یکی از راههای کسب درآمد از بازار ارزهای دیجیتال ییلدفارمینگ است، اما آیا میدانید که میشود این سود را افزایش داد؟ این کار از طریق پندل فایننس (Pendle Finance) قابل انجام است. توسعهدهندگان این پروتکل اقدام به ایجاد بستری برای انجام معاملات بازده در حوزه دیفای کردهاند؛ به گونهای که میتوانید بازده حاصل از فعالیتهای خود را در دیفای افزایش دهید. احتمالا سوالتان این است که روش و راهکار پروتکل پندل چیست و چطور میشود چنین کاری کرد؟ در این مقاله از میهن بلاکچین سعی کردهام به این سوال پاسخ بدهم و توضیحاتی هم در مورد ارز دیجیتال PENDLE دادهام که رمزارز بومی این پروتکل است. امیدوارم در پایان نسبت به این پروتکل آشنایی خوبی پیدا کرده باشید و جای ابهامی برایتان باقی نمانده باشد.
نکات کلیدی مقاله
✔ پروتکل Pendle با توکنیزه کردن بازدههای آینده، امکان معامله و استفاده از آنها را در زمان فعلی فراهم میکند.
✔ پندل با تفکیک توکنهای مولد بازده به دو توکن اصلی (PT) و توکن بازده (YT)، به کسب سود از این داراییها کمک میکند.
✔ رمزارز PENDLE توکن بومی پروتکل پندل است که با استاندارد ERC-20 ساخته شده است.
✔ از این توکن میتوان برای پرداخت کارمزدهای شبکه استفاده کرد و پاداشها نیز در قالب PENDLE پرداخت میشوند.
✔ vePENDLE توکن دیگر پندل فایننس است که از آن برای رایدهی و سایر موارد حاکمیتی استفاده میشود.
✔ پندل اکنون روی بلاکچینهای اتریوم، آربیتروم و زنجیره BNB قرار دارد.
پروتکل پندل چیست؟
پندل فایننس یک پلتفرم غیرمتمرکز ارز دیجیتال در حوزه دیفای است که بازده آینده داراییهای مولد بازده را به توکن تبدیل میکند. داراییهای مولد بازده همان داراییهایی هستند که میتوانید از آنها کسب سود کنید. مثلا فرض کنید توکنهای اتر خود را در پلتفرم لایدو (یا همان لیدو) استیک و در ازای آن stETH دریافت میکنید که نماینده اترهای استیکشده در پلتفرم لیدو هستند. این نمونهای از یک دارایی مولد بازده است. حالا برای اینکه از این stETH به شکل سودمندتری استفاده کنید، آن را به پندل واریز میکنید. Pendle این دارایی را به دو بخش سود و توکن اصلی تقسیم و آنها را قابل معامله میکند.
در این ویدیو که چیستی پروتکل Pendle را توضیح میدهد، با یک مثال جالب مواجه شدم که دوست دارم برای شما هم بازگو کنم. یک درخت سیب را در نظر بگیرید. این درخت میوه میدهد و میوهاش همان بازدهی است که نصیب باغبان میشود. درخت همیشه همان است و هر فصل میتوان از میوههای جدیدش به سود رسید. سازوکار معاملات بازده هم همینطور است. دارایی به خودی خود مثل همان درخت است و بازده هم میوه درخت است. از ترکیب این دو میتوان به سود رسید که پروتکل پندل همین ساختار را به شکلی جالب پیاده کرده است.
خلاقیت این پروتکل این است که اجازه میدهد بازده را به شکل جداگانه از دارایی پایه مبادله کنید. این مسئله منجر به آن میشود که داراییها در پندل با تخفیف و قیمت پایینتری نسبت به سایر صرافیها خریداری شوند. پندل هماکنون روی بستر بلاکچینهای اتریوم و آربیتروم فعالیت میکند و به تازگی پایش به زنجیره BNB نیز باز شده است.
پندل چه هدفی را دنبال میکند؟
معاملات بازده رمزارزها میتواند بسیار پرسود باشد، اما بازده واقعی که قرار است به دست بیاید، نامطمئن است و نمیتوان با قطعیت در مورد آن صحبت کرد. نوسانات بازار بازده که خود برآمده از عوامل و دلایل متعددی هستند، چنین شرایطی را پدید میآورند. پندل با این ایده و هدف به وجود آمد که به سرمایهگذاران اجازه دستیابی به بازده آیندهشان را بدهد و با جدا کردن توکن اصلی از توکن بازده، امکان کسب درآمد بهینهتر را برای آنان فراهم کند.
پروتکل Pendle چطور کار میکند؟
همین ابتدا این را بگویم که سپیده قبلا در یک مقاله دیگر آموزش کار با پندل فایننس را به خوبی توضیح داد است. به همین خاطر در اینجا قصد ندارم به این موضوع بپردازم و صرفا میخواهم یک دیدگاه کلی از این پلتفرم در اختیارتان قرار بدهم. پیش از آنکه سازوکار این پروتکل را شرح بدهم، بهتر است چند اصطلاحی را که در طول این مطلب به آنها نیاز پیدا میکنم، توضیح بدهم تا سردرگم نشوید.
• Yield-Bearing Token: توکنهایی که امکان ایجاد بازده دارند؛ مثل stETH یا توکنهای نقدینگی همچون rETH-WETH.
• SY = Standardized Yield: این یک توکن EIP-5115 است که نسخه رپدشده توکنهای بازدهدهنده است و نماینده بازده استاندارد این توکنهاست.
• PT = Principal Token: این توکن امکان دریافت توکن اصلی دارایی مولد بازده را فراهم میکند که پس از سررسید میتوان آن را بازخرید کرد. مثلا اگر یک توکن PT-stETH داشته باشید که تاریخ سررسیدش یکساله است، بعد از این یک سال میتوانید یک اتر را به ارزشی برابر با stETH بازخرید کنید. این توکن را میتوانید در هر زمانی حتی قبل از تاریخ سررسید معامله کنید.
• YT = Yield Token: این توکن امکان دسترسی به بازده تولیدشده را در زمان واقعی اعطا میکند. بازده را میتوانید از طریق داشبورد پندل فایننس در هر زمانی مطالبه کنید. اگر یک توکن YT-stETH داشته باشید و stETH بازده میانگین پنج درصدی طی یک سال داشته باشد، میتوانید ۰.۰۵ توکن stETH را در پایان سال به دست آورید. این توکن هم هر زمان حتی قبل از تاریخ سررسید قابل معامله است.
• Maturity: این همان تاریخی است که با توکن PT میشود دارایی پایه را بازخرید کرد و یادمان هم باشد که پس از این تاریخ دیگر YT تولید بازده نمیکند.
• Underlying APY: نرخ درصد بازدهی دارایی اصلی را نشان میدهد.
• Implied APY: بازده آینده یک دارایی است که بر اساس نسبت قیمت YT به PT محاسبه میشود.
• Fixed APY: بازده ثابت و تضمینی که با هولد کردن توکن PT نصیبتان میشود.
• Long Yield APY: بازده تخمینی که با خرید YT در قیمت فعلی میتوانید کسب کنید.
وقتی پندل فایننس را باز کنید، داشبوردی مشابه تصویر زیر خواهید دید:
یکی از این داراییها را با هم بررسی میکنیم تا کاملا با نحوه سازوکار این پروتکل آشنا شویم. میروم سراغ همان stETH لیدو که بالاتر مثال زدم.
وقتی دارایی مولد بازده خود را در پندل سپردهگذاری میکنید، یک توکن PT ایجاد میشود. مثل PT-stETH که نشانگر دارایی پایه شما در پروتکل است. همچنین یک توکن دیگر با نام YT نیز ایجاد میشود که مربوط به بازده دارایی است. با داشتن این توکن این حق را خواهید داشت که این بازده را در پلتفرم پندل کلیم و از آن خود کنید. این دو توکن در کنار هم، همان دارایی اولیه یعنی stETH را تشکیل میدهند:
ETH → stETH → SY-stETH → PT-stETH + YT-stETH
پس به طور کلی، پندل توکن مولد بازده شما را میگیرد و آن را به دو توکن بازده و توکن اصلی تقسیم میکند که هر کدام از این دو توکن قابل معامله هستند. شما میتوانید از توکن بازده خود به شیوههای مختلفی استفاده کنید. مثلا میتوانید توکنهای اصلی را بخرید و با قفل کردن آنها APY ثابت به دست بیاورید. همچنین میشود توکنهای بازده را خریداری کرد و سود بیشتری (بسته به پیشبینی خود از بازار) به دست آورد. اگر فکر میکنید بازده در آینده افزایش پیدا خواهد کرد، میتوانید توکنهای بازده (YT) را خریداری کنید.
در پروتکل پندل چه کارهایی میتوان کرد؟
در این پروتکل میتوانید به سرویسها و خدمات زیر دسترسی داشته باشید:
- مینت: کاربر میتواند توکنهای مولد بازده خود را در پلتفرم واریز کند. با انجام این کار یک توکن اصلی و توکن بازده برای دارایی موردنظر ایجاد میشود. از طریق فرایند مینت، دارایی از بازده آیندهاش جدا میشود و این توکنها را میتوان به صورت جداگانه و به روشهای مختلف مورداستفاده قرار داد.
- سواپ: وقتی توکن بازده مینت میشود، کاربر دو گزینه فروش و سواپ را در پیش روی خود خواهد داشت. سواپ دارایی با دارایی دیگر میتواند منجر به تولید بازده بالاتری شود. توکن اصلی را میتوان به صورت جداگانه سواپ کرد.
- فارم: توکن بازده را میشود به استخر نقدینگی هم اضافه کرد. کاربران از این طریق میتوانند تاریخ سررسید و درصد بازده سالانه برای هر پروتکل را مشاهده کنند. این کار موجب دریافت توکنهای تامین نقدینگی میشود که به کاربران اجازه کسب پاداش میدهد. کسب پاداشهای نقدینگی را میتوان تا زمان نقدشدن توکنهای استخر ادامه داد. به کمک vePENDLE میشود APY را افزایش داد که کمی جلوتر میگویم چیست.
- کلیم: زمانی که تاریخ سررسید توکنهای بازده فرا میرسد، توکن دیگر ارزشی نخواهد داشت. کاربر باید پیش از این زمان تصمیم بگیرد که آیا میخواهد آن را بازخرید کند یا دارایی را منتقل و یک تاریخ سررسید جدید ایجاد کند. برای بازخرید لازم است که هر دو توکن YT و PT را داشته باشید. این مسئله ممکن است کاربر را ملزم به گرفتن نقدینگی از استخر یا خرید توکنهای جدید در بازار کند.
- خرید دارایی در تخفیف: در این بخش از پروتکل Pendle میتوانید برخی داراییها را ارزانتر و با تخفیف بخرید و برای مدتی آنها را نگهداری کنید. از آنجایی که YT از دارایی پایه (مثلا همان stETH) جدا شده است، این امکان را فراهم میکند که دارایی اصلی را بتوان در قالب PT با قیمتی کمتر خریداری کرد. تصویر زیر داراییهای تخفیفخورده موجود در پندل را نشان میدهد.
معرفی ارز دیجیتال PENDLE
پروتکل پندل یک رمزارز بومی با نام PENDLE دارد که یک توکن کاربردی با استاندارد ERC-20 است. در تصویر زیر میتوانید توزیع توکنهای PENDLE را مشاهده کنید:
مطابق این تصویر که توزیع توکنهای پندل را از اکتبر ۲۰۲۲ (مهر ۱۴۰۱) نشان میدهد، میتوان به اطلاعات زیر دست پیدا کرد:
درصد توکن مورد استفاده ۶۵.۱ در گردش ۱۹.۲ تامین وجه اکوسیستم ۱۰ پاداش ۵.۷ تیم پروژه
توکنهایی که به تیم اعطا شدند، تا آوریل ۲۰۲۳ (فروردین ۱۴۰۲) قفل بودند و از آن تاریخ به بعد تا آوریل ۲۰۲۶ به صورت هفتگی صادر خواهند شد. در اولین انتشار تعداد ۶۶۷,۷۰۵ توکن صادر شد و قرار است هر هفته این رقم ۱.۱ درصد کاهش پیدا کند. اطلاعات جدیدتری از توکنومیکس PENDLE در دسترس نیست.
عرضه کل و حداکثر عرضه توکنهای پندل در وبسایت کوین مارکت کپ به ترتیب برابر با ۲۳۱,۷۲۵,۳۳۵ و ۲۵۱,۰۶۱,۱۲۴ عدد است. این دو فاکتور در کوین گکو با هم یکسان و برابر با ۲۳۱,۷۲۵,۳۳۵ عدد هستند. با اینهمه تصویر زیر در بخش داکیومنتهای سایت پندل منتشر شده است که عرضه این توکن را تا سال ۲۰۳۰ به این شکل نشان میدهد:
از پندل در موارد مختلفی در اکوسیستم این پلتفرم استفاده میشود که عبارتاند از:
- تامین نقدینگی استخرهای پروتکل و دریافت پاداش
- پرداخت کارمزدهای شبکه
- مشارکت در حاکمیت پندل
یک نکته هم در مورد vePENDLE بگویم که توکن حاکمیتی پلتفرم پندل است. هولدرهای PENDLE میتوانند با استیک کردن دارایی خود در پلتفرم، توکنهای vePENDLE را به دست بیاورند و در حاکمیت پندل و رایدهی مشارکت کنند. به این ترتیب هولدرهای vePENDLE سهمی از پاداشهای نقدینگی خواهند داشت.
به گزارش میهن بلاکچین در زمان نگارش این مقاله در تاریخ ۲۱ تیر ۱۴۰۲، قیمت توکن پندل برابر با ۰.۷۸ دلار است و در رتبه ۳۱۵ بازار رمزارزها جا دارد. ارزش کل بازار PENDLE در حدود ۷۶ میلیون دلار و حجم معاملات این رمزارز در ۲۴ ساعت گذشته در حدود ۱۶ میلیون دلار بوده است. عرضه در گردش نیز برابر با ۹۶,۹۵۰,۷۲۳.۳۶ توکن پندل است. بیشترین قیمت پندل ۲.۴۵ دلار بوده که مربوط به تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ است. کمترین قیمت این رمزارز نیز ۰.۰۳ دلار بود که در تاریخ ۲۳ آبان ۱۴۰۱ ثبت شده است.
توکن PENDLE را از کدام صرافی بخریم و در کدام کیف پول نگهداری کنیم؟
رمزارز PENDLE را میتوانید از صرافیهای غیرمتمرکز ورژن سه یونی سواپ، سوشی سواپ، بالانسر، پنکیک سواپ ورژن سه و دودو خریداری کنید. اگر هم میخواهید پندل را از صرافیهای متمرکز خریداری کنید، گزینههای در دسترس شامل بایننس، کوکوین، گیت، بایبیت، مکسی، کوینکس و بینگ ایکس هستند.
این رمزارز را میتوانید در کیف پولهایی مثل تراست ولت و متامسک نگهداری کنید. از آنجا که ارز دیجیتال پندل یک رمزارز ERC-20 است، میتوانید آن را در هر کیف پولی که از توکنهای این استاندارد پشتیبانی میکند، نگهداری کنید.
نقشه راه پروتکل Pendle
در وبسایت رسمی این پروژه حتی یک نقشه راه ابتدایی و قدیمی هم پیدا نمیشود. تنها میتوانید توییتر یا دیسکورد پندل را دنبال کنید و از برنامههای آن باخبر شوید. جدیدترین اتفاق این پروژه هم مربوط به ورود پندل به زنجیره BNB است که نشان از پیشرفت و گسترش این پروتکل دارد. احتمالا در روزهای آینده اخبار بیشتری از این پروتکل و پیشرفتهای آن خواهیم شنید.
پندل با کدام شرکتها همکاری داشته است؟
Pendle به تازگی با بایننس چین همکاری داشته و اکنون علاوه بر اتریوم و آربیتروم، امکان استفاده از آن روی BNB Chain نیز وجود دارد. پندل فایننس در ۱۵ دسامبر ۲۰۲۲ (۲۴ آذر ۱۴۰۱)، با استخر کایبرسواپ همکاری خود را آغاز کرد. یعنی حالا علاوه بر LooksRare، لیدو، فرکس و کانوکس، کایبر سواپ هم استخر دیگری است که از پندل پشتیبانی میکند.
چه کسی Pendle Finance را ایجاد کرد؟
نام TN Lee به عنوان همبنیانگذار پروتکل Pendle در لینکدین و سایر شبکههای اجتماعی ثبت شده است. او پیشتر به در فاصله سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸، جزو همبنیانگذاران کایبرسواپ بوده و از سال ۲۰۱۹ تا همین حالا در مقام همبنیانگذار موسسه تحقیقاتی Dana Labs است. او همچنین به عنوان یک سرمایهگذار فرشته نیز نام خود را ثبت کرده است.
سوالات متداول (FAQ)
پروتکلی مربوط به مبادلات داراییهای مولد بازده است که از طریق جداسازی توکن اصلی و توکن بازده عمل میکند. به این ترتیب میتوان سود غیرقطعی آینده را در زمان فعلی توکنیزه و استفاده کرد.
رمزارز بومی پروتکل پندل است که با استاندارد ERC-20 ساخته شده و از آن میتوان برای خرید vePENDLE که یک توکن حاکمیتی است استفاده کرد.
جمعبندی
ما داراییهایمان را در پروتکلهای دیفای قفل میکنیم تا سود به دست بیاوریم؛ سودی که غیرقطعی است و در آینده نصیبمان خواهد شد. پروتکل پندل این سود را توکنیزه و این مکان را فراهم میکند که بتوانیم از این توکنها با استراتژیهای مختلف استفاده کنیم. Pendle با جداسازی اصل توکن و بازده آن، اجازه خرید دارایی اصلی را در قیمتی پایینتر از سایر صرافیها فراهم میکند که در این مطلب آن را توضیح دادم. با توجه به آنچه که در این مطلب خواندید، آیا مجاب به استفاده از پندل شدید؟ یا پیشتر از این پروتکل استفاده کردهاید؟ اگر پاسختان مثبت است، نظرتان در مورد پروتکل پندل چیست؟ چه چیزی در آن برایتان جذابیت دارد؟ برایمان بنویسید تا بیشتر از نظراتتان آگاه شویم.