در بازارهای مالی شروع یک روند نزولی برای سرمایهگذاران آزاردهنده است و دغدغههای ذهنی آنها را بیشتر میکند. شاید پیش از شروع روند به خاطر منافعی مثل «تخفیف قیمت» یا «کالای ارزانتر» آرزوی این موقعیت را داشته باشید. اما وقتی که بازار خرسی شروعمیشود همه چیز و همه جا را جهنم میبینید. کندلهای قرمزی که پشت سر هم ظاهر میشوند و پایان ندارند، خواب شب و روز از شما میگیرند. اما آیا راه دیگری برای خلاصی وجود ندارد؟ چرا به انباشت در بازار نزولی فکر نمیکنید؟ در فاز انباشت یا Accumulation سرمایهگذاران هوشمند به دنبال خرید در کفهای قیمتی هستند. با میهن بلاکچین همراه باشید تا نکات و استراتژیهای انباشت در بازار نزولی را بررسی کنیم.
راهکارهای انباشت در بازارهای نزولی
در اوضاع آشفته بازارهای خرسی هر بار که به رسانههای اجتماعی و اخبار سر میزنید متوجه میشوید که هیچکس، چه یک سرمایهگذار خرد و چه بنیانگذار یک شرکت میلیارد دلاری مانند شرکت سرمایهگذاری سلسیوس (Celsius) حال و روز خوبی ندارد. بنابراین شاید استفاده از استراتژیهای انباشت در بازار خرسی راهی برای نجات از این شرایط باشد:
یک لیست خرید مختصر تهیه کنید
در این اوضاع دو حالت وجود دارد. اکثر کاربران یا هیچ اقدامی انجام نمیدهند و به نوعی فلج میشوند یا اینکه کار احمقانهای مثل تسلیم شدن و خروج از بازار را ترجیح میدهند. اما آیا هیچ برنامهای برای انباشت (Accumulate) ندارید؟ تعداد کمی از فعالان بازار، انباشت ارز دیجیتال در زمان سقوطهای بزرگ را ترجیح میدهند. زیرا به دستآوردن یک دارایی با قیمت پایین حس رضایت خوبی دارد. در چنین شرایطی باید یک استراتژی کلیدی داشته باشید و «یک لیست خرید مختصر» تهیه کنید. بهتر است یک ارز دیجیتال را انتخاب کنید و روی اندوختن همان کوین یا توکن تمرکز کنید.
سرمایه در بازار نزولی درست مثل قدرت است و اگر هوشمندانه خرید نکنید به راحتی سرمایهتان را از دست میدهید. هر خریدی باید با فکر و تمرکز باشد تا سرمایه هدر نرود. در واقع همیشه قدرت خرید شما باید فراتر از بازار غیرمنطقی باشد. دو راهکار وجود دارد. نخست اینکه در امور مالی شخصی خود یک جریان نقدی بهینه داشته باشید. راه دوم این است که یک خریدار دقیق و باریکبین باشید. در نوسانهای شدید بازار بهتر است تمام منابع چه منابع مالی و چه منابع ذهنی را روی چند دارایی معدود یا حتی یک دارایی اصلی متمرکز کنید. به عبارت دیگر سایر موارد را باید نادیده بگیرید.
توکنهای مناسب برای انباشت را بیابید
بهترین روش برای پیداکردن توکنهای مناسب برای انباشت همان ایده و طرز فکر شما است. باید از انتخاب خود مطمئن باشید، زیرا خرید ارز دیجیتال و انباشت در بازار نزولی نوعی شرطبندی است.
فرصتهای بهظاهر سودآور را نادیده بگیرید
از آنجایی که در بازار نزولی همه داراییها ارزان هستند، اکثر کاربران وسوسه میشوند تا به صورت رگباری خرید کنند، به امید اینکه بالاخره در مواردی هم سود بهدستمیآورند. اما مسئله این جاست که در بازارهای نزولی سنگین، بسیاری از توکنها به سطوحی میرسند که ماهها در این سطح نبودهاند. در این شرایط احساس از دست دادن یا فومو (FOMO) رنگ و بوی جدیتری دارد و نباید عجولانه تصمیم گرفت.
بهتر است به جای تقسیم سرمایه روی چند دارایی متنوع که اطمینان چندانی به آنها ندارید توکنی را برای سرمایهگذاری و انباشت انتخاب کنید که نسبت به آن خوشبینتر هستید. به طور مثال با وجود اینکه قیمت بیت کوین (BTC) و قیمت اتریوم (ETH) در حال حاضر پایین است اما شاید گزینههای خوبی برای انباشت نباشند. توکنهایی را انتخاب کنید که با هدف شما همسو باشند. (این موضوع کاملا به طرز تفکر و هدف شما وابسته است.) به یاد داشته باشید زمانی که بازار برگشت و شرایط مطلوب شد، میتوانید یک سرمایهگذاری بزرگ را به سرمایههای کوچکتر تقسیم کنید.
اما از آنجایی که مقاومت در برابر وسوسه «فلان توکن ارزان است» چندان آسان نیست، بهتر است سرمایه اندکی را برای این نوع توکنها کنار بگذاریم و به مقدار خیلی کم بخریم. فقط به این دلیل که بعدها به یاد بیاوریم که این توکن را در یک سطح تاریخی خاص خریدیم.
در بازار رنج یا خنثی (Range) هیچ اقدامی نکنید
یک بازار نزولی، خستهکننده و رنجآور است. سقوط قیمت فقط در چند روز از ماه اتفاق میافتد اما بقیه روزها، قیمت در محدوده مشخصی نوسان دارد و به عبارتی بازار رنج میشود. اگر در طول یک روز قیمتها بیش از ۱۰% یا ۲۰% کاهش پیدا کند بهتر است از خرید هر توکنی خودداری کنید.
البته مقاومت در این شرایط هم کار سختی است. خانمی را تصور کنید که بیحوصله است و مقداری هم پول دارد. قطعا بدون یک برنامه قبلی به سمت خرید میرود. اما باید یاد بگیریم که سرمایه را فقط در روزهایی که بازار به شدت قرمز است، خرج کنیم. برای خرید در روزهای رنج بازار باید محدودیت تعیین کنیم. مثلا اگر هدف خاصی دارید سرمایه اندکی را برای آن کنار بگذارید. یا اگر یک دغدغه ذهنی شما را مجبور میکند ۹۸۶ توکن موجود در کیف پول را به ۱۰۰۰ برسانید، خب ظاهرا چارهای ندارید!
از استراتژی خرید پلهای (Tier-Buying-Strategy) استفاده کنید
وقتی قیمت به یک سطح جدید کاهش پیدا میکند شما تصور میکنید اینجا کف بازار است. با کاهش دوباره قیمتها و تصور ایجاد کف جدید، مجددا خرید میکنید. شاید هر دو دفعه و حتی دفعات بیشتری این اشتباه را تکرار کنید، اما اشکالی ندارد. به هر حال بعد از یک سقوط سنگین متوجه میشوید که خریدهای قبلی درست مانند گرفتن یک چاقوی در حال سقوط بود. قطعا در آینده و در یک چشمانداز بلندمدت دیگر مهم نیست که مثلا اتریوم را ۱۷۰۰ دلار خریدید یا ۱۵۰۰ دلار.
در حقیقت، انباشت یعنی اینکه سرمایه را تقسیم کنیم و به چندین خرید پلهای اختصاص دهیم. برای سرمایهگذاری از طریق روش انباشت با سرمایههای کوچک شروع کنید. مثلا در گام اول با سرمایه کوچکی، مقداری بیت کوین ۲۵ هزار دلاری بخرید. وقتی قیمت بیت کوین به سطح ۲۱ هزار دلاری رسید، با سرمایهای بیش از مرحله اول یک پله دیگر بخرید. شاخصهای تحلیل تکنیکال به شما در یافتن نقاط ورود مناسب کمک میکنند.
پرایس اکشن یاد بگیرید
تعیین محدوده و سطح قیمت اهمیت زیادی در تحلیل بازار ارزهای دیجیتال دارد. باید رفتار قیمت (Price Action) را مثل کف دست بلد باشید. یادگرفتن پرایس اکشن ضروری است. در حقیقت اگر تمایلی به یادگرفتن آن ندارید اصلا نباید سراغ استراتژی انباشت بروید.
برای انباشت در بازار نزولی ترس را کنار بگذارید
در بازارهای نزولی تنها در صورتی با رعایت نکات بالا موفق میشوید که دچار ترس و وحشت نشوید. اکثر کاربران در این شرایط یا دچار بهت و آشفتگی میشوند یا اینکه اصلا برنامههایشان را اجرا نمیکنند.
چطور در بازارهای نزولی ترس و وحشت را کنار بگذاریم؟
درست است احتمالا همه ما در ابتدا از کوره در میرویم و عصبانی میشویم. اما باید با ترفندهای ذهنی تا حد امکان حس ترس را سرکوب کنیم. برای غلبه بر ترس میتوانید از روشهای آرامشبخش شخصی استفاده کنید، هر کاری که حال شما را بهتر میکند. در بازارهای نزولی از دستدادن روحیه بدترین چیز است. در این راستا نکات زیر قابل توجه هستند:
- هنگام سقوط سنگین بازار به رسانههای اجتماعی مانند توییتر سر بزنید و توییتهای مختلف را بخوانید. خواندن نظرات عجیبوغریب و مضحکانه مثل اینکه عدهای همه چیز را یک کلاهبرداری میدانند باعث آرامش شما میشود. احتمالا اندکی غیرمتعارف به نظر برسد اما راهی برای آرامش ذهن است.
- همه اهرمها (Leverage) را ببندید. اگر اهرمی باز میکنید، مطمئن شوید که مقدار لیکویید شدن آن اندک باشد.
- از بازار نزولی یک بازی سرگرمی بسازید. تصور کنید شرایط نزولی یک بازی برای افزایش تعداد توکنها و دارایی دیجیتال شما است. به جای تمرکز روی قیمت ارز دیجیتال روی تعداد توکنها تمرکز کنید.
- از استراتژی هج کردن در معامله شورت (Short Selling) استفاده کنید. البته ریسک این کار بسیار زیاد است و اگر معامله شورت را دیر باز کنید ضرر میکنید. باز کردن معامله شورت در محدوده رنج پیش از سقوط بازار عملکرد بهتری دارد. از هیچ اهرمی هم استفاده نکنید. اگر قرار است در معامله شورت غیراهرمی ضرر کنید بهتر است در زمان برگشت و صعودیشدن بازار باشد.
- یک وضعیت مالی شخصی باثبات داشته باشید. اگر نیازهای اولیه و دغدغههای مالی شما به راحتی برآورده شود آنوقت میتوانید با ذهنی آرام درگیر معاملات شوید.
- از فرصت بازیابی استفاده کنید. همانطور که میدانید سقوطهای بزرگ بازار معمولا فقط در چند روز از ماه اتفاق میافتد. معمولا روزهای نزدیک به اعلام تورم و شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) باید منتظر این اتفاق باشیم. البته این موضوع ایرادی ندارد، زیرا سرمایهگذاران در هر ماه تا اعلام شاخص ماه آینده فرصت ریکاوری دارند.
از استراتژی انباشت DCA استفاده کنید
در آخر شاید بپرسید چرا همه سرمایه را برای خرید در کف قیمت نگذاریم؟ اگر در مورد پایینترین کف اطمینان دارید، میتوانید این روش را انتخاب کنید. شاید ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد و تیر ۱۴۰۱) آخرین فرصت برای خرید بیت کوین ۲۰۹۰۰ دلاری بود. هیچکس از آینده خبر ندارد. بنابراین بهترین راه این است که یک سرمایه ماهانه برای خرید کریپتو کنار بگذاریم و از استراتژی میانگین هزینه دلاری (DCA) استفاده کنیم. استراتژی DCA یک استراتژی انباشت است که مقدار کل مورد نظر برای خرید در فواصل زمانی منظم به بخشهایی با اندازه مساوی تقسیم میشود. به این ترتیب نگرانی سرمایهگذاری که قصد انباشت را دارد در مورد قیمت خرید کمتر میشود.
جمعبندی
همانطور که میدانیم بازارهای نزولی آزاردهنده هستند و ذهن سرمایهگذاران دائما درگیر تغییر رنگ قرمز کندلها به رنگ سبز است. اما آیا باید در یک بازار خرسی محصور شرایط باشیم یا راهکار بهتری مانند انباشت در بازار نزولی را انتخاب کنیم؟ Accumulation یعنی نقاط ورود مناسب را در کفهای قیمتی بیابیم و به صورت پلهای داراییهایمان را بیشتر کنیم. اما از آنجا که خرید در بازار نزولی مانند گرفتن یک چاقوی در حال افتادن است باید استراتژیهای انباشت را به درستی رعایت کنیم. نکته مهمتر این است که ترس را کنار بگذاریم و فریب فرصتهای به ظاهر سودآور را نخوریم. نظر شما در مورد انباشت در بازار خرسی