کریپتو پدیا

هارد کپ و سافت کپ چیست؟ شاخص‌هایی مهم برای جذب سرمایه

هنگام ارزیابی یک ICO (عرضه اولیه کوین)، اکثر سرمایه گذاران احتمالی اهمیت ساختار فروش توکن‌ها در ICO‌ها را درک می‌کنند. اما هنوز بسیاری تفاوت بین Hard Cap و Soft Cap را درک نمی‌کنند. همچنین اطلاعی در مورد برنامه توزیع توکن‌ها را ندارند و دقیقا این‌ها جزئیاتی هستند که ما باید در مورد توکن‌های جدیدی که قصد خرید آنها را داریم، بدانیم. پس در ادامه به معرفی هارد کپ و سافت کپ خواهیم پرداخت و اهمیت آنها را ICO مورد بررسی قرار می‌دهیم.

هارد کپ و سافت کپ چه معنایی دارند؟

هارد کپ و سافت کپ چه معنایی دارند؟

در عرضه اولیه کوین، اصطلاح هارد کپ (Hard Cap) به حداکثر تعداد رمز ارزهای قابل فروش اطلاق می‌شود. این مربوط به حداکثر بودجه‌ای است که تیم توسعه در آن مرحله اولیه تأمین بودجه مایل است در ازای فروش توکن‌های خود جمع آوری کند. بنابراین اگر در طی یک کمپین جمع آوری کمک مالی، ICO به هارد کپ دست یابد، یعنی رمز ارزها برای آن مرحله به طور کامل فروخته شده‌اند.

به عبارت دیگر، این بدان معناست که حداکثر هدف ICO محقق شده است و توسعه دهندگان، فروش توکن را متوقف می‌کنند و سرمایه گذاران جدید را نمی‌پذیرند. انتخاب چگونگی انتخاب هارد کپ کاملا به عهده تیم توسعه است و نیاز به ایجاد تعادل در میزان دریافتی با حداکثر توکن‌های موجود دارد.

البته در بعضی از منابع این اصطلاح برای بیشترین مقدار عرضه یک کوین یا توکن خاص نیز استفاده می‌شود. در این دیدگاه، Hard Cap نشان دهنده حداکثر تعداد رمز ارزهایی است که توسط آن پروتکل تعریف شده است و بدین معنی است که این تعداد، حداکثر توکن‌های موجود در یک بلاک چین خاص را نشان می‌دهد. برای مثال در سال ۲۰۲۰، توکن حاکمیتی YFI در پلتفرم یرن فایننس، بیش از ۴۰ هزار دلار ارزش داشت که عمده آن به دلیل محدودیت ۳۰ هزارتایی توکن‌های آن بود.

البته برای این که انتخاب کنیم کدام یک از این دو معنی درست‌تر است، استفاده از اصطلاح “حداکثر عرضه (Max Supply)” برای تعداد کلی کوین‌ها بسیار مناسب‌تر به نظر می‌رسد؛ زیرا هارد کپ معمولا برای توصیف حداکثر هدف در زمان تأمین اعتبار برای ICO استفاده می‌شود.

سافت کپ (Soft Cap) حداقل پولی است که یک ارز دیجیتال باید از طریق ICO از سرمایه گذاران دریافت کند. مردم پول خود را در این کوین‌ها سرمایه گذاری می‌کنند به این امید که در آینده چندین برابر بیشتر از آنچه پرداخت کرده‌اند، ارزش داشته باشند. در صورت عدم رسیدن به سافت کپ، پول به سرمایه گذاران بازگردانده می‌شود. انتخاب میزان برای Soft Cap نیز به اختیار تیم توسعه دهنده است.

ایجاد سافت کپ برای یک پروژه اجباری نیست؛ زیرا صرفا یک ایده کلی از مبلغی هستند که یک پروژه کریپتو انتظار دارد برای راه‌اندازی درست آن جمع کند. این اصطلاح معمولا در نظر گرفته می‌شود که تیم‌ها به هر سرمایه گذار بالقوه اطلاع دهند که چرا به این مقدار نیاز دارند و برای چه چیزی آن را استفاده می‌کنند. با این حال سافت کپ ضروری نیست؛ زیرا بسیاری از تیم‌ها موفق به جمع آوری کمک مالی بدون تعیین سافت کپ شده‌اند.

تجزیه و تحلیل معیارهای ICO مانند Soft Cap، راهی است برای سنجش تجربه و درک تیم از آنچه که می‌خواهند به انجام برسانند. به عنوان مثال، سرمایه گذاران باید نسبت به مقادیر غیرمعمول کم و یا زیاد سافت کپ، که هم بی‌تجربه بودن تیم را نشان می‌دهد و هم پرچم‌های قرمز بالقوه از نظر قانونی بودن آن هستند، محتاط باشند. از طرف دیگر، قرار دادن مقادیر مناسب برای Soft Cap می‌تواند تجربه و قانونی بودن یک تیم را نشان دهد.

ریسک‌های Soft Cap‌ و Hard Cap

سایز یا اندازه هارد کپ و سافت کپ بستگی به میزان ریسکی دارد که شما می‌توانید متحمل شوید؛ اگر جذب سرمایه پروژه شما به سافت کپ نرسد، باید پول سرمایه گذاران را پس دهید. فاکتورهای مهم دیگری که ریسک محسوب می‌شوند، شامل هزینه‌های تیم سازنده پروژه، زیرساخت، توسعه دهندگان، هزینه‌های دفتر و غیره هستند.

برای مثال، یکی از دلایلی که باعث محبوبیت بیت کوین شده، هارد کپ ثابت آن (۲۱ میلیون کوین) است؛ اگر عرضه از این تعداد بیشتر می‌شد، بیتکوین شاید هرگز به این موفقیت نمی‌رسید.

زمانی که سرمایه گذار تعداد کوین نسبتا زیادی را مشاهده می‌کند، به این نتیجه می‌رسد که قیمت آن ریزش می‌کند؛ زیرا بازار با این رمز ارز اشباع خواهد شد.

زمانی که برای برگزاری یک ICO برنامه ریزی می‌کنید، باید هزینه‌های راه اندازی پروژه را برآورد کنید و حداقل‌های لازم برای ورود پروژه به بازار (MVP) را فراهم کنید. مطمئن شوید که هزینه‌های توسعه، عملکرد، بازاریابی و دستمزد کارکنان خود را محاسبه کرده‌اید. همچنین حتما باید مقداری هزینه برای اتفاقات غیرمنتظره نیز کنار بگذارید.

توصیه می‌شود که این بخش را جدی بگیرید و عدد دلخواهی برای هارد کپ و سافت کپ خود انتخاب نکنید. اگر مقدار آنها خیلی کم باشد، ممکن است پروژه شما را خراب کند؛ زیرا احتمالا در هنگام راه اندازی پروژه با کمبود بودجه مواجه می‌شوید. انتخاب رقم بیش از اندازه زیاد نیز اشتباه است؛ زیرا ممکن است نتوانید این مقدار جذب سرمایه کنید و این باعث می‌شود که سرمایه گذاران تمرکزشان را روی دیگر پروژه‌ها معطوف کنند.

برای مثال نگاهی به ICO تلگرام در سال ۲۰۱۸ می‌اندازیم. پس از دو دوره پیش فروش، این شرکت اعلام کرد که به اندازه کافی جذب سرمایه کرده است (۱.۷ میلیارد دلار) و جذب سرمایه خود را متوقف کرد. 

البته باید در نظر داشته باشید که هارد کپ و سافت کپ برای هر پروژه متفاوت است و این اعداد و ارقام شانسی و حدسی نیست؛ بلکه از فاکتورهای مختلفی عبور کرده است. 

تاثیر منحنی انتشار (Emissions Curve) بر هارد کپ و سافت کپ

نکته مهمی که در ارزیابی یک ارز دیجیتال وجود دارد، میزان عرضه آن است؛ عرضه به همراه قیمت، حجم معاملات یا Market Cap‌ یک رمز ارز را مشخص می‌کند. اما همچنین دانستن تعداد توکن‌های قابل استخراج نیز مهم است. برنامه استخراج کوین‌ها به عنوان برنامه یا منحنی انتشار (Emissions Curve) شناخته می‌شود. باید بدانیم که کوین‌هایی که از طریق ماینینگ به دست می‌آیند، در ابتدا به سادگی استخراج می‌شوند تا بتوانند ماینرهایی بیشتری را برای استخراج ترغیب کنند.

هر چه آن کوین باارزش‌تر شود، پاداش استخراج کاهش می‌یابد و سختی شبکه آن نیز بیشتر می‌شود. برای مثال، امروزه ماینینگ بیت کوین بدون تجهیزات تخصصی و مصرف برق زیاد تقریبا غیرممکن است. درک منحنی انتشار برای انتخاب کوین قابل استخراج برای ماینرها بسیار مهم است، اما تنها برای آنها نیست؛ زیرا برنامه انتشار به پیش بینی ارزش ارز در طول زمان نیز کمک می‌کند. برای مثال اگر میزان استخراج روزانه یک کوین بسیار زیاد باشد، نوسان در آن هم بسیار زیاد خواهد بود و از ارزش کمتری نیز برخوردار است.

کوین‌های مختلف دارای برنامه انتشار متفاوت هستند. دوج کوین (DogeCoin)، ظرف دو سال ۱۰۰ میلیارد کوین فروخته است. در حالی که کل کوین‌های قابل استخراج بیت کوین ۲۱ میلیون است. دانستن منحنی انتشار برای تعیین هارد کپ و سافت کپ مهم است. البته این مورد برای کوین‌هایی است که از سیستم گواه اثبات کار (POW) استفاده می‌کنند.

نتیجه‌گیری

هارد کپ و سافت کپ دو شاخصه و معیار مهم در تشخیص اعتبار یک ICO هستند. البته باید بدانید که تنها استفاده از این دو نمی‌تواند برای تشخیص درست کافی باشد. همیشه میزان Hard Cap از Soft Cap بیشتر تعیین می‌شود؛ زیرا نشان دهنده هدف نهایی جذب سرمایه است؛ سافت کپ به معنی حداقل میزان سرمایه برای شروع و راه اندازی پروژه است و هارد کپ نیز به معنی حداکثر مقدار جذب سرمایه است. اگر سرمایه به حد نصاب Soft Cap نرسد، پروژه باید پول سرمایه گذاران را برگرداند و اگر میزان جذب سرمایه به Hard Cap‌ برسد، پروژه دیگر سرمایه جدید نمی‌پذیرد و ICO‌ را متوقف می‌کند.

امیدواریم مقاله به شما کمک کرده باشد. شما نیز می‌توانید نظرات خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

منبع
coinmarketcapacademy.binancemedium

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا