آیا اتریوم کلاسیک میتواند جای خالی ETH را برای ماینرهای اتریوم پر کند؟
با نزدیک شدن به رویداد مرج (Merge) اتریوم و اتمام دوره ماینینگ ETH، توجهات به سمت جایگزینهای اتر معطوف شده است. شاید بتوان گفت اتریوم کلاسیک (ETC) در حال حاضر مهمترین گزینه جایگزین برای مهاجرت ماینرهای اتریوم محسوب میشود اما در این بین تردیدهایی نیز وجود دارد.
به گزارش میهن بلاکچین، اتریوم به عنوان دومین رمزارز بازار تاکنون فرآیند استخراجی شبیه به بیت کوین، یعنی استفاده از الگوریتم اجماع گواه اثبات کار (POW) داشت اما تفاوت آن اینجا بود که در این فرآیند امکان استفاده از دستگاههای ASIC وجود نداشت و از واحدهای پردازش گرافیکی (GPU) در کارتهای گرافیک برای استخراج آن استفاده میشد. این کار توسط الگوریتم Ethash انجام میگرفت.
رشد قیمت اتر و مصرف پایینتر برق ریگهای ماینینگ اتریوم موجب شد تا پس از هزینه اولیه بالای تامین این تجهیزات، سودآوری استخراج آن به صرفه باشد و بدین ترتیب تعداد زیادی از افراد حتی به صورت خانگی به استخراج این رمزارز روی آوردند.
در حال حاضر شبکه اتریوم به رویداد Merge یا ادغام نزدیک شده است. این رویداد قرار است در ماه سپتامبر (شهریور) بر روی شبکه اصلی انجام شود و طی آن شبکه از الگوریتم اجماع گواه اثبات کار (PoW) به گواه اثبات سهام (PoS) منتقل شود. همچنین مرج اتریوم با فعال شدن بمب سختی در شبکه، سختی استخراج را با افزایش بسیار زیادی همراه کرده و ماینینگ اتریوم را کاری بدون سود خواهد کرد. بدین ترتیب ماینرهای اتریوم که دیگر در این شبکه نمیتوانند فعالیت کنند باید شبکه جایگزینی را برای خود انتخاب کنند.
در حال حاضر با استفاده از ریگ های GPU میتوان رمزارزهای زیر را ماین کرد. لازم به ذکر است که تعداد بسیار بیشتری کوین در این زمینه وجود دارد اما تنها به ۱۶ مورد مهم آن که سودآوری بیشتری دارند اکتفا شده است:
علاوه بر فاکتور سودآوری، قابل اطمینان بودن یک شبکه، حجم بازار آن و بازارهای فروش آن در انتخاب شدنش توسط ماینرها تاثیرگذار است. به عنوان مثال در حال حاضر ماینرهای GPU ایرانی بعد از اتریوم بیشترین فعالیت را در شبکههای اتریوم کلاسیک (ETC) و ریون کوین (RVN) دارند.
به جرات میتوان گفت در حال حاضر اتریوم کلاسیک مهمترین گزینه جایگزین برای مهاجرت ماینرهای اتریوم محسوب میشود.
به عنوان نمونه در توییت مقابل یکی از ماینرهای اتریوم به پامپ قیمتی ETC به همین خاطر اشاره کرده است.
در ادامه به مقایسه سودآوری استخراج این ۲ رمزارز در حال حاضر میپردازیم.
مقایسه سودآوری استخراج ETH و ETC
نمودار زیر میزان سودآوری استخراج اتریوم و اتریوم کلاسیک را در یک بازه ۳ ماهه برای هشریت ۱ مگاهش بر ثانیه با هم مقایسه میکند. مطابق این نمودار در حال حاضر این میزان هشریت برای استخراج اتریوم روزانه سودآوری ۰.۰۲۲۹ دلار را به همراه خواهد داشت و این میزان برای اتر کلاسیک برابر ۰.۰۱۹۲ دلار است. به عنوان مثال اگر هشریت کارت گرافیک شما برابر ۷۰ مگاهش بر ثانیه است، اعداد فوق در ۷۰ ضرب خواهند شد.
بنابرین در حال حاضر استخراج اتریوم کلاسیک حدود ۸۴٪ از میزان سود استخراج اتریوم را به ما میدهد که عدد نسبتا قابل قبولی محسوب میشود. اما این شرایط قبل از مهاجرت ماینرها است. سوال اساسی اینجا است که پس از این مهاجرت چه اتفاقی برای میزان سودآوری استخراج خواهد افتاد؟
در صورت مهاجرت ماینرها چه چیزی در انتظار اتریوم کلاسیک خواهد بود؟
به طور کلی ۲ پارامتر سختی استخراج یک شبکه و قیمت رمزارز آن شبکه، میزان درآمد استخراج یک رمزارز را مشخص میکنند. سختی استخراج شبکه نیز با توان پردازشی یا هشریت آن شبکه نیز رابطه مستقیم دارد. در صورت مهاجرت ماینرهای اتریوم به اتر کلاسیک، این شبکه با مقدار زیادی توان پردازشی جدید مواجه خواهد شد که منجر به افزایش هشریت شبکه و در نتیجه افزایش سختی استخراج شبکه خواهد شد. با افزایش سختی استخراج میزان سودآوری استخراج ETC کاهش خواهد یافت.
در حال حاضر هشریت شبکه اتریوم کلاسیک برابر ۲۳.۷ تراهش بر ثانیه است که در مقایسه با هشریت ۹۵۱ تراهش بر ثانیهای شبکه اتریوم عدد ناچیزی محسوب میشود. بنابرین مهاجرت حتی ۵۰٪ از ماینرهای اتریوم میتواند به انفجار توان پردازشی شبکه اتریوم کلاسیک منجر شود.
در این شرایط ۳ سناریو محتمل خواهد بود: ۱- افزایش قیمت ETC به میزانی که افزایش سختی را جبران کند ۲- مهاجرت برخی از ماینرها به شبکههای دیگر و توزیع ماینرهای اتریوم بین شبکههای مختلف پشتیبانیکننده از GPUها ۳- خاموش کردن ریگهای استخراج و فروش احتمالی آنها به گیمرها.
سناریو سوم منجر به ایجاد فشار فروش در بازار کارت گرافیک خواهد شد. کاهش شدید قیمت کارت گرافیک در میان مدت ممکن است به کاهش سودآوری استخراج ETC منجر شود. به نظر میرسد که ترکیبی از سناریوهای بالا به وقوع بپیوندد تا همه چیز به تعادل برسد. یعنی عدهای به فروش تجهیزات ماینینگ خود روی آورند. عدهای به شبکه اتریوم کلاسیک مهاجرت کنند و عدهای بین شبکههای دیگر توزیع شوند.
از تاریخ ۱۳ جولای (۲۳ تیر) و در فاصله کمتر از ۱۰ روز قیمت ETC حدود ۱۱۰٪ رشد پیدا کرده است. بسیاری از تحلیلگران این رشد را مرتبط با مرج اتریوم و مهاجرت ماینرهای این شبکه میدانند.
در حال حاضر قیمت این رمزارز برابر ۲۶.۷۲ دلار است.
- به غیر از اتریوم چه رمزارزهای دیگری را میتوان با کارت گرافیک ماین کرد؟
مهمترین آنها عبارتند از: ETC, SERO, FIRO, ERG, BEAM, AION, VTC, RVN
- آیا با وقوع مرج اتریوم استخراج با کارت گرافیک به صرفه است؟
فعلا به این سوال پاسخ قطعی نمیتوان داد اما در حال حاضر میتوان گفت استخراج اتریوم کلاسیک حدود ۸۴٪ سودآوری استخراج اتریوم را برای ماینرها به ارمغان میآورد. باید منتظر ماند و دید که افزایش احتمالی هشریت و سختی استخراج این شبکه بعد از مرج با چه میزان افزایش قیمت ETC رو به رو میشود و میزان سودآوری استخراج اتریوم کلاسیک به چه میزانی خواهد رسید.