استخراج بیت کوین و سایر رمزارزها در ماه دسامبر (آذر و دی) در وضعیتی نه چندان مطلوب نسبت به شروع سال میلادی به پایان رسید. در حال حاضر میانگین بازگشت سرمایه اولیه ماینرها در ایران برای بیت کوین، به حدود ۳۹۸ روز رسیده است اما همچنان بهترین گزینه برای استخراج در ایران است. این موضوع نگرانیهایی را در مورد آینده استخراج برای فعالان آن رقم زده است.
در این مطلب قرار است ما به بررسی وضعیت استخراج در ایران و جهان در ماه میلادی گذشته یعنی دسامبر (آذر و دی) بپردازیم. این اولین شماره از گزارش ماهیانه استخراج رمزارزها است. در این گزارش سعی شده است تا اطلاعات مفیدی از وضعیت فعلی استخراج رمزارزها در ایران و جهان ارائه شود.
هدف ما این است تا فعالان و علاقمندان این حوزه بتوانند دید بازتری نسبت به شرایط و ریسکهای استخراج پیدا کنند و از تجارب گذشته استفاده کنند. شایان ذکر است استخراج یا ماین کردن در این مقاله، تنها معطوف به الگوریتمهای استخراج مبتنی بر گواه اثبات کار (POW) مانند الگوریتم استخراج بیت کوین است. ما در اولین شماره این گزارش، وضعیت استخراج رمزارزهای بیت کوین، لایت کوین، دوج، کادنا، اتریوم کلاسیک و ریون کوین را برای بررسی انتخاب کردهایم. با ما همراه باشید.
مهمترین اخبار ماینینگ در ماه گذشته
- شرکت Core Scientific (با نماد بورسی CORZ) در تاریخ ۲۱ دسامبر (۳۰ آذر) پس از ضررهای بسیار در درآمد امسال خود که بخشی از آن ناشی از کاهش قیمت بیت کوین بود، اعلام ورشکستگی فصل ۱۱ کرد. این شرکت با هشریت ۱۲,۶۹۰ پتاهش بر ثانیه مهمترین شرکت استخراج بیت کوین محسوب میشود.
- محمد مخبر معاون اول رییس جمهور، در روز ۲۲ آبان آییننامه استخراج رمزارزها را برای اجرا به دستگاههای ذیربط ابلاغ کرد و بنا بر آن هرگونه فعالیت استخراج در ایران تنها با اخذ مجوز از وزارت صمت ممکن خواهد بود. با این مصوبه هیات وزیران در عمل فرآیند صدور جواز تاسیس و پروانه بهرهبرداری مزارع استخراج رمزارز از سر گرفته شد.
- در تاریخ ۴ دی هشریت شبکه بیت کوین به ناگهان دچار افت شدیدی شد و با بیش از ۳۰٪ کاهش تا ۱۷۰.۶ اگزاهش بر ثانیه رسید. ساعتی بعد دلیل این افت مشکلات شبکه برق آمریکا در برخی ایالات ناشی از سرمای هوا اعلام شد و پس از مدتی بازیابی شد.
- مجلس دوما روسیه به دنبال قانونی کردن ماینینگ در این کشور است. همچنین به گفته پاول اسنیکارز معاون وزیر انرژی در این کشور، ممکن است در سال آینده شاهد افزایش ۲ برابری مصرف برق برای ماینینگ بیت کوین باشیم و به همین منظور قرار است نیروگاههای جدید برق در منطقه سیبری تاسیس شود.
مقایسه سودآوری استخراج رمزارزهای مختلف
افراد فعال در زمینه استخراج در ایران همیشه با این سوال روبرو هستند که در حال حاضر استخراج چه رمزارزی برای آنها سودآوری بیشتری دارد. این موضوع علاوه بر درآمد روزانه هر دستگاه به پارامترهای مصرف برق دستگاه و قیمت فروش آن دستگاه در ایران نیز بستگی دارد.
جدول زیر برای هرکدام از رمزارزهای گفته شده، سودآوری یک دستگاه استخراج در ایران را برای نمونه بررسی کرده است. دقت داشته باشید که با دستگاههای استخراج بیت کوین میتوان رمزارزهایی مانند بیت کوین کش، بیت کوین گلد و سایر فورکهای بیت کوین را استخراج کرد. همچنین با دستگاههای استخراج لایت کوین میتوان دوج را نیز استخراج کرد.در مورد کوینهایی مانند اتریوم کلاسیک و ریون کوین نیز که از GPU برای استخراج استفاده میکنند نیز میتوان این قاعده را به کار برد.
جالب توجه است که همچنان بیت کوین بهترین انتخاب برای ماینرهای ایرانی با ۳۹۸ روز دوره بازگشت سرمایه اولیه است و پس از آن لایت کوین است.
قیمت دستگاه در ایران مدت زمان بازگشت سرمایه اولیه سودآوری روزانه (تومان) سودآوری روزانه (دلار) توان مصرفی (وات) هشریت رمزارز (الگوریتم استخراج) نام دستگاه ۱۱۰ میلیون تومان ۳۹۸ روز ۲۷۶,۰۰۰ ۶.۷۳ ۳۴۷۲ ۱۱۲TH/s بیت کوین (SHA-256) Whatsminer M30S++ ۱۳ میلیون تومان ۲۷۶ روز ۴۷,۰۰۰ ۱.۱۵ ۸۰۰ ۵۰۴MH/s لایت کوین (Scrypt) Antminer L3+ ۱۳ میلیون تومان ۴۴۸ روز ۲۹,۰۰۰ ۰.۷ ۸۰۰ ۵۰۴MH/s دوج (Scrypt) Antminer L3+ ۳۳ میلیون تومان (بدون در نظر گرفتن سایر قطعات) ۴۰۲۴ روز ۸۲۰۰ ۰.۲ ۱۲۵ ۶۲MH/s اتریوم کلاسیک (Etchash) Nvidia RTX3070 ۲۱ میلیون تومان ۶۵۶ روز ۳۲,۰۰۰ ۰.۸ ۲۳۰ ۲.۶TH/s کادنا (Blake) Goldshell KD BOX PRO
همچنین نمودارهای زیر بیانکننده میزان تغییرات سودآوری استخراج هر کدام از رمزارزهای مورد اشاره است. در این نمودارها برای هر کوین میزان سودآوری مقدار پایه هشریت را میتوان دید. به عنوان مثال اگر قدرت دستگاه شما ۱۱۲TH/s است عدد دلاری نمودار را میتوانید در ۱۱۲ ضرب کنید و سودآوری دلاری روزانه آن دستگاه را در طول یک ماه گذشته به دست آورید.
همانطور که از نمودار بالا مشخص است به طور متوسط حدود ۱۸٪ از درآمد دلاری ماینرهای بیت کوین در طی ماه دسامبر کاسته شده است.
همچنین به طور متوسط حدود ۱۳٪ از درآمد دلاری ماینرهای کادنا در طی ماه دسامبر کاهش یافته است.
در مورد لایت کوین نیز به طور متوسط حدود ۸٪ کاهش در درآمد دلاری ماینرهای آن در طی ماه دسامبر داشتهایم.
همچنین به طور متوسط حدود ۴٪ از درآمد دلاری ماینرهای دوج در طی ماه دسامبر کاهش یافته است.
همانطور که از نمودار بالا مشخص است به طور متوسط حدود ۸٪ از درآمد دلاری ماینرهای اتریوم کلاسیک در طی ماه دسامبر کاسته شده است.
و در نهایت به طور متوسط حدود ۴٪ از درآمد دلاری ماینرهای ریون کوین در طی ماه دسامبر کاهش یافته است.
بنابرین این طور میتوان جمعبندی کرد که در ماه دسامبر بین ۳٪ تا ۱۸۵ درآمد ماینینگ کاهش داشته است.
بررسی قویترین دستگاههای استخراج رمزارزها
لازم به ذکر است که با دستگاههای استخراج بیت کوین میتوان رمزارزهایی مانند بیت کوین کش، بیت کوین گلد و سایر فورکهای بیت کوین را استخراج کرد. همچنین با دستگاههای استخراج لایت کوین میتوان دوج را نیز استخراج کرد. در مورد کوینهایی مانند اتریوم کلاسیک و ریون کوین نیز که از GPU برای استخراج استفاده میکنند نیز میتوان این قاعده را به کار برد.
۱- قوی ترین دستگاههای استخراج بیت کوین
۲- قوی ترین دستگاههای استخراج لایت کوین
۳- قوی ترین کارتهای گرافیکی استخراج اتریوم کلاسیک
وضعیت بهرهروی دستگاههای ماینینگ بیت کوین
نمودار زیر سودآوری دستگاههای استخراج بیت کوین را در ۳ دسته بهرهوری رسم میکند. بهرهوری یا راندمان دستگاهها میزان انرژی مصرف شده برق به ازای هشریت خروجی (ژول بر تراهش) است که هر کدام از این ۳ دسته به صورت میانگین از دستگاههای همرده رسم شده است. همچنین قیمت انرژی به صورت میانگین قیمت آن در سراسر جهان (به نسبت سهم از هشریت) محاسبه شده است.
همانطور که مشخص است وضعیت درآمدزاییدستگاههای قدرتمند و با راندمان بالا (خط قرمز) در طول سال گذشته به دستگاههای با راندمان متوسط و پایین (خطوط نارنجی و زرد) نزدیک شده است. این میتواند به ۲ معنی باشد:
- در مناطقی که قیمت برق بالایی ندارند استفاده از دستگاههای گران قیمت توجیه ندارد و میتوان با آن چند دستگاه با بهرهوری پایینتر اما درآمد بالاتر تهیه کرد.
- وضعیت درآمد ماینرها به سمتی حرکت کرده است که حتی ماینرهای با راندمان بالا نیز ممکن است دیگر توجیه اقتصادی برای ادامه فعالیت خود نداشته باشند.
وضعیت کلی شبکهها برای استخراج
در این قسمت به بررسی وضعیت هشریت و سختی استخراج شبکههای مورد اشاره در طی ماه اخیر میپردازیم.
نمودار زیر توان پردازشی یا هشریت شبکه بیت کوین را در ماه میلادی گذشته نشان میدهد. در حال حاضر این میزان برابر با ۲۶۵.۷۱ اگزاهش بر ثانیه است.
سختی استخراج شبکه بیت کوین حدود هر ۲ هفته یکبار تنظیم میشود. مطابق شکل زیر در ماه گذشته میلادی مقدار آن در تاریخ ۶ دسامبر (۱۵ آذر) با ۷.۳۲٪ کاهش به حدود ۳۴.۲۴T رسید. در تاریخ ۱۹ دسامبر (۲۸ آذر) سختی شبکه بیت کوین با ۳.۲۷٪ بازیابی به حدود ۳۵.۳۶T افزایش پیدا کرد. انتظار میرود سه شنبه ۱۳ دی این مقدار با حدود ۳.۹۹٪ کاهش به سطح ۳۳.۹۵T برسد.
در جدول زیر به صورت خلاصه وضعیت هشریت و سختی شبکههای مختلف آورده شده است:
میانگین تغییر نسبت به ماه گذشته (هشریت) | هشریت فعلی | میانگین تغییر نسبت به ماه گذشته (سختی شبکه) | سختی شبکه فعلی | نام کوین |
---|---|---|---|---|
۳.۵٪ | ۲۶۵.۷۱ EH/s | ۴.۶٪ | ۳۵.۳۶T | بیت کوین |
۰.۸٪ | ۵۶۵.۰۲TH/s | ۱.۸٪ | ۲۰.۷۹M | لایت کوین |
۸.۸٪ | ۴۵۰.۰۰TH/s | ۵.۷٪ | ۹.۴۵M | دوج |
۶.۲٪ | ۱۰۶.۶۳TH/s | ۶.۵٪ | ۱.۶۰P | اتریوم کلاسیک |
۵.۶٪ | ۸.۵۷TH/s | ۵.۹٪ | ۱۴۰.۷۳K | ریون کوین |
۴.۳٪ | ۲۰۰.۳۵PH/s | ۵.۷٪ | ۲۹۳.۴۳P | کادنا |
وضعیت انرژی برای استخراج بیت کوین
۱- جهانی:
نمودار زیر وضعیت انرژی مصرفی توسط کل شبکه بیت کوین در طول زمان را تخمین میزند. این تخمین بر اساس دادههای هشریت و سختی شبکه بیت کوین در کنار متوسط راندمان دستگاه های ماینینگ در طول زمان به دست آمده است. مطابق این نمودار در حال حاضر شبکه بیت کوین حدود ۲۱,۰۰۰ مگاوات برق مصرف میکند.
۲- ایران:
در حال حاضر آمار دقیقی مبنی بر میزان مصرف انرژی برق توسط ماینرهای ایرانی در دست نیست اما مطابق آخرین آمار انتظار میرود بیش از ۵٪ از هشریت شبکه مربوط به ماینرهای ایرانی باشد که با توجه به قسمت قبل میتوان چیزی حدود ۱ مگاوات برق مصرفی را برای آنها متصور بود.
تعرفه برق برای مراکز استخراج به شرح زیر است:
زمان مصرف تعرفه برق به ازای هرکیلو وات ساعت تعرفه پایه ۱۶۵۷۴ ریال اوج (بحرانی) ممنوع محدودیتدار ۳۳۱۴۸ ریال (ضریب ۲) عادی ۸۲۸۷ ریال (ضریب ۰.۵)
دقت داشته باشید که برای محاسبه مصرف ماهیانه بر حسب کیلووات ساعت از فرمول زیر استفاده کنید:
مصرف دستگاه بر حسب وات * ۰.۷۲ = مصرف ماهیانه دستگاه بر حسب کیلو وات ساعت
به عنوان مثال اگر دستگاه شما ۲۰۰۰ وات است و پیوسته در طول ماه روشن باشد ۱۴۴۰ کیلووات ساعت برق مصرف میکند.
- بهای برق دریافتی از سطوح ولتاژ ۴۰۰ و ۲۳۰ کیلوولت با ۲۰٪ تخفیف و از سطوح ولتاژ ١٣٢، ۶۶ و ۶۳ کیلوولت با ۱۲٪ تخفیف محاسبه و دریافت میگردد.
وضعیت استخرهای استخراج
در ادامه به وضعیت هشریت استخرهای استخراج در شبکههای مختلف و سهم آن استخر از هشریت کلی آن شبکه میپردازیم. در هر جدول ۵ استخر بزرگ هر شبکه به ترتیب سهم بیشتر آورده شده است.
دقت داشته باشید این دادهها از آن جهت اهمیت دارد که شما زمانی که استخر استخراج برتری را انتخاب کنید احتمال بردن پاداش بلاکهای بیشتر از سمت آن استخر و درآمد بالاتر وجود دارد.
۱- بزرگترین استخرهای استخراج بیت کوین
سهم از هشریت شبکه بیت کوین هشریت فعلی نام استخر ۲۸.۱۸٪ ۷۳۶۳۲PH/s Foundry USA ۱۸.۵۸٪ ۴۸۵۴۳PH/s AntPool ۱۵.۶۶٪ ۴۰۹۰۷PH/s F2Pool ۹.۱۹٪ ۲۳۹۹۸PH/s ViaBTC ۸.۹۸٪ ۲۳۴۵۳PH/s Binance Pool
۲- بزرگترین استخرهای استخراج لایت کوین
سهم از هشریت شبکه لایت کوین هشریت فعلی نام استخر ۳۲.۹۴٪ ۷۷.۳۱TH/s ViaBTC ۱۴.۹۶٪ ۳۵.۱۲TH/s litecoinpool.org ۱۴.۸۴٪ ۳۴.۸۴TH/s AntPool ۱۳.۱۳٪ ۳۰.۸۱TH/s F2Pool ۱۱.۳۰٪ ۲۶.۵۱TH/s Binance Pool
۳- بزرگترین استخرهای استخراج اتریوم کلاسیک
سهم از هشریت شبکه اتریوم کلاسیک هشریت فعلی نام استخر ۱۸.۲۴٪ ۲۴TH/s F2Pool ۱۳.۵۳٪ ۱۶.۳۶TH/s Ethermine ۱۱.۱۴٪ ۱۳.۰۸TH/s 2miners ۸.۵۸٪ ۱۰.۹۶TH/s Hiveon ۸.۵۷٪ ۹.۸۷TH/s Ezil
۴- بزرگترین استخرهای استخراج دوج
سهم از هشریت شبکه دوج هشریت فعلی نام استخر ۳۵.۷٪ ۱۰۸.۲۲TH/s viabtc ۱۹.۸٪ ۹۹.۹۳TH/s litecoinpool.org ۱۶.۱٪ ۸۱.۲۰TH/s antpool ۱۵.۳٪ ۷۷.۲۳TH/s f2pool ۷.۸٪ ۳۸.۷۷TH/s poolin
۵- بزرگترین استخرهای استخراج کادنا
سهم از هشریت شبکه کادنا هشریت فعلی نام استخر ۲۹.۱٪ ۴۷.۰۲PH/s antpool ۲۶.۷٪ ۴۳.۱۸PH/s poolflare ۲۵.۵٪ ۴۱.۲۶PH/s dxpool ۱۶.۳٪ ۲۶.۴۲PH/s f2pool ۲.۷٪ ۳.۹۲PH/s poolmars
وضعیت شرکت های فعال در صنعت استخراج
شرکت های مختلفی در سراسر دنیا به خصوص آمریکا در زمینه استخراج رمزارزها، ساخت تجهیزات استخراج، خدمات استخراج و فارمینگ فعالیت می کنند. ما در این قسمت به وضعیت شرکتهای ثبت شده در بورس آمریکا که در زمینه استخراج بیت کوین کار میکنند، میپردازیم.
شکل زیر بیانکننده وضعیت بزرگترین شرکتهایی است که مستقیما به استخراج بیت کوین میپردازند. رتبه بندی آنها بر اساس هشریت تولیدی آنها انجام شده است.
همانطور که مشخص است در صدر این فهرست شرکت Core Scientific است که با نماد بورسی CORZ نمایش داده میشود. این شرکت در تاریخ ۲۱ دسامبر (۳۰ آذر) پس از ضررهای بسیار در درآمد امسال خود که بخشی از آن ناشی از کاهش قیمت بیت کوین بود، اعلام ورشکستگی فصل ۱۱ کرد.
شکل زیر بیانکننده وضعیت بزرگترین شرکتهایی است که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در زمینه استخراج بیت کوین نقش آفرینی میکنند. رتبه بندی آنها بر اساس ارزش کل سهام آن شرکت انجام شده است.
بنابرین اینطور میتوان جمعبندی کرد که اکثریت شرکتهای فعال در صنعت استخراج در سال ۲۰۲۲ با ضررهای بیش از ۸۰٪ مواجه شدهاند.
ما در آغاز سال ۱۴۰۱ در مقالهای به صورت جداگانه وضعیت سال ۱۴۰۰ استخراج رمزارزها را بررسی کردیم. پیشنهاد میشود برای مقایسه وضعیت و سودآوری استخراج بیت کوین و سایر رمزارزها در این ۲ مقطع زمانی، گزارش فعلی را با آن مقایسه کنید. لینک این مقاله در زیر قابل دسترسی است.
به نطر شما سال ۲۰۲۳ وضعیت استخراج رمزارزها به خصوص بیت کوین را بهبود خواهد بخشید؟ نظر خود را زیر همین پست بنویسید.
در حال حاضر ماینینگ کدام رمزارز در ایران سودآورتر است؟
- در حال حاضر استخراج بیت کوین بهترین گزینه ممکن است و پس از آن لایت کوین و دوج قرار دارند.