رمزارز در ایران

هشدار پلیس فتا؛ کلاهبرداران در حوزه رمزارزها از چه روش‌هایی استفاده می‌کنند؟

در سال گذشته بازار رمزارز‌ها بیش از پیش مورد توجه مردم قرار گرفت و همین موضوع سبب شد به همان میزان کلاهبرداری در این بازار با روش‌های مختلف، روند صعودی پیدا کند. پلیس فتا ضمن برشمردن این روش‌ها نسبت به سو استفاده‌های احتمالی به کاربران هشدار داد. کلاهبرداری با رمزارز در پوشش بازاریابی‌ شبکه‌ای (هرمی)، صرافی‌های رمز ارز و انجام عملیات فیشینگ از جمله رایج‌ترین ترفند‌های کلاهبرداران رمزارزی عنوان شده است.

به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از خبرگزاری اقتصادی ایران، در سال اخیر بیش از ۵۰ هزار میلیارد ریال از دارایی مردم در حوزه رمزارزها به سرقت رفته است. به عنوان نمونه اخیرا در سایت‌هایی مانند بهکام‌کوین و نیوسنتری پیشنهاد سرمایه‌گذاری با سودهای وسوسه‌آمیز داده شده بود که پس از جذب سرمایه‌های مردم، این سایت‌ها متوقف شده‌اند.

برخی از کلاه‌برداری‌های حوزه رمزارزها ثبت شده در سامانه سوت‌زنی فارس نیوز
برخی از کلاه‌برداری‌های حوزه رمزارزها ثبت شده در سامانه سوت‌زنی فارس نیوز

در سایت و کانال تلگرام نیوسنتری کلاه‌برداری از طریق وعده سودهای روزانه با خرید ارز ترون (TRX) انجام می‌شد و معاملات در سایت صورت می‌گرفت. در مورد بهکام‌کوین وعده استخراج رمزارز از طریق انرژی خورشیدی در منطقه سلفچگان قم با سرمایه اولیه ۱۰ و ۳۰ میلیون تومانی با ۶۵٪ سود ماهانه به کاربران داده شده بود.

۲ نمونه از کلاه‌برداری‌های صورت گرفته توسط کانال‌های بهکام‌کوین و نیوسنتری
۲ نمونه از کلاه‌برداری‌های صورت گرفته توسط کانال‌های بهکام‌کوین و نیوسنتری

هشدار پلیس فتا درباره ترفند‌های کلاهبرداری رمزارزها

پلیس فتا ضمن تشریح روش‌های مختلف کلاهبرداری به کاربران در خصوص این روش‌ها هشدار داد. روش‌هایی که کلاهبرداران رمزارزی در سال گذشته از طریق آن‌ها اقدام به سودجویی کردند، متنوع بوده است. یکی از این روش‌ها عرضه در شبکه‌های اجتماعی بوده است. در این نوع از کلاهبرداری در شبکه‌های اجتماعی، از کاربر خواسته می‌شود که بخشی از دارایی‌های خود را به میزان قابل‌توجهی رمزارز تبدیل کنند. این روش در توییتر و فیس‌بوک رایج است. کلاهبرداران معمولاً خود را به حساب‌های افرادی شبیه می‌کنند که کاربر آن‌ها را می‌شناسد و به آن‌ها اعتماد دارد.

کلاهبرداری‌های پانزی نیز یکی دیگر از روش‌های متخلفان در بازار رمز‌ارز است. این کلاهبرداری‌ها معمولاً به‌عنوان خدمات مدیریت سبد سهام با سود تضمین‌شده ارائه می‌شوند. بازگشت سرمایه که در این روش رخ می‌دهد، درواقع همان انتقال پول سرمایه‌گذاران دیگر است. تازه‌واردان تنها منبع ورود سرمایه هستند و پول این افراد، «بازگشت وعده داده شده به سرمایه‌گذاران پیشین» را تأمین می‌کند. هنگامی‌که تازه‌واردان کاهش یافته و ورود پول متوقف شود، سرمایه به اتمام رسیده و این چرخه از کار می‌افتد.
برای مثال «پلاس‌توکن» یک نمونه از کلاهبرداری پانزی در رمزارز‌ها بود و گردانندگان مجرم آن به خاطر ۲.۲۵ میلیارد دلار کلاهبرداری در رمزارز‌ها به ۱۱ سال حبس محکوم شده‌اند.

درحالی‌که کلاهبرداران فیشینگ مشتریان مؤسسات مالی را هدف قرار می‌دهند، همین روش برای بازار رمزارز‌ها هم استفاده می‌شود. فیشر‌ها تظاهر می‌کنند که از طرف شرکت کیف‌پول یا صرافی رمزارز کاربر هستند و از او می‌خواهند که روی یک لینک که درون یک ایمیل ارسال شده کلیک کنند. ایمیل‌های کلاهبرداران کاملاً شبیه آن شرکت‌ها است، اما کاربر را به یک سایت جعلی منتقل می‌کند که در آنجا بدون آنکه متوجه شوند، اطلاعات خود را به کلاهبرداران می‌دهد.

اپلیکیشن‌های جعلی رمزارز برای تصاحب پول کاربران ایجاد شده‌اند. آن‌ها با استفاده از پیشنهاد‌های تبلیغاتی، پاداش‌ها و انواع فشار، کاربران را به سرمایه‌گذاری می‌کشانند. هنگامی‌که افراد پول خود را سرمایه‌گذاری کردند، آن‌ها کارمزد‌های غیرمنطقی را برای تراکنش‌ها درخواست می‌کنند، بیرون کشیدن پول از حساب را غیرممکن می‌کنند یا کل پول او را برمی‌دارند.

یکی دیگر از روش‌های مرسوم کلاهبرداری عرضه اولیه کوین (ICO) جعلی است؛ تقاضای گسترده برای رمزارز‌ها شامل خریدارانی نیز می‌شود که دانش محدودی در این زمینه دارند. این افراد، اهداف آسانی برای کلاهبرداران هستند، مخصوصاً هنگامی‌که رمزارز‌هایی که ادعا شده عرضه اولیه دارند، اصلاً وجود نداشته باشند. علاوه بر این، موفقیت بعضی از رمزارز‌ها ربطی به موقعیت تمامی آن‌ها ندارد و بعضی از سرمایه‌گذاران ممکن است رمزارز‌هایی را بخرند که ناموفق‌اند.

در آخر باید به امکان کلاهبرداری از طریق صرافی‌های رمزارز هم اشاره کرد؛ لازم به ذکر است که در حال حاضر هیچ کدام از این صرافی‌ها، مجوز‌های بالادستی لازم همچون اینماد و مجوز‌های بانک مرکزی را دارا نیستند و به شکل قارچ‌گونه افزایش پیدا کرده‌اند.

سرهنگ علی محمد رجبی، رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا به شهروندان توصیه کرد:

با توجه به اینکه روزانه تعداد زیادی رمز ارز و توکن جدید وارد بازار ارز دیجیتال می‌شود لذا لازم است نهایت دقت و هوشیاری را در این حوزه داشته باشند و به اشخاص غیر متخصص در فضای مجازی اعتماد نکنند. سایت پلیس فتا مرجعی کامل از اخبار، اطلاعات و آموزش‌های سایبری بوده و کاربران با مراجعه به آن‌ها می‌توانند راهنمایی‌های لازم را دریافت نمایند و در صورت نیاز نیز می‌توانند گزارش موارد مشکوک را در سامانه پاسخگویی فوریت‌های سایبری و شماره تلفن ۰۹۶۳۸۰ به‌صورت شبانه‌روزی با همکاران ما در میان بگذارند.

شایان ذکر است پروژه رمز‌ارز جعلی «کینگ مانی» بزرگترین پرونده کلاهبرداری در حوزه ارز‌های دیجیتال بوده و بیش از ۴,۵۰۰ میلیارد تومان از قربانیان خود کلاهبرداری کرده است.

منبع
خبرگزاری اقتصادی ایرانبازار نیوزخبرگزاری صدا و سیما

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
5 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا