صرافی بایننس دیگر فقط یک صرافی نیست. مدتهاست که شاهد ارائه سرویسهای مختلف از جانب این صرافی هستیم و در هر بهروزرسانی با خدمات تازهای مواجه میشویم. opBNB یک راهکار لایه دوم برای زنجیره هوشمند BNB است که به تازگی به صورت شبکه تستی راهاندازی شده است. از نام این سرویس هم میتوان حدس زد که توسعهدهندگان برای راهاندازی این شبکه، دست به دامان آپتیمیزم شدهاند. این مسئله آنقدر جذابیت دارد که بخواهیم بیشتر در موردش موشکافی کنیم و ببینیم که راهکار opBNB چیست و بایننس چه هدفی از راهاندازی این شبکه لایه دو دارد. اگر به چنین ماجراجوییهایی علاقه دارید، میهن بلاکچین را در این مطلب دنبال کنید.
نکات کلیدی مطلب
◼شبکه opBNB راهکار لایه دو زنجیره BNB است که بر بستر آپتیمیزم بنا شده است.
◼راهکار opBNB از رولاپهای آپتیمستیک استفاده میکند.
◼هدف از پیادهسازی چنین راهکاری، افزایش سرعت تراکنشها، کاهش هزینهها و مقیاسپذیری است.
◼opBNB توکن بومی ندارد و از همان توکن اصلی اکوسیستم یعنی BNB استفاده میکند.
◼توسعهدهندگان اوپی بیانبی اعلام کردهاند که این شبکه ایردراپ ندارد.
opBNB چیست؟
opBNB یک راهکار لایه دوم برای اکوسیستم BNB است که با استفاده از نسخه Bedrock پشته OP به وجود آمده است. از آنجا که هزینه گس در این راهکار پایین و مقرونبهصرفه است، میشود گفت که opBNB یک روش کاربردی است و شانس بالایی برای پذیرش عمومی در بستر ارز دیجیتال خواهد داشت. بایننس امیدوار است که این شبکه لایه دو هم در حوزه گیمینگ، هم در میان صرافیهای غیرمتمرکز و هم در دنیای NFTها مجموعه نیازهای مختلف را برآورده کند و در عین حال عملکرد بهینهای نیز داشته باشد. opBNB بر اساس رولاپهای آپتیمیستیک عمل میکند. در چنین ساختاری تراکنشها به صورت دستهای جمعآوری و سپس خارج از زنجیره اصلی اجرا میشود. این مکانیزم بنا را بر این میگذارد که تمام بازیگران شبکه نودهایی صادق و درستکار هستند؛ مگر اینکه خلاف این مسئله ثابت شود که در این صورت از طریق گواه اثبات تقلب، اقدامات لازم انجام خواهد شد تا دست متخلفان رو شود.
ظرفیت بلاکها در این سیستم میتواند به ۱۰۰ میلیون گس در ثانیه برسد که بسیار بیشتر از سایر راهکارهای لایه دو مستقر بر بستر اتریوم است. همچنین کارمزدهای گس نیز میتواند به طور متوسط به محدوده ۰.۰۰۵ دلار برسد و زمان بلاک نیز در opBNB یک ثانیه است. اینها بارزترین ویژگیهایی هستند که میتوان opBNB را به کمک آنها توصیف کرد.
opBNB به کاربران اجازه واریز و برداشت وجوه، استفاده از قراردادهای هوشمند و مشاهده دادههای شبکه را میدهد و اینها همه در شرایطی انجام میشوند که توان عملیاتی بالا و هزینههای گس همچنان پایین است. opBNB به دنبال افزایش مقیاسپذیری است و میخواهد محدودیتهای زنجیره هوشمند BNB را پشت سر بگذارد. اگر این موارد به درستی انجام شوند، opBNB خواهد توانست تجربه خوبی را برای کاربران به همراه بیاورد. این شبکه هماکنون به صورت تستنت قابل استفاده است و به همین خاطر نمیتوان به دادههای آن استدلال کرد. به ویژه آنکه به محض راهاندازی این شبکه، همهجا صحبت از ایردراپ opBNB به راه افتاد؛ حال آنکه زنجیره BNB هرگونه ایردراپ را در این زمینه رد کرده است.
زنجیره BNB بارها در رسانههای خود به صراحت اعلام کرده است که سرویسهای جدید این اکوسیستم، توکنهای جدید نخواهند داشت و از همان BNB استفاده خواهند کرد. پس مراقب باشید در دام افراد سودجویی که وعده ایردراپ opBNB را همهجا جار میزنند، نیفتید.
هدف از ایجاد opBNB چه بود؟
پیادهسازی بستری برای انجام تراکنشها با ظرفیت بالا و هزینههای گس پایین، تمام تمرکز و هدف opBNB بوده است. اگر بخواهیم نگاهی کلی به اهداف opBNB داشته باشیم، باید به این موارد اشاره کنیم:
- افزایش توان عملیاتی
- بهبود مقیاسپذیری
- کارایی هزینهها
- سازگاری
- امنیت
- انعطافپذیری
- همکاری بینزنجیرهای
- در دسترس بودن داده
- مشارکت اعضای جامعه
در بخشهای بعدی و در لابلای توضیحات، بیشتر در خصوص این موارد صحبت میکنیم و متوجه میشویم که این شبکه چطور به این اهداف دسترسی پیدا میکند.
opBNB چطور کار میکند؟
از آنجا که opBNB یک راهکار لایه دو است، مثل سایر همتایان خودش تراکنشها را خارج از زنجیره اصلی پردازش و دادهها را روی شبکه اصلی منتشر میکند. کاربران داراییهای خود را از طریق BSC واریز و از برنامهها و قراردادهای مستقر روی opBNB استفاده میکنند. در این سیستم چند بازیگر داریم که هر یک وظایف مهمی به عهده دارند و در کنار هم این زنجیره را مدیریت میکنند. این بازیگران به این ترتیب هستند:
- ترتیبدهنده (Sequencer): ترتیب دهندهها تراکنشها را تجمیع و وضعیت نقل و انتقالات را محاسبه میکنند. سپس آنها را در اختیار قراردادهای رولاپ زنجیره هوشمند BNB قرار میدهند.
- اثباتکننده (Prover): اثباتکنندهها کارشان این است که گواههای رمزنگاریشده تولید کنند. کاربرد این گواهها در اعتبارسنجی و تایید حالتهای انتقال بروز پیدا میکند.
- تاییدکننده (Verfier): در نهایت این تاییدکنندهها هستند که گواهها را بررسی میکنند تا درست بودن وضعیت opBNB را تایید کنند.
بالاتر گفتیم که opBNB از رولاپ آپتیمیستیک بهره میبرد. این راهکار همچنین از ماشین مجازی اتریوم (EVM) استفاده میکند. این یعنی برنامههای غیرمتمرکز میتوانند به شبکههای اتریوم، زنجیره هوشمند BNB، پالیگان و سایر زنجیرههای سازگار با ماشین مجازی اتریوم مهاجرت کنند؛ بدون آنکه نیاز به تغییرات عمدهای در کدهای آنها باشد. این مسئله انعطافپذیری و سازگاری را افزایش میدهد.
ویژگیهای opBNB
برخی از ویژگیهای کلیدی این شبکه لایه دو را میتوان اینطور بیان کرد:
- opBNB یک رولاپ آپتیمیستیک است. به همین خاطر زنجیره هوشمند BNB را از طریق جمعآوری تراکنشها به صورت آفچین مقیاسپذیر میکند و با استفاده از گواههای اثبات تقلب، از صحت آنها اطمینان حاصل میکند. این ویژگی توان عملیاتی بالاتری را برای opBNB فراهم میکند.
- opBNB از ماشین مجازی اتریوم استفاده میکند. این مسئله انعطافپذیری و قابلیت همکاری میانزنجیرهای را افزایش میدهد که یک امتیاز مثبت به شمار میرود.
- برنامههای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند میتوانند از opBNB به هر زنجیره سازگار با ماشین مجازی اتریوم همچون زنجیره هوشمند BNB یا پالیگان مهاجرت کنند.
- ساختن برنامهها روی opBNB هزینههای زیادی نمیخواهد.
- این راهکار امنیت خود را از زنجیره هوشمند BNB میگیرد.
- opBNB کاملا با اکوسیستم BNB سازگار است.
- راهکار لایه دو opBNB بر مبنای توکن بومی BNB استوار است.
کاربرد opBNB چیست؟
کاربرد opBNB کاملا واضح است. رسالت راهکارهای لایه دو افزایش مقیاسپذیری است. در مورد opBNB میتوان این کاربرد را در کنار مواردی مانند افزایش توان عملیاتی و کاهش هزینههای گس به شکل پررنگتری دید. در جداولی که در بخشهای بعدی خواهید دید، میشود تفاوت میان opBNB با سایر راهکارهای لایه دو را مقایسه کرد. شبکههایی مثل اتریوم، پالیگان یا همین زنجیره هوشمند BNB تراکنشهای با حجم بالا را نمیتوانند مدیریت کنند و در صورت افزایش کاربران فعال روزانه، به مشکل میخورند. در چنین شرایطی وجود یک راهکار لایه دو مثل opBNB میتواند به کمک زنجیره هوشمند بیانبی بیاید. اگر تعداد کاربران زنجیره BNB بیشتر شود، وجود چنین راهکاری میتواند بسیار کمککننده باشد این اکوسیستم را همچنان زنده و پویا نگه دارد.
شبکه opBNB چه اثری بر زنجیره هوشمند بایننس و BNB دارد؟
حالا که بحثمان به اینجا رسیده و از چند منظر opBNB را بررسی کردیم، میتوانیم به یک موضوع مهم بپردازیم. اینکه راهاندازی چنین شبکهای چه اثری روی BSC دارد. همهجا صحبت از این مسئله است که opBNB به شکل چشمگیری میتواند عملکرد و مقیاسپذیری زنجیره هوشمند BNB را افزایش دهد. وبسایت رسمی opBNB هم به این مسئله اشاره کرده است که سرعت نقل و انتقال در شبکه تستی به صورت میانگین بیشتر از ۴ هزار تراکنش در ثانیه و میانگین کارمزدها نیز ۰.۰۰۵ دلار است. تصویر زیر دقیقا همین مسئله را نشان میدهد.
در سمت دیگر، بایننس دارد از جنبههای گوناگون قدرت و سلطه خود را افزایش میدهد. این مسئله میتواند باعث پذیرش بیشتر BNB در میان افراد و در نتیجه افزایش قیمت این رمزارز شود. پربیراه نیست اگر بگوییم اکوسیستم BNB و کاربرانی که در این شبکه فعالیت میکنند، میتوانند از مزایای جانبی و مستقیم opBNB بهرهمند شوند. به ویژه آنکه بایننس با راهاندازی این سرویسها، کاربردهای توکن بومی خود را افزایش میدهد و کاربران را مجاب میکند که بیشتر از BNB استفاده کنند.
مزایا و معایب opBNB
برویم سراغ مزایا و معایب opBNB تا بهتر متوجه شویم که نقاط قوت و ضعف این راهکار چیست. البته در بخش ویژگیها بیشتر مزایا را بررسی کردیم و اکنون به چند مورد دیگر اشاره میکنیم:
- ادغام با اکوسیستم BNB به دلیل استفاده از مزایای BNB Greenfield که راهکارهایی با هزینههای مقرونبهصرفه، ایمن و مقیاسپذیر را فراهم میکند (BNB Greenfield سرویس جدید زنجیره BNB است که یک پلتفرم ذخیرهسازی برای ارائه خدمات مالکیت غیرمتمرکز دادههاست).
- امنیت به دلیل استفاده از ترتیبدهندهها، اثباتکنندهها و تاییدکنندهها که ما را از امنیت تراکنشها و نقل و انتقال وضعیتها مطمئن میکند.
- انعطافپذیری و عدم تمرکز به دلیل استفاده از پشته OP که یک طراحی قابل تغییر و ماژولار را فراهم کرده و باعث شده opBNB تنها به یک پیادهسازی مجزا وابسته نباشد و با شبکه بلاچین به طرق گوناگونی تعامل برقرار کند.
- قابلیت همکاری با سایر پلتفرمهای لایه دو سازگار با ماشین مجازی اتریوم و سالیدیتی.
- opBNB مسئله دسترسی به داده (Data Availability- به اختصار DA) را با جداسازی لایه DA از لایه اجرایی نشان میدهد و این مسئله باعث میشود انتخاب گزینههای مختلف دسترسی به داده امکانپذیر شود. این کار باعث میشود تغییر میان طرحهای مختلف DA بر مبنای نیازهای عملکردی و امنیتی امکانپذیر شود.
- مشارکت اعضای جامعه با توجه به راهاندازی تست نت opBNB که باعث میشود کاربران به این شبکه تستی مراجعه کنند و فیدبک بدهند.
از آنجا که شبکه اصلی opBNB هنوز راهاندازی نشده است، نمیتوان چندان به معایب آن واقف بود. عمر شبکه تستی هم زیاد نیست و نمیشود فهمید استقبال از این راهکار در بلندمدت چقدر ادامه خواهد داشت. طبیعی است که اکنون در ابتدای راهاندازی عدهای به دلیل کنجکاوی و عدهای محض دریافت ایردراپ احتمالی از این شبکه استفاده میکنند.
وضعیت فعلی opBNB چگونه است؟
در حال حاضر opBNB به صورت شبکه تستی در تاریخ ۱۹ ژوئن (۲۹ خرداد ۱۴۰۲) کار خود را آغاز کرده و طبق نقشه راهی که برای آن در نظر گرفته شده است، در همین سال ۲۰۲۳ قرار است شبکه اصلیاش هم لانچ شود. گفتنی است با توجه به زمزمههای مربوط به ایردراپ بالقوه این شبکه، کاربران زیادی به شبکه تستی روی آوردهاند و مشغول بریج زدن، واریز و برداشت روی این شبکه هستند.
تفاوت opBNB با شبکههای لایه اول و لایه دوم
برای شناخت یک سرویس یا راهکار، مقایسه با سایر رقبا همیشه کار را راحت میکند. پس بیایید opBNB را با دو راهکار لایه ۲ دیگر یعنی آپتیمیزم و آربیتروم مقایسه کنیم و ببینیم کدامیکی پیروز این میدان خواهند شد.
پارامتر opBNB آپتیمیزم اتریوم گس لیمیت در بلاک ۱۰۰ میلیون گس ۳۰ میلیون گس ۳۰ میلیون گس گس تارگت در بلاک ۵۰ میلیون گس ۵ میلیون گس ۱۵ میلیون گس ضریب تغییر گس در EIP-1559 ۲ ۶ ۲ عدد تقسیم گس در EIP-1559 ۸ ۵۰ ۸ بیشترین افزایش کارمزد پایه در هر بلاک ۱۲.۵ درصد ۱۰ درصد ۱۲.۵ درصد بیشترین کاهش کارمزد پایه در هر بلاک ۱۲.۵ درصد ۲ درصد ۱۲.۵ درصد
در جدول زیر نیز مقایسه راهکارهای لایه دو را بر اساس معیارهای مختلف بررسی کردهایم:
معیار opBNB آپتیمیزم آربیتروم توکنی که گس با آن پرداخت میشود BNB ETH ETH ماشین مجازی EVM EVM EVM هزینه گس ۰.۰۰۵ دلار ۰.۰۰۵ دلار ۰.۱ دلار گس لیمیت در بلاک ۱۰۰ میلیون ۳۰ میلیون ۳۲ میلیون زمان بلاک یک ثانیه دو ثانیه ۰.۲۵ ثانیه فاینالیتی/ برداشت هفت روز هفت روز هفت روز TPS بیش از ۴,۵۰۰ بیش از ۷۰۰ بیش از ۴,۰۰۰
این دادهها نشان میدهند که opBNB در مقایسه با سایر راهکارهای لایه دو مستقر روی اتریوم نظیر آربیتروم و آپتیمیزم گس فی پایینتر و گس لیمیت بالاتری در هر بلاک دارد. همین عامل باعث میشود که گس فی در زمان افزایش ترافیک لایه دوها نوسان کمتری داشته باشد.
بد نیست مقایسهای میان این شبکه و لایه یکها هم داشته باشیم. جدول زیر را ببینید:
معیار opBNB BSC اتریوم توکنی که گس با آن پرداخت میشود BNB BNB ETH ماشین مجازی EVM EVM EVM مدل محاسبه هزینه گس EIP-1559 حراج گس EIP-1559 گس لیمیت در هر بلاک ۱۰۰ میلیون ۱۴۰ میلیون ۳۰ میلیون زمان بلاک یک ثانیه سه ثانیه ۱۲ ثانیه هزینه تراکنش ۰.۰۰۵ دلار ۰.۰۳ دلار یک دلار
opBNB ایردراپ ندارد
مدتی است که همزمان با راهاندازی شبکههای تستی، زمزمه ایردراپ از همهجا بلند میشود. وقتی شبکه تستی opBNB راهاندازی شد، اخباری در مورد ایردراپ احتمالی این راهکار لایه دو در توییتر و سایر شبکههای مجازی دستبهدست میچرخید. اگرچه تیم توسعهدهنده به وضوح در توییتر اعلام کرده است که خبری از ایردراپ opBNB نیست، با اینهمه میخواهیم در چند گام کار با این شبکه تستی را بررسی کنیم.
مرحله اول: دریافت فاست
برای دریافت توکن تستی، به این لینک مراجعه و آدرس کیف پولتان را در کادر مربوطه وارد کنید. سپس روی دکمه Give me BNB کلیک کنید تا ۰.۱ توکن تستی BNB به کیف پولتان واریز شود. همچنین میتوانید روی این لینک هم کلیک کنید که البته برای دریافت فاست از این طریق، باید ۰.۰۰۱ اتر روی شبکه اصلی اتریوم داشته باشید.
مرحله دوم: بریج زدن
حالا لازم است از شبکه BNB Smart Chain Testnet به opBNB testnet بریج بزنیم. برای این کار به این آدرس مراجعه و کیف پول خود را متصل کنید.
در کادری که به شما نمایش داده میشود، در سربرگ Deposit، مبلغ موردنظر خود را واریز و تراکنش را تایید کنید. این کار را با انتخاب دکمه Deposit انجام دهید.
سپس تراکنش را در کیف پولتان تایید کنید. پس از انجام موفقیتآمیز تراکنش، تاریخچه را بررسی کنید و مطمئن شوید که وضعیت این تراکنش Completed است.
مرحله سوم: برداشت
برای برداشت دارایی، به سربرگ Withdraw میرویم. شبکه را به opBNB Testnet تغییر دهید. در نهایت مبلغ دلخواهی را که قصد برداشت آن را دارید بنویسد و روی گزینه Withdraw کلیک کنید.
منتظر بمانید و با مشاهده پیغام، تراکنش را در کیف پولتان تایید کنید. حالا پیغامی روی صفحه مبنی بر ثبت شدن تراکنشتان خواهید دید. باز هم از طریق سربرگ تاریخچه، میتوانید اقدامات خود را بازبینی کنید.
نهایی شدن برداشت دقایقی طول خواهد کشید. میتوانید از طریق سربرگ Withdrawals وضعیت تراکنشتان را مشاهده کنید. در تصویر زیر، وضعیت پرداخت «منتظر برای اثبات» است.
پس از مدتی، این عبارت به Prove Withdrawal تغییر میکند که با کلیک روی آن لازم است پیغام مشاهدهشده در کیف پول را تایید کنید. پس از انجام این موارد، میبینید که قسمت زیر ستون Prove Transaction نیز تکمیل شده است.
باز هم صبر کنید و پس از مدتی روی گزینه Finalize Withdrawal کلیک کنید تا تراکنش نهایی شود.
با این کار باید تاییدیه را در کیف پولتان انجام دهید تا سرانجام تصویری مطابق زیر ببینید
در نهایت وقتی دوباره به History مراجعه کنید، خواهید دید که وضعیت تراکنشتان به Completed تغییر پیدا کرده است.
سوالات متداول (FAQ)
- شبکه opBNB چیست؟
راهکار لایه دو اختصاصی برای زنجیره هوشمند BNB است که روی نسخه Bedrock پشته OP بنا شده و به کمک رولاپهای آپتیمیستیک فعالیت میکند. - آیا شبکه opBNB توکن بومی دارد؟
خیر. این شبکه از توکن اکوسیستم بایننس یعنی BNB استفاده میکند. - آیا opBNB ایردراپ دارد؟
توسعهدهندگان opBNB اعلام کردهاند که این شبکه هیچ برنامهای برای ایردراپ ندارد.
جمعبندی
صرافی بایننس اکوسیستم گستردهای خلق کرده است و در بهروزرسانیهای خود، از خدمات جدیدی رونمایی میکند. زنجیره هوشمند BNB به تازگی راهکار لایه دو خود را با نام opBNB راهاندازی کرده که با تکیه بر رولاپهای آپتیمیستیک و بر بستر Bedrock پشته آپتیمیزم عمل میکند. این شبکه مانند تمام راهکارهای لایه دو میخواهد مقیاسپذیری را افزایش دهد. با مقایسه opBNB با سایر شبکههای لایه دو دیدیم که این راهکار جدید، میتواند امکان انجام تراکنشهایی با هزینه کارمزد کمتر و سرعت بیشتر را فراهم کند. توسعهدهندگان این شبکه اعلام کردهاند که قصد ارائه ایردراپ ندارند؛ اما اخبار ایردراپ opBNB همهجا پخش شده است. فارغ از اینکه اصلا این شبکه ایردراپ داشته باشد یا نه، بد نیست با تستنت آن کار کنید و اگر هم احتمالی برای دریافت ایردراپ وجود دارد، شانس خود را از دست ندهید. به نظر شما اهمیت شبکه opBNB چیست؟ چرا بایننس چنین شبکهای را راهاندازی کرد؟ آیا این صرافی تنها به دنبال رقابت است یا میخواهد از این طریق ارزشمندی توکن BNB را افزایش دهد؟