متوسط مقالات عمومی

هاپ پروتکل چیست؟ آموزش نحوه انتقال میان زنجیره‌ای در Hop Protocol

شبکه اصلی اتریوم برای پرداخت‌های روزانه و کم‌حجم و همچنین ورود کاربران جدید مناسب به‌نظر نمی‌رسد. کارمزد زیاد گس می‌تواند حتی مشتاق‌ترین افراد به کریپتو را از فعالیت در اتریوم منصرف کند و برای شرایط کنونی این شبکه، لازم است راهکارهای مقیاس‌پذیری بیشتری اندیشیده شود. چندین شبکه لایه دوم مثل آپتیمیزم (Optimism) و آربیتروم (Arbitrum) وجود دارد که امنیت لایه اول اتریوم را در خود دارند. زنجیره‌های جانبی نظیر پالیگان، پلتفرم‌های مهمی برای مقیاس‌پذیری و توسعه زیرساخت اتریوم محسوب می‌شوند. اما ارتباط میان لایه‌های مختلف چگونه صورت می‌گیرد؟ چطور می‌توان توکنی را از پالیگان به آپتیمیزم و بالعکس انتقال داد؟ یکی از ابزارهای مناسب برای این کار هاپ پروتکل (Hop Protocol) است. برای بررسی اینکه هاپ پروتکل چیست، چطور کار می‌کند و چه امکاناتی دارد، با میهن بلاکچین همراه باشید.

هاپ پروتکل چیست؟

هاپ پروتکل چیست

اگرچه داشتن تمام این راهکارهای لایه دوم بسیار سودمند است، اما برگشتن به لایه اول برای ورود به یکی دیگر از لایه‌های دوم، به نوعی با اهداف راهکارهای لایه‌های دوم همخوانی ندارد. اینجاست که پل‌ها (Bridge) به میدان می‌آیند و فعالیت‌های میان زنجیره‌ای (Cross Chain) لایه اول به لایه دوم، لایه دوم به لایه دوم و لایه دوم به لایه اول را تسهیل می‌سازند. اگر شبکه‌های مقیاس‌پذیر را بررسی کرده باشید متوجه می‌شوید که این شبکه‌ها، هزینه زیاد گس که هنگام استفاده از اتریوم متحمل می‌شدید را کم کرده‌اند.

هاپ پروتکل (Hop Protocol) یکی از روش‌ها برای متصل کردن راهکارهای مقیاس‌پذیری مختلف به یکدیگر و فراهم کردن تجربه کاربری بهتر هنگام انتقال رمزارزها است. در حال حاضر هاپ پروتکل از انتقال اتر، USDC، متیک، دای و USDT در شبکه‌های اصلی این رمزارزها، پالیگان، آپتیمیزم، آربیتروم و xDai پشتیبانی می‌کند. استفاده از هاپ هم‌چنین به شما امکان می‌دهد تا بدون دوره انتظار ۷ روزه بتوانید سرمایه خود را از راهکار Optimistic Rollups برداشت کنید. حالا که متوجه شدید پروتکل Hop چیست، می‌توانیم نحوه عملکرد آن را با یکدیگر بررسی کنیم.

پروتکل Hop چطور کار می‌کند؟

پروتکل Hop چطور کار می‌کند

هاپ پروتکل از پیونددهندگان (Bonders) استفاده می‌کند که در ازای انتقال نقدینگی در زنجیره مقصد، مقدار اندکی کارمزد دریافت می‌کنند. در سطوح بالاتر، کاربران توکن‌هایی به پیونددهنده حاضر در زنجیره مبدا ارسال می‌کند و پیونددهنده نیز این توکن‌ها را به کاربران زنجیره مقصد ارسال می‌کند.

بخش پیچیده این پروتکل، تضمین این موضوع است که نیازی نیست تا کاربران به پیونددهنده اعتماد کنند. پروتکل هاپ درصدد این است تا از دریافت توکن توسط پیونددهنده در زنجیره مبدا و عدم ارسال آن توکن‌ها به زنجیره مقصد جلوگیری کند.

بنابراین، پروتکل هاپ از توکن‌های مخصوصی به اسم hToken استفاده می‌کند که به عنوان یک ابزار حسابداری عمل می‌کنند. ویژگی جالب توکن‌های hToken این است که می‌توانند در کنار یکدیگر به صورت بسته‌های مشخصی قرار بگیرند و به شبکه اصلی اتریوم انتقال یابند و از آنجا به زنجیره دیگری ارسال شوند. اما این موضوع ممکن است زمان‌بر باشد. انتظار برای رسیدن توکن‌های hToken به زنجیره مقصد مشکلی برای پیونددهنده ایجاد نمی‌کند، بلکه ممکن است برای کاربر نهایی مشکل‌ساز باشد. بنابراین، پس از آنکه پیونددهنده متوجه می‌شود که توکن‌های کاربر در بسته توکنی مذکور قرار دارد، پیشاپیش به کاربر نهایی نقدینگی مدنظر را ارائه می‌دهد.

بنابراین برای مثال اگر آلیس بخواهد توکن DAI را از پالیگان به آپتیمیزم ارسال کند، این فرایند شامل ۵ مرحله خواهد بود. اما با وجود هاپ پروتکل، این مراحل برای آلیس کاهش می‌یابد و در یک تراکنش در زنجیره مبدا نشان داده می‌شود.

این ۵ مرحله عبارتند از:

۱- آلیس با استفاده از AMM (بازارساز خودکار) در زنجیره مبدا، توکن DAI را به hDAI تبادل می‌کند.

۲- سپس hDAI را در زنجیره مبدا می‌سوزاند. اطلاعات مرتبط با سوزاندن hDAI توسط آلیس از طریق لایه اول به زنجیره مقصد منتشر خواهد شد.

۳- پیونددهنده مشاهده می‌کند که آلیس hDAI خود را در زنجیره مبدا سوزانده است. این پیونددهنده اکنون می‌تواند توکن دای را در زنجیره مقصد قفل کند تا hDAI صادر شود.

۴- آلیس hDAI را در زنجیره مقصد دریافت می‌کند و اکنون می‌تواند با استفاده از یک AMM دیگر، آن را با توکن دای تبادل کند.

۵- پس از چندین انتقال دیگر، اطلاعات توکن‌های hDAI سوزانده‌شده توسط آلیس به زنجیره مقصد منتشر خواهد شد و پیونددهنده سرانجام می‌تواند توکن دای که در مرحله سوم قفل شده بود را آزاد کند.

تمام این مراحل در پشت صحنه و هنگامی انجام می‌شوند که انتقال خود را آغاز کرده باشید.

می‌توان توکن‌های hToken را همانند توکن‌های سایه در نظر گرفت که از توکن‌های واقعی پیروی می‌کنند. Hop Protocol انتقال تقریبا آنی رمزارزها را امکان‌پذیر می‌سازد. زیرا این پروتکل در تمام زنجیره‌های تحت پشتیبانی، دارایی در اختیار دارد و به کاربران زنجیره A امکان می‌دهد تا به آسانی از زنجیره B به C انتقال انجام دهند.

امنیت هاپ پروتکل در سطح پایه با امنیت رول‌آپ‌های آپتیمیستیک قابل مقایسه است. اگر پیونددهندگان بخواهند تقلب کنند، جریمه سنگینی منتظر آنها خواهد بود. «ناظران چالش» (Challenge Watchers) در هاپ پروتکل وجود دارند که هدف آنها، حفظ نظم فرآیندهای این پروتکل است. هرچند در حال حاضر، پیونددهندگان باید توسط تیم توسعه هاپ پروتکل تایید شوند و مشخص نیست چه تعداد ناظر بر فعالیت پیونددهندگان نظارت می‌کنند.

هاپ پروتکل درصدد این است تا پروتکل بین زنجیره‌ای بدون نیاز به اعتمادی باشد که انجام فعالیت‌های اقتصادی بسیار زیادی را امکان‌پذیر سازد. هرچه تعداد کاربران و انتقال رمزارزها افزایش یابد، کارمزدها کمتر خواهد شد زیرا بین کاربران تقسیم خواهد شد.

اگر به کسب سود از طریق هاپ پروتکل علاقمند هستید می‌توانید به داشبورد استخر نقدینگی (Liquidity Pool) آنها مراجعه کنید و به عنوان تامین‌کننده نقدینگی (Liquidity Provider) به کسب کارمزد بپردازید.

آموزش کار با Hop Protocol

برای کار با پروتکل Hop، ابتدا باید کیف پولی نظیر متامسک با سرمایه‌ای که می‌خواهید انتقال بدهید در اختیار داشته باشید.

نکته: به خاطر داشته باشید که داشتن توکن بومی زنجیره‌ای که رمزارز به آن انتقال می‌دهید (به‌منظور پرداخت کارمزد) می‌تواند ایده خوبی باشد. برای مثال، اگر اتر به پالیگان انتقال می‌دهید اما توکن MATIC در اختیار ندارید، نمی‌توانید با اتر خود کاری انجام دهید، زیرا برای پرداخت هزینه تراکنش به توکن MATIC نیاز دارید.

اتصال کیف پول به هاپ پروتکل

سپس باید از قسمت راست و بالای سایت هاپ پروتکل، کیف پول خود را متصل کنید. در این مقاله، کیف پول متامسک را به هاپ پروتکل متصل می‌کنیم. پس از اتصال کیف پول به هاپ، می‌توانید انتخاب کنید که به کدام یا از کدام شبکه می‌خواهید عملیات انتقال رمزارز انجام شود. در این مثال، توکن WETH را از پالیگان به آپتیمیزم انتقال می‌دهیم.

وارد کردن مقدار توکن و نوع شبکه در Hop Protocol

پس از انتخاب توکن مدنظر خود، مقدار آن را وارد کرده و شبکه مدنظر خود را انتخاب کنید. سپس بر روی گزینه تایید (Approve) کلیک کنید تا تراکنش انجام شود و در حساب متامسک شما امضا شود:

تایید تراکنش در هاپ پروتکل

سپس تاییدیه‌ای همانند تصویر زیر دریافت می‌کنید. بر روی گزینه ارسال (Send) کلیک کنید:

ارسال تاییدیه به Hop Protocol

نکته: در کیف پول ما، در شبکه پالیگان توکن MATIC موجود بود و بدین ترتیب توانستیم هزینه انتقال را پرداخت کنیم.

پس از تایید تراکنش در متامسک، پنجره‌ای باز می‌شود که مدت زمان تقریبی انتقال را نشان می‌دهد:

نمایش مدت زمان تقریبی اجرای تراکنش در هاپ پروتکل

پس از تقریبا ۵ دقیقه می‌توانید رمزارز خود را در شبکه جدید مشاهده کنید. بدین ترتیب، بدون آنکه مجبور باشید به شبکه اصلی بازگردید یا مقدار کارمزد گس زیاد پرداخت کنید، بین راهکارهای لایه دوم، پل ایجاد کردید.

کلام آخر

هاپ پروتکل رول‌آپ‌های بیشتری اضافه خواهد کرد تا فعالیت‌های بین زنجیره‌ای بدون مشکل انجام شود. در حال حاضر، اگر بخواهید می‌توانید رمزارزهای خود را با استفاده از این پل از لایه اول به لایه دوم، از لایه دوم به لایه دوم و از لایه دوم به لایه اول انتقال انجام دهید. راهکارهای لایه دوم و زنجیره‌های جانبی به افزایش مقیاس‌پذیری اتریوم ادامه خواهند داد. وجود پل‌های بیشتر به ما اطمینان می‌دهند که دارایی‌های ما در شبکه‌های مذکور باقی نمی‌مانند. می‌توانیم بدون آنکه مجبور باشیم کارمزد پرداخت کنیم، دوره‌های بلندمدت برای برداشت سرمایه منتظر بمانیم و رمزارز خود را به شبکه اصلی و سپس به شبکه دیگری انتقال دهیم، از بریج‌ها استفاده کنیم.

نظر شما درباره هاپ پروتکل چیست؟ آیا از این پروتکل بریج یا سایر بریج‌ها استفاده کرده‌اید؟ نظر خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
consensys

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا