متوسط مقالات عمومی

کدام بلاکچین‌ها به قاتل اتریوم معروفند؟ با بزرگترین رقبای اتریوم آشنا شوید

آیا تا به حال عبارت قاتل اتریوم را شنیده‌اید؟ آیا می‌دانید شبکه‌هایی وجود دارند که هدف اصلی آن‌ها تصاحب جایگاه اتریوم است؟ اتریوم، هنوز پس از بیت کوین محبوب‌ترین ارز دیجیتال به شمار می‌آید، اما رقبای سرسختی دارد که به «قاتل اتریوم» یا Ethereum Killer معروفند. در این مقاله به بررسی برخی از معروف‌ ترین رقبای اتریوم می‌پردازیم و شانس آنها را برای پیروزی در رقابت برای تبدیل شدن به قاتل واقعی اتریوم ارزیابی می‌کنیم. با میهن بلاکچین تا انتهای این مقاله همراه باشید.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

معروف‌ ترین رقبای اتریوم کدامند؟

معروف‌ترین رقبای اتریوم کدامند

شبکه‌های بسیاری با ادعای زمین زدن اتریوم و به اصطلاح کشتن اتریوم در طی این سال‌ها روی کار آمدند. عرضه فناوری پیشرفته‌تر، مقیاس‌پذیری بیشتر و پردازش سریع‌تر تراکنش‌ها از اهداف آن‌هاست. در ادامه به معرفی برخی از معروف‌ ترین رقبای اتریوم می‌پردازیم و ویژگی‌های هر یک را بررسی می‌کنیم.

۱. کاردانو

بسیاری از مردم به این فکر می‌کنند که آیا کاردانو شانس آن را دارد تا به قاتل اتریوم تبدیل شود؟ این اکوسیستم ارزش بالایی- نزدیک به ۳۱ میلیارد دلار- دارد و قابلیت‌هایی را داراست که می‌توان آنها را در اکوسیستم اتریوم نیز یافت. علاوه بر این، مکانیسم اجماع گواه اثبات سهام، رویکردی پایدار و سازگار با محیط زیست را برای اعتبارسنجی تراکنش‌های شبکه و تبادل داده ایجاد می‌کند.

علاوه بر این، کاردانو قابلیت قرارداد هوشمند را- البته دیرتر از حد انتظار- معرفی کرد که دست توسعه‌دهندگان را برای کار با آن بازتر می‌گذارد. در سال ۲۰۲۱، توسعه‌دهندگان کاردانو را بالاتر از اتریوم و سولانا، به عنوان پلتفرم قرارداد هوشمند برتر انتخاب کردند که آزادی عمل بیشتری به آنان می‌داد. همانطور که قراردادهای هوشمند برای توسعه‌دهندگان جذاب‌تر می‌شوند، اکوسیستم dApp نیز متنوع‌تر می‌شود.

کاردانو اخیرا چندین صرافی غیرمتمرکز را در میان پروژه‌های دیگر در شبکه راه‌اندازی کرده است. امروزه چندین dApp در شبکه فعال هستند و تعداد بیشتری در پشت صحنه در حال توسعه هستند. در مقایسه با هزاران اپلیکیشنی که بر روی اتریوم ساخته شده، این تعداد کم است اما با این حال شروع مناسبی است. کاردانو در تلاش است تا به زودی جایگزین‌های مبتنی بر کاردانو را برای OpenSea و یونی سواپ (Uniswap) وارد بازار کند.

کاردانو در امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) جای کار دارد. این شبکه تقریبا ۳۰۰ میلیون دلار ارزش کل قفل شده (TVL) دارد که با ارزش کل قفل شده ۱۳۳ میلیارد دلاری اتریوم فاصله زیادی دارد. با این حال، پروژه‌هایی مانند Hydra می‌توانند DeFi کاردانو را بسیار موفق‌تر و جذاب‌تر کنند. مقیاس‌پذیری بالاتر، کارمزدهای کمتر و کارایی بهبود یافته همیشه برای توسعه مداوم و آینده بلاک چین مفید است. علاوه بر این، دوران باشوی کاردانو، مقیاس‌پذیری و قابلیت همکاری را افزایش می‌دهد که یکی دیگر از جنبه‌های حیاتی برای پیشرفت آن است.

