کریپتو کده

پروتکل بوسون چیست؟ معرفی Boson Protocol و توکن BOSON

با ظهور و گسترش اینترنت، تجارت الکترونیک (E-Commerce) نیز رشد زیادی کرد و امروز جایگاه قابل توجهی در زندگی اکثر ما دارد. هرچه جلوتر آمدیم، پلتفرم‌های این حوزه قدرت بیشتری گرفته و بازار را تسخیر کردند. شاید بتوان گفت این شرکت‌های بزرگ، نوعی انحصار ایجاد کرده‌اند. آن‌ها مدعی مشتری‌مداری هستند، اما در عمل با تجمیع و تحلیل داده‌های کاربران ارزش بالایی ایجاد می‌کنند؛ ارزشی که کاربر، هیچ سهمی از آن ندارد. به علاوه غول‌های بزرگ تجارت الکترونیک می‌توانند در بازارها، زنجیره تامین و سیستم‌های اقتصادی اختلال ایجاد کنند که ضرر آن برای مردم، سایر شرکت‌ها و حتی دولت است. Boson Protocol یک پلتفرم غیرمتمرکز است که هدف آن در کنار اصلاح روش خرید و فروش کالاها و خدمات، استفاده عادلانه از داده‌های کاربران است. در این مقاله در رابطه با این که پروتکل بوسون چیست، چه هدفی دارد، چطور کار میکند، توکن BOSON و روش‌‌های خرید و نگهداری این رمزارز، نقشه راه و شرکا و سرمایه‌گذاران این پروتکل توضیحاتی ارائه شده است. با میهن بلاکچین همراه باشید.

پروتکل بوسون چیست؟

پروتکل بوسن چیست؟

پروتکل بوسن (Boson Protocol) قصد دارد تا یک زیرساخت غیرمتمرکز برای انجام معاملات حوزه تجارت الکترونیک ایجاد کند. این پروتکل صرفا استفاده از بستر بلاکچینی در ایکامرس نیست؛ به کمک این اکوسیستم، می‌توان دارایی‌های دیجیتال را با کالاها و خدمات در دنیای واقعی مبادله کرد. برای این منظور، از یک راهکار توکنیزه‌کردن نوآورانه و منحصربه‌فرد در این پلتفرم استفاده شده است.

تعهدات خریدار و فروشنده برای معامله آتی یک چیزی در دنیای واقعی در ازای دریافت یک دارایی دیجیتال، در قالب توکن‌های بی‌همتا (NFT) توکنیزه خواهد شد. تعهدات با واریز دارایی دیجیتال به یک قرارداد امانی انجام می‌شود. پس از دریافت کالا یا خدمات در دنیای واقعی، توکن‌های تعهد ان‌اف‌تی به صورت اتوماتیک بازپرداخت می‌شوند. قبل از بازپرداخت، مالک توکن یکتا می‌تواند آن را معامله کند یا مانند هر توکن NFT دیگری انتقال دهد.

همچنین پروتکل بوسون دارای یک سیستم داوری برای حل هرگونه اختلاف بین خریداران و فروشندگان است. در صورت گزارش مشکل، از این سیستم برای مشخص کردن این که کدام طرف باید جریمه شود، استفاده خواهد شد.

پروتکل Boson چه هدفی دارد؟

هدف پروتکل بوسن، تغییر چشم‌انداز و ساختار تجارت الکترونیک است. آن‌ها قصد دارند با استفاده از تکنولوژی بلاکچین و راه‌حل‌های نوآورانه، تجارت را دموکراتیک و انحصارزدایی کنند. به کمک Boson Protocol تاجر و خریدار با کمترین دخالت واسطه‌ها، می‌توانند معامله خود را انجام دهند، که این باعث سادگی و کاهش هزینه تجارت می‌شود. 

همچنین پروتکل بوسون به دنبال ایجاد تحول در نحوه استفاده و کسب درآمد از داده‌های مشتریان و کاربران است. ‌آن‌ها می‌خواهند یک مارکت‌پلیس در مقیاس جهانی برای داده‌های تجاری وب ۳ ایجاد کنند. در این بازار اشتراک‌گذاری داده‌ها برای کاربران، کاملا داوطلبانه است و در ازای آن پاداش عادلانه‌ای دریافت می‌کنند. مقصد نهایی Boson Protocol را می‌توان ساخت یک اقتصاد باز و توکنیزه و تبدیل ایکامرس به D-Commerce (تجارت الکترونیک غیرمتمرکز) توصیف کرد.

Boson Protocol چطور کار می‌کند؟

می‌توان گفت ساختار پروتکل بوسن دارای ۵ مولفه است. مولفه اول، تعهد انجام یک معامله در آینده است که به عنوان یک توکن یکتا نشان داده می‌شود. دومین جزء، یک مکانیزم اصلی برای هماهنگی خودمختار مبادلات است. مولفه سوم، داشتن یک طرح توکن است که از آن بتوان برای دریافت و توزیع ارزش و همچنین به عنوان مشوق برای فعالان پروتکل استفاده کرد. جزء چهارم، یک بازار داده وب ۳ برای کسب درآمد از داده‌ها است. پنجمین مولفه، یک سیستم حاکمیتی برای هدایت و کنترل پروتکل در طول چرخه عمر آن است؛ این سیستم همواره در حال تکامل است.

در مکانیزم اصلی پروتکل Boson، سه مبلغ برای تعهد هر دو طرف به انجام معامله، به امانت گذاشته می‌شود. ابتدا هزینه محصول مورد نظر از خریدار گرفته می‌شود؛ در صورتی که وی بازخرید را  امضا کند، این مبلغ آزاد شده و به فروشنده می‌رسد. سپس خریدار مبلغی را برای داشتن تعهد به انجام معامله، به یک قرارداد امانی واریز می‌کند. اگر فروشنده هیچ تقصیر و کوتاهی نداشته باشد و خریدار معامله را لغو کند (تراکنش را معکوس کند)، این مبلغ ضبط خواهد شد. فروشنده نیز مبلغی را به قرارداد امانی منتقل می‌کند؛ این مبلغ به عنوان تعهد فروشنده برای ارائه محصول با کیفیت قابل قبول، نگهداری می‌شود.

این سپرده‌های دو طرفه در کنار مجموعه‌ای از قوانین تجاری، میانجی‌گری اختلاف‌ها را خودکارسازی کرده و نیاز به داوری را به حداقل می‌رسانند. الگوریتم پروتکل در طول زمان، به سمت افزایش اتوماسیون و کاهش داوری حرکت خواهد کرد. برای آشنایی کامل با فرایند این کار، می‌توانید به رابط تعاملی که توسط این پروتکل طراحی شده، نگاهی بیاندازید. در این رابط، مراحل انجام یک معامله با استفاده از این پروتکل به شکل کامل شرح داده است.

یکی دیگر از فعالیت‌های این پروتکل، ایجاد فروشگاهی به نام The Portal در متاورس دیسنترالند است. در این فروشگاه، کاربران می‌توانند اشیا فیزیکی (با تمرکز بر روی صنعت مد و لباس) و دیجیتال خریداری کنند.

مسیر تمرکززدایی حاکمیت در Boson Protocol، شامل سه مرحله است. ابتدا تا زمان رسیدن به یک تناسب خوب بین بازار و پروتکل، همه‌چیز به صورت متمرکز کنترل خواهد شد. سپس هنگامی‌که پروتکل قابلیت دفاع در برابر اثرات شبکه را به دست آورد، یک کارمزد حداقلی از خدمات پروتکل اخذ خواهد شد. این مبلغ به عنوان مشوق برای جامعه پذیرندگان اولیه و کسانی‌ که به بزرگ شدن پروژه کمک‌ می‌کنند، استفاده خواهد شد. در نهایت پروتکل بوسن به طور کامل به یک DAO تبدیل خواهد شد.

توکن BOSON چیست؟

توکنومیکس Boson Protocol

ارز دیجیتال BOSON‌، توکن حاکمیتی پروتکل بوسن و دارای استاندارد ERC-20 است. توکنومیکس BOSON در تصویر فوق قابل مشاهده است:

  • ۴۴.۵ درصد برای پاداش‌های شبکه و بنیاد.
  • ۲۵ درصد برای موسسان و اعضای تیم.
  • ۱۱.۵ درصد برای حراج‌های خصوصی.
  • ۷ درصد برای سرمایه‌گذاران اولیه.
  • ۵ درصد برای مشاوران.
  • ۴ درصد برای پیش‌فروش.
  • ۳ درصد برای فروش عمومی.

برنامه زمانی عرضه توکن‌ها تا سال ۲۰۲۶ نیز مطابق با تصویر زیر است:

برنامه زمانی عرضه توکن Boson

به گزارش میهن‌ بلاکچین عرضه کل این توکن ۲۰۰ میلیون واحد خواهد بود که در زمان نگارش این مقاله، ۶۶,۰۸۵,۴۷۰.۱۸ BOSON در گردش است. قیمت Boson Protocol، حدودا ۸۲ سنت و دارای رتبه ۵۳۹ در بین تمام ارزهای دیجیتال، از نظر ارزش بازار است. حجم معاملات این توکن در ۲۴ ساعت گذشته ۳,۲۰۰,۲۶۶ دلار، بیشترین قیمت آن در ۲۰ فروردین ۱۴۰۰ حدود ۵.۳۶ دلار و کمترین قیمت آن در ۲۳ تیر ۱۴۰۰ حدود ۴۰ سنت بوده است.

همان‌طور که اشاره شد توکن بوسون نقشی حاکمیتی نیز در این پروتکل ایفا می‌کند. این پروتکل DAO خود را تشکیل داده است و به تدریج و در گذر زمان اداره بخش زیرساختی این پروتکل به DAO واگذار خواهد شد اما این امر به شکل پله‌ای و با تحقق اهداف مشخص شده صورت خواهد پذیرفت. در حال حاضر، نقش دائو انتخاب پروژه‌ها برای بهره‌مندی از حمایت‌های مالی و فنی (Grant) بوسن است. یکی از اولین پروژه‌هایی که موفق به دریافت گرنت این پروتکل شده است، پروژه Token Engineering است که به شکل ویژه بر روی DAOها و نقش مشوق‌ها بر روی عملکرد آن‌ها تحقیق می‌کند.

بررسی نقشه راه پروتکل Boson

نقشه راه پروتکل بوسون

پروتکل بوسن نقشه راه جامع و دقیقی را ارائه نکرده است و تنها در یکی از اسناد یک صفحه‌ای این پروژه، تصویر فوق آورده شده است. در نوامبر ۲۰۲۱، شبکه اصلی این پروتکل راه‌اندازی شده است.

در ادامه و در فصل اول و دوم سال ۲۰۲۲، به دنبال راه‌اندازی یک مارکت‌پلیس همتا‌به‌همتا و بازار داده‌ها به صورت MVP هستند.

اعضای تیم پروتکل بوسن چه کسانی هستند؟

جاستین بنن (Justin Banon) هم‌بنیانگذار و مدیرعامل پروتکل بوسون است. یک کارآفرین با تجربه که قبلا یک شرکت مشاوره استراتژی بلاکچینی به نام Meltfactory و یک پلتفرم پاداش کریپتو به نام Redeemeum تاسیس کرده بود. همچنین او ریاست بخش تجربیات سفر Collinson Group را بر عهده داشته است.

گرگور بروسا (Gregor Borosa) دیگر هم‌بنیانگذار و مدیر ارشد فناوری پروتکل بوسن است؛ یک مهندس با مدرک کارشناسی ارشد در انفورماتیک تجاری از دانشگاه لیوبلیانا و کارشناسی ارشد در ارز دیجیتال از دانشگاه نیکوزیا. او قبلا در بانک مرکزی اسلوونی به عنوان رهبر بخش مهندسی نرم‌افزار و به‌عنوان تکنولوژیست بلاک چین در VEVArica s.p کار کرده است. سایر اعضای تیم نیز در وبسایت پروژه معرفی شده‌اند.

سرمایه‌گذاران و شرکای Boson Protocol چه کسانی هستند؟

سرمایه گذاران Boson Protocol

تصویر بالا تمام شرکا و سرمایه‌گذاران پروتکل بوسن را نشان می‌دهد که در وبسایت پروژه اشاره شده است.

پروتکل اوشن (Ocean Protocol): یک اکوسیستم بلاکچینی است که به کاربران اجازه می‌دهد تا داده‌هایشان را توکنیزه کنند. این داده‌‌ها قابل خرید و فروش هستند و با این پروژه برای ساخت مارکت‌پلیس داده‌ها همکاری شده است. 

پروتکل اوریون (Orion Protocol): این پروژه برای تجمیع نقدینگی چندین صرافی در یک پلتفرم غیرمتمرکز طراحی و در سال ۲۰۲۰ راه‌اندازی شده است. در زمان نگارش مقاله در رتبه ۳۶۰ بازار حضور دارد.

انیموکا برندز (Animoca Brands): یکی از شرکت‌های بزرگ در بخش بازی‌های بلاکچینی و متاورس که در پروژه‌های ان‌اف‌تی بزرگی مثل اکسی اینفینیتی (Axie Infinity)، اوپن‌سی (OpenSea)، هارمونی (Harmony) و غیره سرمایه‌گذاری کرده است.

رراستون (Rarestone Capital): یک شرکت سرمایه‌گذاری با تمرکز روی کریپتو که در مراحل اولیه یک پروژه، اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کند.

گیت لبز (Gate.io): بخش سرمایه‌گذاری صرافی گیت که یکی از صرافی‌های متمرکز قدیمی است که در چین راه‌اندازی شده و از سال ۲۰۱۳ فعال است.

در کدام صرافی‌ها می‌توانیم توکن BOSON را خرید و فروش کنیم؟

رمزارز BOSON را می‌توان از صرافی‌های متمرکز کوکوین، Gate.io، بیترکس، بیتفینکس، MEXC،‌ Crypto.com، کوینکس، هات‌بیت،‌ HitBTC،‌ AEX، HOO، CoinW،‌ ZT و LBANK خریداری کرد. همچنین صرافی غیرمتمرکز یونی‌سواپ هم از این رمزارز پشتیبانی می‌کند.

کدام کیف‌پول برای ذخیره BOSON مناسب است؟

با توجه به این که BOSON یک توکن ERC-20 است، می‌توان از تمام کیف‌پول‌‌های سازگار با اتریوم از جمله تراست والت و متامسک برای نگهداری این رمزارز استفاده کرد. همچنین از کیف پول سخت‌افزاری لجر و ترزور نیز می‌توانید استفاده کنید.

جمع‌بندی

Boson Protocol به دنبال ایجاد تحول در دنیای تجارت الکترونیک و به حداقل رساندن واسطه‌ها در مبادلات تجاری است. هدف نهایی این پروژه تبدیل ایکامرس به دیکامرس و ساخت یک اقتصاد باز و توکنیزه‌شده است. در این مقاله به بررسی این که پروتکل بوسن چیست، چه هدفی دارد، چطور کار می‌کند، شرکا و سرمایه‌گذاران این پروژه کدامند، نقشه راه پروتکل به چه صورت است، توکن BOSON‌ چیست، از کجا می‌توان این توکن را تهیه و کجا نگهداری کرد پرداختیم. به نظر شما این پروژه می‌تواند وعده خود را عملی کند؟ آیا شما روی این پروژه سرمایه‌گذاری می‌کنید؟

منبع
Boson protocol

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا