متوسط استخراج

چشم‌انداز استخراج بیت کوین در سال 2023؛ آیا چراغ دستگاه‌های ماینر روشن می‌ماند؟

با پایان سال میلادی و شروع سال جدید، معمولا بحث بر سر برخی موضوعات در میان افراد فعال در حوزه رمزارز داغ می‌شود. در میان این مسائل، آینده بیت کوین به عنوان پادشاه ارزهای دیجیتال، جایگاه ویژه‌تری دارد. بسیاری از ماینرها می‌خواهند بدانند که وضعیت استخراج بیت کوین در سال جدید چگونه خواهد بود. این پرسش و سایر سوالات مشابه، ما را بر آن داشت که نگاهی به استخراج بیت کوین در سال ۲۰۲۳ بیندازیم و احتمالات و گمانه‌زنی‌های مختلف را در این زمینه بررسی کنیم. اگر شما هم یکی از کسانی هستید که با دستگاه‌های ماینینگ سروکار دارید و روی درآمد استخراج بیت کوین حساب کرده‌اید، مطالعه این مقاله از میهن بلاکچین می‌تواند به کمکتان بیاید.

بررسی وضعیت استخراج بیت کوین در سال ۲۰۲۳

بررسی استخراج بیت کوین در سال ۲۰۲۳
منبع: cointelegraph.com

استخراج ارزهای دیجیتال و به ویژه بیت کوین، در گروی عوامل متعددی است. پیش‌بینی‌های مختلفی در مورد قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۳ و سایر ارزهای دیجیتال وجود دارد. بیشتر فعالان بازار معتقدند که بخش عمده بازار رمزارزها همچنان در فصل اول سال ۲۰۲۳ در وضعیت نامطلوبی به سر خواهد برد؛ به طوری که احتمال دارد برخی از ماینرهای ضعیف‌تر، عملیات خود را متوقف کنند. با این همه پیش‌بینی‌ها نشان از آن دارد که نیمه دوم سال ۲۰۲۳، پایانی برای زمستان کریپتو است و وضعیت بازار در پایان سال تغییر خواهد کرد. این پیش‌بینی‌ها ممکن است اشتباه از آب در بیایند یا تنها بخشی از آنها به حقیقت بپیوندد. زمان تنها عاملی است که می‌تواند این مسئله را داوری کند.

با توجه به آنکه موضوع استخراج ارزهای دیجیتال همیشه در مرکز توجه است، این مطلب را با یک سوال کلی و البته مهم پیش می‌بریم و آن هم اینکه آیا استخراج بیت کوین در سال ۲۰۲۳ سودآور خواهد بود؟ این شاید پرسش افراد زیادی باشد؛ اما پاسخش را نمی‌توان در یک کلمه خلاصه کرد. در پایان و پس از بررسی موارد مختلف، پاسخ این پرسش را نیز خواهیم داد. اکنون زمان آن رسیده است که بررسی کنیم و ببینیم چه عواملی می‌توانند بر استخراج بیت کوین سایه بیندازند.

عوامل موثر بر ماینینگ بیت کوین در سال ۲۰۲۳

فاکتورهای موثر در استخراج بیت کوین
منبع: b2bnn.com

در این بخش می‌خواهیم چند مورد از مسائل مرتبط با ماینینگ بیت کوین را بررسی کنیم. این موارد ممکن است در سال ۲۰۲۳ پررنگ‌تر از گذشته باشند و استخراج ارزهای دیجیتال را تحت تاثیر قرار بدهند.

  • حرکت به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر: با توجه به بحران تغییرات اقلیمی، توجه به محیط زیست و انرژی‌های تجدیدپذیر در تمام عرصه‌های زندگی نمود پیدا کرده است. صنعت ماینینگ هم از این قاعده مستثنی نیست؛ به گونه‌ای که تغییر به سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های دوست‌داران محیط زیست تبدیل شده است. ریگ‌های استخراج انرژی زیادی مصرف می‌کنند. در عملیات گسترده‌تر ماینینگ نیز از هزاران ماینر استفاده می‌شود که خود مصرف انرژی را به شکل قابل توجهی بالا می‌برند.
    مسئله این است که برای تایید تراکنش‌ها، هم انرژی زیادی مصرف می‌شود و هم گرمای زیادی تولید می‌شود. در واقع بخش عمده‌ای از مصرف انرژی به سیستم‌های خنک‌کننده ریگ‌ها اختصاص پیدا می‌کند. از زمانی که خبر لغو پذیرش بیت کوین در پرداخت‌های تسلا منتشر شد، بحث انتشار کربن ناشی از عملیات استخراج، به سوژه داغ منتقدان تبدیل شده است. همین مسئله خود یکی از چندین دلیلی بود که باعث تغییر بلاکچین اتریوم از گواه اثبات کار (PoW) به گواه اثبات سهام (PoS) شد. این رویکرد به احتمال فراوان همچنان در سال ۲۰۲۳ نیز دنبال می‌شود و می‌تواند اثر مهمی روی ماینینگ بیت کوین بگذارد.
  • افزایش هش ریت: هش ریت یا نرخ هش بیت کوین، قدرت محاسباتی مورد نیاز برای استخراج بیت کوین را نشان می‌دهد. در واقع این فاکتور نشان‌دهنده منابع لازم برای عملیات ماینینگ است. کارشناسان معتقدند که هش ریت بیت کوین در سال جدید میلادی به میزان زیادی رشد خواهد کرد. یکی از دلایل این امر ممنوعیت ماینینگ در کشور چین است. همچون سال ۲۰۲۲،‌ پیش‌بینی می‌شود که در سال ۲۰۲۳ هم ماینرهای چینی از طریق کشورهایی که ماینینگ در آنها مجاز است، مجددا به عرصه استخراج بازگردند. همچنین انتظار ورود افراد جدید به بازار نیز وجود دارد. به ویژه آنکه پیش‌بینی‌ قیمت بیت کوین، نشان از بازگشت قیمت این رمزارز در انتهای سال ۲۰۲۳ دارد. این عوامل در کنار هم منجر به افزایش سختی شبکه و حتی ثبت یک سقف جدید نیز خواهند شد. در بخش بعدی کمی بیشتر به این مسئله می‌پردازیم.
  • افزایش قیمت انرژی: با توجه به افزایش قیمت انرژی در سال ۲۰۲۲، می‌توان انتظار داشت که دامنه این افزایش تا سال ۲۰۲۳ هم کشیده شود؛ به طوری که در‌ آمریکا ممکن است شاهد افزایش ۷.۵ درصدی برای مناطق مسکونی و میزانی بیشتر برای ماینرهای بیت کوین باشیم. این مسئله می‌تواند کاهش حاشیه سود مزارع ماینینگ را رقم بزند.
  • کاهش مارجین (حاشیه سود): همزمان با افزایش سختی استخراج و هش ریت، حاشیه سود ماینرها هم کم می‌شود. البته این مسئله به قیمت بیت کوین در طول زمان نیز مربوط است. در چنین شرایطی کسب‌وکارهایی که می‌توانند هزینه‌ها را پایین نگه دارند و از دستگاه‌هایی با کارایی بالاتر استفاده کنند، در بلندمدت همچنان دوام می‌آورند؛ اما ماینرهای انفرادی با مارجین‌های کم، تحت تاثیر قرار می‌‌گیرند. این مسئله آنها را به سمت استخرهای ماینینگ سوق می‌دهد.
  • کمبود تراشه‌‌ها: پیش‌بینی‌ها نشان از کاهش شدید تراشه‌ها در آینده دارد. دستگاه‌های ریگ از همین تراشه‌های نیمه‌رسانا ساخته می‌شوند. از سال ۲۰۱۹ شاهد افزایش تقاضا برای این تراشه‌ها بودیم و در سال ۲۰۲۳ نیز احتمال دارد که عرضه این قطعات نیمه‌هادی نتواند پاسخگوی نیازهای متقاضیان باشد. این اتفاق هم مانند سایر مواردی که بررسی کردیم، می‌تواند روی استخراج بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال تاثیر بگذارد.

اثر هش ریت، سختی شبکه و هاوینگ بر استخراج بیت کوین

در دوازدهمین روز از نوامبر ۲۰۲۲ (۲۱ آبان ۱۴۰۱)، هشت ریت بیت کوین رکورد جدیدی زد و از ۳۱۰ اگزاهش بر ثانیه (EH/s) نیز پا را فراتر گذاشت. سه هفته بعد نیز در آغاز دسامبر این عدد به ۳۱۷ EH/s رسید. در زمان نگارش این مقاله، هش ریت بیت کوین برابر با ۲۲۶ اگزاهش بر ثانیه است.

منبع: coinwarz.com

به همین ترتیب با افزایش نرخ هش، سختی شبکه نیز افزایش پیدا کرده است؛ یعنی برای ماین کردن یک بیت کوین، به توان محاسباتی بیشتری نیاز داریم و هزینه استخراج افزایش پیدا خواهد کرد. نمودار زیر سختی شبکه بیت کوین را از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا انتهای آن نشان می‌دهد:

نمودار سختی شبکه بیت کوین
منبع: ycharts.com

مرج اتریوم هم پدیده مهمی برای بازار رمزارزها بود. این واقعه نه فقط روی اتریوم، بلکه بر سایر رمزارزها نیز اثر داشت. گفتیم که همزمان با پایان کار PoW روی شبکه اتریوم، برخی از ماینرهای اتریوم تجهیزات خود را با سخت‌افزارهای ماینینگ بیت کوین تعویض کردند که این امر موجب افزایش هش ریت بیت کوین شد. نگاهی به نمودار زیر بیندازید:

منبع: coinmetrics.io

در این تصویر خط سبزرنگ میانگین هش ریت اتریوم و خط قرمز میانگین هش ریت بیت کوین را نشان می‌دهد. می‌بینید که پس از مرج اتریوم، سختی شبکه بیت کوین به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. در سال ۲۰۲۳ هم ممکن است سایر ماینرهای اتریوم به استخراج بیت کوین روی بیاورند و موجب تغییر سختی شبکه شوند.

بد نیست نگاهی هم به هاوینگ بیت کوین داشته باشیم؛‌ هرچند هاوینگ بعدی در می ۲۰۲۴ (اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۳) اتفاق می‌افتد. پس از وقوع هاوینگ، پاداش ماینرهای شبکه از ۶.۲۵ به ۳.۱۲۵ بیت کوین کاهش پیدا می‌کند که بدون شک روی ماینرها اثر می‌گذارد. با این همه اگر نگاهی به تاریخچه بیت کوین بیندازیم، می‌بینیم که پس از هاوینگ‌های قبلی، شاهد افزایش قیمت بیت کوین بوده‌ایم. اگر بیت کوین بتواند سقف تاریخی جدیدی ثبت کند، ماینینگ این رمزارز پس از هاوینگ همچنان سودمند خواهد بود.

منبع: messari.io

رابطه قیمت و استخراج ارزهای دیجیتال

ماینینگ ارزهای دیجیتال با قیمت آنها ارتباط مستقیمی دارد. وقتی حال و روز بازار خوب است و گاوها قدرت را در دست دارند، قیمت بیت کوین و بخش عمده‌ای از ارزهای دیجیتال نیز رشد می‌کند. این همان زمانی است که ماینرها حاشیه سود بالایی خواهند داشت؛ به طوری که هزینه‌های انرژی و سایر هزینه‌های مربوط به استخراج نیز پوشش داده می‌شود. در این دوره، شاهد انباشت و سرمایه‌گذاری در بیت کوین و عملیات استخراج هستیم.

اما وقتی ردپای خرس‌ها در بازار پیدا شود، قیمت بیت کوین هم کاهش پیدا می‌کند. اگر ماینرها عملیات خود را از قبل مدیریت کرده و آماده این شرایط باشند، می‌توانند تا آغاز بازار گاوی همچنان سرپا بمانند. تنها افرادی از این طوفان جان سالم به در می‌برند که سازگاری بیشتری با شرایط داشته باشند.

اما بیایید از یک زاویه دیگر به قضیه نگاه کنیم. افراد زیادی در زمستان کریپتو دارایی‌‌های خود را فروختند. طبیعتا برای هر فروشنده، خریداری هم وجود داشته است. در حقیقت سرمایه‌گذاران بلندمدتی که به ارزشمندی و افزایش قیمت رمزارزها در آینده امیدوارند، دارایی این فروشندگان را خریده‌اند. با این تفاسیر، افزایش قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۳ (و سال‌های بعد) می‌تواند در بلندمدت ماینینگ را به فعالیتی سودآور تبدیل کند.

نگاهی به وضعیت پاداش ماینینگ بیت کوین

پاداش ماینینگ بیت کوین از حاصل‌ضرب تعداد کوین‌های تازه استخراج شده در بازه‌ای مشخص در میانگین قیمت بیت کوین در همان بازه به دست می‌آید. تصویر زیر به خوبی نشان می‌دهد که پاداش روزانه بیت کوین در سال ۲۰۲۲ به چه میزان تغییر کرده است. این فاکتور از روزانه ۷۴ میلیون دلار در اکتبر ۲۰۲۱ (مهر ۱۴۰۰)، به ۲۲ میلیون دلار در اکتبر ۲۰۲۲ (مهر ۱۴۰۱) کاهش پیدا کرده است که تقریبا برابر است با یک سقوط دراماتیک هفتاد درصدی. پاداش استخراج بیت کوین در ماه دسامبر (دی) کاهش بیشتری داشت و حتی محدوده ۱۴ میلیون دلاری را نیز تجربه کرد.

پاداش روزانه ماینینگ بیت کوین
منبع: ycharts.com

وقتی پاداش استخراج را بررسی می‌کنیم، نرخ بازگشت سرمایه (ROI) بسیار اهمیت دارد. ROI به بیان ساده نسبت درآمد خالص به سرمایه‌گذاری را نشان می‌دهد. مثلا با استفاده از یک دستگاه Antminer S19 Pro با نرخ هش ۱۱۰ تراهش بر ثانیه و مصرف برق ۳۲۵۰ وات، تقریبا یک سال و نیم زمان لازم است تا به ROI مثبت دست پیدا کنید. خودتان می‌توانید از طریق ماشین حساب ماینینگ میهن بلاکچین، محاسبه کنید و ببینید که بازگشت سرمایه اولیه چه میزان زمان می‌برد.

 متوسط هزینه‌های استخراج بیت کوین

پس از افزایش سختی شبکه بیت کوین در اواخر نوامبر و اوایل دسامبر ۲۰۲۲ (آبان و آذر ۱۴۰۱)، ماینرهای بیت کوین با فشار فراوانی مواجه شدند. این مسئله منجر به کاهش ارزش دلاری بیت کوین به ویژه پس از سقوط FTX شد. آمارها نشان می‌دهند که میانگین هزینه تولید و استخراج بیت کوین بیشتر از ارزش دلاری بازار اسپات این رمزارز است. نمودار زیر مقایسه‌ای میان قیمت بیت کوین و سختی شبکه است. خط آبی سختی شبکه و خط سیاه قیمت بیت کوین را نشان می‌دهد:

منبع: blockchain.com

سختی شبکه بیت کوین با رسیدن به عدد ۳۶.۹۵ تریلیون سقف جدیدی را ثبت کرد. پس از این اتفاق بود که هش ریت این شبکه از ۳۱۷ اگزاهش بر ثانیه به ۲۳۳ EH/s رسید. زمانی که قیمت بیت کوین پس از سقوط صرافی FTX کاهش پیدا کرد، هش ریت این شبکه در محدوده ۲۵۰ EH/s بود. بر اساس آخرین داده‌های سایت ماکرومیکرو در تاریخ ۲۵ دسامبر، میانگین هزینه‌های استخراج بیت کوین ۱۸,۲۸۹ دلار و ارزش اسمی هر واحد از این رمزارز ۱۶,۸۸۸ دلار بود. با این حساب می‌توان دریافت که ماینرها اکنون در چه شرایط نامطلوبی به سر می‌برند. زمانی که هزینه‌های ماینینگ بیشتر از ارزش بیت کوین شود، عملا ماینینگ امری منطقی و معقولانه نخواهد بود. در سمت مقابل با کاهش هزینه‌های استخراج در مقایسه با ارزش بیت کوین، ماینرها بیشتر به استخراج روی می‌آورند.

آیا ماینینگ بیت کوین در سال ۲۰۲۳ همچنان سودآور خواهد بود؟

با توجه به مجموع عواملی که در بالا به آن اشاره کردیم، می‌توان گفت به صورت کلی ماینینگ بیت کوین با رویکرد بلندمدت می‌تواند همچنان سودمند باشد. البته هزینه‌های بالای انرژی می‌تواند منجر به اختلال در عملیات ماینینگ شود. وقتی حاشیه سود شروع به افزایش کند، تقاضا برای انرژی هم افزایش پیدا می‌کند. تخمین‌های مختلفی در این خصوص وجود دارد؛ اما گزارشی از جی پی مورگان (JPMorgan) در هفتین ماه میلادی، هزینه ماینینگ یک بیت کوین را چیزی در حدود ۱۳ هزار دلار نشان می‌دهد. رقم تخمینی قبلی ۲۰ هزار دلار بود. به این نکته توجه کنید که کاهش هزینه ماینینگ شاید به ظاهر نکته مثبتی باشد، اما می‌تواند برای چشم‌انداز آینده بیت کوین عاملی منفی باشد. در چنین شرایطی ماینرها برای فروش بیت کوین‌های خود با فشار کمتری مواجه می‌شوند و این مسئله بر کاهش قیمت بیت کوین اثر می‌گذارد. به همین خاطر است که برخی از پیش‌بینی‌های بازار، این هزینه تولید پایین را به عنوان کران پایینی قیمت بیت کوین در یک بازار نزولی معرفی می‌کنند.

از طرفی کاهش هش ریت منجر به افزایش تعداد شرکت‌کنندگان در فرایند ماینینگ می‌شود؛ بنابراین چنین کاهشی موجب ایجاد یک کف برای پایان چرخه‌ فعلی بیت کوین می‌شود. در چنین شرایطی افزایش تعداد شرکت‌کنندگان در فرایند ماینینگ، موجب سودآوری مجدد خواهد شد. با توجه به اینکه احتمالا ماینینگ در اروپا تحت قوانین خاصی نظیر استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر مجاز اعلام شود، احتمال اینکه ماینرها به سمت دوستی با طبیعت بروند زیاد است. اگر این اتفاق رخ دهد، می‌توان شاهد موج جدیدی از پذیرش بیت کوین در سراسر دنیا بود.

پرسش و پاسخ (FAQ)

  • آیا استخراج بیت کوین در سال ۲۰۲۳ سودآور است؟
    عوامل زیادی در این مسئله دخیل هستند و نمی‌توان پاسخ کلی به این پرسش داد. با این همه اگر رویکردی بلندمدت داشته باشید، می‌توان به آینده استخراج بیت کوین امیدوار بود.
  • چه عواملی در سال ۲۰۲۳ روی ماینینگ بیت کوین اثر می‌گذارند؟
    عوامل متعددی بر این مسئله اثر می‌گذارند که می‌توان از میان آنها به سختی شبکه، تجهیزات، قیمت بیت کوین، بهای انرژی و چرخش به سمت روش‌های سازگار با محیط زیست اشاره کرد.

جمع‌بندی

ماینینگ بیت کوین همیشه سوژه‌ای داغ است و نگاه‌های زیادی را به سمت خود می‌کشاند. وضعیت استخراج بیت کوین در سال ۲۰۲۳ در سایه افزایش بهای انرژی و استفاده از دستگاه‌هایی با آلایندگی کمتر قرار گرفته است. عوامل دیگری هم در این زمینه موثر هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند؛ از جمله کاهش تولید ریزپردازنده‌ها یا ورود مجدد ماینرهای چینی به عرصه استخراج که می‌توانند سودآوری ماینینگ را تحت تاثیر قرار دهند. از طرف دیگر، پیش‌بینی‌ قیمت بیت کوین نشان از بهبود وضعیت در پایان سال ۲۰۲۳ دارد. بهترین خبر برای ماینرها این است که قیمت بیت کوین سقف تاریخی جدیدی ثبت کند. به نظر شما آیا ممکن است روند بیت کوین در سال ۲۰۲۳ به گونه‌ای باشد که ماینینگ را به عملی سودآور تبدیل کند؟ به عنوان یک فعال در حوزه رمزارز، آیا برنامه‌ای برای استخراج بیت کوین در سال جدید دارید؟ اگر در این زمینه نظری دارید، از طریق کامنت‌ها با ما و سایر مخاطبان میهن بلاکچین در میان بگذارید.

منبع
ForbesCryptonomistCryptofliesBitcoin

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا