همه ما بحران وجودی را تجربه کرده ایم.من چه کسی هستم؟ اینجا چه میکنم؟ آیا در حال هدر دادن زندگیم هستم؟ اکثر ما زندگی خود را صرف یافتن دلیل زندگی میکنیم. این موضوعی بسیار جالب است اما تمرکز این مقاله بر دلیل وجود آلتکوین ها است. ابتدا دلیل اصلی وجود آلتکوین ها را توضیح خواهیم داد و سپس بیت کوین و توسعه های فعلی و آینده آن را معرفی خواهیم کرد و در آخر به این موضوع خواهیم پرداخت که چرا دلیلی ندارد که اکثر آلتکوین ها وجود داشته باشند.
لطفاً این مقاله را به عنوان حقیقت مطلق در نظر نگیرید بلکه آن را صرفا یک نوع تفکر بدانید.
در این مقاله ما فرض را بر این گذاشته ایم که با ICO ها، پروتکل ها و سایر اصطلاحات فنی آشنا هستید.
تعداد پر شماری از کوین ها
طبق گزارش کوین مارکت کپ، در حال حاضر ۲۱۸۶ ارز دیجیتال وجود دارد.
همانطور که در شکل زیر قابل مشاهده است، طی ۳ سال گذشته تعداد ارزهای دیجیتال دائما در حال افزایش بوده است.
امروزه تقریبا برای هرچیزی، از ووپرکوین های روسی (Russian Whoppercoin) گرفته تا توکن های بی استفاده اتریوم (برای تمسخر اتریوم) و ترامپ کوین، ارز دیجیتال وجود دارد.
دلیل اولیه آلتکوین ها تحقق بخشیدن به چیزهایی بود که تنها ارز دیجیتال آن زمان یعنی بیت کوین قادر به انجام آن نبود یا به درستی از پس آن برنمیآمد. اکثر آلتکوین ها به دلیل برطرف کردن مشکلات بین کوین، پیش بردن پروژه های بلندپروازانه و جذب سرمایه بود.
در واقع، به منظور جذب سرمایه، آلتکوین ها دارای ICO ها (عرضه اولیه توکن) بودند. مطمئنا با اصطلاح ICO آشنا هستید، در غیر این صورت میتوانید مقالات ما در سایت میهن بلاک چین برای آشنایی با این اصطلاح را مطالعه کنید. بیشترین جذب سرمایه در ICO متعلق به Block.one (شرکت ارائه دهنده EOS) بود. علاوه بر آن، ۱۰ ICO برتر در زمینه جذب سرمایه عبارتند از:
- شبکه متن باز تلگرام با جذب سرمایه ۱.۷ میلیارد دلار
- دراگون کوین (Dragon Coin) با جذب سرمایه ۳۲۰ میلیون دلار
- هوبی با جذب سرمایه ۳۰۰ میلیون دلار
- پروژه HDac با جذب سرمایه ۲۵۸ میلیون دلار
- فایل کوین (Filecoin) با جذب سرمایه ۲۵۷ میلیون دلار
- تزوس (Tezos) با جذب سرمایه ۲۳۲ میلیون دلار
- سیرین لبز (Sirin Labs) با جذب سرمایه ۱۵۷.۹ میلیون دلار
- بانکور (Bancor) با جذب سرمایه ۱۵۲ میلیون دلار
انتظار میرود تمام این کوین ها با سرمایه ای که جذب کرده اند سرانجام محصول یا خدمات خود را ارائه دهند.
دلایل مختلف وجود داشتن آلتکوین ها
آلتکوین های مختلف دارای گزاره ارزش متفاوتی میباشند. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، اکثر آلتکوین ها برای برطرف کردن مشکلات بیت کوین به وجود آمدند.
۱- سرعت و تعداد تراکنش ها
بعضی از آلتکوین ها برای برطرف کردن مشکل تعداد اندک انجام تراکنش ها در ثانیه در بیت کوین توسعه یافتند. این تعداد در مقایسه با تعداد تراکنش های ویزا کارت با حدود ۳۰ هزار تراکنش در ثانیه ناچیز است. در نتیجه، آلتکوین ها بلاک چین های خود را با ویژگی های ایجاد کردند که هزاران تراکنش در ثانیه را امکان پذیر میساختند. بعضی سریعترین بلاک چین های موجود عبارتند از:
فیوچرپیا (Futurepia) که بعید است تاکنون اسم آن را شنیده باشید، با ۳۰۰ هزار تراکنش در ثانیه
بلاکچین EOS با ۳ هزار تراکنش در ثانیه
ریپل با ۱۷۰۰ تراکنش در ثانیه
۲- هزینه ها و کارمزدها
تراکنش های بیت کوین کُند و نسبتا گران میباشد و سیستم جایزه دهی آن برای جایزه دادن به ماینر ها در خصوص فعال نگه داشتن بلاک چین بیت کوین از کارمزدها استفاده میکند. بعضی از آلتکوین ها با این ایده توسعه یافتند که تقریبا هیچ کارمزد تراکنش یا هزینه دیگری نداشته باشند. بعضی از این آلتکوین ها عبارتند از:
کوین EOS: به لطف پروتکل خود، هیچ کارمزد تراکنشی ندارد. حساب ها باید توکن ها را به صورت منابع در اختیار بگذارند و در عوض، مقدار نسبی از استفاده آنها (استفاده به عنوان تراکنش) را دریافت میکنند. توکن های در اختیار گذاشته شده از بین نمیروند یا خرج نمیشوند و میتوان آنها را به طور کامل برگرداند.
آیوتا (IOTA): در آیوتا هم کارمزد تراکنش وجود ندارد. تمام کاربرانی که میخواهند تراکنشی را در شبکه منتشر کنند باید ۲ تراکنش دیگر را تایید کنند و مسئله گواه اثبات کار را حل کند. این امر از تسلط اسپم ها بر شبکه جلوگیری میکند زیرا قبل از آنکه تراکنش قابل مشاهده شود باید CPU به کار گرفته شود.
۳- حریم خصوصی
به بعضی از آلتکوین ها، کوین های حریم خصوصی میگویند به طوری که کارکردهای خاصی را در بلاک چین های خود به منظور در اولویت قرار دادن امنیت و حفظ حریم خصوصی معرفی کرده اند. بعضی از این کوین ها عبارتند از مونرو، زیکش، ورج. این کوین ها لایه امنیتی بیشتری ارائه میدهند و شناسایی اطلاعات شخصی را سخت تر میکنند.
۴- مشکلات پروتکل
سایر آلتکوین ها الگوریتم گواه اثبات کار موجود در بیت کوین را با جایگزین هایی نظیر گواه اثبات سهام، گواه اثبات سهام وکالت داده شده و گراف های جهت دار غیرمدور تغییر دادند.
این موارد شامل تمام کاربردهای آلتکوین ها نمیباشد اما کاربردهای اصلی آنها ذکر شد.
بیت کوین و توسعه های آینده آن
پیرو استدلال هایی که در این مقاله ارائه شد میتوان بیان کرد که دلیل اصلی برای وجود آلتکوین ها، کارکردهای بیت کوین است که در حال حاضر محدود میباشد و چنین موضوعی به عنوان نقطه ضعف در نظر گرفته میشود، نقطه ضعفی که قابل حل است.
هرچند نکتهای که اکثر مردم آن را در نظر نمیگیرند این است که بیت کوین اینگونه ایجاد شده است زیرا قرار بوده است که اینگونه باشد. زبان اسکریپت نویسی آن از قصد تورینگ کامل نیست و بدون چرخه و لوپ میباشد. این امر برخلاف انعطاف پذیری و تعداد عملیاتی است که میتوان انجام داد اما امنیت شبکه را در اولویت قرار میدهد.
