پیشرفته NFT

استاندارد ERC-6551 چیست؟ استاندارد جدیدی برای ساخت NFT

استاندارد ERC-6551، یک استاندارد جدید برای توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) است. این استاندارد برگ برنده‌ای است که فضای NFTها را متحول می‌کند. ممکن است NFTها به زودی به چیزی فراتر از عکس‌های نمایه (PFPs) تغییر پیدا کنند. این استاندارد جدید با هدف حل مهم‌ترین مشکل استاندارد ERC-721 ایجاد شده است. NFTهای ERC-721 فقط قابلیت مالکیت و انتقال دارند و نمی‌توانند با سایر قراردادهای هوشمند تعامل داشته باشند یا در طول زمان تغییر و تکامل پیدا کنند. در عوض استاندارد ERC-6551 می‌تواند مانند یک کیف پول، قرارداد هوشمند توکن‌ها و سایر NFTها را نگه‌ دارد. همچنین با امکان‌پذیر کردن ایجاد حساب متصل به توکن (TBA)، مشکل تعامل NFT با قراردادهای هوشمند از بین می‌رود. برای آشنایی بیشتر با استاندارد جدید NFTها با میهن بلاکچین همراه باشید.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

استاندارد ERC-6551 چیست؟

استاندارد ERC-6551 استاندارد جدید NFTها
منبع:Linkdin

استاندارد ERC-6551 از طریق ایجاد قابلیت‌های قرارداد هوشمند برای NFTها، عملکرد و ارزش آنها را ارتقا می‌دهد. به عبارت دیگر توکن‌های مبتنی بر استاندارد ERC-6551 همانند یک کیف‌ پول قرارداد هوشمند عمل می‌کنند و این استاندارد شبیه به یک کیف پول می‌تواند توکن‌ها و سایر NFTها را نگه‌ دارد. در مورد تراکنش‌ها هم نیز همین موضوع صادق است. حساب‌های متصل به توکن از طریق یک رجیستری بدون مجوز که با NFTهای مبتنی بر استاندارد ERC-721 موجود سازگار است، ایجاد و مدیریت می‌شوند.

EIP-6551 توسط بنی گیانگ (Benny Giang)‌ نوشته شد. او یکی از بنیانگذاران Dapper Labs است و سابقه فعالیت روی استاندارد توکن ERC-721 و پروژه‌های اولیه‌ای مانند کریپتوکیتیز (CryptoKitties) را دارد.

استاندارد توکن ERC-721 چیست؟

ERC-721 استانداردی برای ایجاد دارایی‌های دیجیتال منحصر‌به فرد، روی بلاکچین اتریوم (Ethereum) است. این دارایی‌ها، توکن‌های غیرقابل تعویض نامیده می‌شوند و از این جهت ‎که منحصر‌به‌فرد هستند و نمی‌توان آ‌ها را با یکدیگر مبادله کرد، با ارزهای دیجیتال معمولی فرق دارند. NFTها می‌توانند نمایانگر هر چیزی باشند؛ از آثار هنری گرفته تا املاک و مستغلات مجازی. ارزش آن‌ها هم با توجه به عواملی مانند کمیابی یا کاربرد مشخص می‌شود. استاندارد ERC-721 با ارائه مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ها، فرایند ایجاد و معامله دارایی‌های دیجیتال منحصر‌به‌فرد در شبکه اتریوم را برای توسعه‌دهندگان آسان‌تر می‌کند.

استاندارد ERC-6551 چطور کار می‌کند؟

حساب متصل به اکانت (TBA) استاندارد ERC 6551
منبع: CryptoNews.Net

مهم‌ترین مشکل استاندارد ERC-721، محدودیت کاربرد NFTها است. این استاندارد فقط قابلیت مالکیت و انتقال را امکان‌پذیر می‌کند و NFTها نمی‌توانند دارایی‌های دیگری مانند سایر NFTها و توکن‌ها را بپذیرند. به‌علاوه توکن‌های مبتنی بر استاندارد ERC-721 نمی‌توانند با سایر قراردادهای هوشمند تعامل داشته باشند یا در طول زمان بر اساس عوامل بیرونی و ورودی‌های کاربر تغییر یا تکامل پیدا کنند.

استاندارد ERC-6551 برای رفع این مشکل از یک رجیستری بدون مجوز سازگار با ان‌اف‌تی‌های ERC-721 موجود استفاده می‌کند. رجیستری یک قرارداد هوشمند است که شبیه به یک فکتوری و یک دایرکتوری برای حساب‌های متصل به توکن عمل می‌کند. هر کسی می‌تواند با فراخوانی یک تابع در رجیستری و پرداخت هزینه اندک، برای توکن ERC-721 یک حساب متصل به توکن ایجاد کند. سپس رجیستری یک قرارداد جانشین (Proxy Contract) را مستقر می‌کند که به عنوان یک TBA برای توکن عمل می‌کند.

عملکرد استاندارد ERC-6551
رابطه توکن ERC-721 با مالکان توکن‌ها،  حساب‌های متصل به توکن و رجیستری
منبع: Eips.Ethereum.Org

قرارداد جانشین که نمایانگر TBA است، تمام ویژگی‌ها و متادیتای توکن ERC-721 اصلی را به ارث می‌برد. همچنین این قرارداد به خاطر پیاده‌سازی استاندارد EIP-1271 می‌تواند پیام را امضا و سپس امضا را از طرف توکن تایید کند. به این ترتیب TBA می‌تواند با سایر قراردادهای هوشمند و اکانت‌های روی شبکه اتریوم مانند صرافی‌های غیرمتمرکز (DEX)، پلتفرم‌های وام‌دهی (Lending Platforms)، محیط‌های بازی و سایر موارد تعامل داشته باشد.    

همچنین حساب متصل به توکن می‌تواند دارایی‌های دیگری مانند توکن‌ها یا سایر NFTها را در اختیار داشته باشد. این دارایی‌ها را می‌توان با فراخوانی تابع در قرارداد جانشین به TBA یا از TBA منتقل کرد.

کاربردهای استاندارد ERC-6551 در فضای NFTها

در ادامه چند مورد از کاربردهای این استاندارد را با هم بررسی می‌کنیم تا بهتر متوجه شویم که معرفی چنین استانداردی چه مزایایی دارد.

۱. ترکیب‌پذیری (Composability)

عملکرد استاندارد ERC-6551
منبع: CoinmarketCap.Com

منظور از ترکیب‌پذیری این است که شما می‌توانید NFT خودتان را با دارایی‌های مرتبط ازجمله سایر توکن‌ها و NFTها در یک پروفایل قرار دهید. در صورتی که ان‌اف‌تی ERC-6551 را بفروشید یا منتقل کنید، سایر دارایی‌های موجود در پروفایل هم منتقل خواهند شد.

به طور مثال با استفاده از TBA می‌توانید «فهرست موجودی» (Inventory) آن‌دسته از دارایی‌های مرتبط با بازی را که می‌توانند در توکن ERC-6551 ذخیره شوند، بسازید و تجربه کاربری بازی وب ۳ را تا حد زیادی بهبود دهید. در صورتی که TBA وجود نداشته باشد، تمام دارایی‌های (NFT) به‌دست آمده در یک بازی، به عنوان یک توکن مستقل در کیف پول شما قرار می‌گیرند.

۲. هویت (Identity)

منظور از هویت این است که هر کدام از NFTهای شما هویت خاص خود را دارند و می‌توانند به طور مستقل با برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) تعامل داشته‌ باشند. هویت ربطی به کیف‌پولی که توکن در آن نگه‌داری می‌شود، ندارد؛ بلکه منظور، هویت آنچین کاربر است.  

این قابلیت بر اساس رفتار گذشته یک NFT، فرصت‌های جدیدی را برای برنامه‌های وفاداری یا پاداش‌های درون بازی فراهم می‌کند. همچنین هویت بر ارزش NFT هم اثر می‌گذارد؛ زیرا پلتفرم‌ها می‌توانند از هویت و سابقه NFT برای تعیین اعتبار یا کاهش ریسک‌های طرف معامله استفاده کنند.

۳. اصل و منشا (Provenance)

منظور از منشا این است که به غیر از کاربرد اثبات مالکیت (Proof of Ownership)، می‌توان اطلاعات کاملی از تاریخچه تراکنش را داشت. درحال حاضر NFTها اطلاعات زیادی را در مورد وقایع گذشته یا چگونگی استفاده ارائه نمی‌دهند.

اگر توکن NFT خود را خارج از مارکت‌پلیس (Over-the-Counter) بفروشید، معمولا اطلاعات زیادی در مورد خریدار یا قیمت ندارید؛ اما با وجود حساب‌های متصل به توکن می‌توان اطلاعات دقیق‌تری درباره تعاملات و تراکنش‌های گذشته NFT به‌دست‌آورد.

۴. وابستگی (Dependency)

وابستگی به این معناست که NFT شما می‌تواند به تنهایی با سایر پلتفرم‌ها یا دارایی‌های آنچین تعامل داشته باشد؛ در نتیجه کارآیی و ارزش آن افزایش پیدا می‌کند.

یک توکن بی‌همتای مبتنی بر استاندارد ERC-6551 می‌تواند توکن‌ها یا دارایی‌های دیگری را در اختیار داشته باشد و این قابلیت باعث افزایش عملکرد یا ویژگی‌های ظاهری آن می‌شود. همچنین می‌تواند با سایر  پلتفرم‌ها یا قراردادهای هوشمند تعامل داشته باشد.

چالش‌ها و محدودیت‌های استاندارد ERC-6551 چیست؟

یکی از مهم‌ترین چالش‌های ERC-6551 پشتیبانی از پروژه‌ها و پلتفرم‌های NFT موجود است. همه پروژه‌های NFT به‌ویژه آن‌هایی که از روش “ownerOf” استفاده می‌کنند، مانند کریپتوپانکس (CryptoPunks) با استاندارد ERC-6551 مطابقت ندارند. این یعنی تعدادی از NFTهای محبوب و ارزشمند نمی‌توانند از ویژگی حساب‌های متصل به توکن بهره‌مند شوند.

به‌علاوه ممکن است برخی از پلتفرم‌های NFT به دلایل مشکلات فنی یا دلایل تجاری، امکان یکپارچه‌سازی با استاندارد ERC-6551 را نداشته باشند. بنابراین ممکن است NFTهای ERC-6551 در دسترس همه سازندگان و مجموعه‌داران قرار نگیرند.

از آنجایی که استاندارد ERC-6551 سطح مستعد حمله بیشتری را در اختیار هکرها قرار می‌دهد، نیاز به امنیت بیشتری دارد. از طرف دیگر به دلیل این‌که NFTهای مبتنی بر استاندارد ERC-6551 می‌توانند مالکیت دارایی‌ها را داشته باشند و با برنامه‌ها تعامل برقرار کنند، هدف جذاب‌تری برای هکرها و سوء‌استفاده از آسیب‌پذیری‌ها و حفره‌های امنیتی هستند.

در نهایت استاندارد ERC-6551 لایه جدیدی از عملکرد و پیچیدگی را برای NFTها معرفی می‌کند و لازم است که تجربه بصری بهتر و کاربرپسند‌تری ارائه دهد. همچنین برای کاربرانی که می‌خواهند به طور موثر از این استاندارد استفاده کنند، سطح جدیدی از درک و آگاهی باید ایجاد شود. به طور مثال کاربران باید نحوه ایجاد، دسترسی، مدیریت و انتقال دارایی‌های خود و حساب‌های متصل به توکن را یاد بگیرند.

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ
  • استاندارد ERC-6551 چیست؟
    یک استاندارد توکن‌سازی در بستر اتریوم است که به کمک آن می‌توان NFT ساخت. این استاندارد خودش می‌تواند منجر به ساخت دارایی‌هایی شود که می‌توان از آنها به عنوان کیف پول استفاده کرد.
  • مزیت استاندارد ERC-6551 چیست؟
    این استاندارد به وجود آمد تا مشکلات توکن‌های ساخته‌شده با استاندارد ERC-721‌ را برطرف کند و به آنها اجازه تعامل با سایر قراردادهای هوشمند را بدهد.

سخن پایانی

استاندارد ERC-6551 می‌تواند دنیای NFTها را متحول کند. عملکرد استاندارد ERC-6551 به این صورت است که به هر توکن ERC-721 یک کیف پول قرارداد هوشمند می‌دهد تا بتواند مالکیت دارایی‌ها را داشته باشد و با برنامه‌ها تعامل برقرار کند. در نتیجه NFTها بیش از پیش پویا می‌شوند و قابلیت تعامل آنها بالاتر می‌رود. قطعا این قابلیت فرصت‌های جدیدی را در حوزه‌های بازی، هنر و هویت فراهم می‌کند؛ اما با چالش‌هایی مانند سازگاری و پذیرش همراه است. نظر شما در مورد استاندارد ERC-6551 چیست؟ آیا این استاندارد جدید می‌تواند برگ برنده‌‌ دنیای NFTها باشد؟   

منبع
coinmarketcap.com

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
2 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا