (KuCoin)، OKEx و Poloniex پشتیبانی میکند.
امنیت: رمزنگاری کلید API، احراز هویت ۲ مرحلهای، پروتکل HTTPS کاملا امن
هزینهها: برای استفاده از این پلتفرم باید هزینه عضویت ماهانه بپردازید. تعرفهها بهصورت زیر است:
- مبتدی (Starter): ماهیانه ۱۹ دلار
- حرفهای (Pro): ماهیانه ۷۹ دلار
- شرکتها و سازمانها (Enterprise): ماهیانه ۲۲۹ دلار
پرسش و پاسخ (FAQ)
- کپی تریدینگ چیست؟
در Copy Trading کاربر یک تریدر حرفهای را انتخاب میکند و استراتژی و معاملات او را عینا تکرار میکند. این کار را میتوان به صورت دستی انجام داد یا از پلتفرمهای کپی تریدینگ استفاده کرد. - چه تفاوتی بین کپی تریدینگ با سوشیال و میرور تریدینگ وجود دارد؟
هر سه مورد نزدیک به هم هستند، اما تفاوت اصلی کپی تریدینگ با دو مورد دیگر این است که کاربر دقیقا و بدون بررسی، پوزیشنهای تریدر مورد نظر را تکرار میکند. - چه پلتفرمهایی امکان کپی تردینگ را فراهم میکنند؟
پلتفرمهای مختلف ممکن است امکان کپی تریدینگ را از طریق رباتها، تریدرهای حرفهای یا هر دو فراهم سازند. سه پلتفرم کوین متیکس، تری کاماز و شریمپی از جمله پلتفرم های کپی تریدینگ هستند.
جمعبندی
کپی تریدینگ، سوشال تریدینگ و میرور تریدینگ از اصطلاحات قدیمی بازارهای مالی سنتی مثل فارکس و سهام هستند. در کپی تریدینگ، کاربران از الگوهای خرید و فروش تریدرهای حرفهای و باتجربه در معاملات خود استفاده میکنند. بهعبارت دیگر در این روش، کپی تریدر که یک معاملهگر تازهکار است یک معاملهگر حرفهای را انتخاب کرده و همه اقدامات او را انجام میدهد؛ زیرا میداند که این فرد برای تریدهایش تحلیلهایی دارد تا به سود دست یابد و ضرر را به پایینترین حد برساند. در این مقاله پس از پرداختن به این که کپی تریدینگ چیست، نحوه کار و مزایا و معایب آن نیز بررسی شد. همچنین پلتفرم های کپی تریدینگ نیز معرفی شدند. نظر شما درباره کپی تریدینگ چیست؟ آیا شما تجربه کار با پلتفرمهای Copy Trading را دارید؟