امروز قیمت بیت کوین تا محدوده ۱۸,۷۴۲ دلار کاهش پیدا کرد و همزمان با آن قیمت دومین رمزارز بازار یعنی اتریوم نیز تا محدوده ۹۷۲ دلار ریزش پیدا کرد که البته با حمایت خریداران مواجه شد و به صورت مختصری بازیابی قیمت شد. در این مطلب نگاهی گذرا به ارزش ذاتی اتریوم در کنار قیمت آن خواهیم داشت و به دلایل ریزش اخیر اتریوم خواهیم پرداخت.
به گزارش میهن بلاکچین، ریزش سنگین قیمت بیت کوین در روزهای اخیر موجب شد تا بسیاری از تحلیلگران به دنبال یافتن کف قیمتی BTC باشند. این در حالی است که اتریوم به عنوان دومین رمزارز بازار در حال از دست دادن محدوده روانی ۱۰۰۰ دلار است. قیمت ETH از اوج قیمتی ۴,۹۵۰ دلاری خود در ماه نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) در مدت زمان ۷ ماه، حدود ۸۰٪ از ارزش خود را از دست داده است.
چرا قیمت اتریوم ریزش پیدا کرد؟
قیمت اتر در ماه جاری با از دست دادن محدوده حمایتی خود اکنون در معرض کاهش شدید قرار دارد. جفت ارز ETH/BTC نیز در حال ادامه دادن به روند نزولی خود است. تاخیر در بهروزرسانی مرج اتریوم موجب ایجاد مشکلاتی در پلتفرمهای دیفای شده است. از نظر کارشناسان اتر سپردهگذاریشده در پلتفرم لیدو (stETH) از عوامل تاثیرگذار در ریزش قیمت اتریوم بود. توکن stETH توکن نقدینگی پروتکل لیدو است که قرار است برابری ۱ به ۱ با رمزارز ETH داشته باشد. ماجرا از این قرار است که با تاخیر آپدیت مرج، چندین پلتفرم دیفای که در قرارداد هوشمند PoS اتریوم به سهامگذاری اتر پرداختهاند، نمیتوانند به سرمایههای خود دسترسی داشته باشند. در نتیجه، اگر این پلتفرمها بخواهند سرمایه سهامداران خود را برگردانند، در معرض مشکل نقدینگی قرار میگیرند.
این شرایط ممکن است باعث شود که این پلتفرمهای دیفای دارایی stETH خود را برای دریافت اتر بفروشند. در این بین، اگر دارایی stETH این پلتفرمها تمام شود، ممکن است خطرات فشار فروش به سایر داراییها نظیر اتر منتقل شود. برد میلز (Brad Mills) سرمایهگذار معروف بیت کوین و تحلیلگر مستقل، معتقد است در هفتههای آتی امکان دارد برابری stETH با ETH تا ۵۰٪ سقوط کند. طبق گزارش دلفی دیجیتال عدم توازن بین اتر و اتر سهامگذاریشده (stETH) میتواند به کاهش قیمت اتریوم منجر شود.
علاوه بر این تاثیر ریزش بازار بر پلتفرمهای وامدهی مانند سلسیوس باعث ایجاد چرخه معیوبی شده است که با کاهش قیمت بیت کوین و اتر این پلتفرمها دچار مشکل در وثیقههای خود میشوند و با ایجاد مشکل در این پلتفرمها بازار رمزارزها مجددا دچار ریزش میشود.
به عنوان مثال در ماجرای سلسیوس، این پلتفرم برای ارائه وام با نرخ بهره پایین به کاربران، از واسطههایی مانند میکردائو (MakerDAO) استفاده میکند. برای مثال وثیقههای کاربران را به داراییهایی مانند بیت کوین رپ شده (WBTC) تبدیل میکند و آن را برای قرض گرفتن DAI در میکردائو سپردهگذاری میکند.
میکر (Maker) یک پروتکل وامدهی است که به ازای ۱.۵ دلار وثیقه ناپایدار (مثلا ETH)، ۱ دلار استیبل کوین DAI قرض میدهد. اگر ارزش وثیقه به خاطر نوسانات بازار از یک حد خاص کمتر شود، برای بازپرداخت وام و رفع بدهی، وثیقهها لیکویید میشود. لیکویید شدن این پلتفرمها علاوه بر تاثیر روانی که بر بازار میگذارد و کاربران فضای رمزارزها را دچار بیاعتمادی میکند؛ موجب فروخته شدن تعداد زیادی بیت کوین یا اتر وثیقهگذاری شده میشود.
این قضیه به طور مشابهی در مورد پلتفرم تری اروز کپیتال تکرار شد که در این هفته همزمان با کاهش قیمت اتریوم، برای جلوگیری از لیکویید شدن احتمالی، شروع به جابجایی داراییهای خود در پلتفرمهای دیفای مانند آوه (Aave) کرد. وثیقه این بدهی ۲۲۳ هزار اتر یا ۲۶۵ میلیون دلار است.
سقوط قیمت اتریوم تا کی ادامه دارد؟
هفت ماه از اوج تاریخی ۴٬۹۵۰ دلاری اتریوم میگذرد و قیمت این ارز اکنون با رسیدن به محدوده ۱۰۰۰ دلار حدود ۸۰٪ با آن سطوح فاصله دارد. این اصلاح قیمت شدید باعث شده تا اتریوم، به محدوده فروش بیش از حد وارد شود. در حالت کلی زمانی که شاخص قدرت نسبی (RSI) به زیر ۳۰ سقوط کند، یک دارایی به محدوده فروش بیش از حد وارد شده است که معمولا سیگنالی برای خرید است.
آخرین باری که اتریوم به محدوده فروش بیش از حد وارد شد، به سال ۲۰۱۸ برمیگردد. این مهم پس از چرخه نزولی ۱۲ ماهه اتریوم که طی آن، ۹۴٪ از بهای خود را از دست داد، رخ داد. در صورت تکرار مجدد این اتفاق، قیمت ۳۷۵ دلار میتواند حمایت نهایی اتریوم محسوب شود.
اتریوم در حالی در تلاش برای پیدا کردن کف قیمتی خود است که فشار فروش گستردهای در بازار رمزارزها و همچنین بازارهای مالی سنتی وجود دارد. دلیل اصلی اصطلاح ۸۰٪ اصلاح قیمت اتریوم را هم میتوان سیاستهای انقباضی فدرال رزرو آمریکا دانست. آخرین افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، مربوط به چهارشنبه گذشته با ۰.۷۵٪ افزایش است که بالاترین میزان افزایش از سال ۱۹۹۴ است. همچنین نرخ تورم در آمریکا در حال حاضر به ۸.۶٪ رسیده است که بالاترین حد در چهار دهه گذشته است.
اما موضوع مهمی که در مورد اتریوم وجود دارد مربوط به آپدیتهای این شبکه است و همانطور که گفته شده بهروزرسانی مرج این شبکه از آنجایی که امکان برداشت اترهای سپردهگذاری شده را فراهم میکند، در قیمت این رمزارز تاثیر به سزایی دارد.
ضمن اینکه درآمد ماینرهای اتریوم در آستانه تغییر مکانیسم اجماع این رمزارز به گواه اثبات سهام (PoS) به پایینترین سطوح خود رسیده است و استخراج این رمزارز با بسیاری از مدل دستگاهها دیگر به صرفه نیست. برای محاسبه درآمد استخراج رمزارزها با استفاده از دستگاههای مختلف میتوانید به صفحه «ماشین حساب ماینینگ» مراجعه کنید.
بنابرین در پاسخ به این سوال که اصلاح اتریوم تا کی ادامه دارد میتوان گفت که ۳ عامل مهم ریزش قیمت بیت کوین، افزایش بیرویه تورم در اقتصاد جهانی و تاخیر در آپدیت مرج اتریوم مهمترین دلایل کاهش قیمت این رمزارز به زیر ۱۰۰۰ دلار بودهاند و طبعا تا زمانیکه یکی یا همه این موارد دچار تغییر نشوند، نمیتوان انتظار تغییر روند بازار را داشت.
چرا اتریوم ارزش دارد؟
اتریوم به عنوان دومین رمزارز و به دلیل برجسته بودن و حضور طولانی مدت خود در بازار، مزیت اولین بودن را با خود دارد و همچنان مهمترین بلاکچین در حوزه دیفای محسوب میشود. بدون شک، اتریوم فعالترین و پر ازدحامترین بلاکچین است، اما سایر شبکههای بالقوه نیز در حال ظهور هستند و میتوانند جایگزینی مناسب برای اتریوم باشند. علاوه بر این EVM یا ماشین مجازی اتریوم پراستفادهترین فریمورک برای نوشتن قراردادهای هوشمند است. ماشین مجازی اتریوم، یکی از اصلیترین المانها در ساختار شبکه اتریوم بوده و بخشی است که اسمارت کانترکتها را پیادهسازی و اجرا میکند.
با وجود اینکه اتریوم از ساختار پیچیدهای استفاده میکند، زبان برنامهنویسی آن پیچیده نیست. تیم سازنده این پروژه برای جذب مشارکتکنندگان بیشتر به این بستر، تصمیم گرفتند تا زبان برنامهنویسی سازگارتر و کاربرپسندتری را مورد استفاده قرار دهند، که یادگیری آن آسان باشد. زبان برنامه نویسی سالیدیتی که قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز اتریوم توسط آن نوشته شدهاند، به صورتی طراحی شده که کار با آن راحت باشد. در واقع Solidity الگوی ارتباطات بین انسانها را شبیهسازی میکند. بنابراین، شما میتوانید با استفاده از این زبان کدنویسی، دستورات خود را به ماشین مجازی انتقال دهید.
با توجه به فراگیر بودن استفاده پلتفرمها و برنامههای غیرمتمرکز از EVM اتریوم، بسیاری از زنجیرههای دیگر نیز سعی در انطباق برنامههای خود با ماشین مجازی اتریوم هستند و در واقع این انطباق یک نوع مزیت برای هر شبکهای محسوب میشود. بنابرین میتوان نتیجه گرفت که اکوسیستم اتریوم روز به روز در حال گستردهتر شدن است و با فراگیر شدن استفاده از قراردادهای هوشمند، اتریوم نیز به عنوان مهمترین بستر اسمارتکانترکتها روز به روز در حال فراگیر شدن است.
به عنوان مثال به تصویر زیر که مربوط به رتبهبندی ارزش کل قفلشده (TVL) دیفای بر روی بلاکچینهای مختلف است، دقت کنید. مهمترین رقیب اتریوم در این عرصه شبکه بایننس اسمارت چین است که تنها چیزی حدود ۱۰٪ ارزش کل قفل شده اتریوم را در اختیار دارد.
قیمت اتریوم چه زمانی صعود میکند؟
از لحاظ تکنیکال، کاهش اخیر ارزش جفت ارز ETH/BTC باعث شده است که این جفت ارز سطح حمایتی ۰.۰۵۹۰ را از دست بدهد. در نتیجه، این جفت ارز در معرض اصلاح بیشتر در ماه ژوئن قرار دارد.
همانطور که در نمودار زیر مشخص است، ادامه اصلاح ETH/BTC ممکن است منجر به شکست سطح فیبوناچی ۰.۵ (شکل گرفته از صعود اتریوم از دسامبر ۲۰۱۹ تا اوج دسامبر ۲۰۲۱) بر روی ۰.۰۵۱۰ شود. شایان ذکر است که در تاریخ ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد) یکبار این حمایت شکسته شد که با برخورد نمودار به خط روند صعودی، به سرعت قیمت اتر بازیابی شد و به بالای این سطح بازگشت. این کمترین سطح این جفت ارز در سال ۲۰۲۲ محسوب میشود.
سطح ۰.۰۵۱۰ نزدیک به میانگین متحرک نمایی ۲۰۰ هفتهای ETH/BTC (خط آبی) و سطح حمایتی خط روند صعودی چند ساله این جفت ارز (خط مشکی) است. تلاقی این ۳ حمایت ممکن است به پایان روند نزولی ETH/BTC منجر شود و شرایط را برای افزایش ارزش این جفت ارز به ۰.۵۹۰ فراهم سازد. کندل روزانه اتریوم ساعت ۴:۳۰ بامداد به وقت تهران بسته میشود و شاید تا آن زمان تکلیف این محدوده مشخص شده باشد.
در مقابل، کاهش بیشتر به کمتر از تلاقی مذکور ممکن است ارزش جفت ارز ETH/BTC را به ۰.۰۴۳ برساند که در این صورت شاهد کاهش ۲۵٪ ارزش اتر نسبت به تاریخ ۱۰ ژوئن خواهیم بود.
بنابرین در پاسخ به این سوال که اتریوم کی گران میشود باید گفت که زمانیکه این رمزارز بتواند با حجم معاملاتی مناسب سطح مقاومتی ۰.۰۵۹۰ BTC را پشت سر بگذارد. به عنوان مثال اگر قیمت بیت کوین را برابر ۲۰,۰۰۰ دلار فرض کنیم در آن صورت اتریوم باید قیمتی بیش از ۱۱۸۰ دلار داشته باشد تا بتوان گفت نشانههای تغییر روند پدیدار شده است.
در حال حاضر «بهترین قیمت خرید اتریوم» برابر ۳۲.۶ میلیون تومان است. برای محاسبه قیمت مقادیر مختلف بیت کوین می توانید از سرویس «ماشین حساب تبدیل ارزهای دیجیتال» استفاده کنید.
چرا اتریوم بخریم/نخریم؟
سرمایه گذاری در حوزه ارزهای دیجیتال نیازمند آن است که شما استراتژی و برنامه مشخص برای سرمایه گذاری داشته باشید و صرفا به خاطر توصیه دیگران، پول خود را وارد این حوزه نکنید. سرمایه گذاری روی اتریوم نیز از این قاعده مستثنی نیست و اگر قصد دارید بخشی از سرمایه خود را به خرید این رمزارز اختصاص بدهید، باید درباره این پروژه خوب تحقیق کنید، اهداف آن را بدانید و در نهایت، با آگاهی کامل سرمایه گذاری خود را انجام بدهید.
اما موضوعاتی که میتوانند در صدر جذابیتهای اتریوم، سرمایهگذاران را ترغیب به خرید این رمزارز کنند عبارتند از:
- کاهش نرخ تورم اتریوم پس از اجرایی شدن هاردفورک لندن که مقدار زیادی از کارمزدهای تراکتشهای این شبکه سوزانده میشود.
- توسعه و رشد سریع اکوسیستم اتریوم در موضوعاتی نظیر راهکارهای لایه دوم، دیفای، NFT، برنامههای غیرمتمرکز (Dapps)، متاورس، Web3 و ….
- مهمترین زیرساخت فضای بلاکچین برای نوشتن و اجرای قراردادهای هوشمند
از طرف دیگر شلوغی و کارمزدهای بالای این شبکه مهمترین چالش اکوسیستم این شبکه محسوب میشود.
- اصلاح قیمت اتریوم تا کی ادامه دارد؟
۳ عامل مهم ریزش قیمت بیت کوین، افزایش بیرویه تورم در اقتصاد جهانی و تاخیر در آپدیت مرج اتریوم مهمترین دلایل کاهش قیمت این رمزارز به زیر ۱۰۰۰ دلار بودهاند و طبعا تا زمانیکه یکی یا همه این موارد دچار تغییر نشوند، نمیتوان انتظار تغییر روند بازار را داشت.
- چرا اتریوم بخریم؟
جذابیتهایی نظیر کاهش نرخ تورم اتریوم پس از اجرایی شدن هاردفورک لندن، توسعه و رشد سریع اکوسیستم اتریوم در موضوعاتی مانند راهکارهای لایه دوم، دیفای، NFT، برنامههای غیرمتمرکز (Dapps)، متاورس، Web3 و محسوب شدن اتریوم به عنوان مهمترین زیرساخت فضای بلاکچین برای نوشتن و اجرای قراردادهای هوشمند میتوانند از دلایل خرید این رمزارز باشند.
- چرا قیمت اتریوم افت کرد؟
علاوه بر دلایل تکنیکال در نمودار اتریوم، موضوعاتی نظیر ریزش کلی بازار رمزارزها ناشی از تورم گسترده در اقتصاد جهانی، تعویق آپدیت مرج و بهوجود آمدن مشکلات ناشی از آن در پلتفرمهای دیفای و بحران وثیقههای پلتفرمهای وامدهی ناشی از ریزش بازار باعث شدهاند تا این رمزارز بیش از ۸۰٪ از اوج قیمت خود در سال گذشته فاصله بگیرد.