متوسط دیفایویدیو

پاسخگویی به سوالات رایج درباره مرج اتریوم + ویدیو

مرج (Merge) اتریوم به شمارش معکوس نزدیک شده است و روزی نیست که ارتقای مرج اتریوم را در صدر اخبار ارز دیجیتال نبینیم. به جرات می‌توان گفت که مرج اتریوم مهم‌ترین ارتقا در تاریخ صنعت نوپای بلاکچین است. هر هفته اطلاعات جدیدی از روند توسعه اتریوم منتشر می‌شود و علاوه‌بر هیجان زیاد، علامت سوال‌های بزرگی را در ذهن کاربران روشن می‌کند؛ بعد از مرج اتریوم چه اتفاقی برای توکن‌های اتریومی من می‌افتد؟ چطور می‌توانم ایردراپ مرج را بگیرم؟ مرج اتریوم چه زمانی اتفاق می‌افتد؟ آیا پس از مرج کارمزد تراکنش اتریوم کم می‌شود؟ مرج چه تاثیری بر امنیت شبکه اتریوم دارد؟ آیا شبکه اتریوم در طول ارتقا متوقف می‌شود؟ این‌ها تنها بخشی از سوالاتی است که شما عزیزان روزانه از طریق کامنت‌ها و گروه تلگرامی از ما می‌پرسید. به همین دلیل تصمیم گرفتیم با یک ویدیو به سوالات رایج درباره مرج اتریوم پاسخ دهیم. از سوی دیگر متوجه شدیم که دیدگاه‌ها و تصورات اشتباهی درباره آینده شبکه پس از مرج در ذهن شما شکل گرفته است. بنابراین در این مطلب به اصلاح این تصورات غلط خواهیم پرداخت. با میهن بلاکچین همراه باشید.  

سوالات رایج درباره مرج اتریوم 

کاربران گرامی میهن بلاکچین، در صورتی که ویدیوی این مطلب برای شما به‌نمایش درنمی‌آید، VPN خود را خاموش کرده و سپس صفحه را رفرش کنید. بعضی ویدیوهای سایت آپارات برای IPهای خارج از ایران به نمایش درنمی‌آیند.

موضوعات مطرح شده در ویدیو

  • مقدمه (از ۰۰:۰۰ تا ۰۰:۴۶)
  • آپدیت مرج اتریوم چیست؟ (۰۰:۴۹ تا ۲:۲۸)
  • مرج چه تاثیری بر شبکه اتریوم خواهد گذاشت؟ (۲:۳۱ تا ۳:۱۷)
  • مرج چه زمانی اجرا می‌شود؟ (۳:۲۲ تا ۳:۴۳)
  • قرار است اتریوم پس از مرج توکن جدید به کاربران بدهد؟ (۳:۴۶ تا ۵:۵۰)
  • آیا پس از مرج ماینینگ متوقف می‌شود؟ (۵:۵۶ تا ۶:۵۱)
  • دریافت ایردراپ از فورک شبکه اتریوم (۶:۵۴ تا ۸:۵۱)
  • آیا مرج کارمزد شبکه اتریوم را کاهش می‌دهد؟ (۸:۵۷ تا ۱۰:۵۶)
  • تاثیر مرج بر سرعت شبکه اتریوم (۱۱:۰۰ تا ۱۱:۳۳)
  • چقدر بعد از مرج می‌توان اتریوم‌های استیک شده را برداشت کرد؟ (۱۱:۴۰ تا ۱۱:۵۵)
  • پس از مرج سرنوشت اتر‌های استیک شده در پلتفرم‌هایی مانند لیدو چه می‌شود؟ (۱۱:۵۸ تا ۱۲:۲۴)
  • تاثیر مرج بر کیف پول‌ها و کاربران شبکه اتریوم (۱۲:۲۸ تا ۱۲:۴۶)
  • آیا شبکه اتریوم در طول مرج متوقف خواهد شد؟ (۱۲:۵۱ تا ۱۳:۲۱)
  • لزوم به‌روزرسانی حساب‌ها و کیف پول‌های اتریومی قبل از مرج (۱۳:۳۲ تا ۱۴:۰۰)

به نظر من ریشه بسیاری از سوالات و تصورات اشتباه حول مرج از نا‌آگاهی از چیستی و اهداف این ارتقا صورت می‌گیرد. پس پیش از هر کاری، اول به صورت مختصر توضیح می‌دهم که مرج اتریوم چیست و پس از آپدیت Merge چه اتفاقی برای شبکه می‌افتد. بنیاد اتریوم چندین گام اصلی را برای توسعه شبکه اتریوم و رفع ایرادات آن (مصرف انرژی بالا و ردپای کربنی، سرعت پایین اجرای تراکنش و کارمزد بالا) تعریف کرده است. برای درک بهتر این ماجرا بهتر است کمی به نقشه راه اتریوم در سال ۲۰۲۲ بپردازیم. پیش از سال ۲۰۲۱، قرار بود که بروزرسانی‌ اتریوم در سه گام (بیکن چین، شارد چین و داکینگ) انجام شود. اما در اوایل سال ۲۰۲۱، ویتالیک بوترین از نقشه راه جدید اتریوم رونمایی کرد و طبق آن، اتریوم به دو لایه اجرا (Execution) و اجماع (Consensus) تقسیم‌بندی می‌شود. همچنین طبق این نقشه راه، در زمان‌های مشخص قابلیت‌ها و ویژگی‌های مختلفی به اکوسیستم افزوده می‌شود. رودمپ جدید اتریوم، ۵ گام دارد؛ مرج (The Merge)، سرج (Surge)، ورج (Verge)، پرج (Purge)، اسپلرج (The Splurge). با وجود اینکه لزوما این گام‌ها پشت سر یکدیگر اتفاق نمی‌افتند، اما ادغام یا مرج اولین گام بروزرسانی اتریوم است که هم‌اکنون در آن قرار داریم. 

در گام مرج به زبان خیلی ساده، الگوریتم گواه اثبات کار (PoW) به الگوریتم گواه اثبات سهام (PoS) تغییر می‌‌کند. اما چرا به آن ادغام گفته می‌شود؟ چون طی این مرحله دو بلاکچین مستقل که به صورت موازی از یکدیگر کار می‌کنند (یعنی شبکه اصلی اتریوم و بیکن چین) با یکدیگر ادغام می‌شوند. بیکن چین در دسامبر سال ۲۰۲۰ راه‌اندازی شده و زنجیره‌ای است که با گواه اثبات سهام کار می‌کند. این زنجیره هیچ تراکنش یا قرارداد هوشمندی را پردازش نمی‌کند، بلکه صرفا PoS را اجرا می‌کند. بیکن چین قرار است جایگزین لایه اجماع فعلی اتریوم یعنی PoW شود.  

ارتقای مرج دو هدف بزرگ را دنبال می‌کند؛ کاهش مصرف انرژی و ردپای کربن تا بیش از ۹۹ درصد و دیگری کاهش ۹۰ درصدی تولید کوین اتر (میزان صدور اتر از ۱۲ هزار اتریوم به صورت روزانه به ۱۲۸۰ اتر خواهد رسید). هدف اول با توقف ماینینگ اتر حاصل می‌شود و هدف دوم نیز بر کاهش تورم در اقتصاد اکوسیستم اتریوم تاثیر می‌گذارد. در واقع شبکه دیگر به تولید این مقدار اتر برای ایمن کردن شبکه‌ای که با گواه اثبات سهام کار می‌کند، نیاز ندارد.  

مرج اتریوم چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

بنیاد اتریوم از مدت‌ها پیش اعلام کرده بود که مرج اتریوم در اواسط سپتامبر ۲۰۲۲ نهایی و اجرا می‌شود. طبق دیتای سایت Wenmerge زمان اجرای مرج اتریوم ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۲ است. منابعی که اتفاقات و پیشرفت‌های حول مرج را اطلاع‌رسانی می‌کنند هم به تاریخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۲ اشاره کرده‌اند. بنابراین تاریخ این رویداد بزرگ ممکن است تغییراتی جزئی داشته باشد، اما طبق اطلاعات ما مرج ۱۵ تا ۱۷ روز دیگر (از زمان نوشتن این مطلب) پیاده‌سازی خواهد شد.

چند تصور اشتباه درباره رویداد Merge اتریوم

تصورات اشتباه درباره مرج اتریوم
منبع: consensys.net

مرج حاصل سال‌ها تلاش توسعه‌دهندگان اتریوم، تیم‌های کلاینت و محققین بوده و رویدادی است که بزرگترین بلاکچین قابل برنامه‌نویسی جهان را تغییر شکل خواهد داد. برای درک بزرگی این ارتقا، به این قیاس توجه کنید؛ فرض کنید شبکه اتریوم ماشینی است که با موتور بنزینی کار می‌کند. اما موتور به جای اینکه نیروی حرکت را فراهم کند، امنیت را به ارمغان می‌آورد. روزی مهندسان تصمیم به ارتقای خودرو می‌گیرند و موتور بنزینی را با موتور الکتریکی جایگزین می‌کنند. این کار انتشار کربن خودرو تا ۹۹.۹۵ درصد کاهش می‌دهد. آن‌ها می‌خواهند این جایگزینی را در حین حرکت انجام دهند. یعنی به‌گونه‌ای موتور را عوض کنند که راننده حتی متوجه روشن‌شدن موتور نشود. این همان کاری است که توسعه‌دهندگان می‌خواهند روی اتریوم پیاده کنند. شبکه طی مرج بدون هیچگونه وقفه یا نیاز به اقدامی از سوی کاربران از گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام تغییر می‌کند. مانند هر نوع ارتقا در این مقیاس عظیم، تصورات نادرست بسیاری در مورد مرج وجود دارد. در ادامه ۵ مورد از تصورات غلط مرج اتریوم را تصحیح می‌کنیم:

مرج بلاکچین جدیدی به نام اتریوم ۲.۰ خواهد ساخت

مرج به مجموعه‌ای از به‌روزرسانی‌های فنی شبکه اتریوم اشاره دارد و طی آن شبکه جدید یا بلاکچین جدید ساخته نمی‌شود. هدف مرج کاهش مصرف انرژی شبکه اتریوم تا بیش از ۹۹ درصد و کاهش تورم اقتصاد ارز دیجیتال اتر است. عبارت اتریوم ۲.۰ در سال ۲۰۱۸ ابداع شد. در آن زمان برنامه‌های ارتقا که شامل افزایش ظرفیت تمرکززدایی شبکه و انتقال به مکانیزم PoS بودند در یک نقشه راه قرار داشتند و این نقشه راه اتریوم ۲ نام داشت. نامگذاری این چنینی این سردرگمی را ایجاد کرد که اتریوم ۲.۰ یک بلاکچین جدید است. برای رفع این سردرگمی بنیاد اتریوم در ژانویه امسال اعلام کرد که این اصطلاحات به تدریج حذف خواهد شد. در عوض، لایه‌ای که وضعیت تاریخچه اتریوم و تولید بلاک را اجرا می‌کند لایه اجرا نامیده می‌شود و به لایه‌ای که PoS را پردازش می‌کند، لایه اجماع می‌گویند. مرج به رویدادی اشاره دارد که طی آن این دو لایه با یکدیگر ادغام می‌شوند و با مهاجرت شبکه به PoS، استخراج اتر پایان می‌یابد. توصیه می‌کنم برای آشنایی بیشتر با نقشه راه اتریوم ۲ مطلب زیر را مطالعه کنید.

پس از مرج توکن جدیدی به نام ETH2 ساخته می‌شود

تولید ارز دیجیتال اتریوم ۲ پس از مرج
منبع: analyticsinsight.net

ریشه این تصور اشتباه هم در عبارت اتریوم ۲.۰ نهفته است. مردم فکر می‌کنند که پس از مرج، توکن جدیدی به نام اتریوم ۲.۰ (ETH2) ساخته می‌شود و اترهای فعلی پس از آپدیت مرج بی‌ارزش خواهند شد. برخی از کلاهبرداران در تلاشمند تا شما را برای مبادله توکن‌های اتریوم با اتر ۲.۰ فریب دهند. هفته گذشته یک سری از این هکرها خود را از طرف اینفیورا معرفی کرده و گفتند که اینفیورا سرویسی برای استیکینگ اتر ۲ ارائه می‌دهد. لازم به ذکر است که نه اینفورا و نه سایر سرویس‌های بلاکچینی معتبر چنین خدماتی را ارائه نمی‌دهند. سایت اتریوم تاکید کرده است که مرج منجر به ساخت توکن جدید نخواهد شد و همچنین قرار نیست از شبکه اصلی اتریوم ایردراپ داده شود. پس ماجرای توکن ETH2 چیست؟

در صورتی که شبکه اتریوم پس از مرج فورک شود. یعنی یک شبکه جدید پس از به‌روزرسانی مرج ایجاد شود؛ ممکن است توکنی با نام اتر۲ یا ETHW یا ETHS داشته باشد. تاکید می‌کنم که این توکن هیچ ربطی به شبکه اصلی اتریوم نخواهد داشت و از نظر ارزش و اعتبار با ارز دیجیتال اتر برابری نخواهد کرد.

از سوی دیگر برخی از افراد کلاهبردار و منفعت‌طلب با روش‌های مختلف دنبال کسب سود از این رویداد هستند. مثلا برخی با وعده ایردراپ اتریوم ۲ و ارسال توکن به کیف پول شما و درخواست برای تایید یک سری تراکنش به ولت شما دسترسی پیدا می‌کنند. این در حالی است که بنیاد اتریوم ۲ هیچگونه ایردراپ رسمی را تایید نمی‌کند.

مرج کارمزد تراکنش را کم می‌کند

بسیاری از کاربران شبکه اتریوم بر این تصورند که مرج با کاهش قیمت گس، کارمزد تراکنش‌ها را کم می‌کند. این امر ممکن است پس از فعال‌سازی شاردینگ اتفاق بیافتد. اما مرج کارمزد تراکنش را هدف نمی‌گیرد. کارمزد تراکنش تابعی از تقاضای مردم است. هر چه تعداد افرادی که در شبکه مبادله می‌کنند، بیشتر شود هزینه گس نیز افزایش می‌یابد. اگر اخبار اتریوم را دنبال کرده‌ باشید، دیده‌اید که با کاهش فعالیت شبکه به دلیل رکود فعلی بازار، هزینه‌ گس هم به پایین‌ترین سطح خود در دو سال اخیر رسیده است. حرکت از گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام تاثیر بزرگی بر هزینه‌های تامین امنیت شبکه خواهد گذاشت. در واقع ساخت اتر جدید برای پاداش‌دهی به ماینرها کاهش می‌یابد. 

از طرف دیگر مرج مقیاس‌پذیری در اتریوم را تسهیل می‌کند و به صورت غیرمستقیم و در طول زمان بر کاهش هزینه‌ها هم تاثیر می‌گذارد. اگر مرج با موفقیت انجام شود، ارتقا بعدی که در نقش راه اتریوم در نظر گرفته شده شاردینگ است. شادینگ به بیان ساده یعنی داده‌های شبکه را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنیم و با این کار زمینه ذخیره‌سازی ساده‌تر و کاهش ازدحام شبکه را فراهم کنیم. انتظار می‌رود که شاردینگ در سال ۲۰۲۳ فعال شود و به بلاکچین اتریوم امکان می‌دهد تا تراکنش‌های بیشتر را با سرعت بالاتر پردازش کند. 

آزادسازی اترهای استیک شده بلافاصله پس از مرج

پس از راه‌اندازی بیکن‌ چین در دسامبر ۲۰۲۰، ولیدیتورها اجازده داشتند تا اترهای خود را برای آزمایش روی زنجیره استیک کنند. این اترها قفل شدند و ولیدیتورها نمی‌توانند آن‌ها را برداشت کنند. یکی دیگر از تصورات اشتباه درباره آپدیت مرج این است که اتر قفل‌شده بلافاصله پس از مرج قابل برداشت می‌شود. اما طبق گفته‌های توسعه‌دهندگان اصلی پروژه، این کار دست کم از ۶ تا ۱۲ ماه پس از مرج امکان‌پذیر نخواهد بود. 

مرج امنیت شبکه اتریوم را مختل می‌کند

منشا این عقیده را می‌توان در بحث میان طرفداران PoW و PoS جستجو کرد؛ اثبات کار امن تر است یا گواه اثبات سهام؟ هر دو مکانیزم اجماع مزایای خود را دارند، اما مرج اتریوم را امن‌تر و ایمن‌تر می‌کند. براساس برخی برآوردها، هک یک بلاکچین PoS از ۱۰ تا ۲۰ بیشتر از هک PoW هزینه خواهد داشت. یک مورد دیگر این است که مرج منجر به دموکراتیزه‌کردن مشارکت در شبکه می‌شود. این‌گونه که ولیدیتورهای تک نود (Single-Node) هم شانسی مشابه نهنگ‌ها در کسب پاداش خواهد داشت. بنابراین PoS تمرکززدایی شبکه اتریوم را افزایش می‌دهد. 

علاوه‌بر این، برای هکرها دستیابی به ۵۱ درصد از توکن‌های استیک شده در شبکه دشوار  و هزینه‌بر است. حتی اگر یک هکر موفق به اجرای حمله ۵۱ درصدی به شبکه اتریوم شود، هزینه حفظ آن به‌خاطر مکانیزم Slashing (از دست رفتن پاداش ناشی از خطا) کاهش می‌یابد. اگر یک ولیدیتور به شبکه حمله کند، کوین‌های استیک شده او سوزانده و دسترسی او به شبکه لغو خواهد شد. مهاجم باید عملا کوین بیشتری به شبکه وارد کند که همچنان سوزانده خواهند شد. بنابراین اختلال در عملکرد شبکه اتریوم به همین راحتی‌ها نخواهد بود.

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
  • مرج چه زمانی اتفاق می‌افتد؟
    طبق اطلاعات بنیاد اتریوم، زمان دقیق مرج هنوز مشخص نیست. اما پیشبینی می‌شود که به‌روزرسانی مرج اتریوم بین ۱۳ تا ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۲ نهایی و اجرا شود.
  • به‌روزرسانی مرج اتریوم چیست؟
    مرج اتریوم مجموعه به‌روزرسانی‌هایی است که در جهت تغییر لایه اجماع فعلی شبکه اتریوم صورت می‌گیرد. طبق این به‌روزرسانی‌ها الگوریتم اجماع اتریوم از گواه اثبات کار (PoW) به گواه اثبات سهام (PoS) تغییر خواهد کرد.
  • پس از مرج چه اتفاقی برای دارایی‌های اتریومی (ERC20 و NFT) می‌افتد؟
    مرج تغییری در میزان دارایی‌های روی شبکه اتریوم نخواهد گذاشت. توکن‌های شما قبل و بعد از آپدیت مرج روی بلاکچین شبکه اتریوم باقی خواهند ماند.
  • آیا شبکه اتریوم پس از مرج به اتریوم ۲ تبدیل می‌شود؟
    خیر. اتریوم ۲ عبارتی است که در نقشه راه قبلی اتریوم پس از اجرای فازهای مختلف به‌روزرسانی به شبکه اتریوم اطلاق می‌شد. اکنون این عبارت منسوخ شده و دیگر استفاده نمی‌شود. بنابراین پس از آپدیت Merge همچنان این شبکه اتریوم نامیده می‌شود.
  • مرج در دنیای ارز دیجیتال به چه معناست؟
    مرج (Merge) به معنای ادغام و به یکی از گام‌های نقشه راه شبکه اتریوم گفته می‌شود. مرج در عمل به معنای ادغام لایه اجرای شبکه اصلی اتریوم با بیکن چین (لایه اجماع مبتنی بر PoS) است.
  • ارز دیجیتال اتریوم ۲ چیست؟
    در حال حاضر رمزارزی به نام اتریوم ۲ یا ETH2 وجود ندارد. اگر هم ایجاد شود روی شبکه اصلی اتریوم نخواهد بود. رمزارز اتریوم ۲ یا حاصل اقدامات سودجویانه برخی افراد برای کلاهبرداری یا رمزارز شبکه فورک اتریوم است.
  • بعد از مرج چطور اتریوم ماین (استخراج) کنیم؟
    از آن‌جایی که پس از اعمال مرج، الگوریتم گواه اثبات کار متوقف می‌شود، عملا استخراج اتریوم غیرممکن شده و دیگر نمی‌توانید اتریوم استخراج یا ماین کنید.

جمع‌بندی

طرفداران اتریوم تابستان ۱۴۰۱ را با یکی از بزرگترین رویدادهای تاریخ صنعت بلاکچین به پایان خواهند برد. به‌روزرسانی مرج (Merge) اتریوم تغییرات عظیمی از نظر اقتصادی در اکوسیستم اتریوم ایجاد می‌کند. در ویدیوی سوالات رایج درباره مرج اتریوم تلاش کردم تا به پرتکرارترین پرسش‌های کاربران از مرج اتریوم پاسخ‌های ساده بدهم. در این مطلب نیز به مرور ۵ مورد از تصورات غلط کاربران از Merge پرداختم.

شما چه سوالی درباره مرج اتریوم دارید که پاسخ آن را در ویدیو و متن مقاله نگرفته‌اید؟ با پرسیدن سوال‌هایتان ما را در تکمیل این مطلب یاری کنید.

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
1 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا