در حال حاضر اتریوم به عنوان محبوب ترین شبکه بلاک چین عمومی برای توسعه برنامه های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند شناخته میشود. پروتکل بلاک چین اتریوم یکی از معدود پروژه های ارز دیجیتال است که به پذیرش واقعی دست یافته است و دارای برنامه های بسیار زیادی است که میتوان آنها را در ۱۱ دسته بندی تقسیم کرد: امور مالی، صرافی های غیرمتمرکز، گیمینگ، آیتم های کلکسیونی، بازارهای مختلف، ابزارهای توسعه دهندگان، هویت، نظارت، زیرساخت، ثبت تصدی توکن ها و استانداردهای توکن های ERC. بنابراین به نظر میرسد که اتریوم در حوزه راهکارهای بلاک چین سازمانی پیشرو میباشد.
اتریوم با ایجاد اینترنت غیرمتمرکز یا Web3 در متحول کردن اینترنت نقش مهمی ایفا میکند و تراکنش های همتا به همتا را تسهیل میبخشد. این موضوع بدان معنا است که فناوری بلاک چین اتریوم با استفاده از ابزارهای کنترل کننده فناوری ها و برنامه های پراستفاده ما، به تدریج در حال تغییر دادن اقتصاد همتا به همتای اینترنتی است.
اتریوم این امر را به ۳ روش انجام میدهد. اولین روش، کسب پول (ارز دیجیتال) از ویژگی اصلی اینترنت است. روش دوم غیرمتمرکز کردن برنامه ها به منظور ارائه قابلیت های جدید نظیر حضور کاربر محور در نظارت آزاد بر اطلاعات میباشد. روش سوم نیز ارائه کنترل کامل به کاربران بر اطلاعات و هویت های دیجیتالی خود میباشد.
پذیرش واقعی اتریوم
از بین چند هزار ارز دیجیتال موجود، اتریوم نشان داده است که بلاک چین چگونه میتواند به پذیرش واقعی در کسب و کارهای فردی و سازمانی دست یابد.
از زمان پیدایش اتریوم در سال ۲۰۱۵، بیش از ۲۵۰۰ برنامه غیرمتمرکز بر بستر بلاکچین اتریوم ایجاد شده است.
در خط مقدم پذیرش سازمانی اتریوم، اتحادیه اتریوم سازمانی وجود دارد که بلاک چین کنسرسیومی با بیش از ۴۵۰ عضو تجارت سازمانی نظیر مایکروسافت، جیپی مورگان چیس، سانتاندر، اکسنچر، ING، اینتل و سیسکو میباشد.
سازمان هایی که از فناوری بلاک چین اتریوم استفاده میکنند
مایکروسافت و آمازون شروع به استفاده از پروتکل اتریوم کرده اند تا به کاربران امکان دهند از طریق پلتفرم های BaaS رایانش ابری خود، بتوانند بلاک چین ها را ایجاد و مدیریت کنند. این امر باعث ایجاد پلتفرم آژر مایکروسافت در می ۲۰۱۹ و بلاک چین مدیریتی آمازون در آوریل سال جاری شده است.
این پلتفرم های BaaS میتوانند در رشد و پذیرش اتریوم نقش مهمی ایفا کنند. به علاوه، به مشتقات اتریوم نظیر بلاک چین کیوروم جیپی مورگان که پلتفرم متن باز و سازمان محور بر بستر بلاک چین اتریوم است دسترسی ارائه میدهند.
بلاک چین کیوروم از طریق شبکه اطلاعات بین بانکی کیوروم (IIN) در اختیار بیش از ۲۵۰ بانک جهانی قرار گرفته است و در حال حاضر از طریق پلتفرم های BaaS توسط شرکت های بزرگ جهان قابل استفاده است.
اگرچه بلاک چین کیوروم همان نسخه خصوصی و دارای مجوز اتریوم است، اما توسعه های مهم دیگری نیز بر روی بلاک چین عمومی اتریوم انجام شده است. برای مثال یکی از ۴ شرکت برتر حسابداری جهان به اسم ارنست و یانگ (Ernest & Young) اخیرا پروتکل بلاک چین عمومی خود به اسم نایتفال را عرضه کرده است. این پروتکل یک ابزار حریم خصوصی بر اساس پروتکل zk-SNARK میباشد که به شرکت ها و سازمان های بزرگ که به حریم خصوصی بلاک چین نیاز دارند، امکان میدهد تا بر بستر شبکه عمومی اتریوم، بلاک چین خود را ایجاد کنند.
چرا شرکت ها و سازمان های بزرگ، اتریوم را انتخاب میکنند
به نظر میرسد که اتریوم محبوب ترین بلاک چین بین سازمان ها میباشد. برای مثال بیش از ۵۰ درصد شرکت های میلیارد دلاری که در فهرست ۵۰ شرکت میلیارد دلاری حاضر در عرصه بلاک چین فوربز حضور دارند در حال ایجاد برنامه هایی بر بستر اتریوم یا پلتفرم های مختلف آن میباشند.
در ادامه این مقاله به دلایل اصلی انتخاب اتریوم توسط این سازمان ها میپردازیم.
۱- مزیت اولین بودن: اتریوم اولین بلاک چین قابل برنامه ریزی است که از ویژگی زبان برنامه نویسی تورینگ کامل بر بستر بلاک چین خود بهره میبرد که دارای عملکرد قراردادهای هوشمند است.
۲- اتریوم پروژه ای کاملا برنامه ریزی شده است: اکثریت ارزهای دیجیتال کاملا بلا استفاده میباشند و سریعا به وجود میآیند و از بین میروند. اما اتریوم بر اساس سابقه خود و در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال، پروژه ای با سطح اعتبار بالا است به طوری که وایت پیپر آن در سال ۲۰۱۳ و خود اتریوم نیز در سال ۲۰۱۵ عرضه شده است.
این پروژه نگرش و نقشه راه مشخصی برای مقیاس پذیری خود به منظور همگام ساختن بلاک چین خود از نظر فناوری در سال های آتی دارد. با عرضه اتریوم ۲.۰ که به روز رسانی مهمی است طی ۴ فاز و مدت زمان ۲ الی ۳ سال، این پروژه مقیاس پذیر خواهد شد.
۳- سیستم آزاد است: بلاک چین عمومی اتریوم یک سیستم آزاد است یعنی آنکه تمام افراد میتوانند به پروژه بپیوندند و در رشد و توسعه آن شرکت کنند. این موضوع یک مزیت مهم است زیرا توسعه و بهبود اکوسیستم را برای همه امکان پذیر میسازد. پلتفرم های بلاک چین خصوصی نظیر هایپرلجر، هشگراف، کوردا و غیره از اثرات سیستم های آزاد نظیر اتریوم برخودار نمیشوند.
۴- پشتیبانی گسترده ای دارد: اتریوم دارای بزرگترین جامعه توسعه دهندگان است که بر روی پروتکل بلاک چین کار میکنند. صدها هزار توسعه دهنده بر روی اکوسیستم اتریوم در حال کار کردن میباشند و این پروژه توسط شرکت های متوسط تا بزرگ پشتیبانی میشود. هم چنین اتحادیه سازمانی اتریوم و هایپرلجر دائما بر توسعه این پروژه نظارت کرده و در این امر شرکت میکنند.
۵- تراکنش های خصوصی: سازمان ها میتوانند با اتریوم و از طریق ایجاد کنسرسیوم های خصوصی با لایه های تراکنش های خصوصی به حریم خصوصی دست یابند. کیوروم از شرکت جیپی مورگان مثال خوبی در این زمینه است. هم چنین سازمان ها اکنون میتوانند بر بستر بلاک چین عمومی اتریوم و با استفاده از پروتکل نایتفال به حفظ حریم خصوصی دست یابند.
۶- اجرای سریع: توسعه دهندگان و سازمان ها به آسانی میتوانند کار با اتریوم را شروع کنند. پلتفرم های BaaS نظیر آژر مایکروسافت و بلاک چین مدیریتی آمازون و پلتفرم های نرم افزار به عنوان سرویس یا SaaS نظیر کالیدو (Kaleido) از کانسنسیس در صدد این میباشند که توسعه شبکه های بلاک چین را برای کسب و کارها آسان کنند. کیت های توسعه و ابزارهای جدید دائما عرضه میشود تا اتریوم بتواند به آسانی در بین سازمان ها و کسب و کارها پذیرفته شود.
۷- قابلیت اشتراک و همکاری: سازمان ها میتوانند شبکه های بلاک چین خصوصی یا دارای مجوز مبتنی بر اتریوم توسعه دهند و آن را وارد شبکه اصلی عمومی اتریوم کنند تا از بلاک چین عمومی با ارزش، گسترده و فعال و تمام بخش های این اکوسیستم بهره ببرند. مثال خوبی که در این زمینه میتوان عنوان کرد پانتئون (Pantheon) از پگاسیس (PegaSys) است. پانتئون اولین کلاینت سازمانی اتریوم میباشد که مطابق با زنجیره عمومی است. به طور کل قابلیت اشتراک و همکاری اتریوم، بلاک چین های سازمانی را به روز حفظ میکند زیرا به آنها دسترسی جهانی، شبکه گسترده ای از کاربران و برنامه های غیرمتمرکز و توسعه ها و به روز رسانی های مستمر ارائه میکند.
۸- سرمایه گذاری: قیمت ارز دیجیتال اصلی اتریوم یعنی اتر از زمان عرضه بیش از ۹۰۰۰ درصد افزایش داشته است. پذیرندگان و سرمایه گذاران اولیه اتر از سود چشمگیر سرمایه گذاری خود بهره مند شدند و انتظار میرود که قیمت اتر به تدریج با افزایش بیشتری نیز روبهرو باشد.
محرک افزایش قیمت اتر، پذیرش پروتکل اتریوم، توکن شناسی و کاهش صدور اتر تا ۱۰ برابر تا سال ۲۰۲۱ میباشد. به این دلایل، انتظار میرود که اتریوم سود خالص زیادی به سازمان ها و سرمایه گذاران ارائه دهد.
نقاط ضعف اتریوم برای سازمان ها
اگرچه به نظر میرسد که اتریوم بلاک چین پیشرو برای راهکارهای تجارت های سازمانی میباشد، اما بدون نقص نیست و نقاط ضعفی نیز دارد. بعضی از مهم ترین نگرانی های تجارت های سازمانی در خصوص اتریوم عبارتند از:
۱- مقیاس پذیری: مشکل اصلی اتریوم، مقیاس پذیری است. تراکنش ها هم چنان کند میباشند به طوری که بلاک چین عمومی اتریوم فقط میتواند حدود ۱۵ الی ۲۰ تراکنش در ثانیه پردازش کند. برای مقایسه میتوان گفت که این تعداد برای ویزا حدود ۴۵۰۰۰ تراکنش در ثانیه است. سازمان ها به تعداد تراکنش های زیاد نیاز دارند و اتریوم در حال حاضر نمیتواند در شبکه اصلی عمومی خود این امر را محقق سازد.
هرچند نسخه های مختلف و دارای مجوزی از بلاک چین اتریوم وجود دارند که دارای این محدودیت ها نمیباشند و میتوانند سرعت بیشتری نسبت به ۱۵ الی ۲۰ تراکنش در ثانیه داشته باشند. بنابراین اتریوم به نوعی این مشکل را در حال حاضر برطرف کرده است به طوری که سازمان ها میتوانند بلاک چین های خصوصی اتریوم را توسعه دهند و آن ها را به بلاک چین عمومی اتریوم متصل کنند. اوایل ماه جاری، ویتالیک بوترین موسس اتریوم پیشنهاد کرد که از بلاک چین بیت کوین کش به عنوان راهکار موقت استفاده شود. این امر به حل کردن مشکل مقیاس پذیری شبکه اتریوم کمک خواهد کرد.
۲- عدم قطعیت: یکی دیگر نقطه ضعف های مهم اتریوم برای سازمان ها این است که همچنان به شدت در حال توسعه است و در این مسیر ممکن است اختلال هایی به وجود آید. برای مثال اتریوم برای مقیاس پذیری باید در به روزرسانی اتریوم ۲.۰ از الگوریتم اجماع گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام انتقال یابد. این تغییر بسیار مهم است و اگر طبق برنامه پیش نرود میتواند منجر به اختلال در کل سیستم شود.
۳- رقابت: اگرچه اتریوم محبوب ترین بلاک چین سازمانی است، اما در رقابت با سایر پروتکل های بلاک چین است که مدعی اند مقیاس پذیرتر از اتریوم میباشند. این رقیب ها شامل EOS، کاردانو، استلار، نئو، ترون و سایر بلاک چین ها میباشد. هم چنین اتریوم با پروتکل های بلاک چین که هنوز عرضه نشده اند نظیر هدرا هشگراف، پولکادوت و شبکه متن باز تلگرام (TON) رقابت خواهد کرد.
اتریوم ۲.۰: چگونه تعاملات سازمانی با این اکوسیستم تغییر خواهد کرد
در حال حاضر اتریوم با چندین مشکل و محدودیت پیرامون فناوری بلاک چین خود نظیر مشکلات موجود در قابلیت اشتراک و همکاری، مقیاس پذیری تراکنشی و اقتصادی، امنیت، ثبات، نظارت و سایر موارد مواجه است. هرچند، تیم توسعه دهنده اتریوم در حال بررسی این مشکلات با اصلاح عمده پروتکل از طریق اتریوم ۲.۰ میباشند.
بوترین در این خصوص گفته است:
اتریوم ۱.۰ تلاش جداگانه چند نفر برای ایجاد رایانه جهانی بود. اتریوم در واقع این رایانه جهانی خواهد بود.
برای آنکه اتریوم به “رایانه جهانی” تبدیل شود، این به روزرسانی ۳ محتوای اصلی را معرفی خواهد کرد که به موفقیت پروتکل و پذیرش آن به عنوان یک استاندارد بین کسب و کارها کمک میکند:
- تغییر وضعیت از الگوریتم اجماع گواه اثبات کار با مصرف انرژی زیاد به الگوریتم اجماع گواه اثبات سهام. دارندگان اتریوم با حداقل ۳۲ اتر میتوانند در استیکینگ شرکت کنند یا با اترهای یکدیگر یک استخر تشکیل دهند. این امر باعث خواهد شد شرکت کنندگان بیشتری به شبکه بپیوندند و اتریوم ۲.۰ غیرمتمرکزتر، انعطاف پذیرتر و ایمن تر شود.
- پیاده سازی راهکارهای مقیاس پذیری لایه دوم و در سطح شبکه نظیر شاردینگ که انجام تراکنش های اتریوم را در زنجیره های جانبی موازی امکان پذیر خواهد ساخت. این راهکار مقیاس پذیری با زنجیره های پلاسما ترکیب خواهد شد و به اتریوم امکان خواهد داد تا حجم تراکنش های بیشتری مدیریت کند که طبق گفته های جوزف لوبین یکی از موسسان اتریوم به ده ها هزار تراکنش غیرمتمرکز در ثانیه میرسد.
- ماشین مجازی اتریوم که نیروی محرکه توسعه برنامه های غیرمتمرکز بر بستر بلاک چین اتریوم است به طور کل اصلاح و بر روی کد برنامه نویسی جدیدی به اسم وب اسمبلی (WASM) اجرا خواهد شد. این بخش از به روزرسانی، امنیت، کاربرد و سرعت کلی اتریوم را افزایش خواهد داد.
به علاوه، اتریوم ۲.۰ در ۷ فاز مختلف ارائه میشود. ۳ فاز اول که عبارتند از فاز صفر (بیکن چین)، فاز ۱ (فاز و شاردینگ مقدماتی)، فاز ۲ (eWASM) حداقل یک سال و نیم پیاده سازی کامل آنها طول میکشد و انتظار میرود در اوایل سال ۲۰۲۰ عرضه شوند. این موضوع بدان معنا است که عرضه کامل اتریوم ۲.۰ زمان زیادی طول میکشد و همانند هاردفورک کنستانتینوپول باید منتظر تاخیرهایی نیز در این مدت باشیم.
اتریوم که یکی از قدیمی ترین بازیگران عرصه کریپتو میباشد، در بین تجارت های سازمانی به اعتبار قابل توجهی دست یافته است. هم چنین کاربردهای واقعی پروتکل اتریوم، ۱۱ دسته بندی مهم مورد علاقه تجارت های سازمانی را پوشش داده است. جامعه بزرگ توسعه دهندگان اتریوم که بر روی بهبود پروتکل بلاک چین کار میکنند، میتوانند به عنوان مزیت فنی در نظر گرفته شوند.
به طور کل اتریوم به آسانی میتواند توسط پروتکل های بلاک چین رقیب ها که میتوانند به وعده های خود عمل کنند و شبکه بلاک چین خود را سریعتر گسترش دهند، جایگزین شود. با این حال، در این دنیای نوآورانه فناوری بلاک چین خیلی زود است که برنده نهایی را مشخص کنیم.