پروژه‌های کلاهبرداری

نقد و بررسی PMC ؛ پروژه‌ای ضعیف یا کلاهبرداری؟! + ویدیو

اخیرا یک عرضه اولیه سکه یا (ICO) در حال برگزاری است که ایرانی‌های زیادی را برای سرمایه گذاری جذب خود کرده است. این پروژه PicoMediaCoin یا به اختصار PMC نام دارد و متعلق به Pico Media Group است. بر اساس نقشه راه (Road Map) موجود در وبسایت آن و همچنین وایت پیپر (White Paper) پروژه‌اش قرار است در آینده به یک پلتفرم برای ایجاد توکن و برنامه غیر متمرکز (Dapp)، صرافی ارز‌های دیجیتال، زنجیره تامین مبتنی بر بلاکچین و خیلی چیزهای دیگر تبدیل شود. در بسیاری از وبسایت های ایرانی اعلام شده که مدیر عامل این پر‌وژه یک شخص ایرانی است. در این قسمت زیر‌ذره‌بین قصد بررسی دقیق‌تر این ICO و سایر پروژه‌های مرتبط به آن را داریم.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

این نقد و بررسی در تاریخ درج شده در بالای مقاله انجام شده و اطلاعات و مستندات ارائه شده مربوط به همان زمان است؛ صحت تغییرات ایجاد شده در پروژه مورد نظر بعد از این نقد و بررسی به عهده کاربران میباشد.

از آنجا که این پروژه مربوط به یک عرضه اولیه سکه (Initial Offering Coin) یا ICO است، آن را بر اساس پارامترهایی که در بررسی یک ICO باید مدنظر قرار بگیرند، بررسی کرده‌ایم. تا براساس نتایج این بررسی ها، کیفیت این پروژه که در حال جذب سرمایه زیادی است را بسنجیم.

اطلاعات اولیه مربوط به برگزاری ICO

 

قیمت فروش در مرحله پیش فروش یا Pre Sale1 PMC = 0.1$
سقف فروش قیمت در مراحل پایانی1 PMC = 0.85 $
شروع ICO10 may 2019
پایان ICO1 jan 2022
تعداد توکن PMC عرضه شده در ICOPMC 40,000,000
روش‌های پرداختاتر (ETH)
پلتفرم توکنERC-20 Ethereum

 

اولین چیزی که در این لیست توجه را به خود جلب می‌کند مدت برگزاری ICO است. فرآیند جذب سرمایه این ICO تقریبا ۲ سال و نیم طول می کشد!! و با این اوصاف احتملا این طولانی ترین ICO تاریخ است! این در حالیست که اکثر ICO های معروف تنها در عرض چند دقیقه کل سرمایه مورد نیاز خود را تامین کرده اند و ICO های معمولی تر هم بیشتر از چند ماه زمان نمی‌برند.

نکته دوم در مورد این اطلاعات، حجم سرمایه مورد نیاز برای اجرای پروژه است که با میانگین قیمت فروش توکن‌ها، چیزی در حدود ۱۹ میلیون دلار می شود. جالب است بدانید که ویتالیک بوترین با جذب سرمایه‌ای در حدود ۱۶ میلیون دلار توانست پروژه ای به نام اتریوم را با آن کیفیت مثال زدنی ایجاد کند.

بررسی وایت پیپر (White Paper) پروژه

بررسی پروژه PMC که از طریق ICO مشغول جذب سرمایه ایرانیان است و بسیار مشکوک به کلاهبرداری است

برای بررسی اطلاعات دقیق مربوط به هر پروژه شامل طرح مسئله و راه حل پروژه برای آن مساله، مسائل تکنیکی و … باید وایت پیپر آن مورد بررسی قرار گیرد. وایت پیپر PMC‌، که در سایت آن ارائه شده است و به زبان انگلیسی نوشته شده است، به لحاظ نوشتاری و اطلاعات ارائه شده در آن بسیار ضعیف می‌باشد. حجم عمد‌ه ای از این وایت پیپر به توضیح مفاهیم پایه مربوط به ICOها، تکنولوژی بلاکچین، صرافی‌ها و … پرداخته‌ است که اصلا ارتباطی به این پروژه ندارند. در بخش هایی هم که به توضیح در مورد این پروژه اختصاص دارند، نه به مساله ای که این پروژه قصد حل کردن آن را دارد، به صورت واضح اشاره شده است و نه راه حل آن‌ها.

در جایی از این وایت پیپر صحبت از ایجاد بستری غیر متمرکز برای رهگیری محصولات در زنجیره تامین است، در جایی دیگر به ایجاد یک بازار شفاف ارزهای دیجیتال یا صرافی با قیمت‌های مناسب اشاره می‌شود و در قسمتی صحبت از ایجاد بستری برای ایجاد توکن و اپلیکیشن است (چیزی مانند اتریوم) و …. و در هیچ کدام از این موارد اصلا به این اشاره نشده است که راه حل آن‌ها برای ایجاد تمام این امکانات چیست؟ یا اصلا برتری آن‌ها نسبت به پروژه‌های موفق مشابه چیست؟ خلاصه فقط تا دلتان بخواهد در آن کلی گویی در مورد مسائل جست و گریخته پیدا می‌کنید. در ضمن به هیچ جنبه‌ی فنی از پروژه اشاره نشده است.

بررسی تیم پروژه

بررسی اعضای تیم پروژه و سابقه کاری آنها یکی از اصلی ترین پارامترهای شناسایی یک ICO‌ خوب برای سرمایه گذاری است. بعد از آن باید سعی شود که تا جای ممکن صحت اطلاعات ارائه شده در خصوص اعضای تیم بررسی شوند.

در کمال تعجب در هیچ کجا به اعضای تیم پروژه (PicoMediaCoin (PMC اشاره‌ای نشده است. و اصلا مشخص نیست که اعضای آن حتی از کدام کشور هستند. تنها اطلاعات موجود در وبسایت پروژه یک شماره تلفن و یک آدرس در کشور ترکیه است. این در حالیست که حتی ضعیف ترین پروژه های ICO برگزار شده به صورت بین‌المللی هم افراد تیم خود را معرفی می‌کنند.

اطلاعات موجود در وبسایت و رسانه‌های اجتماعی

بررسی پروژه PMC که از طریق ICO مشغول جذب سرمایه ایرانیان است و بسیار مشکوک به کلاهبرداری است

اطلاعاتی که در وبسایت این پروژه به چشم می‌خورند بیشتر مربوط به برگزاری ICO می‌باشد و توضیحاتی مختصر در مورد پروژه. یک نکته عجیب، غلط املایی در قسمت نقشه راه (Road Map) است که ماه August به اشتباه Auguste نوشته شده. این نشان می‌دهد که وقت زیادی صرف ایجاد این وبسایت نشده است.علاوه بر آن در این نقشه راه، زمان‌بندی عجیبی برای اهداف این پروژه در نظر گرفته شده‌اند. در این RoadMap ادعا شده است که این پروژه تنها ظرف مدت ۳ ماه قرار است از هیچی به یک پلتفرم صرافی آنلاین متمرکز با قابلیت های معامله مارجین و امکان مبادلات فلزات گرانبها، صرافی غیر متمرکز تبدیل شود و درهمین مدت کوتاه، بلاکچین و کیف پول اختصاصی خودش را نیز لانچ کند!

تعداد فالورهای رسانه‌های اجتماعی این پروژه بسیار کم است. مثلا اینستاگرام PMC تنها ۵۸ فالور و یک پست دارد که کامنت‌های آن را ایرانی‌ها نوشته‌اند و اکثر این فالورها هم ایرانی هستند و توئیتر آن تنها ۳ فالور دارد .

در قسمت درباره ما (About Us) در سایت این پروژه، به تنها چیزی که اشاره نشده است، اطلاعاتی در رابطه با سازندگان این توکن است و تنها توضیحاتی کلی و غیر مستند در خصوص اینکه PMC قرار است چه کارهایی در آینده انجام دهد، ارائه شده اند.

در قسمت بلاگ (blog) تنها ۴ خبر بسیار کوتاه چند خطی مرتبط با کریپتو دیده می‌شود، طوریکه انگار فقط برای آنکه نشان بدهند ما بلاگ هم داریم اضافه شده‌اند.

در قسمت پرسش‌های متداول (FAQ) هم به تنها ۵ سئوال جواب داده شده است.

بررسی گیت هاب پروژه و محصول نمونه اولیه (MVP)

حداقل کاری که پروژه‌هایی که ادعا می‌کنند قرار است غیر متمرکز باشند، انجام می‌دهند ارائه کدهای نرم افزاری پروژه به صورت متن باز (Open Source) است. گیت هاب (Github) معروفترین پلتفرمی است که پروژهای متن باز کد‌های خود را در آن ارائه می کنند و به عموم مردم اجازه دسترسی به کدها و مشارکت در توسعه آنها را می‌دهند.

یکی دیگر از پارامترهایی که در بررسی ICO ها باید مد نظر قرار بگیرند ارائه یک محصول حداقلی (MVP) به عنوان نمونه اولیه است. یعنی تیم پروژه با ارائه یک محصول حداقلی قابلیت های خودش رو ثابت کنه و بعد برای توسعه آن در قالب یک ICO درخواست جذب سرمایه کند. این محصول حداقلی یا MVP در مورد پروژه‌های بلاکچینی معمولا ارائه یک نمونه اولیه از بلاکچین یا پلتفرم یا شبکه در قالب کدهای متن باز در گیت هاب (Github) است.

بعد از برررسی‌های صورت گرفته بر روی پروژه PMC، سازندگان این ICO نه گیت‌هابی ارائه کرده‌اند و نه یک محصول حداقلی یا MVP! در واقع می‌توان گفت این پروژه در این مرحله هیچ چیزی جز یک وبسایت با عجله ساخته شده، یک قرارداد هوشمند (Smart Contract) ساده برای ایجاد یک توکن ERC-20 بر بستر اتریوم به نام توکن PMC و قرارداد هوشمند مربوط به ICO، نیست! لطفا توجه کنید که در عرض چند دقیقه می‌توان بر روی اتریوم یک قرارداد هوشمند و توکن به هر نامی ایجاد کرد و این توکن تا زمانی که کاربردی نداشته باشد ارزشش صفر مطلق است.

بررسی پروژه‌های مرتبط به PMC

اما زمانی ماجرا جالب تر می‌شود که میفهمیم این پروژه اولین پروژه Pico Media Group نیست و از قبل این گروه پروژه‌های دیگری را هم در دست داشته است. این پروژه‌ها عبارتند از: picoclix و picoinvester

Picoclix که به نظر می‌آید جزو اولین پروژه های این گروه باشد و دامنه وبسایت آن بسیار قدیمی است. یک وبسایت تبلیغات کلیکی است که به کاربران در ازای کلیک کردن بر روی تبلیغات گوناگون مقادیر بسیار جزئی پول می‌دهد. فعالیت در این این نوع وبسایت ها بیشتر وقت تلف کردن است و در واقع افراد با فعالیتشان دارند سود اصلی را به سازنده میرسانند.

بررسی پروژه PMC که از طریق ICO مشغول جذب سرمایه ایرانیان است و بسیار مشکوک به کلاهبرداری است

اما در مورد picoinvester که یکی دیگر از پروژه‌های picomediagroup است، قضیه کمی تفاوت دارد. اول اینکه این وبسایت در حال حاضر از دسترسی خارج است. اما با استفاده از وبسایت Archive.org با ظاهر و الگوی آشنای آن، در زمان فعالیتش روبرو شدیم. الگوی آشنای سایت‌های سرمایه گذاری با پرداخت سودهای قطعی با مبالغ بالا و زیرمجموعه گیری به سبک طرح‌های پانزی! ما در مجموعه میهن بلاک چین بارها در خصوص این سبک وبسایت‌ها که افراد را با پیشنهاد مبالغ سود بالا، ترغیب به سرمایه گذاری می‌کنند و با زیر مجموعه گیری درصد سود شما را افزایش می‌دهند، هشدار داده‌ایم که با دیدن این نشانه‌ها در یک پروژه شک نکنید که با یک پروژه کلاهبرداری روبرو هستید. این پروژه‌ها در ابتدا سر وقت اقدام به پرداخت سودها می‌کنند تا دام خود را گسترده‌تر کنند اما بعدا در یک فرصت مناسب ناگهان همه چیز را از دسترس خارج می‌کنند و با مبالغ بالا متواری می‌شوند اما متاسفانه همان گروه دوباره با یک پروژه جدید و پیشنهادهای وسوسه انگیز از جایی دیگر در اینترنت سر در می‌آورند و بازهم قربانی می‌گیرند.

بررسی پروژه PMC که از طریق ICO مشغول جذب سرمایه ایرانیان است و بسیار مشکوک به کلاهبرداری است

متاسفانه باید گفت که علی رغم ظاهر بین‌المللی و گول زننده این وبسایت‌ها، تقریبا بالای ۹۰ درصد از کاربران هر سه وبسایت، بر اساس آمار Alexa از ایران هستند.

سخن آخر

در نهایت با توجه به اینکه پروژه جذب سرمایه PMC، طبق بررسی‌های صورت گرفته توسط تیم میهن بلاکچین، هیچکدام از حداقل استانداردهای یک ICO مناسب را ندارد و در واقع فاصله بسیار زیادی از آن دارد و همچنین با توجه به اینکه پروژه‌‌ قبلی این گروه یک وبسایت کلاهبرداری بوده و از دسترس هم خارج شده است، می‌توان گفت به احتمال خیلی خیلی زیاد PMC هم یک پروژه ICO کلاهبرداری است حتی اگر به فرض این پروژه کلاهبرداری هم نباشد اما با توجه بی کیفیت بودن آن به هیچ وجه سرمایه گذاری در این پروژه پیشنهاد نمی شود.


👇🏻این پست در ادامه به روز رسانی شده است👇🏻


قبل از اینکه این به روز رسانی را بنویسیم، نسبت به نقد و بررسی قبلی انتقادات و هجمه ای از کامنت هایی بهمراه ناسزا به سمتمان ارسال شد که لازم دیدیم در جهت شفاف سازی بیشتر این پست را به روز رسانی کنیم و در ویدیوی زیر تمامی مطالب و بررسی ها به صورت مستند قرار گرفته است:

پس از اینکه نقد و بررسی فوق را قرار دادیم، وبسایت مربوط به پروژه ی PMC برخی از اشکالاتی که بیان کرده بودیم را اصلاح کرد و کامنت هایی که به سمت ما می آمد مبنی بر دروغگو بودن میهن بلاکچین بود. چون اسکرین شاتی قرار نداده بودیم؛ پس از تغییر وبسایتشان ما را دروغگو خواندند که لازم شد با استفاده از کَش گوگل(که در ویدیو توضیح داده شده) سایت مربوط به پروژه PMC را قبل از اعمال تغییرات بررسی کنیم. حالا در زیر می توانید موارد بررسی شده در مقاله را، قبل و بعد از تغییرات مشاهده کنید. اما قبل از اینکه تصاویر زیر را مشاهده کنید، فایل صوتی تماس با شماره ای که در سایت قرار گرفته بود را در زیر می توانید گوش دهید. این شماره ۰۰۹۰۱۲۳۴۵۶۷۸۹۰ بود که هر چند در ظاهر نیز مشخص است که شماره ای تقلبی است (از ۰تا۹) ولی باز با آن تماس گرفتیم که نتیجه را در فایل صوتی زیر می توانید بشنوید:

 

تصویری که در زیر مشاهده می کنید مربوط به رودمپ این پروژه قبل از اعمال تغییرات می باشد:

pmc

و اما تصویر زیر بعد از اعمال تغییرات است:

pmc

تصویر زیر مربوط به صفحه ی درباه ما قبل از اعمال تغییرات است:

pmc

و اما بعد از اعمال تغییرات:

pmc

تصویر زیر مربوط به اطلاعات ico قبل از اعمال تغییرات است:

pmc

و اما همین صفحه بعد از اعمال تغییرات:

pmc

و اما در تصاویر زیر، شبکه های اجتماعی این پروژه، گیت هاب و همچنین تصویر قبل و بعد از تغییرات صفحه ی بلاگ این پروژه را مشاهده می کنید:

 

 

pmc

pmc
pmc
pmc
pmc

پروژه هایی که در رودمپ این پروژه آورده شده شامل بلاک چین اختصاصی، اکسچنج، نرم افزار ماینینگ، صرافی غیر متمرکز، معاملات مارجین، کیف پول اختصاصی و به طور خلاصه اکثر پروژه هایی که در حال حاضر در دنیای ارزهای دیجیتال و بلاک چین می بینید است که طبق رودمپ موجود، قرار است در طی سه ماه این پروژه ها انجام شود. انجام چنین پروژه هایی طی سه ماه جای بسی شگفتی است زیرا تیم هایی مانند اتریوم و بایننس و … با متخصصانی حرفه ای و همچنین افراد بسیار زیادی که دارند، ماه ها یا سال ها طول کشیده است تا پروژه های خود را اجرایی کنند. اینکه چطور در طی 3 ماه قرار است این اتفاقات بیفتد جای موشکافی و شفافیت دارد که چیزی در وایت پیپر این پروژه مبنی بر شرح چگونگی انجام این اقدامات مشاهده نشد.

در نهایت تصمیم گیری و قضاوت را به عهده کاربران می گذاریم

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
32 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا