شبکه SPACE ID چیست؟ آشنایی با پلتفرم مدیریت نامهای دامنه و ارز دیجیتال ID
شبکه SPACE ID بستری برای یکپارچهسازی مدیریت دامنههای وب ۳ است؛ در واقع تعامل بین زنجیرهای میان دامنههای بلاکچینهای مختلف را فراهم میکند. از آنجا که این بستر به تازگی آغاز به کار کرده و در ابتدای راه است، برای خیلی از ما جالب است بدانیم که شبکه SPACE ID چیست، چه کارهایی میتوان به کمک آن انجام داد و توکن آن با نام ارز دیجیتال ID چه ویژگیهایی دارد. این را هم بدانید که حدود یک ماه پیش، ایردراپ این پروژه انجام شد؛ اما اسپیس آیدی فرصت دوبارهای به هولدرهای دامنههای .bnb و .arb داده است تا در فاز دوم ایردراپ شرکت کنند. اگر میخواهید از چند و چون این قضیه سر در بیاورید، مطالعه این مقاله میهن بلاکچین، کارتان را راه میاندازد.
نکات کلیدی مقاله: ✔ شبکه SPACE ID امکانی را فراهم میکند که بتوان نام دامنههای بلاکچینهای مختلف را در یک محیط واحد و به صورت یکجا مدیریت کرد. ✔ این شبکه در حال حاضر از دامنههایی با پسوند bnb ،.arb. و eth. پشتیبانی میکند. ✔ ارز دیجیتال ID، رمزارز بومی شبکه اسپیس آیدی است که آدرس کانترکت آن هم روی اتریوم قرار دارد و هم روی زنجیره BNB. ✔ اسپیس آیدی یک دور ایردراپ را در اسفند ۱۴۰۱ برگزار کرد و به هولدرهای دامنههای bnb. و arb. پاداش داد. ✔ فصل دوم ایردراپ SPACE ID هماکنون در حال برگزاری است که در انتهای مقاله به چند و چون آن پرداختهایم. |
شبکه Space ID چیست؟
شبکه Space ID یک سرویس نام برای بلاکچینهای مختلف است که کارش را در آوریل ۲۰۲۲ شروع کرد. در این شبکه کاربران میتوانند دامنههای Web 3 خود را که روی بلاکچینهای مختلف ثبت کردهاند، مدیریت کنند. مثلا اگر دامنهای روی BNB Chain یا آربیتروم داشته باشید، به کمک اسپس آیدی میتوانید آنها را یکجا ببینید و مدیریت کنید. با خواندن همین چند جمله هم میشود به شباهت این شبکه با سرویس نام اتریوم پی برد. نامهای دامنه اسامی قابل حفظ کردن و آسانی هستند که از آنها برای دسترسی به برنامههای غیرمتمرکز (dApp)، قراردادهای هوشمند، NFTها و سلایر محصولات مبتنی بر بلاکچین استفاده کرد.
شبکه اسپیس آی دی را باید یک پروتکل هویت غیرمتمرکز و دیجیتال برای نسل سوم وب تعریف کرد. در این شبکه میتوان چهار عمل مهم زیر را انجام داد:
- جستجوی دامنه: جستجوی دامنههای موردنظر کاربران.
- ثبت دامنه: ثبت دامینهای WEB 3 روی شبکه اصلی SPACE ID؛ این شبکه اکنون از دامنههای bnb ،.arb. و .eth پشتیبانی میکند.
- ترید: امکان مبادله و خرید دامنه با قیمت ثابت یا به صورت گروهی، لیست کردن برای فروش و ویرایش سفارش فروش و همچنین ثبت پیشنهاد برای خرید دامنه دیگران.
- مدیریت: پورتالی برای مدیریت، تمدید، ثبت و مالکیت دامنههای وب سه.
شبکه Space ID با چه هدفی ایجاد شد؟
بازارهای فعلی NFT برای مبادله NFTهای دامنه طراحی نشدهاند. همچنین کاربران ENS هم باید نامهای اولیه خود را روی اپلیکیشن مخصوص ENS تنظیم کنند. این در حالی است که دارندگان دامنههایی با پسوند .bnb باید یک مارکت پلیس برای زنجیره BNB پیدا کنند تا دامنههای خود را برای فروش در آنجا بگذارند. همین دلایل کافی است تا بتوانیم از هدف SPACE ID سر در بیاوریم.
هدف از ایجاد چنین شبکهای، جستجو، ثبتنام، مبادله و مدیریت آسان و در دسترس دامنههاییهاست که روی بلاکچینهای مختلف قرار دارند. توسعهدهندگان این شبکه به دنبال آن بودند که یک سرویس نام جهانی ایجاد کنند که فناوری غیرمتمرکز بلاکچین از آن پشتیبانی میکند. در بخشهای بعدی با نگاهی به نقشه راه اسپیس آیدی میفهمیم که توسعهدهندگان این شبکه چه ایدههایی در سرشان دارند.
اسپیس آیدی چطور کار میکند؟
اسپیس آیدی بر اساس یک معماری مقیاس پذیر و ماژولار بنا شده است که سه جزو اصلی در دل خود دارد. این سه جزء عبارتاند از:
- پروتکل SPACE ID: این پروتکل مجموعهای از قراردادهای هوشمند است که ثبت، مدیریت و حاکمیت دامنههای وب سه را فراهم میکند. قابلیت همکاری بین زنجیره ای یکی از کارکردهای این پروتکل است که به کاربران اجازه میدهد دامنههای Web 3 خود را به هر بلاکچین دیگری متصل کنند.
- پلتفرم SPACE ID: میرسیم به پلتفرم اسپیس آیدی که وظیفه مهمی دارد. این پلتفرم رابط کاربری دلچسبی را برای کاربران فراهم میکند تا بتوانند به آسانی با پروتکل ارتباط برقرار کنند. این پلتفرم ویژگیهایی مختلفی از جمله جستجو، ثبت، خرید و فروش، مدیریت و همچنین لینکهای رفرال دامنهها را معرفی میکند. پلتفرم اسپیس آیدی همچنین با برنامههای غیرمتمرکز و کیف پولهای روی زنجیره BNB و سایر بلاکچینها هم همکاری کرده است که در بخشهای بعدی به آنها اشاره خواهیم کرد.
- دائو SPACE ID: دائو یک سازمان خودگردان غیرمتمرکز است که پروتکل و پلتفرم SPACE ID را اداره میکند. این سازمان قدرت خود را از توکن ID میگیرد که رمزارز بومی اسپیس آیدی است. این توکن همچنین در پیادهسازی مکانیزم تشویقی برای کاربران نیز کاربرد دارد؛ به این صورت که آنها را به تعامل با پروژه و رشد آن ترغیب میکند.
آشنایی با سرویسهای شبکه SPACE ID
اگر بخواهیم اشارهای به سرویسهای شبکه Space ID داشته باشیم، موارد زیر میتوانند حق مطلب را ادا کنند:
- پلتفرم همهجانبه هویت و دامنه Web 3: زیرساختی نوین است که به کاربران اجازه میدهد، تمام دامنههای خود را در یک محیط واحد مدیریت کنند.
- سرویس نام مالتی چین: این سرویس شامل دامینهای سطح بالا (Top Level Domains یا به اختصار TLDs) است که توسط تیم SPACE ID لانچ شده یا عرضه خواهند شد. همچنین دامنههای سایر تامینکنندگان دامنه که به این سرویس میپیوندند نیز در شبکه در دسترس خواهد بود.
- API و کیت توسعه نرمافزار نامهای دامنه Web 3: یک SDK برای تمام امور ویژگی کلیدی اسپیس آیدی است که میتواند منجر به پشتیبانی از تمام برنامههای غیرمتمرکز نسل سوم وب شود.
- برنامه رفرال: این یک ویژگی تشویقی است؛ کاربرانی که به کمک لینک رفرال شما دامنه .bnb ثبت کنند، تا ۱۵ درصد از کارمزد ثبتنامشان نصیب شما خواهد شد.
- گیفت کارت: این کارت هدیه در واقع یک NFT است که میتوانید آن را لیست کنید و انتقال دهید.
- Cosmic Council: برنامهای مشارکتی برای جامعه اسپیس آیدی است. مشارکتکنندگان اسپیس آیدی، مزایایی از جمله ارتباط با توسعهدهندگان و اعضای کلیدی جامعه را خواهند داشت.
نقشه راه SPACE ID
همانطور که در ابتدا گفتیم، اسپیس آیدی یک پروژه جوان است. نقشه راهی که برای این پروژه منتشر شده، مربوط به فصل چهارم سال ۲۰۲۲ و فصول سال ۲۰۲۳ است. در آخرین ماههای سال ۲۰۲۲، اسپیس آیدی توانست با برنامههای غیرمتمرکز و کیف پولهای اصلی همکاری کند. از جمله این موارد میتوان به همکاریهای استراتژیک با زنجیره BNB، مرورگر BscScan، چین لینک، تراست ولت و پنکیک سواپ اشاره کرد. همچنین در میان کیف پولهایی که با این شبکه همکاری میکنند، به جز تراست ولت نامهای مطرحی مثل سیف پل، هیلو ولت (کیف پول سابق کوکوین)، کیف پول OKX و موارد دیگر مشاهده میشود.
اما در سال ۲۰۲۳ قرار است چه اتفاقاتی در شبکه SPACE ID بیفتد؟ به صورت تیتروار این موارد را با هم مرور میکنیم:
فصل اول ۲۰۲۳:
- زیرساخت دامنههای سطح بالا با پشتیبانی چندزنجیرهای
- برنامه رفرال نامهای دامنه SPACE ID (به اختصار SID)
فصل دوم ۲۰۲۳:
- فروشگاه اختصاصی و شخصی NFT برای هولدرهای دامنه SID
- لانچ پد SID برای نامهای دامنه سفارشی TLD
فصل سوم ۲۰۲۳:
- دامنههای جهانی SID که نماینده آدرسهای مالتی چین و هویت کاربر هستند
فصل چهارم ۲۰۲۳:
- عرضه رسمی دائو SPACE ID
تیم پروژه اسپیس آیدی و همکاریهای آن
شبکه SPACE ID توسط گروهی از مهندسان وب ۳ تاسیس شده است. اعضای این تیم تجاربی در زمینههای توسعه بلاکچین، امنیت قراردادهای هوشمند، طراحی رابط کاربری و ایجاد کامیونیتی دارند. نکته مهم در مورد این پروژه، حمایت محکم سرمایهگذاران معتبر و مشهور از اسپیس آیدی است. طوری که توانست طی دو دور سرمایهپذیری، مبلغ ۱۰ میلیون دلار جمعآوری کند. دور Seed سرمایهپذیری این شبکه را بایننس لبز به عهده داشت. همچنین دور استراتژیک را نیز دو شرکت سرمایهگذاری جسورانه با نامهای Polychain Capital و dao5 به عهده گرفتند. از جمله سایر شرکا و مشارکتکنندگان میتوان به Foresight Ventures و Bullet Labs اشاره کرد.
معرفی ارز دیجیتال ID
توکن بومی شبکه SPACE ID با نام ID معامله میشود. این توکن هم روی شبکه اتریوم (ERC-20) وجود دارد و هم روی زنجیره هوشمند بایننس (BEP20). این توکن در تاریخ ۱۷ مارس ۲۰۲۳ (۲۶ اسفند ۱۴۰۱) روی لانچ پد بایننس عرضه و توزیع توکن در تاریخهای ۲۲ و ۲۳ مارس آغاز شد.
آی دی یک توکن حاکمیتی است که نقشی اساسی در فرایند تصمیمگیری در پروژه دارد. از جمله کارکردهای توکن ID میتوان به این موارد اشاره کرد:
- استیکینگ: با سپردهگذاری توکنهای ID میتوانید از تخفیف کارمزد تراکنشها در مارکت پلیس NFT دامنههای اسپیس آیدی بهرهمند شوید. همچنین با این کار تخفیفی برای ثبت دامنههای NFT در SPACE ID نیز نصیبتان خواهد شد.
- پرداخت: از این توکن به عنوان ابزاری برای پرداخت در اکوسیستم اسپیس آیدی و همچنین ترکیب با کیت توسعه نرمافزار Web3 استفاده میشود.
- حاکمیت: هولدرهای توکن آی دی میتوانند در رایدهی پروپوزالهای دائوی اسپیس آیدی مشارکت کنند.
در تصویر زیر میتوانید جدول تخصیص و همچنین زمانبندی آزادسازی توکن ID را مشاهده کنید.
به گزارش میهن بلاکچین، قیمت ارز دیجیتال ID در تاریخ ۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ برابر با ۰.۶۵ دلار است. بیشترین قیمت این رمزارز مربوط به ۲۸ فروردین ۱۴۰۲ است که برابر با ۱.۰۳ دلار بود. همچنین ۰.۳۹ دلار نیز کمترین قیمت ID است که در تاریخ ۲ فروردین ۱۴۰۲ ثبت شده است. ارزش کل بازار توکن آی دی برابر با ۱۸۶,۶۸۱,۶۷۹ دلار و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته برابر با ۱۵۴,۸۶۳,۱۳۸ دلار است. عرضه کل این رمزارز برابر با ۲ میلیارد توکن ID و عرضه در گردش آن ۲۸۶ میلیون است. این توکن اکنون در جایگاه ۱۹۷ جدول رمزارزهای بازار جای دارد.
رمزارز ID را از کدام صرافی بخریم؟
صرافی متمرکز بایننس در کنار صرافیهای دیگری چون کوکوین، گیت، اوکی اکسچنج، بای بیت، ال بانک، ام اکس سی و بینگ ایکس از جمله بازارهایی هستند که میتوان از طریق آنها اقدام به خرید توکن ID کرد. در میان صرافیهای غیرمتمرکز هم نام پنکیک سواپ (نسخه دو و سه) و نسخه سوم یونی سواپ به چشم میخورد.
چه کیف پولهایی برای نگهداری ID مناسب هستند؟
اگر قصد نگهداری این رمزارز را دارید، باید سراغ کیف پولهایی بروید که از BEP20 و ERC20 پشتیبانی میکنند. بارزترین نمونه این کیفها، تراست ولت و متامسک هستند.
نگاهی به ایردراپ Space ID
اسپیس آی دی به تازگی اسنپ شاتی از کاربران اولیه خود گرفته است. کاربرانی که در زمان اسنپ شات، دامنههای bnb. و arb. هولد کرده بودند، قادر به دریافت توکنهای ID هستند. اسنپ شات در تاریخ ۱۰ مارس ۲۰۲۳ و در بلاک شماره ۲۶,۳۴۵,۵۷۰ در زنجیره BNB و بلاک شماره ۶۸,۵۵۰,۲۲۳ در آربیتروم گرفته شد. با مراجعه به این آدرس، میتوانید ببینید که آیا واجد شرایط دریافت ایردراپ SPACE ID هستید یا نه.
اما اگر از این ایردراپ جا ماندید، این شبکه یک فرصت دیگر نیز در اختیارتان قرار داده است. برای این کار از تاریخ ۱۰ مارس ۲۰۲۳ (۲۹ اسفند ۱۴۰۱) باید دامنههایی با پسوند bnb. و arb. ثبت کنید تا بتوانید Voyage Box خود را کلیم کنید. این باکسها هر کدام کمیابی (Rarity) متفاوت و امتیازات تصادفی دارند. باکسی که Rarity بیشتری داشته باشد، امتیاز بیشتری به شما خواهد داد. برای شرکت در فصل دوم ایردراپ Space ID، روی این لینک کلیک کنید. هنوز تاریخی برای پایان این فصل از جوایز اسپیس آیدی مشخص نشده است. برای مشاهده توضیحات بیشتر، این لینک میتواند کمکتان کند.
سوالات متداول (FAQ)
- شبکه SPACE ID چیست؟
پلتفرم و بستری واحد برای جستجو، ثبت، معامله و به طور کلی مدیریت سرویسهای دامنه روی بلاکچینهای مختلف است. - ارز دیجیتال ID چیست؟
توکن بومی شبکه اسپیس آیدی است که برای موارد حاکمیتی و ایجاد انگیزه برای مشارکت کاربران با شبکه از آن استفاده میشود.
جمعبندی
سرویس نام دامنه روی بلاکچینهای اتریوم، آربیتروم و زنجیره BNB به خوبی جواب داده است و اکنون کاربران میتوانند دامنههایی را در این بلاکچینها خریداری کنند. اما مسئله مهم این است که برای معامله و مدیریت دامنههای مختلف بلاکچینهای متفاوت، نیازمند آن هستند که هر بار به بستر یا پلتفرمی مراجعه کنند که از آن دامنه پشتیبانی میکند. شبکه SPACE ID کار را برای کاربران راحت کرده و اقدام به ایجاد زیرساختی کرده است که بر اساس آن میتوان تمام این دامنهها را (فارغ از این که روی کدام بلاکچین هستند) در یک جا جمعآوری و مدیریت کرد. این کارکرد نشان میدهد که هدف از ساخت شبکه SPACE ID چیست و چه ایدهای در ذهن سازندگان این پلتفرم وجود داشته است. از آنجا که این پلتفرم تازه راه افتاده است، احتمالا خیلیها تجربه کار کردن با آن را ندارند. پس اگر شما که خواننده این مطلب هستید، تجربه عملی از کار کردن با شبکه اسپیس آیدی دارید، اطلاعات خود را با سایرین به اشتراک بگذارید.