تحلیل آنچین قیمت بیت کوین؛ وضعیت هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت چگونه است؟
قیمت بیت کوین در حال حاضر پایینتر از اوج ۷۳٬۰۰۰ دلاری خود در حال اصلاح شدن است. همزمان، بررسی دادههای آنچین نشان میدهد هولدرهای بلندمدت بیت کوین در حال فروش دارایی خود و دریافت سود هستند. این نشان میدهد سرمایهگذاران جدید در حال وارد شدن به بازار هستند، اتفاقی که با توجه به ارزش تحقق یافته (Realized Cap) بیت کوین کاملا مشهود است.
به گزارش میهن بلاکچین، در حال حاضر، بیش از ۴۴٪ از ثروت شبکه بیت کوین در اختیار هولدرهایی با عمر کمتر از ۳ ماه است و تقاضای جدید برای این ارز دیجیتال در حال افزایش است. اما وضعیت هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین در روزهای اخیر چگونه است؟ در این مطلب که بر اساس گزارش هفتگی شرکت گلسنود نوشته شده است، وضعیت فعلی شبکه بیت کوین را از دید دیتای آنچین بررسی میکنیم.
افزایش نقدینگی جدید در بازار
قیمت بیت کوین اوایل ماه مارس اوج تاریخی قبلی خود را به سمت بالا شکست و به فاز کشف قیمت وارد شد. همانطور که پیشتر پوشش دادیم، این اتفاق بخش زیادی از هولدرهای بلندمدت بیت کوین را به فروش و سیو سود ترغیب کرد.
چنین اتفاقی باعث شده تا کوینهایی با میانگین قیمت خرید پایینتر، با قیمت بالاتری به فروش برسند و به آدرسهای جدیدی منتقل شوند. این انتقال را میتوان معادل تزریق نقدینگی به بازار و افزایش تقاضا برای خرید بیت کوین تلقی کرد.
افزایش تقاضا برای خرید بیت کوین در نمودار ارزش تحقق یافته این ارز دیجیتال نیز مشخص است. این شاخص در حال حاضر به اوج جدید ۵۴۰ میلیارد دلاری رسیده و با سرعت ۷۹ میلیارد در ماه در حال افزایش است.
برای درک بهتر وضعیت بازار و هولدرهای بیت کوین، میتوان از شاخص Realized Cap HODL Wave استفاده کرد. این شاخص، هولدرها را بر اساس مدت زمان هولد آنها دستهبندی میکند و اطلاعات مفیدی در اختیار ما قرار میدهد.
در صورتی که گروه هولدرهای با عمر کمتر از ۳ ماه را در این شاخص جدا کنیم، میبینیم میزان بیت کوین در اختیار این هولدرها در ماههای اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته و آنها در حال حاضر حدود ۴۴٪ از ثروت شبکه را در اختیار دارند. افزایش کوینهای جوانتر در شبکه بیت کوین نتیجه مستقیم فروش هولدرهای بلندمدت است.
در چرخههای قبلی بیت کوین، هر زمان تقاضای جدید افزایش یافته، شاهد افزایش طمع سرمایهگذاران و رفتارهای سوداگرانه بودهایم. این اتفاق معمولا به نوسانات گسترده بازار منجر میشود که مشخصه روندهای صعودی کلان در چرخههای قبلی بیت کوین بوده است.
شاخص نوسانات تحقق یافته ۹۰ روزه (90-day realized volatility) بیت کوین نیز نسبت به ۲۸٪ اکتبر ۲۰۲۳ تقریبا ۲ برابر شده و به ۵۵٪ رسیده که با افزایش ارزش تحقق یافته بیت کوین همزمان بوده است.
افزایش انتقال کوینهای بلندمدت بیت کوین
به دنبال افزایش چشمگیر تقاضا و کاهش عرضه در دسترس بیت کوین به دلیل فشار خرید ETFهای اسپات، واگرایی بین عرضه در اختیار هولدرهای کوتاهمدت و بلندمدت کاهش یافته است. با افزایش قیمت بیت کوین و رشد سود تحقق نیافته سرمایهگذاران، هولدرهای بلندمدت به فروش و سیو سود ترغیب میشوند و همین باعث کاهش عرضه بلندمدت بیت کوین شده است.
عرضه بیت کوین در اختیار هولدرهای بلندمدت بیت کوین از اوج ۱۴.۹۱ میلیون واحدی در دسامبر سال گذشته، ۹۰۰ هزار واحد کاهش یافته که فروش صندوق GBTC شرکت گری اسکیل حدود یک سوم آن (تقریبا ۲۸۶ هزار واحد بیت کوین) را تشکیل میدهد.
در سمت مقابل، عرضه در اختیار هولدرهای کوتاهمدت ۱.۱۲۱ میلیون واحد افزایش یافته است. این نشان میدهد تقاضای سرمایهگذاران جدید به خوبی فشار فروش هولدرهای بلندمدت را خنثی کرده و علاوه بر آن، این سرمایهگذاران ۱۲۱ هزار واحد بیت کوین اضافی از بازار ثانویه و صرافیها خریداری کردهاند.
موارد فوق را میتوان با بررسی نسبت عرضه بلندمدت به عرضه کوتاهمدت بیت کوین نیز مشاهده کنیم. مشابه با تمام روندهای صعودی کلان قبلی بیت کوین، نسبت عرضه بلندمدت به کوتاهمدت این ارز دیجیتال افت شدیدی را تجربه کرده است که نشان میدهد تمایل غالب سرمایهگذاران بلندمدت از هولد کردن به فروش و دریافت سود تغییر کرده است.
نکته کلیدی که از این مشاهدات برداشت میشود، تغییر مشخص رفتار سرمایهگذاران همزمان با رکوردشکنی بیت کوین در بازار است. به دنبال این تغییر رفتار، سرمایهگذاران بلندمدت با افزایش قیمت و تقاضای جدید، کوینهای خود را به فروش میرسانند. جالب است بدانید با وجود راهاندازی ETFهای اسپات آمریکا، این روند در تمام چرخههای قبلی مشاهده شده و ETFها چیزی را تغییر ندادهاند.
به نمودار زیر توجه کنید. در این نمودار عرضه بیت کوین بر اساس قیمت خرید آنها و مدت زمان هولد آنها (عرضه بلندمدت یا کوتاهمدت) دستهبندی شده است.
همانطور که مشخص است، تقریبا ۱.۸۷۵ میلیون واحد بیت کوین (۹.۵٪ از گردش) با قیمتی بالاتر از ۶۰٬۰۰۰ دلار خریداری شده که اکثر آن در اختیار هولدرهای کوتاهمدت قرار دارد. این رقم شامل سرمایهگذاران جدید و ETFهای اسپات آمریکایی است که در حال حاضر حدود ۵۰۸ هزار بیت کوین هولد میکنند.
موارد بالا را میتوان در شاخص Liveliness نیز مشاهده کرد. این شاخص نسبت مجموع CDD و مجموع تمام روز-سکههایی (تمامی رمزارزهای ایجاد شده ضرب در تعداد کل روزهایی که هرکدام در گردش بوده) است که تاکنون ایجاد شده است و بین صفر و یک در نوسان است و رفتار تجمیع و توزیع داراییها توسط هولدرها را بررسی میکند.
همانطور که در نمودار زیر مشخص است، شاخص Liveliness از ماه ژانویه تاکنون افزایش یافته که نشان میدهد مجموع کوینهای قدیمی جابجا شده نسبت به زمان هولد تمام کوینها رو به افزایش است. این موضوع نشان میدهد سرمایهگذاران به فروش و دریافت سود خود متمایل شدهاند.
بررسی شاخصهای مختلف برای ارزیابی روندهای صعودی
در تحلیل بازارها همواره تعادل بین عرضه و تقاضا بررسی میشود که آن را میتوان به دو شکل تفسیر کرد. به عنوان مثال، سیو سود سرمایهگذاران بلندمدت بیت کوین را هم میتوان به دید افزایش فشار فروش نگاه کرد و هم میتوان آن را معادل تزریق نقدینگی تازه به بازار و افزایش فعالیت سرمایهگذاران جدید قلمداد کرد.
علاوه بر این، در زمانی که بیت کوین، در حوالی اوج تاریخی خود معامله میشود، کوینهای در ضرر، به ویژه آن دسته که مربوط به سرمایهگذاران کوتاهمدت هستند، معمولا در نزدیکی اوج محلی قیمت خریداری شدهاند.
با توجه به این موارد، میتوان از ۳ شاخص آنچین مختلف برای بررسی وضعیت سود و ضرر هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین استفاده کرد:
- شاخص سود و ضرر تحقق یافته (Realized Profit and Loss): قیمتی یک کوین در زمان جابجایی را نسبت به قیمت اولیه آن میسنجد و سود و ضرر را مشخص میکند.
- نسبت سود به ضرر تحقق یافته (Realized Profit/Loss Ratio): این شاخص معمولا در مقیاس لگاریتمی، در حوالی عدد ۱ در نوسان است و ابزاری ایدهآل برای شناسایی نقاط تغییر روند بازار است. به عنوان مثال، در بازارهای صعودی، ضرر تحقق یافته ممکن است به شکل معناداری افزایش یابد که نشاندهنده فروش تهاجمی سرمایهگذارانی است که نزدیک به اوج خریدهاند و در زمان اصلاح قیمت، از ریزش بیشتر ترسیدهاند.
- نسبت ریسک فروش (Sell-Side Risk Ratio): این شاخص مجموع تمام سود و ضرر تحقق یافته را بر ارزش تحقق یافته بیت کوین تقسیم میکند و نشان میدهد ارزش کلی کوینها در مقایسه با اندازه کلی بازار چقدر تغییر کرده است.
با بررسی نسبت سود به ضرر تحقق یافته سرمایهگذاران کوتاهمدت، میتوان گفت این سرمایهگذاران در حال حاضر در سود قرار گرفتهاند و سود آنها ۵۰ برابر ضرر آنهاست. هرزمان که این نسبت به عدد ۱.۰ نزدیک میشود، میتوان گفت در نقطه تعادل قرار گرفتهایم. این اتفاق معمولا در زمان اصلاحات قیمتی رخ میدهد.
علاوه بر این، نمودار زیر نشان میدهد ضرر تحقق یافته هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین در طول اصلاحات قیمتی این ارز دیجیتال افزایش یافته است. این افزایش به دلیل فروش تهاجمی سرمایهگذاران در ضرر با ترس از ریزش بیشتر قیمت رخ میدهد. علاوه بر این، همانطور که در نمودار مشخص است، میزان ضرر تحقق یافته هولدرهای کوتاهمدت در هر فاز اصلاحی نسبت به اصلاح قبلی افزایش یافته که نشاندهنده افزایش حجم خرید در اوجهای متوالی است.
در گام بعدی نسبت ریسک فروش هولدرهای کوتاهمدت را بررسی میکنیم. مقادیر بالای این شاخص نشان میدهد هولدرهای کوتاهمدت با سود یا ضرر نسبتا زیادی در حال خرج کردن کوینهای خود هستند و تب و تاب بازار افزایش یافته است. در سمت مقابل، مقادیر پایین این شاخص نشان میدهد کوینها در حوالی قیمت خرید خود در حال فروشاند و وضعیت تعادل را در بازار نشان میدهد. این معمولا در زمان نوسانات کم بازار رخ میدهد.
به دنبال عبور قیمت بیت کوین از ۷۰٬۰۰۰ دلار، نسبت ریسک فروش هولدرهای کوتاهمدت به شکل قابل توجهی افزایش یافته که معمولا نشاندهنده تغییر احتمالی روند در بازار است.
حالا به سراغ سرمایهگذاران بلندمدت بیت کوین میرویم همانطور که در نمودار زیر مشخص است، نسبت سود به ضرر تحقق یافته سرمایهگذاران بلندمدت به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این نشان میدهد با رکوردشکنی بیت کوین، تمام عرضه بلندمدت این ارز دیجیتال در سود قرار گرفته و بخش قابل توجهی از سرمایهگذاران، با سود از بازار خارج شدهاند.
ضرر تحقق یافته هولدرهای بلندمدت بیت کوین نیز در حال حاضر به ۳۵۰۰ دلار در روز رسیده است. در سمت دیگر، در اصلاحات اخیر ضرر تحقق یافته هولدرهای کوتاهمدت به ۱۱۴ میلیون دلار رسیده است.
به دنبال افزایش سود تحقق یافته هولدرهای بلندمدت، نسبت ریسک فروش آنها نیز از اکتبر سال گذشته در روند صعودی قرار گرفته است. این نشان میدهد فروش سرمایهگذاران بلندمدت بیت کوین و دریافت سود آنها مثل تمام چرخههای گذشته این ارز دیجیتال در حال انجام شدن است.
سخن پایانی
با بررسی طیف گستردهای از شاخصهای آنچین، میتوانیم تغییر الگوهای رفتاری سرمایهگذاران بیت کوین را مشاهده کنیم. در حال حاضر، هولدرهای بلندمدت بیت کوین به خوبی در حال فروش دارایی خود و دریافت سود از بازار هستند و تقاضای جدید نیز در حال جذب کوینهای قدیمی است.
علاوه بر این، با بررسی شاخصهای مختلف آنچین مربوط به عرضه بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین، میتوان نقاط تغییر روند احتمالی این ارز دیجیتال را تعیین کرد. بررسی میزان سود و ضرر سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت اغلب دادههای مفیدی در اختیارمان قرار میدهد که در این مطلب سعی کردیم آنها را به خوبی بررسی کنیم.