بعد از گذشت حدود یک سال و نیم از ماجرای اجباری شدن احراز هویت در بایننس و سختگیری نهادهای مربوط بر حوزه ترید ارزهای دیجیتال، هنوز یکی از چندین مساله ما کاربران ایرانی این است که چطور میتوان در بازارهای مالی جهانی فعالیت داشت بدون آنکه سرمایهمان را خطری تهدید کند. یکی از دروازههای ورود کاربران ایرانی به فضای بینالمللی کریپتو، صرافیهای متمرکز خارجی هستند؛ اما مگر کاربران ایران میتوانند با توجه به سختگیریهای بینالمللی از این پلتفرمها استفاده کنند؟ خیر. پس باید چه کاری انجام داد؟ استفاده از صرافیهایی که نیاز به KYC ندارند و خب البته ریسک بالایی دارند. در این مقاله ابتدا کمی درباره KYC و ضرورت آن صحبت میکنیم، سپس در ادامه ۶ صرافی متمرکزی را که نیاز به KYC ندارند یا کاربران ایرانی میتوانند در آن ثبتنام کنند، معرفی خواهیم کرد. با میهن بلاکچین همراه باشید.
موارد مهم مقاله: • استفاده از حساب بدون KYC در صرافیهای ارز دیجیتال ریسک بالایی دارد. • کاربران ایرانی نمیتوانند با مدارک ایرانی خود احراز هویت کنند و استفاده از مدارک جعلی ریسک را افزایش میدهد. • برای استفاده از صرافیهای ارز دیجیتال بینالمللی حتما از VPN یا VPS استفاده کنید. • هیچگاه دارایی و سرمایهتان را در کیف پول صرافیها نگهداری نکنید. • از میان گزینههای متعدد، میتوان صرافیهای کوکوین، هیوبی، ال بنک، کوین لوکالی، کوینکس، اوکی اکس و بای بیت را در لیست صرافیهای بدون نیاز به KYC قرار داد. |
احراز هویت چیست؟

احزار هویت دقیقا همان کاری را انجام میدهد که در عبارت انگلیسی این مفهوم (Know Your Customer) بیان میشود؛ شناخت مشتریان. از زمانی که در مجامع جهانی مباحث مربوط به پولشویی و تامین مالی تروریست بسیار برجسته شد، ارائهدهندگان خدمات مالی اصرار و سختگیری بیشتری در شناسایی کاربران خود بهخرج دادند. آگاهی از ملیت و موقعیت جغرافیایی کاربران از جمله روشهای اطلاع از هویت آنها است. اگر میخواهید در زمینه KYC و چیستی آن اطلاعات بیشتری بهدست بیاورید، مقاله مربوط به احزار هویت را مطالعه کنید.
چرا KYC نیاز است؟
همانطور که در بخش بالا گفتیم، شناسایی کاربران یا احزار هویت کاربران توسط سرویسهای مالی بهخاطر مباحث مربوط به قوانین مالی جهانی انجام میشود. البته از یک زاویه دیگر نیز میشود به این قضیه نگاه کرد. صرف نظر از نظارت نهادهای مربوط بر معاملات و عملیاتهای مالی افراد، احراز هویت به کاربران اجازه میدهد که بر داراییهای خود ادعای مالکیت کنند. زمانی که شما فرایند احزار هویت در یک پلتفرم را انجام دهید، مالکیت تمام و کمال حساب متعلق به شما خواهد بود. به همین دلیل است که بعد از اجباری شدن احزار هویت در پلتفرمهای بزرگی مانند صرافی بایننس و روی آوردن کاربران به استفاده از اطلاعات جعلی برای انجام این کار، تیم میهن بلاکچین همواره این کار را توصیه نمیکند؛ زیرا زمانی که شما با اطلاعات فرد دیگری حساب خود را تایید (Verify) میکنید، فرد صاحب اطلاعات به حساب شما دسترسی خواهد داشت و سرمایه شما در خطر خواهد بود. این اتفاق مانند این است که در امور مالی غیرمتمرکز (دیفای) کلید خصوصیتان را به فرد دیگری بسپارید.
انجام ندادن عملیات KYC چه خطری دارد؟
برخی از افراد تمایلی به فاش شدن معاملات مالیشان ندارند و KYC را ناقض حریم خصوصی خود میدانند. احراز هویت باعث میشود که مشخص شود هر فرد چه فعالیت مالی انجام میدهد. البته در بیشتر کشورهای دنیا شفایت مالی ( معلوم بودن مبدا، مقصد و دلیل جابهجایی پول) یکی از مباحث مهم است و اقدامات زیادی در راستای آن در همه سطوح انجام میشود.
خطر دیگری که ممکن است حسابهای بدون KYC را تهدید کند، این است که مالکان حقیقی نمیتوانند بر دارایی موجود در حساب معاملاتیشان ادعای مالکیت کنند. تنها زمانی این امر امکانپذیر است که معلوم باشد حساب متعلق به چه کسی است.
چرا کاربران ایرانی برای KYC مشکل دارند؟
به عقیده من، کاربران ایرانی مصداق بارز «از اینجا مانده و از آنجا رانده» هستند. پلتفرمهای خارجی و مطرح بینالمللی که امکانات گسترده و با استانداردی ارائه میکنند، کاربران ایرانی را بهدلیل تحریمها و قوانین مالی بینالمللی مانند FATF و ضد پولشویی، در لیست سیاه خود قرار دادهاند. از طرف دیگر بدون انجام KYC استفاده از این پلتفرمها غیرممکن است؛ بنابراین کاربران ایرانی نمیتوانند احراز هویت کنند، پس نمیتوانند از این پلتفرمها استفاده کنند.
استفاده از پلتفرمهای داخلی نیز در برخی مواقع با خطراتی مواجه است. ممکن است در برخی موارد کاربران اسیر پروژههای کلاهبرداری شوند و فرایند شکایت و بازپسگیری سرمایهشان با توجه به عدم وجود قانون مشخص در زمینه رمزارزها، با مشکل روبهرو شود. علاوهبر این، همواره ریسک شناسایی مراودات پلتفرمهای ایرانی با پلتفرمهای خارجی وجود دارد. این قضیه ممکن است دارایی صرافیها و در نهایت دارایی کاربران را با خطر روبهرو کند. البته در نهایت باید بگوییم که استفاده از صرافیهای ایرانی بهجای استفاده از صرافیهای خارجی به هر قیمتی (KYC با مدارک جعلی و از این قبیل موارد) بهشدت توصیه میشود. اگر رمزارز خاصی را برای مبادله مد نظر دارید، میتوانید بهترین قیمت خرید و فروش ارزهای دیجیتال را در صفحه مقایسه قیمت صرافیهای میهن بلاکچین مشاهده کنید.
معرفی صرافیهای بدون KYC

اهمیت و ضرورت KYC را با هم مرور کردیم. صرافیهایی که اصولی کار میکنند و مطابق با استانداردهای بینالمللی فعالیتشان را پیش میبرند، KYC را شرطی لازم و مهم برای استفاده از پلتفرمشان قرار دادهاند؛ بنابراین باید قبول کنیم، استفاده از صرافیهای بدون KYC با ریسک همراه است. پس در انتخاب هر کدام از آنها با خود صادق باشیم، تمام جوانب را در نظر بگیریم و عواقب احتمالی را بپذیریم.
تیم میهن بلاکچین استفاده از این صرافیها را توصیه یا منع نمیکند و این مقاله صرفا برای آگاهیبخشی و افزایش اطلاعات کاربران به تحریر درآمده است. باید به این نکته اشاره کنیم که تمام اطلاعاتی که در ادامه نوشته شده است (عدم نیاز به KYC و رتبهبندی صرافیها)، تا زمان نگارش این مقاله یعنی ۲۱ دی ۱۴۰۱ بررسی شده است؛ بنابراین حتما قبل از ثبتنام یا استفاده، مجدد از این قضیه (عدم نیاز به KYC) مطمئن شوید. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که هرچند این صرافیها نیاز به احراز هویت ندارند، اما درصورتی که بهصورت مستقیم از ایران وارد سایت آنها شوید و ثبتنام کنید، با شناسایی IP شما حسابتان را مسدود خواهند کرد؛ بنابراین در هنگام ورود به این سایتها از VPN یا ترجیحا VPS استفاده کنید. بهعنوان نکته آخر این مساله را بگویم، اگر به هر دلیلی تصمیم نهایی شما این است که از این صرافیها استفاده کنید، سعی کنید سرمایه خود را در آنها نگهداری نکنید و پس از معامله داراییتان را به کیف پولی که کلید خصوصیاش را در اختیار دارید، منتقل کنید. درباره بهترین کیف پول ارز دیجیتال میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
۱. صرافی کوکوین (Kucoin)
یکی از صرافیهایی که پس از اجباری شدن احراز هویت بایننس مورد توجه قرار گرفت، صرافی کوکوین بود. شاید دلیل این مساله سرویسهای گستردهای که ارائه میکند، باشد. این صرافی در رتبه چهارم لیست سایت کوین مارکت کپ قرار گرفته است و امتیاز خوبی دارد. همین مساله باعث شده است که صرافی کوکوین توسط نهادهای مربوطه مورد توجه قرار بگیرد و گردانندگان آن هر چندوقت یکبار درباره اهمیت و اجباری شدن KYC برای بهرهمندی از امکانات پایه کوکوین مطالبی بیان کنند؛ بنابراین کاربران ایرانی در انتخاب و استفاده از این صرافی باید بسیار محتاط باشند.
سقف برداشت بدون KYC در صرافی کوکوین: ۱ بیت کوین در ۲۴ ساعت
امکانات صرافی کوکوین:
- خرید کریپتو با ارزهای فیات
- بازار P2P، اسپات، فیوچرز
- توکنهای لوریجدار
- ربات تریدینگ
- استیکینگ و لندینگ
- لاتاری
- بازار NFT
۲. صرافی هیوبی (Huobi)
صرافی هیوبی در رتبه ۱۸ سایت CoinmarketCap با امتیاز ۵.۸ قرار دارد. نام ایرانیان بهصراحت در میان کشورهای غیرمجاز برای استفاده از این صرافی ذکر شده است، اما این صرافی بدون KYC نیز به کاربران خدمات ارائه میکند و فقط برای فعالیت کاربران (واریز و برداشت) محدودیت اعمال میکند. از آنجایی که اطلاع از چندوچون الزام احراز هویت در صرافی هیوبی مهم است، پیشنهاد میکنم حتما مقاله مربوط به بررسی این صرافی را مطالعه کنید.
سقف واریز بدون KYC در صرافی هیوبی: ۱۰۰۰ دلار در روز
سقف برداشت بدون KYC در صرافی هیوبی: ۰.۰۶ بیت کوین در ۲۴ ساعت
امکانات صرافی هیوبی:
- بازار اسپات، مارجین و فیوچرز
- ربات ترید ینگ
- استیکینگ
- وامدهی
۳. صرافی بای بیت (Bybit)
صرافی Bybit جز ۱۰ صرافی برتر در لیست کوین مارکت کپ قرار دارد و با امتیاز ۶.۳ در رتبه ۸ جای خوش کرده است. این صرافی در سال ۲۰۱۸ تاسیس شد و دفتر مرکزی آن در سنگاپور قرار دارد. بای بیت بیش از ۱۰۰ ارز دیجیتال را لیست کرده است و از بیش از ۳۰۰ جفت ارز پشتیبانی میکند.
صرافی بای بیت نام ایران و چندین کشور دیگر را در فهرست ممنوعیت و محدودیت خود قرار داده است. این صرافی در بخش پشتیبانی سایتش اعلام کرده است که از ۱۵ دسامبر ۲۰۲۲ کاربران برای استفاده از برخی از سرویسهایش مانند لانچپد، سرویس کسب درآمد، خرید کریپتو از طریق سرویس One Click، واریز ارز فیات و معامله P2P، مارکت پلیس NFT و سرویس پاداشهایش نیاز به KYC دارند. علاوهبر این در ادامه همان صفحه، محدودیتهای برداشت برای هرکدام از سطوح احراز هویت را نوشته است. صرافی بای بیت دو سطح برای KYC دارد، اما در جدول همان بخش یک ستون متعلق به حسابهای KYC نشده است. حسابهایی که KYC نشدهاند، میتوانند تا سقف ۲۰ هزار دلار در روز و ۱۰۰ هزار دلار در ماه برداشت کنند.
سقف واریز بدون KYC در صرافی بای بیت: ارز فیات، همتا به همتا و سرویس One click (امکانپذیر نیست) – کریپتو (نامحدود)
سقف برداشت بدون KYC در صرافی بای بیت: تا سقف ۲۰ هزار دلار در روز و ۱۰۰ هزار دلار در ماه
امکانات صرافی بای بیت:
- اسپات، مارجین، مشتقه
- لانچ پد
- توکن لوریجدار
- ربات تریدینگ
- دکس
- بازار NFT
- کیف پول
- وامدهی
۴. صرافی ال بنک (LBank)
صرافی ال بنک در لیست صرافیهای متمرکز سایت کوین مارکت کپ در جایگاه ۱۶ قرار دارد. این صرافی طبق آخرین استعلام ما، هنوز به KYC نیاز ندارد و کاربران میتوانند بدون احراز هویت در LBank فعالیت کنند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله نقد و بررسی صرافی LBank را مطالعه کنید.
سقف واریز بدون KYC در صرافی ال بنک: بدون محدودیت
سقف برداشت بدون KYC در صرافی ال بنک: ۰.۵ بیت کوین در روز
امکانات صرافی LBank:
- خرید و فروش ارز دیجیتال (از طریق کارت اعتباری و کارت نقدی، بازار همتابههمتا و انتقال بانکی)
- معامله در بازار اسپات، فیوچرز و ETF
- استیکینگ
- بازار NFT
۵. صرافی کوین لوکالی (Coinlocally)
صرافی Coinlocally یکی دیگر از صرافیهاییست که خدمات پایه خود را بدون احراز هویت ارائه میدهد. نکته مهم و عجیب دیگر درباره این صرافی، این است که نه تنها هنگام ورود بلکه برای KYC نیز کاربران ایرانی میتوانند از مدارک ایرانی استفاده کنند. این مساله باعث میشود که اندکی با تامل بیشتربهسراغ این صرافی برویم. همچنین صرافی Coinlocally در سایت کوین مارکت کپ یا کوین گکو لیست نشده است و امتیازی به آن ندادهاند. از این لینک میتوانید مقاله مربوط به صرافی کوین لوکالی را بررسی کنید.
سقف واریز بدون KYC در کوین لوکالی: فیات (امکانپذیر نیست) – کریپتو: نامحدود
سقف برداشت بدون KYC در صرافی کوین لوکالی: ۰.۳ بیت کوین
امکانات صرافی کوین لوکالی:
- بازار اسپات فیوچرز، مارجین و همتابههمتا
- استیکینگ
- دکس یا صرافی غیرمتمرکز
- بازار NFT
- ایردراپ
۶. صرافی کوینکس (Coinex)
آخرین صرافیای که در این مقاله میخواهیم به آن اشاره کنیم، کوینکس است. دفتر مرکزی Coinex نیز در جزیره سیشل قرار دارد. این جزیره که در آفریقا واقع شده است، هیچ گونه قانونگذاری برای فعالیت در حوزه رمزارزها ندارد. کوین اکس در سایت کوین مارکت کپ با امتیاز ۴.۴ در جایگاه ۵۲ قرار دارد. طبق اطلاعاتی که در زمان فعالیت سایت الکسا درباره کوینکس بهدست آوردیم، کاربران ایرانی بیشترین فعالیت را در سایت Coinex داشتند. این نتایج و بررسیهای دیگر را میتوانید در مقاله مربوط به آن مشاهده کنید.
سقف واریز بدون KYC در صرافی کوینکس: اطلاعاتی منتشر نکرده و احتمالا نامحدود است. همچنین به پشتیبانی ایمیل فرستادیم و به محض دریافت پاسخ، این قسمت بهروزرسانی خواهد شد.
سقف برداشت بدون KYC در صرافی کوینکس: ۱۰ هزار دلار در روز
سرویسهای صرافی کوینکس:
- بازار اسپات و فیوچر
- سواپ
- استخر ماینینگ
- کیف پول غیرمتمرکز
پرسش و پاسخ (FAQ)

- از کدام صرافیهای ارز دیجیتال میتوان بدون KYC استفاده کرد؟
صرافیهای کوین لوکالی، کوینکس، ال بنک، کوکوین، هیوبی و بای بیت از جمله صرافیهایی هستند که در حال حاضر بدون KYC نیز میتوان از آنها استفاده کرد. نکته مهم این است که استفاده از این صرافیها ریسک بسیار بالایی دارد.
- آیا داشتن حساب بدون احراز هویت کار پرخطری است؟
حساب معاملاتی بدون احراز هویت یا احراز هویت با مدارک جعلی ریسک بسیار بالایی دارد؛ زیرا اگر صرافی به حساب شما شک کند، در لحظه میتواند آن را مسدود کند و شما هیچ مدرکی برای اثبات شخصیت خود نخواهید داشت؛ بنابراین سرمایه شما بلوکه خواهد شد.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم چند مورد از صرافیهای ارز دیجیتال را که به KYC نیاز ندارند، معرفی کنیم. در طول مقاله همواره سعی کردیم درباره ریسک استفاده از آنها صحبت کنیم و جوانب آن را برایتان شرح دهیم. با توجه به قوانین بینالمللی در حال حاضر کاربران ایرانی نمیتوانند با استفاده از مدارک ایرانی خود از پلتفرمهای بینالمللی بهصورت قانونی استفاده کنند. باید منتظر ماند و دید این مساله چه زمانی و به چه شکلی حل خواهد شد.