ارز دیجیتال کردیت کوین چیست؟ بررسی Creditcoin و توکن CTC
قبلا در مورد سیستمهای وامدهی در دیفای و مزایای آن صحبت کردهایم، اما هنوز جای خالی سیستم وام بر اساس اعتبار که در دنیای واقعی وجود دارد، در ارزهای دیجیتال حس میشود. هدف CreditCoin برطرف کردن این خلا و ایجاد یک پروتکل وامدهی بین بلاکچینی بر اساس اعتبار گذشته افراد است. در این مقاله از میهن بلاکچین در رابطه با این که ارز دیجیتال کردیت کوین چیست، چطور کار میکند، نقشه راه و تیم پشت پروژه آن صحبت میکنیم. همچنین همکاریهای این پروژه، توکن CTC، صرافی و کیف پول مناسب آن بررسی میشوند.
ارز دیجیتال کردیت کوین چیست و چه هدفی دارد؟
Creditcoin یک بلاک چین بدون مجوز (Permissionless) است که برای تسهیل شبکه سرمایهگذاری اعتباری، بدون توجه به مرزها و ملیتها طراحی شده است. دنیای ارز دیجیتال هنوز فاقد یک بازار توسعهیافته برای وام و استقراض مبتنی بر اعتبار است. از آنجایی که مدل وامدهی با وثیقه دیفای نمیتواند شکاف بین وامهای رمزنگاری و دنیای واقعی را پر کند، باید نوع جدیدی از پلتفرم برای سرمایهگذاریهای اعتباری ارز دیجیتال ایجاد شود.
کردیت کوین تراکنشهای وام بین طرفین را مطابقت داده و ثبت میکند. تاریخچه تراکنشهای اعتباری به طور دقیق و عمومی ذخیره میشود و به طرفین معامله اجازه میدهد تا ریسکها و پتانسیلهای سرمایهگذاری را بررسی کنند. شفافیتی که در اکوسیستم Creditcoin ایجاد میشود، میتواند مزایایی از جمله تسهیل دسترسی و اعتماد به اطلاعات بازار مورد نیاز برای بازارهای وامدهی کارآمد، رهایی دیفای از الزام وثیقهگذاری بیش از میزان وام گرفتن، ایجاد انواع جدیدی از روابط اقتصادی و پرکردن شکاف بین اقتصاد وامدهی در دنیای واقعی و ارزهای دیجیتال را ایجاد کند.
تطبیق پذیری شبکه Creditcoin، مشارکت غیرمتمرکز جامعه در آن و درگیر شدن کاربران در اکوسیستم کردیت کوین، امکان تغییر پارادایم در گسترش بازارهای وامدهی اعتباری را فراهم میکند که اقتصادهای قوی تر و کارآمدتری را فارغ از پلتفرمهای ارزهای دیجیتال میسازد.
هدف کردیت کوین اتصال داراییهای بلاکچینی به هم با یک پروتکل ساده و به منظور ایجاد یک بازار وام بین بلاکچینی است که اکوسیستم ارز دیجیتال را به یک ارز معتبر نزدیکتر میکند. Creditcoin با اتصال بسیاری از بلاکچینها در آينده، یک بازار وامدهی ارز دیجیتال امن و شفاف ایجاد میکند و کسانی که سرمایه نیاز دارند را مستقیما به وامدهندگان وصل میکند.
Creditcoin چطور کار میکند؟
همانطور که گفته شد، کردیت کوین یک پروتکل وامدهی مستقل از بلاکچینها است که برای مطابقت و ثبت تراکنشهای وام ارز دیجیتال طراحی شده است. Creditcoin در ابتداییترین سطح خود، سرمایهگذاران یا وامدهندگان را به قرضگیرندگان یا کسانی که سرمایه نیاز دارند متصل میکند؛ این اتفاق در حالی رخ میدهد که طرفین شرایط وام مورد نظرشان مانند نرخ بهره و تاریخ سررسید را ثبت میکنند. پس از تطابق شرایط، آنها میتوانند تاریخچه تراکنشهای اعتباری یکدیگر را به منظور ارزیابی پتانسیلهای این معامله و تصمیمگیری مشاهده کنند.
هنگامی که دو طرف پس از بررسی سوابق با اجرای این وام موافقت کردند، تراکنشهای خود را روی یک بلاکچین جداگانه (در حال حاضر بیت کوین، اتریوم و Gluwacoin پشتیبانی میشوند) ثبت میکنند و هر مرحله از فرآیند وام، توسط نودهای ماینر با استفاده از یک پلاگین برای نظارت بر آن بلاکچینها در Creditcoin ثبت میشود. به این ترتیب یک رکورد تغییرناپذیر از تاریخچه تراکنشهای اعتباری شامل شرایط وام و سوابق بازپرداخت، برای هر وام و هر کیف پول ایجاد میشود.
کردیت کوین پیش از نسخه ۲، از الگوریتم اجماع گواه اثبات کار (POW) استفاده میکرد و بلاک چین آن بر اساس معماری Hyperledger Sawtooth طراحی شده بود. در پی بروزرسانی این شبکه به نسخه ۲، این شبکه از معماری Substrate برای بلاکچین خود استفاده میکند. اسنپشاتی از آدرسها و موجودی آنها در بلاک شماره ۱۱۲۳۹۶۶ گرفته شد و بروزرسانی به نسخه ۲ صورت پذیرفت.
اکوسیستم کردیت کوین ۵ عنصر اصلی وجود دارد:
- سرمایهگذاران (Investors) که درخواستهای وامدادن (Ask Orders) را در بلاکچین ثبت میکنند و پس از تایید انتقال، مبلغ وام را سپرده میکنند.
- استخرهای وامدهی (Lending Pools) که شامل ترکیب همه درخواستهای وام دادن به علاوه سرمایه Gluwa Capital است.
- جمعآوری کنندگان سرمایه (Fundraisers) یا واسطههای وامدهی که کارشان تامین خدمات وامدهی برای اعضای جامعه خودشان است. آنها درخواستهای وام گرفتن (Bid Orders) را در بلاکچین ثبت میکنند.
- کاربر نهایی یا قرضکننده که درخواست گرفتن وام را دارند.
- Credal که مجموعه APIهای کردیت کوین است و برای ارسال تراکنشها به بلاک چین Credit Coin و خواندن اطلاعات آنها استفاده میشود.
ایجاد تراکنش در کردیت کوین به کمک توکن اختصاصی این شبکه یعنی CTC انجام میشود. برای خواندن تراکنش یا همان بررسی سابقه اعتباری، نیاز به پرداخت CTC نیست، اما برای ایجاد تراکنش و نوشتن اطلاعات جدید در بلاک چین کردیت کوین باید هزینه پرداخت کرد.
برخلاف بلاکچینی همچون بیت کوین که فقط تراکنش ارسال (Send Transaction) دارد، شبکه Creditcoin از یک نوع تراکنش برای هر مرحله از چرخه وام پشتیبانی میکند. با توجه به شرایط و رفتار هر کاربر، تکمیل یک چرخه وام هزینهای بین ۰.۰۷ تا ۰.۱ CTC خواهد داشت. سرمایهگذارن و جمعآوری کنندگان سرمایه برای پردازش هر مرحله از وامشان، باید ارز دیجیتال CTC به شبکه کردیت کوین پرداخت کنند.
هزینه هر تراکنش در شبکه کردیت کوین نیز حدودا ۰.۰۱ CTC است که بسته به پیچیدگی تراکنش ممکن است متفاوت باشد. نکته قابل توجه در مورد کارمزدها این است که برای مدت یکسال قفل شده و سپس به کاربر بازگردانده میشود. به عبارتی خرید ارز دیجیتال کردیت کوین حق استفاده دائمی از خدمات شبکه را برای کاربران فراهم میکند.
نقشه راه کردیت کوین
در وایتپیپر Credit Coin نقشه راه این پروژه در سه فاز ارائه شده است، اما نکته منفی آن نداشتن برنامه زمانی برای فازهای مختلف است. فاز اول ساخت بلاکچین کردیت کوین است که شامل تعریف فرآیند وامدهی و ثبت تراکنشها روی بلاکچین، انتشار وایتپیپر، برگزاری عرضه اولیه، راهاندازی شبکه و لیستشدن در تعدادی از صرافیها است.
تمرکز فاز دوم روی رشد و توسعه اکوسیستم پروژه است. ساخت کیف پول، اپلیکیشن پرداخت، استیبل کوین Gluwa، توسعه داکیومنتهای بلاکچین، ساخت Credal و جذب سازمانهای وامدهی بخشی از اهداف این فاز هستند.
در فاز سوم کردیت کوین به دنبال کارآمدتر کردن بازارهای اعتباری، ادغام با سایر بلاکچینها و گسترش شبکه است. گسترش Credal در میان موسسات مالی مختلف، یکپارچگی با بیشتر ارزهای فیات و پلتفرمهای رمزارزها، ایجاد هویت مستقل و اعتبارنامههای قابل تایید در کیفپولهای Gluwa و ساخت الگوریتم امتیازدهی اعتباری مهمترین قسمتهای این فاز هستند. همچنین در آینده احتمالا مکانیزم استیکینگ نیز برای توکن CTC راهاندازی خواهد شد.
بررسی تیم پشت پروژه کردیت کوین
دو شرکت پیشرو در حوزه فینتک یعنی Gluwa و Aella در شکل گیری کردیت کوین نقش دارند. Gluwa بخش فناوری و تکنولوژی و Aella وظیفه جذب کاربران را به عهده دارند. Gluwa تیمی گسترده در آمریکا، کانادا، کره جنوبی و چندین کشور دیگر در زمینههایی از جمله تکنولوژی بلاک چین، ترید ارزهای دیجیتال، خدمات مالی، علوم کامپیوتر و سیستمهای پرترافیک دارد. تائه لیم اوه (Tae-lim Oh) موسس و مدیرعامل Gluwa است. او فارغالتحصیل دانشگاه Carnegie Mellon است و از سال ۲۰۱۲ این شرکت را تاسیس کرده است.
اکین جونز (Akin Jones) موسس و مدیرعامل Aella است. او در دانشگاه هاروارد و رشته تجارت و امور مالی بینالملل تحصیل و سال ۲۰۱۵ شرکتش را تاسیس کرده است. همچنین پیش از تاسیس شرکت، چندین نقش کلیدی در بانکداری آفریقا و آمریکای شمالی را بر عهده داشته است.
Creditcoin چه سرمایهگذارها و مشارکتهایی داشته است؟
در سوابق این پروژه چندین همکاری به چشم میخورد که به آنها اشاره میکنیم. بنیاد کردیت کوین طی همکاری با شبکه Stacks بیت کوین را به اکوسیستم مالی خودش میآورد. همچنین مشارکت با Arkadiko که یک پروتکل نقدینگی غیرحضانتی و غیرمتمرکز روی بلاکچین استکس است، استیبل کوین این پروتکل یعنی USDA را وارد فضای کردیت کوین میکند.
با توجه به اهمیت و کاربردهایی که توکنهای بیهمتا دارند و کاربردهایی که در آینده خواهند داشت، فراهم کردن بستر حضور آنها در اکوسیستم مالی ضروری است. به همین منظور و برای تحقق اهداف، کردیت کوین با پروتکل Flow همکاری کرده است.
دیگر همکاریهای کردیت کوین عبارتند از مشارکت با XXBLUE که پلتفرم انافتی Seoul Auction بزرگترین شرکت حراج هنری کره است و همکاری Aella با Tizeti برای دسترسی به بیش از ۱ میلیون کاربر این پلتفرم در غرب آفریقا.
در سرمایهگذاران شرکت Gluwa اسامی بزرگی دیده میشود که عبارتند از:
- استیو چن (Steve Chen) بنیانگذار یوتیوب.
- یونگ کی کیم (Young Ki Kim) رئیس سامسونگ.
- تام جیمز (Tom James) بنیانگذار Intec.
- هولگر آسنماخر (Holger Assenmacher) پروفسور رمزنگاری دانشگاه برکلی و بنیانگذار Cryptowerk.
سرمایهگذاران شرکت Aella نیز عبارتند از:
- برایان آرمسترانگ (Brian Armstrong) مدیرعامل کوینبیس.
- مایکل سیبل (Michael Seibel) مدیرعامل Y Combinator.
- بیل پالادینو (Bill Paladino) رئیس سابق گروه Naspers.
بررسی توکن CTC و G-CRE
در ساختار کردیت کوین دو ارز دیجیتال وجود دارد. CTC توکن شبکه اصلی Creditcoin است که برای پرداخت کارمزد تراکنشها و پاداشهای استخراج استفاده میشود. G-CRE یک توکن واگذاری (Vesting) و معاملاتی است که دارای استاندارد ERC-20 است. G-CRE قابلیت تبدیل شدن به CTC را به نسبت ۱:۱ دارد. در حال حاضر توکن G-CRE در صرافیهای مختلف قابل معامله است، اما برای آن از نماد CTC استفاده کردهاند.
یک مرحله فروش خصوصی رمزارز CTC در سال ۲۰۱۷ با سافتکپ ۱۰ و هاردکپ ۳۰ میلیون دلاری برگزار شد. تمام ۲۰۰ میلیون توکن کردیت کوین در این مرحله خریداری و وارد بازار شدند. نحوه توزیع کردیت کوین به شرح زیر است:
- ۷۰ درصد برای ماینرهای شبکه به عنوان پاداش بلاک.
- ۱۵ درصد به شرکت Gluwa برای تحقیق، توسعه، بازاریابی و غیره اختصاص یافته که به صورت خطی و طی ۶ سال آزاد میشود.
- ۱۰ درصد برای فروش به سرمایهگذاران کنار گذاشته شده است. این توکنها در بازههای زمانی ۶ ماه تا سه ساله آزاد میشود.
- ۵ درصد به بنیاد کردیت کوین اختصاص پیدا کرده که وظایفی همچون حمایت شرکا، کارهای عمومی و ایجاد جامعه را به عهده دارد. این توکنها نیز به صورت خطی و در ۶ سال آزاد خواهند شد.
به گزارش میهن بلاکچین در زمان نگارش این مطلب (۲۰ فروردین) قیمت CTC حدود ۱.۱۵ دلار و ارزش بازار آن تقریبا ۲۳۸ میلیون دلار است که از این حیث در رتبه ۲۶۳ام با ارزشترین ارزهای دیجیتال بازار قرار میگیرد. ۲۰۷٬۱۵۴٬۲۷۹ میلیون توکن CTC در حال حاضر در گردش است و عرضه کل این ارز در نهایت ۶۰۰ میلیون واحد است. البته طبق اطلاعات وایتپیپر و مرورگر بلاکچینی این شبکه در نهایت عرضه این رمز ارز به ۲ میلیارد واحد خواهد رسید. بیشترین قیمت این رمزارز ۸.۶۷ دلار در ۲۴ اسفند ۱۳۹۹ و کمترین قیمت آن ۰.۱۳ دلار در ۲۳ اسفند ۱۳۹۸ ثبت شده است.
در کدام صرافیها میتوان کردیت کوین را خرید؟
در اصل توکن G-CRE با نماد CTC در صرافیهای متمرکز کوکوین، گیت، بیتهامب، بیترکس، پولونیکس، آپبیت، OKX و MEXC لیست شده و برای خرید و فروش میتوان به آنها مراجعه کرد. در برخی از این صرافیها CTC با جفتارز بیت کوین و در برخی دیگر با جفت ارز تتر قابل معامله است. کوکوین تنها اکسچنجی است که امکان معامله با هر دو جفتارز BTC و USDT را دارد.
کیف پول مناسب برای نگهداری CTC کدام است؟
با توجه به این که در حال حاضر ارز دیجیتال کردیت کوین بر بستر اتریوم ایجاد شده و دارای استاندارد ERC20 است، تمام کیف پولهایی که از این شبکه پشتیبانی میکنند مثل متامسک، تراست والت و کیف پولهای سختافزاری لجر و ترزور برای نگهداری آن مناسب هستند.
جمعبندی
کردیت کوین به دنبال ایجاد شبکهای بین بلاکچینی است که وامدهنگان و قرضکنندگان در آن بتوانند درخواستها و شرایط خود برای وام از جمله نرخ بهره و سررسید بازپرداخت را ایجاد کنند، سپس آنها را مستقیما به هم وصل میکند و اگر موافق بودند اجرای وام انجام میشود. مهمترین تفاوت کردیت کوین نسبت به سایر پلتفرمها، ثبت سابقه تراکنشها برای هر وام و هر کیف پول است؛ به این ترتیب میتواند سیستم وامدهی مبتنی بر اعتبار را مشابه با دنیای واقعی در ارزهای دیجیتال پیادهسازی کند. در این مقاله در رابطه با این که ارز دیجیتال کردیت کوین چیست و چطور کار میکند صحبت کردیم. نقشه راه، تیم، و مشارکتهای این پروژه بررسی و در نهایت به توکن CTC، کیف پول و صرافی مناسب آن پرداخته شد. نظر شما در رابطه با این پروژه چیست؟ آیا میتواند اهدافش را محقق و به بزرگترین پلتفرم وامدهی تبدیل شود؟