سال ۲۰۲۵، بهعنوان «سال استیبل کوینها» شناخته شده و محبوبیت این داراییها، بهویژه در سایه رویکردهای حامی کریپتو در دولت جدید آمریکا با سرعت زیادی در حال افزایش است.
به گزارش میهن بلاکچین، USDT و USDC، بهعنوان دو استیبل کوین پیشتاز در بازار کریپتو، در حال حاضر ۹۲٪ از سهم بازار استیبل کوینها را در اختیار دارند. ارزش بازار تتر، صادرکننده USDT، به بیش از ۱۴۰ میلیارد دلار رسیده و از فعالیت بیش از ۴۰۰ میلیون کاربر پشتیبانی میکند.
چالشهای موجود میان اتحادیه اروپا و تتر (USDT)
با این حال، سلطه تتر تحت فشار روزافزون رقبا قرار دارد. شرکتهای قدیمی و تازهوارد بهدنبال تصاحب سهمی از بازار هستند و قوانین جدید مناطقی مانند اتحادیه اروپا نیز فشارها را افزایش دادهاند. این موضوع یک پرسش اساسی را مطرح میکند: آیا تتر میتواند سلطه خود را در میان فشارهای نظارتی و رقابتی حفظ کند؟
USDT اخیرا بهدلیل عدم انطباق با مقررات بازار کریپتو در اتحادیه اروپا (MiCA) از فهرست برخی صرافیهای این حوزه جغرافیایی خارج شده است. این مقررات که از پایان سال گذشته اجرایی شدهاند، الزامات سختگیرانهای را در زمینه شفافیت، مجوزدهی و ذخایر پشتوانه استیبل کوینها در نظر گرفتهاند.
بر اساس این قوانین، شرکتهایی که در اتحادیه اروپا اقدام به عرضه استیبل کوین میکنند باید مجوز مؤسسه پول الکترونیک (EMI) داشته باشند و در صورتی که استیبل کوین آنها با پشتوانه پول فیات باشد، نسبت ۱:۱ برای ذخایر را تضمین کنند.
خروج تتر از صرافیهای اروپایی باعث ایجاد اختلال قابلتوجهی در بازار این قاره شده و دسترسی کاربران اتحادیه اروپا به استیبل کوینها را محدود کرده است. تتر در واکنش، اتحادیه اروپا را به «شتابزدگی» و ایجاد «بازاری بینظم» متهم کرده است؛ با وجود اینکه مقررات MiCA چندین سال در دست تدوین بودهاند و مقام ناظر بازارهای مالی اروپا (ESMA) از تابستان گذشته صرافیها را از این تغییرات آگاه کرده بود.
تاکنون ده شرکت صادرکننده استیبل کوین مجوز فعالیت تحت قوانین MiCA را دریافت کردهاند، اما نام تتر در میان آنها نیست.
آیا آمریکا رفتار ملایمتری خواهد داشت؟
اتحادیه اروپا تنها منطقهای نیست که تتر در آن با چالشهای قانونی مواجه شده است. اخیراً کمیته بانکداری سنای آمریکا به لایحهای موسوم به قانون GENIUS رأی داد و آن را به صحن سنا فرستاد. این لایحه برای استیبل کوینهایی با تمرکز بر سرویسهای پرداخت طراحی شده و در صورت تصویب، صادرکنندگان استیبل کوینهای دلاری با ارزش بازار بیش از ۱۰ میلیارد دلار را مشمول قوانین فدرال خواهد کرد.
صادرکنندگان خارجی مانند تتر، تحت الزامات سختگیرانهتری در زمینه ذخایر، نقدشوندگی و مبارزه با پولشویی قرار خواهند گرفت.
در حال حاضر، تنها دو صادرکننده، یعنی تتر (Tether) و سرکل (Circle)، مشمول این قانون خواهند شد. سرکل که یک شرکت آمریکایی است، اعلام کرده که میتواند الزامات این قانون را رعایت کند. اما تتر که در السالوادور ثبت شده و حضور رسمی در ایالات متحده ندارد، ممکن است در برآورده کردن این استانداردها با مشکل روبهرو شود. این موضوع میتواند تتر را در برابر نظارتهای بیشتر در آمریکا آسیبپذیر کند.
ورود رقبای تتر برای پر کردن کمبودهای موجود
در حالی که فشارهای نظارتی بر تتر افزایش مییابد، رقبای آن در حال استفاده از این فرصت هستند. یکی از چهرههای شاخص این رقابت جدید، ریو کالینز (Reeve Collins)، همبنیانگذار تتر است که اخیراً پای پروتکل (Pi Protocol) را راهاندازی کرده است؛ استیبل کوینی که توسط داراییهای دنیای واقعی (RWA) پشتیبانی میشود.
پای پروتکل قرار است در سال ۲۰۲۵ روی بلاکچینهای اتریوم و سولانا راهاندازی شود. با اینکه ممکن است این پروژه کاملاً با مقررات MiCA منطبق نباشد، ساختار بهرهمند از سود آن مزایایی در بازار آمریکا دارد؛ جایی که کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) در فوریه (بهمن) گذشته مجوز فعالیت استیبل کوینهای سودده را صادر کرد.
پروژههایی مانند پای پروتکل، میتوانند چالشهای قانونی تتر را به فرصتی برای تصاحب سهم بازار تبدیل کنند. پائولو آردوینو (Paolo Ardoino)، مدیرعامل تتر، در اینباره گفته که هدف بسیاری از این رقبا «نابود کردن تتر» است.
تتر، تاکنون بهدلیل تسلط بر بازار و حجم معاملات