به علاوه، این ادعا که بیت کوین فاقد ویژگی های مختلف است فقط از این نظر درست است که آن را به عنوان یک شبکه بدون تغییر یا استاتیک و ایستا در نظر بگیریم. هرچند، جامعه توسعه دهندگان پر جنب و جوش آن همواره بر روی راهکارهای جدید کار میکنند. توسعه های اصلی در محصولات فعلی عبارتند از:
۱- شبکه لایتنینگ
لایتنینگ یک شبکه غیرمتمرکز است که از قراردادهای هوشمند برای امکان پذیر ساختن پرداخت های آنی در سراسر شبکه اعضا استفاده میکند.
لایتنینگ یک راهکار لایه دوم است تا پرداخت های آنی و ریزپرداخت ها را بدون نگرانی در خصوص مدت زمان تایید امکان پذیر سازد. لایتنینگ قادر به اجرای حجم زیادی از تراکنش ها در ثانیه در سراسر شبکه میباشد. به علاوه، با انجام تراکنش و تسویه خارج از زنجیره، شبکه دارای کارمزد بسیار کمی میباشد.
۲- امضاهای شنور
امضاهای شنور بهبودهایی را در خصوص طرح امضای فعلی مورد استفاده در شبکه بیت کوین ارائه میدهد. طرح امضا، مجموعه ای از قوانین ریاضیاتی است که کلیدهای خصوصی، عمومی و امضاها را به یکدیگر متصل میکند. امضاهای شنور سطح بسیار بالایی از “صحت” را ارائه میدهد که دچار تغییر پذیری نمیشود، تایید آن سریعتر است و از چندامضایی پشتیبانی میکند. در واقع، امضاهای شنور، جمع آوری چندین امضا به صورت یک امضا را امکان پذیر میسازند. این ویژگی منجر به دو مزیت میشود. اول از همه آنکه ظرفیت تراکنش ها بهبود مییابد. به لطف جمع آوری چندامضایی، تمام ورودی ها فقط به یک امضا نیاز خواهند داشت و فضا برای تراکنش های بیشتر فراهم میشود. مزیت دوم آن است که امضاهای شنور به حفظ حریم خصوصی پاداش میدهد. در حال حاضر، خدمات ارتقای حریم خصوصی ای نظیر کوین جوین (CoinJoin) وجود دارد که میتوان از آنها در بیت کوین استفاده کرد. این سرویس به کاربران مختلف امکان میدهد تا تمام تراکنش های خود را به صورت یک تراکنش ترکیب کنند. این امر، روشی بسیار خوب برای بهبود حریم خصوصی است زیرا پس از آن مشخص نمیشود که دقیقا کدام ورودی به کدام خروجی پرداخت انجام داده است. امضاهای شنور هم چنین به کاربران امکان میدهد تا نه تنها تراکنش های خود را ترکیب کنند بلکه حتی بتوانند امضاهای خود را نیز ترکیب کنند و تراکنش ها را کوچکتر کنند.
۳- پروتکل تپ روت (Taproot)
پروتکل تپ روت این امکان را فراهم میکند تا کارکردهای فعلی قراردادهای هوشمند بر بستر بلاک چین را گسترش داد. به لطف افزودن انعطاف پذیری، این پروتکل اجرای عملیات پیچیده تر را امکان پذیر خواهد ساخت. به علاوه، تپ روت هم چنین حریم خصوصی در بلاک چین بیت کوین را بهبود میبخشد زیرا پس از اجرای آن دیگر تفکیک تراکنش های معمولی یا قراردادهای بسیار پیچیده غیرممکن میشود. تپ روت تکاملی از پروتکل M.A.S.T میباشد. ذکر این نکته نیز بسیار مهم است که تپ روت برای داشتن عملکرد وابسته به پیاده سازی و اجرای امضاهای شنور است.
معرفی این توسعه ها به معنای آن خواهد بود که خروجی شبکه بیت کوین به شدت بهبود خواهد یافت زیرا تراکنش ها کوچکتر خواهند بود و فضای کمتری اشغال خواهند کرد. در نتیجه، هزینه ارسال تراکنش ها کمتر خواهد بود. حریم خصوصی شبکه نیز حفظ خواهد شد و تمام این ویژگی ها بدون از دست رفتن امنیت یا غیرمتمرکز بودن شبکه میباشد.
نتیجه گیری
ممکن است آلتکوین ها ویژگیهای پر زرق و برق بیشتری نسبت به بیت کوین داشته باشند اما:
اول و مهمتر از همه این است که اکثر آلتکوین ها فاقد محصول یا سرویس واقعی میباشند. آلتکوین یا هم چنان بر روی این موضوع در حال کار کردن میباشند یا تاخیرهای غیرمنتظره ای دارند. بعضی از آلتکوین ها از مشتریان خود کلاهبرداری میکنند و با پول هنگفتی فرار میکنند. بعضی از آلتکوین ها نیز با جریمه های سنگین کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا و شکایت های بزرگ مواجه شده اند و در سرخط خبرها جای گرفته اند. در ادامه مقاله، خط مشی خنده دار ICO را مطالعه خواهید کرد که متاسفانه بسیار رایج شده است.
امنیت کمتر: هیچکدام از آنها نمیتوانند سطح امنیتی برابر با بیت کوین را تضمین کنند. اکثر آلتکوین ها در معرض حمله قرار دارند زیرا ویژگی های اضافه آنها به معنای از بین رفتن امنیت شبکه است. به علاوه، اکثر بلاک چین های این آلتکوین ها را میتوان با پرداخت مقدار پول نسبتا کمی سرنگون کرد.
ویژگی های اصلی بیت کوین، ماهیت غیرمتمرکز آن و اثر شبکه است. شبکه بیت کوین غیرمتمرکز است و دارای نقطه تکی شکست (single point of failure) نیست. هیچ سرور مرکزی وجود ندارد که هکرها بتوانند به آن نفوذ کنند. هیچ شرکت یا فردی مالک شبکه نیست و نمیتواند کنترل آن را به دست بگیرد. هر ارز دیجیتال دیگری به غیر از بیت کوین (مخصوصا آنهایی که از ICO ها به وجود میآیند) به دلایل مشخص، غیرمتمرکز نمیباشند.
اثر شبکه به اثری میگویند که افزایش کاربر یک کالا یا سرویس، منجر به افزایش ارزش آن میشود. اگر اثر شبکه وجود داشته باشد، ارزش محصول با افزایش تعداد کاربران استفاده کننده آن محصول، افزایش مییابد.
با با ارزش تر شدن شبکه، افراد بیشتری به آن میپیوندند و منجر به بازخوردهای مثبت میشود. هر کاربر جدید، شبکه بیت کوین را با ارزش تر میکند. تنها دلیلی که یک فرد بیت کوین میخرد این است که سایر افراد و تاجران، بیت کوین را به عنوان یک نوع پرداخت پذیرفته اند. هرچه افراد بیشتری از بیت کوین استفاده کنند، تاجران بیشتری آن را میپذیرند و الی آخر.
پیاده سازی ویژگی های جدید در ازای از بین رفتن اثر شبکه و غیرمتمرکز بودن، معامله آنچنان خوبی نیست. اگرچه آلتکوین ها ممکن است ویژگی هایی داشته باشند که بتوان آنها را به صورت مبتدیانه بهتر از بیت کوین در نظر گرفت، اما ترکیب این ویژگی ها (غیرمتمرکزسازی + اثر شبکه + امنیت + هزینه ها) بهتر از استفاده از بیت کوین نمیباشد. هرکسی ترجیح میدهد کارمزد تراکنش بیشتری پرداخت کند تا هک شدن سرمایه اش به دلیل تحت کنترل درآمدن شبکه توسط هکر را مشاهده کند. هرکسی ترجیح میدهد تراکنش کندتری داشته باشد تا اینکه موسس پروژه با پول های آنها شرکت را ترک کند.
توجه کنید که این مقاله از آلتکوین ها انتقاد نمیکند. ما هم چنان معتقدیم که تعداد محدودی از آلتکوین ها دلیلی برای وجود داشتن دارند، به ویژه آلتکوین هایی که محصول واقعی دارند، آلتکوین هایی نظیر بت (BAT) با مرورگر بریو یا کوین BNB