تحلیل آنچین

تحلیل آنچین قیمت بیت کوین؛ کف روند اصلاحی فعلی کجاست؟

از زمان ثبت اوج ۷۳٬۰۰۰ دلاری بیت کوین در ماه مارس تاکنون، فشار فروش هولدرها افزایش یافته و شاهد اصلاح نسبی و تثبیت قیمت بوده‌ایم. به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاران قدیمی و جدید در حال استفاده از فرصت ورود نقدینگی به بازار و افزایش تقاضا برای فروش بخشی یا تمام کوین‌های خود هستند.

در این سرزمین همه برنده‌اند!

در تولد تترلند 2 اتریوم هدیه بگیرید!

برو به تترآیلند

داده‌های آنچین نشان می‌دهند بازار همچنان در فاز سرخوشی (Euphoria) قرار دارد، با این حال، تب و تاب آن همزمان با آغاز روند اصلاحی کمی کاهش یافته است. در این مطلب که از تحلیل هفتگی شرکت گلسنود برگرفته شده است، سعی داریم تا از دریچه دیتای آنچین، وضعیت فعلی بازار بیت کوین را بررسی و کف احتمالی قیمت در روند اصلاحی کنونی را پیش‌بینی کنیم.

تشدید فشار فروش همزمان با افزایش ترس در بازار

در حال حاضر قیمت بیت کوین در اواسط کانال ۶۰٬۰۰۰-۷۰٬۰۰۰ دلار در حال تثبیت شدن است و از زمان به ثبت رسیدن اوج ۷۳٬۰۰۰ دلاری، نسبتا اصلاح شده است. اما رفتار سرمایه‌گذاران و هولدرها در فاز اصلاحی کنونی چگونه است؟

برای بررسی اینکه چگونه الگوی انباشت سرمایه‌گذاران از زمان ورشکستگی صرافی FTX تاکنون، سقف و کف بازار را تشکیل داده است، از شاخصی با نام امتیاز روند انباشت (Accumulation Trend Score) استفاده می‌کنیم.

همانطور که در نمودار مشخص است، در فازهای ابتدایی بازار صعودی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ و ۲۰۲۳-۲۰۲۴، همزمان با اصلاح قیمت شاهد افزایش فشار فروش و کاهش انباشت سرمایه‌گذاران بوده‌ایم. دلیل این اتفاق را می‌توان چنین عنوان کرد که همزمان با زمان نزدیک شدن قیمت بیت کوین به اوج، سرمایه‌گذاران عرضه غیرفعال (منظور کوین‌هایی است که برای مدتی هولد شده‌اند) را در واکنش به افزایش تقاضای خرید به گردش وارد کرده و به فروش می‌رسانند.

همزمان با اوج‌گیری بیت کوین در اواسط ماه مارس امسال نیز شاهد روند مشابهی بودیم و فشار فروش هولدرها همزمان با انتشار اخبار تشدید بحران در منطقه خاورمیانه افزایش یافت؛ اتفاقی که به سقوط قیمت بیت کوین تا ۶۰٬۳۰۰ دلار منجر شد.

نمودار امتیاز روند انباشت - منبع: Glassnode
نمودار امتیاز روند انباشت – منبع: Glassnode

برای ارزیابی دقیق‌تر این مسئله گروه‌های مختلف هولدرهای بیت کوین را بر اساس میزان عرضه در اختیار آنها زیر ذره‌بین می‌بریم. همانطور که در نمودار زیر مشخص است، در هفته‌های اخیر شاهد افزایش فشار فروش 🟥 در بین تمام گروه‌ها بوده‌ایم که نشان‌دهنده تشدید فشار فروش در سراسر بازار است.

تغییرات عرضه در اختیار هولدرهای مختلف بیت کوین - منبع: Glassnode
تغییرات عرضه در اختیار هولدرهای مختلف بیت کوین – منبع: Glassnode

بررسی سود و زیان تحقق نیافته سرمایه‌گذاران

یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد بازار صعودی کنونی، راه‌اندازی ETFهای اسپات بیت کوین در آمریکا بوده و در ماه‌های اخیر شاهد تاثیر فعالیت آنها بر پرایس اکشن بیت کوین بوده‌ایم. برای بررسی تاثیر ETFها بر رفتار سرمایه‌گذاران، از شاخصی با نام سود یا زیان تحقق نیافته خالص (NUPL) استفاده می‌کنیم. این شاخص کپ تحقق یافته را نسبت به مارکت کپ بیت کوین می‌سنجد و با کمک آن می‌توان گفت عمده بازار در سود یا ضرر قرار گرفته است.

هر زمان که شاخص NUPL از ۰.۵ فراتر می‌رود (NUPL> 0.5) (یعنی سود تحقق نیافته بازار بیش از نیمی از مارکت کپ بیت کوین را تشکیل می‌دهد)، می‌توان گفت بازار به فاز سرخوشی وارد شده است.

در چرخه ۲۰۲۰-۲۰۲۱، شاخص NUPL حدودا ۸.۵ ماه پس از هاوینگ بیت کوین از ۰.۵ فراتر رفت و تقریبا ۱۰.۵ ماه در فاز سرخوشی باقی ماند. با این حال، در این چرخه به لطف فعالیت ETFهای اسپات، NUPL تقریبا ۶.۵ ماه قبل از هاوینگ به فاز سرخوشی رسید. این اتفاق اهمیت صندوق‌های ETF اسپات بیت کوین و افزایش تقاضا در تسریع پرایس اکشن این ارز دیجیتال را مشخص می‌کند.

نمودار شاخص NUPL  - منبع: Glassnode
نمودار شاخص NUPL – منبع: Glassnode

با توجه به شاخص NUPL، می‌توان گفت بازار بیت کوین در ۷ ماه گذشته در فاز سرخوشی بوده است. با این حال، یک قانون کلی در بازار وجود دارد که حتی قدرتمندترین روندها نیز با اصلاح قیمت همراه می‌شوند. بررسی این اصلاحات اطلاعات ارزشمندی را در رابطه با احساسات سرمایه‌گذاران و رفتار آنها در اختیارمان قرار می‌دهد.

برای بررسی پویایی اصلاحات قیمتی در بازارهای صعودی از دو شرط زیر استفاده می‌کنیم:

  • زمانی که سود تحقق نیافته نسبی از ۰.۵ بیشتر است 🟢: این نشان می‌دهد بازار در حالت کلی در سود تحقق نیافته زیادی قرار گرفته است.
  • زمانی که زیان تحقق نیافته نسبی از ۰.۰۱ بیشتر است 🔴: این نشان می‌دهد فشار قابل توجهی بر سرمایه‌گذاران وارد می‌شود و همزمان با اصلاح قیمت، آنها در ضرر سنگینی به سر می‌برند.

همانطور که در نمودار زیر مشخص است، در تمام بازارهای صعودی قبلی بیت کوین شاهد فازهای اصلاح قیمت بوده‌ایم. در بازار فعلی نیز از زمان رکوردشکنی بیت کوین تا به الان، این اتفاق سه بار رخ داده و قیمت هر زمان تا محدوده ۶۰٬۰۰۰ دلار اصلاح شده است.

نمودار سود و زیان تحقق نیافته نسبی - منبع: Glassnode
نمودار سود و زیان تحقق نیافته نسبی – منبع: Glassnode

کف قیمت کجاست؟

در بخش‌های بالاتر دیدیم همچنان در فاز سرخوشی قرار داریم و یکی از روندهای جدانشدنی این فاز، اصلاحات قیمتی است. در این بخش سعی می‌کنیم تا با استفاده از داده‌های آنچین، کف قیمت در زمان فاز اصلاحی را مشخص کنیم.

برای این کار ابتدا باید سمت تهاجمی بازار در طول روندهای اصلاحی را مشخص کنیم. سمت تهاجمی بازار آن دسته از سرمایه‌گذاران هستند که رفتار آنها بیشترین تاثیر را بر کاهش قیمت می‌گذارد. به این منظور به سراغ شاخص زیان تحقق یافته سرمایه‌گذاران بلندمدت و کوتاه‌مدت می‌رویم. همانطور که در نمودار زیر مشخص است، در هفته‌های اخیر سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت در شکل‌دهی به وضعیت بازار نقش زیادی داشته‌اند و به همین خاطر گروه هدف ما محسوب می‌شوند.

نمودار زیان تحقق یافته هولدرهای بلندمدت و کوتاه‌مدت بیت کوین - منبع: Glassnode
نمودار زیان تحقق یافته هولدرهای بلندمدت و کوتاه‌مدت بیت کوین – منبع: Glassnode

برای بررسی بیشتر سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت، آنها را با توجه به مدت زمان هولد به گروه‌های مختلف تقسیم می‌کنیم و میانگین خرید هرگروه را زیر ذره‌بین می‌بریم.

تجربه به ما ثابت کرده که برای ارزیابی ساختار بازارهای صعودی و نزولی، میانگین خرید هولدرهای ۱ تا ۳ ماهه 🟠 و ۳ تا ۶ ماهه 🟡 داده‌های خوبی را برای ما فراهم می‌کنند. با این حال، میانگین خرید هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه 🔴 در چند وقت اخیر با نقاط عطف بازار مطابقت زیادی داشته و به همین خاطر می‌توان از آن برای ارزیابی کف و سقف قیمت به ترتیب در بازارهای صعودی و نزولی استفاده کرد.

قیمت تحقق یافته گروه‌های مختلف سرمایه‌گذاران بیت کوین - منبع: Glassnodde
قیمت تحقق یافته گروه‌های مختلف سرمایه‌گذاران بیت کوین – منبع: Glassnode

همانطور که در نمودار زیر مشخص است، قیمت اسپات بیت کوین اغلب به میانگین خرید هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه واکنش نشان داده است. دلیل این اتفاق را می‌توان چنین عنوان کرد که این دسته از سرمایه‌گذاران، نسبت به نوسانات قیمت بسیار حساس هستند و احتمال فروش آنها در کوتاه‌مدت وجود دارد.

در طول فازهای اصلاحی بازارهای صعودی، هولدرهای کوتاه‌مدت شروع به فروش دارایی خود می‌کنند و با نزدیک شدن قیمت به میانگین خرید آنها، این فشار فروش کاسته می‌شود (فرسوده شدن فروشندگان).

در نمودار زیر از شاخص قیمت تحقق یافته هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه برای شناسایی نقاط فرسوده شدن فروشندگان در کوتاه‌مدت استفاده شده است.

قیمت تحقق یافته هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه - منبع: Glassnode
قیمت تحقق یافته هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه – منبع: Glassnode

برای ارزیابی بیشتر می‌توانیم از شاخص MVRV نیز استفاده کنیم. این شاخص، نسبت قیمت لحظه‌ای به میانگین خرید هولدرها را مقایسه می‌کند و اطلاعات ارزشمندی را به ما می‌دهد.

همانطور که در نمودار زیر مشخص است، نسبت MVRV هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه معمولا در طول اصلاحات قیمتی در بازارهای صعودی، به محدوده ۰.۹ تا ۱ کاهش می‌یابد. این یعنی قیمت در طول فازهای اصلاحی معمولا ۰ تا ۱۰٪ نسبت به میانگین خرید هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه بیشتر کاهش می‌یابد.

نسبت MVRV هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه - منبع: Glassnode
نسبت MVRV هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه – منبع: Glassnode

اکنون که فشار احساس شده توسط هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه بیت کوین را ارزیابی کردیم، می‌توانیم با استفاده از شاخص زیان تحقق یافته، میزان ترس و وحشت آنها را بررسی کنیم. در این بخش تمرکز ما بر دوره‌هایی است که فشار فروش سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد.

در نمودار زیر زیان تحقق یافته هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه به تصویر کشیده شده است. برای ارزیابی بهتر، یک آستانه (انحراف معیار +1) مشخص کرده‌ایم و زمانی که این شاخص از آستانه مذکور فراتر برود، می‌توانیم بگوییم سرمایه‌گذارانی که تنها ۱ هفته تا ۱ ماه از زمان خرید آنها می‌گذرد، در ضرر زیادی در حال فروش دارایی خود هستند.

همانطور که در نمودار مشخص است، حداکثر ضرر این گروه از سرمایه‌گذاران معمولا در زمان کف قیمت به اوج خود می‌رسد چراکه همزمان با اصلاح قیمت، این دسته از هولدرها با وحشت از تداوم ریزش دارایی خود را با ضرر به فروش می‌رسانند.

زیان تحقق یافته هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه بیت کوین - منبع: Glassnode
زیان تحقق یافته هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه بیت کوین – منبع: Glassnode

حالا اگر دو شرایطی که بالاتر گفتیم را با هم ترکیب کنیم، به فرمولی می‌رسیم که با استفاده از آن می‌توان کف احتمالی بازار در طول روندهای صعودی را تشخیص داد:

  • شاخص MVRV هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه بین ۰.۹ تا ۱ باشد.
  • زیان تحقق یافته هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه از انحراف معیار +1 در طول یک بازه ۹۰ روزه فراتر برود.

در زمان نگارش این مطلب، میانگین خرید هولدرهای ۱ هفته تا ۱ ماهه در حوالی ۶۶٬۷۰۰ دلار است و زیان تحقق یافته آنها اواسط ماه مارس از آستانه مذکور فراتر رفته است. از آنجایی که قیمت در حال حاضر در محدوده ۶۰٬۰۰۰ تا ۶۶٬۷۰۰ دلار در نوسان است، MVRV نیز در محدوده ۰.۹ تا ۱ قرار گرفته است. با ترکیب این داده‌ها می‌توان گفت بیت کوین در حال حاضر در حوالی کف محلی خود قرار گرفته است. با این حال، سقوط بیشتر شاخص MVRV زیر محدوده مذکور می‌تواند موج جدیدی از وحشت ایجاد کند و این تعادل را به هم بریزد.

کف محلی بیت کوین - منبع: Glassnode
کف محلی بیت کوین – منبع: Glassnode

سخن پایانی

داده‌های آنچین نشان می‌دهند از زمان رکوردشکنی بیت کوین در ماه مارس، فشار فروش سرمایه‌گذاران افزایش یافته و شاهد ورود عرضه غیرفعال به گردش هستیم. با توجه به شاخص NUPL، در حال حاضر هنوز هم بازار در فاز سرخوشی قرار دارد، با این حال، با اصلاح قیمت در هفته‌های گذشته، از تب و تاب سرمایه‌گذاران کاسته شده است.

در طول فازهای اصلاحی قیمت می‌توانیم با بررسی رفتار گروه‌های مختلف سرمایه‌گذاران، نقاط احتمالی که بیانگر کف قیمت هستند را شناسایی کنیم. در حال حاضر، قیمت بیت کوین پایین‌تر از میانگین خرید سرمایه‌گذاران ۱ هفته تا ۱ ماهه قرار گرفته و به نظر می‌رسد به کف قیمت در این فاز اصلاحی نزدیک شده‌ایم.

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
1 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا