مبتدی کریپتو پدیا

قانون MiCA چیست؟ آشنایی با مقررات بازار دارایی‌های دیجیتال در اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا اخیرا قوانین میکا را تصویب کرده و امیدوار است که با استفاده از آن بتواند شفافیت موردنیاز برای کنترل بازار ارزهای دیجیتال را ایجاد کند. MiCA با توجه به حوادثی مانند سقوط شبکه ترا و سقوط شرکت‌هایی مثل صرافی FTX می‌خواهد از فعالان بازار ارزهای دیجیتال محافظت کند. هدف میکا این است که با ایجاد یک چهارچوب نظارتی جدید از مصرف‌کنندگان اروپایی محافظت کند و مسئولیت‌پذیری توسعه‌دهندگان دارایی‌های دیجیتال و ارائه‌دهندگان خدمات مربوط به آن‌ها را افزایش دهد. اما MiCA دقیقا چیست و چه مواردی را پوشش می‌دهد؟ آیا قوانین جدید اروپا در بخش‌های دیفای و توکن‌های غیرقابل‌تعویض هم تأثیری دارد؟ کمیسیون اروپا دقیقا از چه زمانی اجرای این قوانین را شروع می‌کند؟ برای پیدا کردن پاسخ این سوالات، با میهن بلاکچین همراه باشید.

خلاصه مطالب مهم مقاله:

👈واژه MICA مخفف Markets in Crypto Assets است که قانونی برای یک چارچوب نظارتی بر بازار دارایی‌های کریپتویی در اتحادیه اروپا است.

👈 این قانون به تازگی در فروردین ۱۴۰۲ به تصویب رسیده است و احتمالا در سال ۲۰۲۴ اجرا می‌شود.

👈 قوانین میکا برای ارائه‌دهندگان خدمات ارزهای دیجیتال و مصرف‌کنندگان، معایبی از جمله کاهش حریم خصوصی تراکنش‌ها و مزایایی مانند تامین امنیت سرمایه‌گذاری کاربران را به دنبال دارد.

قانون MiCA چیست؟

آشنایی با قانون mica

مقررات بازار دارایی‌های دیجیتال یا MiCA، قانونی برای بخش مالی است که با هدف همگام‌سازی قانون‌گذاری صنعت ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف اروپایی ایجاد شده است. میکا قوانین ثابتی را در اختیار قانون‌گذاران اروپایی قرار می‌دهد تا با استفاده از آن‌ها بتوانند ارزهای دیجیتال ذخیره‌شده در دفاتر کل توزیع‌شده یا فناوری‌هایی مثل بلاکچین یا دگ (DAG) را کنترل کنند.

وجود یک قانون ضد پولشویی جدید، همه شرکت‌های فعال در صنعت ارزهای دیجیتال را مجبور می‌کند تا تمام جزئیات مربوط به تراکنش‌های خود و اطلاعات مربوط به فرستنده و گیرنده آن‌ها را ثبت کنند. می‌توانید متن کامل این خبر را در اینجا مطالعه کنید. از طرفی، این مسئله برخلاف یکی از اصول فاندامنتال فناوری بلاکچین محسوب می‌شود.

علاوه‌براین، صرافی‌ها باید گزارش تراکنش‌هایی را ارائه کنند که ارزش آن‌ها به بیشتر از ۱,۰۰۰ یورو می‌رسد و بین صرافی‌ها و کیف پول‌های خودحضانتی انجام می‌شود. مشخصا این قانون باعث ناراحتی معامله‌گرانی می‌شود که به حریم خصوصی و ناشناس ماندن خود اهمیت زیادی می‌دهند. با توجه به احتمال مهاجرت صرافی کوین بیس از بازار آمریکا، می‌توان ادعا کرد که قوانین میکا تغییرات قابل‌توجهی را در جهان ایجاد می‌کند.

اهداف قانون میکا چیست؟

تمرکز اصلی قانون MiCA تضمین ثبات مالی و ارائه شفافیت مالی در دنیای دیجیتال است. به‌طور کلی، قوانین و مقررات موجود در این را می‌توان به ۴ گروه اصلی تقسیم کرد:

  • ایجاد یک چهارچوب نظارتی برای دارایی‌های دیجیتالی که قبلا تحت پوشش قوانین مالی نبوده‌اند.
  • ارائه دستورالعمل‌های امن و روشن برای حمایت از کسب‌وکارهای نوظهور در صنعت ارزهای دیجیتال.
  • محافظت از سرمایه‌گذاران صنعت ارزهای دیجیتال و یکپارچگی آن با کاهش ریسک بازار ارزهای دیجیتال.
  • دستیابی به ثبات مالی و مقررات منسجم در سراسر اروپا از طریق سرکوب دست‌کاری در بازار.

برای سرکوب دست‌کاری بازار، میکا از ارائه‌دهندگان دارایی‌های مالی یا خدمات مربوط به آن‌ها خواسته است که اطلاعات مربوط به معاملات خود یا سایر روش‌های موجود برای سوءاستفاده از بازار را ارائه کنند.

MiCA شامل چه دارایی‌هایی می‌شود؟

اتحادیه اروپا میکا eu-lawmakers-give-final-approval-to-the-mica-crypto-legislation

MiCA ارزهای دیجیتال را در گروه‌های مختلف دسته‌بندی می‌کند. این چهارچوب نظارتی تاکنون سه نوع دارایی دیجیتال را به رسمیت شناخته است که عبارت‌اند از:

  • توکن‌های مبتنی بر دارایی (Asset Referenced Tokens یا به اختصار ART): همان‌طور که از اسم آن‌ها مشخص است، ART به دارایی‌های دیجیتالی اشاره دارد که ارزش آن‌ها بر اساس سبدی از چند ارز فیات، کالا یا دارایی دیجیتال تعیین می‌شود. گفتنی است که این دارایی‌ها با استیبل کوین‌هایی که ارزش آن‌ها به ارزش یک ارز فیات پیوند می‌خورد، فرق دارند.
  • نمایندگان پول الکترونیکی (Electronic money tokens): ارزش این دارایی‌ها به ارزش یک ارز فیات خاص پیوند خورده که پول رایج و قانونی یک کشور است. این دارایی‌ها به استیبل کوین‌ها و ارزهای دیجیتال ملی اشاره دارند.
  • دارایی‌های متفرقه: تمام دارایی‌های دیجیتالی که جزو دو گروه مذکور نیستند، در این گروه قرار می‌گیرند. این توکن‌های کابردی به هولدرهای خود اجازه می‌دهند که به کالاها یا خدمات خاصی دسترسی داشته باشند. برخلاف توکن‌های اوراق بهادار، این توکن‌ها بر اساس قوانین اوراق بهادار کشورهای مختلف، نوعی ابزار مالی نیستند.

گفتنی است که MiCA قوانین مربوط به بخش‌های دیفای، توکن‌های غیرقابل‌تعویض و ارز دیجیتال بانک‌های مرکزی را تعیین نکرده است.

ارائه‌دهندگان ارزهای دیجیتال

میکا استانداردهای موردنیاز ارائه‌دهندگان ارزهای دیجیتال را بهبود داده است تا از مصرف‌کنندگان در برابر پروژه‌های کلاهبرداری که در صنعت ارزهای دیجیتال وجود دارد، محافظت کند. در نتیجه، ارائه‌دهندگان دارایی‌های دیجیتال از این به بعد مجبورند تعهدات خاصی انجام دهند.

برای مثال، ارائه‌دهندگان ارزهای دیجیتال باید وایت پیپر خود را به‌گونه‌ای منتشر کنند که به تمام انتظارات سرمایه‌گذاران پاسخ دهد. علاوه بر این، آن‌ها قبل از انتشار توکن‌های خود یا ایجاد نقدینگی موردنیاز برای آن، باید مجوزهای لازم را از قانون‌گذاران دریافت کنند.

ارائه‌دهندگان خدمات مربوط به دارایی‌های دیجیتال

ارائه‌دهندگان خدمات مربوط به دارایی‌های دیجیتال مشاغل زیادی را پوش می‌دهند. این کسب‌وکارها می‌تواند اپلیکیشن‌های مبتنی بر ارزهای دیجیتال (مثل ارائه‌دهندگان کیف پول‌های نرم‌افزاری) یا پلتفرم‌های معاملاتی و صرافی‌هایی مثل بایننس باشند.

مطابق قوانین جدید، ارائه‌دهندگان این خدمات به لحاظ قانونی در برابر ضرر و زیان دارایی‌هایی که به آنها سپرده شده است، مسئول هستند. این مسئله ریسک سرمایه‌گذارانی را که مخالف کیف پول‌های خودحضانتی هستند، کاهش می‌دهد. در حقیقت اگر ارائه‌دهندگان به اندازه کافی از کاربران خود محافظت نکنند، سازمان بورس و اوراق بهادار اروپا (ESMA) می‌تواند جلوی فعالیت آنها را بگیرد. این سازمان حتی می‌تواند آن‌ها را ممنوع اعلام کند.

تأثیر بازار ارزهای دیجیتال بر محیط‌زیست

یکی دیگر از اهداف میکا این است که تأثیر ارزهای دیجیتال بر محیط‌ زیست را کاهش دهد. وقتی که این طرح برای اولین بار مطرح شد، کمیته امور اقتصادی و پولی پارلمان اروپا قصد داشت شبکه‌های مبتنی بر گواه اثبات کار را (مثل بیت کوین) ممنوع کند.

با این حال، بعد از انجام بررسی‌های موردنیاز، کمیته مذکور رویکرد ملایم‌تری در پیش گرفت؛ اما اعلام کرد که کسب‌وکارهای فعال در این بخش همچنان ملزم به کاهش آسیب‌های زیست‌محیطی خود هستند. در حال حاضر، این شرکت‌ها باید گزارش‌های مستقلی از مصرف انرژی خود را ارائه کنند.

در آینده چه اتفاقی می‌افتد؟

در آوریل ۲۰۲۳ (فروردین ۱۴۰۲)، پارلمان اتحادیه اروپا قوانین MiCA را با ۵۱۷ رأی موافق و ۳۸ رأی مخالف به تصویب رساند. چانگ‌پنگ ژائو (Changpeng Zhao)، مدیرعامل صرافی بایننس، از این قانون جدید حمایت و تأیید کرده که میکا راه‌حلی عملی برای چالش‌هایی است که شرکت‌های فعال در صنعت ارزهای دیجیتال با آن‌ها مواجه هستند.

تعداد زیاد آرای موافق نشان می‌دهد که قوانین MiCA به مرحله اجرا می‌رسد. این قوانین، احتمالا در سال ۲۰۲۴ با قوانین بازنگری‌شده بازارهای توکن‌های غیرقابل‌تعویض و دیفای (مثل وام‌دهی ارزهای دیجیتال) اجرا می‌گردد.

مزایا و معایب MiCA

تمام فعالان صنعت ارزهای دیجیتال در اتحادیه اروپا تحت‌تأثیر این قوانین جدید قرار می‌گیرند و فرقی هم نمی‌کند که تجربه زیادی در این زمینه دارند یا نه. در ادامه فواید و معایب MiCA را بیشتر بررسی خواهیم کرد.

مزایا:

  • افزایش شفافیت قوانین و مقررات بازار ارزهای دیجیتال در اروپا: میکا جامع‌ترین چهارچوب نظارتی در صنعت دارایی‌های دیجیتال است و به مشروعیت کسب‌وکارهای فعال مبتنی بر ارزهای دیجیتال در اتحادیه اروپا کمک می‌کند.
  • محفاظت از سرمایه‌گذاران: ارائه‌دهندگان ارزهای دیجیتال و خدمات مربوط به آن‌ها در قبال دارایی‌های دیجیتال مسئول هستند و باید از سرمایه‌گذاران محافظت کنند.
  • یکپارچه‌سازی چارچوب‌های نظارتی در حوزه‌های قضایی مختلف: کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم‌اکنون می‌توانند از قوانین و مقررات منسجم MiCA استفاده کنند.

معایب:

  • کاهش حریم خصوصی و ناشناس بودن تراکنش‌ها: تراکنش‌های افرادی که می‌خواهند بیشتر از ۱,۰۰۰ یورو برداشت کنند و به کیف پول‌‌های خودحضانتی خود بفرستند، باید به قانون‌گذاران اعلام شود. از بسیاری جهات، این مسئله برخلاف اصول اخلاقی فناوری بلاکچین است.
  • دشوار بودن اجرای آن: کاربرانی که می‌خواهند از حریم خصوصی خود محافظت کنند، می‌توانند به‌راحتی راه‌حل‌هایی را برای دور زدن قوانین جدید پیدا کنند. برای مثال، پرایویسی کوین‌ها و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز برای دور زدن چنین مسائلی طراحی شده‌اند و پیگیری تراکنش‌های مربوط به ارزهای دیجیتال را دشوار می‌کنند.

مقررات صنعت ارز دیجیتال پیچیدگی زیادی دارد. از یک طرف، به مشروعیت بخشیدن به صنعت ارزهای دیجیتال کمک می‌کند و نشان می‌دهد که این بازار به بلوغ موردنیاز خود دست یافته است؛ از طرف دیگر هم ماهیت شبکه‌های غیرمتمرکز و ناشناس بودن تراکنش‌ها را مختل می‌کند.

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ
  • قانون MiCa چیست؟
    میکا یک چارچوب نظارتی و قوانینی برای دارایی‌های رمزارزی است که توسط اتحادیه اروپا مطرح شده است.
  • هدف قانون میکا چیست؟
    هدف اصلی میکا ایجاد یک چهارچوب نظارتی روشن برای محافظت از سرمایه‌گذاران بازار ارزهای دیجیتال و پشتیبانی از کسب‌وکارهای مبتنی بر آن است.
  • آیا MiCA به مرحله اجرا رسیده است؟
    MiCA توسط پارلمان اتحادیه اروپا تصویب شده است و احتمالاً در سال ۲۰۲۴ اجرا می‌شود.
  • طرح میکا در چه تاریخی تصویب شده است؟
    پارلمان اتحادیه اروپا قوانین و مقررات میکا را در آوریل ۲۰۲۳ (فروردین ۱۴۰۲) با ۵۱۷ رأی موافق و ۳۸ مخالف تصویب کرده است.
  • MiCA چه تأثیری روی بازار ارزهای دیجیتال می‌گذارد؟
    MiCA قوانین و استانداردهای منسجمی را برای تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا ایجاد می‌کند، شفافیت بازار ارزهای دیجیتال را افزایش می‌دهد و از مشاغل مبتنی بر آن پشتیبانی می‌کند.

جمع‌بندی

چهارچوب نظارتی MiCA اولین چهارچوب قانونی موجود برای صنعت ارزهای دیجیتال محسوب می‌شود. به نظر می‌رسد میکا دقیق‌ترین و کامل‌ترین چهارچوب قانونی در صنعت ارزهای دیجیتال باشد. اگر قوانین MiCA به موفقیت مطلوبی دست پیدا کند، بقیه کشورها هم احتمالا مقررات مشابهی را اجرا می‌کنند. از این رو در این مقاله به بررسی طرح میکا و مزایا و معایب آن پرداختیم تا در آینده با الزامات مشابهی که در صنعت ارزهای دیجیتال با آن مواجه می‌شویم آشنا باشیم. به نظر شما این قوانین می‌توانند به موفقیت مورد نظر دست پیدا کنند؟ به طور کلی وجود این چارچوب‌های نظارتی را برای کریپتو امری مثبت تلقی می‌کنید یا خیر؟

منبع
dailycoin

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا