این روزها خرید بیت کوین توسط سرمایهگذاران سازمانی در حال افزایش است. اما چه اتفاقی افتاد تا این مسیر که در ابتدا مشتاقان زیادی نداشت ناگهان تغییر کرد؟ کدام شرکتها پا در این مسیر گذاشتند و سهم آنها از بازار ارز دیجیتال چهمقدار است؟ بیایید نگاهی به بزرگترین پورتفولیوهای بیت کوین و صاحبانشان بیندازیم.
آغاز راه برای شرکتهایی با بزرگترین پورتفولیوهای بیت کوین

در سالهای گذشته تصور این که شرکتهای شناختهشده برای خزانههای خود بیت کوین خریداری کنند، تصوری خندهدار برای عموم بود. آنها این رمزارز را بیثباتتر و خاصتر از آن میدانستند که شرکتهای بزرگ به آن توجه کنند.
در سال گذشته، و تحت تاثیرات همهگیری کووید-۱۹، این تابو بهطور کامل شکسته است و سرمایهگذاران بزرگ متعددی بیت کوین خریدهاند. دروازههای این سد در ابتدا توسط مایکرواستراتژی (MicroStrategy) که شرکت تولید نرمافزار است شکسته شد که در آگوست و سپتامبر سال ۲۰۲۰ (مرداد و شهریور ۱۳۹۹) چیزی به ارزش ۴۲۵ میلیون دلار بیت کوین خرید. شرکتهای دیگر نیز، از جمله اسکوئر که شرکت پرداخت آنلاین است و تسلا تولیدکننده خودروهای الکتریکی، دنباله این راه را رفتند.
برای سرمایهگذارانی که تمایلی به خرید بیت کوین ندارند، خرید سهام شرکتهایی که در دارایی خود بیت کوین دارند روش مناسبی است که بدون دخالت مستقیم و دردسرهای نگهداری بیت کوین، با فضای رمزارز تعامل داشته باشند. در واقع برخی متخصصین معتقدند که حجم بیت کوین خریداری شده توسط شرکت مایکرواستراتژی این شرکت را به یک صندوق قابل معامله (ETF) بیت کوین تبدیل کرده است.
ده شرکت با بیشترین ذخایر بیت کوین در سبد سرمایه
در این بخش نگاهی به ده شرکت معظمی که بیت کوین را به سبد داراییهای خود افزودهاند، میاندازیم:
۱. مایکرواستراتژی
مایکرو استراتژی، پلتفرم شناختهشده تحلیل کسب و کار، بیت کوین را به عنوان اصلیترین فرم ذخیره ارزش خود انتخاب کرده است.
در طول سال ۲۰۲۱ این شرکت – که تولیدکننده نرمافزارهای موبایلی و سرویسهای ابری است – به خرید بیت کوین خود ادامه داد. این شرکت هماکنون ۱۰۵۰۸۵ عدد بیت کوین در اختیار دارد، که معادل ۳.۳ میلیارد دلار است. زمانی مایکل سیلور (Michael Saylor) مدیر عامل شرکت اشاره کرده بود که در هر ثانیه ۱۰۰۰ بیت کوین خریداری میکرده است.
بر خلاف مدیران عامل دیگر که معمولا از به اشتراکگذاری سرمایهگذاریهای شخصی خود پرهیز میکنند، سیلور بهصورت عمومی اعلام کرده است که شخصا ۱۷۷۳۲ عدد بیت کوین دارد که در حال حاضر ارزشی معادل ۵۶۵ میلیون دلار دارد.
در اساس دادههایی از BitInfoCharts، این رقم سیلور را در بین ۱۰۰ دارنده برتر بیت کوین قرار میدهد، البته با این فرض که همه این دارایی را در یک آدرس نگهداری کند. این اتفاق جالبی برای این مدیر عامل است چرا که وی در سال ۲۰۱۳ گفته بود که دوره بیت کوین رو به پایان است.

در جشن سال نو سال ۲۰۲۰ (دی ۱۳۹۹)، مورگان استنلی (Morgan Stanley) اعلام کرد که ۱۰.۹ درصد شرکت مایکرواستراتژی را خریداری کرده است. و مایکرو استراتژی تلاش دارد شرکتهای دیگر را به سرمایهگذاری در بیت کوین تشویق کند. در فوریه سال ۲۰۲۱ مایکرو استراتژی پنل «بیت کوین برای سازمانها» را در کنفرانس ورلد ناو (World.Now Conference) با هدف آشنا کردن شرکتها با داراییهای دیجیتال برگزار کرد.
در این کنفرانس سیلور گفت که کاروانی از شرکتها را پیشبینی میکند که سالهای آینده داراییهای خود را به بیت کوین تبدیل میکنند.
سیلور در نشریه بایننس بلاک چین ویک (Binance Blockchain Week) توضیح داد که چرا برای دارایی مناسب یک خزانه بیت کوین را به طلا ترجیح میدهد: «بازگشت سرمایه طلا در مقابل بیت کوین اصلا جالب نبوده است.» وی افزود: «اگر بهدنبال راهی بهجز داراییهای سنتی برای ذخیره ارزش در فضای تورمی هستید، منطقی است که به بیت کوین به عنوان طلای دیجیتال بنگرید.»
۲. تسلا
این تولیدکننده خودروهای الکتریکی به شرکتهای صاحب بیت کوین پیوست. صورتهای مالی این شرکت نشان میدهد که ۱.۵ میلیارد دلار در این رمزارز سرمایهگذاری کرده است و اکنون جزو شرکتهایی با بزرگترین پورتفولیوهای بیت کوین بهحساب میآید. تسلا ۱۰ درصد دارایی بیت کوین خود را در بهار سال ۲۰۲۱ فروخت. طبق گفته ایلان ماسک، مدیر عامل این شرکت، این کار برای ثابت کردن قابلیت نقد کردن بیت کوین در مقابل پول نقد بوده است.

۴۲۹۰۲ بیت کوین تسلا در حال حاضر ۱.۳۷ میلیارد دلار ارزش دارد که با افت قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۱ میتواند منجر به زیان کاهش ارزش (Impairment Loss) برای این شرکت شود: چیزی بین ۲۵ تا ۱۰۰ میلیون دلار.
طبق صورتهای مالی، خریدن بیت کوین توسط این شرکت بازتابی از تمایل این شرکت به متنوع کردن نقدینگی و بازگشت سرمایهاش است. این اظهارنامه میگوید: «ممکن است ما بخواهیم بخشی از این نقدینگی را در داراییهای مختلفی از جمله داراییهای دیجیتال، شمش طلا، صندوقهای تجاری طلا یا داراییهای دیگر سرمایهگذاری کنیم.»
مانور بیت کوین این شرکت پس از ماهها انتظار انجام شد، پس از آن که مدیرعامل شرکت بحث بیت کوین را به توییتر برد. در اواخر سال ۲۰۲۰، سیلور از شرکت مایکرو استراتژی پیشنهاد داد که برنامههای سرمایهگذاری بیت کوین خود را با ماسک به اشتراک بگذارد، چرا که انتقال داراییها به بیت کوین برای سهامداران این شرکت یک لطف چند صد میلیون دلاری خواهد بود.
کمی بعدتر در پایان ژانویه ۲۰۲۱ (دی ۱۳۹۹)، ماسک بیوگرافی توییتر خود را به Bitcoin# تغییر داد، که حال میفهمیم اشارهای به کشش تسلا به خرید رمزارز بوده است.
با این حال رابطه ماسک و بیت کوین تماما مثبت هم نبوده است. پس از اعلامیه مارچ ۲۰۲۱ مبنی بر اینکه تسلا بیت کوین را بهعنوان روش پرداخت برای خرید سرویسها و محصولات خود قبول میکند، و فقط پس از گذشت ۲ ماه مدیر عامل شرکت اعلام کرد که این شرکت دیگر رمزارز را برای پرداخت قبول نخواهد کرد.

با توجه به افزایش مصرف سوختهای فسیلی برای ماین کردن و معاملات بیت کوین، ماسک اعلام کرد که این شرکت بیت کوین های خود را نخواهد فروخت و شاید پس از اینکه راههای پاکتری برای ماین کردن بوجود آید، دوباره از آن برای معاملات استفاده کند. بعدا شفافتر اعلام کرد که تسلا زمانی دوباره از بیت کوین در معاملات استفاده خواهد کرد که ۵۰ درصد انرژی مورد استفاده ماینر ها پاک باشد.
۳. گلکسی دیجیتال هولدینگز (Galaxy Digital Holdings)
بزرگترین سازمان دارنده بیت کوین که مستقیما در صنعت رمزارز فعال است، بانک تجاری متمرکز بر رمزارز گلکسی دیجیتال هولدینگز (Galaxy Digital Holdings) است که بالغ از ۱۶۴۰۰ عدد بین کوین دارد. بر اساس گزارش سایت bitcointreasuries ارزش این دارایی چیزی بیش از ۵۲۲ میلیون دلار است.
این شرکت که در ژانویه سال ۲۰۱۸ (دی ۱۳۹۷) توسط مایکل نووگراتز (Michael Novogratz) تاسیس شد، با شرکتهای رمزارز دیگری چون بلاک وان (Block.one) و بلاک فای (BlockFi) همکاری میکند. نووگراتز طرفدار پر و پا قرص بیت کوین است. وی در آوریل سال ۲۰۲۰ (فروردین ۱۳۹۹) گفت که کمکهای مالی که قرار است در مقابله با همهگیری کرونا ارائه شود، توجهها را به رمزارزها سوق داده است. تا حدی که این را فرصت بیت کوین نامید و گفت که «پول که بر درختان نمیروید!»
با این حال، در همان سال نووگراتز توضیح داد که بیثباتی رمزارز به این معناست که طلا سرمایهگذاری امنتری است. وی افزود: «حس من این است که بیت کوین بسیار بهتر از طلا عمل میکند، ولی به افراد پیشنهاد میکنم که میزان بیت کوین کمتری نسبت به طلا بخرند. فقط بخاطر بیثباتی.»
۴. وویجر دیجیتال (Voyager Digital LTD)
شرکت تجارت رمزارز وویجر دیجیتال ۱۲۲۶۰ بیت کوین در اختیار دارد که بر اساس گزارش سایت bitcointreasuries حدود ۳۹۰ میلیون دلار ارز دارد. هدف. این شرکت ارائه سرویسهای جامع تجارت داراییهای دیجیتال است. این شرکت در ماه می ۲۰۲۱ درآمد سه ماهه اول سال خود را ۶۰.۴ میلیون دلار گزارش کرد که ۱۶ برابر بیشتر از فصل قبلی بوده است. استیون ارلیچ (Steven Ehrlich) مدیر عامل این شرکت گفت: «ما شاهد افزایش تصاعدی پذیرش رمزارزها به عنوان یک دارایی قابل سرمایهگذاری بودهایم.»
در گزارش مالی ژوئن سال ۲۰۲۱ که به نهادهای رگولاتوری کانادا ارائه شد، این شرکت لحنی حسابشدهتر داشت و گفت: «افت چشمگیر قیمت بیت کوین میتواند تاثیر بدی بر نتیجه عملیات شرکت داشته باشد». این شرکت همچنین افت قیمت بیت کوین در ماه مارس ۲۰۲۰ را به عدم قطعیت ناشی از شرایط همهگیری کرونا مرتبط دانست.
۵. اسکوئر (Square Inc)
همزمان با خرید بیت کوین توسط تسلا، سرمایهگذاری ۵۰ میلیون دلاری ماه اکتبر شرکت اسکوئر هیزمی بر آتش خریدهای سازمانی بیت کوین انداخت.
اسکوئر که جز شرکتهایی با بزرگترین سبد بیت کوین است از آن زمان تا به حال، سرمایهگذاری خود در بیت کوین را ادامه داده است و اعلام کرده که ۱۷۰ میلیون دلار دیگر در فصل پایانی سال ۲۰۲۰ بیت کوین خریداری کرده است. البته این نکته خیلی جای تعجب ندارد چرا که مدیر عامل این شرکت جک دورسی (Jack Dorsey) علاقهمند پر و پا قرص بیت کوین است که حتی نود بیت کوین شخصی خود را راهاندازی کرده است.
در آن زمان این شرکت سرمایهگذاریاش را «بخشی از تعهد مستمر اسکوئر به بیت کوین» توصیف کرد و اشاره کرد: «شرکت برنامه دارد سرمایهگذاری خود را بهصورت مداوم و متناسب با دیگر سرمایهگذاریهای خود ادامه دهد.»
با ذخیره ۸۲۰۷ بیت کوین به ارزش ۲۵۵ میلیون دلار، اسکوئر برخورد خود با بیت کوین را تغییر نداده است. در ماه مارچ ۲۰۲۱، مدیر امور مالی شرکت آرمیتا آهویا (Armita Ahuja) اشاره کرد: «کاملا جا دارد که در هر ترازنامه بیت کوین وجود داشته باشد.» وی در یک مصاحبه با مجله فورچون (Fortune) بر تعهد شرکت به ذخایر رمزارز بصورت دراز مدت تاکید کرد.
در ماه می سال ۲۰۲۱ این شرکت استراتژی خرید بیت کوین خود را تقویت کرد، آن هم پس از مصاحبهای از آهویا که گفته بود قصد خرید بیت کوین جدید ندارد. اسکوئر تلاشهای بیشتری برای ساخت یک اکوسیستم بیت کوین داشته است و برای آموزش رمزارز طرحی ۵ میلیون دلاری را اجرا کرده است که در وایت پیپر خود از تاثیرات طبیعتدوستانه بیت رمزارزها میگوید.
در جولای سال ۲۰۲۱ این شرکت اعلام کرد که برنامه تولید یک کیف پول سختافزاری بیت کوین را دارد؛ و شاید در نهایت داراییهای خود را به محصول خود منتقل کند.
۶. داراییهای دیجیتال ماراتن (Marathon Digital Holdings)
این شرکت ماینینگ بیت کوین بیشک میزان زیادی بیت کوین دارد، با ۵۷۸۴ بیت کوین به ارزش ۱۸۴ میلیون دلار. این شرکت که قصد دارد «بزرگترین ماینر بیت کوین در آمریکای شمالی با کمترین مصرف انرژی باشد» قبل از تغییر مسیر به رمزارز، بهعنوان یک شرکت حمایت از حقوق دارندگان کپیرایت شروع بکار کرده بود.
این شرکت سال خوبی داشته است و سال ۲۰۲۱ را با افزایش سرمایه ۲۰۰ میلیون دلاری آغاز کرد و ژانویه را به یک خرید ۱۵۰ میلیون دلاری تمام کرد. در طول سال گذشته، قیمت سهام این شرکت بیش از ۳۰۰۰ درصد افزایش داشته است که بخشی از این افزایش قیمت به مدد ممنوعیت دولت چین بر استخراج بیت کوین و مشکلات به وجود آمده برای ماینرهای چینی بوده است.
ماراتن دیجیتال قصد دارد که بیش از ۱۰۳ هزار ماینر داشته باشد که روزانه ۵۰-۶۰ بیت کوین ماین کنند. تا ماه ژوئن ۲۰۲۱ این شرکت ماهانه ۲۶۵.۵ بیت کوین ماین کرده است، پس هنوز راه طولانی باقی مانده است. با توجه به خرید ۱۸ هزار تجهیزات ماینینگ ASIC در ماه ژوئن، و سفارش ۱۰۰۰ عدد دیگر، بهنظر میرسد که دیجیتال ماراتن در مسیر درستی قرار دارد.
۷. کوین بیس گلوبال (Coinbase Global Inc)
احتمالا مشهورترین شرکت رمزارز در این فهرست بزرگترین پورتفولیوهای بیت کوین، صرافی کوین بیس است که در آوریل ۲۰۲۱ در فهرست نزدک قرار گرفت و شناخته شد.
این اتفاق نقطه عطفی برای صنعت رمزارز بود، البته که با کاهش ارزش سهام کوین بیس آنچنان هم مثبت نیست. تا جولای ۲۰۲۱ قیمت COIN به دو سوم قیمت زمان عرضه کاهش پیدا کرده بود.
قبل از فهرستشدنش در فوریه ۲۰۲۱، کوین بیس اعلام کرد که چیزی به ارزش ۲۳۰ میلیون دلار بیت کوین دارد. در جولای ۲۰۲۱ ارزش دارایی بیت کوین این شرکت به ۱۴۳ میلیون دلار کاهش یافت. (۴۴۹۲ بیت کوین)
۸. بیت کوین گروپ (Bitcoin Group SE)
این شرکت سرمایهگذاری واقع در آلمان ۳۹۴۲ بیت کوین به ارزش ۱۲۶ میلیون دلار دارد. سرمایهگذاریهای این شرکت شامل صرافی رمزارزی بهنام Bitcoin.de و بانک Futurum است که در اکتبر سال ۲۰۲۰ با هم ادغام شدند و اولین بانک رمزارز آلمان را ساختند.
پس از این اتفاق پارلمان آلمان تصمیم گرفت اجازه نگهداری و فروش رمزارزها را به بانکها بدهد. مارکو بودیوین (Marco Bodewein) مدیر اجرایی شرکت بیت کوین گروپ به «بازگشت سرمایه بالا و ویژگیهای امنیتی» آن اشاره کرد که میتواند به بانکها و سرمایهگذاران سازمانی کمک کند.
۹. شرکت هات ۸ ماینینگ (Hut 8 Mining Corp)
شرکت ماینینگ رمزارز کانادایی بهنام هات ۸، حدود ۳۵۲۲ بیت کوین به ارزش ۱۲۲ میلیون دلار در اختیار دارد. این شرکت در ماه ژوئن ۲۰۲۱ تحت عنوان توکن HUT به فهرست نزدک اضافه شد. اظهاریه شرکت نشاندهنده «تعهد شرکت به افزایش ارزش سهامداران با افزایش تعداد و ارزش داراییهای بیت کوین» است.
این شرکت همچنین اشاره کرد که از محل توافق نگهداری ذخیره بیت کوین ماین و نگهداری شده خودش در حسابهای سودآور (Yield Account) بروکرهای معتبر رمزارز، درآمد فیات خواهد داشت.
در ژوئن سال ۲۰۲۱، شرکت هات ۸ هدف بلندپروازانه خود برای ماین کردن ۵۰۰۰ بیت کوین تا پایان سال را به اشتراک گذاشت. این شرکت ماشینآلات ماینینگ جدید خریداری کرده و تحریم چین هم مشکلات ماین کردن بیت کوین را کم کرده است. این شرکت معتقد است که شرایط سیاسی-جغرافیایی فعلی برای عملیات ماینینگ این شرکت در سال ۲۰۲۱ سودآور خواهد بود.
۱۰. رایت بلاک چین (Riot Blockchain Inc)
شرکت ماینینگ رمزارز دیگر، این یکی واقع در آمریکا که آخرین در فهرست ۱۰ تایی ماست، با دارایی نسبتا کمتر ۲۲۴۳ بیت کوین به ارزش ۷۱ میلیون دلار.
با کف ارزش ۲۰۰ میلیونی در سال ۲۰۲۰ و سقف ارزش ۶ میلیارد دلاری در ۲۰۲۱، این شرکت که در فهرست نزدک آمده است بهشدت در حال گسترش است. در آوریل ۲۰۲۱ حدود ۶۵۰ میلیون دلار برای تجهیزات یک گیگاواتی ماینینگ بیت کوین در راکدیل (Rockdale) تگزاس خرج کرد. این شرکت توضیح داد که این خرید یک اتفاق دگرگونکننده خواهد بود و این شرکت را به «بزرگترین شرکت ماینینگ شناختهشده آمریکای شمالی با توجه به ظرفیت کل تولید» تبدیل خواهد کرد.
در نهایت، افت مداوم قیمت بیت کوین قیمت سهام رایت را کم کرده است. در زمان خرید راکدیل هر سهام آن به ارزش ۴۸ دلار خرید و فروش میشد، در جولای ۲۰۲۱ این رقم یک کاهش ۴۱ درصدی به ۲۸ دلار داشت.
جمعبندی
این روزها شرکتهای بزرگ متعددی، از جمله تسلا (Tesla)، اسکوئر (Square) و کوین بیس (Coinbase) جمعا حجمی از رمزارز به ارزش صدها میلیون دلار خریداری کردهاند. هرچند به سادگی نمیتوان گفت در آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد اما این اعداد و ارقام نشان میدهد که به چه میزان گرایش به حضور در بازار ارز دیجیتال برای افراد فعال و شرکتهای شناختهشده مهم است. همانطور که دیدیم با نگاهی به بزرگترین پورتفولیوهای بیت کوین به راحتی متوجه میشویم که امروزه بیش از هر زمان دیگر توجه به این حوزه میتواند ثمرات سودبخشی در آینده نصیب شرکتها و یا افراد علاقهمند کند.
به نظر شما روزی بیت کوین جای خود را در ترازنامه شرکتهای ایرانی باز خواهد کرد؟ نظراتان را با ما به اشتراگ بگذارید.