۲. فانتوم

فانتوم به عنوان قاتل اتریوم

اکوسیستم فانتوم در طول سال ۲۰۲۱ و اوایل سال ۲۰۲۲ شاهد رشد مالی فوق‌العاده‌ای در بخش دیفای بوده است. بیشتر این رشد از مشارکت آندره کرونی (Andre Cronje) حاصل شده است که ده‌ها پروتکل بر روی پروژه‌های پشته فناوری فانتوم ساخته است. با این حال، کرونی تایید کرده بود که اکوسیستم دیفای را ترک خواهد کرد و تقریبا تمام پروژه‌های مبتنی بر فانتوم را قطع خواهد کرد. هنوز مشخص نیست که این امر چقدر بر چشم‌انداز دیفای تاثیر می‌گذارد، اما فانتوم چیزی فراتر از ییلد فارمینگ است.

فانتوم با نوعی گواه اثبات سهام به نام DAG یا Directed Acyclic Graph کار می‌کند. اگرچه این سیستم تا حدودی به دفتر کل توزیع شده شباهت دارد، اما یک بلاک چین سنتی نیست. قطعات داده توالی‌بندی می‌شوند و راه‌حل ارزان‌تر، سریع‌تر و مقیاس‌پذیرتری برای تراکنش‌ها و پردازش داده‌ها ارائه می‌دهند. علاوه بر این، از نظر انرژی کارآمدتر است و راه را برای پایداری طولانی مدت هموار می‌کند. نقطه ضعف اجرای DAG فانتوم، اتکا به اعتبارسنجی شبکه است که ماهیت غیرمتمرکز شبکه را کاهش می‌دهد.

یکی دیگر از مزایای فانتوم قابلیت برنامه‌نویسی آن است که می‌تواند در موارد متعددی مفید باشد. قراردادهای هوشمند، NFTها، جهان‌ دیجیتال یا متاورس، بازی و امور مالی غیرمتمرکز تنها برخی از این گزینه‌ها هستند. همچنین انگیزه‌های توسعه‌دهندگان برای ایجاد پروژه‌های جدید و یک اکوسیستم کارآمدتر برای کاربران و توسعه‌دهندگان وجود دارد تا از آن بهره‌مند شوند. علاوه بر این، فانتوم با EVM سازگار است و کار توسعه‌دهندگان اتریوم را آسان می‌کند تا برنامه‌های خود را به یک شبکه جدید منتقل کنند.

در حال حاضر، فانتوم یکی از رقبای ضعیف اتریوم است و ارزش بازار آن کمتر از ۳ میلیارد دلار است. با این حال، این شبکه بیش از ۶.۳ میلیارد دلار در DeFi TVl دارد که نشان می‌دهددر تلاش برای پیشی گرفتن از اتریوم است.

۳. سولانا

سولانا به عنوان قاتل اتریوم

اکوسیستم سولانا با دو میلیارد دلار ارزش بازار (در زمان نگارش) کمی جلوتر از کاردانو است. این شتاب به دلیل مزیت‌های فناوری است که این اکوسیستم دارد و این مزیت‌ها عبارتند از: توان عملیاتی بالا با هزینه کم و پشتیبانی از ذخیره‌سازی، زنجیره تامین و فناوری‌های مربوط به احراز هویت. خصوصا این جنبه اخیر در چرخه‌های توسعه Web3 و متاورس مورد توجه گسترده‌تری قرار خواهد گرفت. برخی از مردم انتظار دارند سولانا برای پرداخت‌ها و تسویه حساب با ویزا رقابت کند، گرچه ممکن است سال‌ها طول بکشد تا این اتفاق بیافتد.

به دلیل این مزیت‌های حیاتی، پروژه‌های بیشتری در سولانا ساخته می‌شود. امور مالی غیرمتمرکز، بازی‌های بلاکچینی و توکن‌های غیرقابل تعویض، سه ویژگی برجسته اکوسیستم سولانا هستند، حتی اگر به اندازه راه‌حل‌هایی که روی اتریوم اجرا می‌شوند، استفاده نشوند. سولانا دارای ۶.۶۶ میلیارد دلار TVL در پروتکل‌های دیفای است که آن را کمی جلوتر از فانتوم قرار می‌دهد، اما خیلی از اتریوم، BNB Chain و آوالانچ (Avalanche) عقب‌تر است.

یکی از جنبه‌هایی که سولانا را از تبدیل شدن به قاتل اتریوم بازمی‌دارد، سردرگمی آن بین عملکرد و تمرکززدایی است که هر یک از این قابلیت‌ها را فدای دیگری می‌کند. سولانا در اواخر سال ۲۰۲۱ به دلیل فعالیت ربات‌ها در شبکه متوجه قطعی شدید شبکه شد. می‌توان خروجی فوق‌العاده‌ای از این شبکه دریافت کرد، اما زمانی که کل شبکه آسیب می‌بیند، این خروجی فایده‌ای ندارد. علاوه بر این، سولانا نیز مانند فانتوم نیاز به اعتبارسنجی شبکه دارد تا به روند خود ادامه دهد.

۴. زنجیره BNB

زنجیره BNB به عنوان قاتل اتریوم

شباهت‌های زیادی بین اتریوم و زنجیره BNB وجود دارد، اگرچه هر دو شبکه کاملا متفاوت هستند. بایننس، بزرگترین صرافی متمرکز ارز دیجیتال در سراسر جهان، زنجیره BNB را راه‌اندازی کرده است. این زنجیره توجه بسیاری از کاربران و توسعه‌دهندگان را به خود جلب کرده است و در نتیجه dAppهای برجسته مختلفی مانند پنکیک سواپ (PancakeSwap)، سکند لایف (SecondLife)، Bomb Crypto و MOOX ایجاد شده است.

زنجیره BNB همچنین رشد قابل‌توجهی در اکوسیستم DeFi را ثبت کرده است- که امروزه تقریبا ۱۶ میلیارد دلار است- و توکن‌های غیرقابل تعویض، از جمله سایر موارد هستند. مزیت زنجیره BNB سرعت و کارایی آن است. با این حال، وقتی اتریوم به سمت گواه اثبات سهام حرکت می‌کند، هر دوی این مزایا کمتر آشکار می‌شوند.

شایان ذکر است که BNB Chain در فوریه ۲۰۲۲ ایجاد شد، زمانی که بایننس، زنجیره بایننس خود را که برای فعال کردن معاملات ارزهای دیجیتال بایننس استفاده می‌شد با زنجیره هوشمند بایننس ادغام کرد که از فناوری dApp استفاده می‌کند. تاکنون، این ادغام هم باعث نشده است که زنجیره BNB به رقیب قوی‌تری نسبت به قبل تبدیل شود. با این حال، همچنان مزایایی برای توسعه‌دهندگان و کاربران دارد که اتریوم نمی‌تواند آنها را ارائه دهد.

۵. آوالانچ (AVAX)

آوالانچ به عنوان قاتل اتریوم

یکی دیگر از «قاتل‌های اتریوم»، آوالانچ (AVAX) است که به دنبال سرعت و کارایی بهتر است. آوالانچ پلتفرم قرارداد هوشمندی است که با توجه به ارزش بازار به دهمین پروژه باارزش ارز دیجیتال تبدیل شده است. آوالانچ ارزش بازار بیش از ۲۰.۴ میلیارد دلاری دارد و TVL آن بیش از ۱۱.۳ میلیارد دلار است. بخشی از این موفقیت ناشی از این است که این پلتفرم قرارداد هوشمند، بسیار سریع‌تر از شبکه‌های دیگر است.

آوالانچ از مکانیسم اجماع منحصربه‌فردی برای دستیابی به نهایی شدن تراکنش در کمتر از دو ثانیه استفاده می‌کند. این مدت زمان نسبت به اتریوم که نهایی شدن تراکنش در آن ۶ دقیقه طول می‌کشد، پیشرفت بزرگی است. این زمان انتظار برای نهایی شدن تراکنش در بیت کوین یک ساعت است. علاوه بر این، آوالانچ توجه مسترکارت، دیلویت (Deloitte) و دیگر شرکت‌های برجسته مالی و فین‌تک را به خود جلب کرده است. این شرکا از طریق آوا لبز (Ava Labs)، پروژه‌ها، محصولات و راه‌حل‌های جدیدی را توسعه خواهند داد.

علاوه بر این، آوالانچ با ماشین مجازی اتریوم سازگار است و به توسعه‌دهندگان این امکان را می‌دهد که فاصله خود را با بلاکچین پیشرو کاهش دهند. سازگاری EVM می‌تواند یک مزیت مهم باشد، زیرا از قراردادهای هوشمند ساخته شده برای اتریوم بدون نیاز به تغییر کد پشتیبانی می‌کند. علاوه بر این، این رویکرد تضمین می‌کند که کاربران می‌توانند از طریق ابزارهای قابل اعتمادی مانند متامسک (MetaMask) به آوالانچ دسترسی داشته باشند.

چرا کاردانو را «قاتل اتریوم» می‌نامند؟

با توجه به تمام رقابت‌ها برای تبدیل شدن به «قاتل اتریوم»، ممکن است تعجب کنید که چرا کاردانو بخشی از این گفتگو است. این شبکه از نظر اکوسیستم، TVL پروتکل‌های دیفای و غیره، از رقبایی مانند سولانا، BNB Chain، فانتوم و آوالانچ خیلی عقب است. اتریوم هنوز زنده و در حال شکوفایی است و تغییر آتی به سمت گواه اثبات سهام ممکن است جایگاه این شبکه پیشرو را تقویت کند.

علاوه بر این، برای از بین بردن اتریوم، کاردانو باید از نظر ارزش بازار از اتریوم پیشی بگیرد. امروزه این کار بسیار بعید به نظر می‌رسد، اگرچه هیچ چیز غیرممکن نیست. کاربران و توسعه‌دهندگان اتریوم از کندی شبکه و کارمزدهای هنگفت تراکنش خسته شده‌اند. کاردانو و معروف ترین رقبای اتریوم، فناوری‌های جایگزین قوی ارائه می‌کنند، اما موفقیت آن‌ها به جذب توسعه‌دهندگان بیشتر برای ساخت برنامه‌های قدرتمند و برجسته بستگی دارد. سرعت و کارایی مزایای قدرتمندی هستند، اما کاردانو از این نظر منحصربه‌فرد نیست، حتی اگر غیرمتمرکزتر از شبکه‌های متکی به اعتبارسنجی باشد.

کاردانو روی کاغذ همان شانسی را دارد که سولانا، BNB Chain، فانتوم یا آوالانچ برای تبدیل شدن به «قاتل اتریوم» دارند. اینکه آیا هر یک از آنها به آن مرحله خواهند رسید یا نه، داستان متفاوتی است. اتریوم ۲.۰ راه حل‌های زیادی را برای مشکلات مبرمی که شبکه را تحت تاثیر قرار می‌دهد معرفی می‌کند. علاوه بر این، اتریوم از جمله اولین رمزارزهایی بود که به بازار معرفی شد و دارای مزیت پذیرش زودهنگام و سهم بازار فوق العاده است.

کلام آخر

با توجه به سهم اتریوم در بازارهای ارز دیجیتال، سایر بلاک چین‌ها نیز تلاش کرده‌اند تا توجه کاربران این فضا را به خود جلب کرده و به عنوان قاتل اتریوم عمل کنند و با اتریوم وارد رقابت شوند. در این مقاله به معرفی معروف ترین رقبای اتریوم پرداختیم و دیدیم که چطور در تلاشند تا با جلب توجه کاربران جایگزین اتریوم شوند. به نظر شما کدام اکوسیستم قاتل اتریوم پیروز این رقابت خواهد بود؟

منبع
coinmarketcap

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
8 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا