اخبار بلاکچیناخبار عمومی

دستورالعمل FATF چه تاثیری بر دیفای، استیبل کوین‌ها و کیف پول‌ها می‌گذارد؟

به دلیل وجود دستورالعمل FATF، عرضه استیبل کوین جهانی احتمالا در سال‌های آتی دشوارتر می‌شود. این دستورالعمل به قانونگذاران توصیه می‌کند تا پروژه‌های استیبل کوین را تحت کنترل خود داشته باشد. 

به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از کوین‌دسک، به‌روزرسانی دستورالعمل کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) در خصوص دارایی‌های مجازی و رمزارزها، مجموعه دستورالعمل‌های جامعی برای قانونگذاری عرصه رمزارزها ارائه داده است. با عرضه این به‌روزرسانی، شرکت‌های رمزارز در سال‌های آتی احتمالا شاهد شفافیت بیشتری در خصوص قوانین اقدامات ضدپولشویی و مبارزه با تامین بودجه تروریسم (AML/CFT) خواهند بود، حتی اگر یک کشور، سیاست‌های محدودکننده‌تری نسبت به کشورهای دیگر داشته باشد.

این دستورالعمل به‌روزرسانی‌شده نباید موجب تعجب افرادی شود که بحث‌های قانونی در خصوص فعالیت‌های غیرقانونی رمزارزها را پیگیری می‌کردند، بلکه این دستورالعمل به حیطه‌هایی نظیر دیفای، استیبل کوین و پیروی از قانون انتقال اطلاعات (Travel Rule) پرداخته است که قبل از این، شرایط مشخص قانونی نداشته‌اند.

موارد ارائه‌شده در این دستورالعمل، روشی برای مقابله با این مسائل نیست، بلکه ریسک‌ها و خطراتی که دولت‌ها باید به آن رسیدگی کنند را بررسی و تفسیر می‌کند و اغلب، چندین رویکرد برای حفظ توسعه عرصه رمزارزها در حیطه قانون را ارائه می‌دهد.

در ادامه چند نکته مهم و کلیدی همراه با تاثیرات آنها در صنعت رمزارز برای قانونگذاران گفته می‌شود.

دیفای معمولا غیرمتمرکز نیست

در ادامه، FATF به قانونگذاران هشدار داده است آن دسته از بازاریابی و تبلیغاتی که پلتفرم‌های مختلف را «غیرمتمرکز» می‌خوانند، بدون بررسی و ندانسته نپذیرند. در واقع، در این پلتفرم‌ها معمولا یک فرد به کنترل یا نفوذ بر فعالیت پلتفرم موردنظر می‌پردازد. عبارت «کنترل یا نفوذ» بسیار مهم است و چارچوبی ارائه می‌دهد تا الزام پیروی از قوانین AML/CFT را تحلیل کند. از نظر FATF، تقریبا تمام پلتفرم‌های دیفای هنوز ارائه‌دهندگان سرویس دارایی مجازی (VASP) هستند. FATF دستورالعمل جامعی ارائه داده است تا پلتفرم‌های دیفای تحت نظارت قانونی قرار بگیرند. یکی از مواردی که در دستورالعمل موردنظر بیان شده، این است که اگر واقعا هیچ فرد یا نهادی به اجرای پلتفرم دیفای نمی‌پردازد، دولت می‌تواند دستور دهد که یک VASP به عنوان نهاد مسئول برای این پلتفرم تعیین گردد.

پیدایش پلتفرم‌های جدید دیفای احتمالا در سال ۲۰۲۲ کمتر شود. هم‌چنین احتمالا نزاع قانونی بین قانونگذاران و کارآفرینان بلاکچین در خصوص این موضوع به وجود خواهد آمد که چه کسی بر پروتکل‌های دیفای مختلف، کنترل و نفوذ دارد. هم‌چنین ممکن است بسیاری از سازمان‌دهندگان پلتفرم‌های دیفای تلاش خواهند کرد تا واقعا به پلتفرم غیرمتمرکز تبدیل شوند. یکی از این اقدامات، تلاش برای از بین بردن ارتباط‌های درون و برون زنجیره‌ای افراد خاص با پلتفرم‌های مذکور است. پلتفرم‌های دیفای که بدون در نظر گرفتن الزامات ALM/CFT فعالیت می‌کنند توسط سایر VASP ها به عنوان کسب‌وکارهای پرریسک شناخته می‌شوند. همانند انفجار ICO ها در چند سال گذشته، فعالیت دیفای از بین نخواهد رفت، بلکه کاهش خواهد یافت.

کنترل و بررسی پروژه‌های استیبل کوین قبل از عرضه

طبق گزارش FATF، یک عامل مهم وجود دارد که خطرات استیبل کوین‌ها را تعیین می‌کند. این عامل، پتانسیل آن برای پذیرش گسترده در بازار است. FATF تاکید کرده است که دولت‌ها باید بر پروژه‌های استیبل کوین قبل از عرضه آنها نظارت داشته باشند و اطمینان حاصل کنند که این پروژه‌ها اقدامات لازم AML/CFT را انجام داده‌اند.

عرضه یک استیبل کوین جهانی که به معنای واقعی جهانی باشد در سال‌های آتی دشوارتر می‌شود. قانونگذاران ضرورت بیشتری در نظارت بر روی صادرکنندگان استیبل کوین‌ها و ایجاد قوانین و مقرراتی مخصوص این نوع از رمزارزها احساس خواهند کرد. اگرچه FATF بر روی AML/CFT و تحریم‌ها و قوانین مرتبط به آن معطوف است، اما به نظر می‌رسد سایر قانونگذاران امور مالی نیز ترغیب شده‌اند تا عنوان کنند که در حیطه نظارتی خود، بر روی استیبل کوین‌ها و قانونگذاری آن، اختیار و قدرت لازم را دارند. دولت آمریکا قطعا از دستورالعمل‌های FATF در خصوص استیبل کوین‌ها پیروی می‌کند، به طوری که کابینه بایدن هفته گذشته از کنگره درخواست کرد تا قوانینی ارائه دهد که نظارت بر مسائل مرتبط با استیبل کوین‌ها افزایش یابد.

شما نمی‌توانید کیف پول‌های بدون میزبان را متوقف کنید

شما نمی‌توانید کیف پول‌های بدون میزبان را متوقف کنید اما VASP ها می‌توانند تعامل کاربران با این کیف پول‌ها را محدود کنند.

گفتنی است FATF ممنوعیت کامل کیف پول‌هایی که در آنها، کلیدهای خصوصی به جای صرافی یا نهاد متمرکز دیگر، در اختیار کاربران است را توصیه نمی‌کند. در عوض، قانونگذاران را به اتخاذ رویکرد مبتنی بر ریسک موظف می‌کند.

در این دستورالعمل تایید شده است که کیف پول‌های بدون میزبان (کیف پول‌هایی که توسط شخص ثالث یا نهاد متمرکز مدیریت نمی‌شود) فاقد نظارت VASP هستند و در نتیجه، با توجه به اینکه نهاد مسئولی به عنوان واسطه ندارند، خطرات ‌خاصی به همراه دارند. در عین حال، FATF بیان کرده است که قانونگذاران باید ماهیت و شدت ریسک پیرامون کیف پول‌های بدون میزبان در کشور خود را مطالعه کرده و این ریسک‌ها را به طور مناسب مدیریت کنند. در این دستورالعمل گفته شده است که یکی از رویکردهای مبتنی بر ریسک که می‌تواند مناسب VASP ها باشد، محدودسازی و حتی ممنوعیت انجام تراکنش توسط کاربران با این کیف پول‌های بدون میزبان است. اما مجدداً باید گفت سیاست‌های موجود باید بر اساس محیط ریسک باشد و VASP ها باید از ابزار تکنیکال نظیر نرم‌افزار تحلیل بلاک چین استفاده کنند تا بخش زیادی از ریسک‌های موجود را پشت‌سر بگذارند. رویکرد جامعی برای مواجهه و تعامل با کیف پول‌های بدون میزبان وجود ندارد.

کیف پول‌های بدون میزبان مدت‌ها است که با سختگیری VASP ها مواجه هستند و این سخت‌گیری تا زمانی که VASP ها محدودیت‌های مبتنی بر ریسک توسعه ندهند افزایش می‌یابد. این محدودیت‌ها نظیر محدودسازی تراکنش یا حجم معاملات بین کاربران و کیف پول‌های بدون میزبان است. توصیه FATF در خصوص مطالعه و شناخت ریسک‌های پیرامون کیف پول‌های بدون میزبان می‌تواند زنگ خطری برای شرکت‌های تحلیل بلاک چین باشد. این موضوع هم‌چنین می‌تواند شرکت‌های خصوصی بلاک چین را تشویق کند تا پشتیبانی از نرم‌افزار ناشناس سازی را جدی‌تر دنبال کنند. عرصه رمزارزهای قانونگذاری‌شده رشد پیدا می‌کند، اما اکوسیستم بدون میزبان هم‌چنان به عنوان ایده‌ای با توسعه و نوآوری‌های چشمگیر باقی خواهد ماند.

پیروی VASP ها از قانون انتقال اطلاعات

در این بین، FATF اعلام کرده است که VASP ها باید از قانون انتقال اطلاعات (Travel Rule) پیروی کنند. حتی اگر صنعت کریپتو به توافق کلی در خصوص راهکار قانونی دست نیافته است، VASP ها باید نهایت تلاش خود را به کار بگیرند تا اطلاعات ارسال و دریافت‌کنندگان را ثبت کنند. فناوری‌های بسیار زیادی وجود دارد که این کار را انجام می‌دهند و FATF نیز این موضوع را به عهده صنعت کریپتو گذاشته تا مناسب‌ترین رویکرد را به کار بگیرد.

شاید بتوان گفت کارآمدترین بخش این به‌روزرسانی، جدولی شامل تمام اطلاعاتی است که VASP ها باید ثبت کنند و انتقال دهند. هم‌چنین FATF بر اهمیت حریم خصوصی و انتقال اطلاعات تاکید کرده و بر این نکته اصرار داشته است که VASP ها باید قبل از به اشتراک‌گذاری اطلاعات مرتبط با این قانون، بررسی‌های دقیقی در این خصوص انجام دهند.

جزییات به جا مانده

به نظر می‌رسد در این به‌روزرسانی، دو نکته به عمد نادیده گرفته شده است که می‌توانند از اهمیت برخوردار باشند.

نکته اول این است که دستورالعمل مذکور صراحتا به ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) اشاره نکرده است. این موضوع، دلیل مشخصی دارد. CBDC ها احتمالا به عنوان ارزهای فیات قانونگذاری خواهند شد و قرار گرفتن آنها تحت دارایی‌های مجازی بدون نیاز به مجوز ممکن است شرایط را پیچیده کند. علاوه بر این، تاکنون تعداد معدودی CBDC عرضه شده‌اند. هنوز زود است که FATF به CBDC ها رسیدگی کند. هرچند، با پیشروی مرحله آزمایشی CBDC ها، باید از جانب FATF توجه بیشتری به آنها شود.

نکته دیگری که در این دستورالعمل بررسی نشده است، ریسک ناشی از پذیرش گسترده رمزارزها از جانب فروشندگان به عنوان روش پرداخت کالاها و خدمات است. FATF بیان کرده است فروشندگانی که رمزارزها را می‌پذیرند VASP نیستند، اما شرکتی که پرداخت‌های کریپتو را از جانب فروشندگان پردازش می‌کند VASP هستند.

در خصوص CBDC شاید بتوان گفت که توسعه دستورالعمل AML/CFT و تحریم‌ها برای پرداخت‌های رمزارز که شامل پردازشگر پرداخت واسطه نیست، زود باشد. اما قانونگذاران باید به این موضوع توجه ویژه‌ای داشته باشند.

منبع
coindesk

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا