متوسط دیفای

دارایی های دنیای واقعی یا RWA چیست؟ روشی برای تبدیل کالا به دارایی‌های کریپتویی

در بازار ارزهای دیجیتال همه ‌دنبال دارایی‌هایی با سود بالا هستند. پروتکل‌های RWA یکی از این گزینه‌ها هستند که پتانسیل رشد در دنیای واقعی را دارند. دارایی‌های دنیای واقعی (Real Word Asset) توکن‌هایی هستند که مالکیت دارایی‌های سنتی را در بلاکچین نشان‌ می‌دهند و ارزش آن‌ها به همان کالاهای فیزیکی در دنیای واقعی وابسته است. این یک مفهوم نسبتا جدید است که اکنون به پای ثابت گفتگوهای جوامع کریپتویی (Narratives) تبدیل شده است. با میهن بلاکچین همراه باشید تا ۱۱ پروتکل RWA را در بازار کریپتو معرفی کنیم.

دارایی‌ های دنیای واقعی (RWA) چیست؟

 پروتکل های مستعد رشد RWA
منبع: Linkedin.Com

RWAها نماینده توکنیزه‌ دارایی‌های ملموسی مانند طلا یا مستغلات یا دارایی‌های غیرملموسی مانند اوراق قرضه دولتی در بلاکچین هستند. بارزترین نمونه دارایی‌های دنیای واقعی، استیبل کوین‌ها هستند که ارزهای فیات را توکنیزه می‌کنند. برای توکن‌سازی دارایی‌های دنیای واقعی، باید اطلاعات آفچین به کد و ابرداده تبدیل شوند. معمولا توسعه‌دهندگان از طریق قراردادهای هوشمند، RWAها را به توکن‌های دیجیتال تبدیل می‌کنند. مهم‌ترین بخش این فرایند پیدا کردن یا ایجاد یک پروتکل دیفای است که دارایی‌های دنیای واقعی را به دارایی دیجیتال تبدیل ‌کند.

در حال حاضر بازار RWAها سهم اندکی از دیفای را در اختیار دارد، اما به‌ نوبه خود یک بازار پویا و جذاب است که به سه گروه زیر تقسیم می‌شود:

  • پروتکل‌های دیفای مبتنی بر درآمد ثابت
  • دارایی‌های واقعی
  • سهام

از آن‌جا که دارایی‌های دنیای واقعی در حال رشد هستند و هنوز هیچ پروتکلی نتوانسته جایگاه خودش را به عنوان پیشتاز این بخش تثبیت کند، پروتکل‌های مختلف RWA ارزش توجه دارند.  

معرفی ۱۱ پروتکل RWA در دنیای دیفای

بازار دارایی‌های RWA گسترده و به‌سرعت در‌حال رشد است. بر اساس گزارش BCG پیش‌بینی می‌شود ارزش این بازار تا سال ۲۰۳۰ (۱۴۰۸) به بیش از ۱۶ تریلیون دلار برسد؛ رقمی که ۱۲ برابر ارزش بازار فعلی ارزهای دیجیتال است. با توجه به پتانسیل رشد این بازار، به معرفی چند پروتکل RWA می‌پردازیم:

۱. پروتکل مپل‌ فایننس (Maple Finance)

پروتکل Maple Finance
منبع: Stakingrewards.Com

مپل‌فاینس (Maple Fianance) با تبدیل RWAها به یک بازار پول، ارائه وام‌های آنچین با پشتوانه دارایی‌های دنیای واقعی را امکان‌پذیر کرده است. وام‌دهندگان می‌توانند در ازای سپرده‌گذاری دارایی‌های واقعی خود در استخرها، سود به‌دست بیاورند. پروتکل Maple توسط متخصصان برای پذیرش سازمانی ساخته‌ شده است.

حجم بازار کاملا رقیق شده (FDV) توکن MPL در حال حاضر ۷۰.۶ میلیون دلار است، اما هدف این پروتکل بسیار بیشتر از ارزش‌گذاری فعلی است. بازار اوراق ایالات متحده به تنهایی یک غول ۴۶ تریلیون دلاری است و توکن MPL می‌تواند با بهبود کارایی سرمایه، آینده درخشانی داشته باشد.

۲. پروتکل ریِلیو نتورک (Realio Network)

شبکه Realio که بر اساس کیت توسعه نرم‌افزار کازمس (Cosmos SDK) ساخته شده است، صدور و مدیریت ارزهای دیجیتال و دارایی‌های دنیای واقعی را امکان‌پذیر می‌کند. این شبکه برخلاف سایر برنامه‌ها به‌وسیله ولیدیتورها مدیریت می‌شود و طیف وسیعی از برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps) را برای بهبود شبکه ارائه می‌دهد. توکن RIO رمزارز بومی Realio Network است.

۳. پروتکل سانتریفیوژ (Centrifuge)

پروتکل Centrifuge یک پلتفرم ارز دیجیتال غیرمتمرکز است که معامله کالا و خدمات را بدون دخالت اشخاص ثالث ممکن می‌کند. همچنین از آنجایی که این پلتفرم مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین است و از الگوریتم منحصر‌به‌فردی استفاده می‌کند، امکان انجام تراکنش‌های امن و سریع را برای کاربران فراهم می‌کند. کاربران پلتفرم سانتریفیوژ می‌توانند با وثیقه‌ کردن RWAها، بانک‌های سنتی را دور بزنند. این کار به مشاغل کوچک و افراد بدون سرمایه کمک بزرگی می‌کند. ارزش کل قفل شده (TVL) سانتریفیوژ بیش از ۲۰۰ میلیون دلار است و از طریق استخرهای دارایی، یک بازار آزاد را برای دارایی‌های دنیای واقعی ارائه می‌دهد. هدف این پروتکل کاهش هزینه‌های استقراض برای مشاغل و فراهم‌ کردن فرصت‌های کسب سود برای تامین‌کنندگان نقدینگی است. بعلاوه در‌صورت نکول وام، استفاده از راه‌حل‌های قانونی را تضمین می‌کند.

توکن CFG محور اصلی پروتکل سانتریفیوژ است و به‌عنوان یک توکن حاکمیتی، امکان هدایت پروتکل را به کاربران می‌دهد و در قالب کارمزد تراکنش، سود تولید می‌کند.  

۴. پروتکل آندو فایننس (Ondo Finance)

پروتکل Ondo Finance
منبع: Blog.Ondo.Finance

پروتکل آندو (Ondo) روی دنیای صندوق‌های قابل‌معامله (ETF) توکنیزه‌ و اوراق‌ بهادار کوتاه‌مدت متمرکز است. آندوفایننس در حال حاضر دارای چهار محصول است:

  • OMMF
  • OUSG
  • OSTB
  • OHYG

این پروتکل در جذب نقدینگی به‌ویژه از طریق خزانه OUSG که اولین پذیرنده اوراق خزانه توکنیزه ایالات متحده بود، عملکرد موفقی داشته است. ارزش این صندوق در دو ماه گذشته از مرز ۱۰۰ میلیون دلار عبور کرده است.

۵. دومانی پروتکل (Domani Protocol)

دومانی (Domani) یک پروتکل مدیریت دارایی است که امکان مینت، معامله، بازخرید و تامین نقدینگی را در پورتفولیوهای غیرحضانتی توکنیزه‌ و بدون اوراکل (XTF) فراهم می‌کند. همچنین کاربران این پروتکل می‌توانند کارمزدهای تولید‌شده از پورتفولیوهای مختلف را دریافت کنند. توکن DEXTF، رمزارز بومی این پروتکل است.

۶. پروتکل بکدفای (BackedFi)

پروتکل BackedFi طیف وسیعی از دارایی‌های دنیای واقعی از جمله اوراق قرضه، سهام و ETFها را از طریق «بی توکن‌ها» (bTokens) پشتیبانی و معرفی می‌کند. bTokenها کاملا وثیقه‌شده، قابل‌ترکیب و غیرحضانتی هستند. این پروتکل با ارزش کل قفل‌شده ۱۲ میلیون دلاری، قصد دارد بازارهای سرمایه عادلانه‌تری را ایجاد کند.

۷. پروتکل کردیکس فایننس (Credix Finance)

پروتکل Credix از طریق ارائه وام‌های RWA، دسترسی به نقدینگی را برای وام‌گیرندگان نهادی فراهم می‌کند. کردیکس قصد دارد تا با ایجاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری با قابلیت تنظیم ریسک برای سرمایه‌گذاران نهادی، صندوق‌های اعتباری و سرمایه‌گذاران معتبر، پا به عرصه رقابت در یک بازار ۸۰۰ میلیارد دلاری بگذارد.

۸. پروتکل گلدفینچ (Goldfinch Fi)

پروتکل Goldfinch
منبع: Goldfinch.Finance

هدف پروتکل Goldfinch امکان‌پذیرکردن فعالیت‌های اعتباری جهانی به صورت آنچین، ارائه وام‌‌های کریپتویی بدون نیاز به وثیقه‌ و گسترش دسترسی به ارزهای دیجیتال است. گلد فینچ که ارزش وام‌های آن به ۱۰۱ میلیون دلار می‌رسد، یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های RWA تا به امروز است.

توکن GFI سه هدف را دنبال می‌کند:

  • حاکمیت
  • تشویق مشارکت‌کننده‌ها
  • کمک به کامیونیتی

با توجه به این‌که قیمت توکن GFI از زمان عرضه کاهش قابل‌توجهی داشته است، دو راهکار پروتکل مبنی بر استیکینگ (Satking) و استفاده از توکن GFI برای رای‌دهی به آدیتورها (Auditor) می‌تواند موجب افزایش تقاضا شود. همچنین سرمایه‌گذاران پروتکل گلدفینچ دو گزینه برای کسب سود دارند؛ سپرده‌گذاری سرمایه در استخرهای نقدینگی با سود کمتر و تامین سرمایه وام‌گیرندگان به‌صورت مستقیم و دریافت سود بیشتر.

۹. پروتکل لندایکس فایننس (Landx Finance)

پروتکل LandX با ارائه محصولات کشاورزی توکنیزه در قالب X Assetها، استراتژی‌های سودآوری را ایجاد می‌کند. در واقع دارایی‌های نقدشونده دسترسی به بازارهای غیرنقدشونده را فراهم می‌کنند و از دارایی‌های زراعی نگهداری‌شده سود تولید می‌شود.

۱۰. پروتکل ریِیل‌تی پلتفرم (RealT Platform)

رییل توکن (RealToken) پلتفرمی برای ایجاد بازار املاک و مستغلات در بلاکچین است و دسترسی به این بازار را برای همه امکان‌پذیر می‌کند. بنابراین به لطف سرمایه‌گذاری‌های تقسیم‌پذیر و بدون اصطکاک در حوزه اموال غیرمنقول، همه افراد می‌توانند از این کلاس دارایی بهره‌مند شوند.

۱۱. پروتکل پلی‌ترید فایننس (Polytrade Finance)

پلی‌ترید فایننس یک پلتفرم مالی معاملاتی مبتنی بر بلاکچین است که به کسب‌وکارهای کوچک از طریق تامین‌ مالی نیازهای کوتاه‌مدت کمک می‌کند.

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ
منظور از دارایی‌های دنیای واقعی (RWA) چیست؟

دارایی‌هایی هستند که نشان‌گر مالکیت دارایی‌های سنتی در بلاکچین هستند و ارزش آن‌ها به کالاهای فیزیکی دنیای واقعی مرتبط است.

مهم‌ترین پروتکل‌های RWA در دیفای کدام‌اند؟

مپل‌ فایننس، Realio Network، پروتکل Centrifuge، پروتکل Ondo Finance، گلدفینچ و BackedFi از جمله پروتکل‌های RWA به شمار می‌روند.

سخن پایانی

دارایی‌های دنیای واقعی (Real world Asset) به دارایی‌های فیزیکی اطلاق می‌شود که می‌توان آن‌ها را توکنیزه کرد و در فضای آنچین ارائه داد. این دارایی‌ها ممکن است کالاهای مشهودی مانند فلزات گران‌بها، املاک یا حتی محصولات کشاورزی و کالاهای غیرمشهودی مانند اوراق قرضه باشند. RWAها در امور مالی سنتی نقش مهمی در برنامه‌های وام‌دهی و فعالیت‌های مولد سود دارند. همچنین شکل توکنیزه دارایی‌های دنیای واقعی توانسته است موقعیت بسیار خوبی را در بازار ارزهای دیجیتال به‌دست بیاورد. مطمئنا اگر RWAها بتوانند این بازار تریلیون دلاری را در دست بگیرند، سود بالاتر و پایدارتری ارائه می‌دهند. نظر شما در مورد دارایی‌های دنیای واقعی چیست؟ جای کدام پروتکل‌های RWA در این لیست خالی است. 

منبع
twitter.com

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
4 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا