متوسط مقالات عمومی

قسمت سوم گزارش مساری: ارزیابی عملکرد اکوسیستم فایل کوین در سه ماهه دوم ۲۰۲۲

فایل کوین (Filecoin) به ارائه سرویس‌های ابری (Cloud) و ذخیره‌سازی غیرمتمرکز در بازار جهانی و در دسترس عموم می‌پردازد. فایل کوین بیشترین سهم بازار از فضای ذخیره‌سازی و ظرفیت شبکه را در اختیار دارد. اکوسیستم فایل کوین فعالیت خود را در سال ۲۰۲۱ با ۴۰ پروژه آغاز کرده و اکنون به بیش از ۳۳۰ پروژه گسترش یافته است. کاربردهای مختلف نظیر توکن‌های NFT، وب۳، گیمینگ، متاورس و فایل‌های صوتی و ویدئویی در اکوسیستم فایل کوین ظهور یافته است. هدف فایل کوین ارائه بنیان‌ها و ابزارها به سرویس‌های وب۳ است که استفاده بسیار زیادی از اطلاعات دارند. دستیابی به این هدف از طریق ارائه فضای ذخیره‌سازی قابل تایید، بازیابی محتوا، رایانش و برنامه‌های قابل برنامه‌نویسی محقق می‌شود. چالش اصلی در مسیر فایل کوین، گذشت زمان و اثبات اعتبار خود است. در ادامه این مقاله با میهن بلاکچین همراه باشید.

صحت و در دسترس بودن اطلاعات

نحوه کار اکوسیستم فایل کوین
منبع: Filecoin, Messari
نحوه کار اکوسیستم فایل کوین

تقریبا تمام کاربران اینترنت برای ذخیره‌سازی و پردازش اطلاعات به سرویس‌های متمرکز متکی هستند. این شرایط دو نقطه ضعف مهم را به دنبال دارد. با استفاده از این سرویس‌ها کاربران دیگر کنترل کامل اطلاعات خود را در اختیار ندارند و بررسی و تایید یکپارچگی و صحت اطلاعات دشوار می‌شود.

به منظور رسیدگی و برطرف کردن این نقاط ضعف، نسل جدیدی از پروتکل‌ها و شبکه‌های همتا به همتا به وجود آمده‌اند که سرویس‌های ابری و ذخیره‌سازی غیرمتمرکز را امکان‌پذیر می‌سازند. یکی از برجسته‌ترین نمونه‌های این پروتکل‌ها، فایل کوین است. فایل کوین نوعی گارانتی کریپتواکونومیک (cryptoeconomic guarantee) ارائه می‌دهد که باعث می‌شود وجود اطلاعات مدنظر و در دسترس بودن همیشگی آن تضمین شود.

به عبارت ساده‌تر، فایل کوین نسخه همتا به همتایی از آمازون وب سرویس (AWS) است که دائما به بررسی و تایید اطلاعات و صحت و در دسترس بودن آنها می‌پردازد. این امر با معاملات بر بستر بازار‌های آزاد برای سرویس‌های مرتبط با اطلاعات و داده‌ها امکان‌پذیر می‌شود.

معاملات در بازار‌های آزاد

معامله فضای ذخیره‌سازی همانند یک توافقنامه سطح سرویس (SLA) است که بر بستر بلاکچین فایل کوین صورت می‌پذیرد. معاملات فضای ذخیره‌سازی در واقع توافقنامه‌هایی هستند که در آن، کاربران هزینه‌ای به ارائه‌دهندگان فضای ذخیره‌سازی پرداخت می‌کنند تا بتوانند اطلاعات خود را ذخیره کنند. این معامله شامل مقدار هزینه، کارمزد، مدت معامله و مدت استفاده از فضای ذخیره‌سازی است.

محیط و بستر بازار آزاد، ارائه‌دهندگان فضای ذخیره‌سازی را به ارائه ظرفیت ذخیره‌سازی با قیمت‌های کارآمدتر و بهتر تشویق می‌کند. بدین ترتیب، به جای آنکه با ساختار قیمت‌گذاری ثابت مواجه باشیم، قیمت‌های مذکور توسط سازوکار عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. فایل کوین به منظور تشویق ارائه‌دهندگان فضای ذخیره‌سازی به حضور و مشارکت در معاملات، با توکن بومی شبکه خود به اسم توکن FIL به آنها پاداش می‌دهد.

فایل کوین دارای دو عملکرد به منظور ایمن نگه داشتن اطلاعات است. در عملکرد اول، فایل کوین از یک گارانتی کریپتواکونومیک استفاده می‌کند که با گواه‌های اثبات دانش صفر، به بررسی و تایید فضای ذخیره‌سازی می‌پردازد. در عملکرد دوم، فایل کوین از طرح جریمه مالی بهره می‌برد. در این طرح، اگر اطلاعات غیرقابل بازیابی باشد یا فضای ذخیره‌سازی نتواند عملکرد مناسبی داشته باشد، ارائه‌دهنده فضای ذخیره‌سازی از طریق وثیقه قفل‌شده خود جریمه می‌شود.

فایل کوین به منظور اجرای این طرح، ارائه‌دهندگان فضای ذخیره‌سازی را ملزم می‌کند تا دو گواه رمزنگاری قابل تایید را ثبت کنند. گواه اول، گواه بازسازی (Proof of Replication) است. این گواه تایید می‌کند که اطلاعات به طور کامل در فضای ذخیره‌سازی بازسازی و تکرار شده‌اند. پس از انجام موفقیت‌آمیز این بررسی اولیه، ارائه‌دهندگان فضای ذخیره‌سازی هر روز از گواه اثبات فضا زمان (Proof of Spacetime) استفاده می‌کنند تا ثابت کنند که قطعه تصادفی از اطلاعات هم‌چنان در فضای ذخیره‌سازی مذکور وجود داشته و در کل مدت معامله در دسترس قرار دارد. هرگونه شکست در تایید این موارد به جریمه شدن ارائه‌دهندگان فضای ذخیره‌سازی منجر می‌شود.

برای بازیابی اطلاعات، کاربران هزینه‌ای به ارائه‌دهنده بازیابی پرداخت می‌کنند تا اطلاعات را در اختیار آنها قرار دهد. برخلاف معاملات فضای ذخیره‌سازی که به صورت درون زنجیره‌ای انجام می‌شوند، معاملات بازیابی ممکن است برون زنجیره‌ای صورت بگیرند. این موضوع به پردازش سریعتر بازیابی اطلاعات منجر می‌شود.

مروری بر فناوری فایل کوین

فایل کوین بر بستر سیستم فایل بین سیاره‌ای (IPFS) است که به عنوان فضای ذخیره‌سازی توزیع‌شده شبکه فایل کوین و لایه اشتراک‌گذاری عمل می‌کند. اگرچه بعضی از افراد از فایل کوین و IPFS به جای یکدیگر استفاده می‌کنند، اما تفاوت‌های مهمی بین این دو وجود دارد.

به عبارت ساده‌تر، IPFS همانند تورنت است. همانند تورنت ترکرها (Torrent Tracker)، IPFS از اثر انگشت (ویژگی منحصربه‌فرد) اطلاعات استفاده می‌کند و برخلاف تورنت‌ها از یک شبکه همتا‌به‌همتای جهانی بهره می‌برد. IPFS اساسا به کاربران می‌گوید اطلاعات آنها در کجا قرار دارد، اما فاقد مکانیزم داخلی به منظور تشویق ذخیره‌سازی اطلاعات است. این موضوع به توسعه فایل کوین منجر شده است. در نتیجه، فایل کوین مکمل IPFS است و ایجاد بازار آزاد برای ارائه فضای ذخیره‌سازی را میسر می‌سازد. بدین ترتیب، فایل کوین لایه تشویقی IPFS محسوب می‌شود.

از طرف دیگر می‌توان IPFS را به عنوان نسخه همتا‌به‌همتای HTTP به شمار آورد، اما نکته مهمی در این بین وجود دارد. آدرس‌های URL سنتی و مسیرهای فایل‌ها، با تشخیص مکان دقیق فایل بر روی سرور، فایل مذکور را شناسایی می‌کنند. IPFS از آدرس‌دهی محتوایی برای ذخیره‌سازی اطلاعات به روش غیرمتمرکز استفاده می‌کند.

IPFS با چیزی که داخل فایل قرار دارد و به عبارتی با محتوای فایل، به آن آدرس‌دهی می‌کند و آن فایل را در دسترس قرار می‌دهد. آدرس محتوایی، منحصربه‌فرد است و نتیجه هشینگ (Hashing) محسوب می‌شود. هشینگ اساسا یک روش فشرده‌سازی رمزنگاری محتوا در داخل رشته طولانی از کاراکترهای مختلف است. هنگام بازیابی یک فایل، شبکه فقط به هش فایل نیاز دارد تا مکان نودهای ذخیره‌کننده محتوای فایل را شناسایی کند.

آدرس محتوایی یک آدرس منحصربه‌فرد و نتیجه هشینگ (که اساسا فشرده‌سازی رمزنگاری محتوا و تبدیل آن به رشته طولانی کاراکترها به شمار می‌آید) است. هنگام بازیابی یک فایل، شبکه فقط به هش فایل نیاز دارد تا نودهای ذخیره‌کننده محتوای آن فایل را شناسایی کنند.

همچنین فایل کوین به لطف سیاست بازار آزاد و مکانیسم‌های تشویقی خود توانسته است ظرفیت ذخیره‌سازی چشمگیری را به سمت خود جلب کند. فارغ از شرایط بازار، ظرفیت ذخیره‌سازی شبکه فایل کوین از سال ۲۰۲۰ تا ماه مارس ۲۰۲۲ با رشد تدریجی به ۱۶,۰۰۰ پبی‌بایت (PiB) رسیده که معادل با ۶۵,۰۰۰ برابر ویکی‌پدیا یا ۱۶۰۰ برابر آرشیو فیلم‌های نتفلیکس است. ظرفیت ذخیره‌سازی این شبکه از ۳۹۰۰ ارائه‌دهنده فضای ذخیره‌سازی غیرمتمرکز تامین می‌شود که در سراسر جهان حضور دارند.

چه تقاضایی برای فایل کوین وجود دارد؟

تقاضا برای فایل کوین از جانب کاربردها و برنامه‌های ذخیره‌سازی وب۲ و وب۳ است. با مدنظر قرار دادن ارتباط ظرفیت ذخیره‌سازی و معاملات، می‌توان میزان تقاضا برای فایل کوین را مشخص کرد. هرچند هنگام تحلیل محتوای موجود در معاملات ذخیره‌سازی، تفکیک ذخیره‌سازی مفید و ذخیره‌سازی تصادفی دشوار می‌شود. ارائه‌دهندگان فضای ذخیره‌سازی از این روش برای سو استفاده از شبکه بهره می‌برند.

به منظور افزایش میزان ظرفیت ذخیره‌سازی مفید در فایل کوین، طرح تشویقی فایل کوین پلاس (Filecoin Plus) توسعه یافته است. این طرح با افزایش سهم ارائه‌دهندگان فضای ذخیره‌سازی از پاداش بلاک، آنها را به مشارکت در معاملات معتبر تشویق می‌کند.

ارائه فضای ذخیره‌سازی در شبکه فایل کوین از ۴۰۰ تبی‌بایت (TiB) در ماه اکتبر ۲۰۲۰ به بیش از ۷۶۰۰ تبی‌بایت در ماه مارس ۲۰۲۲ رسیده و فایل کوین پلاس نقش مهمی در این رشد داشته است. از سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۱ تاکنون، شاهد انتقال معاملات معمولی فایل کوین به معاملات معتبر و تاییدشده فایل کوین پلاس بوده‌ایم.

معاملات ماهانه فایل کوین در خصوص ارائه فضای ذخیره‌سازی
منبع: Filecoin, Messari
مقایسه فضای اشغال شده‌ فایل کوین با معاملات معمولی فایل کوین و فایل کوین پلاس

استفاده از فضای ذخیره‌سازی در شبکه به تدریج از ۰.۲۵ پبی‌بایت در اکتبر ۲۰۲۰ به ۴۵ پبی‌بایت در مارس ۲۰۲۲ افزایش یافته است. هر یک پتابایت برابر با ۱۰۲۴ تبی‌بایت است. همانطور که در تصویر زیر مشخص است، بیش از ۲۵ پتابایت حاصل معاملات فایل کوین پلاس بوده که معادل با ۵۷٪ از کل معاملات فعال در این شبکه است.

تغییر جایگاه معاملات معمولی فایل کوین (Filecoin Regular) با فایل کوین پلاس نشان می‌دهد که مکانیزم تشویقی اطلاعات معتبر طبق برنامه عمل می‌کند. کاهش ناگهانی معاملات معمولی فایل کوین در ماه دسامبر ۲۰۲۱ به دلیل آن بود که چندین ارائه‌دهنده فضای ذخیره‌سازی از شبکه خارج شدند. این موضوع با ورود سایر ارائه‌دهندگان جبران شد و به رشد معاملات فعال فایل کوین پلاس تا ماه ژانویه ۲۰۲۲ انجامید. در نتیجه، میزان معاملات به طور کامل بازیابی شد و به شرایط قبل بازگشت.

مقایسه فضای اشغال شده‌ی فایل کوین با معاملات معمولی فایل کوین و فایل کوین پلاس
منبع: Filecoin, Messari
مقایسه فضای اشغال شده‌ فایل کوین با معاملات معمولی فایل کوین و فایل کوین پلاس.

اگرچه عرضه بسیار بیشتر از تقاضا است، اما ظرفیت ذخیره‌سازی فقط یک روی سکه است. نکته‌ای که از اهمیت مشابهی برخوردار است، مقدار استفاده از فضای ذخیره‌سازی در شبکه است. با وجود استفاده از ۴۵ پبی‌بایت فضای ذخیره‌سازی و ۱۶,۰۰۰ پبی‌بایت ظرفیت ذخیره‌سازی، فایل کوین فقط ۰.۳٪ از فضای ذخیره‌سازی این شبکه استفاده می‌شود.

به عنوان مقایسه، Sia و Storj ارائه‌دهندگان فضای ذخیره‌سازی غیرمتمرکز و رقیب فایل کوین به ترتیب ۶ و ۱۴ پبی‌بایت ظرفیت شبکه در اختیار دارند. کل فضای ذخیره‌سازی که Sia و Storj مورد استفاده قرار داده‌اند به ترتیب ۲.۲ و ۸.۶ پبی‌بایت است. از لحاظ نسبت استفاده از فضای ذخیره‌سازی، Sia و Storj به ترتیب از ۳۰٪ و ۶۰٪ از ظرفیت شبکه خود بهره برده‌اند. اگرچه Arweave نیز ۰.۰۵ پبی‌بایت اطلاعات ذخیره کرده، اما در این مقایسه لحاظ نشده است زیرا در مقایسه با شبکه‌های دیگر، فضای ذخیره‌سازی آن قابل چشم‌پوشی است. اگرچه تعداد کاربران آن در حال افزایش است، اما ظرفیت شبکه آن نسبت به سایر شبکه‌ها کمتر است.

فضای ذخیره‌سازی Filecoin, Sia, Storj
منبع: Filecoin, Sia stats, Storj stats, Messari
مقایسه فضای ذخیره‌سازی Filecoin, Sia, Storj

اگرچه معرفی طرح فایل کوین پلاس یک گام روبه‌جلو است، اما تلاش جامعی برای ایجاد و رشد کاربردها و کسب‌وکارهای جدید در فایل کوین وجود دارد. اکوسیستم فایل کوین در صدد جذب طیف وسیعی از کاربردها به سمت خود است. این شبکه قصد دارد از فضای ذخیره‌سازی غیرمتمرکز برای توکن‌های NFT تا حوزه موسیقی، پخش ویدئو، متاورس و گیمینگ را در اختیار بگیرد.

اکوسیستم توسعه‌دهندگان و سازندگان

فایل کوین توسط چندین سازمان با هدف مشترک رشد اکوسیستم فایل کوین حمایت می‌شود. این سازمان‌ها در کنار یکدیگر جمع شده‌اند تا کارگروه اکوسیستم فایل کوین را شکل دهند. مسئولیت اعضای کارگروه اکوسیستم شامل حفظ و به‌روزرسانی پروتکل‌های موجود، حمایت از رشد اکوسیستم و تسهیل نظارت بر اکوسیستم است. معروف‌ترین سازمان‌های حاضر در این گروه عبارتند از پروتکل لبز (Protocol Labs)، بنیاد فایل کوین (Filecoin Foundation) و اوترکور (Outercore). سازمان‌های عضو این گروه در تصویر زیر نشان داده شده‌اند.

چندین سازمان با هدف مشترک رشد اکوسیستم فایل کوین
منبع: Filecoin, Messari
اکوسیستم توسعه‌دهندگان فایل کوین

این سازمان‌ها در زمینه توسعه کانال‌ها و مجموعه‌هایی از توسعه‌دهندگان و سازندگان از طریق رویدادهایی نظیر هکاتون‌ها (Hackathon)، تسریع‌کنندگان، برنامه‌های اهدایی و حمایت از رشد و آموزش فعال هستند. این کانال‌ها بدین منظور طراحی شده‌اند تا به تیم‌ها و پروژه‌هایی که در مراحل ابتدایی بوده و آماده دریافت منابع مالی و جذب سرمایه‌گذاری‌ها هستند کمک کنند تا به اهداف خود دست یابند. بدین ترتیب، در حال حاضر بیش از ۳۳۰ پروژه بر بستر فایل کوین و IPFS ایجاد شده‌اند. تصویر زیر جزییات این کانال‌ها و پیشرفت پروژه‌ها در طی زمان را نشان می‌دهد و بر اساس مرحله توسعه و رشد آنها دسته‌بندی شده‌اند.

تعداد پروژه‌هایی بر بستر اکوسیستم فایل کوین
منبع: Filecoin, Messari
تعداد پروژه‌ها بر بستر اکوسیستم فایل کوین

هدف اصلی فایل کوین در سال ۲۰۲۲ این است تا به پروژه‌هایی که در این اکوسیستم قرار دارند و در مراحل اولیه توسعه هستند امکان دهد تا به کسب‌وکارهای کامل و منسجم تبدیل شوند. به عبارت دیگر این پروژه‌ها از طریق جذب سرمایه و موارد دیگر، از مراحل اولیه خود تا توسعه کامل پیشرفت کنند.

به طور کل، این اکوسیستم از لحاظ یکپارچگی با برنامه‌ها و کلاینت‌ها، توسعه ابزار برای توسعه‌دهندگان و زیرساخت‌ها رشد چشمگیری داشته است. اخیرا کارگروه اکوسیستم فایل کوین تسهیل کار با فایل کوین برای کاربران نهایی و توسعه‌دهندگان را در اولویت خود قرار داده است. این موضوع به توسعه سرویس‌های نظیر Textile Powergate ،Estuary و NFT.Storage منجر شده است. در تصویر زیر، پروژه‌های منتخب در اکوسیستم فایل کوین را می‌توان مشاهده کرد.

رشد اکوسیستم فایل کوین از لحاظ یکپارچگی با برنامه‌ها و کلاینت‌ها
منبع: Filecoin
رشد اکوسیستم فایل کوین از لحاظ یکپارچگی با برنامه‌ها و کلاینت‌ها

از لحاظ طرح‌ها و برنامه‌های قابل توجه و مهم در سال ۲۰۲۲، می‌توان به عرضه ماشین مجازی فایل کوین (FVM) اشاره کرد. FVM به منظور امکان‌پذیر ساختن طرح‌های ذخیره‌سازی قابل برنامه‌ریزی نظیر مزایده‌ها، پل‌های تعامل‌پذیر بین زنجیره‌ای (پل‌های ارتباطی به اتریوم، سولانا، NEAR و غیره)، DAO‌های داده محور و راهکارهای لایه دوم (نظیر سیستم‌های اعتباری، نمونه‌سازی و سمپلینگ در دسترس بودن اطلاعات و شبکه‌های ارائه محتوا همراه با پاداش) توسعه یافته است.

کاربردهای اصلی فایل کوین

کاربردهای اصلی فایل کوین
منبع: Filecoin, Messari
کاربردهای اصلی فایل کوین

اکوسیستم فایل کوین یک اکوسیستم بزرگ و به سرعت در حال رشد است. این اکوسیستم در صدد این است تا جایگاه خود را به یکی از بنیان‌های اصلی اینترنت غیرمتمرکز تبدیل کند. با توجه به افزایش تقاضا برای فضای ذخیره‌سازی ابری، فایل کوین جایگزینی غیرمتمرکز برای پلتفرم‌های متمرکز محبوب به شمار می‌آید. کاربردهای پرشماری برای فایل کوین به وجود آمده است و بدون شک در آینده نزدیک، کاربردهای جدیدی نیز برای آن محقق خواهد شد. کاربردهای فایل کوین را می‌توان به ۴ نوع اصلی دسته‌بندی کرد که تقاضای بسیار زیادی برای آنها وجود دارد. این کاربردها عبارتند از:

  • فضای ذخیره‌سازی وب۳ و NFT
  • فضای ذخیره‌سازی دائمی و دیتاست‌های وب۲ (Web2 Datasets)
  • متاورس و گیمینگ
  • حوزه سمعی و بصری

در ادامه به بررسی این کاربردها می‌پردازیم.

ذخیره‌سازی NFT

در تابستان ۲۰۲۱، توکن‌های NFT توجهات بسیار زیادی را به خود جلب کردند. توکن‌های NFT با استفاده از اثر شبکه (Network Effect) توانستتند عرصه کریپتو را در اختیار خود قرار دهند. این توکن‌ها به شکل عکس پروفایل در شبکه‌های اجتماعی، هنرهای زیبا (Fine Arts)، آیتم‌های کلکسیونی، موسیقی و غیره ظهور پیدا کردند.

نکته جالب این است که بسیاری از توکن‌های NFT برای ذخیره فراداده (Metadata) خود به سمت فضای ذخیره‌سازی برون زنجیره‌ای پیش رفته‌اند، زیرا ذخیره این فراداده‌ها به صورت درون زنجیره‌ای امکان‌پذیر نیست. پس از فروکش کردن تب‌وتاب سال ۲۰۲۱، مشخص شد که بخش عمده‌ای از فراداده توکن‌های NFT به صورت غیرمتمرکز و تغییرناپذیر ذخیره نشده است. این موضوع باعث شد که محتوا و ارزش توکن‌های NFT به خطر بیافتد. به منظور برطرف کردن این نقطه ضعف، NFT.Storage توسعه پیدا کرد.

گفتنی است NFT.Storage از فایل کوین و IPFS به منظور ارائه راهکار فضای ذخیره‌سازی غیرمتمرکز، به ویژه برای محتوا و فراداده توکن‌های NFT بهره می‌برد. NFT.Storage از طریق سرورهای اختصاصی IPFS که تحت مدیریت خود و فایل کوین است، بر ذخیره‌سازی مکرر دائمی (Perpetual Redundant Storage) معطوف است. NFT.Storage با مشارکت در طرح تشویقی فایل کوین پلاس به این قابلیت دست یافته است تا فضای ذخیره‌سازی نامحدود و رایگان برای توکن‌های NFT ارائه دهد.

پلتفرم NFT.Storage در ماه آوریل ۲۰۲۱ عرضه شده است و هم‌اکنون از آپلود اطلاعات بیش از ۴۰ میلیون توکن NFT پشتیبانی می‌کند که مجموعا بیش از ۲۶۰ ترابایت اطلاعات را شامل می‌شود. سادگی این سرویس به طیف وسیعی از کاربران، از هنرمندان تا بازارهای بزرگی نظیر اپن‌سی (OpenSea)، میکرز پلِیس (MakersPlace)، مجیک ایدن (MagicEden)، هولاپلکس (Holaplex)، جیگ‌استک (Jigstack) و گلکسی (Galaxy) امکان داده است تا از مزایای ذخیره‌سازی دائمی NFT بهره‌مند گردند.

آپلود اطلاعات پلتفرم NFT.Storage

منبع: Filecoin, Messari
آپلود اطلاعات پلتفرم NFT.Storage

ذخیره‌سازی وب۳

فایل کوین در صدد این است تا به لایه اصلی ذخیره‌سازی وب۳ تبدیل شود. به منظور دستیابی به این هدف، فایل کوین به همکاری‌های مستمر و ایجاد پل‌های ذخیره‌سازی با بلاکچین‌های مختلف و پلتفرم‌های قراردادهای هوشمند پرداخته است. یکی از همکاری‌های اخیر فایل کوین با پالیگان بوده است. هدف از این همکاری، برطرف کردن نیازهای توسعه‌دهندگان پروژه‌های وب۳ مرتبط با گیمینگ و NFT به فضای ذخیره‌سازی و زیرساخت مناسب بوده است.

نکته قابل توجه این است که توسعه‌دهندگان پالیگان از طریق پل ذخیره‌سازی می‌توانند به آسانی از فایل کوین استفاده کنند. فایل کوین در اکوسیستم سولانا نیز مورد توجه و پذیرش قرار گرفته است، به طوری که تعدادی از پروتکل‌ها و بازارهای NFT نظیر متاپلکس (Metaplex)، مجیک ایدن و هولاپلکس از فایل کوین پشتیبانی می‌کنند.

همکاری فایلکوین با بلاکچین‌های مختلف
منبع: Filecoin, Messari
همکاری فایل کوین با بلاکچین‌های مختلف.

به منظور تسهیل توسعه برنامه‌های وب۳ بر بستر فایل کوین، تیم فایل کوین به عرضه Web3.Storage پرداخته‌اند. این ویژگی به توسعه‌دهندگان امکان می‌دهد تا به جای آنکه با شبکه‌های پیچیده ذخیره‌سازی غیرمتمرکز تعامل داشته باشند، اطلاعات خود را مستقیما در فایل کوین ذخیره کنند.

در واقع Web3.Storage از تکرار (Redundancy) برای ذخیره اطلاعات در ماینرهای فایل کوین و نودهای IPFS در سراسر جهان استفاده می‌کند. این نودهای IPFS توسط تیم Web3.Storage اجرا می‌شوند. به علاوه این سرویس فضای ذخیره‌سازی رایگان و نامحدوده ارائه می‌دهد. این ویژگی با مکانیزم فایل کوین پلاس امکان‌پذیر می‌شود. به طور کل Web3.Storage از زمان عرضه خود تاکنون با رشد تدریجی همراه بوده و از ۳ میلیون آپلود در ماه آگوست ۲۰۲۱ به ۱۶ میلیون آپلود در ماه مارس ۲۰۲۲ دست یافته است.

افزایش آپلود Web3.Storage
منبع: Filecoin, Messari
افزایش آپلود Web3.Storage

ذخیره‌سازی دائمی و دیتاست‌های وب۲

ذخیره‌سازی دائمی و دیتاست‌های وب۲
منبع: Filecoin, Messari
ذخیره‌سازی دائمی و دیتاست‌های وب۲

لایت‌هوس (Lighthouse) نیز همانند Arweave به کاربران فایل کوین امکان می‌دهد تا به ازای پرداخت هزینه ثابت، فایل‌های خود را به طور دائمی ذخیره کنند. علاوه بر این، ماشین مجازی فایل کوین باعث می‌شود که ذخیره‌سازی دائمی با قراردادهای هوشمند امکان‌پذیر شود.

یکی از کاربردهای مهم ذخیره‌سازی دائمی، بایگانی اطلاعات و داده‌ها است. با توجه به اندازه و مقیاس فایل کوین، هدف از بایگانی دائمی اطلاعات این است که تا حد ممکن مقرون به‌صرفه شود و توسعه‌دهندگانی که بر بستر فایل کوین در حال توسعه برنامه هستند دسترسی بهتری به این سرویس داشته باشند. این موضوع باعث می‌شود که ایجاد و حفظ لایه اطلاعاتی برای انسان‌ها (توسعه‌دهندگان و کاربران) امکان‌پذیر شود.

بنیاد شواه (Shoah Foundation) یکی از پروژه‌های مهمی است که به ذخیره و بایگانی شهادت نجات‌یافتگان نسل‌کشی می‌پردازد. در زمینه دیتاست‌های بزرگ عمومی، پروژه اینترنت آرکایو (Internet Archive) با استفاده از فایل کوین به ذخیره وبسایت‌ها و اسناد و در دسترس قرار دادن آنها برای عموم مردم می‌پردازد. به علاوه، پروژه‌های زار (Zarr) و گِین فارست (GainForest) با هدف جلوگیری از بلایای طبیعی مرتبط با تغییرات اقلیمی و آب‌وهوایی، به ذخیره دیتاست‌های بزرگ عمومی می‌پردازند. پروژه زار اطلاعات اقلیمی را در دسترس محققان قرار می‌دهد تا به تحلیل آنها بپردازند. گین فارست نیز از تصاویر ماهواره‌ای برای مقابله با تاثیرات ناشی از تغییرات اقلیمی استفاده می‌کند.

متاورس و گیمینگ

پروژه‌های متاورس و گیمینگ که از فایل کوین استقاده می‌کنند
منبع: Filecoin, Messari
پروژه‌های متاورس و گیمینگ که از فایل کوین استقاده می‌کنند

نسل جدیدی از کاربردهای مرتبط با متاورس و گیمینگ به وجود آمده است که از فایل کوین و IPFS بهره می‌برند. ویژگی مشترک این کاربردها، کسب درآمد توسط کاربران است. در این زمینه، بلاک‌بِتز (Blockbets) و گالا گیمز (Gala Games) از کسب درآمد و پرداخت‌های گیمرها پشتیبانی می‌کنند.

در زمینه کسب درآمد توسط هنرمندان نیز پلتفرم مونا (Mona) از هنرمندانی که آثار برجسته خود را در فضاهای مجازی نمایش می‌دهند و آنها را به کلکسیونرها می‌فروشند پشتیبانی می‌کند. Metaverse AI نیز تعاملات انسانی را به سطح جدیدی ارتقا می‌بخشد. این پلتفرم به گیمرها امکان می‌دهد تا از تعاملات خود با سایر انسان‌های مجازی مبتنی بر هوش مصنوعی داخل بازی‌ها کسب درآمد کنند.

حوزه صوتی و تصویری

پروژه‌های حوزه صوتی و تصویری که از فایل کوین استفاده می‌کنند
منبع: Filecoin, Messari
پروژه‌های حوزه صوتی و تصویری که از فایل کوین استفاده می‌کنند.

اخیرا چندین برنامه صوتی و تصویری که از فایل کوین و IPFS بهره می‌برند مورد توجه قرار گرفته‌اند. برای مثال می‌توان به جایگزین‌هایی برای اسپاتیفای یا ساندکلود در حوزه وب۳ اشاره کرد. برنامه Audius یکی از سرویس‌های پخش موسیقی است که ظاهر و عملکرد آن مشابه با ساندکلود است، اما با این تفاوت که از IPFS استفاده می‌کند.

برنامه‌های Currents.fm و Inflow Music نیز از جامعه سازندگان و کلکسیونرهای موسیقی پشتیبانی می‌کنند. برنامه Huddle01 می‌تواند جایگزین مناسبی برای برنامه Zoom باشد. Huddle01 یک پلتفرم برگزاری کنفرانس‌های ویدئویی با استفاده از پهنای باند کم است که نشست‌های غیرحضوری را امکان‌پذیر می‌سازد و تمرکز آن بر جامعه‌های NFT است.

کاربران معمولی شاید متوجه نشوند که برنامه‌های Audius ،Currents.fm، اینفلو میوزیک یا Huddle01 غیرمتمرکز هستند یا از فایل کوین و IPFS استفاده می‌کنند. با این حال، این حوزه به تدریج در حال انتقال به سمت برنامه‌های پخش بر بستر وب۳ هستند، بدون آنکه ضرورتی بر این موضوع داشته باشد که کاربران از این شرایط مطلع شوند.

نتیجه‌گیری

پذیرش راهکارهای ذخیره‌سازی غیرمتمرکز و استفاده از قراردادهای هوشمند می‌تواند فرصت‌های زیادی برای ایجاد برنامه‌های جدید به ارمغان آورد. اگرچه ذخیره‌سازی غیرمتمرکز هم‌چنان در مراحل اولیه رشد خود قرار دارد، اما اکوسیستم فایل کوین طی سال‌های گذشته رشد کرده و شکوفا شده است. فایل کوین و IPFS طیف وسیعی از کاربردهای مختلف در حوزه‌های توکن‌های NFT، وب۳، گیمینگ، متاورس و برنامه‌های صوتی و تصویری را به وجود می‌آورند. نظر شما در مورد اکوسیستم فایل کوین و کاربردهای آن چیست؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع
messari

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا