نگاهی بر جریان مبادلات NFTها، دیفای و شاخصها در ریزش اخیر مارکت نشان میدهد که سقوط ترا (Terra) متاثر از زنجیرهای از اتفاقات پیدرپی بوده که لزوما به خود شبکه ترا مربوط نیست. با توجه به سقوط اکوسیستم ترا و همزمان شدن این موضوع با اصلاح شدید بازار رمزارزها، در این نوشته قصد داریم تاثیر این اتفاق را بر بخشهای مختلف مارکت کریپتو مورد ارزیابی قرار دهیم. برای بررسی تاثیرات سقوط ترا بر مارکت کریپتو تا انتهای این مقاله با میهن بلاکچین همراه باشید.
انتقال حجم زیاد بیت کوین و اتریوم از اکسچنجهای متمرکز
اصلاح اخیر مارکت، کاربران را به خارج کردن داراییهای خود از صرافیهای متمرکز ترغیب کرده است. این موضوع امری عادی به نظر میرسد و چارت زیر میزان BTC خارج شده از اکسچنجهای بزرگ را به خوبی نشان میدهد. به نظر میرسد صرافی بایننس در این بین، بیش از سایر اکسچنجها تحت تاثیر این اتفاق قرار گرفته است.
چارت ETH با ورود حجم زیادی از این رمزارز به اکسچنجها، تصویر بسیار متفاوتی را نشان میدهد که احتمال فروش این رمزارز را تا حد زیادی افزایش داده است.
خرید مجدد بیت کوین در کف قیمت
توزیع اتریوم در بین هولدرها تغییر خاصی نداشته است؛ اما نهنگهای بیت کوین توانستند بار دیگر در کف قیمت این دارایی را بخرند.
علی رغم اقدام به فروش گسترده در بازار رمزارزها، تغییر خاصی در میان دارندگان اتریوم مشاهده نشد. این موضوع نشان میدهد که علیرغم ریزش مارکت رمزارزها، ETH همچنان در دستان هولدرهای قوی خود باقی مانده است. هرچند، همانطور که در تصویر میبینید در مدت ۳۰ روز سرمایهگذاران بزرگ بیت کوین، داراییهای خود را ۲۵ درصد افزایش دادهاند.
تاثیر سقوط ترا بر حوزه دیفای
ریزش مارکت کریپتو باعث لیکویید شدن داراییها در بسیاری از پلتفرمهای لندینگ شد. در تصویر زیر میتوانید این تغییر را در چارت پلتفرم لندینگ Compound مشاهده کنید.
سقوط ترا و کاهش فعالیت در پلتفرمهای لندینگ
با نگاهی اجمالی به آدرسهای مورد استفاده در پروتکلهای لندینگ و وامدهی مانند کامپاند، میتوان فهمید که فعالیتهای این بخش به پایینترین سطح خود در سال جاری رسیده است. کاهش فعالیت پلتفرمهای لندینگ در بخش دیفای از تاثیرات جانبی سقوط ترا بر مارکت کریپتو است. در تصویر زیر کاهش فعالیت پلتفرمهای لندینگ را مشاهده میکنید.
آشفتگی بازارسازهای خودکار بعد از سقوط ترا
پگ (peg)، از مهمترین مفاهیم پایه در اقتصاد استیبلکوینها است. پگ به معنای وابستگی قیمت است و وجود آن برای ادامه حیات یک استیبلکوین لازم و ضروری است. گسستن وابستگی قیمت (که به آن Depeg نیز گفته میشود) در UST باعث نابودی این استیبلکوین و همچنین باعث ایجاد آشفتگی در اکثر بازارسازهای خودکار (AMM) شد.
البته توکن UST، تنها دارایی مارکت نبود که در هفتههای گذشته وابستگی (peg) خود را از دست داد. در طول مدت ریزش مارکت، توکنهایی با قابلیت استیکینگ مانند stEth و یا استیبلکوینهایی با قابلیت برنامهریزی مانند USDN نیز وابستگی خود را از دست دادهاند.
نتیجه این موضوع، خروج سرمایهگذاران از حجم زیادی از این داراییها در مقابل استیبل کوینهایی مانند USDC و USDT بود؛ که در استخرهای مبادلاتی کرو (Curve) اتفاق افتاد. گسستن وابستگی UST و ایجاد آشفتگی در صرافیهای غیرمتمرکز نیز از تاثیرات جانبی سقوط ترا بر مارکت کریپتو بود.
در تصویر زیر میتوانید عدم توازن در توکن USDN را در مقابل سایر استیبل کوینها در پروتکل کرو مشاهده کنید.
این موضوع در مورد توکن stEth نیز اتفاق افتاد. هرچند این اتفاق به بدی اتفاقی که برای USDN افتاد، نبود.
عدم تاثیر سقوط ترا بر مارکت NFT
NFTها، تنها بخشی بودند که تحت تاثیر ریزش مارکت و سقوط ترا قرار نگرفتند. در طول یک ماه گذشته (از ۲۵ آوریل تا ۲۵ می) تعداد آدرسهایی که دارای توکنهای بیهمتا بودهاند، ثابت مانده است.
تعداد کالکشنهای NFT نیز به رشد خود ادامه دادند.
جمعبندی
بررسی شاخصهای فوق میتواند تاثیرات جانبی سقوط ترا بر مارکت کریپتو را به خوبی نمایان کند. سقوط ترا، متاثر از اتفاقات جانبی در بخشهای دیگری بود که مستقیما به ترا مربوط نمیشد. هرچند که حجم ریزش بسیار زیاد بود؛ اما در حال حاضر شرایط بهبود مارکت و حمایتهای سرمایهگذاران در بخشهای مختلف از سطح قدرت خوبی برخوردار است. با توجه به این موضوع برای هفتههای آینده روزهای دیدنی و جالبی در انتظار مارکت خواهد بود. لطفا دیدگاههای خود را در مورد این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.