مسدود شدن ۴۱ آدرس تتر؛ آیا دارایی کاربران ایرانی در خطر فریز شدن قرار دارد؟
شرکت تتر ناشر استیبل کوین USDT، اخیرا ۴۱ کیف پول را که توسط دفتر کنترل داراییهای خارجی آمریکا (OFAC) کنترل میشد، مسدود کرده است. تعدادی از کیف پولهای فریزشده در شش ماه گذشته از میکسر تورنادوش کش (Tornado Cash) استفاده کرده بودند. تتر این اقدامات را «احتیاطی» توصیف کرده است.
اقدام داوطلبانه شرکت تتر برای مسدود کردن داراییهای مشکوک
به نقل از کوین دسک، دادههای آنچین نشان میدهد چندین کیف پول که در شش ماه گذشته از سرویس تورنادوکش استفاده کردهاند، توسط شرکت تتر مسدود شدهاند. یکی از کیفپولهای فریزشده نیز مربوط به حمله ۶۲۵ میلیون دلاری به بریج رونین (Ronin) است که به گفته وزارت خزانهداری ایالات متحده توسط گروه هکری لازاروس (Lazarus Group) انجام شده است.
تتر در اطلاعیه خود این اقدام را به عنوان یک گام داوطلبانه برای جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده احتمالی از توکنهای تتر و افزایش اقدامات امنیتی عنوان و تصریح کرد کیفپولهای موجود در لیست OFAC همراه با هر کیف پول جدیدی که در آینده به این فهرست اضافه شود، مسدود خواهند شد.
پائولو آردوینو، مدیرعامل تتر، در این باره گفت:
با اجرای اختیاری فریز کردن آدرس کیف پولهایی که جدیدا به فهرست اتباع خاص تعیینشده (SDN) اضافه شده و مسدود کردن آدرسهای قبلی موجود در این فهرست، ما میتوانیم استفاده مثبت از فناوری استیبل کوین را بیشتر تقویت کرده و اکوسیستم استیبل کوین امنتری را برای همه کاربران ترویج کنیم.
در ماه اکتبر، تتر ۳۲ کیف پول مرتبط با تروریسم و جنگ را مسدود کرد. همچنین، در ماه گذشته ۲۲۵ میلیون دلار در رابطه با یک سندیکای قاچاق انسان در پی تحقیقات وزارت دادگستری ایالات متحده توسط این شرکت مسدود شد.
به نظر می رسد این حرکت یکی از اولین اقدامات مهمی باشد که توسط پائولو آردوینو، مدیر ارشد فناوری سابق شرکت که در این ماه سکان هدایت آن را به عنوان مدیرعامل به دست گرفت، انجام شده است. آردوینو در بیانیه مطبوعاتی این شرکت، از این سیاست جدید به عنوان «گسترش روابط کاری نزدیک با مجریان قانون و رگولاتورهای جهانی» یاد کرد.
در حالی که تتر چندین بار در گذشته وجوه مربوط به فعالیتهای غیرقانونی را مسدود کرده است، این شرکت تاکنون تمایلی به مسدود کردن کیف پولهایی که با پروتکل تحریمشده تورنادوکش در تعامل بودند، نداشت و ادعا میکرد هیچ درخواستی از مجری قانون ایالات متحده برای انجام این کار دریافت نکرده است. پس از اطلاعیه جدید تتر، سوابق ثبتشده در بلاکچین نشان میدهد تتر آدرسهای قرارداد تورنادوکش را هم در لیست سیاه قرار داده است.
آیا دارایی تتر در صرافیهای ایرانی در خطر است؟
با توجه به سابقه فریز شدن تتر و همان طور که این شرکت اذعان داشته است، اقدامات جدید داوطلبانه آن میتواند باعث شود حساسیت این شرکت در مورد کشورهای تحت تحریم از جمله ایران بیشتر شود. هر چند این موضوع جدیدی نیست و مدتهاست که چنین خطری گریبانگیر تترهای کاربران ایرانی و از همه مهمتر صرافیهای ایرانی است.
همان طور که پیش از این هم گزارش دادیم، این صرافیها تاکنون راهکار بازدارنده و مطمئنی برای جلوگیری از فریز شدن داراییهای تتر ارائه نکردهاند و صرفا به تغییر آدرسهای تتر و ممنوعیت ارسال و دریافت USDT بین صرافیهای ایرانی بسنده کردهاند تا شاید بتوانند تا حدی جلوی ردیابی تراکنشهای خود با هر مبدا و مقصدی با منشا کیف پول ایرانی را بگیرند. تعداد کمی از صرافیها نیز از آدرسهای محافظت شده (Shielded) و با استفاده از فناوری اثبات دانش صفر (ZK) برای انتقال تتر استفاده میکنند که البته کارمزد آن بسیار بالاتر است و متاسفانه همیشه هم فعال نیست.
به هر حال، با رهکارهای رایج فعلی، با توجه به پیشرفت ردیابهای آنچین، احتمال لو رفتن آدرس صرافیهای ایرانی همچنان وجود دارد. از این رو، مطمئنترین راه برای کاربران ایرانی انتخاب جایگزینهایی برای استیبل کوین تتر است.
وقتی نوبت به انتخاب یک استیبل کوین جایگزین میرسد همه نگاهها به سمت استیبل کوین غیرمتمرکز دای (DAI) معطوف میشود. اگرچه دای از جهت عدم امکان فریز و مسدود شدن جایگزین مناسبی به نظر میرسد، اما از آنجایی که تاکنون سابقه دی پگ شدن را در کارنامه خود دارد، از این نظر باید ریسک آن را در نظر گرفت.
استیبل کوین USDC نیز جایگزین دیگری است که متاسفانه همچون تتر یک استیبل کوین متمرکز است و احتمال آنکه در آینده از همان رویه شرکت تتر پیروی کند بسیار بالاست. BUSD هم تاکنون بسیار مورد استفاده قرار میگرفت، اما دیگر صادر نمیشود و صرافیها تا چند وقت دیگر از آن پشتیبانی نمیکنند.
راهکارهای کاربران ایرانی برای جلوگیری از خطرات احتمالی فریز شدن داراییها
مهمترین توصیه به همه کاربران این است که همواره از نگهداری دارایی خود در صرافیها (چه ایرانی و چه خارجی) خودداری کنند. اما به هر حال، کاربران ایرانی ناگزیر از انتقال تتر به صرافی داخلی و تبدیل آن به ریال یا بالعکس هستند. در این صورت چه راهکارهایی را باید اتخاذ کنند؟ در چنین مواردی چند توصیه وجود دارد که تا حدی میتواند خطر مسدود شدن داراییها را کاهش دهد:
- از انتقال مستقیم دارایی از/ به صرافی ایرانی جدا خودداری کرده و حتما از یک یا چند آدرس کیف پول واسطه استفاده کنید.
- ترجیحا آدرس کیف پول واسطه سابقه تراکنش با هیچ آدرس کیف پول ایرانی نداشته باشد.
- میتوانید برای هر تراکنش از یک آدرس جدید استفاده کنید.
- از ارسال و دریافت مبالغ بالای تتر خودداری کنید تا ردیابهای آنچین به تراکنش شما حساس نشوند. این نوع تراکنشها را تقسیم کرده و به یک حساب نیز منتقل نکنید.
در نهایت، میتوان از بریجهایی استفاده کرد که امکان دریافت تتر را در بستر شبکههای متفاوت (غیر از EVM) فراهم میکنند. یا اینکه کلا تتر را به رمزارزهای دیگری مثلا کوینهای حریم خصوصی تبدیل کرده و سپس آنها را منتقل کنیم که در این موارد همواره احتمالات نوسانات قیمت و کارمزدهای بیشتر هم مطرح است.
به عنوان نکته آخر در نظر داشته باشید که صرافیهای خارجی اجازه خدمات دادن به کاربران ایرانی را ندارند. حتی اگر یک صرافی هنوز این امکان را به کاربران ایرانی میدهد، بالاخره روزی قانونگذار بالای سر آن هم خواهد رفت. پس با هر صرافی که کار میکنید، اخبار و اتفاقات آن را دنبال کنید و مجدد تاکید میکنیم که دارایی خود را در صرافی نگه ندارید. همچنین اگر در یک صرافی خارجی حساب وریفایشده دارید، پیدا شدن کوچکترین ردی از ارتباط شما با ایران منجر به مسدود شدن اکانت خواهد شد و با آن اطلاعات هویتی، دیگر نمیتوانید از خدمات صرافی استفاده کنید.