تحلیل آنچین قیمت بیت کوین؛ تقابل تقاضای ETFها در برابر فشار فروش هولدرهای بلندمدت
در حالی که بسیاری پیشبینی میکردند اوج تاریخی بیت کوین پس از هاوینگ ماه آپریل زده شود، این ارز دیجیتال دقایقی پیش همه را غافلگیر کرد و با شکستن سقف تاریخی قیمت خود و به اوج ۶۹٬۲۰۰ دلاری رسید.
همزمان با این اتفاق، در روزهای گذشته حجم تراکنشهای مرتبط با صرافی کوین بیس به طور قابل توجهی افزایش یافته که نشاندهنده ورود پول سرمایهگذاران سازمانی به بازار است. در کنار ورود سرمایه جدید، به نظر میرسد هولدرهای بلندمدت بیت کوین شروع به فروش دارایی خود کردهاند به طوری که فشار فروش آنها به ۲۵۷ هزار بیت کوین در ماه افزایش یافته که صندوق GBTC شرکت گری اسکیل ۵۷٪ از آن را تشکیل میدهد.
در این مطلب که برگرفته از تحلیل هفتگی وبسایت گلسنود است، وضعیت فعلی شبکه بیت کوین را از دریچه دیتای آنچین بررسی کرده و آن را زیر ذرهبین میبریم.
بهترین هفته بیت کوین از بولران سال ۲۰۲۱
دو ماه ابتدایی سال ۲۰۲۴ بدون شک در تاریخ بیت کوین ماندگار خواهد شد. در حالی که کمتر کسی فکر میکرد اوج بیت کوین پیش از هاوینگ ماه آپریل زده شود، این ارز دیجیتال به سمت رکورد تاریخی خود خیز برداشت و دقایقی پیش آن را در هم شکست.
نمودار زیر رشد بیت کوین در تایم فریمهای هفتگی، ۱ ماهه و ۳ ماهه را نشان میدهد که در زمان نگارش این مطلب، به ترتیب از ۲۰٪، ۴۴٪ و ۵۵٪ فراتر رفته است. اگر تعداد روزهای معاملاتی سهماهه اخیر که رشد بیت کوین در این سه تایم فریم بالاتر از ۲۰٪ بوده را محاسبه کنیم، به این نتیجه میرسیم که افزایش اواخر هفته گذشته بیت کوین، قدرتمندترین رالی این ارز دیجیتال از زمان بولران سال ۲۰۲۱ بوده است.
بررسی تقاضای ETFهای بیت کوین
بسیاری از تحلیلگران پیشبینی میکردند پس از تایید صندوقهای ETF اسپات توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)، تقاضا برای بیت کوین به طور چشمگیری افزایش یابد. همزمان، برخی معتقد بودند تاثیر اخبار ETF پیش از تایید نهایی در قیمت بیت کوین اعمال شده و احتمالا پس از تایید، این ارز دیجیتال با اصلاح همراه خواهد شد. در حال حاضر بیت کوین در حوالی ۶۸٬۰۰۰ دلار در حال نوسان است و نسبت به قیمت ۴۲٬۸۰۰ دلاری در زمان تایید ETFها، ۵۸٪ افزایش یافته است.
برای بررسی بهتر میزان تقاضای کنونی، به نمودار زیر توجه کنید. در این نمودار:
- رنگ بنفش (🟪): نشاندهنده میزان بیت کوین استخراج شده است که از روزانه ۲۲ میلیون دلار در ماه سپتامبر ۲۰۲۳ به ۴۹ میلیون دلار در روز افزایش یافته است.
- رنگ نارنجی (🟧): نشاندهنده ورودی و خروجی خالص به صرافیهای ارز دیجیتال است. در حالی که پیش از تایید ETFها شاهد نوسانات در جریان ورودی و خروجی صرافیها بودیم، از زمان آغاز به کار این صندوقها، میزان خروجی از صرافیهای غیرمتمرکز که نشاندهنده فشار خرید است تا ۲۴۶ میلیون دلار در روز افزایش یافته است. هفته گذشته نیز در مجموع روزانه ۱۷ میلیون دلار از صرافیها خارج شد.
- رنگ سبز (🟩): نشاندهنده ورودی سرمایه به ETFهاست. علیرغم فشار فروش اولیه و قابل توجه صندوق GBTC شرکت گری اسکیل، به طور میانگین ۲۹۹ میلیون دلار در روز به ETFهای اسپات بیت کوین وارد شده است.
جمع و تفریق این آمار نشان میدهد روزانه به طور میانگین حدود ۲۶۷ میلیون دلار (۱۷+۲۹۹-۴۹) بیت کوین خریداری شده که نشاندهنده تغییر فاز معنادار بازار است و روند اخیر بیت کوین و رسیدن آن تا اوج سال ۲۰۲۱ را توضیح میدهد.
اگر جریان ورودی و خروجی صرافیهای مختلف از جمله کوین بیس و بایننس را به تفکیک بررسی کنیم، به نتایج جالبی میرسیم. در نمودارهای زیر، منحنی مربوط به صرافی کوین بیس با رنگ آبی (🔵)، منحنی مربوط به بایننس با رنگ زرد (🟡) و منحنی مربوط به تمام صرافیهای ارز دیجیتال با رنگ نارنجی (🟠) نشان داده شده است.
تحلیل این نمودارها نشان میدهد میانگین تراکنشهای ورودی و خروجی در صرافیهای ارز دیجیتال به خصوص در صرافی کوین بیس به طور قابل توجهی افزایش یافته و میانگین حجم (سایز) تراکنشها در زمان تایید ETF بیت کوین به ۴.۳ بیت کوین در هر تراکنش (BTC/Tx) رسیده است.
افزایش میانگین حجم تراکنشهای بیت کوین در حالی رقم میخورد که این معیار از سال ۲۰۱۹ بین ۰.۲ تا ۱.۰ بیت کوین در هر تراکنش در نوسان بوده است.
سود هولدرهای بلندمدت بیت کوین
همزمان با شکسته شدن اوج تاریخی بیت کوین، سود تحقق نیافته هولدرهای بلندمدت و فشار فروش آنها به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
یکی از راههای بررسی سود گروههای مختلف سرمایهگذاران، مقایسه میانگین قیمت خرید آنها (قیمت تحقق یافته) با قیمت بازار اسپات است. در حال حاضر قیمت تحقق یافته هولدرهای بلندمدت ۲۰٬۷۰۰ دلار (🔵)، هولدرهای کوتاهمدت ۴۵٬۸۰۰ دلار (🔴) و قیمت تحقق یافته کلی بازار در حوالی ۲۴٬۴۰۰ دلار (🟠) است.
با توجه به اینکه قیمت بیت کوین در حال حاضر در حوالی ۶۸٬۰۰۰ دلار در نوسان است، میتوان گفت هولدرهای بلندمدت به طور میانگین ۲۲۸٪ در سود قرار دارند.
با استفاده از شاخص LTH-MVRV که نسبت قیمت اسپات به قیمت خرید هولدرهای بلندمدت را نشان میدهد، میتوان وضعیت کنونی این سرمایهگذاران را بررسی کرد. در حال حاضر، این نسبت ۳.۲۸ است و بین دو آستانه مهم و تعیینکننده قرار گرفته است. از لحاظ تاریخی با توجه به مقدار MVRV میتوان چرخههای بیت کوین را به فازهای زیر تقسیم کرد:
کشف کف قیمت 🟩 (LTH-MVRV < 1): در این فاز هولدرهای بلندمدت به طور میانگین در ضرر قرار دارند.
گذار از بازار خرسی به گاوی 🟨 (1 < LTH-MVRV < 1.5): در این فاز هولدرها در نقطه سر به سر قرار میگیرند و تا ۵۰٪ در سود قرار دارند.
تعادل 🟧 (1.5 < LTH-MVRV < 3.5): در این فاز سود تحقق نیافته هولدرها بیش از ۵۰ تا ۲۵۰٪ است.
سرخوشی 🟥 (3.5 < LTH-MVRV): در این فاز هولدرهای بلندمدت بیش از ۲۵۰٪ در سود قرار دارند.
در حال حاضر هولدرهای بلندمدت بیت کوین به فاز سرخوشی نزدیک شدهاند که آنها را به فروش و دریافت سود ترغیب میکند. از لحاظ تاریخی، فشار فروش این گروه از سرمایهگذاران معمولا با رکوردشکنی بیت کوین افزایش مییابد؛ اتفاقی که در نهایت به تشکیل سقف چرخه و اوج قیمت منجر میشود.
بررسی واکنش هولدرهای بلندمدت بیت کوین
هولدرهای بلندمدت در هفتههای اخیر نسبت به افزایش سود تحقق نیافته خود چه واکنشی نشان دادهاند؟
یک روش سریع و ساده برای ارزیابی وضعیت هولدرهای بلندمدت، بررسی میزان عرضه در اختیار آنهاست. همانطور که در نمودار زیر مشخص است، این گروه از سرمایهگذاران از دسامبر ۲۰۲۳ حدود ۴۸۰ هزار بیت کوین را به فروش رساندهاند. در آن زمان شاخص LTH-MVRV هنوز در فاز تعادل قرار داشت، این یعنی برخی از هولدرها حتی قبل از تایید ETFها به طور میانگین با ۵۰ تا ۲۰۰٪ سود از بازار خارج شدهاند.
برای درک بهتر چگونگی فروش هولدرهای بلندمدت بیت کوین، دو پارامتر حجم و مدت زمان دوره فروش را بررسی میکنیم.
نمودار زیر تغییر عرضه هولدرهای بلندمت بیت کوین در ۱ ماه اخیر را نشان میدهد. همانطور که در این نمودار مشخص است، در طول بازارهای صعودی اواسط سال ۲۰۱۹ و اوایل سال ۲۰۲۱، حجم فروش هولدرهای بلندمدت به ترتیب به ۳۱۹ هزار و ۸۳۶ هزار بیت کوین در ماه رسید.
در چرخه فعلی، بیشترین حجم فروش تاکنون ۲۵۷ هزار بیت کوین در ماه بوده که صندوق GBTC گری اسکیل حدود ۵۷٪ از آن را تشکیل میدهد.
همزمان با افزایش فشار فروش هولدرهای بلندمدت، میزان سود تحقق یافته آنها نیز در مدار صعودی قرار گرفته است. برای بررسی این مسئله میتوان از نسبت حجم انتقال یافته در سود یا ضرر به میزان کل دارایی هولدرهای بلندمدت استفاده کرد.
در زمان نگارش این مطلب، میزان سود تحقق یافته این هولدرها به ۰.۱۴٪ عرضه روزانه رسیده است و به سطوحی نزدیک شده که آخرین بار در مراحل ابتدایی فاز سرخوشی و پیش از رکوردشکنی بیت کوین دیده شد.
در بخش آخر این گزارش، گلسنود از یک شاخص باینری برای وضعیت میزان فروش هولدرهای بلندمدت در مقایسه با عرضه در اختیار آنها در یک دوره ۱۵ روزه استفاده کرده است. به دنبال این فروش، آن بخش از عرضه غیرفعال بلندمدت بیت کوین دوباره به گردش وارد شده و با تقاضای کنونی تعادل برقرار میکند.
از اواخر ماه ژانویه ۲۰۲۴، بازار وارد مرحلهای شده که طی آن حداقل ۸ روز از دوره ۱۵ روزه مذکور، عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت کاهش یافته است.
اگر نگاهی به چرخههای سال ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱ بیندازیم، میبینیم این روند برای ۱۲۳ تا ۲۲۵ روز ادامه یافته است. با توجه به اینکه در چرخه فعلی این وضعیت برای ۴۲ روز برقرار بوده است میتوان انتظار داشت در صورت تکرار تاریخ، میزان تقاضا طی چندین ماه آینده بر فشار فروش غلبه کند و قیمت را افزایش دهد.
سخن پایانی
برای اولین بار در تاریخ بیت کوین سقف تاریخی این ارز دیجیتال پیش از هاوینگ زده شد. تقاضای ETFهای اسپات بیت کوین و سرمایهگذاران در هفتههای اخیر نقش پررنگی در افزایش قیمت ایفا کردهاند که فشار فروش هولدرهای بلندمدت و ماینرها را جبران کرده است.
افزایش فشار فروش سرمایهگذاران بلندمدت روندی است که در تمام چرخههای قبلی آن را تجربه کردهایم. با این حال، به نظر میرسد تقاضای فعلی حداقل برای چندماه آینده بر این فشار فروش غلبه کند و قیمت را بیش از این افزایش دهد.